Zprávy pátek, 26. března 1999

A nyní podrobně:

Václav Havel vyzval Slobodana Miloševiče, aby přijal mírovou dohodu o Kosovu

Jugoslávský prezident Slobodan Miloševič má podle hlavy českého státu Václava Havla stále možnost odvrátit prohlubování krize v jugoslávské provincii Kosovo, přijme-li mírovou dohodu z Rambouillet. Zásahy vojsk Severoatlantické aliance jsou sice krajním, ale v dané situaci nezbytně nutným řešením, jak zabránit ničení lidských životů a utrpení, prohlásil ve čtvrtek český prezident. Vojenský útok Aliance je podle Havla reakcí na desetiletí vlády Slobodana Miloševiče.

České ministerstvo zahraničí znepokojeno pokračující neústupností Slobodana Miloševiče

České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vyslovilo hluboké znepokojení nad pokračující neústupností prezidenta Slobodana Miloševiče. Zdůrazňuje, že postup NATO není namířen proti lidu Republiky Srbska, Republiky Černá Hora a Jugoslávie, ale proti prezidentovi Miloševičovi, který odmítá zastavit represi v Kosovu, přijmout prozatímní mírovou dohodu a přistoupit na rozmístění mezinárodních vojenských sil. Česká diplomacie nicméně stále věří, že se politici vrátí k jednacímu stolu, aby hledali politické řešení konfliktu.

Po útocích NATO na Srbsko převládá v České republice naděje na mírové řešení

Letecké útoky Severoatlantické aliance proti Srbsku přijala většina českých politiků s pochopením i nadějí, že použití síly přiměje Bělehrad k podpisu mírové dohody o Kosovu. Zdrženlivě se k nim staví předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus, komunisté a některé neparlamentní strany je ostře odsoudili.

Ministr obrany Vladimír Vetchý uvedl, že aliance s Českou republikou připravovaný zásah konzultovala a vláda o něm byla dopředu informována. Po vojenském zásahu by Česká republika podle něj mohla vzhledem ke svým specifickým vztahům s Jugoslávií hrát roli mírotvorce.

Sociální demokracie se v názoru na vojenský zásah v Srbsku ztotožnila s postojem vlády, která ve středu vyjádřila naději, že se podaří vrátit zúčastněné strany k jednacím stolům.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová ve čtvrtek uvedla, že postup NATO považuje za zřejmě jediný možný, ačkoli lituje krachu diplomatických jednání o urovnání kosovského konfliktu. Podporu zásahům NATO proti srbským cílům vyjádřila i Unie svobody.

Názor předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause, podle kterého nebyly před útokem aliance využity všechny možnosti vedoucí k mírovému urovnání krize, nesdílejí všichni jeho straničtí kolegové. Například ústecký poslanec ODS Jaroslav Melichar se domnívá, že letecké útoky NATO v Jugoslávii následovaly až po vyčerpání veškerých diplomatických snah.

Čeští komunisté ve čtvrtek navštívili velvyslanectví Jugoslávie a Ruska v Praze a vyjádřili svou podporu Jugoslávii. Předali i petici s podpisy občanů, kteří se zásahem NATO proti tomuto státu nesouhlasí. Podle předsedy strany Miroslava Grebeníčka se jim od diplomatů údajně podařilo získat nové informace o situaci v Jugoslávii. Odmítl ale říci, co se vlastně dozvěděli. Prozradil jen, že na jejich základě budou komunisté o to příkřeji posuzovat tuto surovou agresi.

Podle politologů není názor českých politiků na zásah NATO jasný

Kritiku z úst českých politologů sklízejí naši politici za nepříliš kategorický postoj ke středečnímu útoku letadel Severoatlantické aliance na srbské cíle v souvislosti s krizí v jihosrbském Kosovu. Politologové, které ve čtvrtek ČTK oslovila, soudí, že česká politická scéna dosud plně nedomýšlí důsledky, které zemi přináší členství v NATO. Jedině postoj prezidenta Václava Havla ke kosovské krizi je jednoznačný, shodli se oslovení.

