Zprávy pátek, 20. října 2000

Evelina Himalová

Sněmovna podpořila v prvém čtení rozpočtový schodek 49 miliard Kč

Poslanecká sněmovna podle očekávání podpořila v prvním sněmovním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2001. Sněmovna schválila základní rámec rozpočtu, který počítá s příjmy 636,2 miliard korun, výdaji 685,18 miliard korun a schodkem 48,98 miliard korun. Rozpočet podpořilo 127 ze 182 přítomných poslanců, proti hlasovalo 34. Vládní návrh rozpočtu podpořili po předchozí dohodě poslanci ČSSD a ODS. Poslanci ostatních stran již v rámci rozpočtové rozpravy dali najevo, že rozpočet podpořit nehodlají. V dalších dnech budou o jednotlivých rozpočtových kapitolách jednat sněmovní výbory.

Ministr Mertlík nevyloučil další jednání ČSSD a ODS o návrhu rozpočtu

Ministr financí Pavel Mertlík nevyloučil, že vládní návrh státního rozpočtu na příští rok bude předmětem dalších jednání mezi sociální demokracií a ODS. V rozhovoru s novináři poté, co sněmovna návrh státních financí úspěšně projednala v prvním čtení, uvedl, že další jednání by se týkala přesunů financí mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. "Dodatek k opoziční smlouvě říká, že rozpočet v rámci druhého čtení bude předmětem konzultací. Ale těmi novými dohodami mám na mysli dohody o tom, kde, ve které kapitole přidat a na úkor jaké jiné kapitoly," uvedl ministr financí.

Odpůrci Temelína do setkání předsedů vlád nezablokují přechody

Rakouské protitemelínské iniciativy přivítaly ohlášené setkání předsedů vlád ČR a Rakouska, a proto do konce měsíce neuspořádají blokády hraničních přechodů mezi oběma zeměmi. Odpůrci jihočeské elektrárny však ještě do 31. října, kdy se v Brně setkají premiéři Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel, svolají protestní shromáždění proti zkušebnímu provozu Temelína, řekl ve čtvrtek ČTK Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomového nebezpečí.

Český premiér Zeman podmínil jednání se Schüsselem o Temelínu volným provozem na hraničních přechodech. Pühringer nevyloučil, že některá protijaderná sdružení by mohla ještě do setkání předsedů vlád ohlásit blokádu hranic. Mezi hlavní organizátory dosavadních protestů na hranicích v sousední spolkové zemi Horní Rakousy patřila právě Hornorakouská iniciativa proti atomovému nebezpečí a Rakousko-český protijaderný výbor, které blokády prozatím neplánují. Obě iniciativy svolaly na sobotu 21. října na hraniční přechod Wullowitz/Dolní Dvořiště protestní akci pod názvem "Temelín - nezahrávejte si s ohněm". Protest si však nevyžádá zastavení dopravy, míní Pühringer.

Nemilé překvapení nad postupem dolní komory rakouského parlamentu, který ve čtvrtek po půlnoci požádal vládu kancléře Wolfganga Schüssela, aby na národní i evropské úrovni usilovala o zabránění definitivnímu spuštění temelínské elektrárny, vyjádřil šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Zdrženlivě a kriticky reagovali i další poslanci. Klaus v prohlášení připomněl svoji pondělní návštěvu ve Vídni a tamější rozhovory s vedením rakouského parlamentu. Při nich měl dojem, že obě strany spolu hovoří upřímně a otevřeně.

Komisař Fischler kritizoval Prahu

Člen Evropské komise, Rakušan Franz Fischler kritizoval způsob, jakým česká vláda zachází s problémem temelínské elektrárny, a označil ho za nepřijatelný. V rozhovoru pro páteční vydání listu Die Presse řekl, že pokud je hlavním cílem České republiky začlenit se v budoucnu do Evropské unie, pak od ní není příliš chytré rozhněvat si bezprostřední sousedy. Podle komisaře EU členské země unie dosud nebyly ochotny formulovat společné evropské bezpečnostní normy pro jaderné elektrárny, protože na tuto věc panují rozdílné představy. Vznikla tak velmi nepříjemná situace, kdy povolení k provozu jaderné elektrárny není tématem vstupních jednání. Temelín také není na seznamu jaderných elektráren, které by měly být uzavřeny před zahájením vstupních rozhovorů, a Rakousko ani neintervenovalo, aby se česká elektrárna na seznam dostala, řekl Fischler.

