Zprávy pátek, 05. ledna 2001

Zdeňka Kuchyňová

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyhlásil v souvislosti se situací v České televizi stav legislativní nouze

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyhlásil stav legislativní nouze, který má umožnit rychlé parlamentní projednání vládní novely zákonů o České televizi, o Českém rozhlasu a o provozování rozhlasového a televizního vysílání. To znamená, že předloha může být schválena rovnou v prvním čtení. Schůzi sněmovny pravděpodobně svolá její předseda na pátek 12. ledna.

Generální ředitele televize Jiří Hodač je v nemocnici

Zdravotní stav generálního ředitele České televize Jiřího Hodače, který byl ve čtvrtek v bezvědomí převezen na interní kliniku Fakultní nemocnice Motol, se během noci na dnešek zlepšil. Dosavadní vyšetření neprokázala u pacienta žádné závažné organické onemocnění. Ředitel již začal z nemocničního lůžka komunikovat s managementem ČT. Podle ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové Hodač kvůli úplnému vyčerpání organismu zcela zkolaboval.

Premiér Zeman dvakrát žádal ministra Grosse, aby policie v ČT nezasahovala

Dvakrát žádal premiér Miloš Zeman ministra vnitra Stanislava Grosse, aby policie nezasahovala v ČT proti stávkujícím zaměstnancům. Zeman zopakoval, že se generální ředitel ČT Jiří Hodač dopustil dvou závažných manažerských chyb tím, že nechal vypnout vysílání a do funkce finančního ředitele jmenoval Jindřicha Beznosku, bývalého významného představitele Investiční a poštovní banky (IPB), který je pro premiéra nedůvěryhodnou osobou. Zeman prohlásil, že v zájmu současné vlády je odpolitizování všech mediálních rad. Myslí si, že ČT, byť byla prezentována jako veřejnoprávní, patřila ve skutečnosti čtyřkoalici. Statisícové shromáždění občanů na pražském Václavském náměstí v Praze je podle něho důsledkem toho, že se podařilo u lidí vyvolat dojem, že se bojuje o nezávislost ČT. O jmenování Hodače generálním ředitelem, který byl podle něho zvolen přes všechny názory legálně, se prý Zeman dozvěděl až ze zpravodajství. "Takhle se nechová předseda politické strany, která by bojovala o ovládnutí ČT," prohlásil premiér.

Jednání poslanců o ČT skončilo krachem

Naprostým krachem skončilo po sedmi hodinách jednání společné zasedání mediální komise a kulturního výboru sněmovny věnované situaci v České televizi (ČT). Poslanci sice hlasovali o mnoha usneseních, nakonec s nimi ale nebyl spokojen téměř nikdo a v závěrečném rozhodujícím hlasování nebylo schváleno žádné. Jednání tak naznačilo, že páteční schůze dolní komory parlamentu, která má rovněž jednat o ČT, bude dramatická. Čtyřkoaliční poslanci požadovali například přijetí výzvy k odchodu Jiřího Hodače z čela veřejnoprávní televize, zástupci ODS naopak podporovali usnesení, podle nějž ČT nyní neplní své veřejnoprávní poslání kvůli "protiprávnímu jednání části zaměstnanců". Hlasování prokázalo, že sociální demokraté nemají na krizi v ČT jednotný názor. Komunisté v některých případech hlasovali se čtyřkoalicí.

O situaci v televizi jednal velvyslanec Evropské komise Ramiro Cibrian

O vyhrocené situaci v televizi jednal v Praze velvyslanec Evropské komise Ramiro Cibrian s prvním náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou. Ten po jednání řekl, že i když velvyslanec netlumočil žádné stanovisko, byla schůzka bezpochyby jistým signálem, že komise se o tuto otázku zajímá. Telička dále poznamenal, že záležitost kolem ČT, kterou považuje za "vážnou, kritickou a z pohledu ministerstva zahraničí za nešťastnou", má silnou odezvu v zahraničí a výrazně ovlivňuje mezinárodní pověst České republiky.

