Zprávy pátek, 16. června 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Novelu trestního řádu je podle premiéra Zemana nutné projednat do července 2001 Novely trestního řádu a občanského soudního řádu, jejichž předlohy v květnu zamítli poslanci, by měly být podle premiéra Miloše Zemana předloženy v nové podobě oběma komorám parlamentu nejpozději v červenci 2001. Obě normy jsou součástí reformy soudnictví, která je jednou z podmínek pro přijetí České republiky do Evropské unie. "Červenec příštího roku je konečným datem, kdy by novely měl projednat již i Senát," řekl Zeman po čtvrtečním setkání s brněnskými soudci a státními zástupci. Cílem premiérova setkání se zástupci brněnského nejvyššího, krajského a městského soudu i se státními zástupci bylo zjistit jejich názory na reformu soudnictví. "Kromě novely trestního řádu jsme diskutovali o účinnějším postihování ekonomické kriminality v ČR," uvedl Zeman.

O splnění předvolebního slibu vypsat referendum ke spuštění jaderné elektrárny Temelín požádal v Brně na mítinku sociálních demokratů Martin Ander z ekologického hnutí Nesehnutí. "Referendum o čemkoli, tedy i o Temelínu, může být jen tehdy, pokud je přijat zákon o referendu," řekl v reakci na dotaz předseda vlády Miloš Zeman. Připustil, že slib vypsat referendum byl dán, ale vládnoucí ČSSD se již třikrát marně snažila přesvědčit poslance, aby zákon o referendu přijali.

Snížit počet státních úředníků chtějí zrušením okresních úřadů sociální demokraté. Tento závazek strany na mítinku připomněl premiér Zeman. "Právě proto, že jsme malá země s deseti milióny obyvatel, nepotřebujeme asi 70 okresů a úplně stačí 14 krajů," uvedl. Postupně tak má být zaveden třístupňový systém samosprávy, tedy zastupitelstva obecní, krajská a Parlament ČR.

Ministři Szabó a Vetchý o NATO, Balkáně a bezpečnosti Evropy

O evropské bezpečnosti, situaci na Balkáně a o česko-maďarské vojenské spolupráci jednali ve čtvrtek v Praze ministři obrany Maďarska a České republiky János Szabó a Vladimír Vetchý. Podělili se také o roční zkušenosti s členstvím v Severoatlantické alianci. Vyměnili si také informace o situaci v resortech, které se na obou stranách transformují. Szabó i Vetchý se shodli na tom, že v zájmu České republiky, Polska i Maďarska je, aby vývoj na Slovensku vedl k začlenění země do euroatlantického obranného společenství. "Je to náš společný strategický zájem, proto také Slovensko zveme na společná setkání ministrů obrany," zdůraznil ministr Vetchý.

Tripartita se bude dále zabývat novelou zdravotního pojištění a útlumem hornictví Rada hospodářské a sociální dohody konstatovala, že návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění je "nezralý", a proto se jím bude zabývat samostatná pracovní skupina, v níž budou zástupci ministerstva zdravotnictví, zaměstnavatelů a odborů. Po čtvrtečním zasedání rady to řekl její předseda vicepremiér Vladimír Špidla. Sociální partneři se podle něj shodli na tom, že je třeba řadu věcí dotáhnout a vyjasnit. Zabývali se například otázkami demokratické správy systému a pozice pojišťoven.

Zatímco Ministerstvo průmyslu a obchodu předpokládá, že útlum hnědouhelného hornictví na severozápadě Čech v souvislosti se spuštěním jaderné elektrárny Temelín bude v hornických oblastech znamenat ztrátu 3500 až 5800 pracovních míst, prognózy odborového svazu horníků jsou zhruba dvojnásobné. Po jednání tripartity to uvedl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Partneři v tripartitě se přitom shodli, že je třeba plán útlumu hornictví propracovat více do hloubky. "Dohodli jsme se, že bude propracován komplexní projekt restrukturalizace hnědouhelného hornictví v severozápadních Čechách," uvedl na dotaz ČTK před tiskovou konferencí ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla pak dodal, že průběžná zpráva má být hotova po prázdninách.