Rakušané navštíví jadernou elektrárnu Dukovany

Rakouští občané z příhraničních obcí Dolních Rakous, kde se v květnu konalo česko-rakouské cvičení simulující jadernou havárii, navštíví jadernou elektrárnu Dukovany. Na pozvání elektrárny přijde asi 200 lidí v pěti skupinách, první z nich si provozy prohlédne v sobotu 21. října. ČTK o tom ve čtvrtek informoval mluvčí elektrárny Petr Spilka. "Rakouští hosté budou moci vidět všechny prostory elektrárny, které jsou za provozu běžně přístupné," upřesnil. Elektrárna připravila i prezentaci 15 let provozu a srovnání provozních výsledků Dukovan s výsledky jaderných elektráren v Evropské unii.

Kandidáty Senátu na ombudsmana se stali Otakar Motejl a Marie Hošková

Bývalého ministra spravedlnosti Otakara Motejla ve čtvrtek Senát vybral jako prvního ze dvou kandidátů na funkci veřejného ochránce práv ombudsmana. Svým druhým kandidátem zvolili senátoři členku Nejvyššího kontrolního úřadu Marii Hoškovou. Senátoři zvolili také jednoho ze dvou kandidátů na ombudsmanova zástupce; stal se jím podle očekávání senátor ODS Jan Voráček.

Vedle Senátu navrhuje sněmovně svého kandidáta na ombudsmana také hlava státu. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka Václav Havel podá svůj návrh v příštích dnech. Na otázku, zda se ztotožní s návrhem Senátu, Špaček pro ČTK uvedl, že nemůže za prezidenta předjímat. Havel nicméně v minulosti naznačil, že by mu v pozici ombudsmana nebyl proti mysli Otakar Motejl.

Senát vrátil sněmovně novelu zákona o Vězeňské službě

Novelu zákona o Vězeňské službě a justiční stráži ve čtvrtek Senát v souladu s doporučeními svých výborů vrátil Poslanecké sněmovně. Senátoři v novele za souhlasu vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského mimo jiné odstranili některé nepřesnosti týkající se úkolů a pravomocí Vězeňské služby. Senát rovněž zapracoval do novely ustanovení, podle něhož by mohla Vězeňská služba nakládat s osobními údaji vazebně zadržovaných lidí, kteří nebyli pravomocně odsouzeni, jen s jejich souhlasem. Senátoři z novely také vypustili ustanovení, podle něhož měl být ministr spravedlnosti zmocněn "zvláštním předpisem stanovit podrobnosti úpravy úkolů a organizační struktury justiční stráže". Takovéto zmocnění může mít totiž podle Ústavy "maximálně ministerstvo". Novela upravuje také postavení justiční stráže, která má do budoucna zajišťovat ochranu bezpečnosti a pořádku nejen u soudů, ale nově i na státních zastupitelstvích.

Senát podpořil vznik zlínské Univerzity Tomáše Bati

Senát ve čtvrtek podpořil založení Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vládní návrh zákona, který vznik nové vysoké školy předpokládá, nyní horní komora postoupí k podpisu prezidentovi. Součástí univerzity se mají stát zlínská Fakulta technologická a Fakulta managementu a ekonomiky a zlínský Institut reklamní tvorby a marketingových studií, které navštěvuje 2200 posluchačů. Fakulty jsou dosud součástí Vysokého učení technického v Brně. Tato škola vznik zlínské univerzity koordinuje a podporuje. Vytvoření nové univerzity podporuje i zlínská radnice.

Od 24. listopadu Senát dočasně povede místopředseda Ivan Havlíček

Pravomoci předsedy Senátu bude od 24. listopadu dočasně vykonávat první místopředseda Senátu Ivan Havlíček. Den předtím totiž skončí mandát současné předsedkyni Senátu Libuši Benešové, která bude znovu o senátní křeslo usilovat ve volbách. Havlíčka, který bude nejvyšším představitelem Senátu do doby, než bude po volbách zvolen nový šéf horní komory. Vedle Benešové skončí mandát také dalším dvěma místopředsedům horní komory Petru Pithartovi a doyenovi Senátu Jaroslavu Musialovi, přičemž o mandát se bude ucházet jen Pithart. Ve vedení Senátu tak vedle Havlíčka zůstane místopředseda Přemysl Sobotka. Senátní listopadové volby se týkají jedné třetiny Senátu - tedy 27 senátorů. Horní komora nemůže být podle Ústavy nikdy rozpuštěna; plní tím roli ústavní pojistky.

Prezident a ministr zahraničí vyjádřili lítost nad obětmi záplav v Itálii

Telegramy vyjadřující lítost nad oběťmi záplav v severozápadní Itálii zaslali ve čtvrtek svým italským protějškům prezident Václav Havel a ministr zahraničí Jan Kavan. "S lítostí a zármutkem jsem přijal zprávy o přírodní katastrofě, která postihla Vaši zemi a která si bohužel vyžádala i oběti na lidských životech. Jménem mým i jménem mých spoluobčanů přijměte, prosím, výraz hluboké a upřímné soustrasti," napsal Havel italskému prezidentu Carlu Ciampimu. Soustrast vyjádřil italskému ministru zahraničí Lambertu Dinimu také Kavan. Záplavy, které po přívalových deštích zasáhly v posledních dnech rozsáhlé oblasti severozápadní Itálie, si zatím vyžádaly nejméně dvě desítky lidských životů a další dvě desítky lidí se v Itálii stále pohřešují. V rozsáhlém záplavovém regionu muselo své domovy opustit už na 45.000 lidí.

