Zprávy pátek, 29. října 1999

A nyní zprávy podrobné:

Politikové si připomněli výročí vzniku Československa

Přední osobnosti politického a veřejného života v čele s prezidentem Václavem Havlem si ve čtvrtek v Praze připomněly 81. výročí vzniku samostatného Československa. Také v dalších městech a obcích se uskutečnily vzpomínkové akce věnované památnému dni v historii České republiky.

Součástí oslav byl Den otevřených dveří, při němž byly pro veřejnost zpřístupněny reprezentační a další prostory Senátu, Poslanecké sněmovny a Úřadu vlády. Této možnosti využilo téměř 7000 občanů.

Jako první uctil ve čtvrtek ráno u sochy svatého Václava na Václavském náměstí v Praze výročí vzniku samostatného státu prezident Václav Havel kyticí žlutých chryzantém a bílých kopretin převázanou trikolórou. Chryzantémy položil vedle prezidentovy kytice také pražský primátor Jan Kasl.

Před sochou patrona české země se sešli i zástupci čtyřkoalice. Senátorka Zuzana Roithová a předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa položili k pomníku věnec s trikolórou a kytici červených růží.

Na Hradčanském náměstí se pak prezident jako vrchní velitel ozbrojených sil zúčastnil vojenské přísahy. Věrnost republice zde slíbilo 640 nováčků pražské posádky a 150 nových příslušníků Hradní stráže. Přísahy se zúčastnili i ministr obrany Vladimír Vetchý, pražský primátor Jan Kasl, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a český katolický primas kardinál Miloslav Vlk.

U příležitosti oslav vzniku samostatného státu přijal prezident Havel diplomaty akreditované v České republice. Ujistil je, že Česká republika navzdory všem těžkostem a nedobré politické atmosféře půjde nadále cestou ideálů, se kterými dosáhla v roce 1989 změny režimu.

V pantheonu Národního muzea se konalo slavnostní shromáždění pořádané Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBZS). Zúčastnili se ho lidé, kteří se podíleli na prvním, druhém a třetím odboji. K nim promluvila předsedkyně Senátu Libuše Benešová, která mimo jiné vyzvala politiky k dohodě a společnému postupu. Vedle historie vzniku a významu první republiky Benešová připomněla i desáté výročí oslav vytvoření Československa v říjnu 1989. Také předseda ČSBZS Jakub Čermín prohlásil, že je třeba vzít si příklad z minulosti a sjednotit se.

V Plzni si položením věnců u Památníku národního osvobození na náměstí Tomáše Garrigua Masaryka připomnělo státní výročí několik set lidí. Pietního aktu se vedle primátora Jiřího Šnebergera a zástupců města zúčastnili zástupci Svazu protifašistických bojovníků, Obce legionářské, Skauti a Sokolové.

Věnce a kytice položili k pomníku padlých za druhé světové války přední činitelé také v ostravském Husově sadu. Krátký projev asi k stovce účastníků přednesl ostravský primátor Evžen Tošenovský. Představitelé ostravské radnice a pamětníci druhé světové války připomněli hrdinství letců první československé smíšené letecké divize. Magistrát města oficiálně přejmenoval sad v ulici 30. dubna na Park Československých letců.

Podle Václava Klause potřebujeme převrátit společenské klima v naší zemi

Potřebu "převrátit" společenské klima v České republice a snahu přesvědčit občany o schopnosti vydat se na cestu mířící dopředu, řadí předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus mezi nejdůležitější poselství letošního 28. října. I teď se musíme snažit přesvědčit všechny spoluobčany, že je v našich silách přestat přešlapovat na místě, řekl Klaus účastníkům vzpomínkového shromáždění věnovaného 81. výročí vzniku samostatného československého státu před sídlem Poslanecké sněmovny.

