Zprávy pátek, 15. ledna 1999

A nyní podrobněji:

Z jednání Poslanecké sněmovny

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek zamítla komunistické návrhy na zrušení lustračního zákona. Zákon, který stanovuje předpoklady pro výkon funkcí ve státní správě, nabyl účinnosti 5. listopadu 1991 a podle svého závěrečného ustanovení měl skončit 31. prosince 1996. Dalším zákonem z konce září 1995 však byla jeho účinnost prodloužena do 31. prosince 2000. Komunističtí poslanci soudí, že lustrační zákon je v rozporu se zásadami právního státu a Listinou základních práv a svobod.

Ze čtvrtečního jednání poslanců také vyplynulo, že stále trvají na svých stanoviscích ohledně rozpočtu. Zatímco se komunisté snaží vyměnit své hlasy pro tento základní ekonomický zákon za získání podpory pro jejich rozpočtové požadavky, ODS a Unie svobody trvají na tom, že rozpočet nepodpoří. Nakloněni podpoře rozpočtu zůstávají křesťanští demokraté, uspějí-li alespoň s některým ze svých pozměňovacích návrhů.

"Rozpočtové provizorium je špatná varianta a tenhle rozpočet ještě horší," řekl ve čtvrtek předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Za sebe odmítl i možnost nechat rozpočet schválit díky tomu, že poslanci ODS při hlasování opustí jednací sál. Podle premiéra Miloše Zemana by provizorium ohrozilo důvěryhodnost České republiky vůči zahraničním investorům i financování neziskových organizací. "Znamená to rovněž, že padnou pod stůl všechny pozměňovací návrhy přijaté v rozpočtovém výboru," dodal Zeman. Nebude-li podle něj rozpočet schválen, dokáží poslanci, že jim jde o stranické zájmy, nikoliv o ekonomiku země.

Poslanecká sněmovna také propustila do druhého sněmovního čtení vládní novelu zákona o spotřební dani. Stalo se tak i přes odpor pravicových poslanců. Předloha by měla, stejně jako zamítnutý návrh z počátku prosince loňského roku, zvýšit spotřební daně u pohonných hmot a tabákových výrobků.

Přelom roku 1999 a 2000, který by podle odborníků mohl vyvolat zhroucení některých starších počítačových sítí, dělá starosti i české vládě. Premiér Miloš Zeman poslancům v rámci odpovědi na interpelaci oznámil, že kvůli co nejjednoduššímu přechodu počítačů do třetího tisíciletí chce kabinet do konce ledna zřídit Národní koordinační středisko.

KSČM vzdala boj proti vstupu České republiky do NATO

Komunistická strana Čech a Moravy vzdala boj proti vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Uvedl to předseda strany Miroslav Grebeníček. Jak však dodal, komunisté se nehodlají smířit se s členstvím republiky v této vojenské organizaci a s důsledky z toho vyplývajícími. Modifikovaný postoj KSČM k NATO nemá být podle Grebeníčka přiblížením se k sociální demokracii.

Ministři nevidí naléhavost změny Ústavy ještě do vstupu do NATO

Sociálnědemokratičtí ministři nevidí naléhavost novelizace Ústavy ještě do plánovaného jarního vstupu České republiky do NATO. Případnou úpravu základního zákona republiky však neodmítají. Reagovali tak na vyjádření předsedy senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Michaela Žantovského. Ten uvedl, že pasáže Ústavy o pohybu vojsk jsou v rozporu se spojeneckými závazky.

Změna Ústavy v souvislosti s připravovaným vstupem ČR do NATO není ihned nezbytná, řekl vicepremiér Pavel Rychetský. Poznamenal, že platná úprava Ústavy neznemožňuje vstup do NATO ani například případný krátkodobý pobyt štábní mise v ČR.

Ministr zahraničí Jan Kavan si nedovede představit situaci, kdy by nebylo možné včas získat souhlas obou komor Parlamentu a splnit povinnosti, které budou ze členství ČR v NATO vyplývat. "Znepokojení pana senátora Žantovského v tuto chvíli nesdílím," prohlásil. "Nemyslím si, že jde o tak akutní záležitost," řekl Kavan s tím, že tato otázka v žádném jednání s představiteli aliance nezazněla.

