Zprávy neděle, 20. září 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Prezident Václav Havel zpět v Praze ze státní návštěvy USA

Prezident Václav Havel se v sobotu i s doprovodem vrátil z třídenní státní návštěvy Spojených států amerických zpět do Prahy. Ve Washingtonu jednal nejen se svým protějškem Billem Clintonem, čelícím tlaku kvůli intimnímu poměru ke stážistce Monice Lewinské, ale i s řadou dalších představitelů. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček po příletu na ruzyňské letiště řekl, že Václav Havel je s návštěvou mimořádně spokojen. Obavy, že kvůli americké vnitropolitické situaci nevěnují tamní média pobytu českého prezidenta dostatečnou pozornost, se podle něj nenaplnily.

Václav Havel, který byl v létě hospitalizován s pooperačními obtížemi, se do Prahy vrátil v dobré kondici, přestože cesta byla podle mluvčího Špačka "skutečně vyčerpávající". Havlův další program se proto bude odvíjet podle harmonogramu, už ve středu bude v Praze jednat se svým rakouským protějškem Thomasem Klestilem, dodal mluvčí.

Vladimír Špidla nevěří, že prezident Havel mínil slova o své rezignaci vážně

První místopředseda vlády Vladimír Špidla nevěří, že prezident Václav Havel mínil vážně slova o svém možném odstoupení, pokud by se neměla v Praze konat konference Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Václav Havel se tak vyslovil v pátek ve Washingtonu v závěru posledního dne své návštěvy ve Spojených státech amerických. "Jednak jsem to prohlášení neslyšel a jednak si myslím, že takovéto prohlášení je určitě nadsázka a není míněno vážně, pokud vůbec padlo," řekl v sobotu Vladimír Špidla ČTK. Vláda podle něj bude záležitost velmi pečlivě zvažovat, ale on sám nedokáže odhadnout, zda kabinet odsouhlasí státní záruky na obligace. Poznamenal, že u každé takovéto mezinárodní záležitosti je těžké odhadnout, "co jsou plusy a minusy".

Tiskový mluvčí vlády Libor Rouček si nemyslí, že by Havlův výrok mohl ovlivnit rozhodování kabinetu o poskytnutí státních garancí na obligace na rekonstrukci pražského Kongresového centra, v němž se má konference v roce 2000 konat. Mluvčí Rouček v sobotu pro ČTK uvedl, že jednání o poskytnutí státní garance na zmíněné obligace je zařazeno na program středečního zasedání vlády.

Mluvčí Špaček: prezident Havel samozřejmě kvůli zasedání měnového fondu neodejde

Prezident Václav Havel o své rezignaci kvůli případnému neuskutečnění jubilejního zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze neuvažuje. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček to v sobotu po příletu z USA do Prahy zdůraznil na dotaz novinářů. Havlova páteční slova o tom, že by v případě nerealizování připravovaného zasedání "snad rezignoval", nebyla podle mluvčího Špačka myšlena vážně. Prezident jimi podle něj chtěl dát pouze najevo, jak mu na konání pražského zasedání záleží.

Pochybnosti o konání světového finančnického fóra v Praze souvisejí s nejistotou, zda česká vláda poskytne státní garance na obligace ve výši dvou miliard korun na rekonstrukci a dostavbu Kongresového centra, kde by se zasedání mělo odehrávat.

Madeleine Albrightová a Jan Kavan měli ve Washingtonu první oficiální jednání

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová při pátečním setkání se šéfem české diplomacie ve Washingtonu potvrdila zájem vlády USA na vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Íránu a Iráku. Současně připustila, že takové vysílání s sebou nese jistá bezpečnostní rizika. České republice však nabídla pomoc své země při zajišťování bezpečnosti kolem stanice. Během vůbec první vzájemné schůzky ministr Kavan také svou americkou kolegyni ujistil, že česká zahraniční politika se po nastoupení sociálnědemokratické vlády měnit nebude.

