Zprávy pátek, 19. února 1999

A nyní podrobněji:

V Ostravě budou jednat premiéři ČR a Polska o blížícím se vstupu do NATO

Především o blížícím se březnovém vstupu České republiky a Polska do Severoatlantické aliance a počátečním působení obou zemí v tomto obranném společenství budou v pátek v Ostravě hovořit premiéři České republiky Miloš Zeman a Polska Jerzy Buzek. ČTK to řekl tiskový mluvčí vlády Libor Rouček. Podle něj bude schůzka i vhodnou příležitostí k posouzení dosavadního přibližování k Evropské unii a k projednání dalších společných aktivit v tomto přibližování. Lze předpokládat, že důležitým bodem jednání premiérů bude i diskuse o náplni visegrádské spolupráce.

ČR v pátek navštíví bývalý slovenský prezident Michal Kováč

Bývalý prezident Slovenska a zároveň jeden z kandidátů na úřad slovenského prezidenta v přímých volbách Michal Kováč navštíví v pátek Českou republiku. Naposledy přijel Kováč do Prahy začátkem loňského října nedlouho po slovenských parlamentních volbách, v nichž zvítězila bývalá protimečiarovská opozice. V rezidenci prezidenta v Královské zahradě na Pražském hradě se Kováč zúčastní zasedání správní rady Nadace Michala Kováče a Václava Havla, kterou oba státníci založili už v roce 1994.

Z jednání tureckého ministra Cema v Praze

Soudní proces s kurdským separatistou Abdullahem Ocalanem by měl být co nejotevřenější, prohlásil prezident Václav Havel při čtvrtečním jednání s tureckým ministrem zahraničí Ismailem Cemem. Otevřenost totiž nejlépe přispěje k uklidnění trvajících protestů kurdské diaspory v Evropě proti Ocalanovu zatčení, soudí prezident. Po setkání obou politiků to ČTK řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Havel před Cemem zdůraznil, že je celoživotním odpůrcem trestu smrti a platí to i v případě Ocalana, vůdce Strany kurdských pracujících 'PKK), který byl počátkem týdne zatčen v africké Keni a nyní podle zahraničních pramenů očekává na ostrově Imrali v Marmarském moři soud. Hrozí mu obžaloba z velezrady a porušování turecké ústavy a nejvyšší trest.

Proces s vůdcem kurdských separatistů Abdullahem Ocalanem v Turecku se bude konat v souladu s tureckým právním řádem a s mezinárodními konvencemi, k nimž Turecko přistoupilo. Ministr Cem to uvedl po schůzce s vicepremiérem Egonem Lánským. Několikrát zdůraznil, že Turecko je západoevropskou zemí, která podepsala mezinárodní úmluvy týkající se lidských práv, od procesu s Ocalanem však nehodlá upustit.

Místopředseda Senátu Petr Pithart poděkoval tureckému ministru zahraničí Ismailu Cemovi za to, že jeho země podpořila Českou republiku na cestě do Severoatlantické aliance. S Cemem se setkal i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. ČTK po jednání řekl, že s tureckým ministrem hovořili především o problémech v Turecku.

Česká republika má podle ministra zahraničí Jana Kavana výrazný zájem na zvýšení vzájemného obchodu s Tureckem. V této souvislosti Kavan hovořil s ministrem Cemem především o stavebnictví, zemědělství a energetice. "Samozřejmě jsme hovořili i o důležitém českém obranném průmyslu, kde máme zájem o zintenzívnění spolupráce," řekl na tiskové konferenci Kavan. Česká republika a Turecko by si podle obou ministrů mohly pomáhat i na dalších trzích.

Ministerstvo vnitra připustilo, že při návštěvě tureckého ministra zahraničí Ismaila Cema v České republice posílilo obvyklá ochranná opatření, poskytovaná zahraničním delegacím.

Velvyslanectví USA a Velké Británie v Praze uzavřena

Spojené státy se z bezpečnostních důvodů rozhodly s okamžitou platností uzavřít pro veřejnost budovu svého pražského velvyslanectví a prostory Amerického kulturního střediska. Až do odvolání nebude proto americké velvyslanectví přijímat žádosti o víza a ani poskytovat běžné služby pro americké občany. ČTK o tom písemně informovalo americké velvyslanectví. Zastupitelský úřad bude prý znovu otevřen, jakmile to bezpečnostní situace dovolí.

