Zprávy neděle, 31. prosince 2000

Ivo Prokop

Rada České televize 2. ledna zkontroluje, zda Hodač plně obnovil vysílání

Televizní rada v sobotu požádala ředitele České televize Jiřího Hodače, aby "ihned všemi právními prostředky" zajistil veřejnoprávní vysílání v plném rozsahu a dodržoval striktně zákon o ČT. Tím, jak Hodač usnesení dodrží, se bude rada zabývat 2. ledna. Novinářům to řekl dnes v noci po více než desetihodinovém zasedání předseda Rady ČT Miroslav Mareš. Zároveň potvrdil, že zasedání bylo bouřlivé. Generální ředitel České televize Jiří Hodač nabídl v pátek na jednání Rady ČT svou rezignaci. "Já jsem přišel a řekl jsem, že žádám o jasné vyjádření podpory Rady ČT a že pokud tu podporu nedostanu, tak dám svou funkci k dispozici," řekl Hodač na dotaz ČTK. Podle něj však páteční postoj rady k rezignaci důvod nezavdal. Místopředseda Rady ČT Václav Erben však uvedl, že Hodač přišel na jednání rady s rozhodnutím rezignovat, ale zabránili mu v tom někteří členové rady, především radní za ODS Jana Dědečková. "Dostavil se pan ředitel, který radě sdělil, že je unaven a že uvažuje o tom, že by odstoupil nebo rezignoval," popsal jednání rady Erben v rozhovoru pro zpravodajství České televize, které připravují Hodačovi odpůrci. Erbenův popis jednání rady však Hodač i Dědečková popřeli.

Krizový výbor České televize žádá rozšíření hlídek senátorů ze všech stran

Krizový výbor České televize požádal nezávislého senátora Václava Fischera, aby se pokusil rozšířit okruh senátorů, ochotných stát se svědky událostí v budově zpravodajství ČT. Svou žádost zdůvodnil výbor "množícími se provokacemi" a tím, že nové vedení televize v čele s Jiří Hodačem již několikrát pohrozilo vyklizením budovy zpravodajství. Tu odmítají opustit zaměstnanci, kteří jmenování Hodače neuznávají. "Tato žádost je směřována napříč politickým spektrem a týká se všech stran zastoupených v Senátu ČR," stojí v dopise krizového výboru Fischerovi. Redaktor Jiří F. Potužník, který je pod žádostí podepsán, zdůrazňuje, že na půdě ČT s krizovým výborem už jednali zástupci "všech demokratických parlamentních stran", tedy ČSSD, ODS, stran čtyřkoalice a nezávislí. "Není tedy důvod domnívat se, že někomu dáváme přednost," podotkl Potužník. Do prostor televize chodí vzbouřence navštěvovat především politici čtyřkoalice i části ČSSD, například unionista Ivan Pilip a poslankyně Petra Buzková (ČSSD). Bývalý šéf Unie svobody a senátor Jan Ruml zde dokonce nocoval, stejně jako další unionista Pavel Svoboda. Předseda mediální komise Ivan Langer (ODS) však postup těchto poslanců a senátorů kritizoval. Vyzval je, aby se svého jednání zdrželi, nebo rezignovali na svůj mandát. Proti informacím tisku, že "protest redaktorů ČT je namířen proti některým politickým stranám a ve prospěch jiných", se ohradili další dva členové krizového výboru - Marek Vítek a Martin Schmarcz.

