Zprávy pátek, 02. července 1999

A nyní podrobněji:

Hlavní prioritou vlády je podle premiéra Zemana oživit hospodářský růst

Nejdůležitější současnou prioritu vlády je podle premiéra Miloše Zemana oživení hospodářského růstu. Při odůvodňování zprávy o činnosti kabinetu za poslední rok ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně řekl, že jsme nejhůře se transformující zemí z hlediska tempa růstu hrubého domácího produktu. Mezi další priority zařadil ministerský předseda decentralizaci země a zajištění sociální stability. V oblasti zahraniční politiky je nejdůležitější vstup země do Evropské unie. Zhodnotil také protikorupční akci "čisté ruce". Stíhaní lidé by neměli být posuzováni podle politických sympatií, ale podle trestných činů, kterých se prokazatelně dopustili. Při hodnocení ekonomické situace premiér zmínil i některá optimistická čísla. Za první čtyři měsíce letošního roku, ve srovnání se stejným obdobím roku loňského, ztrojnásobil objem zahraničních investic. S odvoláním na údaje ministerstva financí také uvedl, že daňová výtěžnost vzrostla o 16 procent.

Poslanci KDU-ČSL a Unie svobody vyzvali vládu k odstoupení

Poslanci Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a Unie svobody ve čtvrtek vyzvali sociálnědemokratickou vládu premiéra Miloše Zemana, aby odstoupila. Výzva je součástí návrhu usnesení, které předložili Poslanecké sněmovně v rozpravě ke zprávě vlády o její činnosti za poslední rok. Důvodem návrhu KDU-ČSL a Unie je jejich přesvědčení, že činnost vlády zemi neprospívá. O přijetí usnesení bude sněmovna hlasovat v pátek, ale i kdyby jej schválila, nebude to mít na existenci vlády žádný vliv.

Sněmovna schválila novelu zákona o ochraně utajovaných skutečností

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila vládní návrh novely rok starého zákona o ochraně utajovaných skutečností. Tomu, kdo se podle starších zákonů může seznamovat s utajovanými skutečnostmi jen do konce letošního července, má novela umožnit, aby k nim měl přístup až do konce roku 2000. Premiér Miloš Zeman přesvědčoval sněmovnu mimo jiné argumenty, že nepřijetí novely by znamenalo vznik vážných bezpečnostních rizik. Převážně pravicoví poslanci kritizovali kabinet a příslušné instituce, zejména Národní bezpečnostní úřad, za pomalé prověřování osob.

Poslanecká sněmovna hladce přijala novelu zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou. Tato legislativní iniciativa má Exportní garanční a pojišťovací společnosti 'EGAP) umožnit, aby podpořila české podniky i ve vývozních kontraktech, kde jsou zboží a služby dodávány z několika zemí a na nichž se úvěrové pojišťovny jednotlivých zemí podílejí vždy v rozsahu účasti svých vývozců.

Javier Solana poděkoval prezidentu Havlovi a celé ČR za podporu akcím NATO

Generální tajemník Severoatlantické aliance Javier Solana zaslal prezidentovi Václavu Havlovi osobní poděkování za jeho neochvějnou podporu vojenským akcím NATO v Jugoslávii. V dopise připomíná, že kosovská krize byla pro Českou republiku těžkou zkouškou, protože jen pár dnů před jejím vypuknutím vstoupila do Aliance. Jednotný postoj Aliance během vojenských útoků byl podle Solany důležitý pro další budoucnost NATO a Evropy.

Jacques Rupnik: Češi nesložili první velkou zkoušku po vstupu do NATO

Poláci složili první vážnou zkoušku po svém přijetí do NATO, jakou byl postoj k intervenci v Jugoslávii, Češi nikoli a Maďaři jsou někde uprostřed. Ve Středoevropských novinách, jež vyšly jako příloha nejčtenějšího polského deníku Gazeta Wyborcza, to napsal francouzský politolog Jacques Rupnik. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus hovořil "jako Bělehrad" a premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman zase promlouval "hlasem Moskvy". "Ale proč ne, když Česká republika byla jediným členem aliance, jehož většina občanů se vyslovovala proti intervenci, a nikoli pro ni?" táže se Rupnik a připomíná, že o spoluodpovědnosti mluvil pouze český prezident Václav Havel. Prvním možným vysvětlením takového postoje českých politiků i občanů je podle něj "určitý skepticismus či dokonce averze vůči užití síly, vyplývající z dávné historie, a rovněž z traumatických událostí 20. století". Vliv na odmítání spojeneckých útoků na Jugoslávii mohly mít rovněž sympatie s touto zemí, jež byly "silnější než odpor k 'prezidentovi) Slobodanu Miloševičovi", soudí francouzský politolog.

