Zprávy pátek, 25. února 2000

Při sledování českého vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyhlásil kvůli zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu stav legislativní nouze

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus vyhlásil ve čtvrtek odpoledne stav legislativní nouze, který má umožnit rychlé parlamentní projednání vládního návrhu zákona o zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Stav legislativní nouze bude v souladu s požadavkem vlády trvat od čtvrtka do 3. března. Václav Klaus v písemném rozhodnutí o vyhlášení stavu legislativní nouze uvedl, že důvodem pro tento postup je ohled na bezpečnost českého státu a zamezení značných hospodářských škod hrozících České republice. Tímto argumentem odůvodnila potřebu rychlého projednání návrhu zákona už vláda.

Vládní předloha reaguje na úmysl firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny v Búšehru vzduchotechniku za jednu miliardu korun. Proti dodávkám se postavily Velká Británie a USA, které se obávají vojenského zneužití zařízení. Vláda by podle některých informací chtěla celý problém vyřešit do doby, než příští týden přijede na návštěvu České republiky americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Do jejího příjezdu by předloha mohla být ve sněmovně schválena.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus označil vládní předlohu za uspěchanou a účelovou, přičemž řekl, že kabinet by měl o těchto věcech uvažovat koncepčněji. "Každý rozumný člověk věděl, že tato akce se připravuje několik let a kdekdo z nás byl atakován výrobcem a vláda také. Takže nevím, proč to nyní tak strašně spěchá. Vláda to mohla udělat s daleko jasnějším předstihem," uvedl v souvislosti s požadavkem kabinetu, aby poslanci předlohu posoudili rychle.

Ve stavu legislativní nouze může sněmovna určitý návrh zákona projednat a schválit rychleji než v obvyklých termínech, kdy tři čtení předloh trvají čtvrt roku i déle. Podle jednacího řádu vyhlašuje zmíněný stav na určitou dobu šéf sněmovny, a to na návrh vlády. Učiní tak za mimořádných okolností, kdy jsou základním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů či bezpečnost státu nebo kdy hrozí značné hospodářské škody. Sněmovna jako celek může stav legislativní nouze zrušit nebo omezit.

Vláda o zamezení dodávek do Íránu rozhodla podle svého mluvčího jednotně

Středeční rozhodnutí kabinetu, který schválil návrh zákona zakazujícího českým firmám dodávat techniku do íránské jaderné elektrárny v Búšehru, bylo podle vládního mluvčího Libora Roučka standardní a jednomyslné. Podobnou shodu přitom ministři v minulosti u různých zahraničněpolitických otázek, například zavádění víz nebo dostavby Temelína, nenalezli. Mluvčí Rouček nepotvrdil informace, že na mimořádné schůzi vládou přijatý návrh zákona je reakcí na blížící se příjezd americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové.

"Ministerstvo zahraničních věcí mělo od začátku k realizaci dodávky zamítavý postoj z důvodu zahraničněpolitických zájmů České republiky," uvedl ve čtvrtek na dotaz ČTK tiskový odbor ministerstva s tím, že daný problém řeší standardními cestami už rok. Podobně jako mluvčí vlády Rouček přitom ministerstvo vyjádřilo zájem na rozvoji celkových obchodních vztahů s Íránem.

Zákaz vývozu do Íránu znamená pro ZVVZ ztrátu 130 miliónů korun

Zákaz vývozu vzduchotechniky pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr, k němuž vláda ve středu schválila návrh zákona, bude pro a. s. ZVVZ Milevsko představovat v průběhu tří let ztrátu 130 miliónů korun. Navíc ruská firma Atomstrojexport, přes níž mělo ZVVZ tuto dodávku realizovat, přislíbila milevské společnosti další zakázky v Číně a Indii. ČTK to ve čtvrtek řekl generální ředitel ZVVZ Stanislav Kázecký.

Po středečním vládním nočním jednání ohledně zakázky pro Búšehr ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr uvedl, že do příští středy budou náměty na náhradní programy pro ZVVZ zpracovány do podoby konkrétního projektu. Ředitel Kázecký k těmto jednáním řekl, že návrhy sice řeší momentální kritickou situaci, ale z dlouhodobého hlediska nemají pro podnik velký význam. Potvrdil, že bez odpovídajících kompenzací bude ztráta zakázky pro Bušehr znamenat v ZVVZ propouštění.

Unie svobody zvažuje, zda by Parlament neměl šetřit kauzu ZVVZ Milevska

Poslanci Unie svobody uvažují o tom, že Poslanecké sněmovně předloží návrh na vytvoření parlamentní vyšetřovací komise, která by se zabývala záležitostmi kolem záměru firmy ZVVZ Milevsko dodat íránské jaderné elektrárně v Búšehru vzduchotechniku za jednu miliardu korun. Unionistický poslanec Michal Lobkowicz ve čtvrtek ČTK řekl, že komise by měla objasnit například to, proč celá věc došla tak daleko. Měla by posoudit i to, zda příslušné úřady milevskému podniku dostatečně vysvětlily, že se zapojil do riskantního a rizikového obchodu.

