Zprávy neděle, 16. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Prezidenti střední a východní Evropy pro konferenci o Balkáně

Na závěr svého dvoudenního summitu ve Lvově navrhli prezidenti střední a východní Evropy uspořádat konferenci o jihovýchodní Evropě. Ta by měla vyústit v Pakt stability, který by obsahoval strategii k zajištění stability v regionu, včetně ekonomické rekonstrukce a podpory demokracie v této oblasti. Konference o Balkáně by se měla konat až po uzavření míru v jihosrbském Kosovu. Státníci ve Lvově podpořili zejména mírové řešení navržené ministry zahraničí států G7 a Ruska, předložené po jejich setkání 6. května.

Není sice stěžejní, kde se středoevropskými prezidenty navržená konference o Balkánu uskuteční, slovinská Lublaň by však mohla být podle prezidenta Václava Havla symbolem stability na území bývalé Jugoslávie. Dalších osm prezidentů se však na lvovském setkání spíše přiklánělo k návrhu, aby se konference o stabilitě na jihovýchodě Evropy konala ve Vídni. "Důležité je, aby ta konference vůbec byla, byla brzo, důležitá je její agenda a to, které organizace se jí zúčastní a jaké budou její výsledky," řekl prezident Havel při setkání s českými novináři krátce poté, co ukrajinský prezident Leonid Kučma zakončil dvoudenní summit středoevropských prezidentů.

Polský prezident Aleksandr Kwaniewski navrhuje ustavení komise, která by usnadňovala kontakty mezi zeměmi jednajícími o členství v Evropské unii a ostatními východoevropskými státy. Státy východní Evropy, které nejsou v první vlně přijímání do unie, se podle něj obávají, že s adaptací vízové politiky zemí přizvaných k EU se zkomplikují jejich zejména ekonomické vztahy. ČTK to řekl politický poradce prezidenta Václava Havla Petr Buriánek poté, co spolu polský a český prezident přicestovali do Varšavy z lvovského summitu.

Václav Havel dostal cenu desetiletí polského deníku Gazeta Wyborcza

Při oslavách 10.výročí založení deníku Gazeta Wyborcza obdržel prezident Václav Havel v sobotu ve Varšavě 'Cenu první dekády' tohoto listu, jehož šéfredaktorem je Adam Michnik. Toto ocenění je uznáním za to, že Václav Havel neusnul na vavřínech vítězství po roce 1990, ale že i jako prezident bojuje za demokracii a lidská práva, řekl při ceremoniálu polský premiér Jerzy Buzek.

Předsedové české a slovenské vlády jednali o dělení majetku

Na vyřešení jednoho ze čtyř hlavních problémů dělení majetku bývalé federace se dohodli předsedové české a slovenské vlády Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Ti dospěli k dohodě v otázce výměny podílů republik v největších komerčních bankách obou zemí. Oba premiéři se po schůzce ve Smokovci ve vysokých Tatrách bez dalších podrobností zmínili i o velmi výrazném pokroku v řešení pohledávek jednotlivých resortů. Premiér Zeman vyjádřil přesvědčení, že se podaří splnit závazek z loňského listopadu, a do roka uzavřít všechny otevřené otázky rozdělení zbytku federálního majetku.

Kukan přislíbil posoudit česko-řeckou iniciativu pro Kosovo

Zvláštní vyslanec OSN pro konflikt v Kosovu Eduard Kukan seznámí šéfa OSN Kofiho Annana s česko-řeckou iniciativou týkající se řešení kosovské krize. Eduard Kukan, který je zároveň slovenským ministrem zahraničí to slíbil po schůzce se svým českým protějškem Janem Kavanem. Podle něj rozhodně nejde o konkurenční projekt vůči Annanově úsilí zprostředkovat řešení krize na půdě OSN.