Česká průzkumná rota bude umístěna zřejmě v Podujevu

Česká průzkumná rota určená pro mezinárodní síly KFOR bude podle předběžných neoficiálních informací umístěna na severu Kosova v pětitisícovém městečku Podujevo. Nejbližší britská vojenská základna, pod jejíž velení má český kontingent spadat, má být umístěna tři kilometry od Podujeva. Jednotka by měla asi dva měsíce sídlit v místní škole.

První česká humanitární pomoc dorazila do poválečného Kosova

Do Kosova dorazily první dva kamióny s českou humanitární pomocí, které vypravila Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Zásilka, kterou tvoří zejména základní potraviny a hygienické potřeby, byla financována z prostředků, které na konto SOS Kosovo poskytla města Ostrava a Hradec Králové.

Noví ředitelé tajných služeb se ujali svých funkcí

Noví ředitelé Bezpečnostní a informační služby 'BIS) a Vojenského obranného zpravodajství 'VOZ) Jiří Růžek a Jiří Giesl se ujali svých funkcí a začali se seznamovat s činností služeb, které mají řídit. O Růžkově kandidatuře se hovořilo několik měsíců. Oficiálnímu jmenování však bránilo vyšetřování kauzy, v níž Růžek údajně zneužil pravomoci ve prospěch svého přítele. Státní zastupitelství Růžkovo vyšetřování definitivně zastavilo v dubnu.

Rozpočet ke konci června vykázal deficit 6 miliard korun

Rozpočet České republiky skončil ke konci června schodkem šest miliard korun poté, co v květnu činil deficit 10,2 miliardy korun. Podle Ministerstva financí je zabezpečení celoročních úkolů státního rozpočtu nereálné. Lze očekávat, že příjmy z daní včetně pojistného na sociální zabezpečení nebudou naplněny v objemu asi dvaceti miliard korun. To i při úspoře výdajů o zhruba 5 miliard signalizuje zvýšení výsledného celoročního schodku minimálně na 47 miliard korun.

Senát schválil novelu zákona o penzijním připojištění

Senát schválil vládní návrh novely zákona o penzijním připojištění, který počítá s prodloužením doby poskytování státního dvacetiprocentního příspěvku z původních dvou let na celou dobu trvání připojištění. Novela dále předpokládá, že podmínkou nároku na penzi bude placení příspěvků nejméně po dobu 36 měsíců a v případě starobního důchodu pak 60 měsíců. Zvyšuje také minimální věkovou hranici pro nárok na starobní penzi z 50 na 60 let.

Poslanci věří, že sněmovna novelu o zaměstnanosti znovu schválí

Senát /horní komora parlamentu/ zamítl návrh vládní novely zákona o zaměstnanosti. Předseda sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Zdeněk Škromach 'ČSSD) však věří, že Poslanecká sněmovna veto Senátu přehlasuje. Novela předpokládá například zvýšení podpory v nezaměstnanosti, zpřísnění podmínek pro zaměstnávání cizinců a odstranění diskriminace uchazečů o zaměstnání.

Poslanci ODS viní ministra Grulicha, že brání vyšetření zločinů komunismu

Mimořádně ostrou kritiku od některých poslanců Občanské demokratické strany si ve čtvrtek za svůj přístup k Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu vysloužil ministr vnitra Václav Grulich. Podle nich se totiž mimo jiné kontrolami, které v tomto úřadu nařídil, snaží vyšetření zločinů komunismu bránit. Grulich jejich obvinění důrazně odmítl a uvedl, že opatření, které přijal, výkonnost úřadu naopak zlepšila. Místopředseda sněmovny a ODS Ivan Langer pak v reakci na jeho vystoupení ve sněmovně uvedl, že Grulich je osobou, která není způsobilá vykonávat své místo člena vlády.

Stanislav Gross a Vlastimil Tlustý soudí, že opoziční smlouva ohrožena není

Předsedové poslaneckých klubů ČSSD a ODS Stanislav Gross a Vlastimil Tlustý soudí, že povolební smlouva, kterou jejich strany podepsaly před rokem, není po slovní přestřelce mezi členy jejich frakcí ohrožena. Oba to uvedli v rozhovoru pro ČTK. Zástupci obou stran se slovně střetli při interpelaci na ministra vnitra Václava Grulicha 'ČSSD) v souvislosti s činností Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu.