Také ministr obrany Vladimír Vetchý je přesvědčen, že nynější právní řád dává možnosti zajistit, aby se české jednotky mohly účastnit cvičení mimo zemi v rámci NATO a aby jednotky NATO mohly cvičit v ČR. Je ale ochoten se diskuse o případné změně Ústavy účastnit, i když to rovněž necítí jako akutní úkol, který by byl spjat s vstupem republiky do NATO.

Další reakce na zamítnutí účasti krajanů na volbách

Zamítnutí návrhu novely, která měla českým občanům pobývajícím v cizině umožnit volit za hranicemi, je podle předsedy Československého ústavu zahraničního Jaromíra Šlápoty odkladem něčeho, co jednou "musí nastat". Podle něj by se možnost volební účasti citově dotkla statisíců krajanů, skutečně by ji ale využilo jen několik desítek tisíc. Zástupce nestátního sdružení zaměřeného na krajany to ve čtvrtek řekl na dotaz ČTK ohledně středečního rozhodnutí Poslanecké sněmovny. Ta odmítla návrh, podle kterého by občané pobývající v cizině měli získat možnost volit do parlamentu na zastupitelských úřadech. Přetrvávající absence této možnosti je předmětem trvalé kritiky řady krajanských sdružení, jednotlivců i zmíněného Československého ústavu zahraničního. Ten také před loňskými předčasnými sněmovními volbami v souvislosti s dalším odsunutím volební změny zdůraznil, že "Česká republika se sice dožaduje podpory krajanů, ale dokáže pro ně učinit málo". Pro možnost volební účasti krajanů v zahraničí se v minulosti veřejně vyslovil i prezident Václav Havel.

Palachovu oběť si připomenou čeští politici a akademici

Úmrtí studenta Jana Palacha, který se před 30 lety upálil na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, si v nadcházejících dnech připomenou zástupci akademické obce, církve a čeští politici. Dnes proběhnou v Praze vzpomínkové akce u Palachovy posmrtné masky na budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a u místa upálení na Václavském náměstí. Zde se univerzitní zástupci vystřídají s ministrem kultury Pavlem Dostálem a s představiteli republikánské strany. K veřejnému uctění Palachovy památky se dnes chystají i ostatní ministři v čele s premiérem Milošem Zemanem.

Jan Kavan dosud nezaplatil Kurasovi 50.000 korun odškodného

Ministr zahraničí Jan Kavan nezaplatil dosud 50 tisíc korun odškodného britskému publicistovi Benjaminu Kurasovi za to, že v roce 1996 v rozhovoru pro Lidové noviny nazval Kurasova slova v článku "Křivá přísaha" nehoráznou lží. O výši odškodného rozhodl loni v září Vrchní soud v Praze. Kavan s rozhodnutím soudu nesouhlasil, vždy však tvrdil, že odškodné zaplatí. Ministr podle zpravodajství české soukromé televize Nova odškodné nezaplatil a hájí se tím, že neobdržel rozhodnutí soudu.

Předsedkyně Senátu se setkala s diplomatickým sborem

S nejvyššími představiteli diplomatických misí v České republice se ve Valdštejnském paláci v Praze se při příležitosti svého zvolení do funkce setkala ve čtvrtek předsedkyně Senátu Libuše Benešová.Ta diplomatům popřála vše dobré v novém roce a vyjádřila přání založit novou tradici vzájemného novoročního setkávání i do budoucna. Společné setkání diplomatů s předsedou horní komory parlamentu se v její více než dvouleté existenci uskutečnilo vůbec poprvé.

Martin Palouš zahájil návštěvu Kanady a Spojených států

Příletem do Toronta zahájil náměstek českého ministra zahraničí Martin Palouš desetidenní návštěvu Kanady a Spojených států. V Kanadě se jeho jednání soustředí na vývoj vzájemných vztahů a na otázku možného zrušení víz pro občany České republiky. Ve Spojených státech se zaměří podle neoficiálních informací hlavně na agendu spojenou se vstupem České republiky do NATO.

