Zprávy pátek, 26. ledna 2001

Vilém Faltýnek

Prezident Havel odmítl, že by se měl on nebo Česká republika Kubě omlouvat

Ministerstvo zahraničí stále neobdrželo od kubánské strany oficiální stanovisko k zadržení Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Zvláštní zpravodaj České televize v Havaně citoval kubánské novináře, podle jejichž názoru budou Pilip i Bubeník tvrdě potrestáni. Podle kubánského charge d´affaires v Praze Davida Pauloviche je oficiálním stanoviskem kubánské vlády dokument, který byl v úterý předán místopředsedovi Komunistické strany čech a Moravy Miloslava Ransdorfa. Ministerstvo zahraničí však namítá, že dokument nebyl adresován jemu a odmítá na takto doručený text reagovat. Další jednání mezi oběma zeměmi je podle Pauloviche podmíněno tím, že se česká strana omluví za Pilipovy a Bubeníkovy údajné protirežimní aktivity na území Kuby. Kubánské ministerstvo zahraničí zaslalo všem zastupitelským místům na Kubě dokument v němž požaduje omluvu. "Nechť se čestně uzná to, co se stalo, a nabídne se omluva našemu lidu," píše se v něm doslova.

Prezident Václav Havel reagoval slovy: "Nemám se co omlouvat a ani Česká republika nemá důvod k omluvě." Dále řekl, že se sám angažuje ve vyřešení situace, do níž se Pilip s Bubeníkem na Kubě dostali.

Dokument, který v úterý David Paulovich Miloslavu Ransdorfovi předal, uvádí, že čeští občané spolupracovali s americkou nevládní organizací Freedom House. Údajně u nich také byly nalezeny důkazní materiály o protistátní činnosti namířené proti kubánskému režimu.

Evropská unie dělá vše pro propuštění českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka, kteří jsou zadržováni na Kubě, napsal ve čtvrtek v odpovědi na dopis českého prezidenta Václava Havla předseda Evropské komise Romano Prodi. "Velmi sdílím Vaše znepokojení a chci Vás ujistit, že Evropská unie dělá vše, co v tomto stádiu může, aby čeští občané byli okamžitě propuštěni a bylo jim umožněno se vrátit domů," napsal Prodi. Komise bude podle něj případ dál bedlivě sledovat; za nejlepší nástroj k jeho vyřešení však považuje mechanismy společné zahraniční a bezpečnostní politiky unie, tedy postup přes členské státy.

Poslanecká sněmovny se vyjádřilo k incidentu s Kubou, zvolila zástupce ombudsmana, nepřijalo návrh zákona o referendu a vyhlásilo lhůtu pro návrhy kandidátů na fukci prozatimního ředitele ČT

Poslanecká sněmovna drtivou většinou hlasů konstatovala, že považuje zadržování poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka na Kubě za neoprávněné. Požaduje proto jejich okamžité propuštění a návrat do České republiky. Dalším usnesením se obrátila na parlamenty demokratických zemí s žádostí o pomoc. Proti byli pouze někteří komunističtí poslanci.

Vláda již zřejmě rezignuje na další pokusy prosadit do konce svého funkčního období zákon o referendu. Vicepremiér Pavel Rychetský to řekl krátce poté, co Poslanecká sněmovna neschválila už několikátý vládní návrh ústavního zákona o referendu, podle něhož měli mít občané možnost rozhodovat o zásadních otázkách vnitřní nebo zahraniční politiky. "Obávám se, že v tomto funkčním období se už nepodaří ústavní zákon o referendu přijmout, a proto by byly i marné pokusy to znovu zkoušet. Asi budeme muset počkat na jiné složení Poslanecké sněmovny," uvedl místopředseda vlády, jejíž mandát vyprší v polovině roku 2002. "Ti, kdo nám občas vyčítají, že neorganizujeme například referendum k Temelínu nebo k jiným věcem, by měli konečně pochopit, že vláda, tuším počtvrté, předložila návrh zákona o referendu, a že referendum nelze organizovat, pokud není schválen tento zákon," řekl novinářům premiér Miloš Zeman. Rychetský vyjádřil lítost nad tím, že složení dolní komory již osm let neumožňuje přijetí zákona o lidovém hlasování, a to v jakékoli podobě. "Vyčerpali jsme už všechny možnosti," podotkl.

