Zprávy pátek, 07. května 1999

A nyní podrobně:

Ministr Kavan jednal s Řeckem o společné mírové iniciativě vůči Kosovu

O společné mírové iniciativě k řešení kosovské krize jednal ve čtvrtek v Praze šéf české diplomacie Jan Kavan se zástupci řeckého ministerstva zahraničí. ČTK to oznámil mluvčí jeho úřadu Aleš Pospíšil. Připomněl, že ministr Kavan minulý týden v Paříži slíbil, že kolem 10. května zveřejní podstatu mírové iniciativy České republiky a případný seznam zemí, které společnou česko-řeckou iniciativu podpoří. "Řecko je jednou ze zemí, jejíž názory na řešení kosovské krize jsou České republice nejbližší. K dnešnímu dni česká i řecká strana plně podpořily a ztotožnily se s rolí, kterou sehrává skupina G-8, která se ve čtvrtek sešla na ministerské úrovni," konstatoval mluvčí Pospíšil. Obě strany podle něj vyjádřily plnou podporu OSN a jejímu generálnímu tajemníkovi Kofimu Annanovi s tím, že se plně ztotožňují s myšlenkou, že aktivní účast Ruské federace při řešení kosovské krize je nezbytně nutná. Česká republika spolu s Řeckem budou pokračovat v úsilí získat pro společnou mírovou iniciativu i další členské země Severoatlantické aliance, dodal Aleš Pospíšil.

Václav Klaus pozitivně reagoval na dohodu zemí G8

Předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus reagoval pozitivně na skutečnost, že se ve čtvrtek ministři zahraničí zemí skupiny G8, tedy sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska, dohodli na obecných principech řešení kosovské krize. Připomněl, že od začátku říkal, že se mělo jednat o realistických a nikoli jednostranných návrzích, které znamenají bezpodmínečnou kapitulaci druhé strany.

Ministři zahraničí skupiny G8 přijali na čtvrtečním jednání poblíž Bonnu komuniké, které ve vztahu k situaci v Kosovu hodnotili jako produktivní, a které označili za důležitý krok vpřed. Komuniké obsahuje několik požadavků, mezi kterými je například neprodlené a ověřitelné ukončení násilí a útlaku v jihosrbské provincii Kosovo, bezpečný a svobodný návrat všech uprchlíků a vyhnanců a volný přístup humanitárních organizací do Kosova a také požadavek na zahájení politického procesu k vytvoření přechodných rámcových dohod pro zajištění významné samosprávy v Kosovu.

Ministr Vetchý se na francouzské letecké základně vyjádřil ke kosovskému konfliktu

Není možné, aby v Evropě byl režim, který vyhání ze země vlastní obyvatele, řekl ve čtvrtek v souvislosti s bombardováním Jugoslávie český ministr obrany Vladimír Vetchý českým a francouzským novinářům během návštěvy letecké základny Avord ve střední Francii. Česká vláda je pro mírové řešení krize a pro přítomnost vojsk pod patronací OSN, uvedl Vetchý s tím, že bombardování není útokem na srbský národ, ale na režim. Připomněl také vyslání české polní nemocnice do Albánie a to, že armáda vyslala materiál pro tisíc uprchlíků a že v Bosně a Hercegovině působí 560 českých vojáků. To odpovídá našim ekonomickým možnostem, dodal ministr Vetchý.

Vladimír Vetchý ve čtvrtek také jednal v Paříži o podílu francouzských firem na přezbrojení české armády. Sešel se rovněž s generálním sekretářem ministerstva obrany Jeanem-Claudem Malletem. Vedle otázek Kosova a rozšiřování NATO s ním jednal i o uzavření smlouvy o utajovaných skutečnostech mezi Českou republikou a Francií.