Výročí vzniku ČSR si "po svém" připomněli republikáni

Více než hodinový republikánský mítink ve čtvrtek podle očekávání vystřídal původně plánovaný pietní akt Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa (SPR-RSČ) u pomníku svatého Václava na pražském Václavském náměstí. Po položení kytice k Myslbekově soše předseda republikánů Miroslav Sládek pronesl ke zhruba dvěma stovkám lidí projev, v němž se zabýval nejen současnou politickou, ekonomickou a sociální situací v České republice, ale i budoucností své strany. Posluchači odměnili Sládkův projev potleskem a skandováním hesel "Ať žije Sládek!" a "Sládek na Hrad!". Šéf republikánů především uvítal skutečnost, že se u svatého Václava sešlo dost lidí, a kriticky se vyjádřil k těm, co dali přednost odjezdu z Prahy, kde se věnují "zazimování chat". "Tady se neslaví, tady se pouze uvítal den volna," postěžoval si. V této souvislosti vyzdvihl vztah Američanů k takzvanému Dni nezávislosti a americkou národní hrdost. "Je plno státních úřadů, kde by měla vlát naše státní vlajka, ale bohužel se ani 28. října této výjimečné věci nedočkáme," konstatoval. Po devadesáti minutách si účastníci republikánského setkání, kteří do Prahy přijeli i z Vysokého Mýta, Rumburku a Brna, zazpívali národní hymnu i se slovenskou částí a rozešli se.

Česká republika se podle hlavy státu nachází na osudové křižovatce

Podle prezidenta Václava Havla se Česká republika nachází na možná nejdůležitější osudové křižovatce za poslední tisíciletí, kdy se musí sama rozhodnout, zda přijme svůj díl odpovědnosti za Evropu, svět a jeho civilizaci, anebo se uzavře do sebe. Prezident to pronesl ve čtvrtek na slavnostním večeru na Pražském hradě, když u příležitosti 81. výročí vzniku samostatného československého státu předal vyznamenání 26 osobnostem, které se zasloužily o jeho rozkvět. Význam tohoto rozhodnutí má podle Havla zřejmě větší váhu než politické změny před deseti či jednaosmdesáti lety: Zatímco totiž pád komunismu a vznik samostatného Československa byly nedílnou a přirozenou součástí určitého mezinárodního pohybu, "nyní jsme to především my sami, kdo rozhoduje o zásadních věcech budoucího směřování našeho státu, a to možná na staletí".

Oslavy státního svátku za účasti české politické elity vyvrcholily ve čtvrtek večer ve Vladislavském sále Pražského hradu, kde prezident Václav Havel udělil státní vyznamenání. Za zásluhy o demokracii a lidská práva vyznamenal na slavnostním ceremoniálu u příležitosti 81. výročí vzniku samostatného československého státu Řádem Tomáše Garrigua Masaryka in memoriam olomouckého arcibiskupa a metropolitu moravského Josefa Karla Matochu, bojovníka proti komunismu Oldřicha Černého a in memoriam představitele exilové sociální demokracie Přemysla Janýra.

Medaile za zásluhy o Českou republiku od 28.října 1999 náleží například socioložce Jiřině Šiklové, jedné z prvních matek v SOS vesničkách Evě Borkové, dvojici cestovatelů Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi, poúnorovému bojovníkovi proti komunismu Otakaru Rambouskovi či disidentu Josefu Adámkovi.

Za hrdinství při záchraně lidských životů obdržel in memoriam medaili Josef Slavík, který ve svých třiašedesáti letech zahynul při záplavách před dvěma lety, když se vydal varovat své sousedy před blížící se povodňovou vlnou.

Za vynikající umělecké výsledky udělil prezident medaili houslovému virtuózovi Josefu Sukovi a scenáristům, hercům a režisérům Ladislavu Smoljakovi a Zdeňku Svěrákovi.

Mezi oceněnými vědci jsou například in memoriam tvůrce prvního českého počítače Antonín Svoboda či lékařka Jaroslava Havlová-Boni.

Medaile za vynikající sportovní výsledky patří i hokejovému trenérovi Ivanu Hlinkovi.

Vicepremiér Egon Lánský ve vládě končí

Místopředseda české vlády Egon Lánský odejde z vlády. Premiér Miloš Zeman ve čtvrtek prezidentovi Václavu Havlovi oznámil, že Lánský hned, jak se vrátí z nemocnice, rezignuje pravděpodobně ze zdravotních důvodů.. Lánský, který ve vládě zodpovídá za přibližování k Evropské unii se už čtyři týdny léčí v pražské Vojenské nemocnici ve Střešovicích. Slavnostního ceremoniálu při udílení Státních cen k 81. výročí vzniku Československé republiky na Pražském hradě se však zúčastnil.

