Zprávy pátek, 14. ledna 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Úvodem krátce k některým tématům...

A nyní podrobněji:

ODS a ČSSD budou po týdnu pokračovat v jednání o opoziční smlouvě

Po týdnu intenzivních konzultací a vnitrostranických jednání se v pátek odpoledne znovu sejdou tříčlenné delegace České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany při druhém kole takzvaného smírčího řízení. Minulý pátek si obě strany vyměnily své písemné představy o další podobě opoziční smlouvy, kterou podepsaly před rokem a půl. Na páteční jednání půjdou vyjednavači ODS a ČSSD v čele se svými předsedy Václavem Klausem a Milošem Zemanem už s mandátem svých stranických grémií a s konkrétními požadavky. Jednání se uskuteční jen několik dní předtím, než vláda předloží Poslanecké sněmovně už třetí verzi státního rozpočtu.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a představitelé Českomoravské konfederace odborových svazů se shodli na nutnosti ekonomického růstu

Zastavení růstu nezaměstnanosti a vyřešení některých odborářských problémů není možné bez růstu ekonomiky. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus to řekl ve čtvrtek po setkání s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů a představiteli jednotlivých svazů. Klaus zdůraznil nemožnost změny společenské a ekonomické situace v zemi bez jistého kroku ve sféře politické. Zvýší-li se ekonomický růst pouze o jedno procento, bude podle něj nezaměstnanost narůstat.

Václav Klaus také slíbil odborovému předákovi Richardu Falbrovi urychlené schválení novely zákona o konkursu a vyrovnání. Zároveň ale varoval, před přehnaným očekáváním. Nebezpečí si je vědoma také Českomoravská konfederace odborových svazů, která chce prosadit ještě další kroky. Falbr připomněl, že odbory požadují schválení zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatelů.

Nepokoje v českých a moravských věznicích podle informací Vězeňské služby utichly

Vzpoura vězňů, která tento týden otřásla téměř polovinou českých a moravských věznic, podle ředitele sekretariátu generální ředitelky Vězeňské služby Aleše Kýra ve čtvrtek odpoledne skončila. "Z hlášení příslušných ředitelů vyplývá, že se v odpoledních hodinách konsolidovala situace nejen ve věznici Vinařice, ale též ve věznicích Stráž pod Ralskem a Kuřim, kde se vedle hromadné hladovky vyskytovaly i projevy hrubé nekázně odsouzených," uvedl Kýr v prohlášení.

Podle informací ČTK však ve věznici v Kuřimi na Brněnsku a ve Valdicích na Jičínsku protesty pokračují. Jak ČTK dále informovala, většina z 800 kuřimských vězňů se po čtvrtečním odpoledním setkání se zástupci Českého helsinského výboru rozhodla pokračovat v hladovce, dokud se nezlepší jejich životní podmínky. Naopak vězni z Valdic své požadavky stupňují a zaměřili je nyní na snahu změnit vnitřní chod věznice. Oběd ve čtvrtek neodebralo ve Valdicích téměř 900 ze 1600 odsouzených.

Vězni v některých českých a moravských věznicích od pondělí protestovali hladovkou a ničením vybavení proti novele zákona o výkonu trestu a upozorňovali na přeplněnost věznic a špatné sociální podmínky. Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová vězně ve čtvrtek ujistila, že jejich požadavky, týkající se obsazenosti věznic a hygienických podmínek, jsou už projednávány s příslušnými funkcionáři vězeňské služby na úrovni jednotlivých věznic, generálního ředitelství i ministerstva spravedlnosti. Naléhání vězňů na okamžité změny zákonů nebo personální změny mezi řediteli věznic však označila za nepřijatelné.

Meclová: Limit na stravu vězňů se zvýší od února z 35 na 45 korun

Ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová se ve čtvrtek dohodla s ministrem spravedlnosti Otakarem Motejlem na zvýšení denního limitu na stravu pro vězně z nynějších 35 na 45 korun. Ke zvýšení zřejmě dojde od února. Meclová současně potvrdila, že ve věznicích je klid. Protestní hladovku drží už jen několik málo vězňů, dodala Meclová.

