Zprávy neděle, 17. října 1999

Vážení posluchači u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Úvodem přehled nejdůležitějších zpráv...

A nyní podrobněji:

Premiéři české, slovenské, polské a maďarské vlády jednali o spolupráci

Předsedové české, maďarské, polské a slovenské vlády se v sobotu na neformálním setkání na Javorině ve Vysokých Tatrách dohodli na zřízení visegrádského fondu pro financování společných aktivit v kultuře, vzdělávání, sportu a mládeži. Z těchto peněz bude zřízen i bratislavský sekretariát pro správu fondu. Fond, do kterého má každá země přispět sumou 250.000 eur, by měl, podle premiéra Mikuláše Dzurindy, vzniknout během několika dní a do 30 dnů premiér sdělí partnerům jméno šéfa bratislavského sekretariátu. Premiéři se dále dohodli pověřit ministry vnitra, aby vytvořili společný specializovaný tým pro boj s organizovaným zločinem, hospodářskou kriminalitou a korupcí. Experti mají rovněž posoudit možnosti spolupráce ve zbrojním průmyslu.

Vláda předala novelu zákona o pozemních komunikacích Poslanecké sněmovně

Zavést krátkodobé poplatky za používání dálnic a rychlostních silnic a umožnit jejich bezplatné používání ozbrojenými silami jiných států je cílem vládní novely zákona o pozemních komunikacích. Předlohu by měla nadcházející týden posoudit Poslanecká sněmovna. Vláda kromě ročních poplatků chce zavést i poplatky měsíční, desetidenní a u vozidel o celkové hmotnosti nad 12 tun i poplatky jednodenní. Za kalendářní rok by tak podle novely majitel motorového vozidla nebo jízdní soupravy do celkové hmotnosti tři a půl tuny platil 1200 korun. Od výše ročních poplatků by pak měla být odvozována výše krátkodobých poplatků. Vláda tímto reagovala na požadavky Evropské unie, motoristické veřejnosti a autodopravců.

Grebeníček: KSČM prý na žádném z řešení vnitropolitické situace neprodělá

Podle svého předsedy Miroslava Grebeníčka KSČM politicky neprodělá na žádném z uvažovaných řešení současné vnitropolitické situace v České republice, o nichž jednají ostatní parlamentní strany. Řekl to v sobotu novinářům na dotaz ČTK po skončení okresní konference komunistů v Blansku. Pokud by vznikla superkoalice parlamentních stran s výjimkou komunistů, kterou v pátek navrhla ODS, stala by se podle Grebeníčka KSČM jedinou opoziční stranou. "Nabízejí nám hrábě, abychom ty preference začali skládat na kupku," řekl Grebeníček. Ten je přesvědčen, že v případě vytvoření superkoalice budou preference komunistů, které se nyní pohybují kolem 20 procent, ještě stoupat. Zástupci čtyřkoalice Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a DEU chtějí o vytvoření koalice jednat až v případě, že bude vypovězena povolební smlouva mezi ČSSD a ODS, která sociálním demokratům umožnila sestavit vládu.

Skončila mezinárodní konference o událostech roku 1989

Debatou vědců a přímých účastníků revolučních událostí v někdejším Československu roku 1989 o pojmech revoluce a převrat a také diskusí o důsledcích Gorbačovových reforem v bývalém sovětském bloku skončila v sobotu v Praze třídenní mezinárodní konference s názvem Demokratická revoluce v Československu 1989. Historici z Čech, Slovenska, ale i dalších zemí na ní od čtvrtka diskutovali i o mezinárodních aspektech roku 1989. Na diskusních fórech po několik dní hovořili představitelé tehdejšího Občanského fóra a Veřejnosti pro násilí. Konference se ale zaměřila i na události, které roku 1989 předcházely, především na takzvanou přestavbu v bývalém Sovětském svazu. S účastníky konference se o své dojmy v pátek podělil i tehdejší vůdce Občanského fóra a dnešní prezident ČR Václav Havel.

