Zprávy pátek, 27. října 2000

Renata Prátová

Senát vrátil sněmovně novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění a novelu zákona o bankách

S vlastními úpravami ve čtvrtek senátoři vrátili poslancům novelu zákona o bankách a novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Vládní návrh zákona, který upravuje práva a povinnosti k zajištění finanční kontroly ve veřejné správě České republiky, Senát zamítl a bude o něm znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Jen jednu normu - novelu zákona o státní statistické službě - horní komora podpořila.

V novele zákona o bankách, která má harmonizovat české bankovní právo s evropským, senátoři zmírnili pasáž nařizující peněžním ústavům, aby zvýšily své minimální základní jmění z 500 miliónů na 800 miliónů korun. Úprav doznala i novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Senátní návrhy mimo jiné zpřesňují dohodovací řízení o cenách bodu zdravotní péče mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi. Hlavním cílem předložené novely je prodloužit platnost zákona i na dobu po 31. prosinci. Vládní návrh zákona, který má za cíl upravit práva a povinnosti k zajištění finanční kontroly ve veřejné správě České republiky, připadl senátorům natolik nejasný, že ho rovnou zamítli. Jejich rozhodnutí ale může sněmovna přehlasovat. Jedinou přijatou normou je novela zákona o státní statistické službě, která upravuje mimo jiné poskytování statistických informací a individuálních údajů Statistickému úřadu Evropské unie. Předsedkyně Senátu Libuše Benešová oznámila, že příští schůze se bude konat 22. listopadu. Bude to poslední zasedání v nynějším personálním obsazení, než jej pozmění volby.

Po čtyřech letech začíná Senát podle prezidenta Václava Havla plnit svoje poslání

Skoro stovka zákonů zamítnutých nebo vrácených do Poslanecké sněmovny svědčí podle prezidenta Václava Havla o tom, že Senát začíná konečně fungovat jako ústavní pojistka. Těmito slovy se ve čtvrtek prezident rozloučil s 27 senátory, jimž končí čtyřletý mandát. Ještě před dvěma lety, když odcházela první skupina sedmadvaceti senátorů, si prezident postěžoval, že si horní komora za dva roky existence nevybudovala dostatečnou autoritu.

Informace ze čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny

Poslanci drtivou většinou hlasů schválili vládní návrh zákona o státních dluhopisových programech na úhradu schodku státního rozpočtu České republiky za rok 1999 a na úhradu jistin státního dluhu splatných v letech 2001 a 2002. Pro rok 1999 je rozsah státního dluhopisového programu ve výši 29,6 miliardy korun. Provedením tohoto opatření se zvýší stav střednědobého a dlouhodobého státního dluhu z dosavadních 198,8 miliardy na 228,4 miliardy korun. Roční úrokové náklady na tento dluh se odhadují ve výši 1,8 miliardy korun. Pro roky 2001 a 2002 se počítá s dluhopisy ve výši 82 miliard korun.

Sněmovna těsně před konečným hlasováním přerušila projednávání vládní novely zákona o dani z příjmů. Poslanci se rozhodli, že závěrečné hlasování uskuteční až v pátek. Chtěli tak zpravodajovi návrhu Martinu Kocourkovi z Občanské demokratické strany poskytnout dostatek času na to, aby zkontroloval přijaté a odmítnuté pozměňovací návrhy. Z dosavadních výsledků hlasování vyplývá, že sněmovna má vůli valorizovat odečitatelné položky ze základu daně.

Bývalý ministr financí a poslanec Unie svobody Ivan Pilip byl zvolen do funkce předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro bankovnictví. V boji o tuto funkci porazil ve druhém kole poslance ODS Martina Kocourka. Dolní komora Parlamentu znovu vytvořila stálou komisi pro bankovnictví letos v červenci po téměř dvouleté přestávce. Měla by se zabývat například problematikou bankovního sektoru nebo návrhy zákonů, které parlament projednává a které se týkají bankovnictví. Všech 13 členů komise zvolila sněmovna už v červenci.