Zástupci dvou nejsilnějších parlamentních frakcí, tedy České strany sociálně demokratické a Občanské demokratické strany, které mají ve dvousetčlenné sněmovně 137 křesel, ovšem na unionistickou iniciativu reagovali chladně. Ministr zahraničí ve stínové vládě ODS Jan Zahradil ji nepovažuje za příliš upřímnou a věrohodnou a řadí ji ke snahám politicky se zviditelnit. Sociální demokrat Michal Kraus pak ČTK řekl, že vytváření vyšetřovacích komisí vede spíše k zametání problémů pod koberec. Odůvodnil to tím, že takové komise nemají dostatečné prostředky k tomu, aby vyslýchané osoby přiměly k jednoznačným výpovědím.

Premiér Miloš Zeman přivítal pozitivní hodnocení České republiky v přípravách na členství v Evropské unii

Premiér Miloš Zeman vítá pozitivní vyjádření člena Evropské komise Güntera Verheugena ohledně vstupu České republiky do Evropské unie. Podle Verheugena se příprava České republiky na členství v Unii od podzimní hodnotící zprávy Evropské komise výrazně zlepšila, i když je třeba ještě hodně úsilí. Premiér Zeman uvedl především dvě příčiny: vláda zrychlila tempo a Parlament začal s vládou těsněji spolupracovat. Předseda sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina míní, že se České republice podařilo přijmout několik desítek zákonů posouvající zemi k právu Evropské unie.

Pochvalná slova, jimiž ve středu komisař Evropské komise Günter Verheugen zhodnotil pokrok České republiky v přípravách na členství v Evropské unii, potěšila i prezidenta republiky Václava Havla. Pro posouzení, jak dlouhý kus na cestě k Unii Česká republika urazila, bude ale rozhodující až další hodnotící zpráva komise, připomněl ve čtvrtek prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Senátoři všech parlamentních stran shodně soudí, že středeční ocenění pokroku České republiky v přípravách na členství v Evropské unii odráží snahu vlády i Parlamentu urychlit přijímání nových zákonů.

Názor místopředsedy ODS Ivana Langera na podporu rozpočtu je podle Václava Klause osamocený

Občanská demokratická strana zatím nezaujala jednoznačné stanovisko k vládnímu návrhu státního rozpočtu. Místopředseda strany Ivan Langer ve středu pohrozil, že většina poslanců ODS rozpočet nepodpoří, dokud premiér Miloš Zeman neoznámí změny v kabinetu. Předseda občanských demokratů Václav Klaus však o něčem takovém neví a podle něj je Langer se svým názorem osamocený. Ten si ale za svým názorem stojí a má podporu i některých dalších poslanců ODS. Občanští demokraté se k podpoře rozpočtu zavázali v doplňcích opoziční smlouvy s ČSSD a požadují za to obměnu sociálnědemokratického kabinetu.

Informace ze čtvrtečního jednání Senátu

Senát postoupil novelu jednacího řádu Poslanecké sněmovny prezidentovi republiky. Návrh má umožnit rychlejší projednávání návrhů zákonů souvisejících se slaďováním českého a evropského zákonodárství. Pokud novelu prezident schválí, začne platit dnem vyhlášení a umožní sněmovně schvalovat předlohy už v prvním čtení. Ne však v případě, že se proti v jednotlivých případech postaví nejméně 50 poslanců nebo dva poslanecké kluby. Hned v prvním čtení nebude možné schvalovat ústavní zákony a státní rozpočet.

Senátoři také podpořili nový zákon o investičních pobídkách, kterým vláda usiluje o zvýšení přílivu domácích i zahraničních investic. Senát k předloze neměl žádné námitky a postoupil ji k podpisu prezidentu Václavu Havlovi. Zákon podrobně určuje podmínky a kontrolní mechanismy pro investiční pobídky. Investičními pobídkami jsou podle něj například slevy na daních z příjmu, dotace obcím na technické vybavení území, na němž má být umístěna výroba, hmotná podpora vytváření nových pracovních míst či hmotná podpora rekvalifikace zaměstnanců. Předloha tak zároveň usiluje o rozvoj okresů postižených nezaměstnaností.