Komise pro cenné papíry pozastavila obchody s akciemi IPB

Napětí kolem Investiční a Poštovní banky vyústilo v rozhodnutí Komise pro cenné papíry (KCP) pozastavit s platností od pátku 16. června veškeré obchody s veřejně obchodovatelnými akciemi IPB na veřejných trzích i mimo ně. Klidnější naopak byla situace na pobočkách, kde se zmenšily fronty z předchozích dní. Akcie IPB se propadly o 23 procent na další historické minimum 57,3 Kč. Burza musela dokonce během aukce omezit obchody a zmrazit cenu, což zřejmě IPB zachránilo před dalším propadem. Za čtyři dny ztratily akcie IPB 31,4 procenta. KCP své rozhodnutí pozastavit obchody s IPB odůvodnila hrozbou vzniku velkých hospodářských ztrát.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service oznámila, že se chystá revidovat současný rating IPB. Nyní má banka dlouhodobý depozitní rating Baa3 a krátkodobý depozitní rating Prime-3. Agentura současně snížila rating finanční síly banky na E z E plus.

Ministr financí Pavel Mertlík ve středu večer znovu potvrdil, že ochrana vkladů klientů IPB je prioritním zájmem vlády a České národní banky. "Jsou rozpracovány alternativní scénáře stabilizace banky, o nichž se intenzivně jedná. Všechny scénáře počítají s určitou účastní státu," uvedl s tím, že ve všech případech "zůstane IPB v provozu", a není proto důvod k vybírání vkladů. Auditované výsledky za loňský rok, které zřejmě potvrdí nedostatek rezerv na krytí ztrát, má IPB oznámit akcionářům 26. června, dva dny před konáním valné hromady. Do té doby musí být řešení nalezeno.

ČR začíná stavět v Rusku plynovod za více než dvě miliardy korun Přes dvě miliardy korun bude stát výstavba 230 kilometrů dlouhého plynovodu českými firmami do hlavního města Kamčatky Petropavlovsk-Kamčatskij, která bude zahájena v nejbližších dnech. "Přístup našeho ministerstva k posílení spolupráce s ruskými regiony začíná přinášet první výsledky," sdělil ČTK z Kamčatky první náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Petříček, který v zemi pobývá od 12. do 17. června. Stavbu plynovodu bude realizovat pardubický Plynostav v obchodní spolupráci se Škodaexportem, financovat ji bude Československá obchodní banka a pojistí Exportní garanční a pojišťovací společnost. S gubernátorem Vladimírem Birjukovem podepsal Petříček memorandum o spolupráci ČR s touto dálněvýchodní oblastí Ruské federace. Letos má ministerstvo průmyslu a obchodu podepsat podobné dokumenty s Novosibiřskou oblastí, Vladivostokem, Rostovskou oblastí, Republikou Mordovie a Nižněgorodskou oblastí.

Ministr Kužvart se ve Finsku seznamoval s ekologickým provozem tepláren Závěrečný den cesty českého ministra životního prostředí Miloše Kužvarta do Finska byl věnován návštěvě tepláren v Kymijärvi a Numijärvi. V prvním z obou teplárenských komplexů se česká delegace seznámila s jeho plynofikací, ve druhém pak se systémem vytápění plynárny biomasou a dřevním odpadem. "Třebaže výměna poznatků byla vzájemná, z naší strany prozatím Finům nemáme mnoho co nabídnout. Byli to spíše oni, kdo seznamoval se svými technologickými znalostmi a zkušenostmi," řekl ČTK Michal Pastvinský, vedoucí oddělení pro evropskou spolupráci, který byl členem české delegace ve Finsku.

