Zprávy pátek, 24. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Jakub Kühnel. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Oběti na životech při záplavách na Rychnovsku

V nejvíce postižených místech okresu Rychnov nad Kněžnou celou noc ze čtvrtkka na pátek pokračovaly práce na odstraňování následků záplav. Ty si až dosud na Rychnovsku vyžádaly tři lidské životy. Další dva lidé jsou nezvěstní. Podle dosavadních informací zasáhly záplavy téměř tři desítky obcí, odkud muselo být evakuováno asi osm stovek lidí. V okrese zasahuje na 500 hasičů, 200 členů jednotek civilní ochrany a slíbena je zatím pomoc 500 vojáků základní služby.

Od čtvrtečního odpoledne a večera začaly na většině míst východních Čech rozbouřené řeky klesat. Kulminace pominula na Bělé a Zlatém potoce, před soutokem s Orlicí ale dosud stále stoupá Dědina. Její stoupající hladina donutila v noci na dnešek k evakuaci obyvatele několika domů v Letcích a Třebechovicích. I na Orlici kvůli ní museli v okrese Rychnov nad Kněžnou na čas vyhlásit první stupeň povodňové aktivity.

Vláda uvolní peníze z rozpočtu na pomoc postiženým záplavami

Vláda by měla podle premiéra Miloše Zemana uvolnit ze státního rozpočtu finanční částku určenou na pomoc Rychnovsku. Zeman k tomu uvedl, že i přes velmi omezenou rozpočtovou rezervu je v tomto případě zapotřebí uvolnit patřičné prostředky. Zeman upřesnil, že řešení problému mají na starosti resorty obrany a vnitra, které již vykonaly nutné kroky.

Ministr životního prostředí přímo na místě záplav

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který je předsedou Ústřední povodňové komise, sleduje povodňovou situaci na východě Čech. V pohotovosti je i Ústřední povodňová komise. "Vývoj situace naznačuje, že povodeň nepřesáhne úroveň okresu, ústřední orgán je svoláván v případě, že povodně dosáhnou republikové úrovně," uvedl ve čtvrtek mluvčí ministerstva Petr Štěpánek s tím, že se tak pravděpodobně nestane. Doplnil, že pokud nebude ústřední komise svolána, spočívá hlavní těžiště prací na civilní ochraně a na okresní povodňové komisi.

Na Moravě záplavy zatím nehrozí

Ani bouřka provázená srážkami, která v noci a ráno postupovala přes Moravu, nezpůsobila významný vzestup průtoků a žádný nový nárůst není pravděpodobný. Meteorologové tam v nejbližších hodinách neočekávají srážkovou činnost, ale lokální bouřky a přívalové deště nelze vyloučit. Průtoky na všech moravských tocích jsou i nadále velmi nízké, výrazně pod úrovní dlouhodobých červencových údajů.

Jan Kavan je podle exministra Šedivého odborníkem

S Janem Kavanem přichází do čela české diplomacie podle bývalého ministra zahraničí Jaroslava Šedivého člověk, který zahraniční politice rozumí a má všechny předpoklady k tomu, aby ji dobře vedl. Šedivý to zdůraznil při slavnostním uvedení Jana Kavana do ministerské funkce. Premiér Miloš Zeman v této souvislosti vyjádřil naději, že česká zahraniční politika bude v příštím období "v základních obrysech kontinuitní s politikou minulou".

Ministr financí preferuje vyrovnaný rozpočet

Nový ministr financí Ivo Svoboda by rád preferoval vyrovnaný rozpočet. Je si ale vědom, že v současné situaci je schopen udržet rozpočet pouze "střízlivý". Uvedl to na tiskové konferenci bezprostředně po nastoupení do svého úřadu. Na příjmové stránce rozpočtu Svoboda podporuje "zkvalitnění výběru daní", jehož efekt by se měl poprvé projevit za jeden až dva roky. Nevylučuje ani vznik daňových registračních pokladen. "Odhady, že stačí jen lépe vybírat daně, aby rozpočet získal několik chybějících miliard, jsou velmi optimistické," komentoval přítomný Ivan Pilip, který úřad Svobodovi předával.

Ministr dopravy změní správní radu Českých drah

Nový ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám chce vyměnit "až na několik výjimek" celou správní radu Českých drah. Správní rada by pak měla provést změny ve vedení Českých drah. Ministr to uvedl po svém uvedení do funkce předsedou vlády Milošem Zemanem. Mezi nové členy správní rady ministr navrhne mimo jiné předsedu Odborového svazu železničářů Jaromíra Duška.

Do úřadu vlády budou dnes uvedeni další tři ministři

Ministerské úřady dnes převezmou další tři členové vlády - resort zemědělství Jan Fencl, zdravotnictví Ivan David a ministerstvo pro místní rozvoj Jaromír Císař. Zbytek ministrů Zemanovy vlády, kromě šéfa spravedlnosti Otakara Motejla, se ujme úřadů v pondělí. Ministr spravedlnosti Motejl bude až do konce července vykonávat funkci předsedy Nejvyššího soudu. Svého resortu se tedy ujme až od srpna.

