Zprávy pátek, 11. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Zasedala Bezpečnostní rada státu Za krajně neuspokojivou pokládá ministr zahraničí Jan Kavan situaci, kdy z více než 1500 podaných žádostí o bezpečnostní prověření vyřídil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) dosud jen něco přes 200. Kavan to uvedl po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu, která o prověrkách podle vyjádření ministrů obšírně diskutovala. Hlavní problémy s nedostatečným prověřením jsou přitom podle Kavana především na českých zastupitelských úřadech v cizině. Vedoucí stálé delegace ČR v Bruselu Karel Kovanda také podle Kavana Bezpečnostní radu státu informoval, že dosud nebylo prověřeno pět až deset procent úředníků, kteří jsou potřeba v sídle Severoatlantické aliance v Bruselu. Problémy jsou podle Kovandy prý i při náboru pracovníků pro misi ČR v Bruselu. Jan Kavan také bezpečnostní radě předložil informaci o současném stavu Západoevropské unie s důrazem na přístup ČR k evropskému obranně-bezpečnostnímu systému.

Novelou zákona o utajovaných skutečnostech by měla být vyřešena současná špatná situace v bezpečnostním prověřování osob, které mají spolupracovat se Severoatlantickou aliancí. Ministr obrany Vladimír Vetchý po zasedání Bezpečnostní rady státu řekl, že všechny osoby u NATO má ČR prověřeny, dodal však, že armáda si přeje prověření daleko většího počtu osob. V novele zákona proto bude navrženo, že do stupně utajení "důvěrné" si budou ministerstva obrany i zahraničí své pracovníky prověřovat samy. Ministr bez portfeje Jaroslav Bašta po jednání rady řekl, že chystaná novela zákona by měla být připravena do konce prvního čtvrtletí; ještě v tomto roce však chce vláda připravit zcela nový zákon o utajovaných skutečnostech, odpovídající směrnici NATO.

ČR podepsala Evropský zákoník sociálního zabezpečení Česká republika se připojila k Evropskému zákoníku sociálního zabezpečení Rady Evropy (RE) a k protokolu tohoto zákoníku. Oba texty za přítomnosti generálního tajemníka Rady Evropy Waltera Schwimmera ve Štrasburku ve čtvrtek podepsal český velvyslanec při radě Jiří Mucha. Zákoník má podporovat rozvoj sociálního zabezpečení v členských státech Rady Evropy a stanoví standardy, které signatáři zahrnou do svých systémů sociálního zabezpečení. Zákoník platí v 17 z 41 členských zemích rady. Zákoník z roku 1964 tvoří spolu s Evropskou sociální chartou z roku 1961 a Evropskou úmluvou o sociálním zabezpečení uzavřenou roku 1972 hlavní právní texty zaměřené na větší sociální soudržnost v Evropě, uvádí prohlášení Rady Evropy. Evropskou sociální chartu, která se podle Muchy zaměřuje především na oblast práce, ratifikovala ČR loni v listopadu.

Rakousko nechce podmiňovat vstup České republiky do Evropské unie dekrety Rakousko se podle generálního tajemníka tamního ministerstva zahraničí Alberta Rohana nechystá podmiňovat jednání o rozšíření Evropské unie otázkou revize takzvaných Benešových dekretů. Rohan to ve středu řekl státnímu tajemníkovi pro evropské záležitosti Pavlu Teličkovi. Telička ČTK řekl, že s Rohanem v posledních dnech, poznamenaných vstupem krajní pravice do rakouské vlády, hovořil několikrát. "Chceme-li v některých věcech uspět, a chceme-li, aby nedošlo k radikalizaci některých subjektů v Rakousku, tak potřebujeme mít kontakty," řekl Telička.

