Zprávy neděle, 15. listopadu 1998

Z prvního kola senátních voleb nevzešel žádný nový senátor. Do druhého kola, kam postoupili v každém obvodu dva nejúspěšnější kandidáti, mají nejvíce šancí zástupci ODS. Kandidáti této opoziční strany postupují do 2.kola ve 22 obvodech. Kandidáti vládní ČSSD se ve 2.kole budou o přízeň voličů ucházet v 15 obvodech. Volební komise čtyř opozičních stran - Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a neparlamentní Demokratické unie - bude mít ve 2.kole 14 zástupců. Komunistické kandidáty vyslali do 2.kola voliči ve třech senátních obvodech. Desetkrát budou mezi sebou soupeřit kandidáti ODS a ČSSD. Z toho vyplývá, že tyto dvě strany budou mít po těchto volbách dohromady nejméně 47 mandátů, tedy o šest více, než je nadpoloviční většina potřebná například k volbě předsedy této komory parlamentu.

Ve druhém kole senátorských voleb se bude rozhodovat také mezi několika známými osobnostmi. Zřejmě nejsledovanější bude duel pražského primátora Jana Koukala s šéfem Unie svobody Janem Rumlem, který postoupil s více než 15procentním náskokem. Ještě výraznější náskok má v Mostě odborový předák Richard Falbr, který získal o 21 procent hlasů více než kandidát čtyřkoalice Pavel Weiss. V obvodu Plzeň-jih postoupil dosavadní senátor za ODS Jaroslav Jurečka, který získal o 2,5 procenta hlasů více než kandidát čtyřkoalice Jiří Skalický. V Praze 10 zvítězila kanmdidátka čtyřkoalice a exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová s téměř 40 procenty nad dosavadním senátorem za ODS Milanem Kondrem, který získal 31 procent. Na Berounsku postoupil za ODS Milan Knížák, který ztrácí na kandidáta čtyřkoalice Jiřího Ruckla 7 procent hlasů.

V místních volbách zvítězili co do počtu nezávislí kandidáti. Na radnicích obsadili více než 35 tisíc míst. Výsledky zveřejnila ústřední volební komise dnes časně ráno. Z velkých politických stran vedou lidovci s více než 7 tisíci mandáty, dále komunisté se skoro 6 tisíci křesly a ODS s více než 5 800 místy. Sociální demokraté zatím získali na radnicích více než 4 300 křesel. Výsledky pro největší zastupitelstva, která ovlivňují značnou část občanů a velké obecní rozpočty, jsou známy z Brna, kde si s 16 mandáty ODS udržela pozici nejsilnější strany. Své postavení tam výrazně posílila sociální demokracie, která získala 12 mandátů oproti dosavadním pěti. Na třetím místě skončili lidovci se 7 mandáty. V pětapadesátičlenném ostravském městském zastupitelstvu bude mít ODS 19 křesel a ČSSD 15. Třetí komunisté budou mít mandátů 9. Občanská demokratická strana zvítězila také v Plzni. Druhá je ČSSD a třetí KSČM. Zatím nejsou známy oficiální výsledky z Prahy, protože tady se sčítání hlasů pro kandidáty do městského zastupitelstva zdrželo kvůli přednostnímu vyhodnocení senátních voleb. Podle neoficiálních informací Českého rozhlasu ale zřejmě s převahou zvítězila ODS s 21 mandáty. Čtyřkoalice by měla mít 16 křesel, sociální demokraté 14 a komunisté 8 mandátů.

Výrazné vítězství předsedy Unie svobody Jana Rumla v prvním kole senátních voleb v Praze 6 svědčí podle předsedy ODS Václava Klause o tom, "že nenávistná kampaň, kterou rozpoutaly Unie svobody a celá čtyřkoalice, bohužel v Praze slavila úspěch". Klaus v sobotu v TV Nova uvedl, že porážka senátora ODS a pražského primátora Jana Koukala jej velmi mrzí. V České televizi Klaus prohlásil, že dosavadní vedení Rumla považuje za "netušený, nečekaný výsledek". "Po tom všem, co o tomto politikovi víme my a celá naše veřejnost, to považuji za nesmírně překvapivé," řekl předseda ODS doslova. "Ten rozdíl je samozřejmě výrazný," reagoval ve stejné souvislosti pro TV Nova viditelně zklamaný Jan Koukal.

Místopředsedové ODS Miroslav Macek a Miroslav Beneš jsou v hodnocení prvního kola senátních voleb velmi opatrní. I přes nesporný úspěch ODS, kdy kandidáti této strany postoupili do druhého kola ve 22 obvodech, si politici nedělají klamné naděje. Upozorňujína volební situaci v roce 1996, kdy většina kandidátů strany sice postoupila do dalšího klání, ale konečné výsledky byly zcela neočekávané.

Čelní představitelé České strany sociálně demokratické nemají jednotný názor na to, zda byli sociální demokraté v prvním kole senátních voleb úspěšní či neúspěšní. Vyplývá to z vyjádření předsedy ČSSD Miloše Zemana a statutárního místopředsedy strany Vladimíra Špidly pro novináře při dnešním dopoledním jednání jejího předsednictva. Zatímco Špidla označil výsledek prvního kola pro ČSSD za úspěch, Zeman, který byl v sobotu k výsledkům kritický, se dnes hodnocení vyhnul. Vyslovil pouze politování nad nízkou účastí voličů jak v komunálních, tak i v senátních volbách.

Představitelé KSČM jsou s výsledky senátních i komunálních voleb spokojeni. Podle místopředsedy strany Václava Exnera dopadly pro komunisty dokonce příznivěji, než představitelé KSČM očekávali.

Sdružení pro republiku-Republikánská strana Československa nepovažuje komunální volby za regulérní, protože její pozice byla "zásahem státní moci ekonomicky a politicky znevýhodněna" a volby se neobešly bez "záměrné manipulace a podvodu na voličích". ČTK o tom dnes informoval předsedaq republikánů Miroslav Sládek. Nízká účast voličů ve volbách podle něj potvrzuje politickou apatii občanů, což je pravděpodobně výsledkem negativního stylu politiky prezentované polistopadovou vládní garniturou.

Výsledky prvního kola voleb do Senátu podle názoru politologa Miroslava Mareše z Fakulty sociálních studií na brněnské Masarykově univerzitě ukázaly, že ODS a ČSSD se staly jakýmisi masovými stranami. V České republice se tak podle něj vytváří tendence k bipolarismu v případě zavedení většinového volebního systému. Jedinou reálnou šanci zvrátit tuto situaci představuje čtyřkoalice Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU, řekl dnes Mareš ČTK.

Prezident Václav Havel navzdory malé účasti v komunálních volbách a senátních volbách poděkoval těm, kteří volit přišli. Všechny voliče pak vyzývá, aby se zúčastnili kola druhého, které rozhodne o budoucí tváři Senátu. Jak uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, prezident se zatím nebude vyjadřovat k výsledkům senátních voleb, protože ty ještě nejsou u konce. Volby do obecních zastupitelstev ale podle něj potvrdily, že se úloha stran snižuje s menšími obcemi, kde vyhrávají nezávislí kandidáti a tamní obyvatelé volí toho, koho znají. Naopak ve velkých městech je komunální politika více anonymní a občan se rozhoduje spíše podle stran než podle osobností, soudí Václav Havel.