Zprávy pátek, 13. srpna 1999

A nyní podrobně:

Kosovští uprchlíci odlétají do vlasti

Jen s příručními zavazadly vystupovali dnes z autobusů na ostravském letišti v Mošnově kosovští uprchlíci, kteří se po několikaměsíčním pobytu v českých humanitárních střediscích vracejí do vlasti. Odbavení, jemuž asistovalo asi 25 pracovníků uprchlických táborů, neprovázely žádné komplikace. Cizinecká policie vydala každému běženci vracejícímu se do Kosova jednorázový cestovní doklad, který má v provincii platit i jako průkaz totožnosti. Česká republika letecky přepravila z oblastí sužovaných masovým odchodem kosovských Albánců 824 uprchlíků a poskytla jim dočasné útočiště. Většina z nich projevila přání vrátit se do svých domovů. Dobrovolná repatriace z ČR má pokračovat do 14. září.

Čeští policisté pro Kosovo budou skládat zkoušku z angličtiny

Čeští policisté, kteří mají odjet do mezinárodní policejní mise v jugoslávském Kosovu, budou v nejbližší době skládat zkoušku z anglického jazyka. Deset vybraných policistů by mělo do provincie odcestovat nejpozději na podzim, řekl ve čtvrtek ČTK ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker. Tým bude složen například z expertů z oborů foto- a videodokumentace, biologie a antropologie, daktyloskopie a balistiky. Skupina kriminalistů se má věnovat objasňování masakrů a porušování lidských práv v oblasti.

Ekologové ukončí blokádu v Trojmezenském pralese, pokud přestane kácení stromů

Ekologové, bránící kácení stromů v šumavském národním parku, navrhují konec blokády, pokud správa parku zastaví zásahy v pralese Trojmezná. Oznámili to ve čtvrtek po jednání se zástupci správy parku ve Vimperku. Správa Národního parku Šumava se k návrhu vyjádří v pondělí. Její ředitel Ivan Žlábek uvedl, že návrh na ukončení blokády je za této situace pokusem o přenesení odpovědnosti za její důsledky na správu parku. Jak připomněl, blokáda ekologů byla úspěšná v tom smyslu, že podstatně snížila účinnost zásahu proti kůrovci v pralese.

Miloslav Výborný předložil novelu na omezení imunity poslanců a senátorů

Šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru lidovecký poslanec Miloslav Výborný předložil znovu návrh ústavní novely, která omezuje imunitu poslanců a senátorů. Podle nynější úpravy je stíhání člena parlamentu navždy vyloučeno, odepře-li jej parlamentní komora k trestnímu stíhání vydat. Výborný navrhuje, aby imunita platila jen po dobu trvání poslaneckého či senátorského mandátu. Předlohu podporují i další lidovečtí poslanci a kolegové z Unie svobody. S podobnou iniciativou Miloslav Výborný ve sněmovně zhruba před rokem neuspěl. Poslanci kritizovali fakt, že návrh neřešil postup u trestných činů s politickým podtextem. Výborný proto navrhuje, aby v těchto případech byla imunita doživotní, pokud se na tom parlamentní komora usnese.

ODS údajně využila mnohamiliónový dar, který nepřiznala

Občanská demokratická strana údajně v účetnictví nepřiznala 7,3 miliónu korun, které jí poskytly dvě brněnské firmy Železniční stavitelství Brno a Morávka Centrum na volební kampaň v roce 1996. Uvádí to internetový magazín deníku Mladá fronta Dnes. Obě firmy podle těchto informací zaplatily pražské firmě Helios za tisk 4200 billboardů a desítek tisíc menších plakátů a brožur pro ODS. Bývalý výkonný místopředseda ODS Libor Novák se k celé záležitosti nedokázal vyjádřit, protože si podle svých slov "nic nepamatuje". Kopie faktur, které celou transakci dokazují, má však deník k dispozici. Mluvčí ODS Lukáš Herold o ničem takovém neslyšel, a proto se k tomu nemůže vyjádřit. "O ničem takovém, co uvádí čtvrteční internetovské vydání Mladé fronty Dnes, nejsem informován. Není mi nic takového známo, nicméně mě nepřekvapuje, že se takovéto články objevují před volbami," řekl Herold bez bližšího upřesnění ČTK.