České republice podle BIS nehrozí bezprostřední nebezpečí

České republice podle Bezpečnostní informační služby 'BIS) nehrozí v souvislosti s nálety na Jugoslávii bezprostřední nebezpečí. Její mluvčí Jan Šubert uvedl, že BIS zvýšila svou pozornost, aby předešla případné odvetě, pomstě, nebo nelegálním obchodům se zbraněmi. Další riziko je spojeno s exodem lidí z Kosova. Policie zvýšila ostrahu velvyslanectví některých zemí a státních hranic.

Zvýšenou ostrahu svým objektům od středy večer věnuje i armáda. "Například to znamená, že je zákaz vstupu civilních osob do vojenských objektů," řekl mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý nařídil věnovat zvýšenou pozornost okolí vojenských objektů, zejména velitelských stanovišť, muničních skladů, a podobně.

Bombardování kosovskou krizi podle českých historiků nevyřeší

Čeští historici nevěří, že by letecké útoky NATO vůči Jugoslávii mohly vést k vyřešení krize v provincii Kosovo. Je nutné obnovit diplomatická jednání za rovných podmínek a přiznat v mírovém urovnání jugoslávského konfliktu právo na sebeurčení Srbům i Albáncům, shodují se specialisté na dějiny Balkánu Miloslav Šesták a Jan Pelikán. "Žádné pozitivní řešení tohoto konfliktu neexistuje. Relativně nejlepším ze všech špatných řešení by bylo, kdyby se Srbsko pod diplomatickým tlakem samo vzdalo Kosova a poskytlo obyvatelům Kosova, tedy albánské menšině právo, aby rozhodlo samo o sobě," řekl ve čtvrtek ČTK Pelikán, odborný asistent Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Šesták, vedoucí oddělení obecných dějin 19. a 20. století Historického ústavu Akademie věd, je přesvědčen, že bombardování povede jen k dalšímu semknutí srbského národa, neboť význačná a vlivná část Srbů je přesvědčena, že se jim děje křivda. Nevylučuje ani to, že použití vojenské síly by mohlo eskalovat konflikt mimo území Jugoslávie.

NATO se podle velvyslance JSR vymklo z rámce pravidel OSN

Letecké útoky Severoatlantické aliance proti Jugoslávské svazové republice, mající za cíl přimět Bělehrad k podpisu mírové dohody o Kosovu, označil ve čtvrtek jugoslávský velvyslanec v České republice Djoko Stojičič za agresi a za napadení nezávislého a samostatného státu. "To je nová skutečnost v historii Evropy po druhé světové válce," řekl velvyslanec Českému rozhlasu. Vojenská síla NATO se podle něj vymkla z rámce pravidel OSN a územní suverenitu Jugoslávie hrubě narušila "podle diktátu a v zájmu světového četníka Spojených států amerických a ve prospěch albánských separatistů a teroristů".

Rajko Doleček přirovnává situaci v Jugoslávii k době nacismu

Nacistické běsnění koncem třicátých let, kdy si Německo pod výhrůžkou bombardování podmiňovalo splnění určitých podmínek, přirovnává předseda České nadace přátel Srbů a Černohorců Rajko Doleček k současným leteckým útokům NATO vůči Jugoslávii. Doleček ve čtvrtek řekl ČTK, že jde o velice smutný konflikt, při němž byl bez povolení Rady bezpečnosti OSN napaden suverénní stát, který na nikoho neútočil. Podle Dolečka NATO, jež v minulosti splňovalo obranný systém pro Západ, svým zásahem zneužilo mezinárodní právo.

Známý ostravský lékař Rajko Doleček žil v mládí řadu let v Bělehradu. Po rozpadu Jugoslávie v roce 1991 a občansko-etnické a náboženské válce v Chorvatsku, Bosně a Hercegovině se věnuje "boji s dezinformacemi zaměřenými proti srbskému národu". Před šesti lety založil Českou nadaci přátel Srbů a Černohorců, v jejímž rámci organizoval humanitární zásilky do Jugoslávie.