Novelu zákona o pozemních komunikacích vrátil Senát Poslanecké sněmovně s vlastními pozměňovacími návrhy. Předloha má zavést krátkodobé poplatky za používání dálnic a rychlostních silnic a umožnit jejich bezplatné používání ozbrojenými silami jiných států, především vojsky Severoatlantické aliance. Vláda chce kromě ročních poplatků zavést i měsíční a desetidenní známky a u vozidel s celkovou hmotností nad 12 tun i poplatky jednodenní. Kabinet tak reagoval na požadavky Evropské unie, autodopravců i motoristické veřejnosti.

Poslanecká sněmovna souhlasí, aby se Česká republika připojila k sankcím vůči Talibanu

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila předlohu, která České republice umožní připojit se k sankcím, jež mezinárodní společenství uplatňuje vůči afghánskému vládnímu hnutí Taliban. Předlohu musí ještě posoudit Senát. Sociálnědemokratický poslanec Vladimír Laštůvka ČTK vysvětlil, že o rozsahu sankcí, jejich pozastavení a o jejich zrušení rozhodne vláda. Některým členům sněmovního zahraničního výboru se podle něj nepodařilo prosadit, aby vláda sankce vyhlašovala, pozastavovala a rušila až po projednání v tomto výboru.

Afghánské vládní hnutí Taliban uplatňuje radikální formu islámu a čelí mezinárodní izolaci kvůli podezření, že podporuje terorismus. Sankce se týkají hlavně zmrazení finančních aktiv a zákazu letecké dopravy.

Prezident Václav Havel podepsal zákon o odměnách členům odboje

Prezident Václav Havel ve čtvrtek podepsal zákon o poskytnutí jednorázové peněžní částky příslušníkům československých zahraničních armád v letech 1939 až 1945. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Podotkl, že prezident zákon podepsal několik hodin poté, co mu byl postoupen. "Učinil tak s ohledem na skutečnost, že zákon má nabýt účinnosti 1. března a nejpozději v tento den musí být zveřejněn ve Sbírce zákonů," uvedl mluvčí.

Podle zákona každý, kdo bojoval v zahraničních armádách proti nacismu déle než jeden rok, dostane 120.000 korun. Za každý další měsíc nad jeden odsloužený rok mu připadne 1000 korun. Částku 120.000 korun podle nového zákona dostane i člověk, který nemá za sebou jeden rok služby, ovšem prokáže, že byl v boji zraněn a byl mu přiznán invalidní důchod. Lidé, kteří v zahraničních jednotkách sloužili méně než jeden rok, ale déle než tři měsíce, obdrží 60.000 korun. Zákon se dále vztahuje na vdovy a vdovce, kteří budou mít nárok na polovinu částky, jež by náležela druhému z manželů. V případě, že jejich manžel v boji padl, však dostanou rovněž 120.000 korun.

EU: Na českých základních školách je hodně učitelů před důchodem

Na českých základních školách vyučuje proti ostatním evropským zemím velké množství lidí, kteří nemají daleko do penze. Před třemi lety mělo 41 procent učitelů a učitelek základních škol v České republice 50 let a více. Vyplývá to ze statistického sborníku Evropské komise o školství v Evropě, který bral v potaz údaje evropského statistického úřadu Eurostat ze školních let 1996/97 a 1997/98.

IVVM: Lidé letos vidí vyhlídky hospodářství České republiky optimističtěji

Svou budoucnost vidí čeští občané výrazně optimističtěji než v přechozích letech. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Zatímco v roce 1998 vyjádřilo víru ve zlepšování ekonomiky 20 a loni 13 procent, letos v únoru to bylo 21 procent dotázaných. 44 procent respondentů míní, že české hospodářství zůstane na přibližně stejné úrovni jako dnes. Optimičtěji se do budoucna dívají především podnikatelé a živnostníci, studenti, zaměstnanci z nedělnických profesí, absolventi vysokých škol či obyvatelé obcí a měst od 2000 do 5000 obyvatel.

Rabíni se v Praze neúspěšně pokusili uložit ostatky Židů

Neúspěšně skončila ve čtvrtek odpoledne snaha čtyřicítky rabínů z Evropy i Spojených států amerických uložit na místě bývalého židovského pohřebiště ve Vladislavově ulici v Praze 160 schránek s ostatky tam dříve pohřbených. Proti se postavili zástupci České pojišťovny, která chce na stejném místě vybudovat podzemní garáže. Rabíni proto nakonec ostatky odvezli zpět na židovský hřbitov na Olšanech. Pražský rabín Karol Sidon však ČTK řekl, že rabíni se o uložení chtějí pokusit znovu. "Přijeli jsme sem, abychom uspořádali pohřeb a uviděli znovuuložení ostatků. A místo toho jsme svědky hádek mezi různými komisemi a organizacemi. Doufáme, že se v příštím týdnu s českou stranou dohodneme," řekl ČTK rabín Edgar Block z New Yorku.