Ředitel Novy Železný Hodačovi opět pomůže, bude-li třeba

Generální ředitel televize Nova Vladimír Železný hodlá i nadále pomáhat generálnímu řediteli České televize Jiřímu Hodačovi, jehož volbu neuznává značná část zaměstnanců veřejnoprávní televize. Železný ve svém pořadu Volejte řediteli prohlásil, že Hodačovi pomůže, "kdykoliv to bude potřebovat". Nelíbí se mu, že proti "řádně zvolenému" Hodačovi vystoupili nejen zaměstnanci televize, ale také někteří politici, kteří v budově zpravodajství ČT s revoltujícími redaktory v minulých dnech dokonce i nocovali. Železný je "velmi pyšný" na to, že Hodačovi již mohl poskytnout techniku a prostory TV Nova k odvysílání zpráv, které připravuje tým v čele s Janou Bobošíkovou. Je to standardní výpomoc mezi televizemi na našem území, řekl Železný. Zdůraznil, že pomoc Hodačovi se týká pouze technické roviny, nikoliv angažování vlastních zpravodajů a publicistů do sporu o ČT. Dodal, že v době jeho rozchodu se servisní organizací ČNTS nabídl tehdejší šéf ČT Jakub Puchalský veřejně týmu Železného pomoc. Znepokojuje jej, že z revolty zaměstnanců ČT někteří politikové podle něj "nasáli pach davu" a "populisticky naklusali" jako revolucionáři. Železný jmenovitě upozornil na dlouhodobou přítomnost představitelů Unie svobody - Jana Rumla a Ivana Pilipa v prostorách zpravodajství ČT. Opakovaně zdůraznil, že vývoj ČT, včetně toho, kdo stojí v jejím čele, je Nově "ukradený". Na druhé straně však hodnotil volbu Hodače Radou ČT jako "velmi dobrou", protože podle něj jde o "nejveřejnoprávnější osobu" a "ctihodného člověka", kterému jeho podřízení nedali šanci ukázat své schopnosti. Kritizoval také fakt, že ministr vnitra Stanislav Gross dosud nepřikázal policejní vyklizení budovy zpravodajství ČT, kterou odmítají revoltující zaměstnanci opustit.

Krizi kolem televize poznamenaly incidenty a obvinění

Dva násilné incidenty se v sobotu podle ředitelky zpravodajství České televize Jany Bobošíkové odehrály na Kavčích horách. Bobošíková sdělila, že ji slovně i fyzicky napadl občan v budově zpravodajství a redaktor jejího štábu Romana Floriana jeden z revoltujících zaměstnanců ve velíně. Jeden ze vzbouřených redaktorů Patrik Kaizr však napadení Floriana v rozhovoru pro Český rozhlas popřel. Bobošíková uvedla, že štáb byl po útoku na Floriana nátlakem donucen smazat kazetu se záznamem ze vstupu do velína. Štáb vzbouřenci podle ní přemlouvali, ať s ní nespolupracuje. "Ze strany některých zaměstnanců zaznělo upozornění, že pokud zůstane štáb na straně Bobošíkové, již si v novinářské práci 'neškrtne'," uvedla ředitelka. "Hned při příchodu do velína na nás celá skupina lidí, která tam je, vystartovala tím způsobem, že se proti nám všichni najednou vyřítili," popsal incident rozhlasu Florian. Redaktor Patrik Kaizr na ně údajně s dalšími lidmi nejdřív zaútočil slovně. "Potom jeden z pracovníků přímo na moji osobu zaútočil fyzicky tím, že mě chytl za krk a vlastně přes půl toho velína do mě strčil, takže jsem se zastavil až o stoly v tom velíně," řekl. "K žádnému fyzickému napadení toho štábu nedošlo. Můžeme to dokumentovat videonahrávkou, kterou jsme pořídili ze dvou kamer," reagoval Kaizr. Kromě toho dodal, že štáb, který nemá akreditaci, vstupní kartu do budovy ani kontrakt podepsaný s ředitelem produkce zpravodajství, "nemá v této budově co pohledávat". Bobošíková uvedla, že sama byla napadena při odchodu z budovy zpravodajství. Jeden z přítomných občanů se na ni pokusil zaútočit, ale zabránila mu v tom ochranka.

