Zprávy pátek, 28. ledna 2000

A nyní podrobněji:

Prezident Havel podpořil ideu, aby osvobození Osvětimi bylo významným dnem

Prezident Václav Havel podpořil požadavek bývalých osvětimských vězňů, aby se 27. leden, den osvobození Osvětimi, stal významným dnem - Dnem obětí nacismu a Dnem boje proti násilí, rasismu, antisemitismu a xenofobii. Připomněl svou středeční účast na stockholmské konferenci o holocaustu, kde politici rovněž upozorňovali, že demokratické státy musejí vzděláváním o holocaustu čelit nebezpečí novodobého nacismu. Bývalí političtí a osvětimští vězňové si ve čtvrtek na Pražském hradě vzpomínkovým shromážděním připomněli, že před 55 lety byl osvobozen koncentrační tábor Osvětim. Byl to nejkrutější koncentrační tábor nacistického Německa, v jeho plynových komorách zahynulo za 2. světové války nejvíce lidí. Na shromáždění promluvil také izraelský ministr zahraničí David Levy. Ocenil, že i čeští politici negativně hodnotí současné dění v Rakousku, kde stále větší vliv získává xenofobní Strana svobodných Jörga Haidera. Levy také vyzval k neustálému připomínání válečných hrůz.

Prezidentská kancelář vyhlásila soutěž o znalostech holocaustu

Zaplnit mezery ve znalostech českých dětí o holocaustu by měla soutěž, kterou u příležitosti 55. výročí osvobození koncentračního tábora Osvětim, vyhlásila prezidentská kancelář a ministerstvo školství. Soutěž, která se skládá ze dvou programů, je součástí dlouhodobého projektu Fenomén holocaust, kterým chce prezident Václav Havel přispět k šíření znalostí o holocaustu do celé společnosti. Literární soutěž "Holocaust - svědomí lidstva" je určena žákům 8. a 9. tříd a středních škol. Mladým lidem dává možnost zamyslet se nad holocaustem, jeho příčinami a důsledky. Studentům má také pomoci získat plastičtější obraz příčin a důsledků válečného vyvražďování Židů a Romů. Podrobné podmínky soutěžních programů budou od února na internetových stránkách prezidentské kanceláře na adrese http://www.hrad.cz/kpr/holocaust a ministerstva školství a budou zaslány osobním dopisem náměstka ministra školství všem českým školám prostřednictvím školských úřadů. Vítězné práce z obou programů budou publikovány a jejich autoři přijati na Pražském hradě. Pro romské děti a mládež je určen projekt "Rodinné příběhy", který prezidentská kancelář zaštítila. Program je zaměřen na hledání příběhů a osudů Romů za holocaustu, jak je ve svých rodinách zaznamenaly romské děti, nebo jak je ostatní děti znají z vyprávění. Projekt je určen zejména klubům dětí a mládeže a jednotlivým školám. Má vést romskou mládež k zájmu o historii vlastního etnika. Uskuteční jej občanské sdružení R- Mosty s Asociací učitelů dějepisu.

Prezident Václav Havel na konferenci o holocaustu ve Stockholmu upozornil, že švédská vláda při průzkumech znalostí švédských žáků o holocaustu zjistila, že pro valnou část dětí je tento pojem bezobsažným slovem. Proto uspořádala vzdělávací kampaň, která má mezery ve znalostech mladé generace zaplnit.

Česká vláda by měla evropské předlohy konzultovat se sněmovním výborem

Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby všechny návrhy zákonů, které souvisejí se sbližováním zákonodárství České republiky a Evropské unie, konzultovala se sněmovním výborem pro evropskou integraci ještě předtím, než je předloží sněmovně k projednání. Poslanci také kabinet požádali, aby v těchto předlohách viditelně zvýraznil ustanovení, která se týkají harmonizace české a evropské legislativy. Tyto žádosti sněmovna přijala současně s novelou svého jednacího řádu, která má umožnit rychlejší projednávání návrhů zákonů souvisejících se slaďováním českého a evropského zákonodárství.

Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o dani z nemovitostí

Rozšířit okruh daně z nemovitostí o byty a nebytové prostory, jejichž vlastnictví je samostatně evidováno v katastru nemovitostí, je hlavním cílem vládní novely zákona o dani z nemovitostí, kterou ve čtvrtek schválila Poslanecká sněmovna. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky. Navrhovaná novela zákona o dani z nemovitostí neovlivní podle předkladatelů výnos daně z nemovitosti. V roce 1998 byl výnos této daně zhruba 4,2 miliardy korun. I když dojde ke zvýšení počtu poplatníků daně, nevyžádá si navrhovaná novela zákona zvýšené počty pracovníků na finančních úřadech. Náklady spojené se zavedením novely zákona lze podle vlády odhadovat na necelý milión korun. Předlohy by měla nabýt účinnosti 1. července 2000.

Česká elitní jednotka se po půl roce v Kosovu vrátila zpět do vlasti

Zpět do České republiky se po sedmi měsících v nelehkých podmínkách poválečné srbské provincie Kosovo vrátila ve čtvrtek v noci rota rychlého nasazení prostějovské speciální brigády. Letoun, který dosedl na přerovské letiště, přepravil z Balkánu prvních šedesát vojáků z bezmála stopadesátičlenného kontingentu. Ten v červnu odjel do oblasti hájit zájmy Severoatlantické aliance pod vlajkou sil KFOR.

