Zprávy pátek, 03. července 1998

Vážení posluchači, zprávy Radia Praha vám přináší Eva Petržílková.

A nyní podrobněji:

Skončilo druhé kolo jednání o sestavení nové vlády

Předseda ČSSD Miloš Zeman ukončil ve čtvrtek druhé kolo jednání s představiteli parlamentních stran o možné budoucí vládě. Nejdůležitějším výsledkem jednání bylo rozhodnutí Unie svobody definitivně odmítnout nabídku Zemana jednat o případné společné koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Miloš Zeman po skončení schůzky potvrdil, že předložil Unii návrh šéfa KDU-ČSL Josefa Luxe, podle kterého by Unie získala v vládě vedené právě Luxem čtyři ministerská křesla.

Lidovce rozhodnutí Unie nepokračovat v jednáních o sestavení koalice s ČSSD a KDU-ČSL mrzí. Uvedla to mluvčí lidovců Eva Rolečková s tím, že vláda utvořená z Unie svobody, ČSSD a KDU-ČSL by přinesla zemi stabilitu. Dodala, že i nadále lidová strana trvá na zamítavém postoji k menšinové vládě se sociální demokracií za podpory komunistů.

Miloš Zeman ve čtvrtek odpoledne přijal opakované ujištění představitelů Komunistické strany Čech a Moravy, že budou tolerovat kabinet ČSSD a lidovců. Šéf komunistů Miroslav Grebeníček zároveň odmítl podporu své strany pro jednobarevnou vládu ČSSD. S hlasy 24 komunistických poslanců by mohla podle něj počítat pouze koalice ČSSD a KDU-ČSL. Miloš Zeman po setkání vyjádřil mimo jiné uspokojení nad prezidentovým úmyslem jednat s parlamentní komunistickou stranou.

Týž den v podvečer se Miloš Zeman setkal s prezidentem Václavem Havlem. Ten požádal předsedu sociální demokracie, aby předčasně neuzavíral všechny možnosti jednání o příští vládě. Jak dále dodal, nabídky ČSSD vůči možným koaličním partnerům považuje za "velmi vstřícné, konsensuální a velkorysé". Zároveň neskrýval své zklamání nad postojem Rumla, který prohlásil, že Unie skončila jednání o koalici s ČSSD. Miloš Zeman k tomu v této souvislosti poznamenal, že jednání s Unií svobody považuje za skončená. Prezident po schůzce také důrazně odmítl spekulace o tom, že by se kolem něj vytvořilo "mocenské centrum", které by ovládalo politické dění v zemi.

Středopravicová koalice zřejmě nevznikne

Patrně nevznikne středopravicová koalice. Šéf lidovců Josef Lux se totiž odmítl zúčastnit trojstranné schůzky předsedů ODS, lidovců a Unie, navržené Václavem Klausem. ČTK to ve čtvrtek sdělilo tiskové oddělení ODS s tím, že bude nyní usilovat o dvoustranná setkání. Trojstrannou schůzku, která měla být věnována vytváření středopravicové koalice, navrhl v úterý předseda ODS Václav Klaus, ale Josef Lux se k ní stavěl od počátku negativně. S pouze dvoustrannými schůzkami s ODS však předsedové Unie svobody a KDU-ČSL - Jan Ruml a Josef Lux souhlasili.

Poradce prezidenta obdivuje Zemanovu vstřícnost

Předseda sociálních demokratů Miloš Zeman má obdiv prezidentova poradce Jiří Peheho za své neobyčejně vstřícné nabídky vůči Unii svobody. Podle Zemanových představ by mohla získat Unie spolu s lidovci polovinu anebo většinu křesel ve vládě v čele s Josefem Luxem. Pehe ve čtvrtečním rozhovoru pro ČTK naopak kritizoval počínání US, která "setrvává ve svých ideologických tvrzích".

Zasedal poslanecký klub ČSSD

Poslanecký klub sociálních demokratů vyjádřil ve čtvrtek spokojenost s dosavadním průběhem politických jednání o sestavení nové vlády. Předseda klubu Stanislav Gross ČTK řekl, že postoj klubu není v rozporu se stanoviskem vyjednavačů ČSSD. Klub se jednáním o sestavení vlády zabýval přibližně v době, kdy vrcholila schůzka zástupců ČSSD a Unie svobody o budoucím kabinetu. Informaci o jednáních o vládě poskytl poslancům ČSSD její místopředseda Vladimír Špidla, který se rozhovorů účastní společně se šéfem sociální demokracie Milošem Zemanem.

