Zprávy pátek, 29. prosince 2000

Josef Kubeczka

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodovala o České televizi

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ve čvrtek konstatovala, že jedině verzi zpravodajství České televize (ČT) kontrolovanou ředitelem Jiřím Hodačem lze považovat za legální. Česká televize na to reagovala tím, že v 18:46 obnovila řádné vysílání na obou programech, které nechal Hodač přerušit ve středu večer. Rada také uvedla, že byl porušen zákon tím, že vedení ČT v minulých dnech ztratilo kontrolu nad vysíláním. Za nezákonné označila i přerušení vysílání obou programů. Od středy večer mohla většina diváků ČT vidět na obrazovkách jen text požadující po vysílací radě rozhodnutí o tom, které vysílání je legální - zda to kontrolované vedením ČT, nebo nespokojenými zaměstnanci. Tento požadavek je přitom podle rady mimo její působnost, protože přímá kontrola nad vysíláním a odpovědnost za jeho obsah je povinností provozovatele televize. ČT vysílala od neděle večer dvě verze hlavní zpravodajské relace Události, pozemními vysílači se zhruba k 80 procentům diváků šířily zprávy připravené Hodačovým týmem a jeho ředitelkou zpravodajství Janou Bobošíkovou.

Jen necelou půlhodinu mohli diváci sledovat program ČT1. Vedení České televize v 19:15 znovu přerušilo vysílání zpravodajské relace Události, připravené rebelujícími redaktory. Na obrazovkách většiny diváků přijímacích signál pozemními vysílači se objevil nápis, že do distribuční sítě byl dodán program vyrobený neoprávněnými osobami. "Vysílání bude pokračovat po malé přestávce," uváděl nápis.

Viditelné zklamání zavládlo v takzvaném velíně zpravodajství České televize na pražských Kavčích horách krátce poté, co se dozvěděli o verdiktu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. "Podle našeho názoru je to další důkaz takzvané nezávislosti mediálních rad; my pokračujeme v práci jako doposud, budeme připravovat zpravodajské relace jako doposud," řekl ČTK člen krizového výboru ČT Adam Komers. Předseda televizních odborů Antonín Dekoj se podivil nad tím, že rada nejdřív prohlásí, že nemůže být ve sporu o ČT arbitrem, a pak vydá nějaký soud.

Pražská redakce zpravodajství České televize pokračuje v revoltě proti novému vedení. Někteří pracovníci přespali ve vysílacích prostorách na Kavčích horách a připravují z nich vlastní zpravodajství. To však mohou přijímat jen majitelé satelitů a kabelových televizí, protože ředitel Jiří Hodač sice po výzvě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vysílání obnovil, během večera je ale opět několikrát přerušil.

Se zástupci odborů České televize jednali v noci na pátek bezvýsledně i někteří členové vlády. Šéf odborů Antonín Dekoj novinářům řekl, že obě strany vznášely návrhy jak řešit tento spor a dohodly se, že si je promyslí. Vicepremiér Vladimír Špidla opět zdůraznil, že krizí televize se musí zabývat sněmovna. Odboráři tvrdí, že stále vysvětlují svá stanoviska a snaží se nalézt řešení zoufalé situace, kterou podle nich řídí neodpovědný člověk. Myslí tím nového generálního ředitele Jiřího Hodače. Kromě ministra Špidly s odboráři jednal i vicepremiér Pavel Rychetský, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a ministr vnitra Stanislav Gross.

Na několik miliónů korun vyčíslil finanční ředitel České televize Ladislav Paluska ztráty ČT způsobené středečním rozhodnutím generálního ředitele Jiřího Hodače přerušit vysílání obou programů veřejnoprávní televize. Kolegium generálního ředitele, jehož většina už dříve Hodače vyzvala k rezignaci, se na tiskové konferenci divákům za Hodačův krok omluvilo. Bezprostřední ztráty televize dosáhly ve středu podle Palusky čtyř miliónů korun.

Předseda Rady České televize Miroslav Mareš svolal zasedání radních na pátek od 14:00. ČTK ovšem řekl, že si není jist, zda se rada sejde v usnášeníschopném počtu. "Ne všichni členové s mimořádnou schůzí souhlasí," zdůvodnil své pochyby Mareš.