Tým redaktorů ředitelky Bobošíkové pracuje, ač nemůže vysílat

Nová ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková potvrdila, že tým redaktorů, kteří stojí ve sporu o Českou televizi na její straně, natáčí příspěvky a monitoruje dění v České republice. "Otázka je, nakolik se nám podaří toto dostat nějakým... přijatelným způsobem do éteru," řekla Bobošíková. Zpravodajského velína v ČT totiž nemůže využít, protože je obsazen revoltujícími zaměstnanci. České televizi nabídl pomoc ředitel Novy Vladimír Železný. Bobošíková však uvedla, že v posledních dnech roku je složité využívat prostory kohokoli, protože řada lidí má dovolené. Vyhnula se přímé odpovědi na dotaz, zda věří, že se ČT podaří do 2. ledna zajistit veřejnoprávní vysílání v plném rozsahu, jak o to v pátek požádala televizní rada. Bobošíková dodala, že pro ni nyní pracuje minimálně 20 lidí, z toho asi deset redaktorů. Deník Blesk uvedl seznam lidí, s nimiž je ředitelka kvůli formování nové redakce zpravodajství v kontaktu. Podle Bobošíkové jsou na něm lidé, kteří se buď sami přihlásili, nebo její nabídku výslovně neodmítli. Kromě Stanislava Kněnického, jenž má být šéfredaktorem, jsou v něm jako moderátoři uvedeni Martin Severa, Dana Makrlíková, Antonín Zelenka a Alena Veliká. Mezi redaktory figurují Pavel Chalupa, Jan Hovorka, Jiří Fencl, Roman Florian, Petr Fučík, Vlaďka Dufková, Vlasta Dolejšová, Veronika Skořepová a Aleš Palán. Je tam i bývalý redaktor Českého rozhlasu Jiří Boháček a současní redaktoři Radiožurnálu Marie Vrábelová a Jan Mišurec. Severa, Mišurec a Vrábelová podle Českého rozhlasu uvedli, že spolupráci Bobošíkové nepřislíbili. Moderátorka prvních zpráv nového vedení ČT Dana Makrlíková naopak rozhlasu potvrdila, že zlepší-li se technické podmínky pro vysílání, je ochotna zpravodajské relace ČT moderovat dál.

Brněnský primátor měl podle deníku Mladá fronta Dnes vliv na vysílání brněnského studia České televize

Brněnský primátor Petr Duchoň z ODS ovlivňoval odvysílání některých reportáží brněnského studia České televize přes jeho ředitele Zdeňka Drahoše a šéfa brněnského zpravodajství Karla Buriana. Informuje o tom sobotní jihomoravské vydání deníku Mladá fronta Dnes. Primátor města považuje podle Mladé fronty Dnes svoje ovlivňování zpravodajství ČT za normální. Všechny tyto intervence měly za cíl poskytnout věcné informace obyvatelům města, dodal Duchoň ve svém vyjádření pro Mladou frontu Dnes. Jeho tvrzení, že informace nikdy nesměřovaly k propagaci ODS nebo jeho osoby, však v deníku oponuje jeden z reportérů brněnského studia Roman Ondrůj. "Minimálně ve dvou případech jsme byli upozorněni, že na přání pana primátora by nebylo dobré některé reportáže vysílat, protože by mohly poškodit ODS," uvedl Ondrůj. Ředitel Drahoš podle listu již dříve tvrdil, že mu primátor volal vždy pouze s úmyslem upozornit na konání nějaké městské akce. Na otázku, jak se zachová k novým důkazům Rada ČT, kterou někteří zaměstnanci zpravodajství požádali o nové prošetření situace v brněnském studiu, její předseda Miroslav Mareš řekl: "Samozřejmě se tím budeme muset zabývat, nová obvinění jsou vážná."

V Ostravě kvůli poruše nevidí Českou televizi diváci napojeni na kabelovou síť

Program České televize v sobotu kvůli poruše neviděli ostravští diváci napojení na kabelovou síť, kteří signál na obrazovky přijímali i v době, kdy bylo přerušeno vysílání programového schématu. Mnozí z nich se tudíž domnívají, že přerušení vysílání souvisí se současnými spory v České televizi. Operátorka zákaznického centra společnosti UPC provozující kabelovou televizi v Ostravě uvedla, že výpadek signálu zavinila porucha. Diváci, kteří jsou napojeni na kabelovou síť, totiž mohli sledovat vysílání revoltujících zaměstnanců ČT i v době, kdy vedení veřejnoprávní televize nařídilo Českým radiokomunikacím odpojit televizní signál od vysílačů. Pražské studio totiž může vysílat přes satelit, z něj signál přijímá kabelová společnost, která ho nezávisle na pozemních vysílačích distribuuje od sítě.

