Zprávy pondělí, 01. února 1999

Nyní podrobněji

Vulterin byl možná odvolán na základě neoficiálního dopisu

Rozpory ve vysvětleních ministra Jaroslava Bašty a odvolaného ředitele BIS Karla Vulterina před parlamentní komisí pro dohled nad tajnými službami se týkaly oficiality dopisu cizí tajné služby, který měl být důvodem Vulterinova odvolání.

Poslanec ODS a člen komise Ivan Langer v neděli v rozhovoru pro ČTK řekl, že před komisí Bašta vypověděl, že šlo o oficiální korespondenci britské tajné služby, zatímco Vulterin tvrdil, že dopisy byly neoficiální. Sněmovní komise si kvůli rozporuplným výpovědím Bašty a Vulterina pozvala na příští týden premiéra Miloše Zemana, aby celou záležitost vysvětlil.

Místopředseda vlády Lánský v neděli odmítl, že důvodem k odvolání ředitele Vulterina byl dopis, který byl doručen ministru Baštovi od jistého rezidenta působícího na území ČR, Bašta v nedělním pořadu TV Nova však nedokázal vyvrátit informace, že dopis pocházel od agenta britské MI6, který působí v ČR. Šéfredaktor zpravodajství Novy Jan Vávra také uvedl, že tento agent by mohl být vydíratelný pro své homosexuální sklony a upozornil na podezření, že celá kauza by mohla být pouze intrikou vedoucí k Vulterinovu odvolání. "Je tu podezření, že to může být jakási intrika vzhledem k tomu, že případ iráckého teroristy otevřel ministr Kavan, britská rozvědka MI6 je přímo podřízena panu 'ministru zahraničí Robinu) Cookovi, o kterém Kavan tvrdí, že je to jeho blízký přítel, a je významné podezření, že toto bylo ze strany vaší, případně pana ministra Kavana takto zinscenováno," řekl Vávra.

Ivan Langer nepovažuje Vávrovu teorii za nereálnou. "Při vědomí rozporů ve výpovědích a s přihlédnutím k tomu, jakou závažnost on 'Bašta) tomu v těch prvních vystoupeních přikládal, nemohu něco podobného vyloučit," uvedl poslanec.

Z úniku informací o důvodech Vulterinova odvolání v neděli Bašta v TV Nova obvinil samotnou BIS. Poukázal přitom na fakt, že informace, které se objevily v tisku, přesahovaly rámec toho, o čem jednala ve středu vláda na uzavřeném zasedání, kde Vulterina odvolala.

ČRo: Vláda údajně nabízela Vulterinovi rezignaci, ten ji odmítl

Sociálnědemokratická vláda podle Českého rozhlasu nabízela bývalému řediteli Bezpečnostní informační služby 'BIS) Karlu Vulterinovi dobrovolnou rezignaci, ten ji však odmítl. Vláda pak Vulterina tuto středu odvolala s odůvodněním, že BIS ohrožuje národní bezpečnost. Vulterin měl na jednání vlády mimo jiné přiznat, že BIS sledovala iráckého agenta s krytím diplomata Džábira Sálima pouze v jeho kanceláři a jeho pohyb mimo ambasádu nemonitorovala, uvedl v neděli Český rozhlas s odvoláním na vládní zdroj. Agent měl podle oficiálně nepotvrzených informací připravovat v Praze útok na rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda. V prosinci však agent dezertoval a údajně požádal o azyl ve Velké Británii.

KSČM nelze podle Lánského ignorovat, Ruml ji za partnera odmítá

Místopředseda vlády Egon Lánský 'ČSSD) je přesvědčen, že nelze ignorovat žádnou z parlamentních stran, tedy ani stranu komunistickou. Předseda Unie svobody Jan Ruml naopak nepovažuje KSČM za stranu demokratickou, byť reprezentuje jedenáct procent obyvatel, tedy ani za partnera k jednání. Proto ho netěší rostoucí vliv KSČM, ani to, že je zvána k důležitým rozhodovacím procesům.

V poslední době se zvýšil strategický vliv KSČM při hlasování v Poslanecké sněmovně. Diskusi vyvolala také nominace komunistického zástupce do poradní vládní komise pro řešení vztahu státu a církví. Jmenování komunisty je nepřijatelné pro katolickou církev a také důvodem, proč účast na jednání v komisi odmítla. Nesouhlas se zastoupením komunistů v komisi vyjádřili i zástupci Ekumenické rady církví a Federace židovských obcí.

