Zprávy pátek, 14. května 1999

A nyní podrobněji:

Vláda schválila dostavbu jaderné elektrárny Temelín

Vláda se rozhodla pokračovat ve výstavbě jaderné elektrárny Temelín. Po více než pětihodinovém jednání přijala koncepci ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s tím, že náklady na dostavbu Temelína nesmějí převýšit dosud stanovených 98,6 miliardy korun a termíny související s dostavbou nebudou moci být prodlouženy. Pokud by Temelín nebyl dostavěn ve stanoveném termínu, tedy do září 2000, je Grégr ochoten rezignovat na svou funkci ministra. Návrh usnesení, na kterém se v noci na čtvrtek shodlo 11 z 19 členů vlády, zároveň Grégrovi a ministru financí Ivo Svobodovi ukládá do září vypracovat návrh privatizace energetických společností včetně Českých energetických závodů 'ČEZ), hlavního investora stavby temelínské elektrárny.

Premiér Miloš Zeman po jednání kabinetu řekl, že ministři při rozhodování nebrali v úvahu středeční prohlášení prezidenta Václava Havla, který se nepřímo vyslovil proti dostavbě Temelína. "Brali jsme jeho názory potud, pokud je Havel ekologickým a ekonomickým odborníkem nebo odborníkem na jadernou energii," prohlásil Zeman.

Reakce na rozhodnutí vlády

Rozdílné reakce vyvolalo rozhodnutí vlády o dostavení jaderné elektrárny Temelín. "Rozhodnutí vlády respektuji," řekl vicepremiér Pavel Rychetský, jeden ze "skalních" odpůrců dostavby elektrárny. Podobně se vyjádřil ministr kultury Pavel Dostál. Ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který navrhoval zastavení stavby, prohlásil, že výsledek 11:8 ve prospěch opačného názoru není špatný. Naopak uspokojení po jednání vlády neskrývali premiér Miloš Zeman a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Ekologové sice vyjádřili nad rozhodnutím vlády zklamání, ale tvrdí, že elektrárna přesto spuštěna nebude. "Vláda pouze otevřela dveře dalšímu trápení," komentoval verdikt v tiskové zprávě Jan Beránek z ekologického Hnutí Duha. Předseda Hnutí Duha Jakub Patočka pouze zopakoval, že vláda podle něj nerozhodovala o Temelínu naposledy. To je také názor bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka, podle něhož se sociální demokraté přihlásili k odpovědnosti "za národohospodářské ztráty, které z dostavby vyplynou". Duha a další ekologové jsou rozhodnuti proti dostavbě vystupovat s neztenčenou intenzitou, a to jak právními, tak politickými kroky.

Rozhodnutí vlády dostavět jadernou elektrárnu Temelín považuje mezinárodní ekologická organizace Greenpeace za chybné. Uvádí se to v prohlášení, které ČTK poskytl koordinátor kampaní Greenpeace v ČR Čestmír Hrdinka.

Za jediné možné a smysluplné označil rozhodnutí vlády předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, podle něhož by každé jiné bylo bláznovství. Také zástupci ODS v Senátu podporují v této otázce vládu. Předsedkyně Senátu Libuše Benešová dostavbu vítá, šéf klubu Mirek Topolánek ji respektuje.

Naopak rozhodně proti se staví předsedkyně společného klubu Unie svobody a ODA Jitka Seitlová a místopředseda Senátu Petr Pithart 'KDU-ČSL).

Komunističtí poslanci a senátoři přijali rozhodnutí kabinetu s ulehčením. Vládní verdikt potěšil předsedu poslaneckého klubu, Jihočecha Vojtěcha Filipa. "Temelín patří do rozumné energetické koncepce České republiky," reagoval jeho stranický kolega Jiří Maštálka.

Starosta jihočeského Týna nad Vltavou Jiří Eisenvort přivítal verdikt o budoucnosti elektrárny jako rozumný. Stavba podporuje rozvoj města, které navíc dostává z temelínské kotelny elektřinu. Naopak starostové severočeských obcí se obávají že spuštění Temelína vyvolá další vlnu propouštění a zhorší již tak dost tíživou ekonomickou a sociální situaci v regionu. Přinese totiž podle nich snížení výkonu tepelných elektráren a s tím související útlum těžby v uhelných společnostech.

