Zprávy pátek, 05. února 1999

A nyní podrobně:

Sněmovna zamítla vládní návrh na zvýšení penzijního pojištění

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek podruhé v krátké době zamítla vládní návrh na zvýšení odvodů na důchodové pojištění o 2,4 procenta. Kabinet neuspěl s touto legislativní úpravou už podruhé, protože stejnou předlohu dolní komora parlamentu odmítla už v říjnu. Pro zamítnutí, které nezávisle na sobě navrhli poslanci Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové a Občanské demokratické strany, ve čtvrtek hlasovalo 98 ze 193 přítomných poslanců. Proti zvýšení sazeb penzijního pojištění byli stejně jako před třemi měsíci poslanci ODS, KDU-ČSL a Unie svobody, vládní návrh naopak podpořili sociální demokraté a komunisté.

Drtivou většinou hlasů naopak podpořili poslanci vládní návrh novely zákona o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě. Ten si klade za cíl zvýšit pokuty za porušování předpisů při hornické činnosti a vynutit si tak patřičný tlak na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci.

Sněmovna také v prvním čtení podpořila vládní návrh novely zákona o léčivech. Novela má má mimo jiné umožnit lékařům v rámci léčebné péče vybavit pacienta potřebnými léky a za přesně určených podmínek rovněž použít i neregistrovaný léčivý přípravek. Předlohou se nyní bude zabývat sněmovní výbor pro sociální politiku a zdravotnictví. O jeho konečném osudu rozhodne dolní komora parlamentu na některé ze svých dalších schůzí.

Poslanci kritizovali komisi Výboru pro ochranu ekonomických zájmů

Nečekaně rozvleklá debata ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně provázela interpelaci místopředsedy Občanské demokratické strany Ivana Langra na ministra vnitra Václava Grulicha ve věci koordinační a analytické komise vládního Výboru pro ochranu ekonomických zájmů 'VOEZ). Poslanci, kteří v rozpravě vystupovali, většinou shodně práci komise, ale i její postavení a pravomoce, kritizovali. Obsáhlá debata se ve sněmovně rozproudila i přes to, že ministr Grulich nebyl přítomen, a tedy jako pravděpodobně nejpovolanější člen vlády v této záležitosti nemohl čelit poslaneckým výtkám.

Poměrně ostře se k vládní iniciativě vyjádřil Ivan Langer. "Pokud jde o onu koordinační analytickou skupinu, nelze hodnotit její ustavení než jako prázdné a kampaňovitostí zavádějící heslo," shrnul. Ve shodě s ostatními kritizoval ustavení komise, která je podle jeho názoru jen dalším poradním orgánem v obrovském množství vládních poradců.

Činnost a postavení komise v právním rámci se pokusil obhájit ministr bez portfeje Jaroslav Bašta. Uvedl, že výstupy komise jsou pouze analytické, přičemž informace z komise schvaluje vládní výbor a politickou zodpovědnost nese vláda jako celek. Komise se zastal i předseda vlády Miloš Zeman. "Vytvoření VOEZ a koordinační analytické komise bylo pozitivně, a to dvakrát, oceněno ve zprávě Evropské komise o přibližování České republiky k Evropské unii," uvedl premiér.

Koordinační a analytická skupina při vládním Výboru na ochranu ekonomických zájmů, kterou řídí ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, vznikla loni na podzim s cílem zmapovat případy korupce, analyzovat informace o hospodářské trestné činnosti a předat je k prošetření příslušným orgánům.

Miloš Zeman varoval před zveřejněním jmen členů analytické komise

Předseda vlády Miloš Zeman ve čtvrtek v rámci projednávání bloku písemných interpelací apeloval na poslance, aby se zamysleli nad důsledky zveřejnění jmen členů vládní koordinační a analytické komise. Soudí, že členové komise by se v případě šetření závažnější kriminality mohli stát v mezním případě obětí nájemných vrahů.

S utajením jmen členů komise však nesouhlasí místopředseda sněmovny a Občanské demokratické strany Ivan Langer. "Analytická skupina má analyzovat právní předpisy a pravomoci státních orgánů z hlediska jejich efektivity," uvedl. To je podle jeho názoru skutečnost, proč neshledává důvod, aby tito lidé byli před veřejností a před Parlamentem ČR utajováni.

Premiér Zeman vypovídal před sněmovní komisí pro kontrolu BIS

Členové sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby 'BIS) ve čtvrtek vyslechli premiéra Miloše Zemana ohledně odvolání ředitele kontrarozvědky Karla Vulterina. Miloš Zeman podpořil argumenty pro odvolání, které komisi minulý týden předložil ministr Jaroslav Bašta. Poslanci přesto požadují konečnou analýzu případu ze strany BIS. Případ Vulterinova odvolání provázejí polemiky o úniku informací z vlády, sněmovní kontrolní komise a samotné BIS.

