Zprávy pátek, 16. dubna 1999

Nyní podrobněji:

Útoky NATO musejí pokračovat s velkou obezřetností

Ve vzdušných úderech NATO proti cílům vojenského významu v Jugoslávii je nutné pokračovat. Ztrátám na životech civilistů přitom nelze zcela zabránit, ale je nutné se i nadále snažit je omezit na minimum. Shodli se na tom v bruselském ústředí NATO náčelníci generálních štábů armád 19 členských zemí, jejichž setkání se za Českou republiku zúčastnil generál Jiří Šedivý. Generálové potvrdili nutnost návratu vyhnanců, bez kterého by celá operace postrádala smysl.

Zasažení civilního objektu letadly NATO ve východním Kosovu provází řada protichůdných prohlášení. Podle posledních informací je nejpravděpodobnější tato verze: Pilot letounu F-16 či více letců zaměnilo konvoj zemědělských traktorů s kosovskými Albánci s kolonou vojenských vozidel jugoslávské armády a vypálilo na něj rakety. Podle svědectví lidí, kteří se nacházeli v konvoji a kterým se podařilo překročit albánskou hranici, kolonu přepadla tři letadla. Letouny nad nimi prý kroužily a posléze je napadly. Všichni byli přesvědčeni, že to byla srbská letadla, a odmítali věřit, že by mohlo dojít k tak tragickému omylu. Je to už po čtvrté, co se NATO přiznalo k omylu.

Polní nemocnice by mohla odjet do Albánie příští týden

Šestá polní nemocnice, kterou česká armáda nabídla do humanitární operace NATO Spojenecký přístav, by podle odhadu generála Josefa Šíby mohla odjet do Albánie až příští týden. Dnes se na Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě v belgickém Monsu uskuteční plánovací konference, na níž se zváží všechny nabídky jednotlivých zemí NATO. První část polní nemocnice, v níž by bylo čtyři až pět lékařů a 16 osob zdravotnického a vojenského personálu, by však v případě potřeby na místo určení mohla letecky odcestovat do 24 hodin od vydání rozkazu.

Jan Kavan se ohradil proti vystoupení komunistů

Ministr zahraničí Jan Kavan se v Poslanecké sněmovně důrazně ohradil proti vystoupením komunistů, kteří při projednávání návrhu na vyslání nemocnice a letounu na Balkán zpochybnili genocidu a další represe namířené proti kosovským Albáncům. K výtkám, že aliance bombarduje v Jugoslávii i mosty, uvedl, že je NATO zařadilo mezi legitimní terče svých útoků vedených na ty části infrastruktury, která je zapotřebí pro nerušený chod vojenské mašinérie jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Aliance však podle ministra nezaútočila na mosty, které jugoslávští občané svými těly chrání. Komunističtí poslanci reagovali na Kavanovo vystoupení odchodem z jednacího sálu. Zbývající zákonodárci naopak ministrovo vystoupení ocenili potleskem.

Jan Kavan přivítal novou německou iniciativu k řešení kosovské krize. Podle plánu německého ministra zahraničí Joschky Fischera by NATO zastavilo na 24 hodin bombardování už tehdy, kdyby Bělehrad začal z Kosova stahovat svá vojska. S dokončením odsunu by aliance letecké údery zastavila definitivně, přičemž v krizové oblasti by pak byly rozmístěny mírové síly a uprchlíci by se vrátili do Kosova, které by bylo dáno pod správu OSN.

Čeští komunisté připravují žaloby na světové politiky

Čeští komunisté připravují v souvislosti s útokem NATO na Jugoslávii žalobu pro válečné zločiny na amerického prezidenta Billa Clintona, ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou a generálního tajemníka aliance Javiéra Solanu. Z českých politiků obžalují prezidenta Václava Havla, premiéra Miloše Zemana a ministra zahraničí Jana Kavana. Uvedl to předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Žalobu podají mezinárodnímu tribunálu pro potrestání osob odpovědných za vážná porušení mezinárodního humanitárního práva spáchaného na území bývalé Jugoslávie, který byl z podnětu ČR zřízen při OSN.