V Temelíně vrcholí testy turbíny, do rozvodné sítě proudí 108 MW

V prvním výrobním bloku Jaderné elektrárny Temelín vrcholí testy turbíny, které jsou plánovanou částí třetí podetapy energetického spouštění. Václav Brom z útvaru tiskového mluvčího elektrárny řekl, že výkon reaktoru prvního bloku je nyní 28 procent a generátor elektrárny zkušebně dodává do rozvodné sítě 108 MW. Od 2. ledna začnou pracovníci elektrárny provádět některé dílčí technické úpravy především na sekundárním okruhu kolem turbíny a jejích zařízení. Tyto práce jsou potřebné pro pokračování dalších testů ve třetí podetapě energetického spouštění bloku a měly by pokračovat celý první pracovní týden roku 2001.

Arcibiskup Graubner vysvětlil koledníkům, jak vybrat na chudé

Stovkám koledníků, kteří v převlecích vyrazí na svátek Tří králů s pokladničkami do domácností olomoucké arcidiecéze, aby vybrali peníze pro lidi v nouzi, požehnal olomoucký katolický arcibiskup Jan Graubner. Jeho slova si do Olomouce přijela poslechnout jen část koledníků, protože zbylé zastavila kalamita na zasněžených silnicích. "Nejde jen o to, abyste požádali o dar pro potřebné, ale zároveň musíte lidem zvěstovat narození Ježíše Krista a připomenout jim, že Bůh je má rád," oslovil Graubner stovky dětí a mladých lidí, kteří přišli na mši už v královském šatu. Koledníky také nabádal, aby se nezlobili na ty, kteří před nimi zavřou dveře. "To se stalo i Josefovi a Marii, když hledali v Betlémě přístřeší," připomněl příběh z bible arcibiskup. S uspokojením konstatoval, že proti letošnímu roku, kdy pořádala katolická charita sbírku poprvé, se nyní přihlásilo jen v olomoucké arcidiecézi dvakrát tolik koledníků. Zároveň se akce rozšířila do všech tuzemských diecézí. Pokladničky, s nimiž půjdou koledníci, budou úředně zapečetěny, každý ze tří králů bude mít speciální odznak a průkaz koledníka. Tříčlenné skupiny, kterých je podle Graubnera přes 2000, bude doprovázet i jeden dospělý. Organizátoři tak chtějí předejít zneužití sbírky či odcizení peněz. Z letošní sbírky, kdy vybrala bezmála 8,5 miliónu korun, charita financovala pomoc zařízením pro důchodce, bezdomovce, matky s dětmi, Romy či zdravotně postižené. Jako jediná zřídila středisko v Čečensku; pomoc směřovala i do Rumunska, Venezuely, Kosova a afrických států. Kromě peněz do pokladniček mohou lidé přispět také prostřednictvím poštovních složenek, které charita rozešle do domácností. Tradici tříkrálových sbírek založilo olomoucké arcibiskupství loni na základě zkušeností charity v Rakousku. Jen koledníkům přispělo skoro 12.000 lidí, další tisíce dárců poslaly peníze poštou či na účet charity.

V České republice začne platit zákon o geneticky upravených organismech

Pravidla pro zacházení s geneticky upravenými organismy a produkty tak, aby bylo ochráněno životní prostředí, zdraví lidí i zvířat a biologická rozmanitost, zavádí s účinností od 1. ledna zákon o nakládání s těmito produkty. S modifikovanými organismy budou moci nakládat pouze osoby zařazené do seznamů ministerstva životního prostředí. To má ve spolupráci s dalšími resorty také posuzovat žádosti o zapsání. Seznamy, do kterých se mají pěstitelé, dovozci a obchodníci zapsat nejpozději do začátku května, budou veřejné. Každý by do nich měl mít možnost nahlédnout nebo si pořídit výpis. Výjimku tvoří léčiva, jejichž kontrolu ošetřuje speciální zákon. Zákon má vyplnit mezeru, která dosud v české legislativě v této oblasti existovala. Vláda v důvodové zprávě k předpisu přiznala, že žádný zákon dosud problematiku geneticky modifikovaných organismů nepokrýval, "což může být zdrojem rizika jak pro zdraví člověka, tak pro životní prostředí".