Jednotku na letišti pozdravila vojenská hudba národní hymnou a za vzornou reprezentaci města i země ji poděkoval starosta posádkového města Prostějova. "Úkoly, které na nás byly kladeny, jsme ve velmi náročných podmínkách splnili na výtečnou," řekl novinářům velitel speciální brigády Josef Trojan. Podle něj se vojáci museli vyrovnávat s obrovskou psychickou zátěží i nepřízní počasí. "Nebylo to žádné hraní, ale ostrá akce," podotkl jeden z členů roty.

V České republice začaly nově operovat rusky hovořící drogové mafie

Na české drogové scéně se v loňském roce nově objevily zločinecké skupiny z bývalého Sovětského svazu. Drogové mafie z těchto zemí dosud na území České republiky neoperovaly. Šéf policejní Národní protidrogové centrály Jiří Komorous v této souvislosti nevylučuje, že se mezi drogovými mafiemi, které v Česku působí už delší čas, a rusky hovořícími skupinami může rozpoutat nelítostný boj. Komorous ale také připustil, že se tyto rusky hovořící skupiny s organizacemi, které na českém území operují delší dobu, dohodnou na spolupráci a k jejich vzájemným střetům nedojde.

O možné "válce drogových mafií" svědčí podle šéfa protidrogového oddělení Generálního ředitelství cel Bohumíra Marka to, že v Praze byly v jednom automobilu současně se zásilkou drog objeveny střelné zbraně. Celníci podle něj loni také odhalili velké množství nelegálně vyvážených zbraní. Podle Jiřího Komorouse se ruskojazyčné drogové mafie objevily v polovině loňského roku na české drogové scéně ve velmi masivní míře, přitom dříve se na českém území vůbec nevyskytovaly. Tyto skupiny se podle něj zapojily do obchodu prakticky se všemi druhy omamných a psychotropních látek.

Skupina občanů v Praze od úterý protestuje proti válce v Čečensku

Proti postupu Ruska v Čečensku protestuje s transparentem "Putine, nech Čečnu na pokoji" od úterý se svými přáteli Vladimír Matějovský z Prahy před hlavním vchodem Ruského velvyslanectví v Praze. Sedmatřicetiletý ekonom, který o své iniciativě informuje na Internetu, je přesvědčen, že obdobný názor na válku v Čečensku mají i další občané České republiky. Prozatím se nesnažil hovořit s žádným z pracovníků velvyslanectví, ani jim předávat petice.

Nového programového ředitele chce mít nový generální ředitel České televize do 1. února

Personální změny v České televizi se podle jejího nového ředitele Dušana Chmelíčka nedotknou například místa šéfredaktora zpravodajství Zdeňka Šámala. Naopak při svém nástupu do funkce 1. února by Chmelíček už rád oznámil jméno nového televizního programového ředitele. Vedení televize poté rozhodne i o dalším osudu normalizačního seriálu o majoru Zemanovi, jehož uvedení loni vyvolalo kritiku zejména bývalých politických vězňů. Chmelíček uvedl, že v případě seriálu "se uvažuje" o jeho zastavení i pokračování. O obsazení místa programového ředitele nyní Chmelíček údajně jedná se třemi lidmi, kteří stojí mimo Českou televizi a jejichž jména zatím nechce zveřejnit.

Mediální komise bude asi znovu jednat o situaci v České televizi

Situací v České televizi, které Rada ČT ve středu vybrala Dušana Chmelíčka za nového generálního ředitele, se zřejmě v nejbližší době bude opět zabývat sněmovní mediální komise. O zařazení takového bodu na program jejího jednání předsedu této komise Ivana Langra dopisem požádalo několik členů komise, kteří se domnívají, že poslanci musejí stav v České televizi "urychleně" prodiskutovat. Langer řekl, že zatím není rozhodnut, zda svolá mimořádné jednání komise, protože její zasedání je naplánováno na 11. února.

Komisař Bartuška pokračuje v přípravě Expo 2000 na vlastní odpovědnost

Generální komisař české účasti na výstavě Expo 2000 Václav Bartuška začal na vlastní odpovědnost připravovat smlouvy s umělci, kteří mají vytvářet objekty či kopie uměleckých děl pro český pavilón v Hannoveru. Legálně má však nyní svázané ruce, dokud úřad nevydá rozhodnutí a dokud jeho rozhodnutí nebude pravomocné. To může podle něj padnout v příštích dnech, ale postup může - i o léta - zdržet žádost účastníků výběrového řízení o rozklad. Bartuška podepsal dohodu s autory tří ekologických projektů o bezplatném propůjčení loga české účasti na Expo 2000.

Prezident Havel uctil památku své první ženy Olgy Havlové

Prezident Václav Havel, doprovázen chotí Dagmar, přišel ve čtvrtek ráno na Vinohradský hřbitov uctít památku své první manželky Olgy. Manželé Havlovi položili na náhrobek květy a postáli u hrobu v tichém rozjímání. Olga Havlová podlehla před čtyřmi lety ve věku 62 let rakovině. Do paměti veřejnosti se zapsala jako žena, která se po listopadu 1989 důstojně zhostila role první dámy a soustředila se především na charitativní činnost. V roce 1990 založila Olga Havlová pro pomoc zdravotně postiženým Výbor dobré vůle. Za sedm let své činnosti věnoval Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové občanským sdružením a charitativním institucím přes půl miliardy korun.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, na severu území ojediněle možnost slabého sněžení nebo mrholení. Nejvyšší denní teploty -2 až +2, v 1000 metrech na horách kolem 1 stupně Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.