Členové sněmovního výboru pro kulturu požádali Radu České televize, aby "urychleně učinila potřebné kroky" k obnovení vysílání ČT. V usnesení, které výbor přijal, dále sněmovně doporučili, aby konstatovala, že Jiří Hodač byl generálním ředitelem ČT jmenován v souladu se zákonem. Podle poslanců by také měla dolní komora vyzvat politiky a především ústavní činitele, aby nezasahovali do vnitřních věcí ČT zejména tím, "že otevřeně nabádají k nedodržování zákonů".

Předseda sněmovní komise pro sdělovací prostředky Ivan Langer kritizoval poslance a senátory, kteří veřejně podpořili zaměstnance České televize odmítající uznat legálnost zvolení Jiřího Hodače generálním ředitelem ČT. Ve výzvě poslancům a senátorům Langer zákonodárce vyzval, aby se svého jednání buď zdrželi, nebo aby rezignovali na svůj mandát.

Z pokusů manipulovat médii obvinili místopředseda Senátu Jan Ruml a senátor Michael Žantovský předsedu sněmovní mediální komise a Ivana Langra. Uvedli to v písemné odpovědi na Langrovu kritiku poslanců a senátorů.

Přispět k řešení krize v České televizi by mělo první zasedání vlády v roce 2001, které se uskuteční 3. ledna. Kabinet totiž projedná novelu zákona o České televizi, která mění způsob jmenování Rady ČT - kontrolního orgánu veřejnoprávní televize. Pokud ji vláda schválí, požádá sněmovnu, aby novelu přijala v prvním čtení. Návrh novely počítá s tím, že členy rady bude sněmovna volit na základě návrhů odborných, profesních a dalších skupin, což má zamezit vazbě členů rady na politické strany.

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, jejímž jediným bodem bude zpráva Rady České televize o situaci v ČT, svolal předseda dolní komory Václav Klaus na pátek 5. ledna. Klaus jednání svolal na základě žádosti skupiny 42 poslanců z Unie svobody, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. Žádost nepodpořil nikdo z poslanců ODS. Podle jednacího řádu sněmovny musel Klaus jednání svolat nejpozději do deseti dnů od doručení žádosti.

Schůze Senátu, která se bude zabývat situací v České televizi ,se uskuteční ve středu 3. ledna od 14:00. Jednání svolal předseda horní komory Petr Pithart na základě žádosti 29 senátorů, mezi nimiž jsou zástupci Unie svobody, ODA a KDU-ČSL a nezávislí. Místopředseda Senátu Jan Ruml v úterý předpověděl, že předmětem schůze bude debata o aktuální situaci v ČT. Ruml navíc předpokládal, že schůze přeroste ve veřejné slyšení Senátu o této záležitosti a o případných změnách v zákoně o ČT.

V Brně i Ostravě lidé sledovali regionální zpravodajství České televize v ulicích. V Brně, kde se velkoplošné promítání Jihomoravského večerníku uskutečnilo poprvé, ho zhlédlo přibližně 200 lidí, v Ostravě se na Report přišlo podívat 120 lidí.

Krizi v České televizi považuje veřejnost za velmi závažný problém. Vyplývá to z výzkumu, který pro Mladou frontu Dnes uskutečnila agentura Median. "Více než devadesát procent dotázaných považuje krizi v České televizi za velmi závažný problém," řekl analytik agentury Median Vladimír Kožíšek. Zhruba stejný počet respondentů nepovažuje za správné, že nově zvolený generální ředitel ČT Jiří Hodač přerušil vysílání a nahradil je titulkem. "Pouze 7,3 procenta toto jeho rozhodnutí podporuje," uvedl Kožíšek. Více než třicet procent respondentů pokládá za nejlepší řešení situace Hodačovo odstoupení. "Dalšími navrhovanými řešeními jsou smírná jednání, urychlené řešení novely zákona o České televizi a odstoupení její rady," dodal Kožíšek.

