Zprávy pátek, 20. srpna 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Ivo Prokop. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Soustrast postiženým rodinám, vyjádřil svému tureckému protějšku předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

Lidé, kteří chtějí projevit solidaritu s utrpením lidí postižených zemětřesením v Turecku, budou moci k zasílání finančních příspěvků využít veřejné sbírky České katolické charity. Peníze se budou shromažďovat na účtě svaté Anežky u Komerční banky s číslem 182-941-011/0100, variabilní symbol 9122, informovala o tom Marcela Koudelová z tiskového oddělení České katolické charity. Charita požádala ve středu ministerstvo vnitra o souhlas s rozšířením účelu veřejné sbírky na pomoc postiženým zemětřesením v Turecku. "Doufáme, že nám ji povolí ještě dnes či v pátek," upřesnila Koudelová. Prezident České katolické charity Miloslav Fiala kontaktoval centrálu mezinárodní charity Charitas International v Římě. Její pracovníci poskytli české charitě informace o situaci přímo z epicentra zemětřesení - z turecké charity v Izmitu. Katolická charita má na jednotlivých diecézních charitách i na svém sekretariátu k dispozici odborníky na poskytnutí pomoci, uvedla Koudelová. Její další humanitární aktivity budou vycházet z rozhodnutí mezinárodní charity, českého ministerstva vnitra a na základě požadavků turecké charity. Upřímnou soustrast postiženým rodinám, které přišly o své blízké, majetek či utrpěly újmu na zdraví, vyjádřil svému tureckému protějšku předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus. "Každou hodinu s obavami a hlubokým pohnutím sleduji stále horší a horší informace z Vaší země, které vykreslují rozsah a hloubku neštěstí," napsal Klaus předsedovi tureckého Velkého národního shromáždění Yildirimovi Akbulutovi v dopise. "Česká republika nezůstane stranou celosvětové vlny solidarity s Tureckem a podle svých možností se bude snažit alespoň zmírnit důsledky katastrofy," uzavřel Klaus soustrastný telegram.

Pět dobrovolníků odjelo do Albánie pracovat s dětmi

Dalších pět dobrovolníků odjelo z České republiky do Albánie, aby v rámci mezinárodního projektu Balkánská Slunečnice připravovali ve speciálních táborech program pro albánské a kosovské děti. "V době, kdy nacionalismus došel v zemích Balkánu až za meze absurdity, působí zde úspěšně projekt, ve kterém spolupracují lidé z různých zemí, různých kultur a náboženství," řekla Adéla Kubíčková z Mírového centra, které vysílání dobrovolníků z České republiky v rámci uvedeného projektu koordinuje. Dětské tábory jsou podle Kubíčkové přibližně v šesti albánských městech. Čeští dobrovolníci, čtyři ženy a jeden muž, v nich budou pracovat spolu s dalšími lidmi z celého světa, přičemž jejich úkolem je děti zabavit. "Děti hrají většinou násilné hry a dobrovolníci se jim snaží ukázat i něco jiného," dodala Kubíčková. Mezi českými dobrovolníky jsou například dvě studentky teologie, které již mají odborné zkušenosti. Jedna pracovala s dětmi v Dominikánské republice a druhá se věnovala dětem z uprchlických táborů v České republice. Projekt Balkánská Slunečnice se zaměřuje na psychosociální podporu uprchlíků, především dětí. Z misie v Kosovu, Albánii a Černé Hoře se do České republiky vrátilo již pět dobrovolníků. V Albánii dnes žije podle oficiálních zdrojů 6600 kosovských uprchlíků. Během kosovského exodu vyšlo najevo, že v zoufalé situaci nejsou pouze Kosované, ale v důsledku občanské války v roce 1997 i Albánci. Balkánská Slunečnice proto pořádá tábory nejen pro kosovské, ale i pro albánské děti a mládež.

Společné setkání Medka a Fischera navštívilo asi 300 lidí

Zhruba 300 lidí se v Praze sešlo na netradičním společném předvolebním setkání senátního kandidáta čtyřkoalice Ivana Medka a nezávislého Václava Fischera. Medek svého soupeře pozval do klubu Meloun, kde spolu v přátelské atmosféře odpovídali na otázky občanů. Medek na uvítanou předal svému rivalovi sklenici medu, který měl symbolizovat jeho příjmení. Doplňující volby do Senátu se konají příští víkend. Společná debata kandidátů je v České republice zatím neobvyklou součástí kampaně a v předvolebním klání se objevila vůbec poprvé. Medek na závěr prohlásil, že setkání bylo podle jeho očekávání "gentlemanské". Mezi tazateli byli většinou lidé, kteří sympatizovali s oběma kandidáty. Jeden z voličů měl obavy, aby se kvůli podobným postojům obou představitelů hlasy ve volbách neroztříštily tak, že by vyhrál některý další ze zbývajících šesti kandidátů. Podobné setkání, tentokrát s Jiřinou Jiráskovou nominovanou ODS, plánuje Medek na pondělí 23. srpna.