Poslanci také zvolili zástupce ombudsmana. Stala se jí bývalá mluvčí Charty 77 devětačtyřicetiletá Anna Šabatová, manželka vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla. Šabatová v tajném hlasování obdržela 92 hlasů, čímž porazila bývalého senátora ODS Jana Voráčka s 50 hlasy. Zvolení Šabatové se dalo očekávat, neboť podporu jí jasně vyjádřil nejen klub ČSSD, který má 74 poslanců, ale byla přijatelnou kandidátkou i pro zákonodárce KDU-ČSL a Unie svobody a části KSČM. Naopak Voráček mohl zřejmě počítat jen s hlasy části ODS. Svou pozici předem oslabil tím, že ještě jako senátor hlasoval proti vzniku instituce ombudsmana. Motejl dal navíc několikrát najevo, že by si s Voráčkem nepřál spolupracovat. Šabatová se domnívá, že by se v této funkci mohla dobře doplňovat se svým budoucím nadřízeným Otakarem Motejlem. Řekla, že by se jí mohlo podařit skloubit její zkoušenosti z oblasti lidských práv s Motejlovou bohatou právnickou minulostí.

Předseda volební komise Poslanecké sněmovny Jan Vidím (ODS) vyhlásil ve sněmovně lhůtu pro podávání návrhů kandidátů na prozatímního ředitele České televize. Návrhy mohou poslanci či poslanecké kluby podávat volební komisi do pondělí 18:00. Vidím zároveň poslance informoval, že novela zákona o ČT, která poslancům umožňuje prozatímního ředitele volit, vyšla ve Sbírce zákonů, čímž nabyla účinnosti. Prozatímního ředitele ČT by měla sněmovna volit pravděpodobně v pátek 9. února. Sociální demokrat Miloslav Kučera řekl, že poslanci již sebrali potřebných 40 podpisů pod žádost o svolání mimořádné schůze a že ji ve čtvrtek ráno předali předsedovi sněmovny a ODS Václavu Klausovi. Šéf sněmovny se zatím k jejich žádosti nevyjádřil, protože odcestoval na pětidenní návštěvu švýcarského Davosu, kde se zúčastní Světového ekonomického fóra. Sami poslanci však v kuloárech dávají najevo, že konání schůze 9. února by nemělo stát nic v cestě.

Sněmovna propustila do závěrečné fáze projednávání poslanecký návrh zákona, podle něhož by čeští občané, kteří na domácí frontě bojovali za druhé světové války proti nacismu, měli dostat finanční odměnu od státu. Poslanec ODS Marek Benda však v rámci rozpravy navrhl, aby se zákon vztahoval i na politické vězně komunistického režimu. Dolní komora parlamentu by měla o předloze rozhodnout ještě tento týden. Podobný zákon, který se ale vztahuje na příslušníky československých zahraničních a spojeneckých jednotek, schválila sněmovna již počátkem loňského roku. Tato nová legislativní úprava by tedy měla pamatovat i na domácí odbojáře, kteří by stejně jako ostatní měli dostat až 120.000 korun, a to v závislosti na délce své odbojové činnosti, případně na tom, zda byli zraněni. Na peníze mají mít nárok i vdovy a vdovci. Benda navrhl, aby se zákon vztahoval i na lidi, kteří byli z politických důvodů vězněni mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990.

Kazatelé Církve bratrské poslali otevřený dopis Poslanecké sněmovně

Otevřeným dopisem vyzvali kazatelé Církve bratrské Poslaneckou sněmovnu, aby při chystané volbě prozatímního generálního ředitele České televize jednali pokojně a fakticky a aby volba nebyla zneužita k prosazování stranických zájmů. Apel na poslance vzešel ze středeční celostátní konference 73 duchovních této protestantské církve, která se sešla v Hradci Králové. "Zaznamenali jsme znepokojivé množství nenávistných projevů, lží a panovačnosti. Jako občané a voliči si tyto postoje pečlivě analyzujeme," uvedli kazatelé Církve bratrské na adresu zasedání ve sněmovně. "V současné době cítíme, že se společnost nadmíru politicky polarizuje, což nepřispívá objektivnímu řešení situace ve veřejnoprávních médiích," konstatovali duchovní.

Václava Havla potěšilo setkání s hejtmany

Prezident Václav Havel přijal ve čtvrtek na Pražském hradě přijal 12 hejtmanů, kteří byli zvoleni po loňských regionálních volbách, a pražského primátora Jana Kasla. Hovořil s nimi o reformě veřejné správy. "Před hejtmany, jakož i před jejich rodícími se úřady, stojí bezpočet velkých problémů," řekl po schůzce Havel. Je to podle něj pochopitelné, protože reforma veřejné správy se zatím jen rozjíždí. "Než se to celé usadí a stabilizuje, tak to bude trvat několik let," podotkl. Prezident je však přesvědčen, že reforma veřejné správy v ČR je jednou z mnoha záruk stability poměrů v zemi. "I z hlediska zahraničně-politického, protože se tím přibližujeme k evropským standardům a normám," zdůraznil Havel. Při schůzce s hejtmany prezidenta potěšilo, když zjistil, že se v ČR formuje nová politická síla. Dříve se totiž obával, že krajská zastupitelstva budou "přepolitizovaná" a budou se podobat centrálnímu parlamentu. "Že budou funkcionáři samospráv mluvit spíš za své strany, než za své kraje či občany. S ničím takovým jsem se nesetkal," dodal po schůzce Havel.