Romové Havlovi vysvětlovali, proč chtějí být uznáni jako národ

Romové z celého světa požadují, aby byli uznáni jako "neúzemní" národ a svůj požadavek ve čtvrtek přišli zástupci Mezinárodní romské unie (IRU) vysvětlit prezidentu Václavu Havlovi. "Nechceme zemi, stát, chceme, aby nás ostatní státy uznaly jako sobě rovné," řekl generální tajemník IRU Christo Kjučukov po schůzce s prezidentem. Ten chtěl rovněž vědět, kudy se chce ubírat nově zvolené vedení největší světové romské instituce, pracující v rámci OSN. Bulharský Rom Kjučukov poukázal v rozhovoru s prezidentem na to, že Romové jsou v mnoha státech stále ještě diskriminováni. Unie má připravený stabilizační program pro země, které trápí velká migrace romského obyvatelstva. Projekt počítá se spoluúčastí států, které se stávají cílovou stanicí stovek Romů ze střední a východní Evropy, dodal Kjučukov.

Prezident podle svého mluvčího Ladislava Špačka podotkl, že se Evropa musí připravit na stále intenzívnější pohyb lidí mezi státy. Z Havlovy iniciativy vznikl dlouholetý projekt Fenomén Holocaust, jehož cílem je doplnit mezery ve znalostech zejména o holocaustu Židů a Romů na českém území. Helena Dluhošová z prezidentské kanceláře v souvislosti s projektem Fenomén Holocaust ČTK řekla, že v pátek odstartuje soutěž Rodinné příběhy, který je zaměřen na hledání příběhů a osudů Romů za holocaustu, jak si je vyprávějí romské nebo i ostatní děti doma.

Amnesty International zahájila kampaň proti mučení

V desítkách zemí světa se čtvrtkem rozběhla roční kampaň mezinárodní organizace Amnesty International (AI) proti mučení. Pod heslem "mučení je každodenní realitou - zastavme ho" se do něj zapojila i Česká republika. Cílem kampaně je především zvýšit vnímavost veřejnosti k fyzickému týrání lidí a ukončit beztrestnost těch, kdo se mučení dopouštějí. Mučení, které je jednou z nejvážnějších forem porušování lidských práv, se podle AI týká 150 zemí světa, a to nejen diktatur, ale i demokratických zemí. Prokazatelně zaznamenala AI v roce 1998 mučení ve 125 zemích světa, z toho v 80 zemích lidé na následky mučení umírali, uvedli na čtvrteční tiskové konferenci v Praze pracovníci AI.

Fyzioterapeuti se v Liberci učí pečovat o pacienty s mrtvicí

Nové formy péče o pacienty po mozkových cévních příhodách, operacích a úrazech hlavy si v těchto dnech osvojuje v liberecké nemocnici 16 fyzioterapeutů z České republiky. Izraelská instruktorka Elia Panturinová zde vyučuje metodu rehabilitace, která vede k obnovení funkce poškozených mozkových center, což pacientům umožňuje aktivní návrat do života. Uvedenou metodu objevili v Londýně fyzioterapeutka Berta Bobathová a její manžel lékař Karl Bobath před 50 lety. Podle liberecké fyzioterapeutky Hany Kafkové se tento postup ve světě na rozdíl od České republiky využívá zcela běžně.

V Praze byla udělena Státní cena za literaturu a Státní cena za překladatelské dílo

K jedenácti českým spisovatelům a překladatelům, kteří od roku 1995 dostali za svou tvorbu státní cenu, přibyli básník Karel Šiktanc a překladatelka maďarské krásné prózy Anna Valentová. Ministr kultury Pavel Dostál jim ve čtvrtek předal Státní cenu za literaturu a Státní cenu za překladatelské dílo v Míčovně Pražského hradu. Dvaasedmdesátiletý Šiktanc cenu získal za útlou sbírku "Šarlat", kterou loni vydalo v edici Klub přátel poezie nakladatelství Mladá fronta.