Klaus podpořil kroky proti dovozu dotované zemědělské produkce

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyjádřil podporu krokům proti importu dotované zemědělské produkce do České republiky. Stalo se tak na jeho dnešním setkání s představiteli Agrární komory České republiky. Klaus současně připustil oprávněnost stížností Agrární komory vůči liknavé celní kontrole dovozů. Při téměř jedenapůlhodinovém jednání se účastníci dotkli všech závažných aktuálních problémů českých zemědělců a zpracovatelů. Přítomní se shodli na tom, že přílišná měnová restrikce doléhá na zemědělské podnikání zvláště citelně. Klaus také přijal pozvání komory k návštěvě výstavy Země živitelka v Českých Budějovicích, kam přijede ve čtvrtek 26.srpna v 15 hodin, aby pokračoval v dnešní debatě.

Phare poskytne 37 miliónů korun na rekonstrukci silnice E53

Evropská komise poskytne z fondu Phare 37 miliónů korun na rekonstrukci mezinárodní silnice E53. Smlouvu o dílo podepsali zástupci komise v těchto dnech. Rekonstrukce, která začne tento měsíc a potrvá rok, si vyžádá celkovou částku 61 miliónů korun. Projekt zahrnuje opravu trhlin v základech vozovky a výměnu povrchu silnice v celkové délce 15 kilometrů mezi Plešticemi a Železnou rudou. Výsledkem rekonstrukce bude plynulejší doprava na silnici E53 a také zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Projekt je jedním ze sedmi staveb zahrnutých do "Programu rekonstrukce silnic třídy E", který je podporován Phare. V rámci projektu byly již dvě stavby dokončeny, jedna je ve výstavbě a čtyři, včetně této, budou zahájeny do konce tohoto roku. Celkově byla z programu Phare na investice do sektoru dopravy v České republice vyčleněna částka 4,3 miliardy korun. Z této sumy byla určena na výstavbu a rekonstrukci silnic částka 148 miliónů korun.

V Sarajevu se montují Felicie i Octavie

Zhruba 3500 Škodovek by mělo letos opustit výrobní pás závodu Volkswagen ve Vogošči u Sarajeva. Projekt, který v těžce poškozeném, ale opraveném závodě Škoda Auto před rokem zahájila, jde stále dopředu, závod nemá žádné ztráty, řekl dnes Václav Řičář z tiskového oddělení mladoboleslavské automobilky. Řičář tak reagoval na informace deníku The New York Times, podle nichž měl závod montovat denně pouze šest vozů a jen málo jich prodat. Nezájem o Škodovky list zdůvodňoval tím, že v Bosně kvete trh s ukradenými automobily ze západní Evropy. Podle deníku bosenská vláda nedostála svým závazkům odkupovat vozy pro své potřeby a přispět do společného podniku jedním miliónem dolarů a Volkswagen se musel uchýlit k soudu. "O žádných soudních sporech nevím," poznamenal Řičář. Bosenský partner podle Řičáře splatil dva milióny marek, které se při vzniku společnosti zavázal přispět. Bosenská vláda a státní společnost UNIS Holding, která má v závodě VW 42procentní majetkový podíl, pracují na přípravě bilaterálních dohod o bezcelním vývozu vozů do islámských zemí a do zemí bývalé Jugoslávie, řekl Řičář. Tam vidí Škoda Auto možnost zvýšení odbytu. V Sarajevu se podle Řičáře montují Felicie i Octavie. Denní produkce činí asi deset a měsíční 250 vozů. "Volkswagen ani my nemáme důvod výrobu zastavovat. Všechny tam vyrobené vozy se prodají na bosenském trhu," doplnil. Škoda Auto podle něj získala již 40procentní podíl tamního trhu. Kromě dodávek pro bosenský trh vyrobí VW Sarajevo letos ještě 1200 aut určených pro export do Turecka. Závod uvádí v život také projekt na výrobu náhradních dílů pro starší typ VW Golf, kterých v Bosně jezdí velké množství.