Bělehradský astronom chce svou zemi bránit vlastníma rukama

Prvního amerického vojáka, kterého po návratu do vlasti potká ve své zemi, je rozhodnut vlastníma rukama zabít ředitel bělehradské observatoře Milan Dimitrijevič. "Budu bojovat za svou zemi," řekl ve čtvrtek Dimitrijevič ČTK a dodal, že by ji nikdy neopustil, kdyby věřil, že NATO na ni zaútočí. Bělehradský astronom měl přednášku v Brně na Hvězdárně a planetáriu Mikuláše Koperníka a v sobotu 27. března se zúčastní II. zasedání mezinárodního slovanského výboru v Praze.

Řešení kosovské krize se podle Vlastimila Tlustého promítne do obchodních vztahů

Předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý je přesvědčen, že kosovský konflikt zcela jistě ohrozí obchodní kontrakty mezi Svazovou republikou Jugoslávie a Českou republikou. Naše země vyváží do Jugoslávie především slad, černé uhlí, barvy a laky, kaučuk, pneumatiky, papír, textil a tkaniny, hutnické výrobky, osobní automobily či energetická zařízení. Dováží naopak neželezné kovy, textilní výrobky, potravinářské produkty a nábytkové části. Vzájemná výměna zboží dosáhla v roce 1998 obratu 121 miliónů dolarů, přičemž bilance byla značně ve prospěch České republiky.

Stovka Srbů demonstrovala před ambasádami USA a Německa v Praze

Stovka Srbů ve čtvrtek demonstrovala před americkou a německou ambasádou v Praze. Protestující se zahalili do jugoslávských vlajek a v rukou měli transparenty odsuzující vojenský zásah NATO. Pracovníkům obou ambasád pak předali protestní petici, kterou podepsalo na tisíc lidí. Vedle jmen jugoslávského původu na nich figurovala i řada českých. Akce proběhla pokojně.

STEM: Akci NATO v Kosovu podporuje 35 procent občanů ČR

Vojenskou akci NATO proti Jugoslávii podporuje 35 procent občanů České republiky. S útokem aliance nesouhlasí 40 procent lidí a zbývajících 25 procent nemá na věc jasný názor. Vyplývá to ze čtvrtečního bleskového průzkumu agentury STEM pro Český rozhlas a Českou televizi.

Vývoj kolem Jugoslávie podle ministra Grégra hospodářská jednání Ruska a ČR neovlivnil

Přesto, že ruská strana velmi ostře odsuzuje zásah NATO v Jugoslávii, do hospodářských vztahů s Českou republikou se to nijak nepromítlo. V Moskvě to ve čtvrtek řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr, který je od středečního večera na pracovní návštěvě Ruské federace. Prohlásil, že při jednání s ruskými partnery sice zaznělo "politické konstatování" ruského postoje k poslednímu vývoji kolem Kosova. Zároveň ale ruští představitelé dali najevo, že tyto otázky nebudou směšovány a že naopak půjde o pragmatické jednání.

Ministr Grégr jednal v Moskvě o prohloubení hospodářské spolupráce s Ruskou federací

Restrukturalizace ruského zahraničního dluhu České republice, prohloubení spolupráce v ropném a plynárenském průmyslu a součinnosti na regionální úrovni byla ve čtvrtek na programu jednání českého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s prvním místopředsedou ruské vlády Jurijem Masljukovem. Grégr řekl, že ruská strana uznává své závazky vůči české straně. Sdělil, že rozhovory s Masljukovem byly věnovány mimo jiné postupnému umořování dluhu vkládáním prostředků do výrobní sféry a odběrem některých ruských výrobků. Obě strany jednaly také o možnosti splácení českým zbožím části ruských dodávek ropy a plynu, které se uskutečňují v rámci kontraktu, který byl uzavřen na patnáct let.

Ministr Gégr, který jedná v Moskvě v rámci zasedání 5. Mezivládní komise pro obchodněekonomickou a vědeckotechnickou spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací, ve čtvrtek také podepsal Memorandum o hospodářské spolupráci mezi ruskou metropolí Moskvou a Českou republikou. Dohoda mimo jiné předpokládá zvýšení dodávek strojírenské produkce, zdravotnické techniky a zařízení pro městské hospodaření.