Chorvatsko podporuje operace NATO v Jugoslávii

Chorvatsko plně podporuje vojenský zásah Severoatlantické aliance v Jugoslávii. Řekl to ve čtvrtek v Praze chorvatský velvyslanec v České republice Zoran Pičuljan na setkání s předsedkyní Senátu Libuší Benešovou. Problém jihosrbské provincie Kosovo se ale měl podle něj řešit už dávno. Benešová po schůzce uvedla, že Chorvatsko očekává v souvislosti s balkánskou krizí poměrně velký ekonomický propad a především výrazný pokles turistiky. Dalším tématem jednání chorvatského velvyslance s Libuší Benešovou bylo vyrovnání chorvatského clearingového dluhu ve výši zhruba 2,9 miliónu dolarů 'téměř 90 miliónů korun). Podle předsedkyně Senátu chce chorvatská vláda splacení dluhu vyřešit do konce roku. Možnou alternativou je dlouhodobý pronájem části dalmatského pobřeží k turistickým účelům.

Kosovští běženci našli na Bruntálsku dočasný domov

Skupina 112 kosovských uprchlíků, kteří v pondělí přiletěli do České republiky, našla ve čtvrtek nový domov v Bruntálu a nedaleké Malé Morávce. Střechu nad hlavou jim poskytly dva tamní hotely, ve kterých ministerstvo vnitra zřídilo humanitární střediska. Mezi běženci, kteří se na bruntálsko přesunuli z uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách, jsou především děti a ženy, z nichž dvě jsou těhotné. V Bruntálu ani v Malé Morávce se proti zřízení humanitárních středisek nezvedl odpor jako v jiných částech země. Tamní zastupitelstva jejich vznik podpořila.

První dvě skupiny kosovských Albánců, které přiletěly do České republiky minulý týden, našly nové domovy ve Zbýšově u Brna a Hněvotíně u Olomouce. Další skupina přiletí podle ministerstva vnitra do Ostravy-Mošnova v pátek. Dočasné útočiště je pro ni připraveno ve Vidnavě na Jesenicku.

Kamióny s polním táborem odjely z Olomouce do Albánie

Konvoj kamiónů naložených vybavením pro vybudování polního humanitárního tábora pro uprchlíky z Kosova se ve čtvrtek vydal na cestu z Olomouce do Albánie. O výstavbě tábora na Balkáně nedávno rozhodla vláda a jeho vysláním pověřila vedení Civilní ochrany.

Václav Klaus kritizuje vládu za její návrh novely státního rozpočtu

Kritiku si ve čtvrtek vysloužila vláda od předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause za to, že na květnovou sněmovní schůzi předložila návrh na zvýšení schodku státního rozpočtu na tento rok o jednu miliardu korun. Kabinet chce tyto peníze použít na humanitární pomoc jihosrbskému Kosovu. "Diskutovali jsme o tom, jestli se má spustit v parlamentu nová rozpočtová debata. Byla to hrubá chyba vlády, že to do sněmovny poslala jako novou rozpočtovou debatu, která otevře Pandořinu skříňku zásadních sporů," řekl Klaus novinářům po večeři vedení sněmovny s prezidentem Václavem Havlem.

Čtvrteční schůzka vedení Poslanecké sněmovny s hlavou státu byla pravidelným jednáním, na kterém se obě strany scházejí před každou sněmovní schůzí. Podle Klause její účastníci mluvili rovněž o dalších bodech, jež mají na programu schůze být. Zmínil mimo jiné reformu veřejné správy, koncepci zahraniční politiky a návrhy ústavních zákonů, které poslanci projednají.

Mezi zákonodárci ODS a ČSSD nemá myšlenka velké koalice podporu

Úvahy o velké koalici České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany, které ve středu prezentoval místopředseda ODS Miroslav Macek, nemají v jejich poslaneckých klubech velkou podporu. Naznačují to čtvrteční reakce poslanců pro ČTK.

Místopředseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka soudí, že v jejich klubu by taková koalice našla jen malou podporu. "Osobně bych pro takovou koalici v tuto chvíli nehlasoval," řekl. Názor by mohl změnit pouze v krajní situaci, jako je například přírodní katastrofa nebo hrozba válečného konfliktu. Sobotka také uvedl, že v klubu a ve stranických grémiích, jimž byl přítomen, se o zmíněné koalici nikdy nediskutovalo. Neočekává, že se tím klub bude zabývat při svém jednání příští týden, jehož se má zúčastnit většina vlády.