Legislativní rada navrhla liberalizaci zákonů o občanství

Legislativní rada vlády ve čtvrtek navrhla liberalizaci zákonů o občanství. Jak uvedl její předseda a vicepremiér Pavel Rychetský, prakticky všichni bývalí českoslovenští občané by měli mít podle doporučení legislativní rady vlády možnost získat české občanství. Jde o průlom do zatím poměrně přísného zákazu dvojího občanství. Rada už podle Rychetského schválila návrh novely zákona o nabývání a pozbývání státního občanství a jednala o návrhu zákona o státním občanství. Pokud legislativní proces nenarazí na žádné překážky, Pavel Rychetský soudí, že by ještě letos mohly nové právní úpravy o státním občanství nabýt účinnosti.

Výsledky vyšetřování úniku informací z BIS nejdříve za dva měsíce

První výsledky vyšetřování úniku utajovaných skutečností, které pronikly do médií v souvislosti s odvoláním ředitele Bezpečnostní informační služby 'BIS) Karla Vulterina, budou známy nejdříve za dva měsíce. ČTK to ve čtvrtek řekl vyšetřovatel Martin Hádek, který se podnětem podaným dočasným ředitelem BIS Jaroslavem Jírou zabývá. Souběžně s policejním vyšetřováním je vedeno šetření této záležitosti i uvnitř samotné civilní kontrarozvědky.

Senátor Václav Benda bude v poradním orgánu ředitele ÚDV

Senátor za Občanskou demokratickou stranu Václav Benda se stane členem poradního orgánu ředitele Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV) Ireneje Kratochvíla. Oba se na tom dohodli při své čtvrteční schůzce. Bývalý ředitel ÚDV Benda si však stále myslí, že ministerstvo vnitra blokuje práci úřadu. Václav Benda vedení ÚDV opustil před více než rokem. Po schůzce s Kratochvílem podotkl, že si musí počkat, jak bude jeho spolupráce s ředitelem ÚDV reálně fungovat. "Mám důvod být relativně optimistický," dodal Václav Benda.

Asociace odborových svazů je připravena konkurovat ČMKOS

Českomoravské konfederaci odborových svazů 'ČMKOS) vyrůstá konkurence. Do Asociace samostatných odborů vstoupilo stotisícové Odborové sdružení železničářů a počet jejích členů tak stoupl na 220 tisíc. Mezi 5 členskými svazy je i Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy. Asociace chce hájit zájmy zaměstnanců důsledněji než konfederace. Podle jejího místopředsedy Jaromíra Duška to byl ostatně jeden z důvodů, pro které loni jeho Odborové sdružení železničářů z konfederace vystoupilo. Asociace samostatných odborů má ambice stát se rovnocenným členem tripartity. Chce se zabývat například daňovou a sociální politikou, nezaměstnaností a nelegálním zaměstnáváním cizinců.

Soud odmítl uvalit vazbu na řidiče havarovaného autobusu

Řidič autobusu, který v úterý havaroval s tragickými následky u Středokluk v okrese Praha - západ, byl propuštěn na svobodu. Soud ve čtvrtek odmítl vzít ho do vazby. Potvrdila to mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Návrh na uvalení vazby přitom ve čtvrtek dopoledne zdůvodnil státní zástupce Ondřej Šmelhaus obavou, že by řidič mohl působit na dosud nevyslechnuté svědky a mařit tak průběh vyšetřování. S tímto názorem, který byl podle něj podložen studiem vyšetřovacího spisu, se však soud neztotožnil. V důsledku nehody devět lidí zemřelo a dvě desítky utrpěly zranění. Čtyřicetiletý řidič čelí dál obvinění z obecného ohrožení. Vyšetřování případu není podle Soni Budské dosud uzavřeno.

Česká pojišťovna připravuje podklady, na jejichž základě odškodní oběti nehody autobusu u Středokluk na Kladensku, popřípadě jejich pozůstalé. Oprávněné nároky postižených bude hradit z tzv. povinného ručení. Jakou částku pojišťovna vyplatí, nelze v tuto chvíli stanovit, podle prvních předběžných odhadů půjde zřejmě o několik miliónů korun, sdělil ve čtvrtek ČTK mluvčí pojišťovny Michal Urban.