Zahraniční ohlasy na krizi České televize

Vedení mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF) zaslalo předsedovi české Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi dopis, v němž protestuje proti metodám nového vedení České televize. Vyplývá to z prohlášení, které RSF poskytla ČTK v Paříži. Propuštění na hodinu protestujících novinářů, hrozby použití síly a přerušení vysílání jsou metody nedůstojné zásadních problémů, které novináři nastolili, uvedl v dopise generální tajemník RSF Robert Ménard. Očekáváme od Poslanecké sněmovny, že bude naslouchat obavám vyjadřovaným novináři, uvedl Ménard a připomněl, že sněmovna jmenuje radu veřejnoprávní televize, jež je v tomto případě zpochybňována. Protestující novináři se domnívají, že nominace nového ředitele televize a ředitelky zpravodajství odpovídá především politickým ohledům, které odporují minimálním zárukám nezávislosti a nestrannosti veřejnoprávní televize, uvedla dále v prohlášení respektovaná organizace hájící svobodu tisku ve světě.

U kořene konfliktu kolem České televize je mezera v zákoně, podle něhož ředitele ČT nominuje rada složená ze zástupců politických sil, uvedla evropská zpravodajská televize Euronews. Nový ředitel Jiří Hodač, blízký konzervativní straně ODS, je podezříván z toho, že chtěl politicky ovlivňovat obsah informací a porušit tak nezávislost, jíž se předtím novináři těšili, uvedly Euronews v delším materiálu bilancujícím "konflikt, který vzrušuje českou veřejnost".

Rakouský novinářský klub (ÖJC) oznámil, že je solidární s "bojem o novinářskou nezávislost", který nyní vedou redaktoři zpravodajství ve zpravodajském sále ČT. ÖCJ přitom vítá stanovisko prezidenta Václava Havla, který dal najevo, že je na straně redaktorů. "Jakého ducha je nové, vládou dosazené vedení televize, ukazuje jeho požadavek, že do pracovního boje má důrazně a rychle zasáhnout policie. Násilím zbraní nelze porazit svobodu tisku. To se měli naučit právě čeští politikové v srpnu 1968," říká ÖJC v prohlášení.

"Musí být obnovena důvěra ve zpravodajství ČT. A dosazení protestujících novinářů do jejich funkcí by bylo jedním ze způsobů, jak tuto důvěru zvýšit," řekl ČTK britský poslanec John Grogan, který stojí v čele parlamentní skupiny pro BBC. Podle jeho názoru by generální ředitel ČT Jiří Hodač, který "neměl příliš dobrý nástup do své funkce", měl na svou funkci rezignovat. V sázce je podle Grogana pověst České televize v zahraničí.

Britská informační služba BBC News Online usoudila, že Hodač začal ztrácet půdu poté, co ho vládnoucí ČSSD vyzvala k rezignaci a co rebelující novináře podpořil prezident Václav Havel. Podobný názor vyjádřila i agentura AP. BBC News Online s dovoláním na vládního mluvčího Libora Roučka uvedla, že Hodač bude muset odstoupit, protože uvnitř organizace nemá žádnou podporu. "Když jel navštívit ministra, musel si vzít taxi, protože dokonce ani řidič ČT ho neposlouchá," citovala BBC Roučka.

S obdobím sametové revoluce srovnal situaci kolem ČT ruský deník Segodňa. V článku "Podstavec pro sametovou revoluci" uvedl, že v Praze nehledě na vánoční svátky vřou politické vášně. "Tentokrát se nejedná o drcení komunismu, ale o ochranu státního majetku," napsal deník.

O dění kolem ČT také informovaly například francouzský list Le Monde, americký deník vycházející v Paříži International Herald Tribune, americká televize CNN a zahraniční agentury.

Prezidenti Klestil a Havel přes noviny osloví veřejnost obou zemí

Rakouský prezident Thomas Klestil a jeho český protějšek Václav Havel se podle agentury APA dohodli, že se prostřednictvím novin obou zemí obrátí s novoročními přáními přímo na rakouskou a českou veřejnost. Klestilův příspěvek se objeví v Mladé frontě Dnes a také v rakouském Standardu, Havel osloví Rakušany exkluzívně ve vídeňském Standardu. Klestil vyjadřuje naději, že jeho země bude brzy plně obklopena státy, které budou stejně jako Česká republika a Rakousko součástí společné mírové, svobodné a prosperující Evropy, jež skoncuje s nepřátelstvím a chutí po odplatě, ale také s poručníkováním a s nadřazeným pocitem, že někdo ví všechno lépe. Pokud jde o jadernou elektrárnu Temelín, Klestil píše, že blízcí sousedé mohou řešit problémy jen společně a musejí brát v potaz starosti druhé strany.