Ministr Kavan: Vítáme, že rakouská vláda reagovala na naši kritiku Skutečnost, že z vládního prohlášení rakouského kabinetu, které ve středu v parlamentu přednesl kancléř Wolfgang Schüssel, byly vypuštěny pasáže, proti nimiž Česká republika nejostřeji protestovala, uvítal ministr zahraničí Jan Kavan. Původní verze vládního programu vázala rozšíření Evropské unie o Českou republiku na zrušení takzvaných Benešových dekretů a odškodnění sudetských Němců. Na dotaz ČTK Kavan ale zdůraznil, že obavy České republiky z nové rakouské vládní koalice přetrvávají. Proto bude podle něj české ministerstvo zahraničí stále pečlivě monitorovat situaci v Rakousku, a zjišťovat, do jaké míry se kontroverzní postoje Haiderovy strany Svobodných promítnou do konkrétní zahraniční politiky této země.

Před rakouským velvyslanectvím byla demonstrace proti Jörgovi Haiderovi Výkřiky "Pryč s Haiderem!, Stop fašismu, Haider raus" zazněly ve čtvrtek v podvečer před rakouským velvyslanectvím v Praze. Na pět desítek demonstrantů zde protestovalo proti účasti ultrapravicové FPÖ, Strany Svobodných, v nové rakouské vládě. Akci svolala levicová organizace Socialistická solidarita, přidala se k ní ale například i Humanistická aliance. Ta ústavní činitele vyzvala, aby jasně a důrazně odsoudili vstup "neonacistických Svobodných" do rakouské vlády. Mladí socialisté upozorňovali, že Svobodným v čele s Jörgem Haiderem pomohla k úspěchu sociální a pseudosociální témata. Poukazovali přitom na to, že i v ČR je mnoho lidí nespokojených s politickou situací, tak jako byli voliči v Rakousku, kteří nakonec volili Haidera jako alternativu vůči vládní koalici rakouských lidovců a sociálních demokratů.

Bavorská vláda: Je třeba odškodnit i nucené práce Němců Bavorská vláda, zřejmě povzbuzena některými pasážemi programu nové rakouské vlády s účastí pravicových populistů, nastoluje veřejně otázku odškodnění za "nucené práce Němců" po druhé světové válce. Čtvrteční vydání listu Münchner Merkur přináší prohlášení mluvčího bavorské vlády, v němž se uvádí, že "po vyřešení otázky odškodnění obětí nucených prací pro německý nacistický režim" bude třeba "přezkoumat a objasnit také možnosti odškodnění Němců, donucených k práci v zahraničí". Podle údajů bavorské vlády bylo ještě v průběhu a zejména pak po skončení druhé světové války donuceno pracovat asi 750 tisíc Němců v Sovětském svazu, Rumunsku, Maďarsku a Československu.

Sudetští Němci v Rakousku obvinili ministra Kavana

Sudetoněmecké krajanské sdružení v Rakousku (SLÖ) obvinilo českého ministra zahraničí Jana Kavana z dezinformace, že se Rakousko ve smlouvě o majetkoprávních otázkách s Československem zřeklo dalších restitucí. Informovala o tom agentura APA, ale nezmínila, k jakému ministrovu stanovisku se reakce vztahuje. Landsmanšaft konstatuje, že smlouva z 19. prosince 1974 o úpravě určitých finančních a majetkoprávních otázek se vztahuje pouze na rakouské občany, kteří žili v Československu před rokem 1938. Většina ze 3,5 miliónu sudetských Němců byli v té době československými občany. Tito sudetští Němci vysídlení v období 1945/46 do Rakouska byli po určitou dobu bez státní příslušnosti a často se až po letech stávali novými rakouskými občany (tzv. Novorakušany). Tato většina nedostala na základě smlouvy z roku 1974 ani groš odškodnění, citovala agentura z vyjádření SLÖ.