Ředitel Železničního stavitelství Brno Michal Štefl přiznal, že jeho firma podpořila ODS z naprosto zištných důvodů. Chtěla se tak dostat zejména do přízně ministra dopravy, který rozhodoval o vypsání veřejných zakázek na stavby na I. a II. tranzitním železničním koridoru, uvádí iDnes. Železniční stavitelství Brno získalo ve veřejné soutěži od Českých drah ty největší zakázky. Deník dodává, že přímou souvislost mezi zakázkami pro Železniční stavitelství Brno a finančním příspěvkem na volební kampaň ODS ale nelze prokázat.

Vzhledem k tomu, že ODS nikde přijetí tohoto daru neuvedla, je pravděpodobné, že se tak dopustila daňového úniku. Vyplývá to ze slov policejního důstojníka, který se financováním ODS zabývá už druhý rok a který ve čtvrtek potvrdil, že o tomto případu policie dosud vůbec nevěděla.

Česká policie stále střeží pražské budovy amerických institucí a sídlo RFE/RL

Policie České republiky stále intenzívně střeží pražské budovy amerických zastupitelských orgánů a sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Podle mluvčí policie Ivany Zelenákové tato opatření budou trvat až do odvolání. Posílené policejní hlídky střeží americké instituce kvůli anonymní hrozbě od 23. července. O bližším obsahu anonymu, popřípadě o opakování výhrůžek policie odmítá cokoli sdělit. Podle neoficiálních informací byla hrozba namířena hlavně proti rozhlasové stanici Svobodná Evropa a jejímu vysílání do Íránu a Iráku.

IVVM: Tři čtvrtiny občanů ČR pokládají ekonomiku země za špatnou

Téměř tři čtvrtiny obyvatel České republiky pokládají hospodářskou situaci země za špatnou. Vyplývá to z červencového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Naopak 24 procent ji hodnotí dobře, což je nejméně od února 1997. Ekonomicky úspěšnější než Česká republika jsou podle občanů nejen tradičně Německo a Rakousko, ale i Maďarsko, Polsko a Slovinsko. Podle IVVM nedokázalo 26 procent dotázaných odpovědět na otázku, co je předností české ekonomiky. 24 procent respondentů přitom uvedlo, že žádné přednosti neexistují. Ekonomickou transformaci a s ní spojenou možnost svobodného podnikání, konkurenční prostředí a tržní hospodářství uvedlo jako přednost devět procent obyvatel.

Zahraniční organizace podpořily petici obyvatel Libkovic

Dopis podporující petici bývalých občanů severočeských Libkovic, kteří od státu požadují vrácení vyvlastněných pozemků, zaslalo Poslanecké sněmovně Mírové centrum České republiky. "Zamítnutí žádosti lidí, kteří se pokusí o obnovu naprosto zbytečně zlikvidované komunity, by bylo zjevným porušením lidských práv," informovala ve čtvrtek ČTK o obsahu dopisu, který podepsalo 57 zahraničních organizací, koordinátorka Mírového centra Adéla Kubíčková. Potom, co Mostecká uhelná společnost rozhodla o nedotěžení slojí pod bývalými Libkovicemi, požádali vystěhovaní obyvatelé obce o vrácení svých pozemků za cenu, která jim byla původně vyplacena. Na petici, podepsanou 46 bývalými občany Libkovic, odpovědělo ministerstvo průmyslu a obchodu vyjádřením, že postižení mají vyjednávat s vlastníky Mostecké uhelné společnosti. Stát má totiž ve společnosti minoritní podíl.

Petici zaslanou sněmovně považují bývalí obyvatelé Libkovic podle posledního starosty Stanislava Břicháčka za poslední možnost, jak apelovat na stát. Rozhodnutí o likvidaci obce kvůli těžbě hnědého uhlí padlo ještě před rokem 1990, realizováno však bylo až po pádu komunistického režimu. Mnozí z obyvatel měli být nevybíravým nátlakem přinuceni přistoupit na podprůměrné odškodnění za majetek shromažďovaný celými generacemi.

Deklarace práv počatého dítěte není podle Miloslava Výborného o zákazu interrupcí

Deklarace práv počatého dítěte, kterou by v českém právním řádu rádi viděli lidovci, nechce podle poslance Miloslava Výborného zakázat právo na umělé přerušení těhotenství, nýbrž oživit celospolečenskou debatu o hodnotě lidského života. Deklaraci chtějí na podzim vyhlásit některé humanitární organizace a podle lidoveckého poslance Jiřího Karase by ji v listopadu měla Česká republika oficiálně přijmout. "Křesťanští demokraté nemají ve svém politickém ani volebním programu zrušení takzvaného potratového zákona," obhajoval ve čtvrtek Výborný na tiskové konferenci iniciativu svého stranického kolegy Karase. Podle Výborného totiž chybí v České republice diskuse o přerušení těhotenství a sociálních důvodech, kvůli nimž se ženy k potratu rozhodnou.