Poslanec Severa vyzval mladé politiky, aby se postavili komunistům

Rostoucí preference komunistické strany zneklidňují místopředsedu lidovců Pavla Severu natolik, že vyzval mladé politiky všech demokratických parlamentních stran, aby se dohodli na řešení, které by vliv KSČM omezilo. Jinak podle něj hrozí, že komunisté mohou po tři roky do příštích voleb snadno získávat politické body. "Osobně se domnívám, že Česká republika se v tuto chvíli nachází, ačkoli nám to mnohým ještě nepřipadá, na křižovatce demokracie. Jsem o tom přesvědčen, protože nárůst komunistických preferencí je pro mě jako pro mladého člověka velmi hrozivý," řekl Severa. Podle něj komunistům nahrává tíživá ekonomická situace, kterou by mohla zlomit většinová vláda. Ta je však v nedohlednu.

Zvyšují se spotřební daně i nájmy

Od čtvrtka se v České republice zvýšila spotřební daň u pohonných hmot a tabákových výrobků. Maximálně o 9,3 procenta vzroste také cena nájemného. Náklady na bydlení v ČR v průměru dosáhly 21 procent. Rodiny s podprůměrným příjmem však musí vydávat za bydlení mnohem vyšší část platu. Náklady na bydlení seniorů, zvláště těch, kteří žijí sami, mnohdy přesahují i dvě třetiny jejich příjmu.

V ČKD Dopravní systémy opět hrozí stávka

Zaměstnancům ČKD Dopravní systémy opět hrozí, že nedostanou dlužné i pravidelné mzdy. Odbory v případě, že do 12. července vedení nepředloží záruky na splacení květnové a červnové mzdy, rozhodnou o vyhlášení časově neomezené stávky.

KSČM chce, aby milosti a amnestie podepisoval i premiér

Komunističtí poslanci předložili sněmovně návrh novely Ústavy, která by omezila pravomoc prezidenta republiky udělovat milosti a amnestie. Ty by měl napříště společně s hlavou státu podepisovat premiér. Nevoli vyvolaly milosti, které Havel udělil například signatářům Charty '77. Naposledy se protesty veřejnosti zvedly proti milosti pro ženu, která údajně v opilosti a bez řidičského oprávnění způsobila havárii, při níž přišel o život devatenáctiletý mladík. Milost jí udělil Havel v květnu a odůvodnil to tím, že žena má dvanáctiletou dceru.

V Brně byli slavnostně vyřazeni absolventi velitelských kursů

Diplomy o absolvování velitelských kursů Fakulty velitelské a štábní Vojenské akademie v Brně převzalo sto důstojníků. Mezi nimi byli i Poláci, Lotyši, Američan, Francouz a Rakušan. Slavnostního vyřazení se zúčastnil ministr obrany Vladimír Vetchý.

Češi neberou vstup do EU vážně, míní britský expert

Naděje, že Česká republika vstoupí do Evropské unie v první vlně, se každý měsíc snižuje. Češi dnes výrazně zaostávají například za Maďarskem v harmonizaci zákonů a chybí jim navíc politická vůle vstoupit do Unie. Prohlásil to britský politolog Kieran Williams, který se léta zabývá vývojem v České republice. Domnívá se, že první uchazeči vstoupí do Evropské unie nejdříve v roce 2004. Nedostanou-li se Češi do první vlny, budou si muset podle jeho názoru na členství v EU počkat delší dobu, možná i dalších deset let.

Tempo přizpůsobování české legislativy Evropské unii se předsedovi Delegace pro Evropskou unii francouzského Senátu Marcelu Deneuxovi jeví jako varovné. Po krátké zastávce v Praze, kde hovořil se zástupci Unie v České republice a českými politiky zabývajícími se evropskou integrací, je přesvědčen, že český parlament musí přijmout opatření k urychlení legislativního procesu. České hospodářství se Deneuxovi naopak nezdá být tak špatné, jak se o něm hovoří. Francouzský senátor nepřímo podpořil návrh české vlády posílit její pravomoce možností přijímat nařízení s mocí zákona, který začátkem června sněmovna odmítla.

