Zprávy neděle, 27. června 1999

Vážení posluchači, u zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Eva Petržílková.

A nyní podrobně:

Prezident Havel jednal v Rakousku o dostavbě Temelína

Rakousko nemá ukončení dostavby jaderné elektrárny Temelín jako podmínku vstupu České republiky do Evropské unie. Řekl to v sobotu po schůzce s českým prezidentem Václavem Havel rakouský spolkový kancléř Viktor Klima s tím, že jeho země chce však svými připomínkami docílit toho, aby tato jihočeská elektrárna byla bezpečná a vyhovovala evropským standardům. Oba politici se shodli na tom, aby se diskuse o úrovni Temelína přesunula z politické oblasti do odborných kruhů. Jak uvedl prezident Havel, Rakousko požaduje mezinárodní expertní dohled nad dostavbou Temelína a Česká republika se tomu nebrání. Dodal, že on sám není zastáncem dostavby elektrárny, dostaví-li se však, nechť je bezpečná pro lidi v České republice i v Rakousku.

Český prezident se ve Vídni také setkal s rakouským ministrem zahraničí Wolfgangem Schüsselem. Třebaže se očekávala zejména debata o jaderné elektrárně v jihočeském Temelínu, oba politici zdůraznili, že vztahy obou zemí jsou dobré a pestré. Podle Schüssela je nelze omezovat jen na téma "jedné problematické stavby". Havel k tomu uvedl, že by rád vrátil debaty o Temelínu na odbornou půdu. Podle něj se do celé věci vnáší příliš mnoho politiky.

Týž den předal Václav Havel Řád Bílého lva řediteli vídeňského Židovského dokumentačního střediska Simonu Wiesenthalovi. Ten pod heslem "Spravedlnost, nikoli pomsta" se po celý život věnuje dokumentování hitlerovských krutostí, pronásledování nacistických zločinců, ale i hrůz napáchaných v posledním desetiletí na Balkáně. Od války až do dneška se Wiesenthal podílel na vystopování tisícovky válečných zločinců, mezi nimi například velitele koncentračního tábora Treblinka Franze Stangla, Josefa Mengeleho či hlavního organizátora rasového vraždění Rakušana Adolfa Eichmanna.

ÚVV ČSSD jednoznačně podpořil novelu volebního zákona

Ústřední výkonný výbor České strany sociálně demokratické na sobotním zasedání jednoznačně podpořil novelu volebního zákona, která počítá s rozšířením počtu volebních krajů až na 36. Návrh, aby bylo volebních krajů pouze 14, jako budoucích vyšších územně samosprávných celků, zamítl. Podle předsedy ČSSD Miloše Zemana, tak zvítězila u většiny členů výboru argumentace založená na představě sebevědomé a silné strany, která postupně splní své předvolební závazky, vyvede národní hospodářství z krize a bude se v roce 2002 moci oprávněně ucházet o přízeň voličů.

Nejvýraznějším oponentem novely a obhájkyní čtrnácti volebních krajů byla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a ČSSD Petra Buzková. Odmítla Zemanův argument, že by mohla ODS použít odmítnutí novely jako záminku k vypovězení smlouvy s ČSSD, která umožnila vznik jednobarevné sociálnědemokratické vlády. V zájmu sociální demokracie není přistoupit na novelu, protože by ČSSD dlouhodobě poškodila, uvedla Buzková s odvoláním na své "vědomí a svědomí".

Předseda vlády Miloš Zeman chce za každou cenu udržet menšinový kabinet sociální demokracie do roku 2002 - tedy do řádných voleb do Poslanecké sněmovny. Zeman tak chce zabránit předčasným volbám. Řekl to během zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Zdůvodnil to tím, že teprve na konci čtyřletého funkčního období se dostaví přesvědčivé výsledky politiky současného kabinetu.

Ústřední výkonný výbor ČSSD na zasedání zvolil za své členy 28 žen a pět členů Mladých sociálních demokratů, jak ukládají stanovami uložené kvóty. Zvolil rovněž deset zbývajících členů předsednictva.

Černá Hora a Kosovo pod srbským vedením nezůstanou, míní Havel

Jugoslávská republika Černá Hora ani jihosrbská provincie Kosovo nezůstanou pod srbským vedením, byť by časem bylo osvícenější než působení současného prezidenta Slobodana Miloševiče. Uvedl to prezident Václav Havel v sobotním pořadu Českého rozhlasu Rozhovory v Lánech. Podle něj to však neznamená, že by z těchto zemí nutně musely vzniknout samostatné státy.