Elektrárna způsobuje podle hygieniků stále větší hluk

Hlučnost při uvádění elektrárny Energetického centra Kladno Generating do provozu dále roste a znepříjemňuje život obyvatelům přilehlé části Kladna. Úterní měření hygieniků totiž prokázala zvýšení hladiny hluku a překročení všech sledovaných limitů až o deset decibelů. Okresní hygienik proto zaslal ve středu dodavateli prací ABB Energetické systémy pokyn, v kterém firmu vyzval k "zajištění takových opatření, aby při technologických zkouškách nedocházelo k nadměrnému obtěžování okolí hlukem. Hygienici budou kázeň firmy nadále sledovat a do 24. srpna měření zopakují. Jeho výsledky i plnění závazného pokynu zhodnotí na kontrolním jednání. Na překračování hlučnosti při stavbě elektrárny si obyvatelé přilehlých domů stěžují od letošního června. Hygienická stanice tehdy provedla několikadenní měření, jež prokázalo překročení průměrné noční hladiny hluku o sedm decibelů na 47 decibelů. Průměrná denní norma hluku v červnu nepřekročila přípustných 60 decibelů. Hygienici poté s firmou zahájili správní řízení a uložily omezit "profuky" potrubí na pracovní dny od 07:00 do 21:00. Podle vyjádření obyvatel zasažené lokality se však situace v srpnu dále zhoršila. Jejím vyvrcholením mělo být zahájení dalších zkoušek v neděli 15. srpna o čtvrté hodině ranní. Právě to podnítilo hygienickou stanici k novému měření a vydání pokynu. Na stížnosti občanů reagoval v tiskové zprávě generální ředitel ABB Energetické systémy Dan Ťok. Ten v pondělí uvedl, že "společnost podnikne všechny kroky k tomu, aby se podobná situace již více neopakovala". V prohlášení, obsahujícím i omluvu obyvatelům Dubí a Dříně, se však zároveň uvádí, že omezení některých technologických zkoušek na denní dobu není z objektivních důvodů možné.

Tajemník první dámy píše knihu o prezidentském páru a jeho okolí

Odcházející tajemník první dámy Miloš Rýc už několik měsíců pracuje na knize, v níž popisuje poznatky z více než ročního působení na Pražském hradě vedle Dagmar Havlové. Majitel pražského nakladatelství Rybka Publishers Michal Rybka dnes potvrdil, že Rýc s jeho nakladatelstvím jedná o vydání knihy. Podle Rybky kniha nemá nic společného s kontroverzními díly Přemysla Svory, která popisují život prezidentského páru. "Nevydávám knihy typu Přemysla Svory. Obsah knihy Miloše Rýce vyplývá z osobnosti autora," řekl Rybka, aniž prozradil podrobnosti o chystané publikaci. Jednání o vydání knihy u nakladatelství Rybka Publishers ještě neskončila, a není tudíž dáno, kdy by měla vyjít. Prezidentský pár, stejně jako pracovníci prezidentské kanceláře, podle vedoucího její tiskové služby Martina Krafla o existenci knihy nevěděli až do středy, kdy o ní informoval tisk. Krafl proto vyloučil souvislost mezi knihou a odchodem Rýce z prezidentské kanceláře. "Rozhodně mohu vyloučit, že by kniha byla důvodem odchodu pana Rýce," řekl Krafl. Rýc opouští funkci tajemníka první dámy, přičemž od počátku měsíce nepůsobí již také v nadaci Dagmar a Václava Havlových Vize 97, v níž byl ředitelem. Nyní je na dovolené. Tajemníkem prezidentovy manželky se stal Rýc v dubnu 1998 poté, co se u Havlové vystřídalo za jeden rok několik tajemnic. Od září se této funkce ujme opět žena, dlouholetá pracovnice prezidentské kanceláře Sabina Cingrošová. Osobou druhé prezidentovy manželky se vedle publikací Přemysla Svory zabývá z jiného úhlu pohledu například kniha publicistky Lídy Rakušanové Václav a Dagmar Havlovi - Dva osudy v jednom svazku. Autorka sama ji charakterizovala jako pokus rehabilitovat osobnost manželky prezidenta Václava Havla Dagmar v očích veřejnosti.