Proti Mackově myšlence je jeden ze služebně nejstarších poslanců ODS Petr Koháček. Varoval, že vznik velké koalice by otevřel prostor pro extrémní strany a že by lidem vzal možnost výběru. Poslanec nedokáže odhadnout, jak velkou podporu může mít myšlenka velké koalice v klubu poslanců ODS.

Bývalý dlouholetý poslanec za ODS a dnes zástupce Unie svobody v Poslanecké sněmovně Václav Krása se domnívá, že Miroslav Macek nevypustí "nikdy nic tak úplně zbůhdarma". "Může to mít nějaké racionální jádro. Zdá se mi ale, že to bude velmi těžce přijatelné pro některé členy ODS a možná i pro některé poslance to bude obtížné. V zásadě si však myslím, že to je reálná možnost," řekl Krása ve čtvrtek ČTK.

Grémium ODS Mackovy úvahy o koalici s ČSSD překvapily

Politické grémium Občanské demokratické strany překvapila úvaha jejího místopředsedy Miroslava Macka o velké koalici ODS s vládní ČSSD. Předseda strany Václav Klaus považuje Mackovy výroky za individuální iniciativu, která ale odráží jednu z variant možného vývoje na naší politické scéně. Zveřejnění takovýchto myšlenek proto nepovažuje grémium za něco nepřijatelného nebo zakázaného. Vytvoření velké koalice v nejbližší době Václav Klaus v podstatě vyloučil s tím, že situace pro podobné úvahy zatím nenastala.

Podle Jana Kasala bylo Mackovo prohlášení o koalici promyšleným krokem ODS

Úřadující předseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové Jan Kasal vnímá středeční vyjádření místopředsedy ODS Miroslava Macka o velké koalici jeho strany a ČSSD jako promyšlený krok. Nepovažuje za náhodu, že tento návrh byl zveřejněn tři týdny před sjezdem lidovců. Podle něj je možné spekulovat o tom, do jaké míry jsou Mackova slova odpovědí na volání předsedy ČSSD Miloše Zemana po prohloubení opoziční smlouvy. Jan Kasal má za to, že právě opoziční smlouva jako nový fenomén na plné čáře zklamala.

Podle předsedy KSČM by velká koalice nepomohla řešení krize, ale ODS

Velká koalice ODS a ČSSD by byla podle předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Miroslava Grebeníčka výhodná především pro stranu Václava Klause. "Rozhodně však nevěřím, že by vláda velké koalice přispěla k vyřešení ekonomické a společenské krize, jak tvrdí Miroslav Macek" uvedl ve čtvrtek Grebeníček pro ČTK. Opakování úvah o velké koalici některými politiky může být podle něj i dohodnutá hra, která má vyzkoušet, jak by veřejnost na takové rozdělení moci reagovala.

Od roku 2001 budou obce stanovovat místo poplatků obecní daně

Legislativní rada vlády ve čtvrtek schválila věcný záměr zákona o obecních daních, který ruší obecní poplatky a zavádí obecní daně. Ty by měly platit od roku 2001. Zavedena by měla být daň ze psů, reklamy, realizace staveb, výherních a herních přístrojů, nevýherních automatů, daň ze vstupného, z užívání veřejného prostranství, daň z lázeňského a rekreačního pobytu, z ubytování a daň infrastrukturální. Sazby daní by stanovovaly obce v zákonem daném rozmezí. Obce by také daně spravovaly a byly by jejich příjemcem. Stejně tak by rozhodovaly o daňovém základu.

Rada schválila také věcný záměr novely zákona o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky, který zavádí podle požadavků Evropské unie střednědobé rozpočtové výhledy. Novela ruší také absurdní postavení okresních úřadů, které jsou nyní vzhledem k vytváření samostatného rozpočtu v pozici samosprávného orgánu.

Do měsíce by měl ministr financí zpracovat nový zákon o pojišťovnictví. Do podoby návrhu nového zákona by totiž ministerstvo financí mělo přepracovat novelu zákona o pojišťovnictví, kterým se zabývala legislativní rada vlády. Důvodem, proč rada doporučila přepracovat novelu do podoby zákona, je značný rozsah novely. Do zákona ministerstvo navíc zapracuje připomínky legislativní rady. Podle ní totiž novela není plně kompatibilní s evropským právem.