Z dalšího vyjádření Stanislava Grosse po jednání klubu vyplynulo, že poslanci sociální demokracie by chtěli prosazovat snížení počtu místopředsedů Poslanecké sněmovny a uplatnění principu poměrného zastoupení při obsazování parlamentních funkcí. Pokud jde o obsazení nejvyšších sněmovních funkcí, Gross v rozhovoru pro ČTK a Právo uvedl, že nejdříve bude třeba vyčkat na výsledky hlavních politických jednání o vytvoření vládní koalice. Podle některých kuloárových spekulací by si nejvyšší posty ve sněmovně mohly mezi sebe rozdělit především ČSSD a ODS. Předsedou sněmovny by se podle těchto dohadů mohl stát předseda ODS Václav Klaus, místopředsedy pak zástupci ČSSD Petra Buzková a Stanislav Gross. Není ale jasné, zda by dalším členem vedení sněmovny byl někdo z jiné strany.

Václav Havel odmítá účelovou změnu volebního systému

Český prezident Václav Havel stále podporuje změnu volebního systému. Odmítá však jeho účelové úpravy. Ty by mohly podle něj hrozit z případné spolupráce sociální demokracie s ODS, které získaly dohromady ústavní většinu ve sněmovně. Na změně volebního systému musí pracovat všechny parlamentní strany, to musí být celospolečenská diskuse, řekl ve čtvrtek poradce prezidenta Jiří Pehe. Povolební spolupráce ODS a ČSSD je přitom po čvrtečním zřejmě již definitivním ukončení rozhovorů Unie svobody o koalici s ČSSD stále reálnější. ČSSD a ODSse 137 hlasy by tak mohly prosadit pro sněmovní volby změnu poměrného volebního systému na většinový, čímž by zřejmě vypadly ze hry o parlamentní křesla menší strany, jako například Unii svobody a KDU-ČSL.

Místopředseda poslanců ODS Petr Nečas v rozhovoru pro ČTK ve čtvrtek naznačil, že v jeho straně sílí úvahy o prosazení většinového volebního systému. To by pravděpodobně mohlo vyřešit patovou situaci vzniklou po červnových předčasných parlamentních volbách. Někteří politici ODS jsou přitom přesvědčeni, že většinový volební systém zaručuje stabilnější politické prostředí. Nečas připomněl, že ODS jako druhá nejsilnější parlamentní strana vede diskuse o změně volebního systému již delší dobu.

Už od listopadu pracuje podle svých slov pro páteční Lidové noviny na myšlence velké koalice mezi ODS a ČSSD senátor Václav Benda (ODS). V rozhovoru pro list uvedl, že za čtyři roky spolupráce obou stran voliči uvidí výsledky a stranám odpustí. Na otázku, zda se ODS a ČSSD dokáží shodnout, Benda odpověděl: "Je to těžké, když uvážíme rozdílné názory v politickém programu každé strany. Ale dá se to zvládnout." Podle Bendy může být základem například shodný přístup obou stran v otázce vstupu ČR do NATO. "Je pravdou, že k vizi spolupráce ODS s ČSSD nemám ve straně přílišnou podporu, nicméně jsem slyšen. A v ČSSD také. Ta idea se nyní do určité míry zrealizovala," podotkl Benda. Policie se zabývá podezřeními kolem financování KDU-ČSL

Podezřeními kolem financování KDU-ČSL se zabývá policie. Na údajnou 50-ti milionovou korupci lidovců v době, kdy ovládali ministerstvo obrany, upozornil v tisku bývalý spolupracovník americké počítačové firmy EDS Jan B. Ekonomická kontrarozvědka se případem začala zabývat ještě před tím, než byl zveřejněn. Předseda KDU-ČSL Josef Lux se proti těmto informacím důrazně ohradil. Komunističtí poslanci budou podle jejich šéfa Vojtěcha Filipa iniciovat ustavení zvláštní vyšetřovací komise, která by údajné nelegální financování lidové strany prověřila.

Prezident jedná s politiky raději v Lánech než v Praze

Třebaže prezident Václav Havel těsně před volbami sliboval, že bude s politiky jednat o sestavení vlády na Pražském hradě, kam by dojížděl z Lán, většina povolebních rozhovorů se odehrává na Lánském zámku. Důvod k tomu je podle prezidentova mluvčího Ladislav Špačka jediný: pobyt v Lánech je pro prezidenta příjemnější, než v Praze. Lánský zámek s rozsáhlým parkem je navíc pro zotavování Václava Havla příhodnější než Praha. Prezidentovi lékaři označili tento týden průběh jeho zotavování za uspokojivý a předběžně stanovili termín další operace na zhruba 27.červenec.