Proti Temelínu demonstrovali ve Vídni také křesťanští ekologové

Za účasti křesťanských ochránců životního prostředí se ve čtvrtek před budovou velvyslanectví České republiky ve Vídni konala demonstrace proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Kromě členů organizace Anti-Atom International a Ženy za bezatomovou budoucnost se shromáždění zúčastnili členové křesťanského Pracovního společenství odpovědnost za stvoření. Oznámila to agentura Kathpress. Český velvyslanec Jiří Gruša podle této agentury přijal mluvčí společenství Isolde Schönsteinovou, která mu vysvětlila své výhrady vůči "zastaralosti typu elektrárny". Rovněž tvrdila, že účinné vylepšení stavu budov v ČR by mohlo přinést až šedesátiprocentní úsporu elektrické energie, což je takové množství, které by vynahradilo elektřinu z Temelína, nebyla-li by tato elektrárna připojena na síť. Schönsteinová se s Grušou shodla na odmítnutí blokád hraničních přechodů jako formě protestů proti Temelínu a svůj rozhovor s velvyslancem označila za "konstruktivní a přátelský".

Rakouští odpůrci Temelína ukončí "tábor odporu" na Nový rok

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín se rozhodli, že v "táboře odporu" u hraničního přechodu Wullowitz (na české straně Dolní Dvořiště) stráví i silvestrovskou noc. "Hlavním důvodem jsou informace českých médií, že i přes poslední velké technické nedostatky má první reaktor Temelína v příštích dnech najet na třicetiprocentní výkon. Především proti tomu chceme silně protestovat i při vstupu do roku 2001," řekl ČTK Josef Neumüller, jeden z organizátorů tábora. Odpůrci Temelína podle něj tábor zřejmě opustí 1. ledna 2001 a následující den ho zbourají.

FNM odhaduje příští rok příjmy z privatizace 130 až 140 mld. Kč

Fond národního majetku (FNM) odhaduje, že v příštím roce utrží v privatizaci zhruba 130 až 140 miliard korun. Půjde hlavně o příjmy z prodeje státních podílů v Českých radiokomunikacích, Českém Telecomu, Komerční bance, Pražských vodovodech a kanalizacích a společnosti Jan Becher. ČTK to řekla mluvčí FNM Jana Víšková s tím, že jde o předběžný odhad, protože okolnosti privatizace se stále vyvíjejí. Na další léta nelze podle Víškové příjmy z privatizace odhadnout. Privatizační rozhodnutí padlo zatím pouze u energetických a plynárenských distribučních společností a Unipetrolu. Analytici i vláda odhadují, že pouze za podíly v elektroenergetice získá stát sto až dvě stě miliard korun. O použití zhruba poloviny očekávaných privatizačních příjmů v příštím roce je již rozhodnuto. Musejí být uhrazeny náklady a ztráty skupiny Konsolidační banky a fondů dopravy a bydlení ve výši dvaceti miliard korun, 40 miliard korun bude činit příspěvek na sociální pojištění. Fond se rovněž bude podílet na revitalizačních programech.

Investiční pozice ČR vůči zahraničí v září v minusu 74 mld. Kč

Zahraniční zadluženost České republiky (tj. pasíva ve vztahu k zahraničí bez majetkových investic) vzrostla k letošnímu 30. září proti stejnému období loňského roku o 32,2 miliardy na 803,7 miliardy korun. Investiční pozice ČR ve vztahu k zahraničí, tedy rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasívy, vykázala ke stejnému datu záporné saldo 73,7 miliardy Kč (asi 2,1 miliardy eur). Zahraniční aktiva činila 1471,4 miliardy korun (41,5 miliardy eur), pasíva vůči zahraničí činila 1545,1 miliardy korun (43,6 miliardy eur). Informaci o zahraniční zadluženosti a investiční pozici ČR vůči zahraničí k 30. září letošního roku zveřejnila Česká národní banka.

