Zprávy neděle, 15. srpna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme přehledem zpráv.

Nyní podrobně:

Právní zástupci Čechů nuceně nasazených podali žalobu

Právní zástupci Čechů nuceně nasazených za druhé světové války podali v USA žalobu na podniky Steyr-Daimler-Puch, Daimler-Chrysler, Volkswagen a Siemens, v nichž museli za druhé světové války pracovat. Jednání o odškodnění s německými a rakouskými koncerny sice pokračují, právníci však přistoupili k žalobě, protože podniky chtějí odškodnit Čechy menší částkou než poškozené v západní Evropě, odůvodnil v Praze žalobu advokát nuceně nasazených Michael Witti. Česká strana požaduje jménem desetitisíců těch kteří přežili a jejich příbuzných za každou oběť 75 tisíc dolarů.

Generál Wesley Clark navštívil v Kosovu české průzkumníky

Vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Wesley Clark navštívil české průzkumníky mezinárodních mírových sil v Kosovu. Poté, co ho velitel 6. průzkumné roty podplukovník Karel Klinovský seznámil se situací, si generál Clark prohlédl základnu českých vojáků a zavítal mezi ty, kteří v té době působili v terénu. Ministerstvo obrany uvedlo, že Clark ocenil dosavadní výsledky práce českých vojáků a hovořil s uznáním o jejich materiálním vybavení a zabezpečení.

Počet státních zaměstnanců se za rok zvýšil o 17 tisíc

Počet státních zaměstnanců se za poslední rok zvýšil o téměř 17.000 lidí. Píše to Mladá fronta Dnes. Statistický úřad ani zástupci státu však podle deníku neumějí vysvětlit, které instituce či úřady nová místa nabízejí. Kromě státní správy nabídlo nová místa už jen zdravotnictví, obchod s motorovými vozidly a se spotřebním zbožím, služby v oblasti nemovitostí, banky a pojišťovny. Nejvíce lidí přišlo naopak o práci ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu, v obou odvětvích kolem 37.000, připomíná deník.

Romy cestující do Anglie, vrátili němečtí celníci zpět do ČR

Skupinu dvaceti Romů, z toho devět dospělých a 11 dětí, kteří cestovali linkovým autobusem do Londýna, v sobotu časně ráno vysadili němečtí celníci na česko-německém hraničním přechodu Rozvadov-Waidhaus z autobusu a nepustili je do Německa. Romové totiž neměli požadovanou finanční hotovost 100 marek na osobu a den. Skupina údajně přerovských Romů dokázala vykázat finanční hotovost pouhých 40 liber.

Nelegální přistěhovalectví do Itálie bylo organizováno i přes ČR

Italské bezpečnostní síly rozbily síť převáděčů, kteří přes Českou republiku a další země umožnili nelegální vstup do Itálie asi 6000 až 8000 Filipíncům. S odvoláním na místní policii to uvedla agentura AFP. Síť byla řízena z jedné cestovní kanceláře v Manile. Ta zájemce o emigraci do Itálie posílala za 15 až 20 miliónů lir '7700 až 10.270 eur) do ČR, Slovenska nebo Maďarska, odkud se různými způsoby dostávali do Slovinska. Ze Slovinska místní převáděči pomáhali Filipíncům překračovat hranice do Itálie, kde se emigranti rozptýlili do velkých měst.

Nejnákladnější kampaň před senátními volbami má Václav Fischer

Nejnákladnější kampaň před doplňovacími senátními volbami má podnikatel Václav Fischer. Jak sdělila Mladé frontě Dnes jeho mluvčí Věra Kodynová, celkem půjde o výdaje ve výši necelých tří milionů korun. Mluvčí Občanské demokratické strany /ODS/ Lukáš Herold nesdělil konkrétní částku, kterou tato strana hodlá vynaložit na kampaň pro svoji kandidátku herečku Jiřinu Jiráskovou. Potvrdil však, že půjde o vyšší sumu, než kterou uvádí čtyřkoalice na kampaň pro Ivana Medka - půl miliónu korun. Zcela nenápadnou kampaň zvolili sociální demokraté a komunisté. ČSSD věnuje na propagaci Karla Srpa 150 tisíc korun, z toho je třicet tisíc daň a dvacet tisíc volební kauce. Kampaň komunistického kandidáta Stanislava Fischera by neměla přesáhnout 100 tisíc korun.