Ministr Šedivý ocenil šiřitele dobrého jména ČR v zahraničí

Na konferenci o českých krajanských komunitách v zahraničí, která ve čtvrtek začala v rámci akce Týden zahraničních Čechů promluvil také ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Ve svém projevu ocenil činnost českých krajanů a jejich spolků v zahraničí. Ministr také vyzdvihl jejich podporu naší zahraniční politice. Ta se podle něj naposledy výrazně projevila při ratifikačním procesu rozšíření NATO v americkém Senátu, když krajané lobbovali u senátorů za přijetí ČR do aliance. Bývalý velvyslanec v Paříži a Bruselu také ocenil, že čeští exulanti přinesli do svých nových domovů středoevropskou kulturu včetně vyhlášené české kuchyně.

Ministr Šedivý týž den předal v Černínském paláci jedenácti jednotlivcům a třem organizacím cenu Gratias Agit. Ta se uděluje za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. U příležitosti státního svátku příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje ji letos převzali od šéfa naší diplomacie nejen čeští krajané, ale také cizí státní příslušníci, kteří se zasloužili o pozitivní prezentaci České republiky v zahraničí. Křišťálový glóbus se státním znakem převzali mimo jiné kněz Zdeněk Čížkovský, sběratelka umění Meda Mládková, předseda organizace Američtí přátelé ČR Robert Doubek,zakladatel velkovýrobny sýrů a jejich exportu z Tasmánie Milan Vyhnálek, japanoložka Stáňa Šrámková či prezidentka České maltézské pomoci Margareta Waldsteinová- Wartenbergová.

Českou právní úpravu, neumožňující vedle českého občanství nabýt i občanství jiného státu, při svém projevu na konferenci o českých krajanských komunitách kritizoval ve čtvrtek Pavel Tigrid. Podotkl, že podle šéfa české diplomacie Jaroslava Šedivého připravuje ministerstvo materiál zabývající se možností nabytí dvojího občanství. Netroufl si ale odhadnout, kdy se návrh zákona o dvojím občanství do Poslanecké sněmovny dostane. Podle něj však bude záležet i na tlaku, který v tomto směru vyvinou krajanské organizace.

Finanční částky na podporu krajanských projektů v zahraničí a rekonstrukci českých škol v zahraničí poskytuje každým rokem české ministerstvo zahraničních věcí. Řekl to ve čtvrtek na stejné konferenci ředitel Odboru kulturních a krajanských vztahů ministerstva Jan Lorenz s tím, že částka na podporu krajanských projektů je menší než dvacet miliónů korun ročně. Dodal, že ministerstvo se snaží alespoň zčásti pokrýt všechny žádosti, jichž je ročně na tři sta.

Čechokanaďané žádají prezidenta Havla, aby nejednal s komunisty

České a slovenské sdružení v Kanadě (ČSSK) ve čtvrtek adresovalo prezidentu Václavu Havlovi dopis, v němž ho vyzvalo, aby v žádném případě nejednal s komunisty. Vyjádřilo také nesouhlas s tím, že v českém parlamentu zasedá Komunistická strana Čech a Moravy. "Je to také jediná strana, která si ponechala název komunistická ze všech bývalých zemí pod sovětským vlivem." Kanaďané českého a slovenského původu prezidentu Havlovi připomněli, že většina z nich odešla ze své rodné vlasti kvůli nebezpečí fašismu a komunismu, tedy kvůli ideologiím, proti nimž bojovali doma nebo v exilu.

V Praze začalo dvoudenní zasedání Společného výboru CEFTA

Projednání ochranářských opatření některých členských států a zhodnocení vývoje vzájemného obchodu zemí Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) jsou tématy zasedání Společného výboru, které probíhá druhým dnem v pražském hotelu Diplomat. Významným bodem schůzky je zhodnocení výsledků jednání o přístupu Bulharska k CEFTA. Účastníci budou informováni o dohodách o volném obchodu se třetími zeměmi a přípravě summitu premiérů dohody v ČR.

ČR možná vstoupí už od 1.ledna příštího roku do NATO

Česká republika, Maďarsko a Polsko vstoupí do Severoatlantické aliance možná už od 1.ledna příštího roku. Tato hypotéza bude ovšem platit pouze za předpokladu, že do té doby všech 16 členských zemí ukončí ratifikaci vstupních protokolů. Nejmenovaný činitel NATO totiž uvedl, že od chvíle, kdy bude ratifikace ukončená, lze všechny tři země po právní stránce považovat za členy. Diplomatické zdroje v Bruselu mají nadále jisté pochybnosti o tom, jak dopadne ratifikační debata v tureckém parlamentu, kde panuje velké rozladění nad mrazivými vztahy s Evropskou unií.