Delegace Polské republiky navštívila Aero Vodochody

Polsko projevilo zájem o české letouny z Aera Vodochody. Vojenská a vládní delegace Polské republiky vedená prvním náměstkem polského ministra obrany Romualdem Szeremetiewem si ve čtvrtek přijela do vodochodského Aera prohlédnout nový letoun L-159. Součástí návštěvy bylo i předvedení prací na prvních strojích typu L-159 pro české vojenské letectvo. Podle presidenta Aera Scotta Whitea, se jednání s polskou delegací také týkalo nabídky a možností spolupráce při rozvoji výroby letounů v obou zemích.

Pilip: Lepší než menšinová vláda ČSSD by byla jakákoli většinová

Lepší než nynější menšinová vláda sociálních demokratů by podle poslance za Unii svobody Ivana Pilipa byla většinová vláda, "ať už bude jakákoli". Jak řekl ve čtvrtek Českému rozhlasu, kdyby se podařilo sestavit většinovou vládu s účastí Unie svobody, on sám by v ní ale být nechtěl. Největší šanci má podle Pilipa vláda ODS a ČSSD.

Peltrám požaduje odstoupení výkonného ředitele společnosti TelSource

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám požaduje odstoupení výkonného ředitele společnosti TelSource Bessela Koka z představenstva českého Telecomu. Podle bývalého předsedy představenstva SPT Telecom Luboše Řežábka se ale jedná o zřejmé porušení akcionářské smlouvy mezi státem, TelSource a SPT. Ministr Peltrám do předsednické funkce prosazoval bývalého šéfa úseku pro síť pražského Telecomu Antonína Kaldu. Ten byl ale pro TelSource nepřijatelný.

Generální ředitel Svazu průmyslu Ošťádal odstoupil z funkce

Z funkce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ve čtvrtek odstoupil Břetislav Ošťádal. O uvolnění z postu viceprezidenta svazu rovněž požádal bývalý předseda představenstva ČEZ Petr Karas. Po zasedání představenstva to uvedla mluvčí svazu Ludmila Nutilová.

Rezignoval ředitel Transgasu Miroslav Grec

Ředitel státního podniku Transgas vzhledem k medializaci výsledků auditu výstavby plynového zásobníku na jižní Moravě ve čtvrtek rezignoval na svou funkci. Dozorčí rada se s publikovanými informacemi neztotožnila, Grecovu rezignaci však přijala k letošnímu 31.lednu. ČTK o tom informoval po skončení jednání dozorčí rady mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Hudec.

ČNB schválila podmínky pro vznik nových bank

Bankovní rada České národní banky schválila podmínky pro vznik nových bank. Uvedl to mluvčí centrální banky Martin Švehla s tím, že už pominuly důvody pro moratorium na vydávání nových licencí. Nový předpis podle jeho slov zpřesňuje požadavky na informace požadované při zakládání nových bank a poboček zahraničních peněžních ústavů. Principiálně se ale podle Švehly nic nemění. Minimální výše základního jmění pro vznik banky zůstává zachována na úrovni 500 miliónů korun.

Policisté loni zaznamenali rekordní počet trestných činů

Dosud nejvyšší počet trestných činů, konkrétně 425.930, zaregistrovali policisté na území ČR v loňském roce. Zároveň však objasnili nejvyšší procento trestných činů za posledních devět let. Novinářům to ve čtvrtek řekl policejní prezident Jiří Kolář s tím, že celkem bylo loni objasněno více než 185.000 trestných činů, což činí téměř 46 procent z celkového počtu.

Od roku 1995 se na jižní Moravě počet běženců zvýšil pětinásobně

Na jižní Moravě zadrželi policisté v loňském roce téměř 5 a půl tisíce uprchlíků. Většina se snažila ilegálně překročit hranice se Slovenskem a Rakouskem. Statistiky ukazují, že příliv uprchlíků zejména z bývalé Jugoslávie a Afghánistánu stále sílí. Od roku 1995 se počet zadržených cizinců v regionu zvýšil pětinásobně a podle policie se dá počítat s dalšími migračními vlnami.