Autodopravci: Vláda nezamýšlí zvyšovat spotřební daň z pohonných hmot

Až do vstupu České republiky do Evropské unie nebude vláda zvyšovat spotřební daň na pohonné hmoty. Vyplynulo to ze čtvrteční schůzky autodopravců s představiteli ministerstva dopravy a financí. K dalšímu zvyšování spotřební daně prý není důvod, protože sazby se už přiblížily minimálním sazbám platným v Unii. Dopravci a zástupci ministerstev se dohodli na vzniku pracovní skupiny pro řešení problematiky hraničních přechodů. Jedná se hlavně o jejich propustnost a odbavování na celnicích. Ostatní požadavky dopravci podle generálního tajemníka sdružení Česmad Bohemia Martina Špryňara neprosadili, hlavně kvůli dopadům na státní rozpočet nebo překážkám ze strany zákona. Dopravci nyní čekají ještě na jednání s premiérem Milošem Zemanem. Ta by se měla uskutečnit 6. listopadu. Poté jsou autodopravci připraveni rozhodnout o případných protestech. Autodopravce zastupuje při jednáních Česmad Bohemia, Společenství autodopravců Čech a Moravy, Svaz řidičů a Svaz průmyslu a dopravy.

SÚJB už má z Temelína dokumentaci pro rozhodnutí o vyšším výkonu

Elektrárenská společnost ČEZ už předala Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) originály protokolů o testech fyzikálního spouštění prvního bloku jaderné elektrárny Temelín. Ta nyní bude čekat na povolení přechodu z režimu fyzikálního spouštění do energetického spouštění, kdy bude zvyšovat výkon reaktoru. Mluvčí státního úřadu Pavel Pittermann nevyloučil, že by rozhodnutí mohlo padnout už tento víkend.

Na rakousko-českém hraničním přechodu Neunagelberg-Halámky proběhla protestní akce rakouských odpůrců Temelína

Více než 200 Rakušanů ve čtvrtek odpoledne demonstrovalo na rakousko-českém hraničním přechodu Neunagelberg-Halámky proti spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Po proslovech řečníků následovala mše pod širým nebem, kterou celebroval rakouský kněz Ulrich Küchle. Aktivisté při demonstraci deklarovali vůli k dialogu a požadovali, aby česká strana přistoupila ve spouštění Temelína k pauze na rozmyšlenou. Z ní by se měly hledat cesty k jiné než jaderné energetické koncepci v prostoru střední Evropy. Forma dalších protestů Rakušanů proti Temelínu bude záviset na výsledku jednání premiérů obou zemí Wolfganga Schüssela a Miloše Zemana. Ti se sejdou 31. října v Brně. Mluvčí čtvrtečního protitemelínského protestu na hraničním přechodu Halámky Martin Litschauer prohlásil, že na jednání politiků by měly zaznít požadavky Rakouska ohledně Temelína.

Ředitel jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký vyzval Rakousko k objektivnímu informování veřejnosti o této elektrárně

Výzvu k objektivnímu informování rakouské veřejnosti a médií o jaderné elektrárně Temelín vyjádřil ředitel elektrárny František Hezoučký v otevřeném dopise, který zaslal řediteli vídeňského Institutu pro výzkum rizik Wolfgangu Krompovi. Ten společně s dalšími rakouskými experty a poslanci navštívil Temelín 4. října. "Vyzývám vás, abyste v zájmu uklidnění emocí, které byly rozvířeny kolem Temelína, poctivě informoval rakouskou veřejnost o průběhu vaší návštěvy elektrárny," píše Hezoučký v dopise, který ve čtvrtek poskytl ČTK. Naznačuje dále, že Kromp nese část zodpovědnosti za krizi v česko-rakouských vztazích. "Budete-li mlčet, nebo politikům říkat jen to, co chtějí slyšet, aby se mohli lacino zviditelnit, přispějete k šíření strachu a stresu mezi prostými lidmi a vzájemnému osočování, které už udělaly příliš mnoho škod jak na psychice lidí, tak i ve vztazích obou našich zemí," uvedl Hezoučký. Kromp podle něj po návštěvě Temelína uznal, že řada jeho dřívějších pochybností byla bezpředmětná. František Hezoučký tvrdí, že rakouští odborníci měli při návštěvě možnost zhlédnout všechna místa, která si přáli, a více než deset let dostávali všechny požadované informace.