Z bezpečnostních důvodů uzavřelo úřad i britské velvyslanectví v Praze. Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, byly důvodem uzavření obou zastupitelských úřadů hrozby teroristického útoku z irácké strany. Oprávněnost této verze naznačuje i skutečnost, že česká policie posílila ochranu nejen britské a americké ambasády, ale i budovy rozhlasové stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. Mluvčí stanice Sonia Winterová uvedla, že stanice, která začala před časem vysílat právě do Iráku přes odpor tamní vlády, pracuje dál, vysílání nepřerušila, pouze omezila počet personálu.

Mluvčí BIS potvrdil riziko násilné akce proti velvyslanectví USA

Existenci potenciálního rizika násilné akce vůči americkému velvyslanectví v Praze, které bylo z tohoto důvodu uzavřeno, potvrdil ČTK mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert. K případné avizované teroristické akci se odmítl vyjádřit, ovšem BIS podle něho již od úterý intenzívně komunikuje s policií, která na základě předaných informací provádí potřebná opatření. "Nemohu uvádět zdroj tohoto rizika, mohu pouze říci, že je to určitá hrozba násilné, popřípadě teroristické akce," řekl Šubert. BIS podle něj, pokud jde o akce v oblasti terorismu, komunikuje se všemi partnery a vyhodnocuje situaci.

Bašta by BIS nezrušil a vidí v její práci zlepšení

Ministr Jaroslav Bašta, odpovědný za činnost tajných služeb, nesouhlasí zcela s názorem vicepremiéra Pavla Rychetského, že je nutné BIS zásadně reorganizovat nebo zrušit. Rychetský v neděli uvedl, že BIS nepřináší takřka žádné výsledky, je "téměř zprivatizovaná, nepracuje pro vládu, ale bůh ví pro koho". Bašta prohlásil, že i přes oprávněnou kritiku na adresu civilní kontrarozvědky Česká republika takovou službu potřebuje, a to zvláště nyní krátce před přijetím země do NATO. Podle Bašty se po "značném úsilí a po odstranění bývalého ředitele" Karla Vulterina komunikace mezi BIS a vládou velmi zlepšila a kabinet dostává od služby požadované výsledky.

Generál Šedivý v Pentagonu

Náčelník generálního štábu Armády ČR generálporučík Jiří Šedivý, který je od neděle na oficiální návštěvě v USA, se ve čtvrtek v Pentagonu setkal s hlavními americkými armádními činiteli. ČTK to oznámila tisková služba ministerstva obrany ČR. Rozhovorům s náměstkem ministra obrany USA Franklinem Kramerem a předsedou sboru náčelníků štábů Henrym Sheltonem předcházely návštěvy ve výcvikových zařízeních americké armády. Na základně Fort Polk ve státě Louisiana si Šedivý prohlédl zařízení, kde se připravuje jednotka, jež sehrává úlohu "protivníka" při mnohonárodním cvičení Cooperative Nugget, kterého se po několik let účastní zástupci české armády. Generál Šedivý rovněž navštívil simulační centrum velitelství vzdušných sil v Langley a výcvikové centrum pro nejvyšší velitele americké armády.

Náčelník generálního štábu ČR Šedivý v pátek ve Washingtonu řekl, že vysocí američtí činitelé neshledaly u České republiky zásadní nedostatky bránící jejímu vstupu do NATO.

Z armády odchází méně absolventů zahraničních škol

České armádě se podle prvního náměstka ministra obrany Jaromíra Novotného podařilo omezit dříve časté odchody do zálohy profesionálních vojáků, kteří studovali v zahraničí. "Teď jsou vybíráni vysoce motivovaní lidé, kteří mají jako životní cíl kariéru v armádě," řekl novinářům Novotný. Z údajů, které ČTK poskytla tisková služba ministerstva obrany, vyplývá, že od roku 1993 absolvovalo zahraniční školy a kursy západního typu kolem 1300 příslušníků české armády. V současnosti na Západě studuje dalších asi 100 vojáků, 184 absolventů západních škol a kursů odešlo do civilu. Novotný přiznal, že v prvních letech existence české armády byli vojáci ke kursům v zahraničí vybíráni podle špatného klíče.

Senátní komise pro Ústavu bude jednat ve Zlíně o možných změnách Ústavy ČR

Nad možnými změnami Ústavy České republiky, především ve vztahu k horní parlamentní komoře bude v pátek na výjezdním zasedání ve Znojmě jednat senátní komise pro Ústavu. Senátoři mají hovořit také se zástupci Nejvyššího soudu a Ústavního soudu. Senátní komise nedávno přijala základní teze, z nichž by měl vzejít ucelený návrh horní komory na změny postavení Senátu v Ústavě. Shodla se, že třicetidenní lhůta na projednání zákonů senátory od postoupení sněmovnou by mohla zůstat stejná, ale s možností prodloužit ji usnesením Senátu až na 60 dnů.