Ministr Vetchý chce, aby generál Kotil zůstal v armádě

Ministr obrany Vladimír Vetchý má zájem o to, aby z armády neodešel bývalý první zástupce náčelníka generálního štábu Rostislav Kotil. Ministr Vetchý ve čtvrtek novinářům řekl, že by si přál, aby se Kotil stal jedním z jeho spolupracovníků. Generálmajor Kotil, který je považován za jednoho z nejschopnějších českých vojáků, by měl být propuštěn z armády 31. srpna. K odchodu se rozhodl na jaře, když nesouhlasil se způsobem, jakým byl jmenován nový náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Ještě několik dní před jmenováním Šedivého byl přitom považován za nejpravděpodobnějšího kandidáta na tuto nejvyšší armádní funkci.

Nový ministr kultury havaroval

Nový ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) ve čtvrtek odpoledne havaroval při jízdě služebním vozem v Praze 4 na Jižní spojce. Po nehodě byl odvezen vozem záchranné služby do nemocnice v Praze-Krči, odkud byl po vyšetření propuštěn do domácího ošetřování, neboť lékaři konstatovali, že ministrovo zranění není vážné. ČTK o tom informovala Magdalena Hůrková z ministrova sekretariátu.

KSČM nezískala vedoucí místo v dolní komoře

Komunisté v dolní komoře nezískali žádné vedoucí místo. Předseda jejich klubu Vojtěch Filip je tím rozhořčen. Vyzval v této souvislosti ostatní parlamentní strany, aby vypustily ze svých názvů slova "demokratická" a "občanská". Podle něj nemají právo tato slova ve svých názvech používat, protože odmítají poměrné zastoupení politických stran ve vedení a orgánech Poslanecké sněmovny. Poslancům, kteří zastoupení komunistů v parlamentních funkcích odmítají Filip připomněl, že se zavázali dodržovat Ústavu a zákony, které jsou založeny na volné soutěži politických stran.

Národní bezpečnostní úřad zahajuje činnost

V České republice přichází nyní do styku s utajovanými skutečnostmi zhruba 130.000 lidí. Ti všichni, pokud by chtěli na svých místech nadále setrvat, by se měli podrobit bezpečnostní prověrce nedávno zřízeného Národního bezpečnostního úřadu. Informoval o tom ředitel úřadu Pavel Kolář. Přesný počet lidí, kteří by měli prověrkami projít, bude podle něj znám letos v listopadu, kdy nabude účinnosti zákon o ochraně utajovaných skutečností. Podle tohoto zákona musí vláda vydat nařízení, v němž bude obsažen seznam skutečností, které je potřeba v zájmu státu tajit.

Václav Havel se připravuje na operaci

Ve čvrtek krátce před polednem dorazil prezident Václav Havel ze zámku v Lánech do pražské Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Prezident se tam bude připravovat na operaci při níž mu profesor Ernst Bodner z rakouské Univerzitní nemocnice v Innsbrucku zacelí vývod po operaci tlustého střeva, který má od operace, která proběhla v Innsbrucku v polovině dubna.

KDU-ČSL a Unie Svobody do senátních voleb společně s DEU a ODA

KDU-ČSL a Unie svobody půjdou do senátních voleb společně, svůj blok však chtějí otevřít i zástupcům dalších politických subjektů a nezávislým osobnostem. Po čtvrtečním jednání, kterého se zúčastnili také předseda DEU Ratibor Majzlík a šéf ODA Daniel Kroupa, to novinářům řekli předsedové KDU-ČSL a Unie svobody Josef Lux a Jan Ruml. "Nám skutečně záleží na tom, aby ten blok byl otevřen nejen ostatním politickým subjektům, ale také nezávislým osobnostem. Nevztahuje se to jen k senátním volbám, ale chceme hledat i možný prostor pro spolupráci v komunálních volbách a samozřejmě také v programových věcech," prohlásil předseda lidovců.

Expředseda ODA Kalvoda se možná pokusí o politický comeback

Někdejší předseda Občanské demokratické aliance Jan Kalvoda se možná letos na podzim pokusí o politický comeback. Podle některých informací by se totiž mohl po dvouleté odmlce vrátit do vysoké politiky. Tu opustil koncem roku 1996 po aféře s neoprávněným používáním akademického titulu doktora práv. Definitivně se ale prý ještě nerozhodl. Současný předseda ODA Daniel Kroupa po čtvrteční společné schůzce se šéfy lidové strany Josefem Luxem, Unie svobody Janem Rumlem a Demokratické unie Ratiborem Majzlíkem novinářům řekl, že Kalvodovi nabídl kandidaturu v listopadových senátních volbách.