Schodek agrárního obchodu ČR v listopadu klesl na 1,59 mld. Kč

Schodek agrárního obchodu České republiky činil v listopadu 1,59 miliardy korun a proti stejnému období loňského roku, kdy činil 1,85 miliardy korun, se snížil o 0,259 miliardy. Celkový obchod vzrostl na 10,76 miliardy z loňských 9,7 miliardy korun. Vývoz vzrostl meziročně o 17 procent na 4,58 miliardy, dovoz stoupl o sedm procent na 6,17 miliardy korun a krytí dovozu vývozem se zvýšilo z loňských 67,93 na 74,18 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Katolická církev zakončí Velké jubileum roku 2000 až 6. ledna

Velké jubileum roku 2000, připomínající v kalendáři katolické církve dva tisíce let křesťanství, začalo 25. prosince 1999 a potrvá až do 6. ledna 2001, kdy teprve papež Jan Pavel II. opět na 25 let zavře v Římě při slavnostní liturgii takzvanou Svatou bránu. Ostatní křesťanské církve tato data ani jubilejní rok nijak zvlášť nezdůrazňují. "Jubilejní rok zakončí v katedrále v Praze 5. ledna vpodvečer biskup Jaroslav Škarvada," řekl ČTK mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Podobné zakončení Velkého jubilea se podle něj uskuteční 5. nebo 6. ledna v rámci bohoslužeb o slavnosti Zjevení Páně - lidově Tří králů - po celé republice.

Brněnský biskup navštívil Kněžský charitativní domov v Moravci

Duchovní povzbuzení přinesla ve čtvrtek 89 obyvatelům Kněžského charitativního domova v Moravci na Žďársku návštěva brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Ten pravidelně před Silvestrem navštěvuje tento jediný moravský domov, mezi jehož obyvateli jsou kněží, kteří jsou v důchodu nebo nemocní. S biskupem přišly i děti z brněnského chrámového sboru Jakubáček, které obyvatele domova potěšily asi hodinovým pásmem koled. Domov, který spravuje Česká katolická charita, obývají kromě kněží i lidé, jejichž život je spjat s církví. V Louisině domě, jenž je součástí domova, žije asi 30 žen, které v minulosti většinou pomáhaly ve farnostech.

Více než polovina občanů ČR je v osobním životě spokojena

Více než polovina občanů České republiky - 55 procent - je v osobním životě spokojena, 12 procent lidí nikoli. Lidé si v roce 2001 přejí především zdraví, jejich přání pro republiku směřují hlavně ke zlepšení ekonomické a politické situace. Zjistil to Institut pro výzkum veřejného mínění na přelomu listopadu a prosince. Po mírném poklesu v předchozích letech byl letos zaznamenán nárůst spokojenosti o čtyři procenta a návrat ke stavu z roku 1996.

Příští rok se objeví dvě nové škodovky

Jedna na jaře, druhá na podzim. Nejdřív menší, potom velká - to je harmonogram, v jakém vyjedou v příštím roce dvě novinky značky Škoda. Už na ja ře se na trhu objeví Fabia ve verzi sedan, tedy s kufrem. Automobilka podobu vozu zatím tají, premiéru má mít v březnu v Ženevě. Hlavní novinku však Škoda schovává na zářijový autosalon ve Frankfurtu - tam představí zcela nový vůz, který bude větší než Octavia. "Bude to třetí noha, na níž může automobilka stát. A sám bych si přál ještě čtvrtou," řekl šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek, který však odmítá prozradit bližší informace.

Ze sportu:

Český fotbalista Tomáš Rosický budí mezi evropskými kluby velkou pozornost. K zájemcům o jeho služby se podle informací španělských médií přidal i Real Madrid. Vítěz Ligy mistrů se tak zařadil k Borussii Dortmund, Bayernu Mnichov, Laziu Řím, Liverpoolu a Arsenalu. Real Madrid, který hledá posilu do zálohy, za dvacetiletého záložníka pražské Sparty údajně nabídl 20 miliónů marek. Největším favoritem v přestupové hře kolem Rosického však podle neoficiálních informací z Letné zůstává německá Borussia Dortmund.

Český útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu se díky čtyřem bodům ze středečního zápasu proti Torontu posunul na desáté místo kanadského bodování zámořské hokejové NHL. Kapitán Penguins má na kontě 41 bodů za 21 branek a 20 asistencí.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky deště se sněhem nebo sněhové. Teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.