Zprávy pátek, 09. června 2000

Chirurg Bodner je spokojen se zdravotním stavem prezidenta Havla

Rakouský chirurg Ernst Bodner, který v pondělí odstranil prezidentovi Václavu Havlovi břišní kýlu, už nepovažuje za nutné setrvávat u svého pacienta a pravděpodobně v pátek večer se vrátí i se svými dvěma kolegy - anesteziology - na domovskou kliniku v rakouském Innsbrucku. Sedmašedesátiletý profesor Bodner, který je považován za špičkového odborníka na břišní operace, už dva dny po Havlově zákroku řekl, že nebudou-li komplikace, odjede brzo domů. Zotavování prezidenta ve střešovické nemocnici sice v noci na středu zkomplikovala neprůchodná průduška, ale rána po operaci se hojí úspěšně. Lékaři vyjmuli Havlovi podle jeho ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka z operační rány drén a začátkem týdne by mu měli vyndat stehy. Bodner, který operoval prezidenta Havla i při předchozích problémech s tlustým střevem, je však v případě potíží připraven ihned z Innsbrucku do Prahy přiletět. Bodner si s sebou na operaci přivezl dva kolegy anesteziology Gabriele Luzovou a Waltera Hasibedera a v Praze jej doprovází i jeho manželka Brigitte.

Třebaže se prezident Václav Havel ve střešovické nemocnici úspěšně zotavuje z pondělní operace břišní kýly, z obavy o možné další plicní komplikace jej ještě jeho lékaři ponechají pár dnů na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení. "Prezident je kryt preventivně antibiotiky a chceme, aby filtr k němu byl trošku důslednější vzhledem k obavám o plicní problémy," vysvětlil změnu v plánech osobní lékař Havla Ilja Kotík. Jeho kolega, plicní specialista Boris Šťastný, však zdůraznil, že prezidentovy plíce už nezlobí. "Pravá plíce je provzdušněná a dýchá. Je to ovšem teprve třetí den po operaci a musíme být ve střehu," poznamenal Šťastný. Antibiotika dostává Havel, jak vysvětlil Kotík, preventivně, protože má v plicích "nebezpečnou" mikroflóru, která by mohla přinést problémy. "Pokud by došlo ke špatnému provzdušnění plíce, mikroby tam udělají zánět," upřesnil. Protože ještě do pátku potrvají krizové dny, ponechávají lékaři Havla na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a o jeho přeložení na lůžku zvýšené péče bude řeč až o víkendu. Zatím není podle Kotíka možné odhadnout, jak dlouhá bude ještě Havlova hospitalizace. Pochybuje však o tom, že by prezident mohl jít domů příští víkend, tedy čtrnáct dnů po operaci, jak dříve Kotík předpokládal.

Nicole Fontainová premiéra Zemana ujistila, že počítá s volbami v České republice v roce 2004

Předsedkyně Evropského parlamentu Nicole Fontainová ujistila českého premiéra Miloše Zemana, že nadále počítá s tak včasným přistoupením České republiky do Evropské unie, aby se její občané už mohli zúčastnit příštích voleb do Evropského parlamentu v roce 2004. "Je to politickým cílem našeho parlamentu, který jsme si stanovili, nikdy jsme ho nezměnili a stále ho máme. Na jeho dosažení budeme aktivně pracovat," řekla Fontainová po krátkém setkání, jímž český premiér zahájil návštěvu Bruselu. Reagoval na její slova spokojeně: "Nechť to všichni vědí. V roce 2004 budeme, doufejme, volit do Evropského parlamentu."