Mezi osobnostmi stále vedou Buzková a Gross

Osobností, která nejvíce prospívá společnosti, je podle agentury Sofres-Factum stále místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a ČSSD Petra Buzková. Na druhém místě již tradičně skončil její stranický kolega a rovněž místopředseda sněmovny Stanislav Gross. Třetí místo obsadil guvernér České národní banky Josef Tošovský. Za osobnosti spíše škodící označili dotázaní bývalého pražského primátora Jana Koukala či šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka. V této části ankety je také manželka prezidenta Dagmar Havlová s dosud nejhorším zjištěným hodnocením 'mínus 1,25 bodu). Osobností, která podle respondentů nejméně prospívá společnosti, se již tradičně stal předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek 'mínus 1,99 bodu).

Nezaměstnanost ve 4.čtvrtletí 1998 dosáhla 7,3 procenta

Obecná míra nezaměstnanosti dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku 7,3 procenta, což je 1,9 procentního bodu více než ve srovnatelném období roku 1997 a o 0,5 procentního bodu více než ve třetím čtvrtletí minulého roku. ČTK to ve čtvrtek sdělil Český statistický úřad.

Kampaň k senátním a komunálním volbám třetina občanů nesledovala

Třetina občanů nesledovala volební kampaň k senátním a komunálním volbám, které se uskutečnily loni v listopadu. Z prosincového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že kampaň k volbám do Senátu nesledovalo 34 procent dotázaných, v jejichž obvodech se volby uskutečnily. Kampaň ke komunálním volbám nesledovalo 35 procent respondentů.

Jedna z prvních českých soukromých galérií vystavuje v New Yorku

Pražská MXM, jedna z prvních českých soukromých galerií, vystavuje od středy v Českém centru v New Yorku malou průřezovou sbírku několika současných českých výtvarných umělců, kteří se kolem ní soustřeďují. Uměleckou tvorbu na výstavě představili Jiří Kovanda, Tomáš Císařovský, Tomáš Hlavina a Jiří Suruvka, František Matoušek a Pedro Penilo, který po příchodu z Portugalska v Praze natrvalo zakotvil.

Ze sportu:

V předehrávaném utkání 34. kola hokejové Staropramen extraligy Pardubice porazily Zlín 8:5

Fotbalisté pražské Slavie vyhráli halový turnaj v Erfurtu. Ve finále porazili Magdeburk po penaltovém rozstřelu 3:2.

V utkání mezinárodního turnaje házenkářek, Modrá pyramida, porazily v Chebu české reprezentantky Polsko 22:18.

Volejbalisté Ústí nad Labem vstoupili úspěšně do Ligy mistrů, když v prvním kole skupiny B porazili Mladost Záhřeb 3:1.

Český tenista Petr Korda vznesl námitku proti protestu, který hodlá Mezinárodní tenisová federace podat k Arbitrážnímu sportovnímu soudu v Lausanne. Kordovi právní zástupci se obrátili na Nejvyšší soud v Anglii se žádostí o stažení protestu federace proti trestu, který mu koncem loňského roku udělila nezávislá komise za prokázané užití dopinku.

Petr Korda se dočkal po dlouhé době prvního vítězství. Ve svém druhém utkání na exhibičním turnaji mužů Colonial Classic, který se hraje v Melbourne, porazil Chorvata Gorana Ivaniševiče 7:6, 6:2.

Počasí:

Na území České republiky je většinou oblačno až zataženo. Na většině našeho území se vyskytuje déšť nebo déšť se sněhem, ve vyšších polohách sněžení. Teploty 1 až 5, na horách v 1000 m kolem -2 stupňů Celsia. Jihozápadní vítr o rycholosti 4-8 metrů za vteřinu.

Tolik zprávy Radia Praha.