Vládní úředníci: rasistický útlak vůči Romům v Chomutově nebyl

Postup chomutovské radnice, která vypověděla romskému občanskému sdružení Druhá šance smlouvu na pronájem bývalého krytu, byl oprávněný. Podle Severočeských novin to vyplynulo z páteční návštěvy vládních úředníků. Ti přijeli v zastoupení zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, kterému Druhá šance poslala petici se stížností na rasistický útok ze strany města. Radní vypověděli smlouvu hned po půl roce, když podle nich zařízení sloužilo jinému účelu, než představitel romského sdružení Marian Bukovský sliboval. Kryt měly děti využívat ve svém volném čase. Ovšem místo toho sloužil jako hostinec, tvrdí Severočeské noviny. Vládní úředníci zhlédli na chomutovské radnici autentický videozáznam všední situace v okolí objektu, na kterém viděli rušení nočního klidu, zásobování zařízení pivem a dalším alkoholem a uznali, že měli podstatně jiné informace, než je skutečnost.

Konflikt mezi ekology a dřevorubcem řeší policie

Mezi účastníky blokády stromů v šumavském národním parku a lesním dělníkem za odehrál konflikt, při němž třiadvacetiletá žena utrpěla zranění na hlavě. Jak uvedl mluvčí účastníků blokády Mojmír Vlašín - dělník začal podřezávat strom, po chvíli pilu vypnul a poblíž stojící ženu srazil pěstí. Pak napadl ostatní účastníky blokády, kteří stáli kolem. Policie potvrdila, že se tímto případem zabývá. Ekologové, kteří od 27. července brání v šumavském pralese Trojmezná kácení kůrovcem napadených stromů, se tak během blokády dostali již do druhého konfliktu s lesními dělníky.

ADRA organizuje vzdělávací pomoc pro chudé bangladéšské děti

Dlouhodobý vzdělávací projekt pro chudé bangladéšské děti začalo organizovat humanitární sdružení ADRA Česká republika. Jak uvedla Alena Rusová z ADRA Zlín, iniciátorem byl zubní lékař Milan Moskala, který působí v hlavním městě Bangladéše Dhace. Podle jeho informací je jen asi 15 procent dívek a jednou tolik chlapců, kteří umějí číst a psát. V ČR již na dvacet manželských párů nebo jednotlivců projevilo přání sponzorovat vzdělání bangladéšskému dítěti.

"Kdo chce pomoci, může své finanční dary posílat na účet KB Praha 5, číslo účtu 19-1453090277/0100, variabilní symbol 790. O adopci na dálku rádi poskytneme informace u nás ve Zlíně," uzavřela Rusová.

Na členy rady pro televizní vysílání bylo podáno trestní oznámení

Na pět členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která se bude příští týden zabývat sporem mezi společnostmi CET 21 a Českou nezávislou televizní společností o televizi Nova, bylo podáno trestní oznámení kvůli podezření, že brali úplatky. Někteří členové rady však naznačují, že oznámení je nejspíše podvrh. Domněnku, že je trestní oznámení zřejmě nepravé, posiluje i to, že jej podali tři lidé, jejichž jména členům rady nic neříkají.

Ruml s Rathem chtějí zavést ve zdravotnictví kontrolní systém

Předseda Unie svobody Jan Ruml a předseda České lékařské komory David Rath jsou přesvědčeni, že ve zdravotnictví je třeba zavést kontrolní systém. "Obecně jsme se shodli, že zdravotnictví je velká černá díra, do které jdou nekontrolovatelné peníze. Proto je nutné zavést kontrolní systém. Musíme hovořit o spoluúčasti pacientů na řešení problému a o dalších záležitostech," řekl Ruml po neformálním setkání s Rathem v Kyjově.

Ruml se zúčastnil patnáctého ročníku národopisné slavnosti Slovácký rok v Kyjově, který je nejstarším folklóristickým festivalem v českých zemích. Jak ČTK řekl, je velmi potěšen neuvěřitelnou spoustou lidí, kteří zde projevují radost z obnovování tradic a zvyků.