Senátní komise dá přijaté návrhy na ústavní změny k diskusi

Omezení imunity senátorů a poslanců, zpřesnění legislativních procedur při schvalování zákonů v Senátu a možnost vzniku vyšetřovacích komisí v horní komoře jsou mezi návrhy na změnu Ústavy, které ve čtvrtek schválila senátní komise pro Ústavu. Návrhy komise předá k širší diskusi. Její předseda Jiří Stodůlka 'KDU-ČSL) ČTK řekl, že senátor či poslanec by podle návrhu mohl být zbaven mandátu ve funkčním období, pokud by byl odsouzen za trestný čin.

Poprvé zasedala expertní ministerská komise, která řeší vztah státu a církví

V Praze ve čtvrtek poprvé zasedala expertní ministerská komise, která se zabývá vztahem státu a církví. Seznámila se s názorem vlády na financování církví a představou kabinetu o restituční tečce. Ta by podle ministra kultury Pavla Dostála měla mít podobu převodu nezpochybnitelného majetku na církve a ukončení financování provozu církví ze strany státu. Jedná se především o mzdy duchovních. Podle mluvčího katolických biskupů Daniela Hermana by měla církev dostat zpět majetek, který spravuje stát. Tím by také podle něj přestal stát přímo financovat církve.

Řešit vztah státu a církve se pokusí dvě komise - expertní a vládní. Existence dvou komisí je výsledkem únorové schůzky premiéra Miloše Zemana a kardinála Miloslava Vlka. V předchozích měsících se jednání mezi vládou a církvemi zdržela poté, co církve nesouhlasily s účastí komunistického poslance ve vládní poradní komisi. Miloš Zeman a Miloslav Vlk se dohodli na kompromisním řešení - vzniku politické komise bez účasti církví a na zřízení druhé komise, skutečně expertní a bez účasti komunistů.

EP schválil kritickou rezoluci o Temelínu

Evropský parlament 'EP) ve čtvrtek schválil rezoluci, která se kriticky vyslovuje k dostavbě jaderné elektrárny Temelín a vybízí k alternativnímu řešení. Česká vláda není přímo vyzývána k zastavení výstavby Temelína, spíše jsou snášeny argumenty ve prospěch takového rozhodnutí. Zároveň se připomíná dřívější stanovisko EP, že suverénní státy mají právo se rozhodnout pro jakékoli alternativy energetické politiky včetně jaderné. Rozpravě dominovali autoři návrhu rezoluce, převážně rakouští poslanci. Řečníci vesměs vyzývali českou vládu, aby se rozhodla pro jiné řešení než dostavbu Temelína a slibovali v takovém případě výraznou pomoc Evropské unie. Argumentovali tím, že reaktory sovětského typu jsou a priori nebezpečné. Mnozí tvrdili, že Česká republika nesplňuje mezinárodní normy jaderné bezpečnosti a zdaleka nedosahuje standardů běžných v Evropské unii.

Pavel Telička a Ján Fige jednali o Evropské a celní unii

Dlouhá a intenzívní jednání s Bruselem o osudu česko-slovenské celní unie očekává hlavní český vyjednávač s Evropskou unií, náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. "I v případě, že by obě republiky vstupovaly do Unie rozdílně, chceme zachovat celní unii se Slovenskem za plné integrace do vnitřního trhu Evropské unie", prohlásil Telička po čtvrtečním jednání se svým protějškem Jánem Figeem v Bratislavě. Kromě celní unie v jejich rozhovorech dominovala i otázka schengenské dohody. Na pořad se dostal i nadcházející summit premiérů České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska, kteří se 14. května setkají v Bratislavě.

