Zprávy pátek, 08. ledna 1999

A nyní podrobněji:

Joschka Fischer jednal v ČR

Zdůrazňování zájmu nové bonnské vlády na rozvoji česko-německých vztahů bez zatížení minulostí a na vstupu České republiky do Evropské unie provázelo celý pražský pobyt ministra zahraničí Joschky Fischera. Konkrétní termín možného rozšíření unie veřejnost od spolkového vicepremiéra ale neuslyšela. Z úst Fischera i jeho českých partnerů však zněla shodně slova o tom, že rozšíření musí předcházet reforma unie i výrazné změny v kandidátských zemích. Německo zůstává zavázáno k rozšíření EU, ujišťoval v Praze člen vlády, jejíž některé kroky vyvolaly jisté obavy z větší zdrženlivosti k rychlosti rozšíření oproti předchozímu i generačně odlišnému Kohlovu kabinetu. Česká republika nepochybuje, že koaliční vláda sociálních demokratů 'SPD) a Zelených nadále podporuje otevření EU, zdůraznil ministr zahraničí Jan Kavan.

Z jednání šéfa české diplomacie v Lublani

Rozšiřování Evropské unie a Severoatlantické aliance, spolupráce ve střední Evropě, situace na Balkáně a rozvoj vzájemných česko-slovinských vztahů byla hlavní témata, o nichž v Lublani ve čtvrtek jednal se slovinskou politickou reprezentací český ministr zahraničí Jan Kavan. Setkal se nejen s resortním kolegou Borisem Frlecem, ale také s prezidentem Milanem Kučanem, premiérem Janezem Drnovšekem, předsedou zahraničního výboru parlamentu Jelkem Kacinem a ministrem pro evropské záležitosti Igorem Bavčarem. Šéf české diplomacie ujistil Slovinsko, které se nedostalo do první vlny přijetí do NATO, že Česká republika jeho kandidaturu podporuje.

Poslanci doporučili sněmovně přijmout pozměněný státní rozpočet

Sněmovní rozpočtový výbor ve čtvrtek po překvapivě hladké rozpravě doporučil Poslanecké sněmovně přijmout vládní návrh zákona o státním rozpočtu na letošní rok. Poslanci do něj zapracovali požadavky na změny v jednotlivých kapitolách. Finanční přesuny ve výši dvou miliard korun nakonec nenaplnily obavy vlády, protože se podařilo zachovat alespoň část prostředků ve vládní rozpočtové rezervě.

Komunisté neprosadili při jednání rozpočtového výboru sněmovny ani jeden z pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu letošního státního rozpočtu, jejichž přijetím podmiňují svoji podporu této klíčové předloze. Svatomír Recman 'KSČM) po zasedání výboru ČTK řekl, že pokud se bude tato situace opakovat i při schůzi dolní komory parlamentu, komunisté rozpočet nepodpoří.

Smyslem schůzky Václava Klause s prezidentem Havlem je změnit atmosféru v zemi

Posláním schůzky předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause a prezidenta Václava Havla není podle Klause vtáhnout prezidenta do aktuálních hospodářských problémů země, nýbrž začít dialogem měnit nedobrou atmosféru ve státě. V zemi vládne atmosféra destrukce a poraženectví, o jejíž změně je třeba zejména začít komunikovat, řekl ve čtvrtek Českému rozhlasu Klaus, který setkání inicioval. Schůzka by se měla uskutečnit po návratu prezidenta Havla z dovolené.

Prezidentská kancelář neví, kdy se chce Václav Havel vrátit z dovolené

Prezidentská kancelář stále netuší, kdy se hodlá vrátit Václav Havel ze své dovolené na Kanárských ostrovech, kde už třetím týdnem odpočívá. Datum Havlova návratu odhaduje jeho mluvčí Ladislav Špaček zhruba na polovinu příštího týdne. Předpokládá se, že nejzazším termínem návratu je 18. leden, ale den odletu si Václav Havel určí až pár dní před ním.