Zbytky židovského hřbitova byly nalezeny na staveništi nové budovy České pojišťovny. Ta loni uzavřela s židovskou komunitou kompromisní dohodu, která předpokládala, že ministerstvo kultury prohlásí hřbitov za památku a banka pak hroby zajistí proti poškození a spustí je jako celek na dno staveniště. Poté, co dohodu zpochybnily "vlivné" zahraniční židovské instituce, se pražský a zemský rabín Karol Sidon obrátil na vrchního rabína Izraele, aby věc definitivně rozhodl.

Podle představitelů pojišťovny však může spor vyřešit pouze český stát, který má definitivně rozhodnout řízení o prohlášení či neprohlášení této lokality za kulturní památku. S každým dnem prodlení řádně povolené stavby narůstají údajně spořitelně jako investorovi přímé finanční škody, které již podle jejího mluvčího dosáhly několika set miliónů korun.

V Šumperku si připomněli výročí sebeupálení Jana Zajíce

Odkaz šumperského studenta Jana Zajíce, který se před 31 lety upálil, aby vyburcoval veřejnost z lhostejnosti vůči nastupující normalizaci, si ve čtvrtek před Průmyslovou školou v Šumperku připomněli její profesoři a studenti a Zajícovi přátelé. K bustě umístěné před školou, která byla koncem 60. let regionálním centrem odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, položili účastníci pietního aktu květiny. V pátek si památku Jana Zajíce připomenou obyvatelé jeho rodného Vítkova u Opavy, kde se na tamním hřbitově koná vzpomínková akce.

Národní divadlo zaznamenalo v Hongkongu příznivý ohlas

Velmi příznivý ohlas zaznamenalo podle mluvčí operního souboru pražské Národní divadlo na festivalu v Hongkongu, odkud se má vrátit v neděli. "Představení obou českých oper - Dvořákovy Rusalky a Janáčkovy Její pastorkyně - s nimiž se divadlo na prestižním asijském festivalu představilo, podobně jako na podzim loňského roku v Japonsku, zaznamenala i v místním tisku velké úspěchy," řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí Johana Pekařová. Celé hostování opery Národního divadla je na festivalu prezentováno úslovím "nádherně české".

Český olympijský výbor a Český výbor pro Dětský fond OSN (UNICEF) uzavřely smlouvu o spolupráci na kampani Český olympijský výbor pro UNICEF

Spolupráce je vedena myšlenkou šířit poselství míru, která stojí už u počátků olympijského hnutí, a úsilím pomoci dětem, jejichž život je ohrožen nebo vážně narušen válečným konfliktem. Finanční výtěžek z uvedené kampaně, která počítá s podporou českých olympioniků a partnerů Českého olympijského výboru, bude věnován na podporu dětem, které ve světě trpí válkou a jejími následky. Pomůže ochránit děti v inkriminovaných oblastech, zamezí jejich přímé zatažení do konfliktů a umožní jim vzdělání. Psychosociální programy pomáhají odstranit traumata, která děti utrpěly.

Americký fotograf vytvořil fotogalerii českých umělců 90. let Neobvyklou sbírku stylizovaných snímků českých umělců působících počátkem devadesátých let vystavuje na velvyslanectví ČR ve Washingtonu americký fotograf Chad Evans Wyatt, který žil v té době v Československu a později v České republice. Podle komentáře, který výstavu nazvanou Project Praha 2000 provází, pracovali v českých zemích po stovky let známí i méně známí umělci. Jejich díla přetrvávají, ale o nich samotných často existují jen útržkovité informace, a právě fotografie, které je zachycují, mají tuto vadu napravit. Na uceleném souboru devadesáti snímků se objevuje například režisér Saša Gedeon, výtvarníci František Skála, Jaroslav Róna, Čestmír Suška, Petr Nykl, skladatel Petr Eben, herečka Aňa Geislerová a romská zpěvačka Věra Bílá. Wyatt chce k souboru letos připojit ještě Zdeňka Svěráka a jeho syna Jana. V září se výstava přestěhuje do pražské Malostranské besedy. Wyatt ČTK řekl, že nyní připravuje další projekt, který se bude týkat jedné z etnických menšin v České republice.

Ideální podmínky pro lyžování nabízejí české i moravské hory

Sněhová pokrývka v některých českých a moravských horách se vlivem občasných sněhových přeháněk zvýšila. Všechny hory nabízejí ideální podmínky pro běžecké i sjezdové lyžování. Pouze lavinové nebezpečí v Krkonoších a Jeseníkách, před nímž varují pracovníci horské služby, může turistům znepříjemnit chvíle na horách.

Ze sportu:

Hokejisté Třince zdolali ve čtvrtečním předehrávaném utkání 47. kola extraligy pražskou Slavii 5:2.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Převážně oblačno až zataženo s deštěm, na horách se sněžením. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů, v tisíci metrech kolem 2 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.