Ministři zdravotnictví ČR a SR vyzvou pojišťovny k dohodě

Český ministr zdravotnictví Bohumil Fišer a jeho slovenský kolega Tibor Šagát vyzvou zdravotní pojišťovny v obou zemích k brzké dohodě o vzájemném proúčtovávání poskytnuté zdravotní péče českým a slovenským občanům. Po skončení pátečních jednání v Brně to řekl ministr Fišer. Nová česko-slovenská smlouva o poskytování a úhradě zdravotní péče, podepsaná letos 23. května předsedy vlád obou republik, totiž začne platit až od začátku příštího roku, upozornil Fišer.

Vyjednávač Šitler kritizoval část německých podmínek odškodnění nasazených

Návrh německého zákona o podmínkách odškodnění lidí, kteří byli za války přinuceni pracovat v tehdejším nacistickém Německu, české straně v některých bodech nevyhovuje. Členům zahraničního výboru Poslanecké sněmovny to řekl Jiří Šitler, který za českou stranu o této věci vyjednává. Poslancům mimo jiné sdělil, že německá strana nyní do určité míry zpochybňuje i výši dohodnuté částky na odškodnění, která má pro české oběti činit 423 miliónů marek, tedy asi osm miliard korun. V této souvislosti hovořil o snaze "rozvolňovat" dosažené dohody. Kritizoval rovněž ustanovení připravovaného zákona, které by znamenalo, že nuceně nasazení dostanou nejprve jen 35 procent odškodného. Jistotu, že jim bude vyplacen i zbytek, by už ale neměli, protože Němci chtějí, aby se žadatelé o odškodnění nejdříve písemně zřekli případných dalších nároků.

Jednání o návrhu německého zákona o podmínkách odškodnění byla uzavřena. V Praze to řekl šéf zahraničního výboru německého Spolkového sněmu Hans-Ulrich Klose. "Doufáme, že se nám podaří ho (návrh zákona) projednat ještě před letní přestávkou... Jde nám o to, aby se o této otázce nejenom mluvilo, ale aby se něco také co nejrychleji vyplatilo," řekl Klose po setkání se členy sněmovního zahraničního výboru. Klose hovořil o dokončení rozhovorů o odškodnění jen několik hodin po vystoupení hlavního českého vyjednávače Jiřího Šitlera.

Kanadské velvyslanectví zatím o vízech nic neví Kanadské velvyslanectví dosud od české strany neobdrželo "žádné oficiální vyjádření" k údajnému rozhodnutí ministerstva zahraničí zavést pro Kanaďany víza. Kdy by vízová povinnost pro Kanadu mohla začít platit, nechtěl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil odhadovat. "Dá se hovořit o tomto roce," řekl ČTK opatrně s tím, že vláda podle něj ale v nejbližší době otázku změny režimu vůči Kanadě zřejmě projednávat nebude. "Nedostali jsme žádné oficiální vyjádření," řekla ČTK mluvčí kanadského velvyslanectví Lucie Čermáková. Podle platné smlouvy musí přitom ČR v případě příslušného vládního rozhodnutí informovat Ottawu o zavedení víz nejméně třicet dní dopředu. Pospíšil připustil, že kdyby se Kanada oproti svému poslednímu vyjádření přece jen nakonec rozhodla zrušit víza pro české občany, tak česká strana "bude maximálně flexibilní". Kanada obnovila vízovou povinnost pro ČR v roce 1997 kvůli přílivu romských migrantů. Praha tehdy k obdobnému kroku nesáhla, přestože jednostranná vízová povinnost mezi dvěma státy je méně obvyklá než oboustranná. Podobný jednostranně omezující vízový režim jako s Kanadou má Česká republika již řadu let také se Spojenými státy, o recipročním opatření však zatím neuvažuje.

