Zprávy neděle, 21. března 1999

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Úvodem přehled nejdůležitějších zpráv...

A nyní zprávy podrobněji:

MZV varuje české občany před cestami do bývalé Jugoslávie

Ministerstvo zahraničních věcí varuje české občany před cestami do bývalé Jugoslávie. Důvodem je útok NATO hrozící v případě, že Srbové nezmění svůj postoj a nepřistoupí k mírové dohodě o řešení krize v Kosovu. Rodinní příslušníci českých diplomatů v Bělehradě zatím zůstávají. Jejich případná evakuace by podle ministra zahraničí Jana Kavana mohla být provedena v pondělí.

Čeští důstojníci dokončili evakuaci z Kosova

Osm českých důstojníků, kteří působí při ověřovací misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě 'OBSE), v sobotu dokončilo evakuaci z jihosrbské provincie Kosovo. Podle mluvčího ministerstva obrany Milana Řepky jsou čeští důstojníci nyní na třech různých místech ve Skopji.

Prezident Havel se obává, že pokud nezasáhne mezinárodní společenství, přeroste konflikt mezi etnickými Srby a Albánci v konflikt širších rozměrů

Prezident Václav Havel se obává, že nezasáhne-li mezinárodní společenství v jihosrbské provincii Kosovo, mohl by konflikt mezi etnickými Srby a Albánci postupně zasáhnout celý Balkán. Jak uvedl v rozhovoru pro televizi Prima, dříve či později by totiž do něj mohly být vtaženy Albánie, Makedonie, Bulharsko a posléze Řecko, čímž by vznikl konflikt celobalkánský, který zákonitě musí přerůst v konflikt celoevropský, ne-li světový, řekl Havel v televizi Prima.

Výsledky průzkumu veřejného mínění na případný vojenský zásah NATO v Kosovu

Postoj české veřejnosti k případnému vojenskému zásahu NATO v Kosovu a k možnému zapojení České republiky do této akce je zdrženlivý a opatrný i po našem vstupu do aliance. Vyplývá to z výsledků bleskového průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a Českou televizi. Případná účast České republiky při vojenském zásahu v Kosovu má podporu 42 procent dotázaných a jen 27 procent lidí je ochotno vyslat do bojů české vojáky.

Noví členové NATO chtějí brzký vstup Slovenska do aliance

Co nejrychlejší vstup Slovenska do Severoatlantické aliance je společným zájmem tří nových členů NATO - Maďarska, Polska a České republiky. Při společné schůzce s tajemníky ministrů obrany Polska a Maďarska v Karlových Varech to v sobotu řekl první náměstek českého ministra obrany Jaromír Novotný. Uvedené tři země měly zájem přiblížit slovenské ozbrojené síly směrem k NATO již za vlády premiéra Vladimíra Mečiara.

ČSSD a opoziční ODS se neshodují v názoru na nadřazenost evropského práva

Referendum o vstupu České republiky do Evropské unie považuje sociální demokracie za žádoucí, stejně jako vládou navrhovanou změnu Ústavy, která má uznat nadřazenost práva Evropské unie. Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman tak reagoval na stanoviska Občanské demokratické strany, která se zahrnutím nadřazení evropského práva českému kategoricky nesouhlasí. ODS naopak hodlá podporovat uspořádání referenda o vstupu České republiky do Evropské unie, neboť vstup do unie s sebou nese narozdíl od našeho vstupu do NATO závažnou změnu státní suverenity země.

Zeman jednal s Delorsem o situaci v EU po demisi Evropské komise

O situaci v Evropské unii po úterní demisi Evropské komise, o projektech rozvoje unie a koncepcích, které provázely vznik EU, hovořil v sobotu v Praze premiér Miloš Zeman s bývalým předsedou Evropské komise Jacquesem Delorsem. Po jednání Zeman ČTK řekl, že hovořili také o tom, že by nebylo vhodné redukovat EU pouze na zónu volného obchodu, jak se o to ještě donedávna pokoušely pravicové konzervativní strany. O tom, zda by demise EK mohla ohrozit či zkomplikovat nadcházející rozhovory mezi Prahou a Bruselem o vstupu ČR do EU, politici nemluvili.

Situace Romů v ČR lepší než v jiných postkomunistických zemích

Situace Romů v České republice je mnohem lepší než v ostatních postkomunistických zemích jako například na Slovensku a v Rumunsku. Sdělila to v sobotu ČTK zástupkyně zájmové skupiny Romů v Belgii Maude Colsová u příležitosti akce solidarity s organizacemi, které hájí zájmy cizích uprchlíků v Bruselu. Podle ní je diskriminace Romů v posledních měsících na Slovensku ještě stále viditelná a následky vlády Vladimíra Mečiara jsou stále citelné. Naopak v České republice se díky úsilí posledních dvou vlád postavení Romů znatelně zlepšuje. Je to vidět ve školství a vůbec z ČR nám již prakticky nepřicházejí negativní zprávy, i když rasismus ve společnosti samozřejmě vymýcen zdaleka není, podotkla Colsová.

Skini protestovali proti údajnému omezování svobody projevu

Proti údajnému omezování svobody projevu v České republice protestovalo v sobotu odpoledne na Václavském náměstí v Praze několik desítek sympatizantů hnutí skinheads. Na transparentech požadovali také ukončení "politických procesů". Jejich akce se obešla bez incidentů. Demonstrující, z nichž někteří byli zřejmě členy či sympatizanty české větve mezinárodní skinheadské organizace Blood and Honour, nesouhlasí se zákony, které zakazují propagaci fašismu a podobných hnutí.