Cestou do Ostravy a Opavy zakončil belgický královský pár svou třídenní návštěvu České republiky

Zástupy lidí ve čtvrtek před budovou ostravské radnice přivítaly belgického krále Alberta II. s chotí Paolou. Po krátkém uvítání na radnici se královský pár vydal na procházku městem. Při ní lemovaly cestu vzácných hostů stovky lidí. S některými si dokonce belgický monarcha podal ruku. Král Albert II. dostal od zástupců Ostravy jako dar ojedinělý meč, který byl vyroben z oceli vytavené v ostravském podniku Nová huť. Na jeho čepeli je vyobrazen znak města a hlavici meče zdobí kámen typický pro Ostravsko, tedy vyleštěný antracit. Pro královnu nechali radní vyrobit vázu, která připomíná padající šátek.

Úsměvy na tvářích a smích vystřídaly oficiální tón státní návštěvy belgického královského páru v Opavě. Ihned po příjezdu do slezské metropole přivítal krále Alberta II. a královnu Paolu primátor Jan Mrázek. Uvítání se neobešlo bez fanfár a tradiční ošatky s chlebem a solí. Po oficiálním představení města a jeho historie primátor připomněl, že se tam narodil významný astrolog Johann Palisa. "Ten mimo jiné objevil řadu planetek a jednu z nich pojmenoval Albert. Planetka pak na dlouhou dobu hvězdářům zmizela z oblohy a podařilo se ji znovu objevit až začátkem letošního roku," řekl Mrázek. Královna Paola poznamenala, že by se planetka mohla jmenovat jako belgický panovník, tedy Albert II. Po uvítání na radnici si královský pár prohlédl centrum města. Krátce před 19:00 odletělo z ostravského letiště Mošnov speciální letadlo Airbus 301 s královským párem zpět do Belgie.

Podle Rutgera Wisselse budou Evropská unie a Česká republika v příštích měsících "čistit stůl"

Příštích šest až osm měsíců rozhovorů mezi Evropskou unií a Českou republikou bude věnováno "čištění stolu", tedy odstraňování překážek a problémů, které nebudou spadat do závěrečné, klíčové fáze jednání. Předpovídá to Rutger Wissels, nový vyjednávač Evropské komise pro Českou republiku. Za svůj hlavní úkol považuje vedle přípravy rozhovorů sledování a kontrolu aplikace unijní legislativy českými úřady a subjekty. Wissels předpokládá, že významný podnět poskytne hodnotící zpráva Evropské komise a doprovodný "dokument o strategii rozšíření", které kolegium komisařů schválí 8. listopadu. Rutger Wissels se ujal řízení "českého" týmu v Evropské komisi ve středu. Vystřídal v této funkci Michaela Leigha, který povýšil na regionálního ředitele pro kandidátské země jižní a jihovýchodní Evropy.

Skončilo největší velitelsko-štábní cvičení od vzniku České republiky

Po bezmála dvou týdnech ve čtvrtek skončilo dosud největší velitelsko-štábní cvičení od vzniku české armády. Konalo se na celém českém území za účasti více než 1260 příslušníků všech vyšších armádních velitelství. ČTK to sdělila tisková služba ministerstva obrany. Závěru cvičení předcházelo dílčí vyhodnocení, které ve středu provedl v Táboře s veliteli jednotlivých vyšších velitelství náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Podle jeho slov splnili cvičící plánovanou tématiku. Na druhé straně však ze cvičení vzešla řada podnětných návrhů týkajících se především zpracování dokumentace pro plánování operací, které bylo v průběhu více než deseti dnů procvičováno. Účastníci cvičení podle ministerstva obrany narazili i na potřebu vyřešit některá legislativní opatření v rozhodovacím procesu, a to hlavně při vysílání českých jednotek do zahraničí a přijímání cizích jednotek na našem území.

Praha ocení medailemi policisty zraněné při MMF a jejich velitele

Pražští zastupitelé ve čtvrtek rozhodli, že udělí medaile hlavního města policistům za jejich práci při zářijovém zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF). Medaile spojené s peněžními odměnami dostane ředitel pražské policie Radislav Charvát a 21 policistů, kteří byli při demonstracích odpůrců globalizace zraněni a museli být hospitalizováni.