ČR je připravena vyslat do Kosova štábní důstojníky a nemocnici

Česká armáda je podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého připravena vyslat do chystané pozemní operace Severoatlantické aliance v jugoslávské provincii Kosovo pracovníky štábů a vojenskou polní nemocnici. Jiří Šedivý to ve čtvrtek uvedl po jednání se svým francouzským protějškem Jeanem-Pierrem Kelchem. "Záleží to na tom, jak bude Česká republika oslovena a na co budou zejména reagovat naši politici. My jako vojáci jsme připraveni splnit téměř cokoli," řekl Šedivý. Upřesnil, že na vyslání do Kosova je připravena skupina maximálně čtyř českých důstojníků, kteří pracují v jednom ze štábů NATO. Jean-Pierre Kelche zopakoval, že Francie je připravena se zapojit do operace v Kosovu. Česká a francouzská armáda podle Kelcheho navázaly velmi silnou bilaterální spolupráci. Ta spočívá především v pomoci Francie s profesionální přípravou českého personálu na vstup do NATO.

O současné situaci v Kosovu ve čtvrtek hovořil francouzský generál rovněž s ministrem obrany Vladimírem Vetchým. Jejich rozhovor mezi čtyřma očima se týkal mimo jiné otázek evropské bezpečnostní identity v souvislosti s rozšiřováním Západoevropské unie 'ZEU) a Severoatlantické aliance.

Itálie je připravena pomoci ČR do EU i proti kriminalitě

Itálie je připravena pomáhat České republice nejen s jejím přibližováním Evropské unii, ale například i v oblasti boje s kriminalitou. Uvedl to ve čtvrtek náměstek italského ministra zahraničí Umberto Ranieri na závěr dvoudenních jednání v Praze. Zdůraznil zájem Itálie investovat v České republice, naznačil ale, že je v této oblasti nutno ještě dořešit některé otázky. Zájem o zesílení přílivu přímých italských investic při setkání s Ranierim vyjádřil i náměstek českého ministra zahraničí Otto Pick. O možnostech rozvoje vzájemných hospodářských vztahů v Praze vedle Ranieriho jednali i experti z různých italských finančních i zemědělských institucí.

Čtyřkoalice je znepokojena postojem vlády k církevním restitucím

Znepokojení nad vývojem událostí kolem obsazení vládní komise pro řešení vztahu mezi státem a církvemi ve čtvrtek vyjádřili představitelé čtyřkoalice Jan Kasal 'KDU-ČSL), Jan Ruml 'Unie svobody), Daniel Kroupa 'ODA) a Ratibor Majzlík 'DEU). Ve stanovisku zaslaném ČTK zmiňují nedostatek dobré vůle ze strany současné sociálnědemokratické vlády k důstojnému dialogu, rozhodujícímu pro řešení problému.

Za posledních pět let poznala nezaměstnanost třetina lidí

Více než třetina občanů České republiky má za uplynulých pět let osobní zkušenost z nezaměstnaností, ačkoli aktuální míra nezaměstnanosti dosahuje v celostátním měřítku osmi procent. Takový je závěr exkluzivního bleskového průzkumu, který ve čtvrtek pro Český rozhlas a Českou televizi zpracovalo Středisko empirických výzkumů.

Rasovou nevraživost k jiným cítila loni podle IVVM téměř čtvrtina českých občanů

Rasovou nevraživost k jiným cítila loni téměř čtvrtina Čechů. Podle šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) je to zhruba stejně jako v roce 1997. Národnostní a rasová nesnášenlivost je nejčastěji spojována s romským etnikem.

Letošní hlavní cenu Ferdinanda Peroutky získal Antonín Přidal

Letošní hlavní cenu Ferdinanda Peroutky ve čtvrtek získal na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze spisovatel a překladatel Antonín Přidal. Cenu uděluje Společnost ceny Ferdinanda Peroutky za mimořádný výkon v novinářské práci, která vzbudila v daném roce velkou pozornost. Druhou cenu dostal Bohumil Pečinka, který se zabývá vývojem politického systému v českých zemích ve 20. století. Tyto ceny jsou také honorovány. Držitel ceny první kategorie získává 60.000 korun a ceny druhé kategorie 30.000 korun. Věcnou cenu "Peroutkovo pero" letos získali tvůrci diskusního televizního pořadu České televize Na hraně Jura Kavan, Alena Červenková a Lucie Vopálenská.

Ze sportu:

Ve čtvrtečním předehrávaném utkání 41. kola hokejové Staropramen Extraligy zvítězily České Budějovice nad Třincem 4:3.

Volejbalisté Českých Budějovic ve čtvrtek vyhráli v dalším utkání Ligy Vítězů pohárů nad německým Wuppertalem 3:0. Výsledek znamená, že se Jihočeši ujali vedení v tabulce skupiny.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, občas přeháňky deště se sněhem, ve vyšších polohách sněhové a místy bouřky. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.