Zprávy pátek, 19. listopadu 1999

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou pro vás připravila Evelina Himalová. Úvodem přehled hlavních zpráv...

A nyní podrobně:

Způsob, jakým Rusko postupuje v Čečensku, kritizoval na tiskové konferenci v Istanbulu v rámci summitu OBSE Václav Havel. Rovněž by podle něj měl svět udělat vše pro demokratizaci Jugoslávie

Na setkání šéfů států a vlád členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v tureckém Istanbulu se západní státy a Rusko ve čtvrtek dohodly na formulaci zmínek o Čečensku v závěrečné deklaraci summitu. Tím byla vyřešena slepá ulička, uvolňující cestu k podpisu evropské bezpečnostní charty, což přimělo ruského prezidenta Borise Jelcina předčasně odcestovat. Podepsání bezpečnostní charty OBSE, vytyčující cíle a roli této organizace v 21.století, je hlavní cíl dvoudenní vrcholné schůzky, která v pátek končí, a na níž dle očekávání otázka ruského postupu v Čečensku dominuje.

Způsob, jakým Rusko postupuje v Čečensku, kritizoval ve čtvrtek v Istanbulu český prezident Václav Havel. Na tiskové konferenci, kterou v rámci summitu OBSE uspořádal spolu s vedoucími představiteli srbské opozice a Černé Hory Vukem Draškovičem a Zoranem Djindičem, se vyslovil pro demokratizaci Jugoslávie. Svět by měl pro ni udělat vše, řekl Václav Havel.

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová a její resortní kolegové z dalších zemí krok prezidenta Václava Havla, z jehož iniciativy k nim promluvili vedoucí představitelé srbské demokratické opozice a Černé Hory, které do Istanbulu pozval, ocenili. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

JSR chystá oficiální protest proti tomu, že český prezident pozval na vrcholnou schůzku OBSE představitele srbské opozice

Jugoslávská svazová republika chystá oficiální protest proti tomu, že prezident Václav Havel pozval představitele srbské opozice na dvoudenní summit Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, který ve čtvrtek začal v tureckém Istanbulu. Novinářům to řekl jugoslávský velvyslanec v Praze Djoko Stojičič. Hovořil přitom o "hrubém vměšování do vnitřních záležitostí" své země. Havlovu podporu přítomnosti čelných představitelů srbské opozice Vuka Draškoviče a Zorana Djindiče v Instanbulu naopak přivítala řada zemí Evropské unie.

Návštěva šéfa čečenské diplomacie Iljase Achmadova v Praze byla podle Moskvy hrubým vměšováním do vnitřních záležitostí Ruska Úřadující velvyslanec České republiky v Moskvě byl ve čtvrtek povolán na ruské ministerstvo zahraničí, kde mu byl tlumočen protest v souvislosti s návštěvou čečenského ministra zahraničí Iljase Achmadova v Praze. Podle ruského ministerstva je přijetí Iljase Achmadova oficiálními českými představiteli považováno za hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Ruska a za účinné pomáhání a podporování teroristů operujících v Čečensku. Ministerstvo dodalo, že tyto činy vyvolají odpovídající reakci ruské strany.

Britské expremiérce Margaret Thatcherové byla předána pamětní medaili a symbolický zlatý klíč od městských bran Prahy

Pamětní medaili a symbolický zlatý klíč od městských bran převzala ve čtvrtek v historických prostorách Staroměstské radnice z rukou pražského primátora Jana Kasla bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Poté se podepsala do Zlaté knihy hlavního města, do které se zapisují významné návštěvy radnice. Stejného ocenění se ve středu dostalo někdejšímu německému kancléři Helmutu Kohlovi.