ČR a Rakousko podepsaly společný pracovní plán ve zdravotnictví

Výměnu informací či předpisů a studijní pobyty odborníků v zahraničí řeší společný pracovní plán českého ministerstva zdravotnictví a Spolkového ministerstva práce, zdravotnictví a sociálních věcí Rakouské republiky do roku 2000. Ten ve čtvrtek podepsali ministr Ivan David a rakouský velvyslanec Peter Niesner. ČTK o tom informoval David Vlk z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Otázky vnitřní i zahraniční politiky zasáhly i oslavy osvobození

Nejen letmé odkazy na stále zuřící balkánský konflikt, ale i kritika k netečnému postoji veřejnosti vůči rozmáhajícím se neonacistickým aktivitám zazněly ve čtvrtek na pražské střelnici v Kobylisích. Na místě, které si nacisté vybrali jako popraviště a kde po úspěšném atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942 zastřelili 546 členů odboje, při čtvrtečních oslavách konce okupace promluvil premiér Miloš Zeman a další čeští politici. Vojáci k dřevěnému kříži zdobenému věncem z ostnatého drátu položili květinové věnce prezidenta republiky, Parlamentu, Českého svazu bojovníků za svobodu a Sokolské obce.

V Klementinu oslavili Den Evropy nejen diplomaté

Vicepremiér Egon Lánský využil čtvrtečního slavnostního shromáždění v pražském Klementinu ke Dni Evropy k tomu, aby zdůraznil, že sociálnědemokratická vláda v této zemi je poprvé naprosto proevropská a eurooptimistická. Tradiční shromáždění ke Dni Evropy letos přilákalo do klementinské Zrcadlové kaple asi osm desítek účastníků. O otázkách evropské integrace vedle Lánského promluvil například první rada pražského zastoupení Evropské komise Ralf Dryer. Zástupce německého velvyslanectví v Praze Werner Wnendt ocenil rozvoj česko-německé spolupráce v posledních dvou letech a vyjádřil názor, že vstup České republiky do Evropské unie za několik málo let tuto spolupráci ještě prohloubí.

IVVM: Většina lidí v ČR nepovažuje své platy za odpovídající

Většina českých občanů není spokojena se svým platem. Podle průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění se téměř 70 procent dotázaných domnívá, že jejich mzda neodpovídá jejich pracovním zásluhám. Bezmála 30 procent respondentů je s ohodnocením své práce spokojeno a jedno procento dotázaných dokonce připouští, že je přepláceno. Velmi nespokojeno s výší mzdy je podle průzkumu IVVM necelých 30 procent respondentů. Dalších téměř 40 procent připouští, že jejich finanční odměna je oproti zásluhám o něco menší.

Povodňové cvičení na Rychnovsku vyvrcholilo praktickými ukázkami

Praktickými ukázkami záchrany majetku a lidí při simulované povodni ve čtvrtek v Doudlebách nad Orlicí vyvrcholilo třídenní cvičení armády a dalších složek na okrese Rychnov nad Kněžnou. Bylo součástí velitelsko-štábního cvičení Tábor '99, které ve čtvrtek skončilo ukázkami likvidace různých typů havárií také na Českokrumlovsku, Chebsku, Mělnicku a Mostecku. Námětem celého cvičení Tábor '99 bylo řešení nevojenských krizových operací, k nimž například patří živelní pohromy, požáry velkého rozsahu či ekologické havárie. Cvičení, kterého se vedle českých složek účastnily operační skupiny německé a polské armády, řídil velitel Vojska územní obrany Petr Voznica.

Hraniční přechod v Kunraticích se otevřel

Hraniční přechod mezi Českou republikou a Polskem v Kunraticích na Frýdlantsku, který měl být původně uveden do provozu už loni v listopadu, byl ve čtvrtek slavnostně otevřen. Otevření přechodu očekávali netrpělivě hlavně místní podnikatelé, kteří si slibují, že v zaostalém frýdlantském výběžku s vysokou nezaměstnaností oživí obchod.

Ze sportu:

Fotbalisté Slovanu Liberec porazili v semifinále Poháru Českomoravského fotbalového svazu v Drnovicích domácí Petru 4:1 a postoupili nejen do finále, v němž nastoupí proti Slavii, ale zároveň si významně pootevřeli cestu do příštího ročníku Poháru UEFA.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.