Premiér Zeman tlačil na Evropskou komisi, aby byla motorem rozšiřování

Předseda české vlády Miloš Zeman v Bruselu nabádal Evropskou komisi, aby se plně ujala své role iniciátora a prostředníka v procesu východního rozšíření a pomáhala vytvářet na straně Evropské unie příznivé podmínky pro přijetí nových členů. Navázal tak přímo na pondělní lublaňské prohlášení, v němž šéfové diplomacií šesti států včetně České republiky vyslovili obavy ze zpomalení přijímacího procesu a žádali splnění konkrétních met. "Snažili jsme se upozornit na to, že by Evropská komise měla být motorem evropské integrace, a myslím, že jsme u Romana Prodiho našli pochopení," řekl Zeman po setkání s předsedou Evropské komise. Ministr zahraničí Jan Kavan měl dojem, že Prodi hájil podobné názory jako komisař Günter Verheugen, podle něhož není ještě vyloučeno ukončení jednání napřesrok podle scénáře, který by byl schválen koncem roku. Zeman Prodiho podrobně informoval o zlepšující se makroekonomické situaci v České republice a vyložil mu důvody neschválení trestního zákona a trestního řádu, jež vyvolalo v Bruselu jisté otázky. Uvedl především, že nejde o definitivní pohřbení reformy, ale jenom o její odklad, než se připraví nové návrhy. Odevzdal mu zkrácenou verzi 500stránkového nového Národního programu přistupování České republiky k Evropské unii.

Premiér Zeman má radost z poklesu nezaměstnanosti a nízké inflace

Český premiér Miloš Zeman v Bruselu uvítal nové údaje o poklesu nezaměstnanosti v České republice v květnu a také o pouze mírném nárůstu inflace. Označil tato čísla za důkaz úspěšnosti vládní makroekonomické politiky. Po rozhovoru s předsedou Evropské komise Romanem Prodim připomněl, že zlepšení výkonů české ekonomiky bude "jedním ze silných argumentů pro náš vstup do Evropské unie, pro urychlení vstupních jednání". Nárůst míry inflace o 0,2 procenta je podle něj "v podstatě velmi pozitivní zpráva", protože na růst cen působil "kombinovaný efekt pádu eura, respektive vzestup kursu dolaru, za který nakupujeme ropu, a světového růstu cen ropy". Na inflaci by neměly mít výrazný vliv ani "vládou ovlivnitelné faktory", jako je například deregulace cen. Pokles míry nezaměstnanosti souvisí sice také se zahájením sezónních prací, ale je zejména odrazem oživení ekonomiky, řekl premiér. Usoudil, že může ještě dojít k výkyvům, až přijdou na pracovní trh absolventi škol, "v podstatě jde však o trend k zastavení růstu nezaměstnanosti, ba dokonce k jejímu poklesu". Míra registrované nezaměstnanosti v České republice se k 31. květnu snížila na 8,7 procenta z 9,0 procenta na konci dubna. Index spotřebitelských cen vzrostl v květnu proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta. Meziroční míra jako přírůstek indexu spotřebitelských cen činila 3,7 procenta.

Prahu navštíví šéf Parlamentního shromáždění Rady Evropy Russell-Johnston

Rozhovory s českými politiky, účast na konferenci o kulturním a přírodním dědictví a schůzky s představiteli některých měst budou náplní pětidenní návštěvy, kterou v pátek zahájí předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy britský lord Russell-Johnston. Schůzky Russella-Johnstona s českými politiky jsou plánovány na počátek příštího týdne. V pondělí se setká se šéfy obou parlamentních komor Libuší Benešovou a Václavem Klausem, s premiérem Milošem Zemanem a s rektorem Univerzity Karlovy Ivem Wilhelmem. V úterý ho přijme ministr zahraničí Jan Kavan. V pátek se Russell-Johnston zúčastní pražské konference Panevropské federace pro kulturní a přírodní dědictví Europa Nostra, která zastřešuje evropská sdružení zabývající se ochranou kulturního a přírodního dědictví.

Čeští poslanci věří, že Spolkový sněm nepřijme dokument CDU/CSU

Čeští poslanci vyjádřili naději, že německý Spolkový sněm v pátek nepodpoří iniciativu opoziční frakce CDU/CSU, která mu ve snaze dosáhnout zrušení poválečných dekretů československého prezidenta Edvarda Beneše předložila dokument nazvaný "Usmíření, k němuž se dospěje odsouzením vyhnání". Zastánci dokumentu soudí, že dekrety legitimovaly poválečný odsun sudetských Němců z Československa jako "spravedlivou odplatu". Na základě dekretů prezidenta Beneše bylo z poválečného Československa odsunuto německé obyvatelstvo. Dekrety byly reakcí na podíl československých Němců na rozbití Československa na počátku druhé světové války.