Český ministr obrany jednal poprvé v Pentagonu

Ministr obrany České republiky Vladimír Vetchý, který doprovázel prezidenta Václava Havla na státní návštěvě ve Spojených státech, v pátek jednal s americkými předními vojenskými činiteli včetně ministra obrany Williama Cohena. Podle tiskového oddělení Pentagonu měla schůzka ministrů víceméně zdvořilostní a informativní charakter a na hlubší diskuse nebyl prostor. Vladimír Vetchý je ve funkci teprve pár týdnů a jejich schůzka tedy byla první svého druhu.

Ministr Špidla nekomentuje možnost spojit rozpočet s hlasováním o důvěře

První místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla předpokládá, že vládní návrh státního rozpočtu na příští rok bude v Poslanecké sněmovně schválen. Zároveň odmítá komentovat úvahy, že by kabinet zvažoval spojit projednávání schodkového rozpočtu s hlasováním o důvěře vládě. Vyplynulo to z jeho sobotních odpovědí na dotazy ČTK.

Podle místopředsedkyně Občanské demokratické strany Libuše Benešové takovou možnost před několika dny zmínil místopředseda vlády Pavel Rychetský. ODS ale nemá žádný signál, že by vláda Miloše Zemana tento postup připravovala, řekla v sobotu Libuše Benešová ČTK.

Tiskový mluvčí vlády Libor Rouček v sobotu uvedl, že o možnosti spojit s rozpočtem hlasování o důvěře vládě ministři na zasedání kabinetu nikdy nemluvili. Neví ani o tom, že by některý z nich takový návrh prosazoval.

Místopředseda Poslanecké sněmovny a ODS Ivan Langer v sobotu řekl v Českém rozhlasu, že vláda by neměla podmiňovat svoji další existenci přijetím deficitního státního rozpočtu. Pokud by kabinet spojil projednávání rozpočtu s vyslovením důvěry vládě, pak by to podle Ivana Langra znamenalo porušení opoziční smlouvy ze strany ČSSD.

Vláda se chystá předložit návrh rozpočtu se schodkem 26,8 miliardy korun, který ovšem odmítají Občanská demokratická strana, Unie svobody i Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus navíc uvedl, že deficit je ve skutečnosti ještě vyšší, protože vláda počítá s některými výdaji, které podléhají předchozímu souhlasu sněmovny. V pátek Václav Klaus oznámil, že ODS hodlá předložit sněmovně návrh ústavního zákona o povinně vyrovnaném státním rozpočtu.

Pohřeb Roma zastřeleného minulou neděli Albánci proběhl v klidu

Ve Varnsdorfu byl v sobotu za silné policejní asistence pohřben místní Rom Jiří Bílý, kterého minulou neděli zastřelili při ozbrojeném střetu kosovští Albánci. Smuteční obřad, jehož se zúčastnilo přibližně 200 Romů, proběhl bez jakéhokoli incidentu. Pro zajištění klidného průběhu pietního aktu policie do města soustředila posily z Chebu a severních Čech a povolána byla také zvláštní zásahová jednotka z Prahy.

Kosovští Albánci údajně nabízeli romské rodině zastřeleného Jiřího Bílého sto tisíc marek (asi 1,8 miliónu korun) za to, že na ně nepodá trestní oznámení. Na dotaz ČTK to v sobotu potvrdil mluvčí místní Romské občanské iniciativy Jan Ruszo. "Dozvěděl jsem se to přímo od Bílých. Nevzali by však ani milión," řekl Ruszo. Podle něj mají Romové zájem na spravedlivém potrestání viníků a chtějí pouze, aby policie dělala, co má. Neoficiálně se o nabízeném úplatku dozvěděla podle děčínského okresního policejního ředitele Nikolaje Hriba i policie.

Většina ministrů už podle MfD vyměnila klíčové úředníky

Mezi ministry, kteří dali najevo, že nemíní ve svém úřadu spolupracovat s lidmi spojenými s předchozím kabinetem, patří šéfové resortů dopravy Antonín Peltrám, financí Ivo Svoboda, zemědělství Jan Fencl, zdravotnictví Ivan David a ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Právě jejich úřady v anketě zveřejněné sobotní Mladou frontou Dnes (MfD) přiznaly největší personální změny, a to minimálně na deseti důležitých funkcích. Naopak jediný, kdo po svém nástupu nedal nikomu výpověď, je ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. "Tým na ministerstvu práce je a vždycky byl docela kompetentní," řekl ministr Špidla deníku. Po nástupu do funkce se zdrženlivě zachoval i ministr spravedlnosti Otakar Motejl, z jehož úřadu odešli pouze dva náměstci.