Evropský parlament k Temelínu

Poslanci Evropského parlamentu reagovali na rozhodnutí české vlády dostavět jadernou elektrárnu Temelín podle individuální citlivosti na jadernou energetiku. Evropská komise pouze připomněla, že Temelín nepatří mezi elektrárny ve střední a východní Evropě, jejichž uzavření z bezpečnostních důvodů naléhavě požaduje.

"Stačily hlasy dvou ministrů a byli bychom uspěli," řekla ČTK Marialiese Flemmingová, poslankyně EP za Rakouskou lidovou stranu 'ÖVP), spoluautorka rezoluce schválené parlamentem minulý týden. Nyní se na jejím základě musí podle ní vyslovit Evropská komise. Rakouská vláda na tom bude trvat. "Zřejmě vypravíme do ČR delegaci parlamentu. A budeme mluvit s prezidentem Václavem Havlem. Je to politik, který nemyslí jen ekonomicky, který má mnohem blíže ke starostem a potřebám lidí. Nesmírně ho obdivuji," řekla Flemmingová.

Kavan jednal v Albánii o pomoci kosovským běžencům

Především o humanitární pomoci Albánii a kosovským uprchlíkům v této zemi jednal ve čtvrtek v podvečer ministr zahraničních věcí Jan Kavan s prezidentem a předsedou vlády Albánské republiky. Kavan při příležitosti cesty do Albánie navštívil i českou vojenskou polní nemocnici, která je umístěna v přímořském městě Kavaje. "Jednali jsme o řadě věcí. Jednak o humanitární pomoci Albánii a především pak o způsobu, jak pomoci 430.000 uprchlíkům," řekl novinářům Kavan. Poznamenal, že z rozhovorů vyplynulo, že Albánie má zájem především o dodávky přikrývek, zdravotnického materiálu a potravin. Kavan albánské představitele informoval i o česko-řecké iniciativě k urovnání kosovské krize. "Projevili o ni velký zájem. Hovořili jsme i o konkrétních detailech, jež by měly vést k průlomu současné patové situace," upřesnil Kavan.

Středoevropští premiéři budou obnovovat Visegrád

Český premiér Miloš Zeman a jeho slovenský, polský a maďarský protějšek budou dnes a v sobotu jednat v Bratislavě o oživení spolupráce zemí bývalého Visegrádu. Na summitu mají předsedové čtyř vlád projednat dokument Náplň visegrádské spolupráce, který stanoví konkrétní rámec součinnosti jejich zemí a Prohlášení ze setkání předsedů vlád zemí Visegrádu. ČTK o tom informovala Monika Pajerová z ministerstva zahraničí.

Kubánskému disidentu trvalo půl roku, než se mohl sejít s Havlem

Až po více než půlročním snažení se ve čtvrtek podařilo kubánskému bojovníkovi za lidská práva Elizardu Sánchezovi sejít se v Praze se svým vzorem - prezidentem Václavem Havlem. Na loňském podzimním Fóru 2000 chyběl, protože mu režim Fidela Castra nedovolil vycestovat ze země. Sánchez si vysoce cení zastání, jaké mají kubánští bojovníci za demokracii v České republice, v jejímž čele stojí světově proslulý zastánce lidských práv, řekl ČTK Havlův mluvčí Ladislav Špaček.

ČR předložila v dubnu komisi OSN pro lidská práva v Ženevě návrh rezoluce, v níž žádá kubánskou vládu, aby zajistila respektování lidských práv a základních svobod a aby osvobodila všechny osoby uvězněné proto, že vyjadřovaly své názory. Předseda Kubánské Komise pro ochranu lidských práv a národní usmíření nežádá od Prahy žádnou další diplomatickou iniciativu nad rámec ženevské rezoluce. "Nejlépe pomůže Česká republika tím, že bude silným členem demokratických států," citoval Sánchezova slova ze schůzky s Havlem jeho mluvčí.

Poslanecká sněmovna k vývoji státního rozpočtu

Pokračující obezřetná měnová a fiskální politika a důsledné provádění strukturálních reforem jsou předpoklady pro podstatné oživení české ekonomiky. Prohlásil to ministr financí Ivo Svoboda, když ve čtvrtek Poslaneckou sněmovnu informoval o vývoji letošních veřejných rozpočtů.