Ruml odmítl, že v Unii svobody sílí vůle vstoupit do vlády

Předseda Unie svobody Jan Ruml v neděli jednoznačně odmítl, že by uvnitř jeho strany sílil názorový proud, který by prosazoval vstup do současné vlády. "Existuje v Unii svobody proud, který má pocit, že bychom měli být daleko pružnější v jednáních o možných východiscích z této politické situace," připustil však v pořadu televize Prima Nedělní partie. Ve straně jsou podle něj výrazné hlasy požadující, aby unie byla skutečnou opozicí, která bude předkládat jasná řešení, kritizovat věcně vládu a využije prostor, který opozice má. Dojem, že je unie na politické scéně nevýrazná, je podle Rumla tak trochu dán tzv.opoziční smlouvou dvou největších politických stran ČSSD a ODS. Podle něj je smlouvou o rozdělení pozicí, ne o řešení problémů, která zmenšila prostor pro klasickou opozici.

V opakovaných komunálních volbách vyhráli nezávislí kandidáti

V opakovaných komunálních volbách ve třech obcích jednoznačně uspěli nezávislí kandidáti. V Praze-Dubči získali v patnáctičlenném zastupitelstvu 9 křesel a v Plaňanech na Kolínsku tři místa v devítičlenném zastupitelstvu. Zde k urnám přišlo 69 procent voličů. Třetím místem opakovaných komunálních voleb je Kuřimské Jestřábí na Žďársku, kam přišlo odvolit 70 procent obyvatel. Listopadové komunální volby byly v těchto obcích prohlášeny za neplatné, soudy proto rozhodly o nových volbách.

Starostové nesouhlasí s ukončením obnovy elektrárny Tušimice I

Otevřeným dopisem vyjádřili starostové měst okresu Chomutov nesouhlas s údajným zastavením již zahájené rekonstrukce elektrárny Tušimice I, o němž uvažuje vedení elektrárenské společnosti ČEZ. ČTK o tom informoval tajemník Městského úřadu v Jirkově Luděk Formánek. "V pátečním tisku jsme se dočetli, že nové vedení ČEZu uvažuje o zastavení již zahájené rekonstrukce elektrárny Tušimice I," uvádí se v prohlášení. Podepsaní starostové Chomutova, Kadaně a Jirkova dále v dopise, upozorňují, že k dnešnímu dni došlo již k proinvestování minimálně 20 procent předpokládaných investičních nákladů dle uzavřených smluv. Nezanedbatelná není podle autorů dokumentu ani otázka nezaměstnanosti. Okres Chomutov dosahuje spolu s mosteckým dlouhodobě nejvyšší procento nezaměstnanosti v ČR. Rekonstrukce elektrárny Tušimice přitom skýtá možnost zaměstnání několika set občanů okresu Chomutov u dodavatelských organizací a firem, domnívají se starostové.

Otevřený dopis adresovali starostové měst Chomutovska předsedovi vlády, předsedům poslanecké sněmovny a Senátu, příslušným ministrům a předsedům parlamentních stran.

Masarykova univerzita v Brně otevírá evropská studia

Nový studijní obor Mezinárodní vztahy a evropská studia otevírá letos Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Její děkan Ivo Možný ČTK informoval, že nový obor připravuje odborníky pro integraci České republiky do mezinárodních vládních, ekonomických i občanských organizací a zaměstnance institucí nadnárodního dosahu. Uvedl, že studenti budou přijímáni do dvouoborového bakalářského studia, kombinovaného se studiem politologie, sociologie nebo mediálních studií a žurnalistiky. U úspěšných studentů bude na bakalářské navazovat jednooborové studium magisterské. "Přijímací zkoušky kladou důraz na znalost cizího jazyka a všeobecné studijní schopnosti," podotkl Možný.

V pondělí začne kampaň nazvaná "30 dní pro občanský sektor"

Více než 270 kulturních a sportovních akcí, seminářů, dnů otevřených dveří a diskusních pořadů bude součástí kampaně nazvané "30 dní pro občanský sektor", která má zviditelnit neziskové organizace v České republice. Kampaň, která začne v pondělí 1.února a skončí 2.března, organizuje Informační centrum nadací, Výbor dobré vůle - Nadace Olgy Havlové, Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 a další občanské iniciativy. Hlavním cílem propagační kampaně je upozornit na význam občanského sektoru jako partnera pro sektor státní a soukromý. Kampaň vyvrcholí 26.února mezinárodním diskusním fórem občanských organizací, které zahájí prezident Václav Havel spolu s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckrem. Kalendář jednotlivých akcí mohou zájemci najít na internetové adrese http://www.lidem.cz.