Český ministr zahraničí zahájil cestu po čtyřech zemích Asie

Ministr zahraničí Jan Kavan zahájil jedenáctidenní cestu po čtyřech zemích východní Asie - Japonsku, Jižní Koreji, Číně a Mongolsku. První zastávkou je Japonsko. Za třídenního pobytu se má Kavan setkat se svým protějškem Masahikem Komurou a premiérem Keizó Obučim. Jednat bude s japonskými podnikateli a zúčastní se otevření honorárního konzulátu České republiky ve městě Kóbe. Měl by také podepsat dohodu o grantu pro Národní galerii.

Indický generál přiletěl do ČR, aby se seznámil s českou armádou

Na pětidenní návštěvu České republiky přiletěl v sobotu náčelník štábu pozemního vojska a předseda výboru náčelníků štábů ozbrojených sil Indie Véd Prakáš Malik. Indický generál se při jednání s armádními představiteli a politiky bude seznamovat s fungováním české armády. Po víkendu, který bude obsahovat pouze soukromý program, ho čeká v pondělí jednání s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým. Hovořit budou o současném rozvoji ozbrojených sil obou zemí. Poté by měl indického generála přijmout také předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský.

Rakušané chtějí v EP iniciovat další protest proti Temelínu

Poslankyně Evropského parlamentu za Rakouskou lidovou stranu Marilies Flemmingová hodlá předložit další iniciativu proti jaderné elektrárně Temelín a přes rozhodnutí pražské vlády se pokusí zabránit její dostavbě. Poslankyně naléhavě požaduje přijetí takové smlouvy o jaderné bezpečnosti, která by odpovídala standardům Evropské unie. Rakousko podle ní vybízí ke změně dohody unie o jaderné energetice. Měla by z ní být vyškrtnuta ustanovení o podpoře jaderné energie a měla by být uvedena do souladu s bezpečnostními normami Evropské unie.

Reakce na informace deníku Právo o Temelínu

Informaci sobotního vydání deníku Právo, že rakouští ekologičtí extrémisté chystají teroristický útok na Temelín, odmítl hornorakouský pověřenec pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec. Celou kauzu označil za úmyslnou dezinformaci atomové lobby. Zveřejněné informace považuje za absurdní také rakouská ekologická organizace Global 2000 a rakouská policie oznámila, že nemá o přípravě útoku žádné důkazy. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart uvedl, že o možném teroristickém útoku na Temelín, nic neví. Zprávu deníku Právo, kterou chce prodiskutovat s ministrem zodpovědným za tajné služby Jaroslavem Baštou, označil za podivnou. .

Ministr životního prostředí plánuje podpořit ekologicky šetrnější výrobu

Ekologicky šetrnější výrobu českých podniků plánuje ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Chce k tomu použít převodu peněz z Fondu národního majetku do Státního fondu životního prostředí. Fond by poté měl českým podnikům zprostředkovávat nízko úročené půjčky na projekty vedoucí k jejich ekologičtější produkci.

Ze zasedání republikového výboru Unie Svobody

Postupem reformy veřejné správy je zklamána Unie Svobody. Poslanec Jiří Vlach po zasedání republikového výboru unionistů prohlásil, že pomalé tempo v postupu reformy může ohrozit její plánovaný termín. Podle poslance Vlacha prosazuje Unie Svobody vznik krajských samospráv v listopadových volbách roku 2000 a výrazné přenesení pravomocí z ministerstev na kraje. Unionosté zároveň chtějí zrušit okresní úřady a přenést jejich pravomoce na obce.

Unie svobody nesouhlasí s česko-řeckou iniciativou, která by měla řešit krizi v jihosrbské provincii Kosovo. Považuje ji za chybný a špatně načasovaný krok a ministra zahraničí Jana Kavana důrazně vyzývá, aby v této iniciativě nepodnikal další kroky. Vyplývá to ze stanoviska republikového výboru strany, které tlumočil její předseda Jan Ruml. Unie svobody poukazuje na to, že ministr Kavan se rozdělením zemí aliance na bombardující a nebombardující nepřímo distancuje od společné odpovědnosti za řešení krize.