Jednou z příčin současné malé výkonnosti ekonomiky, která vyvolává tlak na zvyšování rozpočtového schodku, jsou podle premiéra Miloše Zemana i úsporná opatření bývalé pravicové vlády z roku 1997. Zeman to uvedl ve sněmovně, která se začala zabývat vývojem státního rozpočtu. Poslanci zařazením tohoto bodu do programu zasedání reagovali na údaje ministerstva financí, které očekává, že rozpočtový deficit může činit na konci roku 47 miliard korun, ačkoli poslanci původně schválili schodek ve výši 31 miliard.

Klaus navštívil setkání k jubileu 'otce liberalismu' von Hayeka

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus kritizoval ve čtvrtek v pražském Obecním domě socialistické myšlenky hájící zásahy státu do ekonomiky. V projevu u příležitosti 100. výročí narození Friedricha Augusta von Hayeka, nositele Nobelovy ceny za ekonomii, vzdal Klaus obhájci volné konkurence a liberalismu hold. Hayek odmítal možnost sladění svobody a centrálního plánování. Socialismus podle něj lidskou svobodu omezuje a narušuje. "Hayek nám odkázal myšlenku, že centrální řízení je možné jen v systémech jednoduchých, ve složitém systému musí nastoupit trh. Socialisté to vidí přesně opačně," uvedl Klaus.

Šedivý upozornil na možnost přerušení výcviku nadzvukových pilotů

Ztráta schopnosti řídit nadzvukový letoun hrozí podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého českým pilotům, pokud armáda nezačne v roce 2003 nakupovat a zavádět do výcviku nové nadzvukové stroje západní výroby. Česká republika zároveň sníží svou obranyschopnost, upozornil na tiskové konferenci Šedivý. Ruské stíhačky MiG-21 začne armáda vyřazovat už v roce 2003, proto je kvůli výcviku nutné začít přecházet na nové stroje. "Je otázkou politického rozhodnutí, zda přerušíme výcvik našich nadzvukových pilotů a budeme nakupovat o něco později," řekl Šedivý. Financování nákupu je však podle něj zásadním problémem.

Nuceně nasazení v Německu mají naději na odškodnění

Naději na odškodnění, ale nikoli úplnou jistotu, že se tak stane, mohou mít čeští občané nuceně nasazení nebo podrobení otrocké práci pro nacistické Německo. ČTK to řekl do New Yorku představitel českého ministerstva zahraničí Jiří Šitler, který se zúčastnil ve Washingtonu dvoudenní mezinárodní konference, která zabývala problematikou odškodnění ze strany německých firem. "Nechci, aby byla vzbuzena přehnaná očekávání, která nemohou být naplněna," řekl Šitler, který vede na ministerstvu zahraničí odbor zemí střední Evropy. Upozornil, že nejlepší, co nyní mohou české oběti nucených a otrockých prací dělat, je shromažďovat dokumentaci, která prokáže jejich nároky.

Kessler popírá, že se Ústavní soud vyslovil pro zrušení dekretů

Předseda Ústavního soudu Zdeněk Kessler rozhodně odmítl informace, podle nichž se soudci Ústavního soudu měli vyslovit pro zrušení poválečných dekretů prezidenta Edvarda Beneše. V prohlášení pro ČTK zdůraznil, že pokud dva z 15 soudců Ústavního soudu vyslovili před několika dny názor, že zrušení těchto "vyhaslých norem" nemůže mít reálný dopad, pak jde o jejich osobní názor, který nelze zaměňovat se stanoviskem Ústavního soudu České republiky. Připomněl, že plénum Ústavního soudu v březnu 1995 zamítlo návrh na zrušení dekretu o konfiskaci nepřátelského majetku a Fondech národní obnovy. "Od vydání tohoto nálezu se Ústavní soud otázkou dekretů nezabýval, své stanovisko v nálezu obsažené nezměnil a nevidí důvodu, proč by se tak mělo stát," uzavřel Kessler.