ČSSD a ODS jsou k výzvě čtyřkoalice zatím spíše skeptické

Středeční prohlášení stran čtyřkoalice, tedy Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Unie svobody, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie, které vyzvaly Českou stranu sociálně demokratickou a Občanskou demokratickou stranu k jednání o vytvoření většinové vlády, se u představitelů obou největších stran nesetkalo s příliš vřelou odezvou. Šéf ODS Václav Klaus řekl, že zatím neví, co tato výzva znamená, předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross uvedl, že sociální demokracie opoziční smlouvu porušit nehodlá.

Předsedu vlády Miloše Zemana pobavila programová bezprincipiálnost návrhu čtyřkoalice na vytvoření většinového kabinetu. "Jestliže tyto strany říkají, že jsou ochotny jít do vlády s kýmkoli, tak z toho vyplývá, že jim ani nejde o uskutečňování vlastního vládního programu, jako o to, být ve vládě," prohlásil premiér Zeman.

Petr Uhl chce požádat Václava Havla, aby zaštítil sbírku na Lety

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl chce požádat prezidenta Václava Havla, aby zaštítil mezinárodní sbírku na odstranění vepřína v Letech u Písku. Ten stojí na místě bývalého koncentračního tábora, kde během druhé světové války zemřelo několik stovek Romů. Havlův morální kredit i jeho autorita v celé Evropě má podle Uhla napomoci při sbírání peněz. Sám Petr Uhl počítá, že sbírka by mohla vynést asi polovinu z plánované částky 300 až 400 miliónů korun. Zbývající část by měla být doplacena ze státního rozpočtu na rok 2000 či 2001.

Podle čtvrtiny občanů trpěli Romové stejně jako Židé

Zhruba čtvrtina občanů České republiky si myslí, že pod nadvládou nacistů trpěli Romové stejně jako Židé. Asi dvě pětiny dotázaných si to nemyslí a téměř stejný podíl lidí nemá na tento problém jasný názor. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů. Stavbu pomníku romským obětem v Letech na Písecku podporuje necelá čtvrtina občanů, další čtvrtině respondentů na místě postavení pomníku nezáleží a dvě pětiny se k vybudování pomníku stavějí negativně.

Ministerstvo obrany zjistilo, že obchoduje s neexistující firmou

Ministerstvo obrany zjistilo, že uzavřelo smlouvu o dodávce padáků VTP-100 s firmou Anex-Cirus, která není uvedena v obchodním rejstříku, teprve poté, co na něj její ředitel Jiří Andrlík podal žalobu. Andrlík tak reagoval na postup bývalého ministra obrany Michala Lobkowicze, který rozhodl, že armáda odebere pouze 430 padáků z původně dohodnutých 2310 kusů. Mluvčí ministra obrany Milan Řepka ČTK řekl, že poté, co se na konci loňského dubna kvůli neplnění smlouvy šéf výrobce padáků obrátil na soud, právníci ministerstva zjistili, že firma, s níž ministerstvo uzavřelo v roce 1994 smlouvu o smlouvě budoucí na dodávku padáků, není zapsána v obchodním rejstříku.

USA zařadily ČR mezi státy s bezlicenčním vývozem

Ministerstvo obchodu USA rozhodlo o zařazení České republiky mezi státy, do kterých je uvolněn bezlicenční vývoz nejpokročilejších šifrovacích technologií a softwarových produktů vyráběných v USA, které slouží především ke krytí údajů o bankovních transakcích ve finančních institucích. ČTK to sdělilo ministerstvo zahraničí České republiky s odvoláním na čtvrteční sdělení Velvyslanectví USA v Praze. V seznamu, sestaveném loni v listopadu, ČR původně chyběla. Na seznamu 45 zemí se na rozdíl od České republiky ocitly nejen sousední Polsko a Maďarsko, ale například i Chorvatsko. Podle vyjádření české ambasády oslabil postavení ČR fakt, že figuruje mezi státy, které nedostatečně dodržují práva na ochranu duševního vlastnictví.

