Zprávy neděle, 23. května 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přinášíme přehled zpráv:

Nyní podrobněji:

Lékaři se u Václava Havla bojí zánětu plic

Prezident Václav Havel zůstává v nemocnici, kam byl převezen se zánětem průdušek. V obavách před vznikem zánětu plic mu lékaři přidali další druh antibiotik. Prezident má plíce oslabeny po operaci, kdy mu byla kvůli rakovinovému nádoru odňata polovina plíce. Přes den je bez teplot, večer se však zvyšují.

Ministr Kavan hovořil s čínským vicepremiérem o Kosovu

Čínský vicepremiér Čchien Čchi-čchen přijímá s porozuměním úsilí ČR najít mírové řešení v konfliktu v Kosovu. Po schůzce v Pekingu to řekl český ministr zahraničí Jan Kavan. Dále uvedl, že odlišnosti pohledu na jisté aspekty lidských práv by neměly být chápány jako záměrná konfrontace ve vztahu k Číně. Kavan navštívil také Zakázané město, komplex palácových budov, které byly založeny na počátku 15. století.

Jan Kavan při jednání s čínským ministrem zahraničí Tchan Ťia-süanem upozornil na problémy, na které narážejí naši podnikatelé, například že čínský trh není úplně otevřený - na rozdíl od českého trhu pro čínské výrobky. Zmínil se o dovozních kvótách a licencích, které například zvyšují ceny dovážených aut. Kavan přiznal, že není úplná shoda v názoru na to, jak snížit český obchodní deficit.

Podle bavorského premiéra existuje paralela mezi čistkami v Kosovu a poválečným odsunem Němců z Československa

Údajná paralela mezi etnickými čistkami v Kosovu a poválečným odsunem sudetských Němců z Československa a kritika nynější spolkové vlády za její postoj k sudetoněmecké otázce - to byla hlavní témata všech vystoupení úvodního dne jubilejního, již padesátého Sudetoněmeckého sněmu v Norimberku. Zdůraznil je ve svém projevu i bavorský premiér Edmund Stoiber. Podle jeho slov se otázky vyhánění stávají celoevropskou záležitostí a klíčovým bodem problematiky lidských práv. Stoiber české straně připomněl, že jako nový člen NATO musí změnit své dosavadní pozice. "Členství totiž přináší nejen práva, ale i povinnosti. A k těm patří i nové posouzení sudetoněmecké otázky," uvedl Stoiber.

Starostky se obávají pomalé přípravy zákonů pro budoucí kraje

Obavy z pomalého procesu přípravy legislativních kroků pro vznik budoucích krajů vyjádřily starostky obcí, které od čtvrtka v Brně diskutují o roli žen v aktivním politickém životě. "Je nutné co nejdříve vyjasnit kompetence, které získají budoucí kraje, a které připadnou obcím," zdůraznila Marta Husičková z Náměště na Hané. Většina starostek také varuje před velkým nárůstem úřednického aparátu v souvislosti s reformou veřejné správy. V České republice je asi 6500 obcí, přičemž v přibližně 670 stojí v čele starostka.

Do Albánie odletěli první dobrovolníci na práci v táborech

Do Tirany odletěla první skupina sedmi českých dobrovolníků, kteří budou pracovat v uprchlických táborech v Albánii. Dobrovolníky vybrala obecně prospěšná společnost Člověk v tísni, která dosud dostala stovku přihlášek. V první skupině jsou čtyři ženy a tři muži ve věku mezi 25 až 30 roky. Dobrovolníci budou pomáhat například při stavbě kanalizace, sociálního zázemí či dalších nutných zařízení. Ženy se uplatní při zřizování a fungování takzvaných dětských koutků. V další skupině, která se vydá na cestu pravděpodobně v polovině příštího týdne, budou mimo jiné tři zdravotní sestry.

Česká katolická charita vybrala na pomoc uprchlíkům 17 miliónů

Česká katolická charita dosud vybrala na pomoc kosovským uprchlíkům 17 miliónů korun. Zatím poslední dva kamióny odjely v pátek do Makedonie z Olomouce a z Prahy s nákladem trvanlivých potravin včetně darů od firem Nestlé Food a Nestlé Čokoládovny, hygienických potřeb a téměř šesti set párů bot od firem Boty Baťa a Boty Stival.