Téměř polovina občanů je podle agentury Sofres-Factum pro odstoupení prezidenta Václav Havla

Téměř polovina občanů - 47,2 procenta - se domnívá, že by měl prezident Václav Havel odstoupit z funkce. Z toho 34,3 procenta lidí udává za důvod prezidentův zdravotní stav, zatímco 12,9 procenta je pro jeho odstoupení bez ohledu na nemoc. Výsledky šetření agentury Sofres-Factum, provedeného po Havlově hospitalizaci na přelomu srpna a září, zveřejnil v sobotu deník Právo.

Podle exkluzívního výzkumu, který pro ČTK vypracovala agentura Sofres-Factum, si téměř dvě třetiny občanů České republiky zatím nedokáží nikoho jiného představit jako prezidenta, až Václavu Havlovi skončí funkční období. Největší šance dávají lidé předsedovi Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václavu Klausovi, i jeho však podporuje jen 7,1 procenta dotázaných. Premiéra a předsedu sociální demokracie Miloše Zemana by chtělo za prezidenta 4,7 procenta respondentů. Místopředsedkyni sněmovny Petru Buzkovou (ČSSD) by si v čele státu dokázalo představit 4,2 procenta dotázaných. Guvernéra Josefa Tošovského by ve funkci prezidenta rádo vidělo 3,2 procenta občanů a někdejšího ministra zahraniční Josefa Zieleniece 1,4 procenta dotázaných.

Místopředseda KSČM kritizoval v Ostravě sociálnědemokratickou vládu

Za malou odvahu k revizi posledních osmi let kritizoval v sobotu sociálnědemokratickou vládu Miloše Zemana místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miloslav Ransdorf v projevu na Slavnostech levicového tisku v Ostravě-Michálkovicích. Sešlo se na nich kolem dvou tisíc komunistů a jejich příznivců z celé Moravy a Slovenska. Podle místopředsedy KSČM Ransdorfa právě pracující ze severní Moravy a Slezska poznali sociální, morální a ekonomickou krizi, v níž se nyní Česká republika nachází. Na slavnosti, kterou zahájila hymna někdejšího Československa a v jejímž průběhu zazněla Internacionála, vystoupil s projevem i předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip.

Sobotní oslavy pořádal Městský výbor KSČM v Ostravě, týdeník Naše pravda a deník Haló noviny. Slavnosti levicového tisku navazují na předlistopadový Den tisku, rozhlasu a televize, který byl každoročně mohutnou oslavou komunistických sdělovacích prostředků.

Bojovníci za svobodu si připomněli v Náchodě výročí vzniku ČSR

Kolem dvou set příslušníků domácího a zahraničního odboje a dalších hostů si v sobotu na slavnostním shromáždění v Náchodě připomnělo letošní 80. výročí založení Československa a 60. výročí mobilizace v roce 1938. Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín v hlavním projevu zdůraznil nutnost lásky k národu a vlasti i v dnešní době. Poukázal přitom na období protektorátu a na léta, která následovala po událostech roku 1948 a 1968.

Přes 200 lidí demonstrovalo v Brně proti rasismu a fašismu

K odmítnutí otevřeného násilí a jeho propagátorů v sobotu v Brně vyzvalo přihlížející Brňany a návštěvníky města přes 200 mladých účastníků pochodu proti rasismu a fašismu. Demonstranti, kteří se do Brna sjeli z celé České republiky, jsou členy různých organizací a hnutí pod souhrnným označením Antifa. Jejich pochod městem měl poklidný průběh. Organizátor akce Dušan Rosenbaum v závěru demonstrace řekl, že rasismus a fašismus není už jen problém Židů, Romů a jiných obyvatel barevné pleti, ale i homosexuálů, mentálně postižených lidí, etnických menšin, také však humanistů a bojovníků za lidská práva. "Braňme se tomu, aby se stával konflikt z přirozené mezilidské různorodosti, ať už etnické, kulturní, národnostní, rasové a sexuální," zdůraznil Rosenbaum. Poznamenal, že alibistický přístup všech tří složek státní moci - zákonodárné, výkonné a soudní - způsobil, že se rasismus a diskriminace Romů otevřeně projevuje ve veřejném a společenském životě.