Restitučním nárokům nových občanů brání prošlé zákonné lhůty

Nové právní úpravy týkající se státního občanství nezaloží nové majetkové restituční nároky proto, že již uplynuly lhůty, v nichž bylo možné podle restitučních zákonů nároky uplatňovat. ČTK to řekl vicepremiér pro legislativu Pavel Rychetský. ČR má podle něj dva restituční zákony z roku 1991, které se týkají fyzických osob: zákon o mimosoudních rehabilitacích a zákon o půdě. V obou je, kromě dalších hmotně právních podmínek pro vznik nároku na restituci i podmínka státního občanství. Vicepremiér však připomněl, že podle obou těchto zákonů bylo možno nároky uplatnit pouze šest měsíců od účinnosti zákona u osoby povinné a jeden rok od účinnosti zákona u soudu. Podle nového zákona o státním občanství budou moci získat občanství desítky tisíc bývalých Čechoslováků, kteří o něj přišli v období komunistické totality. Neobnovují se tím však lhůty restitučních zákonů. "Ty lhůty jsou prošlé," dodal vicepremiér.

Katolíci se jednání o vztazích státu a církví nezúčastní

Zástupci České biskupské konference 'ČBK) a představitelé řeholních řádů se nezúčastní jednání vládní komise ustavené k řešení vztahů církví a státu. "Důvodem je porušení slova předsedou vlády Milošem Zemanem a ministrem kultury Pavlem Dostálem," řekl ve čtvrtek ČTK v Kroměříži, kde ČBK zahájila dvoudenní mimořádné zasedání, její mluvčí Daniel Herman. "Nejmarkantnějším momentem je popření konsensuálního principu při sestavování komise. Jejím členem byl jmenován i přes opakované sliby zástupce komunistické strany, která nese plnou odpovědnost za brutální pronásledování věřících a náboženství v době neomezené vlády této strany," zdůraznil Herman.

Ministr Dostál naopak ve Zlíně, kde blahopřál k osmdesátým narozeninám cestovateli Miroslavu Zikmundovi, prohlásil, že v katolické církvi jsou síly, které si nepřejí, aby komise pracovala. "Vláda nebude měnit složení komise. Pokud kardinál Miloslav Vlk tvrdí, že jsem porušil slib, tak by měl vědět, že vláda rozhoduje hlasováním," řekl ministr Dostál.

Dopis premiéru Zemanovi podepisují další lidé, církev děkuje

Podpisy k dopisu premiéru Miloši Zemanovi, v němž mnohé známé osobnosti žádají urychlené a korektní řešení dosud otevřených problémů ve vztazích státu a církví, připojují na archy vystavené také v kostelích mnozí prostí věřící. Čeští a moravští katoličtí biskupové a představitelé řeholních řádů a kongregací se s obsahem výzvy ztotožňují, očekávají, že iniciativu podpoří kněží i laici, a vyjádřili ve čtvrtek podle tiskového střediska České biskupské konference signatářům poděkování. Česká křesťanská akademie registruje ke čtvrtku pod textem na 150 podpisů významných osobností vědy, kultury a společenského a duchovního života.

Pehe odchází v květnu po dvouletém působení z Hradu

Politolog Jiří Pehe se rozhodl po dohodě s prezidentem Václavem Havlem odejít na vlastní žádost z funkce ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, a to k letošnímu 15. květnu. ČTK to ve čtvrtek oznámil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Pehe je po Ivanu Medkovi, který byl odvolán z funkce kancléře loni 18. prosince, a Pavlu Tigridovi, který jako poradce prezidentské kanceláře pro česko-německé vztahy odešel koncem loňského roku, dalším z blízkých spolupracovníků prezidenta Havla, který odchází ze služeb Hradu. Po odchodu z prezidentské kanceláře se Pehe stane ředitelem Centra New York University v Praze, kde bude také přednášet. Nadále zůstává předsedou správní rady Fóra 2000 a externím prezidentovým konzultantem, uvedl Špaček.

Dagmar Lastovecká byla platně zvolena senátorkou

Kandidátka Občanské demokratické strany Dagmar Lastovecká byla v listopadových volbách do Senátu platně zvolena senátorkou. Rozhodl o tom ve čtvrtek senát Ústavního soudu. Soud tak vyhověl opravnému prostředku proti rozhodnutí Nejvyššího soudu, mandátového a imunitního výboru Senátu a celého Senátu, s nímž se na něj obrátila ODS. Nejvyšší soud totiž loni počátkem prosince dospěl k závěru, že volba Lastovecké senátorkou byla neplatná vzhledem k porušení volebního zákona. To Nejvyšší soud spatřoval zejména v článcích publikovaných v Lidových novinách a ve vystoupení Lastovecké v televizním pořadu Jihomoravský večerník v době, kdy je 48 hodin před volbami zakázána volební agitace.