O podílu ČR, Polska a Maďarska na přípravě společné bezpečnostní politiky EU budou jednat v Praze přední diplomaté s francouzským ministrem zahraničí Hubertem Védrinem

Francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine, který ve čtvrtek večer přiletěl do Prahy, se v pátek setká s představiteli Česka, Polska a Maďarska. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil ČTK řekl, že diplomaté budou jednat především o podílu těchto zemí na přípravě společné bezpečnostní politiky Evropské unie, které bude Francie v druhém pololetí letošního roku předsedat. Českou a maďarskou stranu budou zastupovat ministři zahraničí Jan Kavan a János Martonyi. Místo polského ministra, který se kvůli časové zaneprázdněnosti omluvil, se zúčastní jeho náměstek Andrzej Ananicz.

Exministr Zieleniec se chce podílet na dalším vývoji politické situace

Exministr zahraničí a bývalý místopředseda Občanské demokratické strany Josef Zieleniec se chce podílet na dalším pozitivním vývoji politické situace v zemi. Řekl to po oficiálním oznámení své kandidatury do Senátu jako nezávislý za čtyřkoalici Unie svobody, křesťanských demokratů, Občanské demokratické aliance a Demokratické unie ve volebním obvodu Prahy 4. Zieleniec připomněl okolnosti svého odchodu z ministerské i stranické funkce, které opustil na protest proti postoji ODS k financování strany. Soudí, že jeho tehdejší krok nastolil nejen problém financování politických stran, ale otevřel i střet o to, zda je politika službou veřejnosti či rozdělováním moci a pozic. Diskuse, která začala před třemi roky a vedla nejen ke vzniku opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD, ale i čtyřkoalice, podle Zieleniece nyní vrcholí.

Prezidentova švagrová uspořádala setkání českých monarchistů Po obnově českého království v čele s panovníkem volají signatáři výzvy Na prahu nového milénia, kteří se ve čtvrtek na popud monarchistky a švagrové českého prezidenta Dagmar Havlové sešli v pražském paláci Lucerna. Panovník bude podle nich zárukou toho, že se česká společnost nepodvolí diktátu ekonomických sil, nýbrž že bude ctít i nadčasové hodnoty a cítit odpovědnost za přírodní i kulturní dědictví světa. "Touha po obnově království má v zemi silnou podporu a my bychom o tom chtěli vyvolat veřejnou diskusi," řekla ČTK Dagmar Havlová, na jejíž pozvání přišlo do kavárny v Lucerně několik desítek podobně smýšlejících lidí, mezi nimž byli i známé osobnosti českého veřejného života a šlechticové. Monarchisté soudí, že potíže v současném vývoji v Česku nepramení pouze z ekonomické a politickém sféry, nýbrž z duchovní vyprázdněnosti, cynismu a relativismu. Panovník by podle nich při zachování parlamentní demokracie zvýraznil duchovní oblast.

Staveniště pojišťovny opět obsadila skupina Židů, někteří dostali pokutu

Skupina 14 anglicky mluvících Židů vnikla ve čtvrtek na staveniště nové budovy České pojišťovny (ČP) v pražské Vladislavově ulici, aby se zde modlila na místě středověkého židovského hřbitova. Devět z nich neuposlechlo výzev policie, aby staveniště opustili. Policisté je proto předvedli na služebnu, kde jim vyměřili blokovou pokutu, a poté je propustili, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Nejstaršího z mužů však podle ní musela odvézt rychlá záchranná služba, neboť si stěžoval na bolesti zad a požádal o lékařské ošetření; policisté totiž proti němu použili "donucovacího prostředku hmaty a chvaty, neboť se vzpíral při nastupování do policejního auta". Tento týden je to již druhý případ, kdy staveniště obsadili anglicky mluvící Židé. Policie v úterý odpoledne musela předvést tři ze šesti Židů, kteří staveniště nechtěli opustit, a také jim uložila pouze blokovou pokutu.

Na parcele, kde pojišťovna staví svou novou administrativní budovu, byly odkryty zbytky středověkého židovského pohřebiště. Vláda rozhodla, že ostatky budou zakomponovány do projektu stavby, a prohlásila je za kulturní památku. Zástupci pojišťovny nedávno představili Pražské židovské obci nový projekt, který počítá s tím, že ostatky budou uloženy do betonového sarkofágu a pod nimi bude stavba pokračovat.