Uprchlíci dostanou albánsko-český slovníček

Nadace Fidlovačka provozující v Praze-Nuslích stejnojmennou divadelní scénu pomůže kosovským Albáncům umístěných v ČR. Připravila pro ně albánsko-český slovníček obsahující základní pojmy a fráze. Koncem června uvede divadlo Na Fidlovačce stou reprízu muzikálu Šumař na střeše, jejíž výtěžek bude věnován společnosti Člověk v tísni při České televizi pro kosovské uprchlíky.

Dagmar Havlová organizuje pomoc kosovským uprchlíkům

Manželka prezidenta Dagmar Havlová požádala své kolegy z pražských divadel, aby materiálně pomohli uprchlíkům z jugoslávského Kosova, kteří dočasně pobývají v táborech na území ČR. Manželé Havlovi už ze své Nadace Vize 97 uvolnili na pomoc kosovským uprchlíkům 100.000 korun a podle prezidenta Václava Havla uvažují o dalším příspěvku.

V Plzni se křesťané modlili za oběti balkánské války

Téměř dvě stovky věřících z několika církví se sešly v sobotu v Plzni na setkání křesťanů Pochod pro Ježíše. Účastníci se společně modlili za lidi, postižené válkou v Jugoslávii, ale i za sebe a za všechny obyvatele Plzně. Pochod pro Ježíše, jehož hlavním motem je biblická výzva Milujte se navzájem, se od počátku 90. let opakuje každý sudý rok na celém světě ve stejný den a ve stejnou hodinu.

Čechokanaďané slaví 60.výročí založení své hlavní organizace

Se zaměřením na získání mladé generace pro krajanskou práci pokračuje v Montrealu třídenní 51. kongres Českého a slovenského sdružení v Kanadě, který je spojen s oslavou 60.výročí založení organizace. Kongres se zaměří také na způsob, jak propagovat Českou republiku a podporovat její úsilí o integraci do západního světa. Předsedkyně sdružení Blanka Rohnová, uvedla, že Kanada se snaží, aby nově příchozí zapadli do společnosti, aniž ztratí svoji identitu. Vyjádřila lítost, že na kongres letos nepřijel žádný host oficiálně zastupující českou vládu nebo parlament.

Předsednictvo ČSSD nerozhodlo, zda podpoří změnu volebního zákona

Předsednictvo ČSSD odložilo rozhodnutí, zda podpoří návrh na změnu volebního zákona v podobě, v jaké jej prosazuje Občanská demokratická strana /ODS/. Konečné slovo sociálních demokratů by mělo padnout na červnovém zasedání ústředního výkonného výboru strany. Princip změny volebního zákona spočívá v rozšíření dosavadního počtu volebních krajů a dnešní poměrný systém tak posiluje o většinové prvky.

Případná změna volebního zákona, o které uvažují ODS a ČSSD, se podle bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe obrátí proti těmto stranám a pro lidovce a Unii svobody se stane výzvou ke společnému vítězství ve volbách. Lux na krajské konferenci KDU- ČSL v Hradci Králové dále uvedl, že považuje za jedno z řešení současné politické situace vznik společné vládní koalice lidovců, ČSSD a Unie svobody.

Cizinci chtěli utéct z autobusů, které je převážely do uprchlického tábora

O útěk ze dvou autobusů se pokoušela na dálnici mezi Plzní a Prahou cestou do utečeneckého tábora skupina jedenaosmdesáti uprchlíků z Afghánistánu. Na dálnici nedaleko Svojkovic rozbili okna v autobusech, začali je demolovat a hromadně opouštět. Za hustého deště se utábořili u dálnice, kde je několik hodin hlídali policisté. Teprve přivolaný tlumočník cizincům vysvětlil, že nejedou do Afghanistánu, ale do utečeneckého tábora. Poté skupina po několika hodinách nastoupila do náhradních autobusů, které je odvezly do Vyšních Lhot.

