Zprávy neděle, 28. června 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Miloš Zeman nabídl Janu Rumlovi kompromis s Josefem Luxem jako premiérem

Předseda sociálních demokratů Miloš Zeman, který je pověřen jednáním o sestavení vlády, nabídl šéfovi Unie svobody Janu Rumlovi nominaci předsedy lidovců Josefa Luxe na premiéra. Uvedl to ve svém sobotním vydání deník Právo. Podle listu se Zeman pokusil získat podporu Unie i nabídkou křesla ministra financí pro Josefa Tošovského a post ministra zahraničí pro Josefa Zieleniece. Zeman prý nabídku učinil Rumlovi při jejich čtvrtečním odpoledním jednání. Informaci deníku Právo předseda KDU-ČSL Josef Lux nepopřel. Uvedl navíc, že odborníci jako Zieleniec či Tošovský jsou natolik schopní, že mohou do vládního kabinetu přinést mnoho pozitivního.

Předseda Unie svobody Jan Ruml v sobotu informace deníku Právo potvrdil. Josef Tošovský, stejně jako předtím Josef Zieleniec, podle něj nabídku odmítl. Zemanovy záměry s Luxem mu prý dokonce předem prozradil sám prezident. Jan Ruml nevylučuje, že o podobě nové české vlády rozhodne až třetí kolo, tedy poté co zkrachují snahy Miloše Zemana i předsedy ODS Václava Klause, který by byl pravděpodobně pověřen jednáním o vládě po případném neúspěchu snažení šéfa ČSSD.

Unie svobody chce vládu s ODS, ale ta v ní nesmí mít většinu

Unie svobody chce vytvořit středopravicovou koalici s Občanskou demokratickou stranou a lidovci, ale ODS nesmí mít ve vládě většinu. Takový je průběžný závěr sobotního jednání republikového výboru Unie svobody, který tlumočil její předseda Jan Ruml. Unie dále požaduje, aby se budoucí koaliční vláda přihlásila k politice vlády Josefa Tošovského, v níž je řada členů Unie svobody. Další podmínkou je jasné pojmenování příčin zpomalení hospodářského vývoje po roce 1996, boj s politickou korupcí a došetření afér týkajících se financování politických stran. Nepřijetí těchto podmínek pro jednání o středopravicové koalici povede podle Jana Rumla k odchodu do opozice.

Podle pozorovatelů je většina z těchto podmínek namířena proti bývalému premiéru a nynějšímu předsedovi ODS Václavu Klausovi, který jen s nechutí připustil chyby v hospodářské politice své někdejší vlády a ve stranickém financování ODS. Pozorovatelé dále soudí, že sobotní prohlášení Unie svobody znamená konec nadějím sociálních demokratů, že se jim podaří otevřeně nebo alespoň skrytě přitáhnout unii do vlády, kterou sestavuje předseda Miloš Zeman.

Exposlanec KDU-ČSL Orel obviňuje ODS ze snahy o zvrat poměrů

Ostře v sobotu vystoupil proti podmínkám koaliční spolupráce, které stanovila Občanská demokratická strana, bývalý poslanec a mluvčí lidoveckého klubu Jaroslav Orel. V písemném prohlášení pro ČTK obvinil ODS z toho, že usiluje o zvrat mocenských poměrů a volebního výsledku v zemi v zájmu svých "klientů a sponzorů". Podle něj nová mobilizace, vyhlášená ODS, nasvědčuje i případnému záměru získat moc mimoparlamentními prostředky.

Vstřícnost vůči některým myšlenkám ODS neprojevuje ani Orlův stranický šéf Josef Lux. Už v pátek uvedl, že nepovažuje za přijatelné, aby ODS převzala iniciativu při sestavování vlády v případě, že neuspěje Miloš Zeman. Poměrně skepticky se staví i k alternativě, že by ODS, Unie svobody a strana lidová společně jednaly o vytvoření většinové kolice.

Prezident Havel soudí, že vláda může žádat o důvěru ve sněmovně vícekrát

Prezident Václav Havel soudí, že snaha o sestavení vlády může být provázena více pokusy, jak o politická jednání, tak možná dokonce o získání důvěry v parlamentu. Ve svém prvním povolebním vystoupení v sobotním pořadu Českého rozhlasu Rozhovory v Lánech uvedl, že sestavování vlády bude možná nejtěžší zkouškou mladé demokracie České republiky. Prezidenta na volbách potěšilo, že se do parlamentu nedostali republikáni. Soudí však, že výsledek voleb je patový a sestavování vlády nebude jednoduché.