Informace ze čtvrtečního jednání Senátu

Senát ve čtvrtek podpořil návrh vlády, aby Fond národního majetku poskytl státu peníze na výstavbu nových domovů důchodců a ústavů sociální péče. Předloha počítá s tím, že Fond národního majetku uvolní pro uvedený účel čtyři miliardy korun a stát za ně vybuduje sociální ústavy a domovy důchodců, které nahradí budovy vrácené v restituci. Restituenti museli tato zařízení ve svých objektech ponechat po dobu deseti let. Tato lhůta pomalu končí, a to většinou už v roce 2001. Stát tedy musí zajistit nové budovy, kam by mohl domovy důchodců umístit. Naprostá většina původních majitelů se totiž rozhodla použít svůj majetek k jiným než sociálním účelům.

Návrh tiskového zákona ve čtvrtek senátoři vrátili po bouřlivé debatě Poslanecké sněmovně s pozměňovacími návrhy. Ty se týkají zejména výčtu institucí, kterým bude dodáván povinný výtisk. Hlasovalo pro to 56 z 58 přítomných senátorů.

Senát vrátil Poslanecké sněmovně také návrh zákona, podle kterého by měli čeští občané bojující za druhé světové války proti nacismu v československých zahraničních a spojeneckých jednotkách dostat od státu finanční odměnu. Pro vrácení zákona s několika pozměňovacími návrhy ve čtvrtek hlasovalo všech 52 přítomných senátorů. Vyplacení odškodného, které má být odstupňováno podle délky vojenské služby a může dosáhnout až několik set tisíc korun, má jednoznačnou podporu senátorů všech politických stran. Senátorské pozměňovací návrhy se snaží rozšířit okruh oprávněných osob a zpřesnit podmínky nároku na odškodnění

Ministr zahraničí Jan Kavan jednal v Londýně o evropské integraci a bezpečnosti

O evropské integraci, evropské bezpečnostní politice ale i vztazích mezi Českou republikou a Velkou Británií jednal ve čtvrtek v Londýně ministr zahraničí Jan Kavan se svým britským protějškem Robinem Cookem. Ministři se při setkání dotkli i problematiky českých Romů, kteří žádají v Británii o azyl. K evropské bezpečnosti Kavan po skončení rozhovorů uvedl, že Česká republika by chtěla mít možnost účastnit se rozhodování o operacích, kterých se Severoatlantická aliance nebude účastnit jako celek. Cook tento názor podpořil s tím, že se chce seznámit i s názory Polska a Maďarska.

Šéf české diplomacie Jana Kavan se ve čtvrtek v Londýně setkal také se svým řeckým protějškem Jorgosem Papandreem. Projednali společnou iniciativu o hospodářské obnově jihovýchodní Evropy za účasti České republiky. Zájem na obnově Balkánu už projevilo 800 českých firem. Velkou část z nich tvoří energetické, strojírenské a dopravní podniky. Dohoda bude podepsána v Aténách, jakmile bude schválena v obou zemích. S ministrem Kavanem by do Řecka měli jet už představitelé konkrétních firem, které se rekonstrukce zúčastní.

ODS a ČSSD v ústavně-právním výboru prosadily návrh změn Ústavy

Občanská demokratická strana a Česká strana sociálně demokratická učinily další krok k prosazení společně navržených změn Ústavy. Poslanci těchto dvou stran ve čtvrtek v ústavně-právním výboru sněmovny přehlasovali zástupce dalších klubů a rozhodli o tom, že tento klíčový výbor doporučil dolní komoře parlamentu, aby ústavní novelu podpořila.

Návrh ODS a ČSSD předpokládá mimo jiné omezení prezidentských pravomocí při udělování milostí, novou úpravu jmenování vlády po volbách či zúžení poslanecké a senátorské imunity. Novela má také zavázat prezidenta k tomu, aby po volbách pověřil sestavením vlády zástupce vítězné strany. Mezi odpůrce těchto změn patří zejména Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová a Unie svobody, které soudí, že ODS a ČSSD chtějí touto cestou účelově posílit své pozice. Předkladatelé novely naopak hovoří o žádoucím zpřesnění Ústavy, zvýšení veřejné kontroly nad rozhodovacími procesy a posílení významu voleb. Autoři novely jsou také připraveni na některé kompromisy.

Vedení nového vládního integračního výboru poprvé zasedne v úterý

První zasedání předsednictva vládního integračního výboru, který prošel koncem roku výraznou proměnou, se uskuteční v úterý. Vedení výboru, v jehož čele stojí nově premiér Miloš Zeman, se bude zabývat harmonogramem práce výboru na nejbližší období několika měsíců. ČTK to ve čtvrtek řekl hlavní český vyjednavač pro vstup republiky do Evropské unie a státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička. Během plánovaného úterního zasedání očekává také diskusi o některých otázkách týkajících se komunikace mezi různými politickými subjekty v oblasti českých příprav na vstup do Unie.