Ministr Svoboda nebude už kandidovat na funkci místopředsedy ČSSD

Ministr financí Ivo Svoboda nebude znovu kandidovat na funkci místopředsedy České strany sociálně demokratické. Po sobotním jednání předsednictva sociální demokracie to oznámil její předseda Miloš Zeman. Svoboda uvedl, že k odchodu z funkce místopředsedy pro řízení strany jej vedly osobní důvody.

Sněmovna se bude zabývat vládní zprávou o stavu společnosti

Obsáhlou vládní zprávou o stavu české společnosti, která již řadu týdnů rozpoutává politické debaty, se bude na své nadcházející schůzi zabývat Poslanecká sněmovna. Zpráva hovoří mj. o tom, že Česká republika se podle řady určujících ekonomických měřítek nachází přibližně tam, kde byla v roce 1990. Schůze pléna by měla začít v úterý 26.března odpoledne. Značně kriticky se k obsahu zprávy staví poslanci ODS, kteří již předem navrhují předlohu odmítnout. Soudí, že materiál je pouhým socialistickým nahlížením na svět. Rezervovanější postoj zaujali představitelé Unie svobody. Lidovci hodlají s oficiálním stanoviskem počkat až do svého celostátního sjezdu, který se uskuteční 26.března.

O účasti české armády v kosovské misi se bude hlasovat v PS v úterý

O vyslání armádní polní nemocnice a nevyzbrojeného dopravního letounu An-26 do jihosrbské provincie Kosovo bude Poslanecká sněmovna hlasovat na své březnové schůzi v úterý. Všeobecně se očekává, že účast české armády v kosovské misi získá podporu většiny poslanců. Pokud budou s návrhem na vyslání nemocnice souhlasit, zúčastní se kosovské operace zhruba 100 vojáků po dobu 18 měsíců. Mise by měla stát 575 miliónů korun. Vyslání letounu přijde zhruba na milión a půl. Polní nemocnici by bylo možné vyslat do oblastí operace do 60 dnů po rozhodnutí o jejím nasazení mimo Českou republiku a uvolnění finančních prostředků ze státního rozpočtu.

Sněmovna má projednat novelu lustračního zákona

Novelou lustračního zákona, kterou vypracovali poslanci ČSSD v čele se Zdeňkem Jičínským, se bude na své nadcházející schůzi v úterý Poslanecká sněmovna zabývat v prvním čtení. Předloha usiluje o to, aby člověk, kterého od nařčení ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností očistil soud, byl považován za osobu, jež v materiálech StB evidována nebyla.

Sněmovna podruhé projedná komunistický návrh na změnu Ústavy

Ústavní novelu poslanců KSČM, která zpřesňuje možnost vyhlášení referenda, projednají poslanci ve druhém a třetím parlamentním čtení na schůzi sněmovny v úterý. O osudu návrhu mělo být původně rozhodnuto již na únorové schůzi, předseda klubu KSČM Vojtěch Filip jej ale stáhl z programu. Nestačil totiž vypracovat srovnání úprav referenda v jednotlivých evropských státech. Novela předpokládá, že by občané v lidovém hlasování mohli rozhodnout o změně Ústavy, návrzích zákonů a významných otázkách mezinárodních a vnitrostátních vztahů.

Březnová schůze Poslanecké sněmovny se bude zabývat projednáním vládního návrhu nového branného zákona

Poslanecká sněmovna by se na své nadcházející schůzi měla mj. zabývat také vládním návrhem nového branného zákona, který má nahradit starou úpravu z roku 1949. Návrh nepočítá s převratnými změnami v dosavadní branné koncepci, po právní stránce však přibližuje českou armádní legislativu podobným úpravám v dalších demokratických státech. Nový zákon předpokládá, že základní vojenská služba bude i nadále trvat 12 měsíců, náhradní vojenská služba, která je umožňována z rodinných a sociálních důvodů, by se však měla zkrátit ze současných pěti na pouhé tři měsíce. Oproti nynějšímu stavu je také zvýšena spodní věková hranice branné povinnosti ze 17 na 18 let.

Poslanci mají rozhodnout o novele transformačního zákona

O osudu poslaneckého návrhu novely transformačního zákona, která má řešit vypořádání majetkových nároků v zemědělských družstvech, má Poslanecká sněmovna rozhodovat na své schůzi, která začne v úterý. Úprava vypracovaná ČSSD by měla umožnit uspokojení věřitelů družstev veřejně obchodovatelným cenným papírem, takzvaným majetkovým listem. Podstatné změny však v předloze navrhli lidovci, na jejichž podpoře bude zřejmě přijetí novely záviset. V lednu se sociálním demokratům podařilo ve sněmovně prosadit další projednání jejich návrhu s pomocí hlasů KSČM a právě KDU-ČSL. Už tehdy ale lidovci upozornili, že nadále budou novelu podporovat jen v případě, když budou přijaty jejich pozměňovací návrhy.

Poslanci rozhodnou, zda se budou zabývat právy homosexuálů

Poslanecký návrh zákona o oficiálním svazku homosexuálních partnerů projedná v prvním parlamentním čtení Poslanecká sněmovna v úterý 23.března. Předloha, kterou vypracovali poslanci ze všech parlamentních stran vyjma křesťanských demokratů, by dvojicím stejného pohlaví umožnila uzavřít před notářem smlouvu zaručující jim většinu práv podobných právům manželů. Majetek obou partnerů by byl společný, podobně jako bezpodílové spoluvlastnictví manželů, a běžně by s ním mohli disponovat oba. Smlouvou by vznikl i nárok na byt pronajatý partnerem či členství v bytovém družstvu díky členství partnera.

Ze sportu:

Daniel Vacek se ve druhém kole rozloučil s turnajem v Key Biscayne. Český tenista prohrál se Španělem Mantillou 2:6 a 0:6.

Předpověď počasí na neděli:

Oblačno až zataženo, nejvyšší denní teploty 7 až 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.