Prezident SRN Herzog jednal v Lichtenštejnsku o soudní stížnosti

Německý prezident Roman Herzog jednal s lichtenštejnským panovníkem knížetem Hansem Adamem II. o stížnosti, kterou kníže podal v červenci loňského roku na SRN u Evropského soudního dvora ve Štrasburku. Potvrdila to Eva Fingerová z Česko-lichtenštejnské společnosti se sídlem ve Vaduzu. Stížnost se vztahuje k rozhodnutí německého ústavního soudu v soudní při o obraz Velká vápenka, který 18.ledna 1998 rozhodl, že toto dílo, na něž si činí nárok lichtenštejnský panovnický rod, má být vráceno z Německa do depozitáře valtického zámku. Fingerová přitom připomíná, že "knížeti nikdy o obraz Velká vápenka nešlo. "Knížeti šlo o to, aby se konfiskací majetku jeho otce v tehdejší ČSR v roce 1945 zabývaly poprvé od druhé světové války soudy nezávislého státu, když prý Praha téměř 50 let mlčí," dodala Fingerová.

Zámek Staré Hrady chce zpřístupnit pracovnu Jaroslava Foglara

Literární archiv Památníku národního písemnictví ve Starých Hradech na Jičínsku hodlá během letošního roku zpřístupnit pro veřejnost pracovnu legendárního autora Rychlých šípů Jaroslava Foglara. ČTK to řekl vedoucí archivu Karol Bílek. Spisovatel, novinář a skautský vůdce Foglar, který zemřel 23. ledna 1999, se tak přiřadí k Elišce Krásnohorské, Aloisi Jiráskovi a Jaroslavu Vrchlickému, kteří již své pracovny na starohradském zámku mají. Ve spisovatelově pracovně by měly být kromě písemností i hmotné předměty, přičemž se počítá například s jeho stolem, židlí i předměty z táborového života.

Ze sportu:

Extraligoví hokejisté ze západní části naší republiky porazili v Plzni výběr Východu 13:4.

Na fotbalovém Mitre Cupu na umělé trávě v Karlíně porazil Most B mužstvo Sparty 3:0 a Viktoria Žižkov remizovala s Bohemians 1:1.

V basketbalové lize žen porazil Žďár USK Praha 57:45 a Lachema Brno Strakonice 66:33.

Jak bylo o víkendu na našich horách?

V Krkonoších i Orlických horách bylo o víkendu jasno a návštěvníci hor měli k zimním sportům téměř ideální podmínky. Záporem však byl mráz, který v Krkonoších i Orlických horách klesal k 15 stupňům pod nulou.

Slunečné mrazivé počasí přilákalo o víkendu velké množství vyznavačů bílých sportů také do zimních středisek v Krušných horách a na Šumavě. I tam bylydobré podmínky pro lyžování. Ranní teploty dosahovaly v Krušných horách k minus 17 stupňům. Na Šumavě se pohybovaly kolem deseti stupňů pod nulou.

A jaká je předpověď počasí pro Českou republiku na pondělí:

Oblačno až zataženo, na severozápadě území sněhové přeháňky. Teploty -5 až -1 stupeň Celsia.

Přehled očekávaných událostí:

Vláda v pondělí projedná předlohy pěti branných zákonů, které navrhuje ministerstvo obrany. V případě jejich schválení zvýší naději, že novou brannou legislativu potřebnou pro členství republiky v NATO bude mít Česká republika alespoň pár měsíců po očekávaném jarním vstupu do aliance. Na přijetí příslušné legislativy v minulosti naléhali představitelé NATO. I někteří čeští činitelé upozorňovali, že bez příslušných legislativních kroků nelze přijímat některá opatření přibližující českou armádu silám aliance. Velké problémy pociťovali představitelé armády především v personalistice.

Finanční podpora výstavby pražského metra a obnovy vozového parku bude rovněž jedním z témat pondělního zasedání vlády. V příštích letech by se stát na těchto projektech, které jsou pro město příliš finančně náročné, mohl podílet až padesáti procenty. Materiál k obnově a rozvoji metra předkládá ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám. Letos Praha od státu nedostala na výstavbu metra žádné peníze, stejně jako v minulém roce. Vedení města tento fakt už vícekrát kritizovalo s poukazem na to, že podíl státu na výstavbě metra je v západních zemích zcela běžný.

Tolik zprávy Radia Praha.