Zeman odmítl Havlovo mínění, že Černá Hora a Kosovo nebudou v JSR

Všechny mezinárodní dokumenty včetně rezoluce Rady bezpečnosti OSN, česko-řecké iniciativy a prohlášení zemí G8 podle předsedy vlády a ČSSD Miloše Zemana jednoznačně hovoří o zachování územní celistvosti Jugoslávie. "Já se cítím vázán těmito dokumenty a myslím si, že každý politik aby jimi vázán býti měl," reagoval v sobotu Zeman na mínění prezidenta Václava Havla, že Černá Hora a Kosovo pod srbským vedením nezůstanou.

Ministr Vetchý jednal v Bosně o možné redukci sil SFOR

O možné redukci mezinárodních sil SFOR v Bosně a Hercegovině jednal v sobotu český ministr obrany Vladimír Vetchý s velitelem britské mnohonárodní divize Severozápad Freddie Viggersem. Britský velitel, pod nějž spadá český mechanizovaný prapor, má zájem o to, aby Češi zůstali v Bosně co nejdéle, řekl Vetchý ČTK po setkání na české základně Donja Ljubija. Připustil, že zmenšení českého kontingentu SFOR v Bosně by mohlo být jednou z možností, jak vyřešit otázku rozšíření české účasti v silách KFOR v jugoslávském Kosovu.

Ministr Vetchý se v Bosně také seznámil s prací českých vojáků i aktuální situací ve městech, které do prostoru odpovědnosti třetího mechanizovaného praporu spadají. Po úvodním briefingu na velitelství praporu přiznal, že byl zpočátku k českým vojákům příliš kritický a že udělali hodně práce.

OSN: Vnitro se má připravit na repatriaci kosovských Albánců

České ministerstvo vnitra už obdrželo zprávu od Organizace spojených národů, aby se připravilo na případnou repatriaci kosovských Albánců, kteří v České republice získali dočasné útočiště. Informoval o tom v sobotu Český rozhlas. Ministr vnitra Václav Grulich rozhlasu řekl, že někteří uprchlíci ČR už opustili. "Tito utečenci mají volný pohyb, nejsou uzavřeni, mají možnost vycházek," uvedl Grulich s tím, že velká část běženců, kteří do ČR přiletěli jako první, se "postupně poztrácela". Dodal, že tito lidé zřejmě odešli za svými rodinami a známými do Německa. Uprchlíky, kteří do republiky přiletěli prvním letadlem, podle něj ještě nevybírali zástupci ČR, ale pracovníci úřadu Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky.

Kavan: Albánce k návratu z ČR do Kosova nebude nikdo nutit

Podle ministra zahraničí Jana Kavana nebude Albánce k návratu z České republiky zpět do Kosova nikdo nutit. "Pokud se však sami budou chtít dobrovolně vrátit, tak jim to vláda samozřejmě umožní," řekl v sobotu ČTK ministr ke zprávě OSN, podle níž se má ČR připravit na repatriaci Albánců. "Já jsem samozřejmě přesvědčen, že kdokoli z kosovských Albánců, kteří jsou u nás v táborech, kteří tu požádali o pomoc, o přístřeší, že je potřeba všem z nich tento návrat co nejdříve umožnit. Pokud jejich domovy byly zničené a nemají se kam vrátit, pokud byly jejich rodiny vyvražděny a rozhodnou se z těchto důvodů zůstat v ČR, tak je nutné jim i toto umožnit," dodal ministr.

Grebeníček vidí východisko z krize v cestě k socialismu

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček vidí východisko z nynější krize v dlouhodobé cestě k socialismu. Na tiskové konferenci během jednání ústředního výboru své strany v sobotu řekl, že KSČM bude usilovat o to, aby se stala po příštích volbách do Poslanecké sněmovny druhou nejsilnější politickou stranou. Sociální demokracii označil v projevu k členům ústředního výboru za neseriózního partnera a odmítl i novelu volebního zákona, kterou ČSSD připravuje s Občanskou demokratickou stranou.

Komunisté také chtějí novelizovat zákon o státní sociální podpoře. Podle návrhu by měla být zavedena nová adresná sociální dávka - zdravotní příplatek. KSČM také navrhuje obnovit plošné vyplácení přídavků na děti a zvýšit dětské přídavky rodinám s jedním nebo dvěma dětmi, jejichž měsíční příjem nepřesáhne jedenapůlnásobek životního minima. Návrhem komunistů se má vláda zabývat začátkem týdne.