Vyjednavač Evropské komise pro ČR Rutger Wissels usoudil, že krize kolem jmenování nového ředitele České televize zatím nepoškodila pověst České republiky. Exekutiva EU podle něj situaci v Praze bedlivě sleduje; její vyznění se nepochybně odrazí v příští hodnotící zprávě letos na podzim. Komise požádala české úřady o vyjasnění situace a dostala odpovídající vysvětlení, řekl dále Wissels. Ačkoli postup českých politiků vyvolal mezi znalci a odborníky v EU pochybnosti, reakce novinářů a veřejnosti naopak vzbudila sympatie a pozitivní názory na stav české demokracie. I činitelé Evropské komise v soukromí přiznávají, že reakce lidí na zastaralé reflexy politiků, navíc za vánočního a novoročního útlumu, příjemně překvapila. Předpovídají, že důsledkem bude daleko odpovědnější a opatrnější přístup k takovým věcem, jako je jmenování mediálních rad.

I přes krizi v ČT není podle ministra zahraničí Jana Kavana v ČR porušována svoboda slova

Navzdory současné vyhrocené situaci v České televizi (ČT) není v České republice podle ministra zahraničí Jana Kavana porušována demokracie, včetně svobody slova. Šéf české diplomacie to uvedl v osobním dopise, který zaslal předsedovi Evropské komise Romanu Prodimu, představiteli Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Freimutovi Duvemu, komisaři Evropské komise pro otázky rozšiřování Günterovi Verheugenovi a generálnímu tajemníkovi Mezinárodní federace novinářů Aidanu Whiteovi.

Výzvu Občanská podpora legálního vedení ČT, kterou zorganizovalo pražské Divadlo Ta Fantastika, podepsalo na 10.000 lidí. "Ze známých osobností se již připojil například zpěvák Ivan Mládek a manželé Olga a Waldemar Matuškovi", řekl ČTK výkonný ředitel divadla Julius Hirsch. Naopak pod petici iniciativy Česká televize-věc veřejná, která protestuje proti způsobu jmenování nového generálního ředitele ČT Jiřího Hodače, již připojilo své jméno téměř 147.000 lidí.

Špičky ČSSD rozděluje postoj k závěrům politického grémia o ČT

Politické špičky České strany sociálně demokratické rozděluje názor na to, zda jsou závěry stranického politického grémia k situaci v České televizi pro jeho členy závazné či nikoli. Stranické vedení za nepřítomnosti předsedy Miloše Zemana, místopředsedy Petra Lachnita a předsedy klubu senátorů ČSSD Zdeňka Vojíře totiž dospělo 27. prosince k závěru, že by měl v zájmu zklidnění situace v ČT odstoupit z funkce její generální ředitel Jiří Hodač. Několik dní nato však Hodačovu rezignaci Zeman zpochybnil.

Podle komunistů jsou východiskem ze současné krize jen předčasné volby

Východiskem ze současné politické krize, která vyvrcholila odporem zaměstnanců České televize proti generálnímu řediteli Jiřímu Hodačovi, jsou podle místopředsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vlastimila Balína předčasné volby. Vzpoura televizních zpravodajů a redaktorů byla podle Balína přichystána podle předem připraveného scénáře. Nejde podle něj o demokracii a svobodné zpravodajství, nýbrž o to, kdo bude mít v ČT politický vliv a kdo ji využije při volební kampani. Balín je přesvědčen, že ODS bojuje o ČT se stranami čtyřkoalice podporovanými Hradem.

Kvůli ČT bylo podáno již 27 trestních oznámení

Vyšetřování týkající se již 27 trestních oznámení kvůli krizi v České televizi zatím neprokázalo, že byl spáchán nějaký trestný čin. Vyšetřovatel a obvodní státní zástupce Prahy 4 se ve středu shodli, že nyní nelze v kauze nikoho obvinit ani věc odložit. Vyšetřovatel obdržel 24 trestních oznámení od občanů, která byla vesměs namířena proti generálnímu řediteli ČT Jiřímu Hodačovi, a tři trestní oznámení Hodače na zaměstnance.

Veřejnost je nejvíce tolerantní k invalidům a k mládeži

Veřejnost v České republice je nejvíce tolerantní k invalidům a k mládeži. Postižené toleruje 77 procent dotázaných, pro mladé má pochopení 73 procent lidí. Naopak nejméně občanů, a to 24 procent, je tolerantních k Romům. Politiky toleruje 52 procent dotázaných, což je nejméně od roku 1995. Vyplývá to z výsledků prosincového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění. Značnou míru snášenlivosti projevilo také 70 procent dotázaných k lidem s jiným náboženským přesvědčením a 67 procent ke starým spoluobčanům. Chudé lidi toleruje 58 procent občanů, k lidem s jiným politickým přesvědčením je snášenlivých 55 procent a k cizincům žijícím v ČR 54 procent respondentů. K lidem jiné barvy pleti je tolerantních 43 procent občanů, k bohatým lidem 40 procent a k homosexuálům 39 procent respondentů. Z regionálního hlediska jsou nejtolerantnější Pražané.