Z prezidentových slov dále vyplynulo, že by nebyl velkým fanouškem velké koalice ČSSD a ODS, naopak své ano by řekl pravostředové koalici ODS, Unie svobody a KDU-ČSL, pokud by dokázala změnit způsob vládnutí. Za určitých podmínek by nevyloučil ani možnost menšinové vlády s tichou podporou komunistů.

Václav Havel v rozhovoru pro Český rozhlas naznačil, že pokud by existovala společná vůle více politických stran, nemusí být po případném neúspěchu předsedy ČSSD Miloše Zemana při rozhovorech o sestavení vlády pověřen tímto úkolem předseda ODS Václav Klaus. Prezident potvrdil, že se s Milošem Zeman dohodl na zhruba třech týdnech, během nichž se bude snažit sestavit vládní koalici.

Vítězství sociální demokracie ve volbách prezidenta Havla nepřekvapilo. Je ovšem podle něj sporné, zda vzhledem k tomu, že nemá v parlamentu nadpoloviční většinu, lze vůbec o vítězství hovořit. Sociální demokracii volili lidé, kteří cítili, že je "cosi shnilého ve státě českém v těch posledních letech", řekl Václav Havel. Voliči sociální demokracie podle něj cítili, že reformy nepokračují správným tempem a směrem a ovlivnily je také skandály některých stran.

Záměr Občanské demokratické strany pořádat mítinky a veřejná shromáždění na podporu své politiky a předsedy Václava Klause nepovažuje prezident Václav Havel za vhodný. Zdůraznil současně, že pokud by to měl být nátlak na něj, nepodlehne mu.

Prezident dále nevyloučil, že dříve či později vstoupí do pracovního kontaktu s KSČM, tedy třetí nejsilnější parlamentní stranou. Uvedl, že respektuje mandát komunistů, které volilo 11 procent voličů. Myslí si, že za pěti procenty jejich mladých voličů se skrývají ti, kteří podlehli iluzím nabízeným touto stranou, protože nepoznali na vlastní kůži, co je to komunismus.

Jan Ruml nesouhlasí s tím, aby prezident Havel jednal s komunisty

Předseda Unie svobody Jan Ruml nesouhlasí s úvahami prezidenta Václava Havla o tom, že by mohl vstoupit do pracovního kontaktu s komunisty. Podle Rumla, který je dlouholetým blízkým přítelem prezidenta, musí zůstat komunisté ve svém osamocení, protože nepředstavují jinou alternativu krajní levice a jejich chování a politika se nijak neliší od stylu komunistické strany v minulosti. Jan Ruml zapochyboval, zda to prezident myslel vážně.

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček je naopak připraven pozvání ke konzultacím, které vede prezident republiky Václav Havel s předsedy politických stran, přijmout. Prohlásil to na sobotní tiskové konferenci po zasedání Ústředního výboru KSČM v Nymburku.

Předseda KSČM upřesnil podmínky pro toleranci vlády ČSSD a KDU-ČSL

Nastartování ekonomického růstu a sociální politika na "úrovni evropských standardů" v programovém prohlášení nové vlády je podmínkou k tomu, aby Komunistická strana Čech a Moravy tolerovala případnou vládu sociální demokracie a lidovců. V úvodním projevu na sobotním zasedání Ústředního výboru KSČM v Nymburku to řekl její předseda Miroslav Grebeníček. Upřesnil, že v takovém případě by komunističtí poslanci při hlasování o důvěře vládě opustili jednací síň sněmovny. Zároveň odmítl hlasy, které KSČM vytýkají, že se nevyrovnala s minulostí a že lpí na názvu komunistická. KSČM podle něj název měnit nebude a nehodlá se utápět v nekonečných diskusích o tom, co bylo. Podle Grebeníčka se strana od minulých chyb distancovala dostatečně.

Menšinové vládě České strany sociálně demokratické předseda KSČM naději ani podporu své strany nedává. Sólová vláda ČSSD by podle něj byla riskantní a potřebovala by nejen toleranci komunistů, nýbrž i jejich hlasy. Miroslav Grebeníček si není jist, zda by komunisté mohli po minulých zkušenostech se sociálními demokraty pro takovou vládu zvednout ruku.

Miroslav Grebeníček v sobotu dále důrazně odmítl mítinky, které připravuje Občanská demokratická strana na podporu pravicové vlády. Šéf komunistů, kteří jsou třetí nejsilnější politickou stranou, nevyloučil v souvislosti s chystanými mítinky ani pouliční střety. Prohlásil, že bude-li chtít ODS mimoparlamentními akcemi vytlačit levici, komunisti jsou připraveni také vyjít do ulic.