Británie nemluví o podpoře, ale o sledování kosovských kroků ČR

Postoj Británie, jednoho z klíčových účastníků protisrbského zásahu, k česko-řecké iniciativě na urovnání kosovského konfliktu je rezervovaný. Británie iniciativu "se zájmem sleduje", uvedlo britské velvyslanectví pro ČTK. Británie zatím, podobně jako Spojené státy, chyběla ve výčtu zemí, o kterých ministr zahraničí Jan Kavan tvrdil, že se jim uvedená iniciativa zamlouvá či že ji dokonce podporují. "Vítáme veškeré úsilí o řešení kosovské krize, která podporují snahy skupiny G8," uvedlo velvyslanectví Británie, která se narozdíl od ČR přímo podílí na bombardování srbských pozic. Česká iniciativa přitom podle některých analytiků klade větší důraz než návrh skupiny G8 na zapojení Jugoslávie do urovnání procesu a je vůči ní vstřícnější.

Čtyřkoalice kritizovala mírový plán ministra Kavana

Za chybný a špatně načasovaný krok označila čtyřkoalice mírovou iniciativu ministra zahraničí Jana Kavana týkající se řešení současné krize kolem Jugoslávie. V prohlášení, o němž ČTK informoval senátor Michael Žantovský, strany čtyřkoalice Kavana důrazně požádaly, aby ve své iniciativě nepodnikal žádné další kroky. Strany čtyřkoalice, tedy Křesťanské a demokratické unie-Československé strany lidové, Občanské demokratické strany, Unie svobody a Demokratická unie, soudí, že Kavanova iniciativa může pouze prodloužit utrpení obětí konfliktu a zkomplikovat řešení kosovské krize. Navíc se domnívají, že iniciativa neprospívá zájmům ČR a vztahům s jejími spojenci.

Další skupina uprchlíků z Kosova přistála na letišti v Ostravě

Dalších 111 uprchlíků z jugoslávské provincie Kosovo v noci na čtvrtek na palubě českého vojenského speciálu přistálo na letišti v Ostravě-Mošnově. Ve skupině bylo i 37 dětí. Z letiště byli běženci převezeni do uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku. Tam stráví dva dny ve zdravotní karanténě. Poté budou převezeni do pobytového střediska zřízeného v Seči u Chrudimi.

Nemocní uprchlíci se mohli vrátit do ubytovny v Hněvotíně

Lékaři kroměřížské nemocnice ve čtvrtek propustili zpět do humanitárního střediska pro běžence v Hněvotíně u Olomouce čtveřici kosovských uprchlíků, které koncem minulého týdne v souvislosti s průjmovým onemocněním ve středisku postihly zdravotní komplikace. Ubezpečili zároveň, že u vyhnanců nezjistili žádné vážné infekční onemocnění. Průjmové onemocnění postihlo na sklonku minulého týdne ve středisku v Hněvotíně 18 dospělých a šest dětí. Tábor chtěl v úterý navštívit prezident Václav Havel s chotí, ale kvůli náhlému onemocnění běženců zvolil cestu do střediska ve Zbýšově u Brna.

Na Svaté Hoře u Příbrami začalo setkání katolické mládeže

Kvalifikovaný pohled části věřící mládeže na současnou situaci v České republice i v církvi má podat celorepublikové setkání, na němž od čtvrtka do neděle jedná na Svaté Hoře u Příbrami 80 mladých lidí z celé republiky. Jednání se jako pozorovatelé účastní kněží a řeholnice pracující s mládeží. Podobné setkání se koná vůbec poprvé a mělo by upozornit na nejčastější a nejdůležitější problémy mladých lidí, řekl ČTK tiskový mluvčí sekce pro mládež České biskupské konference Jan Balík. "Z jednání by měl vzejít materiál, který by podal kvalifikovaný pohled katolické mládeže na problémy ve společnosti i církvi," uvedl.

Romové zahájili mezinárodní protest proti vepřínu v Letech

Mezinárodní protestní akci za odstranění vepřína v Letech na Písecku, stojícím v místech romského pracovního tábora z období druhé světové války, zahájili zástupci českých romských organizací. Učinili tak při pietním aktu u pomníku romským obětem války, zřízeném v místě táborového hřbitova v sousedství vepřína. "Protest bude probíhat nejen v ČR, ale ve všech zemích, kde působí Romský národní kongres 'RNC), tedy v Polsku, Maďarsku, Makedonii, Německu, Švédsku a USA. Budeme pořádat různé kulturní akce, mítinky a setkání, kde budeme informovat o všech věcech, které se v táboře v Letech děly, a protestovat proti tomu, že zde tento prasečák ještě stojí," řekl ČTK Ondřej Giňa z koordinačního centra RNC.