Stávkující zaměstnanci České televize podezřívají Věru Valterovou, že nemá pověření k výběru firem, které provedou forenzní audit

Stávkující zaměstnanci České televize se dopisem obrátili na firmy PriceWaterhouseCoopers a HZ Audit, které mají v ČT provést vyšetřovací audit hospodaření a v první etapě do 90 dnů prověřit hospodaření ČT od roku 1992. Odboráři veřejnoprávní televize firmy upozornili, že podle nich nemá Věra Valterová, která řídí televizi po rezignaci generálního ředitele Jiřího Hodače, pověření, aby mohla audit zadat. "Vzhledem k tomu bude ke sjednání smlouvy oprávněn až jmenovaný prozatímní ředitel," píší zaměstnanci. V dopise také stojí, že auditor nebyl vybrán ve veřejné soutěži, jak ukládá nový zákon o ČT a s ním spojená novelizace zákona o zadávání veřejných zakázek. K realizaci usnesení Poslanecké sněmovny je ve středu vybrala Valterová po poradě s dalšími členy vedení ČT jmenovanými Hodačem.

Rakouští odpůrci atomu požadují odstoupení ministra Grégra

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín požadují odstoupení českého ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra kvůli jeho dosavadnímu postoji k jaderné elektrárně Temelín. "Grégr před časem vyhlásil (...), že spuštění Temelína se neopozdí a elektrárna si nevyžádá dodatečné investice. Obojí však není pravdou," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru poslanec hornorakouského zemského sněmu a mluvčí protiatomového výboru Otto Gumpinger po skončení jednání představitelů protiatomových iniciativ ve Freistadtu. Odpůrci atomu zatím další protestní akce neplánují, ale o případném přitvrzení odporu proti jihočeské elektrárně rozhodnou na dalším setkání počátkem února. Pokud se protitemelínské iniciativy přikloní k demonstraci, měla by se uskutečnit 16. února. Mluvčí protiatomového výboru nevyloučil ani opětovné obnovení blokád česko-rakouských hraničních přechodů.

Z vojenského letiště Planá u Českých Budějovic odletěla do Kosova první část hlavních sil 7. průzkumné roty KFOR.

Společně s první částí střídající roty KFOR odletěla do Kosova sedmičlenná speciální chemická skupina. Jejím úkolem je do konce ledna provést radiačně-chemický průzkum prostoru, za který česká jednotka odpovídá. Čtyři vojáci z chemických jednotek české armády, dva pracovníci Státního ústavu pro radiační ochranu a expert Vojenské lékařské akademie z Hradce Králové budou v Kosovu působit až do 31. ledna. Skupina má za úkol ověřit možnost existence "balkánského syndromu", který je spojován s onemocněním vojáků z mezinárodních vojenských misí na Balkáně leukémií či jinou formou rakoviny. Toto onemocnění dává část odborníků do souvislosti s ochuzeným uranem, který při bombardování na Balkáně používala americká armáda.

Moravští ekologové zaslali podnět ombudsmanovi

Ve snaze zabránit společnosti Povodí Moravy zvýšit hladinu v prostřední ze tří nádrží Nové mlýny na Mikulovsku podali ekologové podnět veřejnému ochránci práv. Ve sporu o výšku hladiny byla vydána dvě rozhodnutí. Okresní úřad v Břeclavi nedávno povolil zvýšení hladiny, naopak Česká inspekce životního prostředí tento postup zakázala. "Doufejme, že ve věci udělá jasno ombudsman," řekl Mojmír Vlašín z Poradního sboru Pálava. Ekologové jsou zásadně proti zvyšování hladiny ve střední nádrži, protože by to podle nich mělo katastrofální dopad na přírodu. "Rozhodnutí inspekce je v této věci směrodatnější a okresní úřad s Povodím Moravy by se mu měly podřídit," uvedl Vlašín, který se věnuje ochraně přírody. Podle něj je spor o Nové mlýny typickým případem, v němž by mohl zakročit nedávno zvolený ombudsman Otakar Motejl. Ekologové tvrdí, že okresní úřad se jako státní orgán dopustil chyby, na kterou by mohl poukázat právě ochránce práv. Vlašín se domnívá, že na ombudsmanově stole se časem začne objevovat stále více podnětů, týkajících se životního prostředí.