Na 400 Němců, Rakušanů a Čechů vstoupí do roku 2001 společně

Více než 400 hostů z Německa, Rakouska a České republiky vstoupí do nového tisíciletí společně v největších moravských lázních Luhačovicích. "Připravili jsme pro ně klasický šestidenní léčebný program, včetně uhličitých a perlivých koupelí, masáží a dalších procedur. Pobyt vyvrcholí silvestrovskou nocí a druhý den roku 2001 se s nimi rozloučíme," řekl vedoucí obchodního oddělení lázní Jiří Dědek. Milovníci umění si mohou na přelomu roku vybírat z bohaté nabídky kulturních pořadů. Swingové Vánoce předvedl v Lázeňském divadle orchestr Ladislava Krendla a moravské obyčeje folklorní skupina sourozenců Baťkových z Mistřína na Hodonínsku. Přehlídku historických kostýmů "Kouzlo paní módy, aneb co se nosilo v lázních před 100 lety" uvedl brněnský Spolek elegantních dam. V novoročním koncertu vystoupí sólisté z brněnského Národního divadla. Lázně disponují 1200 lůžky a počet pacientů z jiných zemí stále roste.

Začalo setkání Čechů a Slováků na moravsko-slovenském pomezí

Deváté setkání Čechů a Slováků na moravsko-slovenském pomezí zahájil v sobotu ve Starém Hrozenkově zimní pochod zhruba stovky turistů po hřebenech Bílých Karpat. Cílem turistů, kteří na trase navštívili například známá lyžařská střediska Lopeník a Mikulčin vrch na české straně Bílých Karpat, byla obec Strání na Uherskohradišťsku. Nejzdatnější chodci tam dorazili za pět hodin, ale čas se neměřil. V neděli v 09:00 odstartují turisté ze Strání k hlavnímu pochodu na nejvyšší horu Bílých Karpat Velkou Javořinu, jejíž vrcholek je na Slovensku. Na Velké Javořině u památníků bratrství Čechů a Slováků zaznějí hymny obou národů. Poté ve Strání vystoupí hudebníci z obou stran hranice, hodnotit se bude slivovice i víno a nedaleko česko-slovenské hranice se přesně o silvestrovské půlnoci rozhoří vatra.

Více než 5000 lidí již navštívilo výstavu obrazů Josefa Lady

Více než 5000 malých i velkých zájemců již během prvního měsíce navštívilo výstavu obrazů Josefa Lady, která je od konce listopadu do konce února přístupná v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea v Brně. Výstava, kterou připravilo Dětské muzeum, přibližuje hlavně zimní atmosféru českého venkova. Nechybějí však ani obrazy zachycující další roční období a tradiční pohádkové bytosti. Expozice představuje 50 obrazů a 20 fotografií z rodinného života umělce. Výjimečná je podle autorů nejen svým rozsahem, ale především tím, že jsou zde některé obrazy prezentovány poprvé. Protože je výstava určena především dětem, připravili pro ně pracovníci muzea také výtvarnou dílnu "U Mikeše", nazvanou podle známého hrdiny z vyprávění o kocourovi, který se naučil chodit v botách a mluvit. Program nachystali organizátoři dětem podle věku. Děti z mateřských škol si mohou vybarvit různé vystřihovánky, starší děti mohou zkusit vyrobit kalendář.

A ještě krátce o počasí. Čekejte oblačno, místy sněhové přeháňky, zejména na severu území. Odpoledne a večer od jihozápadu ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty -3 až +1 stupeň, na horách kolem -5 stupňů Celsia.