Bývalí vůdci studentů požadují odchod současných politických špiček

Výzva bývalých studentských vůdců nabádající naši politickou garnituru k odchodu vzbudila u politiků rozdílné reakce. Zatímco předseda poslanců Unie svobody Karel Kühnl je rád, že si aspoň část tehdejších studentských lídrů zachovala odvahu a občanskou rozhodnost, postoj předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause je zcela odmítavý. Podle něj jde jen o názor jedné z tisícin či milióntin naší země. Klausův poradce Ladislav Jakl svého šéfa doplnil, že jde o útok na demokracii. Podobně jako Klaus ani předseda ČSSD Miloš Zeman nemíní věnovat výzvě k odchodu pozornost. Nechal se slyšet, že z politiky se odchází na základě voleb, nikoli "výkřiků" skupiny občanů. Celou iniciativu pak označil za pubertální.

Předseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové (KDU-ČSL) Jan Kasal považuje výzvu šesti někdejších studentských aktivistů žádajících rezignaci některých politiků za oprávněnou. Také souhlasí s tím, že z listopadových ideálů dnes už mnoho nezbylo a myslí si, že je třeba ji brát vážně. Osobně se nediví jistému zklamání signatářů této výzvy. Jan Kasal jim proto nabízí osobní schůzku, na níž by si rád vyjasnil, koho přesně mají na mysli. Při této příležitosti jenom připomněl, že úplně celé vedení KDU-ČSL je od květnového sjezdu zcela nové.

Senát nechce rušit čtrnáctý plat soudcům

Senát ve čtvrtek vypustil soudce ze skupiny ústavních činitelů, kterým má být za letošní a příští rok odejmut čtrnáctý plat. Senátoři rozhodli, že normu vrátí poslancům s tímto pozměňovacím návrhem. Horní komora se tak vrátila k původnímu vládnímu návrhu, který soudce podle nálezu Ústavního soudu nezahrnoval mezi ty, kterým má být čtrnáctý plat odebrán. Pro vrácení předlohy hlasovalo 45 ze 61 přítomných senátorů, proti byl jeden.

Horní komora parlamentu projednávala a schválila některé důležité zákony

Senát ve čtvrtek schválil podmínky, za kterých bude možné bez dalšího souhlasu parlamentu vysílat české vojáky do zahraničí nebo přijímat cizí vojenské síly na území ČR. Schválila také podmínky pro pobyt ozbrojených sil a jejich postavení při pobytu na českém území. Senátoři souhlasili rovněž s tím, aby čeští vojáci mohli být až do konce roku 2000 v mezinárodní vojenské misi SFOR. Ta dohlíží na dodržování a uplatňování mírových dohod v Bosně a Hercegovině. Senát přijal i zákon, který zakazuje používání, skladování a výroby protipěchotních min a umožní jejich likvidaci. Pro přijetí předlohy hlasovalo 59 z 61 přítomných senátorů, proti nebyl nikdo.

Dále byla Senátem schválena vládní novela zákona o územních finančních orgánech, která zvýší počet zaměstnanců finančních úřadů v příštích čtyřech letech o 3386 osob. Normu nyní musí podepsat prezident republiky. Zvýšení počtu zaměstnanců si ze státního rozpočtu vyžádá přes 1,5 miliardy korun.

Senátor Václav Fischer bude pracovat ve výboru pro evropskou integraci horní parlamentní komory

Nezávislý senátor Václav Fischer se stal členem výboru pro evropskou integraci, kde mu místo nabídl Jiří Skalický (bezpartijní) výměnou za členství v ústavně-právním výboru. Tuto změnu ve čtvrtek schválil Senát, který Fischera minulý týden dosadil přes jeho odpor právě do svého ústavně-právního výboru hlasy ODS a ČSSD. Fischer byl původním senátním rozhodnutím zklamán, protože chtěl na základě svých zkušeností pracovat v zahraničním výboru.

Podle předsedy Poslanecké sněmovny Klause vstupuje ČR do etapy ekonomického oživení

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS a někdejší dlouholetý předseda české vlády Václav Klaus shledává těsnou souvislost mezi existencí jasně vymezených politických stran v zemi a úspěchem české transformace. Ve svém čtvrtečním vystoupení na konferenci "10 let poté - na prahu nového tisíciletí" na Pražském hradě uvedl, že ČR nepochybně vstupuje po éře ekonomického poklesu do etapy ekonomického oživení.