Vláda dostala doporučení schválit návrh zákona o ombudsmanovi

Návrh zákona o ombudsmanovi znovu projedná vláda. Její legislativní rada ve čtvrtek doporučila, aby kabinet návrh na zavedení veřejného ochránce lidských práv přijal. ČTK to oznámila poradkyně vicepremiéra a předsedy rady Pavla Rychetského Jana Muchová. Ombudsman má dohlížet na dodržování lidských práv ve veřejné správě.

Legislativní rada vlády kabinetu dále doporučila schválení návrhu zákona o zákazu protipěchotních min. Zákon má na území České republiky zakázat vlastnictví, používání či výrobu protipěchotních min nebo jejich součástek. Vicepremiér pro legislativu a šéf rady Pavel Rychetský na tiskové konferenci připomněl, že Česká republika loni v dubnu ratifikovala takzvanou ottawskou konvenci o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení. Smlouva se netýká lidských práv a nestala se proto přímo součástí českého právního řádu; je proto nutné ji do něj převést zákonem, řekl vicepremiér.

Pravicoví poslanci neprosadili zamítnutí novely spotřebních daní

Poslancům Občanské demokratické strany a Unie svobody se ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně nepodařilo prosadit zamítnutí vládní novely zákona o spotřebních daních. Jednání o předloze, která usiluje o zvýšení daní u pohonných hmot a tabákových výrobků, však přesto poslanci uprostřed druhého čtení přerušili. Dosavadní průběh rozpravy ale naznačuje, že přijetí novely nakonec nalezne ve sněmovně patřičnou podporu. Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová je totiž podle svého ekonomického experta Miroslava Kalouse v zásadě připravena předlohu podpořit a proti nejsou ani komunisté.

Pravice podle ministra Špidly neuznává sociální práva a nechce se zavazovat

Česká konzervativní pravice podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly neuznává sociální práva. Potvrzuje to podle něj politický konflikt, který se rozvinul kolem návrhu na ratifikaci Evropské sociální charty Rady Evropy. Špidla to ve čtvrtek řekl na tiskové konferenci s tím, že pravice nemá ráda žádný dokument, který ustavuje sociální práva. O připojení České republiky k chartě, která představuje základní pojetí sociálních standardů uplatňovaných v zemích Evropské unie, mají poslanci diskutovat ještě na nynější schůzi Poslanecké sněmovny.

Odboráři žádají vládu, aby zamezila nelegálnímu zaměstnávání

Valná hromada Asociace samostatných odborů 'ASO) vyzvala ve čtvrtek vládu, aby urychlila legislativní proces a přijala konkrétní opatření ke zlepšení hospodářské situace České republiky. Kabinet podle odborářů na jedné straně vynakládá velké finanční prostředky na podpory v nezaměstnanosti a na straně druhé neřeší příliv zahraničních sil, které pracují bez příslušného povolení. ČTK to sdělil předseda ASO Bohumír Dufek.

IVVM: Pro zavedení registračních pokladen je 55 procent občanů ČR

Nadpoloviční většina českých občanů je pro zavedení registračních pokladen, povinného bezhotovostního platebního styku a povinných majetkových přiznání. Podle nich by to přispělo k omezení daňových úniků a další hospodářské kriminality. Vyplývá to z březnového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Pro registrační pokladny, které zaznamenávají druh zboží či služby a platby, které za ně obchodníci od zákazníků dostávají, se vyslovilo přes 55 procent dotázaných.

Ze sportu:

Hokejisté Vsetína se po Zlínu a Spartě stali dalšími semifinalisty play off Staropramen extraligy. Rozhodlo o tom čtvrté vzájemné utkání, ve kterém vsetínský tým zvítězil ve Vítkovicích 3:1 a stejným poměrem vyhrál i celou sérii.

A ještě krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, nejvyšší teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.