Havlovi nechtějí zpět ukradené dokumenty

Prezidentský pár nemá zájem o dokumenty, které údajně pocházejí z vykradeného vozu tajemníka manželky prezidenta Miloše Rýce. Dokumenty Havlovým více než půl roku po krádeži ve středu nabídla Česká nezávislá televizní společnost, která donedávna zajišťovala vysílání televize Nova. Krádež dokumentů prezidentské kanceláře a Nadace Václava a Dagmar Havlových Vize 97 šetří policie a jí by měla Česká nezávislá televizní společnost předat ztracené materiály, tlumočil dnes mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl stanovisko prezidentského páru. Materiály podle České nezávislé televizní společnosti přinesla do jejího sídla neznámá osoba v igelitových taškách. Ztracené dokumenty nejsou tajné nebo důvěrné povahy a neohrozí chod prezidentské kanceláře ani nadace, dodal Krafl s odvoláním na informace od Rýce. Havlovi přijali nabídku a informace o ukradených dokumentech podle Krafla "s podivem a pozastavují se zejména nad tím, že se Česká nezávislá televizní společnost na ně obrátila v této době". Z vozu osobního tajemníka manželky Rýce neznámý zloděj ukradl dámský kožich, dokumenty kanceláře prezidenta a nadace Václava a Dagmar Havlových Vize 97 začátkem února.

Obhájce Jakeše a Lenárta tvrdí, že vyšetřovatel porušil zákon

Obhájce bývalých vysokých komunistických funkcionářů Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta, stíhaných pro vlastizradu, tvrdí, že vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu svévolně manipuloval s trestním spisem jeho klientů. Údajně z něj vyřadil důkazy svědčící v jejich prospěch. "Vyšetřovatel nechal z trestního spisu důkazní listiny zmizet nebo je sám vyřadil, poté odstranil ze spisu původní seznam dokumentů, nahradil jej novým seznamem a stránky spisu přečísloval tak, aby odpovídaly novému seznamu," uvedl obhájce Kolja Kubíček. Advokát tvrdí, že vyšetřovatel postupoval protiprávně s úmyslem obžalované poškodit. Postup vyšetřovatele Úřadu dokumentace a vyšetřování podle něj připomíná praktiky policejního aparátu v padesátých letech, kdy se trestní stíhání podřizovalo politické objednávce. Mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování Jan Srb se přímé odpovědi na dotaz ČTK vyhnul. "Vyšetřovatel nemůže s obhájcem komunikovat přes média a pan Kubíček z hlediska právnické etiky by to neměl dělat taky," uvedl pouze. Dodal, že obhájce má v případě, kdy s postupem vyšetřovatele nesouhlasí, podat stížnost příslušnému státnímu zástupci a neřešit to přes média. Úřad dokumentace a vyšetřování hodlá ještě tento měsíc státnímu zástupci navrhnout, aby Jakeše a Lenárta obžaloval z vlastizrady. Oba se jí měli dopustit tím, že se 22. srpna 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vytvoření takzvané dělnicko-rolnické vlády. Ta měla nahradit tehdejší zákonnou vládu a poté legalizovat srpnovou okupaci Československa armádami bývalé Varšavské smlouvy. Oba rovněž údajně souhlasili s tím, že se stanou jejími členy. Ještě týž večer údajně odjeli na Pražský hrad a pokusili se od prezidenta Ludvíka Svobody získat souhlas s nahrazením legální vlády "dělnicko-rolnickou".

Američtí advokáti nuceně nasazených přijedou v pátek do Prahy

Na pozvání občanů, kteří byli za druhé světové války nasazeni na nucené práce, přijedou v pátek do České republiky zástupci americké právní kanceláře Cohen, Milstein, Hausfeld & Toll, aby informovali o pokroku v cestě za odškodněním obětí nacismu. Návštěva amerických právníků se koná týden poté, co němečtí právníci nuceně nasazených Čechů podali ve Spojených státech žalobu na čtyři podniky, v nichž museli Češi za druhé světové války pracovat. Právníci k žalobě přistoupili proto, že podniky chtějí odškodnit Čechy menší částkou než poškozené v západní Evropě. Advokáti americké právní kanceláře se podle její internetové stránky zabývají odškodněním nuceně nasazených už 27 let a byli prvními, kdo na tomto poli začal působit. Celkem bylo za války nuceně nasazeno kolem 650.000 Čechů, ale jen zhruba 65.000 z nich přežilo do dneška a žádá o odškodnění.