Občanské sdružení Český ombudsman je podle Petra Uhla neseriózní

Občanské sdružení na ochranu lidských práv Český ombudsman je podle vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla neseriózní. "Sdružení se snaží získat určitou pozici tím, že zneužívá všeobecně známý termín ombudsman, to samo svědčí o neserióznosti," řekl Uhl. Kritizoval činnost, kterou sdružení vyvíjí pro navracení majetku bývalým emigrantům. Problematika restitucí emigrantům podle něj není případem porušování lidských práv v ČR. Za zbytečné označil Uhl obavy předsedy občanského sdružení Jana Honnera, že v případě zavedení ombudsmana jako státní instituce nebude zachována jeho nezávislost.

Na trh práce vstupuje přes 80.000 absolventů škol

Na trh práce vstupuje v těchto dnech přibližně 60.000 čerstvých absolventů všech typů středních škol, zatímco 48.000 jejich kolegů se letos poprvé pokouší o přijetí na vysoké školy. V boji o pracovní místa bude středoškolákům konkurovat 22.500 vysokoškoláků, kteří letos ukončili studia na školách v celé České republice. V posledních letech nejhůře nalézají zaměstnání absolventi vyučení ve strojírenských, chemických, stavebních, zemědělských a ekonomických oborech. Mezi vysokoškoláky jsou při hledání zaměstnání nejméně úspěšní absolventi přírodních věd, hornictví, dopravy, zemědělství, ale i historických věd.

Ministr Kavan předával ceny za propagaci ČR v zahraničí

Osm osobností v Černínském paláci, pražském sídle české diplomacie, dostalo Cenu Jana Masaryka Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Cenu převzal z rukou ministra Jana Kavana například šéfredaktor týdeníku The Prague Post Američan Alan Levy, podnikatel Milan Platovský Stein z Chile a šéfka britského krajanského sdružení British-Czech-Slovak Association Milena Grenfell-Bainesová.

Vicepremiér Egon Lánský připomněl napětí, které mezi exulanty a jejich bývalou vlastí vzniklo po roce 1989 kvůli nedořešeným majetkovým nárokům krajanů a otázce občanství. "Možná je docela šťastnou náhodou, že dnes v této zemi odpovídají za zahraniční politiku dva nositelé cizích pasů," připomněl Lánský, že sám má pas švédský a Kavan britský. "Víme, co jste měli na srdci, když jste měli pocit, že vás doma ne úplně oceňují," dodal vicepremiér. Připomněl, že vládní novely zákona o občanství, které právě projednává sněmovna, by měly i krajanům otevřít cestu k navrácení českého občanství.

Ocenění Gratias agit, které začal v roce 1997 udělovat ministr zahraničí Josef Zieleniec, obohatil Kavan přídomkem Cena Jana Masaryka, který má připomínat tohoto poválečného ministra zahraničí.

Senát podpořil vznik Národního parku České Švýcarsko

Senát schválil vyhlášení Národního parku České Švýcarsko. Park o rozloze zhruba 7500 hektarů má vzniknout na Děčínsku a sídlem jeho správy má být obec Krásná Lípa. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart zdůraznil, že přijetí zákona bude významným krokem na cestě ČR do Evropské unie. Budoucí národní park totiž navazuje na oblast Saského Švýcarska, kterou saská vláda vyhlásila národním parkem již v roce 1990. Tím se podle Kužvarta výrazně zlepší spolupráce mezi českým a německým regionem. Budoucí park je podle ekologů unikátní. Tvoří jej pískovcová skalní města, kaňony, rokle a věže a neporušené nebo jen málo pozměněné ekosystémy. Na jeho území nyní trvale žije 29 lidí.

Prezident Havel přijel navštívit Šluknovsko

Poznat přímo na místě starosti občanů a samospráv je cílem prezidenta Václava Havla při jeho dvoudenní pracovní cestě po Šluknovsku. Podle přednosty Okresního úřadu v Děčíně Jiřího Benedikta poznamenal Šluknovský výběžek především poválečný vývoj. Zatímco před válkou zde bydlelo 120.000 lidí, dnes v něm žije 54.000 obyvatel. Region patří k oblastem s téměř nejnižší vzdělaností v ČR a strukturálně je považován za nejvíce poznamenaný. Po roce 1989 se přestal rozvíjet textilní i strojírenský průmysl. Prezident v pátek zavítá do Rumburku, Varnsdorfu a Jiřetína pod Jedlovou, který získal letos ocenění Vesnice roku.