První zakázky NATO pro český průmysl

Česká firma ATS Telcom Praha zvítězila ve dvou ze tří výběrových řízení vyhlášených NATO na pronájem telekomunikačních okruhů. Kontrakty v hodnotě necelých 30 miliónů korun podepsal ve čtvrtek s představiteli agentury NC3A 'NATO Consultation, Command and Control Agency) ředitel Telcomu Miroslav Filip. Je to poprvé, co NATO zadalo zakázku české firmě; stalo se tak ještě před oficiálním přijetím ČR do Aliance. ATS Telcom se prosadila v konkurenci 15 společností jak ze vstupujících zemí 'ČR, Polsko, Maďarsko), tak ze členských států, mezi nimiž figuroval i český gigant SPT Telecom. Podle Filipa spočívá tajemství úspěchu jak ve schopnostech firmy, která se armádnímu spojení tradičně věnuje, tak ve velmi konkurenční, na minimum stlačené ceně.

Portlandský komisař označil české tramvaje za věčné

Chcete tramvaje od někoho, kdo dělá rychlostní vlaky, nebo je chcete vyrobit od někoho, kdo dělá téměř věčné vozy za nízké ceny a v potřebném termínu? Tak zněla otázka, kterou městský komisař Charlie Hales položil radě města Portlandu ve státě Oregon. Ta se nakonec rozhodla pro "věčnou" variantu a vybrala jako vítěze veřejné zakázky plzeňskou Škodovku, jejíž vozy budou prvními českými tramvajemi provozovanými ve Spojených státech. Hales věděl, o čem mluví. Vedl totiž delegaci Portlandu, která navštívila nejen továrnu v Plzni, ale také výrobní zařízení dvou významných německých firem Siemensu a Adtransu, které se dostaly spolu se Škodou do závěrečného užšího výběru, ale nakonec neuspěly, protože nenabídly vhodnou kombinaci technické úrovně, ceny a termínu instalace vozů na tramvajovou linku.

Zkoušky ochranné obálky prvního bloku Temelína skončily

Pevnostní a tlakové zkoušky ochranné obálky 'kontejnmentu) prvního hlavního výrobního bloku Jaderné elektrárny Temelín, při nichž nebyly zaznamenány žádné mimořádné situace, byly ve čtvetek ukončeny. Jejich výsledky označil ředitel elektrárny Ladislav Rafaj za vynikající. "Kdyby zkoušky nebyly úspěšné, znamenalo by to několikaměsíční zpoždění ve výstavbě," konstatoval. Všechny naměřené veličiny při pevnostní zkoušce i zjištěná velikost úniku při zkoušce těsnosti byly nižší, než předepsané hodnoty.

Kauza Telecomu

Prověřováním podezřelých okolností kolem privatizace společnosti SPT Telecom se zabývají dva pracovníci Služby policie pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti 'SPOK). Ti shromažďují veškeré dostupné informace k této kauze a připravují podklady pro případné další šetření. Pochybnosti okolo privatizace telekomunikační společnosti SPT Telecom se letos znovu objevily poté, co nizozemská televize odvysílala pořad o korupci v postkomunistických zemích. Bývalí pracovníci firmy KPN, která je podílníkem konsorcia TelSource, jež v roce 1995 získalo 27 procent akcií Telecomu, v pořadu hovořili o korupci v těchto zemích.

Nizozemská telefonická společnost KPN potvrdila, že požádala dvě na sobě nezávislé vnější auditorské firmy, aby prověřily její účetnictví. Cílem je "naprosto spolehlivě zjistit", že KPN a její dceřinná společnost TelSource neučinily při privatizaci SPT Telecom žádné "nepovolené platby, jež byly v rozporu se zákonem nebo se slušností", konstatuje komuniké KPN, které obdržela ČTK v Bruselu.

Žádný úplatek prý nikdy nepřijal bývalý ministr hospodářství Karel Dyba, klíčová postava při rozhodování o privatizaci telekomunikačního podniku SPT Telecom v roce 1995. Dyba to uvedl v rozhovoru pro ČTK. Zdůraznil, že zájemci o sedmadvacetiprocentní podíl v SPT Telecom měli rovnocenné podmínky a ty nebyly pro nikoho upravovány.