Předseda ODS Václav Klaus se brání tomu, že na své schůzce s předsedou Unie svobody Janem Rumlem bude jednat o koalici těchto stran a KDU-ČSL. Šéf unionistů ale půjde na schůzku s mandátem vyjednávat právě o takové koalici. Po jednání republikového výboru Unie Svobody Jan Ruml prohlásil, že získal pověření jednat o vytvoření liberálně-konzervativní vládní většiny. Stejně jako Václav Klaus ale od společných rozhovorů neočekává žádné konkrétní výsledky.

Podle čtyřkoalice je důchodový systém v krizi

Důchodový systém země se podle stran čtyřkoalice lidovců, Unie svobody, DEU a Občanské demokratické aliance dostal do krize. Ta se na základě demografického vývoje bude dále prohlubovat. Šéf unionistů Jan Ruml uvedl, že pokud se stávající systém důchodů nezmění, hrozí výrazné snížení výše důchodů vzhledem k hrubým mzdám, nebo značné zvýšení sociálního pojištění. Čtyřkoalice proto navrhuje důslednou důchodovou reformu s postupným prodloužením věku pro odchod do důchodu až na 65 let pro muže i ženy.

Tlustý: Pro ODS je Rumlův návrh na snížení daní přijatelný

ODS pravděpodobně podpoří návrh Unie svobody na radikální snížení daní. Předsedaunionistů Jan Ruml chce s návrhem v pondělí seznámit předsedu ODS Václava Klause. Jak v sobotu uvedl předseda poslanců ODS a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý, návrh je pro ODS přijatelný, protože tytéž návrhy na radikální snížení daní strana už opakovaně několikrát navrhovala a podporovala.

Lobkowicz zvolen předsedou západočeské organizace KDU-ČSL

Předsedou západočeské organizace KDU-ČSL se na krajské konferenci strany v Karlových Varech stal poslanec Jaroslav Lobkowicz. V nové funkci chce především zviditelnit stranu na západě Čech, kde je její pozice slabá. Západočeská regionální konference lidovců nedala svým delegátům jasné doporučení, komu mají dát hlas při volbách předsedy lidovců na jejich celostátním stranickém sjezdu za dva týdny.

Severočeští lidovci zvolili do svého čela ženu

Starostka Proboštova na Teplicku Alenka Antošová byla zvolena předsedkyní severočeské organizace KDU-ČSL a vystřídala v této funkci Pavla Pláničku. Antošová, které dalo hlas 42 z 54 delegátů severočeské konference lidovců, se stala první ženou v čele jejich krajské organizace.

V Seči na Chrudimsku se ubytovalo přes 100 kosovských Albánců

Stovka uprchlíků z jihosrbské provincie Kosovo se v sobotu ubytovala ve východočeské Seči. Do prostor tamního Junior centra se nastěhovaly především ženy s dětmi. Nejmladšímu chlapci jsou pouhé dva měsíce a nejstarší ženě téměř 90 let. Sečské Junior Centrum, které bylo dříve využíváno především k dětským letním táborům, sloužilo k humanitárním účelům už v průběhu konfliktu v Chorvatsku.

Pražské jaro: varhanní soutěž bez první ceny

První místo v oboru festivalové interpretační soutěže Pražského jara varhany, v jehož finále se utkali tři Češi, porota v noci na sobotu v Rudolfinu neudělila. Druhá je podle mluvčí festivalu Eva Bublová a třetí Petr Rajnoha, oba studenti pražské AMU ve třídě varhaníka Jaroslava Tůmy.