Ministerstvo vnitra nepokládá výroční zprávu organizace pro lidská práva Human Rights Watch za objektivní

Organizace pro lidská práva Human Rights Watch ve své výroční zprávě pro rok 2001 zaznamenala obvinění české policie z brutálního zacházení s osobami zadrženými při zářijových demonstracích proti zasedání finančníků v Praze. Připomněla, že Český helsinský výbor se zabýval obviněními z policejní brutality a zneužívání pravomocí vůči zadrženým demonstrantům. Zjistil, že "mnoha zadrženým byl po mnoho hodin odepírán přístup k telefonu, právní pomoci, tlumočníkům, jakož i potraviny a voda a že někteří z nich si stěžovali na fyzické násilí ze strany policie", praví se ve zprávě. HRW uvedla, že česká policie popřela obvinění ze systematického týrání zadržených, avšak nevyloučila zneužívání pravomocí jednotlivými policisty. Zpráva poukázala rovněž na šířící se rasově motivované násilí proti Romům i nechuť české policie a justice toto násilí vyšetřovat a trestně stíhat. To bylo podle HRW patrné z mírných rozsudků nad pachateli zločinů spáchaných z rasové nenávisti, nekompetentního a zdlouhavého vyšetřování a nedostatečné pomoci obětem, které se v mnoha případech obávaly msty.

Ministerstvo vnitra nepokládá části výroční zprávy humanitární organizace Human Rights Watch (HRW), v nichž zaznamenala obvinění české policie z brutálního zacházení s lidmi zadrženými při zářijových protestech proti pražskému zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF). "Zpráva je v rozporu s postojem ministerstva vnitra," uvedla mluvčí Gabriela Bártíková. Oproti tomu vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl byl "příjemně překvapen snahou po objektivitě HRW".

Celkem 373 stížností dosud obdržely policie a Inspekce ministra vnitra na chování policistů k demonstrantům při zářijovém zasedání finančníků. Z nich vyřadily 136 stížností, které byly podány opakovaně nebo nespadaly do jejich kompetence. Zbývající stížnosti se týkají 60 případů, z nichž 40 již bylo prošetřeno. Členům senátního výboru pro zahraničí a bezpečnost to řekl ministr vnitra Stanislav Gross s tím, že podle dosavadních šetření se policisté zásadních prohřešků nedopustili. Trestní charakter mělo 14 případů, přičemž v jednom z nich se podle zjištění inspekce trestný čin skutečně stal, pachatele se však nepodařilo zjistit. Inspekce musela vyšetřování odložit, neboť se dosud policii nepodařilo získat svědectví polského aktivisty, jemuž údajně policisté v Praze 9 při výslechu vylomili zub. Ministr přiznal, že úlomek zubu se ve služebně v Ocelářské ulici skutečně našel. Inspekce dosud neuzavřela vyšetřování, týkající se údajného násilí policistů na zadržených demonstrantech v jedné ze služeben v Praze 3. Oprávněné byly podle ministra zatím pouze dvě stížnosti z 46 případů netrestního charakteru, které se týkaly skrývání identifikačního čísla policisty a neoprávněného sejmutí otisků prstů. Ke kázeňskému potrestání inspekce předala i případ policisty, neboť měl při zásahu v ruce tyč - nepřiměřený donucovací prostředek, řekl Gross.

Ministr obrany nařídil vyšetřit veterány z Balkánu

Ministr obrany Vladimír Vetchý uložil náčelníkovi generálního štábu Jiřímu Šedivému, aby u všech českých vojáků, kteří se zúčastnili mírové mise KFOR na území Kosova, byla provedena specializovaná lékařská prohlídka. Ta má určit případný vliv ochuzeného uranu ze střel v oblasti Kosova na zdravotní stav českých příslušníků KFOR. O vlivu ochuzeného uranu, který byl součástí střel a raket používaných NATO, na zdraví vojáků, se začalo spekulovat poté, co v Itálii zemřelo šest účastníků mírových misí na Balkáně na leukémii. Podle ministerstva nelze úmrtí bývalého českého pilota vrtulníku bosenské mise SFOR na leukémii podle zatím známých skutečností spojovat s jeho pobytem v misi, neboť zhoubná krevní onemocnění se vyskytují v běžné populaci ve všech věkových skupinách.