Bohoslužba zahájila mezinárodní běh z Prahy do italského Orvieta Bohoslužba ve svatovítské katedrále, kterou ve čtvrtek večer vedl generální vikář pražské arcidiecéze biskup Jaroslav Škarvada, předcházela zahájení štafetového běhu z Prahy do italských měst Bolseny a Orvieta. ČTK to sdělilo tiskové oddělení České biskupské konference. Akce má v jubilejním roce 2000 připomenout pouť českého kněze, na kterou se v polovině 13. století vydal, aby upevnil svou víru. Pod záštitou pražského primátora Jana Kasla se běh koná ve spolupráci s diecézí Orvieto-Todi a městskými úřady obou italských měst. Běhu po trase Praha - Bolsena - Orvieto se zúčastní sportovci z České republiky, Itálie, Rakouska a dalších zemí. Celkem uběhnou 1630 kilometrů, přičemž na každého čeká zhruba pět kilometrů. Pořadatelé předpokládají, že do Bolseny a Orvieta dorazí štafeta 24. června večer ve čtyřhodinovém intervalu. Český kněz se ve 13. století vydal na pouť, aby upevnil svou víru a zbavil se pochybnosti o přítomnosti Kristova těla v eucharistii. Podle katolické věrouky je v hostii, knězem vysvěcené a "proměněné" oplatce z pšeničné mouky, plně přítomen Kristus. Eucharistie jako svátost je součástí bohoslužby sloužené formou mše. Kněz byl při cestě do Říma v roce 1263 v bolsenském kostele svaté Kristýny svědkem takzvaného zázraku Svatého korporálu. V této souvislosti zavedl o rok později papež Urban IV. v Orvietu slavnost Těla a krve Páně, nebo-li svátek Božího těla, který letos připadá na 22. června.

Litomyšl převezme dekret o zápisu zámku mezi památky UNESCO

Představitelé Litomyšle převezmou v pátek slavnostně dekret stvrzující zápis areálu litomyšlského zámku do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. "Je to vlastně oficiální završení téměř čtyřleté snahy města o zápis zámku mezi světové památky," řekla ČTK mluvčí radnice Michaela Severová. Zámek s bohatou sgrafitovou výzdobou, který byl postaven v letech 1568 až 1581 pro Vratislava z Pernštejna, je devátou památkou ČR, zařazenou mezi památky chráněné UNESCO. O její zápis do seznamu usilovala radnice od roku 1996. Za světové kulturní dědictví byl litomyšlský zámek prohlášen koncem loňského roku.

Valdštějnská jízdárna se už opět může stát místem výstav Oázou klidu uprostřed mnohdy hektického života v sídle horní parlamentní komory by se měla opět stát opravená Valdštejnská jízdárna, kterou předsedkyně Senátu Libuše Benešová předala ve čtvrtek k užívání Národní Galerii. Zhruba roční rekonstrukce objektu přišla Senát na 95 miliónů korun. Inovované výstavní plochy ve Valdštejnské jízdárně nebudou podle generálního ředitele Národní Galerie Milana Knížáka zahálet a stanou se místem expozice děl Maxe Švabinského či Václava Brožíka a napřesrok bude jízdárna součástí projektu Sláva barokní Čechie, který představí umění, kulturu a společnost 17. a 18. století.

Do Brna přiletěla skupina amerických pilotů Thunderbirds

Do Brna přiletěla skupina amerických vojenských pilotů Thunderbirds, jejichž vystoupení bude v sobotu hlavním bodem programu čtvrtého Leteckého dne velitele vzdušných sil na letišti v Brně-Tuřanech. Své akrobatické umění předvedou piloti z letecké základny v Nevadě na stíhačkách F16-C. Skupina Thunderbirds vznikla v roce 1954. Tvoří ji 108 pilotů, kteří se pravidelně po dvou letech obměňují. Jsou to piloti-specialisté, z nichž mnozí ze skupiny přecházejí na vesmírné programy NASA. V Brně se představí osm pilotů tohoto družstva.