Naše republika si připomněla Světový den boje proti mozkové mrtvici

Sobota byla Světovým dnem boje proti mozkové mrtvici. Ten měl varovat před nemocí, která v České republice ročně usmrtí deset tisíc lidí a stejný počet trvale upoutá na lůžko. Cévní mozkové příhody jsou v naší zemi třetí nejčastější příčinou úmrtí. Jejich výskyt je u nás oproti západní Evropě více než dvojnásobný.

V Konstantinových Lázních byla zahájena lázeňská sezóna

Páter Václav Škach požehnal v sobotu u pavilonu Prusíkova pramenu v Konstantinových Lázních léčivým pramenům a zahájil tak letošní lázeňskou sezónu v tomto městě. Konstantinovy Lázně jsou zaměřené především na prevenci, léčbu a rekonvalescenci kardiovaskulárních chorob, které jsou nejčastější příčinou úmrtnosti v České republice. Ročně jsou tato onemocnění příčinou více než 50 procent úmrtí.

V Praze proběhl seminář věnovaný romské kultuře

Ztráta tradičních hodnot u mnoha romských komunit za totalitního režimu bývá označována za jeden z důvodů, proč soužití Romů s dalšími občany přináší problémy. Členka výboru Mezinárodní romské unie Eva Davidová na sobotním semináři věnovaném romské kultuře uvedla, že těmi, kteří si svůj hodnotový systém udrželi, jsou v České republice olašští Romové.

Prostory Pražského hradu se otevřely veřejnosti

Sedm tisíc návštěvníků si v sobotu prohlédlo reprezentační prostory Pražského hradu. Ty se veřejnosti otevřely letos poprvé. Sídlo hlavy státu si prohlédlo mnoho rodin s dětmi, nechyběly mimopražské školní výpravy a turisté. Zájemci se podívali do Španělského sálu a Rudolfovy galerie ve středním křídle, a v jižním křídle zavítali do Trůnního a Brožíkova sálu, Habsburského salónu a dalších místností.

Den pozemního vojska přilákal milovníky vojenské techniky

Zástupy příznivců vojenské techniky a všeho, co souvisí s armádou, přilákal v sobotu jubilejní desátý ročník Dne pozemního vojska Bahna'99 u Strašic na Rokycansku. Ani nepříznivé deštivé počasí neodradilo návštěvníky od zhlédnutí historických i soudobých vojenských vozidel, mezi nimiž je zaujal především modernizovaný tank T-72 CZ, který je dosud ve vývoji a jímž by snad měla být vyzbrojena česká armáda.

Na Konopišti se konal Folkový kvítek

Tři tisíce posluchačů zaplnily v sobotu hlediště přírodního divadla na Konopišti u Benešova, kde se utkali finalisté autorsko- interpretační soutěže Folkový kvítek. Příznivci folku a country si v půli května dávají na Konopišti dostaveníčko už pravidelně osm let. Vedle dvanáctky finalistů jim pobyt u konopišťského rybníka letos zpestřili Cop, Nezmaři, Lukáš Chromek, Minehava, Pavel Dobeš, Kamelot, Vlasta Redl, Fleret a další.

Slavnosti chřestu v Ivančicích provázel velký zájem o jeho koupi

Velký zájem lidí o koupi chřestu provázel dvoudenní Slavnosti chřestu, které v sobotu skončily v Ivančicích na Brněnsku. Akce připomíná slavnou tradici pěstování této lahůdkové zeleniny ve městě i jeho okolí. Součástí slavností byl vedle zábavného programu také trh s ukázkami tradičních řemesel a prodejem chřestu i ochutnávkou této lahůdkové zeleniny.

Ze sportu

Hokejisté České republiky zvítězili na světovém šampionátu v Norsku nad týmem Finska 3:1. Odveta se hraje v neděli odpoledne.

Krátce o nedělním počasí v naší republice

Oblačno, místy přeháňky, na hřebenech severních hor zpočátku ještě sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 až l3 stupňů Celsia. Severozápadní až severní vítr bude vát rychlostí 4 až 8 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.