Delegace Rady Evropy bude zkoumat romskou otázku v České republice

Specialisté Rady Evropy na romskou problematiku budou v České republice koncem září zkoumat problémy Romů. Delegace, kterou pozvala česká vláda, navštíví mimo jiné mostecké sídliště Chánov, chánovskou základní školu, Matiční ulici v Ústí nad Labem, kde se uvažovalo o vystavění zdi mezi romskými a neromskými obyvateli, a ústeckou univerzitu Jana Evangelisty Purkyně. Specialisté se sejdou také s představiteli romských sdružení v Ústí i v Praze a se zástupci vlády zabývajícími se romskou otázkou.

Zástupci Týnců se sešli v Týnci nad Sázavou

Ve znamení sportu, hudby a tance se v sobotu konalo setkání osmi měst a obcí, které spojuje název Týnec. Do stejnojmenného městečka na březích Sázavy přivedlo několik stovek hostů z Čech a Moravy, kteří se nebáli změřit navzájem síly v kopané, volejbale, stolním tenisu, šachách nebo předvést své pěvecké a taneční umění. "Lidé chtějí do Evropy, ale já si spíš myslím, že by si měli najít cestu k sobě navzájem. Navázání přátelství a výměna zkušeností je elementární věc, která do dnešní hektické doby patří," zdůvodnil návštěvu obyvatel Velkého Týnce na Olomoucku jeho starosta Vladimír Hobza.

Poprvé se zástupci Týnců sešli v roce 1986. "Viděli jsme, že se scházely Lhoty, tak jsme si řekli, proč by se nemohly scházet Týnce," řekl k počátkům akce její zakladatel Horymír Žmolil z Týnce nad Labem. Z 19 obcí a měst nesoucích jméno Týnec se jich tehdy před dvanácti lety sešlo šest.

Pěvec Hampson otevřel koncertem Mahlerův dům

První část rekonstruovaného rodného domu Gustava Mahlera otevřel v sobotu v Kalištích u Humpolce na Pelhřimovsku písňovým recitálem ze skladatelovy tvorby mezinárodně uznávaný americký barytonista Thomas Hampson. Před dvěma roky byl mezi prvními, kdo na projekt přispěl, stejně jako sopranistka Gabriela Beňačková, která ho pozvala a která s ním v mahlerovském rosariu uprostřed obce zasadila růži.

V Kerharticích na Děčínsku byl znovu vysvěcen kostel z roku 1779

Barokní kostel sv. Maří Magdaleny v Kerharticích na Děčínsku, ze kterého počátkem 90. let zbylo jen obvodové zdivo a naklánějící se věž, vysvětil v sobotu po celkové rekonstrukci generální vikář litoměřické diecéze Karel Havelka. Informoval o tom Ivan Bok, spolupracovník administrátora farnosti Kerhartice se sídlem v Srbské Kamenici. Pontifikální mši svaté v kerhartickém kostele předcházel podle něj i průvod poutníků z České Kamenice do Kerhartic, při kterém byly požehnány obnovené kaple sv. Barbory, sv. Anny a sv. Jiří i čtyři opravené kříže. Mezi účastníky průvodu byli i poutníci z Jižní Moravy. Rekonstrukce kerhartického kostela stála přibližně čtyři milióny korun, z nichž stát zaplatil něco málo přes milión.

Na 7000 návštěvníků shlédlo ve Znojmě tradiční regionální výstavy

Na 7000 návštěvníků shlédlo nabídku produkce 102 vystavovatelů z celé České republiky při druhém ročníku Jubilejní zemské výstavy, která v sobotu skončila ve Znojmě. Zahrnovala 19. ročník výstavy "Znojemsko - zahrada Moravy" s nabídkou zemědělských produktů a techniky pro soukromé pěstitele, šestý ročník Hospodářské výstavy s prezentací výrobních a stavebních firem z regionu a třetí ročník Znojemského autosalónu se zajímavou nabídkou pro motoristy.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až polojasno, ojediněle slabé přeháňky. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.