Jeden z organizátorů konference historik Vilém Prečan na závěr konference uvedl, že přednesené referáty jsou hodnotným podnětem k dalšímu výzkumu listopadové revoluce, který zdaleka není uzavřen. Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Oldřich Tůma, ocenil výpovědi exulantů, kteří se podělili o své zážitky po návratu do vlasti, a celkovou úroveň diskuse. Zalitoval jen toho, že zajímavá debata o historických událostech velmi často přešla v komentář současné politické situace.

Lánský si odskočil z nemocnice zahájit seminář o vstupu ČR do EU

Vicepremiér Egon Lánský, který byl 29. září hospitalizován se zánětem žil, přerušil v sobotu nakrátko léčení, aby zahájil seminář na téma "Postup přípravy České republiky na vstup do Evropské unie" v pražském Lichtenštejnském paláci. Lánský se dosud nevyjádřil ke čtvrtečnímu prohlášení premiéra Miloše Zeman. Ten totiž chce s vicepremiérem po jeho návratu z nemocnice hovořit na téma rezignace kvůli negativnímu hodnocení stavu příprav ČR na vstup do EU, které ve středu zveřejnila Evropská komise. Lánský je ve vládě odpovědný za koordinaci těchto příprav a ani v sobotu se k své případné rezignaci nevyjádřil.

V Praze probíhá kongres "Tělem i duší"

Praha hostí od soboty česko-německý kongres "Tělem a duší". Jeho základními tématy jsou životní styl, terapie, tělo a duše v mezilidských vztazích a obnova rodiny jako základu společného soužití v Evropě příštího tisíciletí. Kongres má podporu Česko-německého fondu budoucnosti. Zúčastní se ho odborníci z obou zemí, zapojit se může i veřejnost.

Romové mají proti plotu v Matiční protestovat ve velkých městech

Protestní shromáždění proti plotu v ústecké Matiční ulici budou pořádat před radnicemi velkých měst romská sdružení. Pokusí se také peticemi oslovit státní orgány a navázat dialog se samosprávami obcí, v nichž mají Romové obdobné problémy jako v Ústí nad Labem. Na berounském jednání Grémia romských regionálních představitelů to uvedl jeho mluvčí Ondřej Giňa. Podle něj chtějí Romové těmito atktivitami dosáhnout zbourání plotu v Matiční ulici, sami jej prý ničit nebudou. Giňa však dodal, že v případě neúspěchu přistoupí Romové ke krajní formě protestu - k emigraci.

Petr Uhl prý udělal v případě sporu o plot v Matiční ulici vážné chyby

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl prý udělal v případě sporu o plot v Matiční ulici vážné chyby. V České televizi to připustil poslanec ČSSD Vladimír Laštůvka, který je horkým kandidátem na funkci nového vládního vyjednavače v této záležitosti. Podle jeho názoru udělal Uhl zásadní chybu už v tom, že trval jenom na jednom stanovisku a nebyl ochoten poslouchat i druhou stranu.

Helsinský výbor Kongresu USA ostře kritizuje zeď v Matiční

Zeď v Matiční ulici v Ústí nad Labem symbolizuje netoleranci a rasismus vůči Romům a tudíž pro ni v současné Evropě nemůže být místo, prohlásil v sobotu předseda helsinského výboru Kongresu USA Christopher Smith. V komuniké, které obdržela ČTK, dále píše, že postavení zdi "alarmujícím způsobem zhoršilo situaci v oblasti lidských práv v ČR".

Benešová: Kanada rozhodne o vízovém režimu s ČR do několika dnů

Kanada rozhodne o osudu vízové povinnosti vůči České republice již v nejbližších dnech. S odvoláním na páteční rozhovory s místopředsedou kanadské vlády Herbem Grayem to řekla v New Yorku ČTK předsedkyně Senátu ČR Libuše Benešová. Kanada zavedla vízovou povinnost vůči České republice v roce 1997 poté, co tam stovky českých Romů odešly před údajnou rasovou a sociální diskriminací. Od té doby počet romských uprchlíků z ČR do Kanady klesl. Kanada ale zatím nijak nenaznačila, že chce víza zrušit. Vedle vízové povinnosti jednala také Benešová s kanadskými představiteli o hospodářské spolupráci a o příjezdu kanadské obchodní a investiční delegace do České republiky.