O důvodu Lánského rezignace někteří politici pochybují, část poslanců neveří, že důvody jsou zdravotní

Někteří poslanci nevěří tomu, že hlavním důvodem rezignace vicepremiéra Egona Lánského jsou jeho zdravotní problémy. Zejména pravicoví zákonodárci, ale i někteří sociální demokraté navíc soudí, že ze současného kabinetu premiéra Miloše Zemana by měli odejít i další ministři. "Pevně doufám, že to není poslední změna vlády. Nepochybně by takové další změny prospěly obrazu této vlády, který je jinak velmi nízký," řekl ve čtvrtek ČTK v souvislosti s ohlášenou rezignací Lánského sociální demokrat Stanislav Křeček. Nechtěl ale upřesnit, kdo další by měl kabinet opustit.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus v rozhovoru pro ČTK a televizi Nova prohlásil, že o důvodech jeho rezignace nechce spekulovat. Současně však poznamenal, že jeho rezignace je na místě "nejen z důvodu nemoci. V reakci na dotaz, zda by měly následovat i další změny ve vládě, Klaus poukázal na "plnou zodpovědnost" ČSSD a její vlády v této věci.

Po zrušení opoziční smlouvy bude ČSSD jednat o středolevé koalici

Odstoupí-li Občanská demokratická strana od opoziční smlouvy s vládnoucí ČSSD, začnou sociální demokraté jednat nejprve o vytvoření středolevé koalice s lidovci a Unií svobody, což byla první z variant, o níž se vyjednávalo po předčasných volbách v červnu 1998. Premiér Zeman to řekl po čtvrteční schůzce s prezidentem Václavem Havlem.

Prezidenta spíše než typ koalice, který by z jednání mohl vzejít, zajímá personální složení vlády. S ohledem na přibližování České republiky požadavkům Evroipské unie, by uvítal vládu většinovou. Ať už bude ale jakékoliv, měla by předložit jasnou koncepci státu. Václav Havel naznačil, že odchodem vicepremiéra Egona Lánského by neměly skončit změny ve vládě.

ODS se podle Miloše Zemana chce podílet na úspěších vlády ČSSD

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman ve čtvrtek naznačil, že na zcela zřejmých úspěších sociálnědemokratického kabinetu by se nyní ráda podílela ODS, která způsobila krizi země. Vládě se podle premiéra daří kroky, kterými postupně dostává zemi z krize, a svůj úkol splní zcela, až bude odcházet v roce 2002. ODS před čtrnácti dny rozhýbala politickou scénu prohlášením, že nejlepším řešením současné situace v zemi by bylo sestavení nové vlády, a to ze všech nekomunistických parlamentních stran. ODS zahájila politická jednání s těmito stranami, ale zatím se jí nepodařilo návrh nové koalice prosadit.

Biskup Malý převzal rakouskou Cenu kardinála Königa

Pražský katolický biskup Václav Malý převzal ve čtvrtek v rakouském hlavním městě Vídni Cenu kardinála Königa za zásluhy o víru a svobodu za rok 1999. Spolu s ním cenu převzal i bratislavský pater Anton Srholec.

Václav Malý podle svých slov není zklamán dosavadním vývojem postkomunistické společnosti a pomalým řešením problémů. "Vešli jsme do přelomového období jako nemocná společnost a nemůžeme chtít všechno naráz" - hlavní je trpělivost a respektování lidství řekl Malý. Podle jeho názoru se potvrdilo, že pouhá změna ekonomických podmínek nezmění všechno k lepšímu, jak někteří věřili. Člověk není jen "homo economicus" ale má i duševní a sociální rozměry, zdůraznil biskup Malý.

Krajané si v Paříži připomněli památku československých vojáků padlých ve Francii za obou světových válek

Tradiční ceremonií u hrobu Neznámého vojína pod Vítězným obloukem v Paříži si několik desítek krajanů připomnělo u příležitosti 28. října památku československých vojáků padlých ve Francii za obou světových válek. Ceremonii pořádalo Sdružení československých dobrovolníků ve Francii a stejně jako v posledních letech se jí zúčastnili i zástupci Okresního úřadu z Pardubic a starosta města Sezemice Bohuslav Kopecký. Ze Sezemic pocházel Karel Bezdíček, praporečník roty Nazdar - první jednotky československých dobrovolníků, která v rámci francouzské cizinecké legie zasáhla do bojů na frontách první světové války. Bezdíček jako většina roty Nazdar zahynul 9. května 1915, když rota byla nasazena během známé bitvy na Sommě.