Bižuterie Česká Mincovna razí mince pro Venezuelu

Bižuterie Česká Mincovna razí mince pro Venezuelu. Novinářům to řekl na tiskové konferenci k šestému výročí vzniku mincovny obchodní náměstek společnosti Jan Vízek. "Celkově vyrobíme 150 miliónů kusů venezuelských mincí, což představuje tisíce tun," doplnil Vízek. Venezuela podle něj vypsala na ražbu své měny světový tendr, kterého se zúčastnilo zhruba 60 firem. Jablonecká mincovna, která je jediná v ČR, už v minulých letech razila oběživo pro Arabské emiráty a Moldávii.

Národní galerii podle ministra Dostála pomůže, že Milan Knížák "přišel zvenčí"

Ministr kultury Pavel Dostál jmenoval ve čtvrtek v Anežském klášteře výtvarníka a profesora Milana Knížáka do čela Národní Galerie v Praze. Jedním z důvodů, proč vybral ministr Dostál profesora Knížáka, je skutečnost, "že přichází zvenčí ve chvíli, kdy se tato instituce mnohdy zaobírá sama sebou". Koncepce, kterou Knížák předložil komisím ministerstva kultury, obsahovala kritiku vědecké práce zaměstnanců galerie a expozic Veletržního paláce. Nejdříve se Knížák hodlá věnovat Sbírce moderního a současného umění se sídlem ve Veletržním paláci. Nového ředitele Veletržního paláce chce jmenovat do několika týdnů. Podle Knížáka jde o mladou ženu ze zahraničí, která vede menší muzeum.

Vychází kniha Sluha dvou pánů, která je věnována generálu Píkovi

Památce generála Heliodora Píky, jenž byl před 50 lety ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti a později oběšen v plzeňské věznici na Borech, je věnována kniha Sluha dvou pánů. Autoři v ní popisují vznik vojenského obranného zpravodajství v letech 1945 až 1949, Píkův proces a osudy prokurátora Karla Vaše, který na základě křivých důkazů přispěl k odsouzení generála Píky. V roce 1968 byl Píka z iniciativy jeho syna Milana plně rehabilitován. Jeden z dosud žijících hlavních aktérů procesu Karel Vaš zůstává dosud nepotrestán.

V Třebíči začala výstava zvonů Marie Tomáškové-Dytrychové

V Západomoravském muzeu v Třebíči začala výstava Zvonařská dílna Marie Tomáškové-Dytrychové. Návštěvníci zde mohou zhlédnout kostelní zvony, zvonky, lodní zvony, zvonkohry, hodinové cimbály, pamětní desky i historická děla. Část expozice muzea přibližuje postup při výrobě zvonů.

Začaly prázdniny

Nejoblíbenější část školního roku - letní prázdniny - začala pro více než milión žáků základních škol a téměř půl miliónu studentů středních škol a učilišť v celé České republice. První dlouhé prázdniny ve svém životě prožije více než 123.000 letošních prvňáčků. Ačkoli prázdniny patří především dětem, mají před sebou šest týdnů volna i jejich učitelé.

Zlínští speleologové hledají na Slovensku Měsíční šachtu

Hledat jeskyni s názvem Měsíční šachta odjeli na Slovensko zlínští speleologové. Záhadné místo popsal poprvé v roce 1944 Antonín Horák, který bojoval ve Slovenském národním povstání. Jeskyně ve tvaru půlměsíce je neobvyklá i materiálem stěn, které jsou jakoby pokryté černou pryží, řekl jeden ze zlínských dobrodruhů Martin Lavay. Připomněl, že Horákův deník vyšel v 60. letech v USA ve specializovaném speleologickém časopise. Autor však ve Spojených státech zemřel a originál deníku se nepodařilo nalézt. Zlínská výprava si tentokrát udělala křížek na mapě pod Kráovou Holou ve středním Slovensku. "Po desetiletém pátrání si myslím, že je jeskyně právě zde," podtrhl Lavay.

Novotná podlehla ve čtvrtfinále Wimbledonu Davenportové

Česká tenistka Jana Novotná neobhájí wimbledonský titul. Ve čtvrtfinále letošního ročníku slavného londýnského turnaje nestačila třicetiletá obhájkyně prvenství na Američanku Lindsay Davenportovou a podlehla o sedm let mladší soupeřce 3:6 a 4:6.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně až polojasno, přeháňky jen ojediněle. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.