Hromadné havárie způsobily kolaps v dopravě

Kolaps v silniční dopravě mezi Olomoucí a Přerovem nastal ve čtvrtek ráno poté, co hlavní tah mezi městy zablokovala řetězová havárie. Jednu z objížděk, kterou stanovila policie, však po několika minutách ucpala další hromadná nehoda. Podle informací hasičů, policie a svědků je u obou nehod více než deset zraněných.

Radní zažalovali majitelku hektarového pozemku v průmyslové zóně, v níž vyrůstá továrna koncernu Philips

Radním v Hranicích na Přerovsku došla trpělivost a zažalovali u soudu majitelku hektarového pozemku v průmyslové zóně, v níž vyrůstá nová továrna nizozemského koncernu Philips na výrobu televizních obrazovek. Hranická radnice se totiž s majitelkou parcely stále nemůže dohodnout na prodeji, neboť ta za jeden hektar požaduje necelých 25 miliónů korun. Radní proto rozhodli pokusit se sporný pozemek i vyvlastnit.

Přebytek obchodu ČR s EU snížily ropa, slabá koruna a investice

Rostoucí ceny ropy a zemního plynu, posilování dolaru vůči koruně a zvýšené dovozy strojírenských výrobků vyvolané masívním přílivem přímých zahraničních investic měly hlavní podíl na snížení přebytku obchodu ČR s EU na 2,726 miliardy Kč za 11 měsíců loňského roku. Za leden až listopad 1999 přitom přebytek činil 11,643 miliardy Kč. ČTK to řekl generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa. EU je hlavním obchodním partnerem českých podniků s podílem 65 procent na celkovém obratu země.

Rakouští Zelení žádají prodloužení lhůt pro zkoušky Temelína

Rakouští Zelení hodlají letos vystupňovat politický tlak za zastavení provozu české jaderné elektrárny Temelín na zemské i na celostátní úrovni. Zejména budou požadovat prodloužení lhůt pro přezkoumání bezpečnosti elektrárny. Oznámil to předseda parlamentní skupiny Zelených v hornorakouském zemském sněmu Rudi Anschober. Vyslovil dále požadavek, aby byl na úrovni EU zakázán vývoz elektřiny vyrobené v Temelíně a tím tato elektrárna "ekonomicky zastavena".

Personál Jaderné elektrárny Temelín a pracovníci dodavatelských firem dokončili přípravu zařízení sekundárního okruhu prvního bloku elektrárny na další část zkoušek a nyní postupně prohřívají parovody. Po nezbytných kontrolách budou výkon reaktoru zvyšovat až na 28 procent.

Vláda souhlasí s řešením, jak oddlužit zdravotní pojišťovny

Vláda pomůže zdravotním pojišťovnám vypořádat se s dluhy, které například u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za osm let existence dosáhly včetně penále 16 miliard korun. Novinářům to řekl ekonomický náměstek ministra zdravotnictví Antonín Hlaváček. Vláda ve středu souhlasila s ministrovým řešením, aby Konsolidační banka převzala od pojišťoven takový objem pohledávek, aby závazky zdravotních pojišťoven po lhůtě splatnosti mohly být vynulovány. Ministr zdravotnictví Fišer předpokládá, že v případě VZP by mohlo jít o čtyři až pět miliard korun. VZP se tak alespoň částečně uleví od dluhu, který vznikl tím, že jí podniky neplatí pojistné za své zaměstnance.

Česká lékařská komora (ČLK) je přesvědčena, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) a zaměstnanecké pojišťovny musí razantněji postupovat při vymáhání dlužného zdravotního pojistného a měla by podávat na managenty všech podniků, které dluží větší částky, trestní oznámení za porušení neodvedení daně.