Předsednictvo tripartity stanovilo program plenárního zasedání

Využití 350 miliónů korun na tvorbu nových pracovních míst, rozpracování návrhu Národního plánu zaměstnanosti v severomoravském regionu a podpora malého a středního podnikání budou hlavními tématy zasedání Rady hospodářské a sociální dohody, která se sejde 6. června. Shodlo se na tom předsednictvo rady.

Výstavba dálnice D 47, která by měla severomoravský region spojit s dálnicí do Brna a Prahy, by měla zabránit tomu, aby se Ostrava stala periferií. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání předsednictva Rady hospodářské a sociální dohody v Karviné to řekl vicepremiér Vladimír Špidla. Vláda si je podle něj vědoma důležitosti výstavby, avšak nemůže přislíbit její financování. Místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík je přesvědčen, že ve státním rozpočtu peníze na dostavbu této dálnice určitě nebudou. Jako zdroje označil investiční úvěry u Evropské investiční banky a státní dluhopisy.

Ministři vnitra věděli o vyzbrojení policie nevhodnými pistolemi

Ministr vnitra Václav Grulich i jeho předchůdce Cyril Svoboda byli obeznámeni s tím, že pistole, jimiž disponuje policie, nejsou kvalitní a mohou zejména při pádu samovolně vystřelit. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, oba připustili, že tyto skutečnosti znají, nepodařilo se jim však prosadit finanční prostředky na nápravu. Nevhodné typy pistolí nakonec oficiálně zakázal policejní prezident. Bohužel k tomu došlo až poté, kdy byl nešťastnou náhodou vážně zraněn loni v říjnu v Jindřichově Hradci náhodný chodec.

Armáda předvedla výcvik psů

Ukázky výcviku a použití služebních psů při zneškodnění teroristů, vyhledávání výbušnin, drog a zbraní a při záchranářských pracích nabídla veřejnosti První veterinární základna Armády ČR na Grabštejně na Liberecku, která jako jediná v České republice připravuje psy pro armádu. Ta používá v současné době asi 1500 psů. Ročně připraví na Grabštejně pro její potřeby asi 600 psovodů a 500 psů.

Setkání rodáků zaniklých obcí se opět zúčastnili i sudetští Němci

Také sobotního již čtvrtého setkání rodáků podkrušnohorských obcí zaniklých kvůli těžbě hnědého uhlí se v areálu zámku Červený Hrádek na Chomutovsku zúčastnili i jejich někdejší obyvatelé z řad sudetských Němců. Zatímco před zámkem vítala účastníky setkání Staročeská dechovka, ve vnitřních prostorách si mohli prohlédnout expozici zaniklých obcí nebo videoprojekci se zachovanými dokumentárními snímky již neexistujících sídel. V předchozích letech se sešlo v areálu zámku vždy tisíc i více rodáků. Letošní slabší účast /500/ zavinilo nejspíš špatné počasí.

Pěstounům se nelíbí legislativa, podporující biologické rodiče

Především na nedokonalou legislativu, která stále zvýhodňuje biologické rodiče, si stěžovali pěstouni na třetím dni pěstounských rodin, který se uskutečnil v Brně. Pěstouni například nemohou dětem, které mají ve své péči, vyřídit pas, což jim znemožňuje cestovat s nimi do zahraničí. Setkání se zúčastnilo na 300 lidí, mezi nimi i děti. Zatímco se rodiče účastnili panelové diskuse, děti byly v divadle. Společně se pak projeli lodí po Brněnské přehradě.

Stavební stroje, klavíry a pivo hitem ČR na veletrhu v Nikósii

České stavební stroje, hudební nástroje a pivo jsou středem zájmu návštěvníků v oficiální české expozici na 24. mezinárodním veletrhu Nicosia '99, který se koná 12. až 23. května v kyperské metropoli. ČR reprezentuje dvanáct firem, tradičně se účastní Škoda Auto, Stavostroj, Plzeňský Prazdroj, Jablonex, Bohemia Crystal či Petrof. Nováčkem je Porcelánka Haas Czejzek a výrobce bazénů KTS.