Zemřel představitel reforem z roku 1968 Jiří Pelikán

Jeden z hlavních představitelů reformního hnutí Pražské jaro v roce 1968 Jiří Pelikán zemřel v sobotu po dlouhé nemoci na klinice v Římě. Oznámila agentura AFP s odvoláním na jeho příbuzné. Pelikán, který v době reformního hnutí stál v čele Československé televize, odešel z vlasti do Itálie po sovětské okupaci. V Itálii se přihlásil k československém disidentskému hnutí Charta 77 a v letech 1977 až 1989 byl za Italskou socialistickou stranu členem Evropského parlamentu. Od roku 1990 do roku 1991 byl členem Rady konzultantů prezidenta ČSFR Václava Havla.

Zeman: Zemřel náš dobrý přítel Jiří Pelikán

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman poděkoval Jiřímu Pelikánovi, který v sobotu po dlouhé nemoci zemřel, za zásluhy pro evropské levicové hnutí. "Chtěl bych vyjádřit svoji hlubokou lítost nad touto událostí, chtěl bych vyjádřit svoje poděkování za velkou práci, kterou Jiří Pelikán pro naši zemi i pro moderní levicové hnutí v Evropě udělal," řekl novinářům Zeman. Ten dále připomněl Pelikánovo působení v Evropském parlamentu, v českém reformním hnutí známém pod názvem Pražské jaro a jako vydavatele exilového časopisu Listy.

Sdružení politických vězňů uctilo památku obětí komunismu

Památku obětí komunistického režimu uctili v sobotu na Ďáblickém hřbitově v Praze u hromadných hrobů popravených a umučených politických vězňů třetího odboje členové a sympatizanti Sdružení bývalých politických vězňů 1948-1989. Ti se sešli při příležitosti Dne politických vězňů, který je vyhlášen na 27. červen. Na Ďáblickém hřbitově v Praze leží ostatky 244 politických vězňů, z toho 37 dětí, umučených či popravených mezi lety 1948 až 1959. Sdružení bývalých politických vězňů bylo založeno v roce 1994 a ve svém programu se zasazuje především o upevňování svobody a demokracie v České republice.

Věřící oslavili milénium kláštera na Ostrově u Davle

Slavnostní mše u příležitosti 1000 let od založení kláštera svatého Jana Křtitele na Ostrově u Davle v okrese Praha-západ se v sobotu zúčastnil kardinál Miloslav Vlk. Církevní obřad pod širým nebem v kamenných základech někdejšího svatostánku sledovaly asi dva tisíce lidí. "Víra a církev má v české zemi své domovské právo," uvedl Vlk. "Připomínka milénia kláštera by měla pozvednout "značně pokleslé sebevědomí českých křesťanů", kteří stáli u zrodu českého státu. Byli to například svatý Václav, Cyril a Metoděj nebo svatý Vojtěch," dodal.

Spolek Čechů a Slováků na Novém Zélandě varuje před imigrací

Z iniciativy novozélandských úřadů upozornil Spolek Čechů a Slováků v Aucklandu, že od loňských Vánoc roste počet lidí z České republiky a Slovenska, kteří přilétají na Nový Zéland na turistická víza a pokoušejí se tu získat různými způsoby občanství. Pro občany těchto států však existuje jediná možnost, jak se sem vystěhovat, totiž požádat o přistěhovalecké vízum. V materiálu zaslaném ČTK Spolek Čechů a Slováků konstatoval, že z nepochopitelných důvodů mnozí uvádějí jako motiv žádosti politické pronásledování, případně žádají o status uprchlíka 'zdaleka se to netýká jen Romů). Novozélandské úřady však samozřejmě vědí, že Česká republika a Slovensko jsou dnes státy svobodného světa, a proto pro občany těchto zemí připadá pro vystěhování na Nový Zéland jedině cesta žádosti o přistěhovalecké vízum.

Čeští a slovenští rotariáni budou mít vlastní distrikt

Pomoc nemocným a sociálně slabým, studentské výměny, odborné stáže a další projekty jsou náplní práce českých a slovenských Rotary klubů. Ty se od 1. července sdruží do samostatného distriktu, tedy územní jednotky mezinárodního humanitárního a charitativního společenství zvaného Rotary International. Nový distrikt byl v sobotu slavnostně vyhlášen na shromáždění rotariánů v Praze na Žofíně. Rotary kluby jsou nepolitická, nevládní a nenáboženská sdružení zaměřená na poskytování humanitárních služeb a pomoci. Jejich členy jsou podnikatelé a odborníci z různých oblastí, kteří se dobrovolně věnují pomoci druhým. Ve 160 zemích existuje, včetně nového česko-slovenského, 528 distriktů s 29.000 kluby, v nichž pracuje 1,2 miliónu lidí.