Senát prodloužil lhůtu k podání návrhů na kandidáty na ombudsmana Do konce března bude Senát moci sbírat návrhy, kdo by mohl zastávat funkci veřejného ochránce lidských práv - ombudsmana. Podrobnější pravidla jednání Senátu související s volbou ombudsmana, která Senát ve čtvrtek schválil, původně obsahovala termín 28. února, senátoři ale lhůtu pro navrhování kandidátů na první volbu ombudsmana prodloužili. Zákon o ombudsmanovi bude účinný od března. Podle něj volí ombudsmana poslanci, po dvou kandidátech navrhuje Senát a prezident. Zákon o veřejném ochránci práv schválila sněmovna přes odpor poslanců ODS a Unie svobody v listopadu. V prosinci ho schválil Senát a podepsal prezident. Ombudsman bude chráněn imunitou zákonodárce a nebude možné jej trestně stíhat bez souhlasu sněmovny. Sídlit bude v Brně. Institut ochránce lidských a občanských práv zřídil už v roce 1713 švédský král a od roku 1809 je zakotven i ve švédské ústavě. V různých podobách se rozšířil asi do 80 zemí včetně postkomunistických.

Ministr Vetchý informoval Senát o mezinárodních vojenských cvičeních Jednotky a štáby české armády se letos zúčastní téměř 150 cvičení se zahraničními partnery. V zahraničí se uskuteční 37 cvičení NATO a 69 cvičení Partnerství pro mír, na území ČR se bude konat 43 cvičení. Senátorům to ve čtvrtek řekl ministr obrany Vladimír Vetchý v rámci vládní zprávy o účasti vojenských jednotek a štábů české armády na vojenských cvičeních se zahraničními partnery. Senát jeho zprávu vzal na vědomí.

Rasově diskriminovaní zřejmě dostanou novou možnost obrany Lidé, kteří se cítí rasově diskriminováni, ale přesto se svou stížností neuspěli u českých soudů včetně Ústavního, dostanou zřejmě v budoucnu novou možnost obrany. Se svým případem se totiž budou moci obrátit na Výbor pro odstranění rasové diskriminace, sídlící v Ženevě. Předpokládá to však, že Poslanecká sněmovna učiní prohlášení podle článku 14 Mezinárodní úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace, což jí ve čtvrtek doporučil petiční výbor. Zmíněným prohlášením se sněmovna bude zabývat již na únorové schůzi. Úmluvu, která je jedním ze základních smluvních dokumentů OSN v oblasti lidských práv, však zástupci ČSSR podepsali již v roce 1966.

Průmyslová výroba v prosinci meziročně o 7,5 procenta vyšší Průmyslová produkce v České republice v prosinci 1999 vzrostla ve srovnání se stejným měsícem roku 1998 o 7,5 procenta, což byl loni nejvyšší meziroční růst. Po očištění od vlivu počtu pracovních dní byla vyšší o 5,4 procenta. Za leden až prosinec 1999 průmyslová produkce meziročně klesla o 3,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dní byla nižší o 3,4 procenta. Předběžné výsledky za průmyslové podnikatelské subjekty s 20 a více zaměstnanci ČTK poskytl Český statistický úřad.

Vývoz ZVVZ Milevsko do Íránu je podle MAAE v pořádku Vývoz strojírenských zařízení za zhruba miliardu korun z produkce ZVVZ Milevsko pro jadernou elektrárnu Bushehr v Íránu, proti čemuž se postavily Británie a USA vzhledem k údajné možnosti zneužití k vojenským účelům, je podle vyjádření Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pořádku. "Všechna vyjádření, která jsem měl k dispozici, ať se týkaly jaderných zbraní nebo nebezpečí, byla negativní," řekl ČTK prezident Svazu průmyslu a dopravy Štěpán Popovič. "Tyto dodávky nejsou ani předmětem embarga, takže je to spíše politická hra," uvedl s tím, že podporuje uskutečnění zakázky. "Nerad bych se dozvěděl, že toto zařízení tam dodaly americké firmy," uvedl Popovič.