Poslanci se svými kolegy z Německa hovořili především o migraci

Především o problematice nelegální migrace na česko-německé hranici hovořili ve čtvrtek představitelé výboru pro vnitřní záležitosti německého Spolkového sněmu se členy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Čeští poslanci přitom své německé kolegy ujistili, že ČR v zájmu omezení převaděčství připravuje zavedení vízové povinnosti pro některé státy, převážně bývalého Sovětského svazu.

Stále více občanů ČR chce rázná řešení a vládu pevné ruky

Zhoršující se ekonomická situace a nerozhodnost politické reprezentace posiluje ve společnosti požadavky na radikální řešení a vládu pevné ruky. Vyplývá to z výsledků únorového šetření Střediska empirických výzkumů, které má ČTK k dispozici. Volání po pevnějším vedením státu vyjádřilo 61 procent respondentů, zatímco v roce 1997 zastávalo stejný názor 49 procent dotázaných občanů.

V Chicagu začne reprezentativní výstava české fotografie 90. let

V Chicagském kulturním centru bude otevřena od 20. února do 18. dubna reprezentativní výstava české fotografie devadesátých let, která nabídne 120 černobílých a barevných snímků od 31 autorů tvořících v Praze. Podle oznámení kulturního odboru města Chicaga výstava zahrne díla tří generací fotografů ukazující široké spektrum stylů, témat a motivů. Vedle mezinárodně známých osobností jako Jan Saudek a Josef Koudelka se na výstavě představí také Jindřich Štreit, Jaroslav Kučera, Václav Podestát, Jan Reich, Pavel Baňka, Michaela Brachtlová, Václav Jirásek, Michal Macků, Pavel Mára a Ivan Pinkava. Zastoupení na výstavě však mají i v Praze působící slovenští fotografové Tono Stano a Rudo Prekop.

Dvorana v Lochotíně připomene koncert z roku 1989

Osmihodinovým koncertem folkové a country hudby má být v sobotu 19. června v Plzni Dvorana-Lochotín s podtitulem Deset let poté. Muzikanti se tak rozhodli zopakovat v amfiteátru setkání, jímž končil v Plzni za účasti 30.000 posluchačů v roce 1989 festival Porta. "Největší osobnosti těchto hudebních žánrů tehdy sdělovaly písněmi své postoje a názory na režim už bez servítků a bez ohledu na cenzuru," připomněl na čtvrteční tiskové konferenci šéfredaktor časopisu Folk&Country Michal Jupp Konečný. Účast už přislíbili všichni aktéři tehdejšího koncertu.

Památník národního písemnictví uvádí výstavu o Františku Nepilovi

Vzpomínková výstava k nedožitým 70. narozeninám spisovatele a humoristy Františka Nepila je otevřena v Malém sále Památníku národního písemnictví v Praze. Výstavou, která má převážně literární charakter, se její autorka Ivana Hutařová snažila alespoň částečně zmapovat Nepilovo dílo. Návštěvník zde může vidět řadu jeho rukopisů, včetně podkladů k poslední, již nedokončené knize "Mí skvělí předkové". Vystaveny jsou i vzácné exempláře Nepilových reklamních textů pro Jana Wericha a Miroslava Horníčka. Vystaveny jsou i fotografie ze spisovatelova života, doplněné citacemi z rozsáhlé korespondence s čtenáři. Expozice s názvem "František Nepil, spisovatel dětí a dospělých" bude přístupná do 6. dubna.

Ze sportu:

V předehrávaném utkání 43. kola extraligy zvítězili hokejisté Litvínova nad Třincem 4:3. Třinec zůstal v tabulce čtvrtý, Litvínov se posunul před Slavii na deváté místo.

Některé hraniční přechody jsou uzavřené, i jinde trvá kalamita

Kvůli nepříznivému počasí jsou stále mimo provoz některé hraniční přechody s Německem, jiné jsou průjezdné pouze s mimořádnou opatrností. Kalamitní situace přetrvává v mnoha dalších regionech. Podle meteorologů mají v pátek ustávat sněhové přeháňky a sníh má v nižších a středních polohách vystřídat déšť, někde i namrzající. Místy se proto může na silnicích vytvářet ledovka.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy sněžení nebo déšť se sněhem. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.