Pokračuje folklórní festival ve Strážnici

Soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku odstartovala v sobotu program Mezinárodního folklórního festivalu ve Strážnici. V Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy obsadili část z více než 60 přenesených lidových staveb občané z Mysločovic na Zlínsku, kteří předvedli "Starý hanácký právo" s vyplácením hříšníků velkými vařechami. Na programu byly také vystoupení našich i zahraničních souborů a tradiční krojovaný průvod. Při slavnostním zahájení 54. ročníku v pátek večer přirovnala předsedkyně Senátu Libuše Benešová lidové umění k rodinnému zlatu, které je ve světě dokladem kultury každého národa a zároveň zachovává jeho paměť.

Valašští výtvarníci vystavují na Kroměřížsku

Zhruba padesát obrazů instalovalo volné výtvarné sdružení Valašský názor na výstavě, zahájené v sobotu v zámku v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Jedenáct autorů, kteří zde představují svá díla do 16. července, nachází inspiraci nejen v krásné přírodě svého regionu, ale především mezi jeho pracovitými a přátelskými Valachy. Sdružení Valašský názor má 38 členů. Vedle výtvarníků se do něj zhruba deset let hlásí spisovatelé, herci a další umělci.

Dvacet let časopisu Vokno

Přes tisíc lidí si přišlo v sobotu připomenout 20. výročí vydání prvního čísla časopisu Vokno do Lesního divadla v Řevnicích. "Osmý koncert pro zelený tulipán" zde představil hudebníky a skupiny jako jsou Psí vojáci, Tony Ducháček a Garage nebo Sváťa Karásek. Časopis Vokno, který v podtitulu nesl název "Časopis pro druhou a jinou kulturu", začal v roce 1979 vydávat František Stárek. Vokno v samizdatu vycházelo v nákladu až 360 kusů. Po listopadu 1989 Stárek odešel pracovat do BIS. Pro finanční problémy přestal v roce 1995 časopis vycházet.

Dejvicemi znělo blues ve prospěch dětské onkologie v Motole

Ctitelé blues od těch nejmenších až po padesátníky se v sobotu v Praze sešli na pátém ročníku Dejvického hudebního léta. Protože počasí koncertu pod širým nebem přálo, přišlo jich na Stadión mládeže na Santinku několik set. Přestože pódium zdobil nápis "Dejvice sobě", výtěžek koncertu včetně honorářů věnovali pořadatelé stejně jako v minulých letech Klinice dětské onkologie v Motole. Na programu koncertu figurovali - Ivan Hlas se skupinou Navi Papaya, Krausberry, Ondřej Hejma a další.

Na sraz motocyklů Harley-Davidson přijeli motorkáři z 11 zemí

Na 350 účastníků z 11 zemí přijelo v sobotu do rekreačního střediska Letov - Červená nad Vltavou na Písecku na tradiční mezinárodní sraz motocyklů Harley-Davidson a Indian. Pořádá ho Harley-Davidson Club Praha , který je nejstarším motocyklovým klubem této značky na světě. Založen byl v už v únoru 1928 a nyní má přes 200 členů.

Sport

Čeští basketbalisté podlehli ve svém prvním utkání v osmifinálové skupině F mistrovství Evropy po jednoznačném průběhu favorizovanému Chorvatsku 64:86.

Do čtvrtého kola tenisového turnaje ve Wimbledonu postoupila obhájkyně titulu Jana Novotná. Ta porazila hladce ve dvou setech 6:4 a 6:3 Španělku Marii- Antonii Sanchezovou-Lorenzovou. V boji o postup do čtvrtfinále se střetne s Francouzkou Nathalií Dechyovou.

O nejhodnotnější výkon úvodního dne 30. mistrovství republiky v atletice v Ostravě se postaral v sobotu trojskokan Jiří Kuntoš, který získal titul za 17,29 m. Závodník pražského Olympu znovu splnil limit pro srpnový světový šampionát v Seville a o plných 47 centimetrů vylepšil stávající rekord vítkovického stadiónu, jehož držitelem byl dvacet let legendární ruský trojskokan Viktor Sanějev.

Čeští in-line hokejisté porazili ve svém posledním vystoupení na mistrovství světa ve Švýcarsku celek Rakouska 10:4 a vybojovali tak, stejně jako na loňském šampionátu, bronzové medaile. Ve finále se utkají celky Spojených států a domácího Švýcarska.

Titul mistryně České republiky ve čtyřboji moderních gymnastek si vybojovala v sobotu zcela suverénně Žaneta Černohlávková z pořádající GiTy Brno. Bez jediného zakolísání prošla Černohlávková cvičením se švihadlem, obručí, míčem i stuhou.

Krátce o nedělním počasí v ČR

Převážně oblačno s přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.