V pondělí začne přesun československé exilové literaury do ČR

Do prozatímního archívu střediska v Dobřichovicích u Prahy přijede v pondělí první auto s listinami z exilového Československého dokumentačního střediska nezávislé literatury v bavorském Scheinfeldu-Schwarzenbergu. Sídlo střediska, které se zabývá dějinami domácího i exilového protitotalitního odboje v době komunistického režimu, má do dvou až tří let vyrůst v budově Státního ústředního archívu pod Pražským hradem. Archív obsahuje listiny všeho druhu, badatelé v něm naleznou například dokumenty české a slovenské redakce rozhlasové stanice svobodná Evropa. Společně s těmito listinami poputuje do Prahy také 1500 samizdatových knih a časopisů, 8000 knih vydaných v exilu a stohy samizdatových textů. Převezen bude také archív k událostem Pražského jara.

Dokumentační středisko založila v polovině 80. let skupina českých exilových intelektuálů. Jeho sídlem se stal hrad Schwarzenberg ve středních Francích ve spolkové zemi Bavorsko. Před pěti lety se historik Vilém Prečan a jeho kolegové rozhodli založit badatelské středisko pro dějiny antitotalitního odboje doma i v exilu. Za tím účelem vytvořili Nadaci Československého dokumentačního střediska. To pod Prečanovým vedením nyní pracuje na mezinárodním projektu "Východoevropské revoluce 1989".

Na jihu Francie byla odhalena pamětní deska na Barrandově rodném domě

V jihofrancouzském městečku Saugues byla slavnostně odhalena pamětní deska na domě tamního rodáka a průkopníka české paleontologie Joachima Barranda '1799-1883). Podle tohoto paleontologa a geologa vznikl v minulém století termín "barrandien", jímž je označen geologický útvar ve středních Čechách. Tento přírodovědec se v Čechách proslavil natolik, že podle něj dostala jméno v Praze čtvrť, most a filmové ateliéry. Barrande byl průkopníkem výzkumu zkamenělého živočišstva z období prvohor na území středních Čech. Publikoval 22 svazků o středočeském systému z doby siluru. Podobné dílo nemá ve světové paleontologii obdoby. Na 6189 stranách a 1160 tabulích popsal a vyobrazil 3560 druhů živočichů z českých starších prvohor. Jeho sbírky zdědilo Národní muzeum v Praze.

V Mariánských Lázních začal 40. ročník Chopinova festivalu

Vernisáž výstavy obrazů Václava Rabase a soch z opuky, které jsou majetkem Rabasovy rakovnické galerie, zahájila v pavilonu Křížového pramene v Mariánských Lázních 40. ročník Chopinova hudebního festivalu. Pravděpodobně největší hvězdou akce bude proslulý americký pianista Claude Frank, jehož kariéra začala debutem s Newyorskou filharmonií řízenou Leonardem Bernsteinem v roce 1959. Frank vystoupí v pondělí v městském divadle s klavírním recitálem. Osmidenní hudební svátek uzavře v sobotu 21. srpna francouzská klavíristka Marylin Frasconeová, která před čtyřmi lety získala titul absolutní vítězky první mezinárodní klavírní soutěže Fryderika Chopina.

Festival se koná každoročně od roku 1959 a je největší akcí Chopinovy společnosti, jež sídlí právě v Mariánských Lázních, kde Fryderik Chopin v domě "U bílé labutě" před více než 160 lety pobýval.

Zámek Hrádek u Nechanic se vrátil do dob romantismu

Do dob romantismu se o tomto víkendu vrátil zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku. Na více než tisícovku sobotních návštěvníků čekaly na nádvoří skupiny šermířů, lukostřelců a sokolníků, zájemci se mohli projet v panském kočáře. Překvapení čekalo turisty i uvnitř zámku, kde se setkali s průvodci oděnými do dobových kostýmů představujícími hraběcí rodinu Harrachů a služebnictvo. Atraktivní zámek Hrádek u Nechanic byl postaven v polovině 19. století ve stylu romantické windsorské gotiky. V loňské sezóně si jej prohlédlo na 50.000 lidí.