Pokles důvěry v prezidenta Havla se zastavil

Pokles důvěry občanů České republiky v prezidenta Václava Havla se zastavil. V prosinci mu důvěřovalo 54 procent občanů, což je o tři procenta více než v listopadu. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Vládě důvěřuje 38 procent občanů, tedy o dvě procenta méně než v listopadu. Poslanecká sněmovna si oproti listopadu polepšila o dvě procenta a důvěřuje jí 27 procent občanů. Nejmenší důvěru má Senát, jemuž důvěřuje jen 11 procent občanů, což je podle IVVM nejnižší hodnota od doby jeho vzniku na podzim 1996.

Dagmar Havlová se zřejmě stane členkou správní rady AMU

Prezidentova manželka Dagmar Havlová se zřejmě stane členkou správní rady Akademie múzických umění 'AMU) v Praze. Havlová už vedení AMU potvrdila, že v případě jejího jmenování ministrem školství Eduardem Zemanem přijme čestné členství. Správní rady budou podle nového vysokoškolského zákona dohlížet nad činností a hospodařením příslušné vysoké školy. ČTK to potvrdila kvestorka AMU Tamara Čuříková. Vedení AMU, které spravuje divadelní, filmovou a hudební fakultu, uvažuje o patnáctičlenné správní radě. V seznamu nominovaných členů, který nyní posuzují úředníci ministerstva školství, se vedle Havlové objevili například apoštolský nuncius v České republice Giovanni Coppa, český zemský rabín Karol Sidon či emeritní rektor Univerzity Karlovy Radim Palouš. Členství ve správní radě AMU bude čestné a hrazeno by mělo být pouze cestovné.

Mezinárodní festival koncertních dechových hudeb

Profesionální Hudba Hradní stráže a Policie České republiky zahájila čtvrtečním vystoupením v Hudebním divadle Karlín v Praze mezinárodní festival amatérských koncertních dechových hudeb. Výsledky soutěžního setkání osmnácti českých, belgických, francouzských, německých a nizozemských těles budou známy v sobotu večer. Dnes má program tradičního lednového festivalu pokračovat soutěží v kategoriích nejvyšší a vyšší třídy, na večer je připraven monstrkoncert orchestru nejvyšší třídy. V sobotu bude pokračovat soutěžní kategorie střední třídy. Koncerty jsou přístupné veřejnosti, vstup je zdarma.

Ze sportu:

V předehrávaném utkání 32. kola hokejové Staropramen extraligy zvítězil ve čtvrtek Třinec nad Zlínem vysoko 7:0. Zbývající zápasy kola se hrají dnes.

Případ českého tenisty Petra Kordy, usvědčeného z užívání nedovolené podpůrné látky nandrolonu, ještě není uzavřen. Mezinárodní tenisová federace 'ITF) hodlá podle slov svého předsedy Briana Tobina podat protest proti rozhodnutí nezávislé odvolací komise, která Kordu potrestala jen odebráním bodů a finanční odměny, a bude pro tenistu žádat roční zákaz startů. Korda byl užití nandrolonu během loňského Wimbledonu potrestán odvolací komisí ITF odebráním 199 bodů do žebříčku ATP a finanční odměny 95.000 dolarů, kterou na turnaji získal. Jeho případ vzbudil ve světě bouři nevole. Konečné rozhodnutí v kauze Korda vynese ITF nejpozději do deseti dnů.

Teplota připadající na čtvrtek byla nejvyšší v historii měření

Rekordní teplotu 12,8 stupně Celsia naměřili ve čtvrtek ve 14:00 pozorovatelé počasí na teploměru v pražském Klementinu, kde teplotu ovzduší měří od roku 1775. Navzdory očekávanému příchodu studené fronty byl o nejméně 0,6 stupně Celsia překonán třiaosmdesát let starý teplotní rekord, připadající na tento den, sdělil na dotaz ČTK Český hydrometeorologický ústav.

A ještě krátce o dnešním počasí v České republice:

Zataženo, občas déšť nebo přeháňky, na horách sněhové. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.