Chemická rota sil NATO se rozloučila s Libercem

Devátá rota chemické ochrany z Liberce, která je plně profesionální jednotkou zařazenou do sil okamžité reakce NATO, se v sobotu před libereckou radnicí rozloučila se svou výcvikovou základnou. Jako součást prvního mechanizovaného praporu bude totiž od konce října působit ve mezinárodních silách SFOR II. v severozápadní Bosně. Jednotka by se měla vrátit do vlasti v dubnu 2000. Pokud by ji ale velení NATO potřebovalo nasadit do akce na jiném místě, okamžitě se vrátí do České republiky a začne plnit rozkazy Bruselu.

STEM: Polovina občanů ČR má osobní zkušenost s korupcí

S korupcí má osobní zkušenost polovina občanů České republiky, na úřadech nebo na policii se s podplácením setkalo 33 procent lidí. O tom, že případů úplatkářství stále přibývá, je přesvědčeno 56 procent občanů. Vyplývá to z bleskového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM) pro Českou televizi a Český rozhlas. Do styku s korupcí přicházejí nejčastěji lidé ve věku od 45 do 59 let, vysokoškoláci a voliči KSČM. Z výzkumu dále vyplývá, že ochota oznámit případ úplatkářství na policii je mezi občany, s výjimkou voličů KSČM, všeobecně nízká. Úplatek jsou nejméně ochotni dát občané se základním vzděláním; méně zásadoví jsou lidé, kteří se již s korupcí setkali.

V New Yorku začala přehlídka nejlepších filmů režiséra Menzela

Oskarem oceněný snímek Ostře sledované vlaky zahájil v pátek v New Yorku čtrnáctidenní přehlídku filmů Jiřího Menzela. Promítat se bude sedm nejúspěšnějších filmů. Putovní retrospektiva Menzelovy filmografie odstartovala už v polovině září v Montrealu, představí se dále v Chicagu, Los Angeles, San Franciscu a Santa Fé. Filmy doprovází výstava nazvaná Příliš hlučná samota o životě a díle zesnulého českého spisovatele Bohumila Hrabala.

V Naardenu byla zahájena výstava ex libris

Muzeum Jana Amose Komenského v nizozemském Naardenu zahájilo v pátek výstavu ex libris z mezinárodní soutěže Ex libris Komenius. Před vystavením v místě posledního odpočinku "učitele národů" mohli kolekci grafických lístků z knih vidět lidé v japonském Sapporu a na některých místech České republiky. ČTK o pořádání výstavy informovalo haagské České centrum, které výstavu v Komenského muzeu připravilo. Expozice má být otevřena do ledna 2000.

Česká filharmonie předvede v Británii díla Dvořáka a Mahlera

Orchestr České filharmonie v neděli odcestuje na umělecký zájezd do Velké Británie, kde na čtyřech koncertních vystoupeních pod taktovkou šéfdirigenta Vladimíra Ashkenazyho uvede opus Antonína Dvořáka V přírodě a Symfonii č. 7 Gustava Mahlera. První koncert britského turné čeká orchestr České filharmonie v neděli v birminghamské Symphony Hall. Další koncerty se uskuteční v Glasgow, Londýně a Manchesteru.

Sport

V extralize Českého telecomu sehráli hokejisté kompletní 12.kolo: Vítkovice remízovaly s Litvínovem 2:2, Slavia zvítězila v derby se Spartou 3:1, Zlín - České Budějovice 2:1, Plzeň přehrála Znojmo 5:1 , Třinec - Pardubice vysoko 9:3. Kladno vyhrálo nad Havířovem 4:1, Karlovy Vary podlehly Vsetínu 0:1.

V předehrávaném utkání nejvyšší fotbalové soutěže porazila Sparta Hradec Králové 3:1.

Krátce o nedělním počasí v České republice

Polojasno, místy oblačno, ojediněle přeháňky, na horách dokonce sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 stupňů Celsia

Tolik zprávy Radia Praha.