Za prezidentem na chalupu přijeli Zeman a Dostál s rodinami

Manželé Havlovi na své chalupě na Hrádečku ve východních Čechách hostili premiéra Miloše Zemana a ministra kultury Pavla Dostála, kteří je přijeli navštívit se svými rodinami. Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl ČTK schůzku potvrdil, ale vyloučil, že by měla politický rozměr a že by se mohla týkat případné další rekonstrukce vlády.

Na hranici S Rakouskem bude dočasně otevřen mimocelní přechod

Pěší, cyklisté a osádky osobních automobilů budou moci ve dnech 22., 28. a 29. srpna a 18. a 19. září využít mimocelní hraniční přechod s Rakouskem mezi obcemi Nové Hrady a Pyhrabruck. "Přechod bude v těchto dnech otevřen vždy od 08:00 do 12:00 a od 14:00 do 19:00. Nebude přes něj možné přepravovat jiné zboží, než věci osobní potřeby cestujících," řekl mluvčí českobudějovického celního ředitelství Josef Neužil. Mimocelní hraniční přechod bude otevřen na žádost městského úřadu v Nových Hradech v souvislosti s církevními a dalšími slavnostmi v rakouské obci Heinrichs a v Nových Hradech.

Zlatokop ve Zlatých Horách míchá kořalku z jantaru a lihu

Lékem na všechny neduhy lidského těla je prý unikátní kořalka Jantarovka, kterou začal z lihu a přírodního jantaru míchat jesenický zlatokop Henry Hořelica ze Zlatých Hor na Jesenicku, kde se ještě před několika lety těžil zlatý kov. Jantarové kamínky, máčené dva týdny v lihu či například v domácí slivovici, podle Hořelici obsahují velké množství látek, které mají antibakteriální účinek a regenerují zesláblý organismus. Jantarový likér nabízí i lidem, kteří navštíví jeho zlatokopecké muzeum. V expozici mohou návštěvníci obdivovat předměty dokumentující tisíciletou historii těžby zlata v okolních kopcích pocházející ze zlatokopovy sbírky.

Hokejový brankář Hašek se letos naposledy představil v ČR na ledě

Více než dva tisíce diváků se sešlo na libereckém náměstí, aby bylo svědky pravděpodobně posledního vystoupení nejlepšího hokejového brankáře planety Dominika Haška v jeho kariéře na ledě v České republice, neboť začátkem září odletí do kempu Buffala. Hrdina olympijských her v Naganu a držitel prestižních ocenění zámořské NHL totiž ohlásil po skončení nadcházející sezóny odchod do hokejového "důchodu". Na severu Čech se však v rámci exhibiční akce "Den s Dominátorem" představil netradičně v útoku. "S odchodem jsem se ještě nesmířil, ale rozhodl jsem se," uvedl na tiskové konferenci, která exhibici předcházela.

Hokejista Straka dostane v Pittsburghu za dva roky 4,2 miliónu

Český hokejový útočník Martin Straka podepsal s klubem NHL Pittsburgh Penguins novou dvouletou smlouvu, která mu zaručí čtyřnásobný příjem, než pobíral v minulé sezóně. V prvním roce nového kontraktu si šestadvacetiletý centr vydělá rovné dva milióny dolarů, v další sezóně si ještě o dvě stě tisíc polepší. Straka je třetím českým hokejistou, jenž na poslední chvíli dohodl s "Tučňáky" na obnovení smlouvy, před ním tak učinili Šlégr a Lang.

Čeští postižení atleti získali na ME další tři medaile

Český závodník Aleš Švehlík získal na mistrovství Evropy spasticky postižených atletů v Nottinghamu zlatou medaili v běhu na 1500 metrů. Za sebou nechal i domácího světového rekordmana Johna Nethercotta. Druhé místo a stříbrnou medaili si na své konto připsala Ilona Chládková v hodu diskem osobním rekordem 18,06 metru. Na Ukrajinku Golovašenkovou, která poslala náčiní do vzdálenosti 19,11, však neměla. Ve stejné disciplíně přidala ke stříbru z oštěpu do své bilance ještě bronz Vladimíra Bujárková hodem 15,03.

A ještě krátce o počasí.

Dnes je oblačno, až zataženo, teploty se pohybují kolem 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.