Český divadelní festival ve Washingtonu byl úspěšný Český divadelní festival, který skončil ve středu ve Washingtonu vystoupením "holandského" dua Thomas & Ruhller, byl úspěšný a zájem publika překvapil i některé účinkující. "Přivezli jsme věci výjimečné, ale přenosné, určené americkému publiku. Mediální odezva předčila všechny předchozí akce a odezva u publika předčila mé očekávání," řekl ČTK kulturní atašé českého velvyslanectví ve Washingtonu Marcel Sauer, který se na organizování bezmála měsíc trvající divadelní přehlídky podílel. "Zapustilo to první kořínky, byl jsem překvapen, protože bylo vyprodáno, spíše přeprodáno, protože lidé stáli," řekl ČTK herec Tomáš Hanák, který vystupoval ve středu s duem Thomas & Ruhller, za nímž se skrývá Aleš Najbrt a Jan Slovák.

Literární vlak Evropa 2000

Čeští spisovatelé Josef Hrubý, Miroslav Hule a Pavel Verner jsou mezi pasažéry "Literárního vlaku Evropa 2000", s nímž cestuje po evropských městech 107 spisovatelů ze 43 evropských zemí a který nyní projíždí Francií. Smyslem cesty má být podle organizátorů objevování i představování jednotlivých evropských literatur. Vaše cesta je symbol a vy představujete to, oč usilujeme: aby se Evropa stala soudržným celkem, řekla francouzská ministryně kultury Catherinne Tascová při setkání s účastníky celé akce.

Na Salónu 2000 vystavuje kolem 800 výtvarníků z České republiky Kolem 800 současných výtvarníků z České republiky vystavuje svá díla na Salónu 2000, který začal v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. "Salón je přehlídka výtvarných děl všech oborů bez předchozího posuzování. Chtěli jsme poskytnout důstojnou šanci každému, kdo se cítí být výtvarníkem," řekl předseda Nadace Českého fondu umění Jan Tatoušek. Salón umožňuje konfrontaci nejrůznějších tendencí, uměleckých zaměření a názorů. Díla jsou uspořádána podle abecedního pořádku, vedle sebe se tak mohou objevit tvorba avantgardní i tradiční. Lidé zde najdou i díla, která vznikají mimo umělecká centra či spolky.

Pražské Centrum Franze Kafky si připomíná 10 let existence Výstavou ve své galerii naproti Staroměstského orloje si připomíná desáté výročí existence Společnost Franze Kafky provozující centrum nesoucí rovněž jméno nejproslulejšího pražského německy píšícího spisovatele židovského původu. Centrum, které v posledních měsících proslulo sporem s Národní galerií v Praze o neprávem užívané přízemí paláce Kinských na Staroměstském náměstí, se věnuje výstavní a nakladatelské činnosti. Pořádá také konference literárních badatelů. S historií centra se zájemci mohou prostřednictvím dokumentů seznámit v Galerii Franze Kafky do poloviny července.

Ze sportu:

V pátek večer sehrají čeští fotbalisté důležitý zápas ve skupině D mistrovství Evropy s Francií, ale už ve čtvrtek jim přijelo do Knokke-Heistu popřát hodně štěstí několik desítek fanoušků z domova. Na stadiónu místního amatérského týmu vytvořili atmosféru, kterou tu jen tak nezažijí.

Dvojnásobná mistryně světa Ludmila Formanová poprvé v letošní sezóně pokořila na trati 800 metrů hranici dvou minut. Na mítinku v řecké Chanii vyhrála časem 1:59,88 minuty s téměř sekundovým náskokem před Nataljou Duchnovovou z Běloruska.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno, na Moravě a ve Slezsku zpočátku ještě až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.