Pražské pivovary slibují k roku 2000 nové speciální pivo

Pražské pivovary slibují vyvinout u příležitosti akce Praha - Evropské město kultury 2000 "nové speciální pivo". ČTK to řekla mluvčí pivovarů Diana Dobálová. Dohodu o novém pivu v sobotu při pivních slavnostech v pivovaru Braník podepsal generální ředitel Pražských pivovarů Graham Staley a ředitel společností Praha 2000 Michal Prokop.

Pražská muzea slaví svůj mezinárodní svátek

Mezinárodní svátek oslavují česká muzea. Ve většině z nich je o víkendu vstup zdarma a návštěvníci naleznou otevřené dveře do míst jinak nepřístupných, třeba na odborná pracoviště a do depozitářů. Připraveny jsou i speciální akce, jako například filmové projekce, přednášky a besedy. Například Náprstkovo muzeum zpřístupní interiér knihovny svého zakladatele. Muzeum Bedřicha Smetany připraví minivýstavku zajímavostí a kuriozit ze svých sbírek. Po celý víkend mohou děti do 15 let v doprovodu rodičů přijít zdarma do Muzea voskových figurín v pražském paláci Rapid.

Pokračuje hudební festival Pražské jaro

Tři dirigenti, zvukový režisér a 109 hudebníků se podílelo na uvedení pověstné avantgardní kompozice Gruppen pro tři orchestry od Karlheinze Stockhausena, která měla na festivalu Pražské jaro českou premiéru. Ve Španělském sále Pražského hradu byla tři pódia a publikum, které zaplnilo všechno zbylé místo, se ocitlo uprostřed zvukového dění. Při koncertu nazvaném Hudba v prostoru zazněly i dvě další soudobé kompozice konfrontované s barokní vícesborovou tvorbou. Posluchači experiment, v pražském hudebním dění ojedinělý, přijali jako událost. Strůjcem a hlavním koordinátorem projektu byl skladatel a dirigent Petr Kotík žijící od konce šedesátých let v USA.

Skladby hudebníků 17. století - českého rodáka Heinricha von Bibera a Johanna Jacoba Frobergera ze Stuttgartu - přednesla v sobotu večer ve Španělském sále Pražského hradu v rámci Pražského jara britská houslistka Catherine Mackintoshová. Umělkyně specializující se na hru na dobové nástroje nepřijela na festival poprvé, loni vystoupila na pražské přehlídce se souborem Purcell Quartet. Zájem o hru na dobové nástroje, který začal růst v 60. letech, podle Mackintoshové ve Velké Británii pomalu klesá, zatímco například v Maďarsku a v České republice zájemců o dobovou interpretaci přibývá.

Ashkenazy koncertuje a natáčí ve vypjatém časovém rozvrhu

Šéfdirigent České filharmonie Vladimir Ashkenazy natáčel v pátek a v sobotu ve studiu v Praze pro japonskou firmu Pony Canyon Dvořákovu a Straussovu hudbu. Má za sebou tři vypjaté dny, kdy musel realizovat na Pražském jaru program z hudby dvacátého století. "Ashkenazymu již skončil šéfdirigentský úvazek u Berlínského symfonického orchestru, mohl by tedy mít v budoucnu na Prahu více času," řekl na dotaz ČTK mluvčí orchestru.

Francouzské dny pokračují v Kroměříži

O regionální politice ve Francii a přínosu této země k vytvoření jednotné Evropy hovořili čeští a francouzští odborníci na konferenci, uspořádané u příležitosti Francouzských dnů v Kroměříži. Toto moravské město podepsalo slouvu o spolupráci s francouzským Chateudun již v roce 1969, připomněl starosta Petr Sedláček při přijetí zástupců chateudunské radnice. Hosty pozval na jarmark lidových výrobků, na němž vystoupili žáci uměleckých a základních škol a národopisné soubory. Na Velkém náměstí v Kroměříži sklidilo velký úspěch francouzské jazzové kvinteto Mezcal Jazz Unit. Večer byl v Arcibiskupském zámku koncert Pěveckého sdružení moravských učitelů a v Domě kultury Jam session, společné vystoupení jazzových hudebníků ČR a Francie.