ODA je pro obnovení pravicové koalice

Pro Občanskou demokratickou alianci je přijatelná pouze taková vláda, která bude pokračovat ve středopravicové politice. Nový kabinet by se měl formovat z ODS, Unie svobody a KDU-ČSL. Po sobotním jednání Ústředního sněmu ODA na zámku Hrubá Skála to řekl předseda aliance Daniel Kroupa. Dále uvedl, že v podzimních komunálních a senátních volbách bude ODA kandidovat samostatně. Účasti v nedávných parlamentních volbách se aliance v vzhledem k minimálním předvolebním preferencím a prázdné stranické pokladně vzdala a vyzvala voliče, aby podpořili svými hlasy pravicovou Unii svobody či ODS.

Součet volebních výsledků SPR-RSČ a DŽJ je podle ÚVK v pořádku

Ústřední volební komise potvrdila, že součet volebních výsledků republikánů a Důchodců za životní jistoty je v pořádku. Pochyby o správnosti výsledku hlasování ve třech okresech - Karlovy Vary, Domažlice a Uherské Hradiště vyvolal fakt, že obě strany tam obdržely naprosto stejný počet hlasů. Členové komise se na sobotním mimořádném zasedání shodli, že hlasy byly spočítány správně a jejich shoda je skutečně pouze náhodná.

Vzdělání ve spojené Evropě bude stále důležitější

V sobotu skončila v Praze dvoudenní konference ministrů školství zemí Evropské unie a zemí zapojených v programu Phare o budoucnosti evropského školství. Hlavními body posledního jednacího dne byly stoupající důležitost vzdělání v Evropě a formy spolupráce členských zemí EU a přidružených států při zvyšování kvality vzdělání. Ministři poukázali na možnost uznávání diplomů zemím střední a východní Evropy ještě před jejich plným členství v Unii.

"Uznávání vzdělání má tři úrovně," řekl v sobotu na tiskové konferenci český ministr školství Jan Sokol. Uznávání vysokoškolských diplomů mají podle něj v kompetenci univerzity. Řada českých škol už absolvovala takzvané evaluační programy směřující k tomu, aby jimi poskytované vzdělání bylo uznáváno i v cizině. K uznání středoškolského vzdělání povede podle ministra Sokola zavedení státních maturit. K tomu by se mělo dospět během dvou let. O uznání výučních listů jedná Česká republika nyní například s Rakouskem. "Některá učiliště a vyšší odborné školy však už dnes poskytují mezinárodně uznávané certifikáty," uvedl Jan Sokol.

Od 1. července se starobní důchody zvýší v průměru o 376 korun

Od 1. července se zvýší všechny typy důchodů, tedy starobní, invalidní, vdovské, vdovecké i sirotčí. Starobní důchody vzrostou v průměru o 7,3 procenta, což představuje 376 korun měsíčně. ČTK to řekla Jana Klimentová z ministerstva práce a sociálních věcí. Tato valorizace sníží rozdíl mezi starobními důchody vypočítanými do konce roku 1995 a důchody přiznanými podle nového zákona po 1. lednu 1996. Průměrný důchod starodůchodců je totiž o 522 korun nižší než důchod stanovený podle pozdější úpravy. Průměrný důchod starodůchodců bude bude po 1. červenci 5497 korun a novodůchodů 5890 korun, rozdíl klesne z 522 korun na 393 korun měsíčně.

Plné invalidní důchody se zvýší o 7,3 procenta, to je v průměru o 364 korun, a částečné invalidní důchody budou valorizovány o 6,1 procenta, to je v průměru o 205 korun. Vdovské a vdovecké důchody vzrostou o 7,1 procenta, což představuje v průměru 268 korun. Sirotčí důchody stoupnou o šest procent, tedy v průměru o 156 korun měsíčně. Valorizace zvýší náklady státu na důchody měsíčně zhruba o jednu miliardu.

Patriarcha Bartoloměj vysvětil nový pravoslavný kostel

První pravoslavný kostel po změně tuzemských politických poměrů na sklonku osmdesátých let v sobotu v Šumperku otevřel a slavnostně vysvětil ekumenický patriarcha Bartoloměj z Istanbulu, nejvyšší představitel řeckého a tradičně i světového pravoslaví, který v těchto dnech pobývá v českých zemích a na Slovensku. Podle představitelů církve je šumperský chrám sv. Ducha vůbec prvním byzantským kostelem v České republice od příchodu Cyrila a Metoděje. Patriarcha Bartoloměj sloužil spolu s nejvyššími duchovními Čech a Moravy bohoslužbu a poté vysvětil nový chrám, základní kámen budoucí zvonice a pět zvonů, které v ní budou zavěšeny.