V Uherském Hradišti začala výstava fotografií o povodních

Na 160 fotografií Ladislava Chvalkovského je instalováno na výstavě Povodeň 1997, která byla ve čtvrtek zahájena ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti a potrvá do 3. října. Fotografie připomínají nejen okamžiky hrůzy, ale objevují také zcela neočekávané pohledy na vodní hladinu v místech, kde ji nikdo před dvěma lety nečekal.

Letecký den CIAF se uskuteční v Hradci Králové pošesté

Největší leteckou akci letošního roku slibuje šestý ročník přehlídky Czech International Air Fest '99 v Hradci Králové. Pozvání na prestižní leteckou show, která se uskuteční 4. a 5. září, zaslali organizátoři vojenským letectvům 24 zemí z Evropy a Spojených států. Novinářům to ve čtvrtek oznámil Aleš Cabicar z Czech Air Force Benevolent Fund's Agency, která CIAF '99 za podpory českého armádního letectva organizuje. Návštěvníci, pro které organizátoři připravili na oba víkendové dny šestihodinový letecký program, budou moci zhlédnout mimo jiné vystoupení akrobatických skupin z Ukrajiny, Francie a Slovenska a vzdušný souboj v podání dvou slovenských migů. Pořadatelé také předají sedm ocenění jednotlivcům i leteckým skupinám.

Lysá nad Labem dokončila rekonstrukci 110 bytů v Mladé

Poslední volný byt ze 110 zbývá nyní radnici v Lysé nad Labem ve dvou obytných domech po sovětské armádě, které zrekonstruovala v bývalém vojenském újezdu Milovice-Mladá. Část z nich ještě příští týden čeká kolaudace, do osmašedesáti se však nájemníci začnou stěhovat už v pátek a o víkendu. Novinářům to ve čtvrtek řekl starosta Lysé nad Labem Hynek Fajmon 'ODS). Na rekonstrukci jednoho bytu přispěl částkou 320.000 korun stát a od 195.000 do 480.000 korun dodali noví nájemníci, kteří si tak předplatili nájemné.

Mladou si jako vojenské cvičiště poprvé vybrala už v roce 1905 rakousko-uherská armáda. V roce 1938 ji zabral wehrmacht. Po druhé světové válce se do ní vrátili čeští vojáci, ale po invazi v roce 1968 ji začala využívat sovětská armáda. Údajně tam žilo až 100.000 sovětských vojáků. Poslední odešli v červnu 1991. Jejich pobyt stále připomíná řada zchátralých domů i vojenských objektů s rozbitými okny a vchody bez dveří, které však rychle začínají zarůstat keři a mladými stromky.

Všechny dostupné informace o českém filmu v archivní ročence

Všechny dostupné informace o české kinematografii roku 1998 soustřeďuje Filmová ročenka, kterou vydal Národní filmový archiv 'NFA). Na šesti stech stranách naleznou zájemci v češtině i angličtině seznamy hraných, dokumentárních a animovaných snímků i reklam, doplněný jmény tvůrců, herců a výrobců, charakteristikami filmů a technickými údaji. Ročenka, která stojí 170 korun, obsahuje přehled premiér českých i zahraničních titulů a distribučních údajů.

Ruští odborníci stavějí v Brně umělé skály pro tygry a levharty

Pět specialistů z Moskvy začalo v uplynulých dnech s výstavbou umělých skal v budoucím tygřinci brněnské zoologické zahrady. Do konce září zde vytvoří expozici, která bude kopií skutečné přírody s potoky, kaskádami a jezírky. V ní najdou domov tygři sumaterští a levharti cejlonští. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí zoo Petr Urbánek s tím, že vybudování tygřince přijde asi na jedenáct miliónů korun.

Ze sportu:

Slibnou remízu 1:1 vybojovali ve čtvrtek fotbalisté Olomouce v prvním zápase předkola Poháru UEFA na půdě moldavského Šerifu Tiraspol.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti přeháňky. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.