Bývalí političtí vězni podporují akce NATO v Jugoslávii

Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých podporuje vojenské operace NATO v Jugoslávii. Jako každoročně se ve čtvrtek političtí vězni z doby nacismu setkali se členy Českého svazu bojovníků v Praze v budově ministerstva obrany. "Sami jsme stáli před genocidou a prošli genocidou. Proto podporujeme kroky, které NATO dělá," řekl předseda sdružení Oldřich Stránský. Bývalí političtí vězni debatovali také o Švýcarském fondu, z něhož české oběti nacistické perzekuce a holocaustu obdrží humanitární pomoc po 1000 amerických dolarů 'asi 35.000 korun). Příspěvek obdrží 1267 lidí, kteří splnili podmínky fondu.

Do Albánie odjely čtyři kamióny s humanitární pomocí

Čtyři kamióny naložené humanitární pomocí pro uprchlíky z jugoslávské provincie Kosovo odjely z Prahy do Albánie. Zásilku za čtyři a půl miliónu korun připravila Nadace Člověk v tísni při České televizi ve spolupráci s Českou katolickou charitou. Nadace Človek v tísni shromažďuje také finanční prostředky pro kosovské uprchlíky na kontě SOS Kosovo. Ve středu na něm bylo 7,5 miliónu korun.

Několik stovek balíčků první humanitární pomoci a více než sto krabic s potřebami pro uprchlíky se podařilo shromáždit v brněnské pobočce občanského sdružení ADRA. Česká pobočka humanitární organizace ADRA dopravila již o víkendu do uprchlických táborů v Černé Hoře a Albánii kamión s 22 tunami nákladu, v němž byly deky, brambory, sušené sojové mléko, mouka, olej, cukr, svíčky, zápalky.

KDU-ČSL nesouhlasí se zvýšením rozpočtového schodku kvůli Kosovu

Lidovci nepodpoří novelu zákona o státním rozpočtu, která by kvůli humanitární pomoci Kosovu zvýšila jeho schodek o dalších 784 miliónů korun. Pro zvýšení rozpočtového deficitu, který už dnes činí 31 miliard, by lidovci hlasovali jen v případě, že by vláda prokázala, že nemá vnitřní zdroje.

Sněmovní výbor jednal o zahraniční politice

Sněmovní zahraniční výbor vzal na vědomí vládní koncepci české zahraniční politiky. Hlavními pilíři jsou členství v NATO, přibližování země Evropské unii, středoevropská spolupráce a proexportní politika. Materiál zdůrazňuje také zájem na nadstandardních vztazích se Slovenskem.

Preference ČSSD klesají kvůli nejednotnosti kabinetu

Rozpory mezi členy vlády sociální demokracie mohou být podle politiloga Rudolfa Kučery důvodem, proč volební preference smluvně opoziční Občanské demokratické strany přesáhly preference vládní ČSSD. Výsledky průzkumu veřejného mínění, které ve středu zveřejnila agentura Sofres-Factum, ukazují, že ODS by v nynějších volbách dalo hlas 28,9 procenta lidí a ČSSD jen 22,6 procenta. Kučera za typický příklad nejednotnosti vlády označil středeční tiskovou konferenci, kde se o podobu vládního revitalizačního programu pohádali dva ministři přímo před očima novinářů. Vláda ČSSD podle něj nebyla připravena na převzetí moci.

Deficitem české politiky je podle Rudolfa Kučery i fakt, že se čeští demokratičtí politici nedokázali jednoznačně postavit k současné krizi v jihosrbské provincii Kosovo a k náletům NATO na cíle v Jugoslávii. Kučera připomněl, že mnoho světových politiků se jelo do oblasti podívat, aby získali informace "z první ruky". Upozornil také na fakt, že vláda veřejnost o svém postoji k situaci nedostatečně informuje.

Miloš Zeman jednal s ruským premiérem Jevgenijem Primakovem

Zadluženost Ruské federace vůči České republice a další rozvoj hospodářských vztahů byly hlavními tématy moskevských rozhovorů českého premiéra Miloše Zemana s jeho ruským kolegou Jevgenijem Primakovem. Dluh vůči České republice pochází ještě ze sovětských dob a činí více než 3,6 miliardy amerických dolarů. Po schůzce resortní ministři podepsali dodatek k mezivládní dohodě o spolupráci v oblasti jaderné energetiky. Podepsána byla také mezivládní dohoda o vzájemném udržování válečných hrobů.