Agentura STEM zveřejnila výsledky průzkumu, jak čeští občané hodnotí loňský rok

Agentura STEM zveřejnila výsledky šetření, ze kterých vyplývá, že loňský rok hodnotí obyvatelé České republiky příznivěji než čtyři léta předcházející. Z 21 na 43 procenta se zvýšil počet lidí, kteří považují předchozí rok za úspěšný pro celou společnost. Za osobně úspěšný označilo minulý rok 61 procento dotázaných. Zvýšil se také z 19 na 23 procenta počet občanů přesvědčených, že ve společnosti loni přibylo spravedlnosti. Z dlouhodobého sledování podle STEM vyplývá, že v letech 1996 a 1997 se v hodnocení vývoje politiky a společnosti výrazně projevily ztráta iluzí a nespokojenost s politickou scénou, i když do osobního života většiny lidí se promítly jen nepřímo. Zřetelně však ubylo lidí se splněnými představami o tom, že nový režim přinese více spravedlnosti.

Zemřel komik Jiří Wimmer

Ve čtvrtek krátce po poledni se stal obětí dopravní nehody populární komik Jiří Wimmer. Při přecházení vozovky ho srazil autobus a na místě usmrtil. Bývalý člen Ostravského Divadla Petra Bezruče a pražského Studia Ypsilon působil v posledních letech především v televizní zábavě. V úspěšném pořadu České televize Možná přijde i kouzelník vytvořil komickou dvojici se zpěvákem Karlem Černochem. Jiří Wimmer zemřel ve věku padesáti sedmi let.

Výstava Evy a Jana Švankmajerových v Rotterdamu

Otevření retrospektivní výstavy z díla Evy Švankmajerové a Jana Švankmajera se stalo velkou událostí čerstvě zahájeného jubilejního 30. ročníku Rotterdamského filmového festivalu. Jeho ředitel Simon Field se při vernisáži svěřil, jak je šťasten, že může Švankmajerovy představit a ocenit tak prestižní výstavou. Obrazy, plastiky, artefakty z jednotlivých Švankmajerových filmů, koláže a grafické listy, vše odrážející surrealistické ladění, sžíravý humor, groteskní atmosféru typickou pro tvorbu obou manželů. Více než 200 exponátů je rozmístěno ve třech poschodích Chabotova muzea, překrásné vile z 30. let, která sama trůní v rotterdamském Museumparku jako exponát. Podle ředitelky Christien Grootveldové-Parrée mělo vedení muzea původně zájem jen o několik kusů, které měly najít místo v jednom z pater. Když se však vydala do Prahy, vrátila se nadšená a dala vyklidit celý prostor. "Jsme rádi, že můžeme ukázat svou práci. Protože jde o filmový festival, zaměřili jsme se na věci z našich filmů, které jsme doplnili volnou tvorbou," řekl Jan Švankmajer. "Velmi si vážíme toho, že máme možnost vystavovat v takovém prostředí."

Fotografie Prahy inspirované dílem Bohumila Hrabala vystavuje v Paříži fotograf Magdi Senadji

Fotografie Prahy inspirované dílem Bohumila Hrabala představuje v pařížské galerii Anne Barraultové francouzský fotograf Magdi Senadji. Vystavené snímky jsou součástí širšího cyklu, který současně vychází v Menadjiho knize fotografií "Prague" ve francouzském nakladatelství Morval. Menadji si vybral Prahu jako námět po setkání s knihami Bohumila Hrabala, jehož považuje za "jedno z nejautentičtějších zosobnění Prahy magické". Do Prahy jezdil 50letý Menadji, který pochází z Dijonu, průběžně v letech 1998 až 2000. Přivezl a vystavil barevné fotografie, které se vyhýbají obvyklým variacím na pražskou architekturu a tradiční pražská témata.

Ze sportu

Čeští házenkáři prohráli na mistrovství světa se Švédskem 22:29

Ve třetím vystoupení na mistrovství světa prohráli čeští házenkáři ve francouzském Montpellieru s obhájci titulu /stříbrným celkem z olympijských her v Sydney/ ze Švédska 22:29. Po porážce od Portugalska a remíze s Egyptem mají čeští hráči na svém kontě ve skupině A jediný bod a jsou pátí. V sobotu je čeká Maroko a o den později v posledním zápase základní části Island.

A na závěr zpráv informace o pátečním počasí na území ČR:

Zataženo až oblačno, ojediněle déšť, zejména na severovýchodě území. Na horách ojediněle sněžení. Místy mlhy. V Čechách od západu postupně ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem dvou stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.