Děti z Matiční si vyloupily komunitní centrum

Parta 14 dětí z ústecké Matiční ulice vyloupila podle Ústeckého deníku místní komunitní centrum, kam si chodí hrát a doučovat se. List napsal, že děti ve středu "takřka všechny ukradené věci vrátily a prohřešek si přišly odpracovat". Mluvčí ústeckého okresního policejního ředitelství Lubor Štis deníku řekl, že mezi 30. prosincem a 2. lednem pachatelé vybourali okno u zadního vchodu, poté v komunitním centru rozházeli zařízení a ukradli tři radiomagnetofony, vrtačku, kytaru a jiné věci. Pracovník tohoto centra Jan Černý záležitost považuje spíše za klukovinu. Podle něj si pracovníci centra vzali z případu ponaučení, a budou proto více děti zapojovat do jeho činnosti, aby si komunitního centra více vážily.

Ústecká Matiční ulice se stala známou poté, co se zde loni místní samospráva rozhodla postavit plot mezi obyvateli rodinných domků a obecních domů obývaných převážně Romy. Ochránci lidských práv označili plot za projev rasismu. Vláda proto poslala do Ústí nad Labem deset miliónů korun na zlepšení soužití obyvatel v této lokalitě. Radnice za část těchto peněz rodinné domky vykoupila, jejich obyvatelé se odstěhovali. V jednom z domků poté zřídila společnost Člověk v tísni komunitní centrum.

Chicagské operní divadlo přinese v březnu válečné příběhy dobrého vojáka Švejka

Lahůdku v podobě operního přepracování válečných příběhů dobrého vojáka Švejka přinese letos v březnu americkým a krajanským divákům Chicagské operní divadlo v rámci prezentace soudobé tvorby. Dvouhodinové představení v angličtině bude mít pět repríz. Knihu napsal ve dvacátých letech minulého století český spisovatel Jaroslav Hašek. Krátce po vydání se stala jedním z nejoblíbenějších světových literárních děl. Kromě věhlasu spoléhá vedení operního divadla na početnou českou menšinu, která žije v Chicagu a jeho okolí.

Karel Poborský odejde z Benfiky Lisabon do Lazia Řím

Český fotbalový reprezentant Karel Poborský odejde z Benfiky Lisabon a stane se novým spoluhráčem Pavla Nedvěda v Laziu Řím. V pátek by měl Poborský v Římě podepsat smlouvu s Laziem na jeden a půl roku. Italský klub zaplatí za českého fotbalistu Benfice 2,5 miliónů dolarů.

Srníček získal Pláničkovu cenu pro fotbalového brankáře roku

Pavel Srníček byl vyhlášen vítězem třetího ročníku ankety o nejlepšího českého brankáře roku. Gólman z italské Brescie dostal od trenérů, svazových funkcionářů a novinářů jednoznačně nejvíc hlasů a získal poprvé Cenu Františka Pláničky. Dvaatřicetiletého Srníčka, který za uplynulé dva roky nevynechal ani jeden mezistátní zápas, v němž šlo o body, dalo na první místo 42 z 49 hlasujících odborníků. Zvláštní cenu za nejdelší neprůstřelnost v lize dostal Karel Podhajský z FK Jablonec, který udržel čisté konto 528 minut.

Žokej Minařík oslaví stovku německých triumfů doma v Praze

Žokej Filip Minařík zavítal po stém vítězství a pátém místě v německém šampionátu loňského roku na krátkou návštěvu domů do Prahy. V Čechách se pětadvacetiletý jezdec, jehož v pátek ocení Jockey Club za propagaci českého turfu v zahraničí, zdrží jen do soboty; poté už bude opět závodit v Německu. Prosadit se do elitní desítky v Německu je podle Minaříka nesmírně náročné, loni se to však povedlo i Jiřímu Palíkovi a Jozefu Bojkovi. "Tahle skutečnost tam vyvolala respekt k našim dostihům i zájem o české žokeje," dodal Minařík, který na českých a německých drahách nashromáždil celkem 225 vítězství.

Loprais se na Dakaru propadl, Tomečkova tatra je třetí

Třetí místo mezi kamióny ztratil Karel Loprais s tatrou, který ve čtvrté etapě rallye Paříž-Dakar obsadil až jedenácté místo se ztrátou 14 minut a v průběžném pořadí klesl na devátou pozici. Místo něho se za vedoucími ruskými kamazy usadil Tomáš Tomeček, který dojel třetí.

A jaké bude počasí?

Polojasno, místy mlhy, nejvyšší teploty minus 1 až 3 stupně Celsia.