Cibrián: Evropská unie bude připravena na rozšíření v roce 2002

Rozšíření Evropské unie 'EU) může nastat už v roce 2002. Toto datum by mohlo podnítit snahu kandidátských zemí o urychlení změn v legislativě, průmyslu a politice. Na konferenci o vstupu České republiky do EU to řekl vedoucí delegace Evropské komise 'EK) v ČR Ramiro Cibrián. Za nejdůležitější oblasti, na něž by se měla česká vláda zaměřit, označil urychlení restrukturalizace průmyslu, privatizaci bank a také otázku práv menšin, především Romů. Významným faktorem pro vstup do EU je podle něj také změna správní struktury státu.

Polští a čeští poslanci o nejasnostech termínu rozšíření EU

Nejasnost přesného termínu vstupu nových zemí do Evropské unie považují předsedové výborů pro evropskou integraci českého a polského parlamentu za jeden z problémů evropského integračního procesu. "Tlumí to trochu motivaci integračních procesů," řekl ČTK po jejich setkání šéf sněmovního integračního výboru Jaroslav Zvěřina. V Praze se setkali také předsedové zahraničních výborů parlamentů ČR, Slovenska, Maďarska a Polska. Předmětem jejich debaty byla mimo jiné evropská integrace a vazba krize v jihosrbské provincii Kosovo na další rozšiřování NATO.

Česká vláda má zájem, aby se Slovensko stalo členem mezinárodních seskupení

Česká vláda má prioritní zájem na tom, aby se Slovensko stalo členem těchže mezinárodních seskupení jako ČR. Po setkání se slovenským premiérem Mikulášem Dzurindou to v Bratislavě prohlásil český vicepremiér Pavel Rychetský. Vlády obou zemí hodlají spolupracovat i v legislativní oblasti, kdy by se měla uskutečnit výměna těch evropských právních norem, které už jedna ze zemí uplatňuje. Český parlament se již zabývá umožněním dvojího občanství pro obyvatele ČR slovenské národnosti, podotkl Rychetský.

Změny daní a účetnictví mohou zničit desítky tisíc firem

Navrhované změny daňové legislativy a vedení účetnictví by v současnosti mohly zničit desítky tisíc podnikatelů. "ČR by neměla do EU vstoupit pouze jako deset miliónů spotřebitelů," řekl na konferenci "Konkurence a informace" prezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr. Návrhy ministra financí Ivo Svobody ohledně daňových změn hodnotí rozporuplně ekonomičtí odborníci. Za nejvíce sporný označují návrh zavést tzv. minimální daň, kterou by musely právnické i fyzické osoby platit i v případě ztráty.

Ekonomický vývoj ČR vzbuzoval loni u většiny občanů obavy

Více než čtyři pětiny obyvatel České republiky měly v loňském roce obavy z budoucího ekonomického vývoje země. Podle výsledků průzkumu společnosti Median skepticky hodnotí ekonomickou budoucnost ČR 86 procent dotázaných občanů, z toho 36 procent má výrazné obavy. Jen 13 procent lidí se budoucího vývoje neobává.

Ředitelství věznic popírá bití vězňů

Ředitelství vězeňské služby nezaznamenalo žádný případ, kdy by dozorci ve věznicích bili vězně obušky. Informaci o bití vězňů uvedl ve zprávě Evropský výbor proti mučení na základě rozhovoru s některými odsouzenými. Delegace výboru navštívila v únoru 1997 jedenáct policejních institucí a nápravných zařízení v ČR. Výbor dal najevo nespokojenost s tím, jak se vyřizují stížnosti vězňů na chování dozorců. Kritika se zaměřila také na cely na policejním ředitelství v Praze. Zpráva, kterou delegace o každé zemi vypracovává, je důvěrná, ale může být na žádost dané země zveřejněna - jak se stalo v tomto případě. Zpráva v některých případech uvádí reakce české strany, které jsou však shrnuty v samostatném dokumentu vydaném současně.