AV ČR vydala Českou bibli Hlaholskou

Dochované části staročeského překladu bible přepsané do latinky vydala Akademie věd ČR a zpřístupnila tak poprvé tuto památku nejstaršího písemnictví široké veřejnosti. Knihu ve čtvrtek představila Slovanská knihovna při Národní knihovně v Praze. Česká bible Hlaholská z roku 1416, známá podle rukopisného druhého dílu také jako Bible Vyšebrodská, je psána hlaholicí - písmem, které pro slovanský jazyk vynalezl a v misijní činnosti na Velké Moravě používal svatý Kontantin - Cyril. Tradice se obnovila za vlády Karla IV. v pražském klášteře v Emauzích. Středověké Čechy se tímto překladem podle Akademie věd řadí mezi pět evropských národů, které měly bibli ve vlastním jazyce již před rokem 1500. Nejslavnějším historickým českým překladem je Bible kralická, tiskem vydané dílo Jednoty bratrské z druhé poloviny 16. století.

Ondříčkovi "Samotáři" vyhráli cenu diváků na festivalu ve Varšavě

Film režiséra Davida Ondříčka "Samotáři" vyhrál cenu diváků na 16. mezinárodním festivalu ve Varšavě. Tato pocta byla jediným oceněním na festivalu. "Samotáři" měli premiéru letos na jaře a od té doby se stále drží v tabulce nejúspěšnějších distribučních snímků. Mezinárodní premiéru měl v polovině září na festivalu v Torontu. Česko-slovinský koprodukční snímek o mladých lidech, kteří se na konci 20. století uprostřed velkoměsta snaží nalézt lásku, bude dále představen v soutěžích festivalů v Londýně, Stockholmu, Turíně, Göteborgu, Mannheimu, Pusanu a Soluni.

Národní divadlo připomíná výstavou Fibichovo scénické dílo

Dílo skladatele Zdeňka Fibicha na scénách pražského Národního divadla připomíná výstava, která je ve foyeru první galerie v historické budově k vidění od čtvrtka při všech představeních až do konce sezóny. Vyplývá z ní, že od sedmdesátých let nebylo v Praze nastudováno žádné Fibichovo scénické dílo a že některé jeho opery nevidělo pražské publikum už řadu desetiletí. Úvahu, proč Fibichův romantický odkaz vymizel z českých jevišť, nechal při čtvrteční vernisáži dramaturg opery Národního divadla Jan Panenka nezodpovězenu. Také podle autorky scénáře Aleny Valšubové se o Fibicha zajímá zahraničí víc než domácí prostředí. Letošní dvojí jubileum Zdeňka Fibicha (1850 až 1900) je podle Věry Šustíkové z Muzea české hudby podnětem k uspořádání třídenní mezinárodní vědecké konference, která začíná v pátek v sídle AMU na pražském Malostranském náměstí.

Tyršovo muzeum otevřelo výstavu o historii šachu v Čechách

Šachové kameny z polodrahokamů, skla, slonové kosti a chleba mohou od čtvrtka obdivovat návštěvníci Tyršova muzea na pražském Újezdu. V expozici nazvané Černobílé království aneb tisíc let šachu v Čechách se kurátorka Národního muzea Jitka Beránková pokusila zachytit vývoj této hry v Čechách a na Moravě, zvláštní pozornost přitom věnovala poslednímu století, kdy se čeští šachisté svým uměním dostali několikrát na světovou špičku. Výstava, která bude v muzeu k vidění do konce ledna příštího roku, zahrnuje také předměty z pozůstalosti šachového mistra Karla Hromádky, jehož syn Jan daroval muzeu další exponáty. Jedna z vitrín obsahuje unikát z Hromádkovy pozůstalosti - kameny, které pro šachistu vyřezal na Sibiři sokolský činovník a učitel Václav Douda. Černé kameny mají podobu tureckého vojska, bílé vojska ruského.

Ze sportu:

Česká republika získala na paralympiádě v Sydney první zlatou medaili. Zasloužil se o ni cyklista Jiří Ježek. V závodu dráhařů na jeden kilometr zajel jezdec s podkolenní amputací nejlepší čas jedna minuta jedenáct celých, 461 tisícin sekundy. Druhou medaili pro český tým vybojovala atletka Martina Kniezková. Kvadruplegička s postižením S52 až S54, držitelka světového rekordu Mezinárodního paralympijského výboru v hodu oštěpem a v hodu diskem, poslala v soutěži oštěpařek své náčiní do vzdálenosti 9,03 metru a obsadila stříbrnou pozici.

Kvalifikační turnaj fotbalového mistrovství Evropy do 18 let, který se hrál na jižní Moravě, zakončili čeští dorostenci pětibrankovou výhrou nad Moldavskem. O postupu do osmifinále rozhodli už dříve, a tak trenér Dušan Fitzel dal ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku příležitost hráčům z lavičky.

Předpověď počasí na pátek pro Českou republiku:

Očekáváme mlhy nebo nízkou inverzní oblačnost, během dne oblačno, přechodně až polojasno. Ojediněle mrholení nebo slabý déšť. Teploty 11 až 15, na horách kolem 10 stupňů Celsia.