Zprávy neděle, 28. listopadu 1999

A nyní zprávy podrobné:

Ministr Kavan podepsal v Mexiku dohody o obchodu a hospodářské spolupráci a o zrušení vízové povinnosti

Český ministr zahraničí Jan Kavan ukončil v sobotu pobyt v mexickém hlavním městě a odletěl do Cancúnu. Toto známé letovisko v jihomexickém státě Quintana Roo v posledních letech ve větší míře začínají navštěvovat i čeští turisté. Naše ministerstvo zahraničí proto uvažuje o zřízení honorárního konzulátu v Cancúnu. Kavan při nynější oficiální návštěvě Mexika podepsal mimo jiné dohody o obchodu a hospodářské spolupráci a o zrušení vízové povinnosti. Za jeho návštěvy byla také oznámena významná investice mexické firmy Nemak v Plzni v předpokládané celkové výši skoro šesti miliard korun. S mexickým ministrem obchodu a průmyslového rozvoje Herminiem Blancem Kavan hovořil o zájmu obou států uzavřít další dohody, které by usnadnily česko-mexické hospodářské a obchodní vztahy, a oba nahodili i možnost jednání o zóně volného obchodu.

Český ministr zahraničí navštívil také Iberoamerickou univerzitu, která spolupracuje s českými UMPRUM a ČVUT, a zahájil tam výstavu "Sametová revoluce, Praha 1989". Jde o soubor nejznámějších fotografií událostí v Československu před deseti lety, doplněný fotografiemi z exodu východních Němců přes Prahu i z období před listopadem. Výstavu pořádá univerzita ve spolupráci s českým velvyslanectvím. "Sametová revoluce" byla pak také tématem ministrovy přednášky ke studentům univerzity.

Podle evropského komisaře Güntera Verheugena by k řešení česko-sudetoněmeckých problémů prospělo vzájemné jednání

Česká republika má všechny předpoklady stát se rychle členem Evropské unie. Řekl to komisař unie Günter Verheugen na brněnské konferenci koordinační rady Česko-německého diskusního fóra. Dodal, že čeští občané by ale měli pro vstup do unie vyvinout určitou národní ctižádost, protože myšlenka evropského sjednocování je podle něj tím nejlepším, co Evropa v tomto století přinesla. Konference, která v pátek začala v Brně, se účastní 150 politiků, politologů, představitelů vysokých škol, justice a studentů.

Zeman: ČSSD není stranou jednoho muže

Premiér a šéf České strany sociálně demokratické Miloš Zeman odmítl v rozhovoru s novináři, že by se úmyslně vyhýbal sobotnímu jednání předsednictva sociální demokracie, na němž měli skládat účty šéfové některých resortů jeho kabinetu. "Zásadně nedělám úhybné manévry, většinou postupuji čelem. Sociální demokracie není stranou jednoho muže, nechápu, co je na mé neúčasti tak zásadního," řekl Zeman, který sám údajně prosazoval, aby se jednání vedení sociální demokracie přesunulo na neděli. Grémium se však dohodlo, že jeho neúčast omluví. Zeman dal přednost severomoravské organizaci ČSSD v Ostravě, zasedání předsednictva v Praze proto vedl místopředseda sociálních demokratů Vladimír Špidla.

Předseda ČSSD a premiér Zeman se místo jednání předsednictva zúčastnil regionální konference strany v Ostravě. Severomoravská organizace patří k nejsilnějších krajským seskupením ČSSD. Zeman její kandidátku dvakrát vedl ve volbách do Poslanecké sněmovny. "Je tak trochu mojí povinností se zúčastnit této konference," podotkl premiér, který byl do Poslanecké sněmovny zvolen severomoravskými voliči.