Mediální zákon se odkládá, poslanci se dohadují, jak má vypadat

Poslanecká sněmovna nerozhodne o návrhu nového mediálního zákona dříve než v září. Původně měla o této normě jednat již na květnové schůzi a poté se zdálo, že to bude v létě. Sněmovní komise pro sdělovací prostředky a kulturní výbor ale debatu o zákonu opět přerušily, protože už existuje několik jeho verzí a poslanci se zatím nemohou rozhodnout, kterou z nich vezmou za základ projednávání. Mediální zákon má nově upravit pravidla pro provozování rozhlasového a televizního vysílání. Ve hře jsou přitom tak podstatné věci, jako je udělování vysílacích licencí, křížení vlastnictví v médiích a povinné vysílání evropských programů. Ministr kultury Pavel Dostál varoval, že neustálé odklady mohou způsobit potíže při jednáních s Evropskou unií, která sladění české legislativy v této oblasti vyžaduje.

Novela o vězeňské službě by měla pomoci zvýšit zaměstnanost vězňů

Za důležitý krok na cestě reformy vězeňství označila generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová novelu zákona o vězeňské službě a justiční stráži, jejíž návrh ve středu schválila vláda. Zákon podle Meclové umožní ředitelům věznic širší nakládání se svěřeným majetkem ve věznicích a měl by zvýšit i zaměstnanost vězňů. Dovoluje totiž zavádět ve věznicích výrobu a zaměstnávat při ní vězně. Novelu nyní čeká legislativní proces v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Zvýšit vězeňskou zaměstnanost má ustanovení, které dovoluje ve věznicích provozovat nějaký druh výroby, takzvanou hospodářskou činnost. Část zisku budou moci navíc ředitelé investovat zpět do výroby a podle potřeby ji rozšiřovat.

Mezinárodní měnový fond a Světová banka chtějí fórum pro jednání s odpůrci globalizace

Mezinárodní měnový fond a Světová banka si přejí, aby v září na pražském výročním zasedání vzniklo fórum, na němž by vyjadřovala názory pokojná část odpůrců globalizace. Řekl to předseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Vlastimil Tlustý, který se v uplynulých dvou dnech setkal ve Washingtonu s prvním náměstkem výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Stanleyem Fischerem a prezidentem Světovy banky Jamesem Wolfensohnem. Mezinárodní měnový fond a Světová banka se podle něho domnívají, že do Prahy přijedou protestovat proti zasedání obou institucí nejen odpůrci, kteří touží jedině po násilném vyjádření názorů, nýbrž i lidé, kteří si přejí odbornou diskusi. Ze strany obou světových institucí jde v poslední době o druhé nepřímé vybídnutí českých organizátorů, aby nespoléhali jenom na sílu proti odpůrcům, kterých má do Prahy přijet podle neoficiálních odhadů kolem 20.000. Nabádání k umírněnosti tlumočili ve druhé polovině května ve Washingtonu vysocí představitelé MMF a SB také pražskému primátorovi Janu Kaslovi.

Ministr Kužvart ve vládě podpoří požadavek Prahy na úhradu nákladů na Mezinárodní měnový fond

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart přislíbil pražskému primátorovi Janu Kaslovi, že ve vládě podpoří požadavek magistrátu na uhrazení zvýšených nákladů záchranky, strážníků a hasičů při zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Zástupci těchto složek odhadují náklady kvůli možným demonstracím až na 40 miliónů korun, přesnější částka má být známa do poloviny června. Ministr financí Pavel Mertlík se ve středu vůči uhrazení nákladů postavil zdrženlivě. Míní že Praha je tak bohaté město, že o peníze nemá potřebu žádat. "Pokud taková žádost bude, tak ji posoudíme, eventuálně ji předložíme vládě," řekl ministr financí. "V průběhu července by vláda o této věci měla ještě jednou jednat," řekl Kužvart po skončení jednání s Kaslem. Primátor byl postojem ministra potěšen. Nadále podle Kasla zůstává otázkou, zda hlavní město poskytne odpůrcům globalizace Strahovský stadión; radní by měli podle něj rozhodnout do 14 dnů. S myšlenkou přišel vládní zmocněnec pro zasedání Zdeněk Hrubý, podporuje ji jak primátor, tak ministr vnitra Stanislav Gross a pražská policie. Proti se postavil například radní pro bezpečnost Rudolf Blažek.