Integračnímu výboru předsedal v minulosti někdejší vicepremiér Egon Lánský. Opakovaně si stěžoval na nedostatečný zájem ministrů o práci výboru i na to, že má malé pravomoce. Výbor byl po jeho odchodu výrazně zeštíhlen a i díky Zemanově předsednictví by nyní měl mít větší váhu.

Společnost Člověk v tísni vyslala pomoc čečenským uprchlíkům

Letošní první konvoj s humanitární pomocí čečenským uprchlíkům vypravila ve čtvrtek obecně prospěšná společnost Člověk v tísni. Její koordinátoři pro Ingušsko a Čečensko Šimon Pánek a Josef Pazderka ČTK sdělili, že devatenáctitunová zásilka obsahuje mouku, cukr a těstoviny a směřuje do vesnic Asinovskaja a Sernovodsk. Na organizaci sbírky se podílelo ingušské ministerstvo pro mimořádné situace. Společnost Člověk v tísni otevřela svoji kancelář v Ingušsku před týdnem. Její koordinátoři na místě spolupracují také s mezinárodní organizací Doktoři světa. Na pomoc obětem čečenského konfliktu vyčlenilo české ministerstvo zahraničí 1,5 miliónu korun. Dalších 400.000 korun se podařilo shromáždit na kontě SOS Čečensko.

Čeští vojáci SFOR zlikvidovali velké množství nevybuchlé munice na území Bosny a Hercegoviny

Téměř tři a půl tisíce kusů munice zlikvidovali loni vojáci tří ženijních týmů 1. mechanizovaného praporu Armády České republiky působící v misi SFOR II na území Bosny a Hercegoviny. Šlo o prostředky, které vrátilo civilní obyvatelstvo v rámci amnestie, tedy operace Harvest, nebo jim byly zabaveny. ČTK o tom ve čtvrtek informoval tiskový a informační důstojník jednotky Armády ČR v misi SFOR II Jindřich Plesher. Likvidaci prováděli čeští ženisté v takzvaných trhacích jámách za dodržení přísných bezpečnostních opatření podle standardů Armády České republiky.

Karikatury Čechů a Rakušanů vystavuje nově České centrum ve Vídni

Vzájemné předsudky mezi Čechy, Němci a Rakušany, tak jak je zachycovaly dobové karikatury, jsou k vidění na nové výstavě, kterou ve středu zahájilo vídeňské České centrum. V jeho prostorách najdou návštěvníci karikatury, které odrážejí nejen národní stereotypy, ale i konkrétní historické události druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. ČTK to ve čtvrtek řekla Silvie Marková z pražské Správy Českých center. Výstava "Stejné obrazy, stejná slova. Němci, Rakušané a Češi v karikatuře 1848-1948" potrvá ve Vídni do konce ledna. Expozici odrážející 100 let česko-německých vztahů, jak byly zobrazovány v satirických a humoristických časopisech, mohli předtím lidé vidět v Mnichově, Berlíně a Praze. Putovní výstavu připravil mnichovský Spolek Adalberta Stiftera.

Ze sportu:

Štafetový závod žen na 4x5 kilometrů Světového poháru v Novém Městě na Moravě vyhrály ruské reprezentantky. Druhou příčku obsadila druhá ruská štafeta, třetí místo patří Norkám. České družstvo ve složení Štursová, Rajdlová, Kocumová a Letenská doběhlo desáté. V závodě mužů na 4x10 kilometrů vybojovali prvenství Norové před Rakušany a Rusy. Na posledním 10. místě skončil český tým.

Kateřina Hanušová obsadila druhé místo na mezinárodním mistrovství Spojených států amerických v běhu na lyžích. Česká reprezentantka proběhla cílem pětikilometrového závodu volnou technikou v Midway v čase 13 minut 31 sekund.

Los Evropské hokejové ligy přisoudil za semifinálového soupeře pražské Spartě HC Lugano.

Basketbalistky Gambrinusu Brno vyhrály v Evropské lize v Aténách 71:58.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle slabé sněžení nebo mrznoucí mrholení. Na horách skoro jasno. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 stupeň Celsia.