Vedení ČSSD jednalo v Praze o aktuálních politických otázkách a vyslovilo souhlas s vládním řešením majetkoprávního vyrovnání bývalé česko-slovenské federace

Předsednictvo ČSSD v sobotu svém zasedání v Lidovém domě v Praze diskutovalo o aktuálních politických otázkách, mimo jiné také o opoziční smlouvě a výzvě studentských vůdců z roku 1989 "Děkujeme, odejděte!". Podle místopředsedy sociální demokracie Zdeňka Škromacha diskuse nebyla ukončena a předsednictvo k těmto tématům zatím nepřijalo žádné usnesení. Škromach odmítl hovořit o podrobnostech, podle kuloárových informací však členové předsednictva diskutovali také o údajné "mediální kampani proti ČSSD" a o tom, jak jí čelit. Jediné usnesení, ke kterému předsednictvo dospělo, se týká vývoje hospodářské situace. Podle něj se menšinovému sociálnědemokratickému kabinetu za 16 měsíců jeho vlády "podařilo překonat hlubokou hospodářskou krizi, vyvolanou předchozími vládami".

Předsednictvo sociální demokracie souhlasí s postupem kabinetu při řešení majetkového vyrovnání mezi v rámci bývalého Československa. Vrácení 4,5 tuny slovenského zlata do Bratislavy, výměnou za mnohamiliardovou pohledávku České republiky, která se scvrkla na jednu korunu, považují za adekvátní. Předsednitvo ČSSD na svém zasedání dále jednalo o privatizaci státních podílů ve strategických podnicích a bankách a o plnění politického programu vlády. Hodnocení práce vícepremiérů odložilo na příští mimořádné zasedání.

Prezident nechce, aby se protahovala jednání o nové vládě

Prezidentu Václavu Havlovi nepřipadá prospěšné vést měsíce rozpravu o nové vládě, když té nynější zatím nehrozí, že by jí Poslanecká sněmovna vyslovila nedůvěru. Situace je podle něj zablokovaná kvůli tzv. opoziční smlouvě ODS a ČSSD, díky níž sociální demokraté sestavili vládu. "Domnívá-li se ODS, že tato vláda je špatná a že má být nějaká jiná, ať už superkoaliční nebo super-superkoaliční nebo jakákoli, pak má vypovědět tu smlouvu a dát vládě nedůvěru," zdůraznil prezident v sobotních Rozhovorech v Lánech na adresu vleklých jednání o nové podobě kabinetu.

ODS, která nynější vládu kritizuje, před několika týdny navrhla, aby nový superkoaliční kabinet sestavily všechny nekomunistické parlamentní strany, tedy ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody; poslední dvě však tento návrh odmítají s tím, že ODS musí nejprve vypovědět opoziční smlouvu. To však ODS nechce učinit dříve, než se podaří uzavřít dohodu o podobě nové vlády, a to i v souvislosti s přípravami ČR na vstup do Evropské unie. Prezident v této souvislosti kritizoval ODS za to, že na jedné straně nynější vládu ČSSD podporuje, aby těžila z výhod opoziční smlouvy, ale zároveň ji nepřetržitě zneklidňuje prohlášeními, že je špatná. ODS díky opoziční smlouvě obsadila vedoucí funkce v obou komorách parlamentu.

Vláda se má zabývat občanským zákoníkem a praním špinavých peněz

Návrh novely občanského zákoníku, která má nově upravuje oblast zástavního práva a smluvní vztahy, patří mezi předlohy, jimiž se bude v pondělí zabývat vláda. Kabinet má rozhodnout o částečném oddlužení nemocnice v Břeclavi, návrhu novely zákona proti praní špinavých peněz i státním programu na podporu úspor energie v příštím roce. Kabinet rovněž posoudí návrh zákona o informačních systémech veřejné správy. Podle něj by občané díky Internetu získali přístup k důležitým údajům veřejné správy. Program úspory energií navrhuje, jak koordinovat programy resortů na úspory energií, rozšiřuje možnosti financovat úsporné energetické programy a zdůrazňuje důležitost snižování emisí skleníkových plynů.

Ministři se budou zabývat návrhem skupiny poslanců, kteří chtějí zpřesnit ustanovení trestního zákona o zločinech spáchaných z rasových, národnostních, třídních nebo náboženských pohnutek. Kabinet také projedná návrh poslance Zdeňka Koudelky z České strany sociálně demokratické na vydání zákona o Zeměměřické komoře. Podle něj by profesi zeměměřičů nespravovali státní úředníci, ale členové profesní Zeměměřické komory.