Myšlenkou vlády superkoalice se bude znovu zabývat prosincový kongres ODS

Myšlenka vlády takzvané superkoalice, v níž by ODS a ČSSD mohly mít po šesti ministrech a o dalších šest křesel by se podělila KDU-ČSL s Unií svobody, se podle předsedy ODS Václava Klause opět stane předmětem jednání po prosincovém kongresu ODS. Lidovci a unionisté, kteří zatím superkoalici odmítají, totiž spekulují s "dramatickými převraty" na kongresu, řekl Klaus ve čtvrtek Českému rozhlasu. "Jsem stoprocentně přesvědčen, že vevnitř těch politických stran to vře a nabídka šest šest šest se pro leckoho z budoucích potenciálních ministrů z těchto stran zdá velmi lákavá," uvedl Klaus na adresu lidovců a unionistů.

Česká konference rektorů bude žádat zřízení ministerstva pro vysoké školy a vědu

Zřízení ministerstva pro vysoké školy a vědu bude žádat Česká konference rektorů, která o tom ve čtvrtek rozhodla v Brně. "Vláda ve vztahu k vysokým školám neplní své programové prohlášení a ministerstvo školství nehájí zájmy vysokých škol," řekl ČTK rektor Karlovy univerzity Karel Malý k důvodům požadavku konference.

Ministr zdravotnictví David vyhrál spor s majiteli bruntálské nemocnice

Ministr zdravotnictví Ivan David ve čtvrtek vyhrál soudní spor s majiteli bruntálské nemocnice, kteří jej letos v lednu zažalovali o ochranu jména a dobré pověsti právnické osoby. Ministr o jejich společnosti Brumeda řekl, že porušuje při hospodaření zákony a uvedl i konkrétní zjištění kontroly. Podle majitelů ministr svými výroky o tunelování nemocnice spáchal zneužití pravomoci veřejného činitele a poškozování cizích práv. V září u soudu první instance pak majitelé nemocnice soudní spor vyhráli a ministr jim měl zaplatit 30.000 korun.

Lékaři by v příštím roce měli dostat více peněz za léčení pacientů od zaměstnaneckých pojišťoven Lékaři s výjimkou nemocničních mohou počítat s tím, že v příštím roce dostanou za léčení svých pacientů od zaměstnaneckých pojišťoven více peněz. ČTK to ve čtvrtek řekl ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. "Zástupci zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a poskytovatelů péče se na dohodovacím řízení o cenách péče v 1. pololetí 2000 shodli na výši úhrad ambulantním specialistům, stomatologům, laboratořím, rehabilitaci, lázním, záchranné službě, zdravotnické dopravě a domácí péči s tím, že zaměstnanecké pojišťovny navýší ceny až o tři procenta," upřesnil.

Komunisté si podle agentury STEM drží první míst v preferencích

Komunistická strana Čech a Moravy dosáhla začátkem listopadu nejvyšších voličských preferencí a těsně vede před druhou Občanskou demokratickou stranou. Komunisty by podle ve čtvrtek zveřejněných výsledků Střediska empirických výzkumů volilo 22 procent respondentů, a v průzkumech STEM tak vůbec poprvé předstihli ODS. Té by nyní odevzdalo hlas 21,7 procenta potenciálních voličů. Obě strany by tak shodně získaly 55 poslaneckých mandátů. Sociální demokraté se těší podpoře 14,9 procenta respondentů; ve srovnání s minulým měsícem si garnituru k odchodu vzbudila u politiků rozdílné reakce.