Ministr Kavan podporuje rozšíření skupiny českých policistů v Kosovu Ministr zahraničí Jan Kavan si cení toho, že vedení policie hodlá ještě letos rozšířit na 20 lidí skupinu českých policistů, kteří působí v rámci mezinárodního policejním sboru v Kosovu. Kavan to řekl po čtvrteční schůzce s policejním prezidentem Jiřím Kolářem. Nyní je v Kosovu šest českých policistů. Podle Kavana je současný počet českých policistů v Kosovu nedostatečný i proto, že s Českou republikou srovnatelné země poslaly do této oblasti policistů více. V dalších letech by se podle něj mohl jejich počet ještě zvýšit. Česká policejní pomoc má podle ministra zahraničí nejen mezinárodní význam, ale v dlouhodobé perspektivě je přínosná i pro policii, která tak získá velmi zkušené policisty.

Vojáci převzali ocenění za práci v mírových jednotkách v Kosovu Vojáci 6. průzkumné roty, kteří bezmála sedm měsíců hájili mír a lidská práva v poválečném jihosrbském Kosovu, převzali z rukou armádních velitelů ocenění za práci v mírové misi Severoatlantické aliance. V moravském Prostějově vojáky ve čtvrtek přivítal náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý a poděkoval jim za reprezentaci země, práci v těžkých podmínkách i profesionalitu, s jakou přistupovali k plnění úkolů. Čestné pamětní odznaky Za služby v mírové operaci na Balkáně a medaile NATO Za službu pro mír a svobodu pak převzalo 121 mužů a dvě ženy z průzkumné roty.

Rabín Patz: Židovský hřbitov v Praze je věcí tamní komunity Americký rabín a předseda Společnosti pro historii československých Židů Norman Patz vybídl, aby se ponechalo na české židovské komunitě, jak se vypořádá se záležitostí údajného znesvěcení židovského hřbitova v pražské Vladislavově ulici. Patz, který se účastní v Bethlehemu dvoudenního sympozia o umění a přežití v terezínském ghettu za druhé světové války, ČTK řekl, že mnozí představitelé židovské komunity v zahraničí reagují "hystericky", protože jsou mylně informováni, že údajné znesvěcení se týká židovského hřbitova poblíž Staronové synagogy. Při pozemních pracích na stavbě podzemních garáží pro novou budovu České pojišťovny byly objeveny zbytky starého, již od 14. století nepoužívaného židovského hřbitova. Představitelé židovské komunity se s pojišťovnou dohodli, jak se bude při stavbě pokračovat, ale dohodu zpochybnili vysocí činitelé židovské komunity v zahraničí.

Průzkum spokojenosti s uplatňováním demokracie v ČR

S uplatňováním demokracie v České republice není spokojena přesně polovina občanů, spokojenost naopak pociťují dvě pětiny, tedy 40 procent lidí. Podle lednového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění se tak zastavil od roku 1997 klesající trend pozitivních názorů. Počet občanů vyjadřujících spokojenost proti loňskému roku dokonce vzrostl o sedm procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které obdržela ČTK. Víru v možnosti demokracie vyslovilo 64 procent dotázaných, naopak 29 procent nepřipouští využití těchto možností při řešení vážných problémů.

Ze sportu:

Český tenista Jiří Novák potvrzuje výbornou formu z prvního kola Davisova poháru, když na turnaji v Dubaji vyřadil ve druhém kole sedmého nasazeného Hichama Araziho z Maroka 6:4, 1:6, 6:0 a postoupil do čtvrtfinále. V něm se utká s dalším Maročanem Karimem Alamim.

Český hokejový gólman Roman Turek vede pořadí NHL podle průměru branek inkasovaných na zápas. Strážce branky týmu St. Louis Blues se v dosavadním průběhu tohoto ročníku dostal na číslo 2,02. Odchytal 28 vítězných zápasů a v této části statistiky zaujímá druhé místo za Martinem Brodeurem z New Jersey Devils. Právě Brodeur složil v rozhovoru pro list USA Today svému českému rivalovi poklonu: "Chytal jsem proti němu ve finále mistrovství světa ve Vídni v roce 1996, kde Češi získali zlaté medaile. Byl neuvěřitelný," nechal se slyšet Kanaďan.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky deště nebo deště se sněhem, od středních poloh srážky sněhové. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.