Aktivity romských organizací, které tlačí vládu, aby se znovu vrátila k záměru zrušit vepřín v Letech na Písecku a vybudovat na jeho místě důstojný památník romským obětem holocaustu, jsou podle vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla vhodné a správné. "Bojkot však podle mého názoru není ta nejlepší cesta a v daném případě si myslím, že jeho organizátoři nemají síly na to, aby ho realizovali nějakým účinným způsobem," řekl Uhl v rozhovoru pro ČTK.

Romská zpěvačka Věra Bílá nadchla česko-americké obecenstvo

Romská zpěvačka Věra Bílá se skupinou Kale nadchla česko-americké obecenstvo ve Washingtonu i v New Yorku, kde vystoupily jako hlavní magnet festivalu romské kultury z České republiky. "Skupina přestala hrát kolem jedenácté večer a klubový prostor jakoby vychladl poté, co ho naplnila dávka vřelosti a tepla," napsal vlivný list The Washington Post k hudebnímu vystoupení, které měla Bílá a Kale v úterý ve washingtonském klubu Iota. V recenzi list přirovnal skupinu Kale ke španělským Gypsy Kings ovšem s výhradou, že Kale používá mnohem propracovaněji vokální harmonii a kytary. Věru Bílou zase propagační upoutávky přirovnávaly k americké černošské hvězdě Elle Fitzgeraldové.

Prezident udělil medaili sochaři Bělskému

Stříbrnou pamětní medaili udělil prezident Václav Havel známému sochaři Františku Bělskému, který žije od roku 1948 ve Velké Británii. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že ocenění předal umělci vedoucí prezidentské kanceláře Ivo Mathé. Bělský si zachoval těsný vztah ke své rodné zemi a umisťuje zde i svá díla. Je autorem busty Winstona Churchilla v Thunovské ulici či památníku parašutistů, kteří za druhé světové války zahynuli v kryptě kostela v Resslově ulici v Praze. S jeho rodištěm jsou spojena i některá díla v Británii. Z Bělského dílny pochází například pomník českým vojákům Cholmondeley nebo pamětní plastika Jana Palacha v Londýně.

Evropský ambsador pokřtil mládě zebry jménem Evropa

Jméno Evropa nese od čtvrtka ve zlínské zoologické zahradě Lešná mládě zebry, které, pokřtil sektem z ručně tepané mosazné křtitelnice ze 16. století velvyslanec Evropské unie v České republice Ramiro Cibrian. Slavnost se uskutečnila v rámci Dnů Evropy ve Zlíně. Tento druh zebry je poměrně vzácný. Žije zejména v severní části Ugandy a v Evropě ho chovají pouze čtyři zahrady, uvedl ředitel zoo Ivo Klika. Cibrian při návštěvě afrického pavilónu ocenil, že zde vedle zeber žijí žirafy, buvolci běločelí, nosorožci a další zvířata ve společném výběhu, což není v Evropě zvykem. Podotkl, že by ve stejném přátelském kontaktu měly žít také národy kontinentu.

Ze sportu:

Až samostatné nájezdy rozhodly o tom, že do finále hokejového mistrovství světa v Norsku postoupili hráči České republiky. Rozhodující nájezd proměnil obránce Jaroslav Špaček. V základní hrací době zvítězili hokejisté České republiky nad Kanadou 6:4, v prvním semifinále prohráli ve středu 1:2. V desetiminutovém prodloužení gól nepadl. V sobotním a nedělním finále se čeští hokejisté střetnou s celkem Finska, které v semifinále v prodloužení vyřadilo Švédsko.

V dohrávaných utkáních 27. kola první fotbalové ligy Blšany zdolaly Drnovice 3:1, Slavia Praha Liberec 1:0 a Teplice Opavu 4:0. Tabulku vede Sparta, před Slavii a Teplicemi. Poslední trojlístek tvoří Plzeň, Příbram a Karviná.

Osmou, "královskou" etapu cyklistického Závodu míru, která vedla z Freitalu do Hofu a měřila 238 kilometrů, vyhrál Polák Piotr Przydzal. Ve stejném čase projeli cílem i jeho krajané Radoslav Romanik a Jaroslaw Rebieski. Nejlepší z českých závodníků Jaroslav Bílek dojel pátý.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.