Vláda posoudí i několik kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu, například o hospodaření okresních úřadů se státním majetkem nebo o hospodaření s prostředky poskytnutými České republice v rámci zahraniční pomoci. Ministři se mají seznámit s cestami prezidenta Václava Havla na prosincový summit prezidentů zemí Visegrádu a do Itálie a Vatikánu. Prezident přiveze do Vatikánu vánoční strom a zúčastní se konference o českém reformátorovi Janu Husovi.

Sněmovna by měla rozhodnout o návrhu nového tiskového zákona

Poslanecká sněmovna by na své nadcházející schůzi měla rozhodnout mimo jiné o návrhu nového tiskového zákona. Jeho původní vládní verze vyvolává obavy z omezení svobody slova. Dolní komora parlamentu se ale pravděpodobně pokusí některá sporná místa odstranit nebo změnit. Doporučil jí to její výbor pro vědu a kulturu, který je v tomto případě výborem klíčovým. Zatím však není zcela jasné, zda sněmovna o zákonu skutečně rozhodne. Ústavně-právní výbor totiž navrhuje, aby bylo projednávání této normy odročeno až do doby, než vláda předloží zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

Příslušníci 6.polní nemocnice působící v Albánii a v Turecku převzali ocenění za službu v armádě

Pamětní medaile a odznaky za službu v armádě České republiky v sobotu v Hradci Králové převzali při slavnostním nástupu na Masarykově náměstí příslušníci 6.polní nemocnice, která působila v Albánii a Turecku. Velitel nemocnice Jindřich Sitta se ocenění dočkal již po příletu minulý pátek, kdy z rukou ministra obrany Vladimíra Vetchého přebral Záslužný kříž III. stupně. Stejným vyznamenáním byli v sobotu odměněni i další dva příslušníci. Nemocnice vykonávala svoji sedmiměsíční misi od května nejprve v Albánii a od konce srpna v Turecku, kde pomáhala lidem postiženým srpnovým zemětřesením.

Českému esperantskému svazu je třicet let

Třicet let od založení Českého esperantského svazu připomíná příležitostný strojový výplatní otisk, kterým v sobotu pracovníci poštovního úřadu ve Strážnici na Hodonínsku orazili stovky zásilek. Poštovní otisk, jehož grafický návrh z ateliéru pražského architekta Karla Kuči rytecky zpracoval Karel Pavlíček z Prahy, bude strážnická pošta používat až do konce roku 1999. Zástupce Českého esperantského svazu Vladislav Hasala ČTK řekl, že v současnosti se v ČR dorozumí esperantem téměř 2000 lidí registrovaných v českém svazu. Ve světě se tímto neutrálním jazykem hovoří ve 130 státech.

Jazyk vznikl v roce 1887 a je využíván mimo jiné v mezinárodních nevládních organizacích. Mezinárodní akademie věd v San Marinu označila esperanto jako preferovaný jednací jazyk vedle dalších jedenácti. "V Evropském parlamentu existuje hnutí za zavedení esperanta jako jazyka Evropské unie. Pro tuto myšlenku se vyslovilo 18 procent poslanců," podtrhl Hasala. Dodal, že informace o esperantu přináší Internet, desítky světových periodik a rozhlasových stanic. Český rozhlas začal v esperantu vysílat před druhou světovou válkou z Brna a po válce obnovil vysílání z Prahy. Ukončeno bylo v roce 1948 po převzetí vlády komunisty a již nebylo obnoveno.

Letos v ČR vyšla moderní učebnice esperanta pro samouky, jejímiž autory jsou Petr a Stanislava Chrdlovi z Dobřichovic u Prahy. Po desítkách let se podařilo Karlu Kraftovi z Příbrami vydat také slovník esperanta. V červenci roku 2000 se chystá konference esperanta v Praze a světový kongres v Tel Avivu.

Ze sportu:

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová skončila šestá v úvodním závodě Světového poháru ve švédské Kiruně. Na trati 5 kilometrů klasicky triumfovala Norka Bente Martinsenová. Další dvě české závodnice se do bodované třicítky nevešly: Zuzana Kocumová doběhla osmatřicátá, Kamila Rajdlová skončila na 53. místě.

Předpověď počasí na neděli:

Dopoledne oblačno, mlhy, odpoledne převážně polojasno, nejvyšší denní teploty do devíti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.