Česká pojišťovna zvažuje trestní oznámení na protestující Židy

Devět belgických Židů obsadilo staveniště nové budovy České pojišťovny v pražské Vladislavově ulici. Požadovali, aby stavba, která má vyrůst nad částí starého židovského hřbitova, byla zastavena. Policie protestující vyzvala, aby odešli. Židé opustili stavbu zhruba po dvou hodinách, aniž se s policisty dostali do konfliktu. Tiskový mluvčí České pojišťovny Michal Urban sdělil, že pojišťovna zvažuje podání trestního oznámení. V prohlášení Česká pojišťovna odmítá nařčení protestujících Židů, že česká vláda a Česká pojišťovna porušují dohody týkající se záchrany někdejšího židovského pohřebiště. "Při záchraně zůstatků bývalého židovského pohřebiště se Česká pojišťovna důsledně řídí rozhodnutím vlády z konce letošního března, podle něhož má být blok se zachovanými archeologickými nálezy zakonzervován na svém původním místě," uvedl mluvčí Urban. Připomněl, že vláda se rozhodla přispět na záchranu bývalého pohřebiště 45 milióny korun. Vláda rozhodla, že ostatky budou zakomponovány do projektu stavby, a prohlásila je za kulturní památku.

Petiční výbor schválil hospodaření Úřadu vlády za loňský rok

Sněmovní petiční výbor vyslovil souhlas s hospodařením rozpočtové kapitoly Úřad vlády za rok 1999. Výbor loni vyčerpal 334 miliónů korun, což činí 98,5 procent plánovaného rozpočtu kapitoly. Sněmovna by jako celek měla o státních závěrečných účtech rozhodnout na nadcházející červnové schůzi. Ministr bez portfeje Otakar Březina, který z titulu funkce šéfuje i Úřadu vlády, poznamenal, že nyní má jeho úřad 463 zaměstnanců. Rozpočet Úradu vlády bývá každoročně předmětem kritiky ze strany opozičních stran. Zpravodaj kapitoly místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář podotkl, že rozpočet byl proti roku 1998 vládou ČSSD navýšen o sto miliónů korun, tedy přibližně jednu třetinu. Poslanci však kritizovali i způsob vedení vládní kampaně proti rasismu. Z kampaně, na kterou vláda v loňském roce vyčlenila deset miliónů korun, se podle Mlynáře stala "fraška". Výbor se proto rozhodl, že si na jedno ze svých nadcházejících zasedání pravděpodobně pozve vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla.

Společnost Člověk v tísni dopravila do Čečenska další pomoc

Humanitární pomoc 104 tun základních potravin dopravila do jihočečenské obce Veděno Společnost Člověk v tísni. Podle ředitele této organizace Tomáše Pojara náklad mouky, cukru, těstovin, mýdla, oleje, čaje a svíček byl okamžitě za dohledu pracovníků společnosti rozdělen mezi 12.000 obyvatel této horské obce. Kolem Veděna stále probíhají boje mezi čečenskými povstalci a ruskými vojsky. "Konvoj byl vzhledem k bezpečnostním rizikům připravován velmi dlouho. V oblasti se stále bojuje a průjezd byl možný jen v občasných pauzách mezi bombardováním," citoval Pojar koordinátora Společnosti Člověk v tísni v Čečensku a Ingušsku Josefa Pazderku.Podle Pojarovy informace byl konvoj Společnosti Člověk v tísni prvním konvojem zahraniční humanitární pomoci, kterému se do oblasti podařilo proniknout.