Sdružení československých dobrovolníků, které letos slaví 80 let od svého vzniku, se jako každý rok také 1.listopadu pokloní u pomníku padlých československých vojáků na pařížském hřbitově Pére Lachaise. Při této příležitosti bude také odhalena deska připomínající československé padlé za druhé světové války kterou pořídily městské úřady v Pardubicích a v Sezemicích.

České centrum už v předvečer 28. října zahájilo výstavu fotografií české fotografky Dany Kyndrové "Listopad 1989". Několik desítek fotografií se zaměřuje nejen na rok 1989 a na měsíce následující po 17. listopadu, ale autorka vybrala i snímky ze svého cyklu věnovaného masovým akcím za komunismu - především spartakiádám a prvomájovým manifestacím.

U stezky v Karlovicích na Bruntálsku byla odhalena busta

Bustu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka ve čtvrtek slavnostně odhalili obyvatelé Karlovic na Bruntálsku u stezky, která od svého otevření v roce 1918 nese Masarykovo jméno. Jak pro ČTK řekl prezident Klubu přátel Karlovic Milan Glombíček, Masarykovu stezku založili v roce 1918 němečtí obyvatelé Karlovic, kteří tak chtěli uctít založení Československa. Postavili u ní pomníček s plaketou prvního československého prezidenta. Tu se místním lidem podařilo uchránit před nacisty, po nástupu komunistů k moci v roce 1948 však byla nenávratně zničena.

Ve Vimperku zahájilo činnost Infocentrum Lucembursko

Prohlubovat kontakty a spolupráci mezi Českou republikou a Lucemburským velkovévodstvím v kultuře a dalších oblastech si klade za cíl Infocentrum Lucembursko, které ve čtvrtek jako první v České republice zahájilo činnost ve Vimperku na Prachaticku. "Počítáme i s poskytováním informací turistům, kteří se chystají k návštěvě Lucemburska. Usilujeme také o to, abychom se brzy objevili i na internetu," řekl ČTK vedoucí centra Karel Hrunek.

Změna letního na zimní čas se dotkne i železnic

Zastavení vlaků Českých drah na jednu hodinu si vyžádá nedělní změna středoevropského času ze třetí na druhou hodinu ranní. "Změna času se tradičně koná v době, kdy je na železnici nejmenší frekvence spojů," uvedla pro ČTK mluvčí podniku Zdeňka Celá. Vlaky zastaví v předem dohodnutých stanicích a cestující by neměli mít žádné problémy, dodala Zdeňka Celá.

Zemřela Štěpánka Haničincová

Ve věku 68 let zemřela náhle herečka, moderátorka a autorka pořadů pro děti Štěpánka Haničincová. Od roku 1953 spolupracovala s tehdejší Československou televizí a jako autorka a moderátorka pořadů pro děti a mládež se nesmazatelně zapsala do srdcí mnoha televizních diváků. K nejznámějším pořadům Haničincové patřily například "Štěpánčiny korálky", "Rozmarýnek", "Maminko, tatínku, dívejte se s námi" nebo "Malý televizní kabaret".

Ze sportu:

S turnajem ve Stuttgartu se v osmifinále rozloučili čeští tenisté. Daniel Vacek nestačil na Rumuna Pavla a prohrál s ním ve dvou setech 4:6 a 5:7 a Jiří Novák podlehl třetímu nasazenému Martinovi ze Spojených států ve dvou setech 2:6 a 4:6.

Česká tenistka Denisa Chládková postoupila na turnaji v Linci do čtvrtfinále, když ve druhém kole zdolala druhou nasazenou Rakušanku Barbaru Schettovou 6:3 a 7:6. Čtvrtfinálovou soupeřkou Chládkové bude francouzská tenistka Sarah Pitkowská.

A ještě informace o pátečním počasí v České republice:

Převážně polojasno s teplotami 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.