Na Svaté Hoře u Příbrami pokračuje celostátní setkání mládeže

Celostátní setkání věřící mládeže, kterého se na Svaté Hoře u Příbrami od úterý účastní téměř 4000 mladých lidí, je podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera příležitostí k výměně zkušeností a navázání kontaktů. "Křesťanství není jenom teorie nebo záležitost bohoslužeb," řekl dnes Graubner novinářům. Setkání je podle arcibiskupa přínosem především pro mladé lidi, kteří v prostředí, v němž žijí, mají málo věřících vrstevníků. Jako místo setkání byla úmyslně vybrána Svatá Hora, protože v Čechách je méně mladých věřících než na Moravě. Přesto si sem našlo cestu jen z olomoucké arcidiecéze na 1200 mladých. Se svým vztahem k víře tady mladé seznámil také exministr Josef Lux. Podle Luxe je odpovědi na výzvy nového tisíciletí možné hledat v hodnotách, na kterých je založena nejenom evropská tradice, kultura a civilizace. "Někdo těm hodnotám říká desatero, někdo morální kodex... důležité je tyto hodnoty přijmout a uskutečnit je," podotkl. Správce Svaté Hory, která je jedním z nejstarších českých mariánských poutních míst, páter Stanislav Přibyl považuje setkání za příslib do budoucnosti. "Věřím, že se stane 'setkání) počátkem rozvoje poutního ruchu na Svaté Hoře," řekl. Miroslav Šimáček ze Sekce pro mládež České biskupské konference ocenil spolupráci s příbramskou radnicí, která pořadatelům vyšla vstříc. Vedle samotné Svaté Hory se totiž mládež v rámci diskusních pořadů schází ve 25 sálech ve městě. Střechu nad hlavou mladým poutníkům poskytlo 18 příbramských škol. Setkání potrvá do neděle; v sobotu mladé pozdraví kardinál Miloslav Vlk a v neděli apoštolský nuncius Giovanni Coppa.

Studenti mohou formou diáře poznávat problematiku Evropské unie

Nadační fond Generace Evropa zajistí na nadcházející školní rok 40.000 školních diářů informujících o historii a jednotlivých strukturách Evropské unie. Diář, který již vychází v patnácti evropských zemích, se v České republice letos objeví poprvé. Diář o 112 stránkách provází historií Evropské unie, zabývá se otázkou evropského občanství či problematikou jednotné evropské měny. Chybět nebudou ani adresy a kontakty na důležité evropské instituce. Přestože v České republice bude mít tento diář premiéru, nadační fond Generace Evropa bude schopen uspokojit pouze polovinu došlých objednávek. Objednávek se během deseti dnů sešlo více než 83.000, přičemž původně plánovaný náklad byl jen 40.000 výtisků. Na realizaci projektu přispěly ministerstva školství a zahraničních věcí. Studentský diář bude nabízen zdarma, školám je ale doporučováno účtovat studentům jedno Euro za výtisk 'asi 36 korun). Získané prostředky školy použijí na zvýšení kvality poskytovaného vzdělání.

V Ostravě zemřel král olašských Romů

Pohřeb krále olašských Romů Josefa Smolky, který zemřel v Ostravě ve středu ráno ve věku dvaasedmdesáti let, bude v sobotu kolem 9 hodiny v Opavě. Olašští Romové budou na krále vzpomínat každý večer až do sobotního pohřbu v zámečku Statise Prusalise v Ostravě-Porubě. Poslední rozloučení se zesnulým se protáhne od pátečního podvečera až do rána. Olašský král bude v sobotu uložen v Opavě do rodinné hrobky. Romové věří v posmrtný život a velmi milují zlato. Do rakve si proto ukládají šperky, svaté obrázky, ale i alkohol. Olašští Romové, kteří pocházejí z Rumunska, tvoří uzavřenou společnost. Nejvyšším představitelem, jehož všichni ctí, je král. Mají vlastní soud, který může v nejtěžších případech Roma vyhostit z rodu. V různých zemích světa má žít minimálně půl miliónu olašských Romů, vyloučit prý nelze ani desetinásobek tohoto počtu.

Francouzská architektura se představí před Veletržním palácem

Přímo na volném prostranství před Veletržním palácem pořádá Národní galerie společně s pražským Francouzským institutem výstavu Nová muzea ve Francii 1990-1999. V atraktivním a speciálně osvětleném prostoru před budou zájemci moci zhlédnout současnou novou francouzskou muzejní architekturu. Dokumentace nových muzeí zachycuje postavené a navržené budovy z let 1990-1999, které jsou součástí velkorysého projektu, jehož realizace byla ve Francii zahájena v 80. letech. Komisařem výstavy je profesor architektury v Louvru Jean Paul Midant. Přehlídka projektů je rozdělena do šesti tematických okruhů, které vyzývají k dialogu nad problematikou současného muzejnictví a potrvá do 3. října. První výstavní projekt Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze uvedený pod otevřeným nebem ve veřejném prostoru třídy Dukelských hrdinů znovu upozorní na letošní aktuální téma debatních čtvrtků moderní sbírky, jež ve Veletržním paláci pořádá oddělení pro veřejnost.

A ještě krátce o pátečním počasí

Čekejte polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy radia Praha.