Knihkupectví měla u příležitosti veletrhu otevřeno dlouho do noci

Keltská hudba zněla v pátek večer v prostorách knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Až do pozdních hodin zde knihkupci nabízeli své zboží v rámci takzvané Knižní noci, která doprovodila pražský veletrh Svět knihy '99. Národní knihovna v době veletrhu již tradičně otevírá obvykle nepřístupné prostory Klementina. Zájemci, kteří nestihli páteční prohlídky, mohou využít jedinečné příležitosti ještě o víkendu.

Veletrh v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště vedle řady spisovatelů a ilustrátorů navštívil ministr kultury Pavel Dostál. Spisovatel Jaroslav Putík zde dostal cenu Nadace Český literární fond za literární počin minulého roku. Porota v čele se spisovatelkou Hanou Bělohradskou ocenila jeho román Odchod ze zámku.

Evropský divadelní festival v Hradci Králové je téměř vyprodán

Zhruba z 90 procent jsou již vyprodány vstupenky na více než 60 představení pátého ročníku mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů v Hradci Králové, který potrvá od pátku do 30. května. Na festivalu se představí více než 30 divadelních souborů z 12 zemí. Stejně jako na minulých přehlídkách i letos nebudou chybět klasické tituly, studiové, loutkové a alternativní inscenace, žánry pouličního divadla ani představení pro děti. Diváci se mohou těšit i na slovenského ministra kultury Milana Kňažka jako herce v představení bratislavského Studia S. Zajímavé bude vystoupení rakouského divadla Arbos, které tvoří šest herců různých národností.

Svátek letnic v Kouřimi oslavilo tisíc lidí

Tisícovka lidí zavítala na Staročeský letnicový jarmark v Muzeu lidových staveb v Kouřimi na Kolínsku. Letnice se slavily 50 dní po Velikonocích. V Čechách už nemají tak velkou tradici jako například na Moravě, kde se zachovaly v podobě jízdy králů. Pravděpodobně už v době pohanství lidé v době letnic přinášeli oběti bohům. Později se s letnicemi spojovaly postavy čarodějnic, které měly mít koncem května velkou moc a sílu. Už za Břetislava III. se proto čarodějnice, věštci a hadači vyháněli o letnicích ze země. K letnicovým zvykům patřilo také obcházení hraničních kamenů pozemků.

Klaus a Ruml absolvovali pochod Praha - Prčice

Naprázdno vyšla snaha starosty obce Sedlec-Prčice na Benešovsku Antonína Podzimka spojit v cíli tradičního turistického pochodu Praha-Prčice cesty dvou jeho účastníků předsedy ODS a Unie svobody Václava Klause a Jana Rumla. S nadsázkou totiž Podzimek nabízel za symbolickou korunu budovu tamní radnice, v níž by oba straničtí šéfové mohli pokračovat v koaličních jednáních. Do cíle své 25 kilometrů dlouhé cesty přišel asi o 15 minut dřív Ruml, který absolvoval trasu o tři kilometry kratší. Spokojena došla do cíle i předsedkyně Senátu a místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. Na některou z tras letošního 34. ročníku pochodu se vydalo 10.755 lidí.

Fotbal

Fotbalisté Teplic vyhráli nad nad Slavií Praha 3:1 a v tabulce obsadí druhé místo. Do prestižní evropské soutěže Ligy mistrů tak doprovodí první pražskou Spartu. Další zápasy 29. kola první fotbalové ligy skončily s těmito výsledky: Viktoria Žižkov - Viktoria Plzeň 3:0 Boby Brno - FC Karviná 4:2 Dukla Příbram - Opava 3:1 Baník Ostrava - Petra Drnovice 2:1 Jablonec - Hradec Králové 1:2 Chmel Blšany - Slovan Liberec 2:2

Počasí

Dnes je oblačno, místy přeháňky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.