Japonská Matsushita postaví závod v Pardubicích za 3,27 miliardy korun

Japonská Matsushita Communication Industrial Company se rozhodla postavit nový závod na výrobu mobilních telefonů a autorádií značky Panasonic v Pardubicích za 3,27 miliardy korun. "Bude vytvořeno celkem 550 nových pracovních míst," řekla ve čtvrtek ČTK Pavlína Bolfová z agentury Czechinvest s tím, že výroba má začít v říjnu 2001. "Je to první etapa, po které budou následovat další," doplnil pardubický primátor Jiří Stříteský. "Vstup tohoto velkého investora do Pardubic nejsou jen pracovní příležitosti v jeho závodě, ale přijdou samozřejmě i další subdodavatelé," míní představitel města.

V Mostě otevřeli středisko sasko-české hospodářské spolupráce

Kontaktní středisko pro sasko-českou hospodářskou spolupráci otevřeli ve čtvrtek v Mostě zástupci mostecké okresní hospodářské komory (OHK) a Průmyslové a obchodní komory jihozápadního Saska (IHK). Středisko je určené pro německé a české podnikatele, kteří chtějí rozvíjet svou činnost na obou stranách hranic, informoval novináře předseda OHK Rudolf Jung. "Navazujeme na aktivity Euroregionu Krušnohoří, který je politickou institucí. Dosud zde totiž chybí subjekt, který by v praxi využil existující nástroje podpory podnikatelských aktivit, zaměstnal lidi a vyplatil jim mzdu," řekl Jung. Jak dodal, je proto důležité, aby středisko bylo dosažitelné v rámci podnikatelských struktur.

V Mexiku otevřena škola opravená s českou finanční pomocí

V lavicích základní školy v jihomexické Oaxace, která byla silně poškozena ničivým zemětřesením v roce 1999, od začátku tohoto týdne znovu usedá 280 žáků i díky finanční pomoci České republiky v hodnotě 30.000 dolarů. ČTK to ve čtvrtek oznámilo české velvyslanectví v Mexiku. Finanční hotovost, kterou mexické straně předala během své loňské říjnové návštěvy v Mexiku předsedkyně Senátu Libuše Benešová, byla využita na rekonstrukci poškozených učeben, konkrétně popraskaných zdí, narušených stropů a podlah.

V Praze začala výstava polní výstroje a uniforem armád NATO

Součástky polní výstroje a uniforem do všech možných klimatických podmínek a bojových situací vystavuje od čtvrtka v Průmyslovém paláci pražského Výstaviště desítka armád Severoatlantické aliance a šest států zapojených do programu Partnerství pro mír. Na třídenní výstavu, kterou otevřel ministr obrany Vladimír Vetchý, se představuje bezmála 40 českých a takřka pět desítek zahraničních výrobců vojenské výstroje.

Nositelé Nobelovy ceny Coriovi mají v Praze pamětní desky

Manžele Coriovy, jediné nositele Nobelovy ceny za medicínu původem z Prahy, uctilo ve čtvrtek po dlouhých letech zapomnění i jejich rodné město. Na domě v Salmovské ulici, ve kterém se před 104 lety narodil Carl Ferdinand Cori, a na rodném domě Gerty Theresy Coriové v Petrské ulici odhalili představitelé města jejich pamětní desky. Ty navrhl akademický sochař Olbram Zoubek. Slavní vědci se dočkali pocty zásluhou iniciativy Pavla Čecha z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, který na jejich původ a dílo upozornil. Akce se stala součástí projektu Praha - Evropské město kultury roku 2000 a podle jeho ředitele Michala Prokopa bude mít pro Pražany trvalou hodnotu. Slavnostní akt přijel ze Spojených států sledovat i syn proslulých badatelů Carl Thomas Cori, který přihlížejícím přiblížil životní pouť svých rodičů.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha si ve čtvrtek v úvodním zápase druhého kola Poháru UEFA nechali dvakrát vzít vedení a na Krétě remizovali 2:2. Druhý český zástupce v poháru UEFA Slovan Liberec prohrál po statečném výkonu v Liverpoolu 0:1. Oba české týmy hrají odvetu za dva týdny na domácím hřišti.

Český paraplegik Martin Němec získal ve čtvrtek na paralympijských hrách v Sydney zlatou medaili v hodu diskem. Tři bronzové medaile vybojovali v Aquatic centru v závodě na 100 metrů volný způsob plavci Martin Kovář, Jana Hoffmanová a Jan Povýšil. Další bronz přidala stolní tenistka Jitka Pivarčiová.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, zejména na severu a východě území. Na horách srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.