Ústečtí Romové a radnice se dohodly na výstavbě plotu

Sdružení Romská duha, které zastupuje obyvatele obecních domů pro neplatiče nájemného v ústecké Matiční ulici, se dohodlo se zástupci radnice zdejšího obvodu na postavení 180 centimetrů vysokého keramického plotu mezi obecními a rodinnými domy. Výstavbě plotu se rozhodli zabránit vláda a její zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Matiční ulice se stala známou poté, co zde loni v květnu slíbilo vedení města postavit čtyřmetrovou zeď oddělující rodinné domy od hluku a nepořádku z okolí obecních bytů pro neplatiče, obývaných převážně Romy.

Petr Uhl: 17. duben byl počátkem normalizace

Sedmnáctý dubnový den roku 1969, kdy při zasedání Ústředního výboru Komunistické strany Československa stanul v jeho čele Gustáv Husák a zahájil takzvanou normalizaci, je symbolem vnitřní porážky demokratizačního procesu v Československu - podobně jako symbolem jeho vnější porážky je 21. srpen 1968. ČTK to řekl vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. "Je dobře si toto výročí připomenout, protože mladší generace vůbec neví, že od vojenské intervence v srpnu 1968 nejméně do dubna 1969 byla v Československu svoboda," soudí Uhl, který byl komunistickým režimem vězněn a patří k signatářům Charty 77. Sedmnáctý duben je podle Uhla předělem, který vedl k normalizaci, neboť do té doby se reformní hnutí nevzdávalo.

Generál Píka bude mít na plzeňském hřbitově pietní místo

Pamětní kámen armádnímu generálovi Heliodoru Píkovi odhalí 19. června na plzeňském hřbitově zástupci Konfederace politických vězňů, armády a plzeňské radnice. Akce se uskuteční při příležitosti 50. výročí Píkovy nezákonné popravy po vykonstruovaném procesu tehdejšího komunistického režimu. Píka dosud oficiální hrob nemá a jeho ostatky se nepodařilo najít. Pamětníci soudí, že urna s jeho popelem leží v odlehlé části plzeňského hřbitova ve společném urnovém hrobě.

V březnu policisté zaznamenali 3346 nelegálních přechodů hranic

Policisté v březnu zaznamenali 3346 nelegálních přechodů státní hranice. Nejpočetnější skupinu lidí tvořilo 838 občanů Jugoslávské svazové republiky. Po nich následuje 463 lidí z Afghánistánu, 438 z Rumunska, 246 ze Srí Lanky, 173 z Indie, 110 z Makedonie, 109 z Bulharska, 107 z Moldávie a 99 z Číny.

Národní park České Švýcarsko může být vyhlášen k 1.lednu

Národní park České Švýcarsko by mohl být podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta vyhlášen k 1. lednu roku 2000. Kužvart to uvedl na tiskové konferenci v Hřensku na Děčínsku. O vyhlášení Národního parku České Švýcarsko usiluji ochránci přírody již od roku 1991, kdy byl v sousedním Německu zřízen Národní park Saské Švýcarsko. Území navrhovaného Národního parku tvoří unikátní pískovcová skalní města, kaňony, rokle a neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy v okolí Hřenska na Děčínsku.

Sdružení sídel usiluje o finance na kulturní dědictví

Cílem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jehož pátý dvoudenní sněm začal v Praze, je trvalý nárůst státních i dalších finančních prostředků na záchranu a obnovu kulturního dědictví. "Sdružení je odhodláno zbavit se pocitu, že péče o památky je naivní," prohlásila jeho znovuzvolená předsedkyně Anna Matoušková, zástupkyně starosty v Berouně.

Ze sportu:

Posledním semifinalistou Českomoravského fotbalového poháru se stali hráči Slavie Praha, kteří o svém postupu v souboji s Baníkem Ostrava rozhodli až při penaltovém rozstřelu. V normálním hracím čase skončil zápas 2:2 a navzdory velké převaze nedokázali domácí vstřelit v prodloužení vítězný gól. V penaltové loterii se zaskvěl brankář Černý, který chytil tři pokusy hostů a rozhodl o postupu Slavie.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky. V noci se teploty pohybovaly od 2 do 6 stupňů Celsia. Denní očekáváme v rozmezí 7 až 12 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.