Městský soud zprostil Nováka obžaloby, žalobce se odvolal

Pražský městský soud zprostil bývalého výkonného místopředsedu ODS Libora Nováka obžaloby za daňové úniky v souvislosti se sponzorováním strany. Rozhodnutí senátu přivítali především představitelé ODS, většina zákonodárců ostatních parlamentních stran verdikt soudu respektuje, někteří však netajili své překvapení. Verdikt soudu odmítl státní zástupce, který se proti němu na místě odvolal, takže případ bude projednávat Vrchní soud. Své zprošťující rozhodnutí odůvodnil soudce městského soudu Michal Hodoušek tím, že žalobce nepředložil dostatek důkazů, podle nichž by to byl právě Novák, kdo se ve vedení ODS dopustil krácení daně. Podle soudce je však nepochybné, že ODS opravdu nepravdivě vykázala dva své sponzorské dary. Někdo z vedení této strany se proto musel dopustit trestného činu, pro který byl Novák souzen, konstatoval soudce. Podle názoru žalobce se Novák dopustil trestného činu krácení daně ve výši 1,077.000 korun tím, že v daňovém přiznání ODS za rok 1995 dal rozepsat dva sponzorské dary na více dárců, než kolik jich bylo ve skutečnosti. Za daňový únik mohl soud uložit až dvanáctileté vězení, státní zástupce Fíla však požadoval nejnižší možný trest, a to pět let vězení.

"Jsem rád, i osobně, že to tak dopadlo. V jistém slova smyslu trošku... jsme doufali, že ten výsledek bude takový. Myslím, že můžeme říci: Dobře, že to tak dopadlo," komentoval rozhodnutí soudu předseda ODS Václav Klaus. "Je to ukázka vítězství zdravého rozumu a spravedlnosti nad politickou objednávkou," prohlásil místopředseda ODS Miroslav Macek. Oproti tomu předseda Unie svobody Karel Kühnl lituje toho, že se nepodařilo konkrétní osobě prokázat odpovědnost za prokazatelně existující daňový únik. "Nemám slov, na to se nedá nic říci," reagoval na osvobozující verdikt Bohdan Dvořák, který měl na přelomu let 1997 a 1998 na starosti financování ODS. Ten je i nadále přesvědčen o tom, že morální odpovědnost za skandál kolem financování ODS mají všichni členové tehdejších výkonných orgánů strany. Politologové soudí, že osvobozující rozsudek pro Nováka naznačuje politickým stranám, že trestné činy spáchané při jejich financování jsou nepostižitelné.

V Praze se uskuteční celostátní konference nadací v České republice

Zástupci nadací, které působí v České republice, se v pátek a v sobotu sejdou v Praze na celostátní konferenci, aby si vyměnili poznatky ze své práce a poradili se o strategii dalšího rozvoje. Helena Ackermanová z pořádající neziskové organizace Fórum dárců řekla, že jedním z témat budou i zkušenosti se současným zákonem o nadacích. Tuto normu je třeba podle Ackermanové v některých částech novelizovat - na jedné straně totiž nadacím ukládá, aby vytvářely výnosy ze svého majetku, zároveň jim ale zakazuje tento majetek investovat. V České republice nyní funguje podle informací organizátorů 282 nadací, které dohromady spravují zhruba dvě miliardy korun.

Sousoší lidických dětí bude v sobotu slavnostně odhaleno

Bronzové sousoší 82 lidických dětí, které byly v roce 1942 zavražděny v likvidačním táboře v polském Chelmnu, slavnostně odhalí v sobotu v Lidicích na Kladensku jeho spoluautor Jiří Hampl a členové Spolku pro realizaci Pomníku dětských obětí války. Práce na pomníku trvala 30 let. Pro postavení sousoší se v roce 1969 rozhodla sochařka Marie Uchytilová. Na jeho konečné podobě začala pracovat v roce 1972 spolu s manželem Jiřím Hamplem. Ten pokračoval v práci i po její smrti v roce 1989. Minulý režim však podle Hampla o projekt nejevil zájem, a tak první část památníku, skupinu 29 dětí, odhalili v Lidicích až v červnu 1995. Postupně bylo sousoší doplňováno. Hampl vysvětlil, že tváře soch nejsou přesnými portréty zabitých dětí. Obličeje jsou stylizované, věk a pohlaví však odpovídají, doplnil.

A ještě krátce o počasí. Čekejte skoro jasno, nejvyšší denní teploty 24 až 28 stupňů, v 1000 m na horách kolem 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.