Na Čechoameričana, který se dopustil výtržnosti v ústecké Matiční ulici, bylo podáno trestní oznámení

Trestní oznámení na amerického občana českého původu Milana Kohouta, který při středeční demonstraci Romů k výročí 17. listopadu v Matiční ulici v Ústí nad Labem rozřezal na dvě části maketu české státní vlajky, podal místopředseda severočeské ČSSD Jaroslav Foldyna. "Podle mého názoru se dopustil trestného činu výtržnosti," řekl ČTK Foldyna. Kromě toho podle něj Kohout svými výroky také hanobil rasu a národ, když řekl, že se stydí za Čechy, protože je pokládá za rasisty.

Severomoravští středoškoláci přiznávají svoji averzi vůči Romům a většina z nich se vyslovila o znovuzavedení trestu smrti Averzi vůči Romům má velká část středoškolských studentů na Moravě a ve Slezsku. Téměř 42 procent mladých lidí by dokonce Romy vypovědělo z České republiky. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který provedla Marketingová laboratoř Ostrava. Její pracovníci oslovili 1928 studentů navštěvujících 148 náhodně vybraných gymnázií, středních odborných škol a učilišť v Brně, Olomouci, Ostravě a Uherském Hradišti.

Přes 73 procent středoškoláků na severní Moravě se vyslovilo pro obnovení trestu smrti. Proti bylo jen něco přes 17 procent dotázaných a 9 procent je nejistých. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění mezi středoškolskou mládeží, který rovněž provedla Marketingová laboratoř Ostrava. Trest smrti je v České republice zakázán Listinou základních práv a svobod a Evropskou úmluvou o lidských právech. Jeho znovuzavedení, po němž v posledních letech volá stále větší část veřejnosti, by si vyžádalo nejen změnu Ústavy, ale i vypovězení mezinárodních dohod. Česká vláda však nepovažuje za možné z nich vystoupit. Naopak, žádoucí je setrvat ve společenství evropských zemí, které trest smrti odmítají.

Nejvyšší státní zastupitelství usiluje o potrestání válečného zločince Mallotha

O pokračování trestního stíhání údajného válečného zločince Antona Mallotha v Německu nebo v České republice usiluje Nejvyšší státní zastupitelství, které v těchto dnech odesílá do Německa výpověď nového svědka. Ten měl vidět, jak Malloth ve věznici v Terezíně usmrtil jednoho z vězňů. Řekl to ČTK první náměstek nejvyšší státní zástupkyně Jaroslav Fenyk. Připomněl, že za tento skutek dosud Malloth stíhán nebyl.

Cibulka vydává své seznamy členů a spolupracovníků Stb knižně

Po zveřejnění v novinách a na Internetu dostávají takzvané Cibulkovy seznamy údajných příslušníků a spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti také svoji knižní podobu. Kontroverzní dokument, jehož autentičnost nebyla nikdy oficiálně potvrzena, vydává nakladatelství Votobia. Cibulka si však podle vlastních slov za kompletností a správností uveřejněných seznamů stojí. Argumentuje tím, že dosud žádný soudní spor týkající se seznamu neprohrál. Přivítal iniciativu senátorů ODS, kteří předložili novelu zákona, podle níž by ministerstvo vnitra muselo vydat úplný a ověřený seznam spolupracovníků bývalé StB.

Čtyřicetiletá televizní tvorba Karla Gotta na DVD desce

Unikátní retrospektivou čtyř desetiletí tvorby Karla Gotta je DVD deska, kterou vydala Česká televize. Je prvním z řady těchto nejmodernějších audiovizuálních nosičů, které veřejnoprávní televize chystá - tím dalším by měly být Hřebejkovy Pelíšky. Malý stříbrný kotouček o rozměrech "běžného" CD obsahuje videozáznamy Gottových televizních vystoupení, které sestříhal režisér Ivo Paukert.

Předpověď počasí:

V České republice má být v pátek oblačno, místy s deštěm nebo sněhovými přeháňkami. Teploty se mají pohybovat kolem 0 až 4 stupňů Celsia.