Podle zasvěcených pozorovatelů by mohla návštěva patriarchy Bartoloměje posílit novou programovou orientaci české pravoslavné církve na otevřenější "řecký" svět. Je veřejným tajemstvím, že o zachování dosavadního vlivu nadále usiluje ruská pravoslavná církev, která má v zemi navíc i vlastní duchovní. Ekumenický patriarcha Bartoloměj, arcibiskup Konstantinopolský, uznávaný z titulu své funkce za hlavu řecké ortodoxní církve a neoficiálně i světového pravoslaví s asi dvěma sty milióny věřících, je tureckým státním občanem.

Dětské kriminality se obává více než polovina občanů

Z doslechu ví o dětské kriminalitě 71,8 procenta občanů, obává se jí 52,9 procent lidí. Vlastní zkušenost s dětskou kriminalitou má necelých pět procent občanů České republiky. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum, jejímž prostřednictvím ČTK zjišťovala názory občanů na dětskou kriminalitu. Více než osm procent rodičů přiznává, že své děti nechávají často bez dozoru. Většina rodičů, 56,6 procenta, uvedla, že své děti občas nechávají bez dozoru dospělých. Opačný případ, tedy neustálý dohled nad dětmi od šesti do 15 let, přiznává 33,4 procenta občanů. Malé obavy má z dětské kriminality 33,7 procenta občanů a vůbec se jí neobává 13,3 procenta lidí. Obavy přitom pociťují častěji ženy.

Nejlepší hokejista světa brankář Dominik Hašek se vrátil do ČR na dovolenou

Český brankář Dominik Hašek, který ve čtvrtek v Torontu obhájil Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče severoamerické Národní hokejové ligy, Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře i Cenu Lestera B. Pearsona pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace hráčů NHL, se v sobotu vrátil na prázdniny do České republiky. Volné chvíle chce třiatřicetiletý brankář strávit v klidu s rodinou, zúčastní se pouze několika tenisových turnajů a hokejové exhibice Utkání snů. "Vyhrál už jsem všechno, co jsem mohl. Jediná trofej, která mi chybí, je Stanleyův pohár. Chtěl bych to s Buffalem dokázat. Věřím, že budu ještě pár let hrát a že se to podaří," vrátil se k úspěšné sezóně Hašek, který přiznal, že byl při letošním vyhlašování cen v Torontu uvolněnější než v loňském roce.

Vedle Haška přebíral cenu pro nejproduktivnějšího hráče Art Ross Trophy český útočník Jaromír Jágr. "Jarda je jednoznačně nejnebezpečnější útočník NHL, alespoň u nás ve Východní konferenci určitě. I další čeští hráči jsou dobří, dokázali jsme to i na olympijských hrách," tvrdí Dominik Hašek, který při přebírání cen prokázal svůj smysl pro humor, když reagoval na nově schválená pravidla v NHL. "Říkal jsem Gerrymu Bettmanovi, že už se těším, jak nám brankářům budou útočníci dávat v příští sezóně více gólů."

Čápice Kristýna s novým baťůžkem a s mláďaty na Internetu

V 70 zemích světa sledují lidé prostřednictvím přímého přenosu na Internetu čápici Kristýnu i s mláďaty. Tento nejdéle sledovaný migrující pták na světě obdržel v těchto dnech nový, v pořadí už čtvrtý baťůžek s pozemním i satelitním vysílačem, které umožní další pozorování. Podle Miroslava Bobka z Českého rozhlasu, který se podílí na sledování čápů v rámci vědeckého projektu Africká odysea, nahlédly už do čapí "domácnosti" uprostřed brdských lesů tisíce zájemců. Kristýna se spolu se svým čapím druhem Davidem stará o tři mláďata. Na cestu do afrických zimovišť by se měla vydat na přelomu srpna a září. Přímý přenos z Kristýnina hnízda naleznou zájemci o přírodu například na internetové adrese http://kristyna.rozhlas.cz. Je přístupný i z adres http://capi.internet.cz a http://praha.rozhlas.cz.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, většinou s deštěm nebo přeháňkami, místy i bouřkami. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.