Republikáni pokračují ve snaze sesadit předsedu Sládka

Ostré kritice podrobil předsednictvo Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa (SPR-RSČ) oblastní zástupce a předseda místní organizace republikánů v Jablonci nad Nisou Jan Kopal v prohlášení, které poskytl ČTK. Současně navrhl svolat nejpozději do srpna mimořádný sjezd strany, na němž by bylo zvoleno nové vedení strany. Kopal veřejně oznámil, že přestal současné předsednictvo uznávat jako výkonný a reprezentativní stranický orgán, neboť podle něj hrubě porušuje stanovy a zejména principy činnosti strany. "Jde o princip vnitrostranické demokracie a princip kolektivního vedení. Stávající vedení není ochotno a schopno akceptovat ani jeden z těchto principů, a proto pro mne přestává být dnem 18. července předsednictvem strany," uvádí v prohlášení Kopal. Ten má výhrady i k chování členů předsednictva v poslední době. Nespokojen je jmenovitě s vystupováním místopředsedy strany Martina Smetany či vedoucího ústředního stranického sekretariátu Martina Zbely. Právě oni podle něj vystupují vůči řadovým členům strany arogantně, přehlíživě a urážlivě. "Zjevně odmítají diskutovat se členskou základnou o problémech a vývoji strany, nejsou ochotni akceptovat svůj podíl na volebním neúspěchu strany a dokonce ignorují názory a členskou základnu vůbec", stojí v Kopalově prohlášení.

Požadavek svolat mimořádný sjezd, který by řešil programové i personální otázky, nové znění stanov strany a možnost kolektivního rozhodování o stranických záležitostech, zazněl už o víkendu v Tanvaldu, kde jednali předsedové a zástupci místních organizací SPR-RSČ ze severních, středních a západních Čech. Zástupci místních organizací SPR-RSČ požadují i jednoznačné změny ve stylu politiky a chování směrem k místním organizacím. Nutný je podle nich i vznik regionálních výborů, které byly chybějícím článkem v řízení strany. Tanvaldské víkendové setkání krátce navštívil i místopředseda SPR-RSČ Martin Smetana s doprovodem, pro rozdílné názory ale jednání předčasně opustil.

Firma EDS odmítá nařčení z korupce

Počítačová společnost EDS, která byla v médiích podezřívána z údajné korupce KDU-ČSL při získání armádní zakázky na štábní informační systém, se ohrazuje proti jakémukoli spojování firmy s korupčními praktikami na českém trhu. Pro ČTK to uvedla agentura Hill a Knowlton, která společnost EDS v ČR mediálně zastupuje. "EDS nikdy nedala a nikdy nedá úplatek žádné politické straně za žádnou, byť sebelukrativnější zakázku," stojí v tiskovém prohlášení EDS.

V Karolinu začala výstava medailí s tematikou Karla IV.

Na 180 medailí, pečetí, pamětních mincí s motivy Karla IV. vystavuje od čtvrtka v Karolinu při příležitosti oslav 650. výročí založení Univerzity Karlovy 1. lékařská fakulta. Rozsahem unikátní kolekce pochází ze soukromé sbírky manželů Bašeových z Chebu. Soubor obsahuje zejména pamětní medaile z 19.a 20.století. Nejstarším exponátem je takzvaná Pražská židovská medaile z počátku 17.století. Podle autorky výstavy, lékařky Marie Bašeové si zvláštní pozornost návštěvníků zaslouží kolekce medailí jednotlivých fakult univerzity, a to jak z uměleckého, tak historického hlediska. Výstava v Karolinu potrvá do 11.srpna. Další expozici připravují Bašeovi na prosinec do pražského Faustova domu.

V Roztokách byla otevřena výstava brouků

Téměř 2500 preparovaných brouků z celého světa, pocházejících z muzejních i soukromých sbírek, představuje na výstavě s názvem Brouci Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy. V životní velikosti jsou zde vystaveny větší druhy brouků od jednoho do patnácti centimetrů, menší druhy je možné si prohlédnout zvětšené na barevných tabulích. Výstava je doplněna barevnými a černobílými fotografiemi a je možné ji zhlédnout do 1. listopadu.

Ze sportu:

Pro české barvy získala na Hrách dobré vůle očekávané vítězství v trojskoku mistryně světa Šárka Kašpárková, která výkonem 14,76 m porazila druhou v pořadí, Rusku Tatjanu Lebeděvovou o 62 centimetrů.

Druhé vítězství vybojovaly české softballistky na devátém mistrovství světa v Japonsku, když porazily Jihoafričanky těsně 3:2. Na kontě mají po třech zápasech ve skupině A dvě výhry a jednu porážku.

Ve třetím kole se český tenista Martin Damm musel rozloučit s turnajem ve Washingtonu. V boji o postup mezi osm nejlepších podlehl Damm nasazené jedničce Michaelu Changovi ze Spojených států 4:6 a 1:6.

Český tenista Bohdan Ulihrach postoupil do čtvrtfinále tenisového turnaje ve Stuttgartu po výhře 7:6, 6:2 nad Španělem Clavetem. Jeho soupeřem v boji o postup mezi elitní turnajové kvarteto bude Slovák Karol Kučera, který snadnoporazil Švéda Gustafssona 6:1, 6:3.

A na závěr krátce o počasí:

Dnes je v České republice polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty se pohybují mezi 24 a 28 stupni, na Moravě a ve Slezsku až 30 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.