Dohodu o spolupráci v boji proti podloudnému obchodování s omamnými a psychotropními látkami podepsali ve čtvrtek zástupci České pošty, ministerstva financí a Generálního ředitelství cel. Důvodem je stále rostoucí počet případů, při nichž obchodníci s drogami využívají všech možných prostředků mezinárodní přepravy, včetně poštovní. V Českém Krumlově začala příprava českého praporu SFOR

Nástup a výcvik hlavních sil 7. mechanizovaného praporu SFOR, který by měl v srpnu na území Bosny a Hercegoviny vystřídat stávající českou jednotku, byl zahájen ve Výcvikové základně mírových sil OSN v Českém Krumlově. Tiskový mluvčí praporu Milan Antoš ve čtvrtek ČTK sdělil, že v sestavě praporu bude 503 vojáků.

Rakousko ocenilo přezkoumání Temelína mezinárodním týmem

Rakousko vítá rozhodnutí české vlády podrobit elektrárnu Temelín posouzení nezávislého mezinárodního týmu odborníků. Podle ministryně ochrany spotřebitelů Barbary Prammerové by ve skupině měli být také rakouští experti. Jak dodala, Rakousko je připraveno nabídnout podporu ve formě alternativních energetických koncepcí.

Zemřel novinář, publicista a disident Jiří Kantůrek

Po dlouhé těžké nemoci zemřel ve čtvrtek novinář a publicista Jiří Kantůrek. V posledních letech působil jako mluvčí sociální demokracie a od počátku letošního roku jako poradce Miloše Zemana. Kantůrek působil jako novinář především v České televizi. V roce 1968 byl za odmítavý postoj k okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy propuštěn. Po listopadu 1989 se stal mluvčím Občanského fóra a poté ředitelem Československé televize.

Dozorce z Terezína Malloth by mohl být odsouzen v Německu

Pokud se českým úřadům nepodaří dosáhnout vydání nacistického zločince Antona Mallotha do České republiky, neznamená to, že by tento dozorce koncentračního tábora v Terezíně nemohl být potrestán. Podle názoru ředitelky odboru právního styku s cizinou Nejvyššího státního zastupitelství Jaroslavy Novotné je z hlediska úředního postupu dokonce snadnější postavit Mallotha před soud v Německu, kde je také trestně stíhán. Jak dále dodala, vyřešení otázky Mallothova občanství se může táhnout i několik let.

V Brně byla otevřena mešita

První mešita v České republice, kterou by měla k náboženským obřadům využívat většina z asi 20.000 muslimů žijících v zemi, byla ve čtvrtek slavnostně otevřena ve Vídeňské ulici v Brně. Od jiných mešit se liší pouze tím, že nemá minaret.

Skupina Roháči odstartovala letošní 32. ročník Porty

Koncert skupiny Roháči odstartoval ve čtvrtek večer na plzeňském výstavišti 32. ročník soutěžní přehlídky folkové, trampské a country hudby Porta'98. V jednotlivých kategoriích se bude o portu za nejlepší interpretaci ucházet 45 kapel, o portu autorskou bude soutěžit pět skupin. Přehlídka jako každý rok vyvrcholí nedělní Dvoranou, kde budou vyhlášeni vítězové. Na Dvoraně zahraje například Jan Vyčítal a Greenhorns, letošní předseda poroty Wabi Daněk, František Nedvěd, Kapitán Kid a další.

Otevřena unikátní výstava v Národním muzeu

Pohled do struktury mikrosvěta, viděného neviditelnými rentgenovými paprsky, nabízí výstava v Národní muzeu v Praze. Návštěvníci se na ní mohou od čtvrtka až do 11. října seznámit s krystalografií, oborem tajemného názvu, který má však velký význam pro praktický život. Výstava předznamenává 18. Evropské setkání krystalografů, na kterém se od 15. do 21. srpna sejde v Praze kolem 800 odborníků z celého světa.

Sport

Titul mistra České republiky v cyklistické časovce jednotlivců na 40 kilometrů ve Velkých Pavlovicích získal Ondřej Sosenka, který jezdí v barvách italské stáje FOR 3 Bergamo. Druhé místo obsadil Lubor Tesař z rakouského týmu ARB” Stabil Štýrský Hradec, třetí skončil obhájce loňského titulu Jan Hruška ze stáje ZVVZ-DLD.

A jaké je dnes v České republice počasí:

Je převážně oblačno, přechodně polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Denní teploty 20 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.