Zprávy pondělí, 02. listopadu 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Kritická situace na českých řekách

Ačkoli srážky na většině českého území během nedělního večera ustávaly, hladiny některých řek dále stoupají. To se týká povodí Ohře, kde v oblasti Skalky již platí třetí stupeň povodňové pohotovosti. V noci stoupala hladina Orlice například v Týništi a Němčicích, kde stále platí třetí stupeň pohotovosti. V jižních Čechách, kde v neděli hladina Vltavy a jejích přítoků dramaticky stoupla, se během noci situace uklidnila. Výjimkou je podle informací dispečinku Povodí Vltavy Písek, kde hladina řeky dále stoupá.

Kromě dešťů byl také silný vítr. Na mnoha místech porážel stromy a trhal ze střech tašky, ničil i tepelná obložení stěn. Na několika místech nárazy větru zničily autobusové zastávky. Až síly orkánu, tedy více než 118 kilometrů za hodinu, dosahoval vítr ve východních Čechách. Vyvrátil mnoho stromů a způsobil řadu výpadků v dodávkách elektrické energie.

ČSSD vrací zdravotnictví podle Bohuslava Svobody o dvacet let zpět

Prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda prohlásil v nedělním diskusním pořadu České televize, že představa sociálních demokratů o řízení zdravotnictví vrací tento obor o dvacet let zpět. Svoboda to vyvozuje z rozhodnutí ministerstva použít plánované navýšení financí zejména pro státní lůžková zařízení na úkor ostatních poskytovatelů zdravotní péče. S ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem se Bohuslav Svoboda i odstupující ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Němec střetli nad celou koncepcí fungování a financování zdravotní péče. Kritizovali hlavně systém pojištění a pojistný plán, dosavadní malou finanční spoluúčast pacientů na hrazení péče i způsob stanovení takzvaných standardů léčení.

Podle primátora Jana Koukala používá prezident Havel nestandardní postupy

Senátor Václav Benda (ODS) hraje podle pražského primátora Jana Koukala (ODS) v aféře kolem neudělení vyznamenání bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi pouze "nešťastnou roli". Podstatnější je podle něj chování prezidenta Václava Havla, jemuž primátor Koukal v nedělním diskusním pořadu soukromé televize Nova vytkl, stejně jako svému oponentovi Janu Rumlovi (US), používání nestandardních postupů. Předseda Unie svobody Jan Ruml se proti tomu důrazně ohradil a postavil se za prezidenta.

Oba senátorští kandidáti se v pořadu dostali do vyhrocených sporů také například o letenský předvolební billboard Občanské demokratické strany či financování provozu a rekonstrukce Kongresového centra. Během debaty se nevyhnuli obviňování z demagogie a nekompetentnosti ani takovým výrazům jako "svinstvo". Shodli se naopak v tom, že různé archivy z doby komunistické minulosti by měly být otevřeny. Jan Ruml zdůraznil, že ministr vnitra Václav Grulich (ČSSD) podle něj nepostupuje v souladu se zákonem, když v souvislosti se Zilkovým případem zakázal pracovníkům Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu přístup k tajným materiálům.

Podle rakouského časopisu Format "vytěžovaly" východní služby Helmuta Zilka na žádost Prahy

Bývalého vídeňského starostu Helmuta Zilka údajně po léta vytěžovaly východní speciální služby na žádost Prahy. V rozhovoru pro rakouský časopis Format to uvedl důstojník někdejší zpravodajské služby Německé demokratické republiky. O žádné aktivní špionážní činnosti bývalého vídeňského starosty se však nezmínil. Podle tohoto zdroje byly do roku 1987 odposlouchávány telefonické rozhovory ze Zilkova automobilu. Východoněmecká rozvědka zpracovávala tyto informace primárně na žádost československé StB a dále je předávala sovětské KGB.

Debata ORF k Zilkovi: Neuvěřitelné zacházení s tajnými materiály

Aféra kolem údajné spolupráce bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka s československou rozvědkou začala jako vnitropolitická hra českých mocenských skupin o přístup k archivům StB, pak došlo k pokusu využít ji proti prezidentu Václavu Havlovi, a nakonec se zcela vymkla a žila svým "vlastním mediálním životem". Během debaty k aféře Zilk, kterou vysílala rakouská televize, to prohlásil vídeňský dopisovatel německého deníku Süddeutsche Zeitung (SZ) a spoluautor prvních článků o aféře Michael Frank. Jednoznačně přitom popřel, že by jeho zdrojem byl senátor Václav Benda. Odmítl Zilkovy výtky, že list zveřejnil pomluvy o jeho osobě jen ve snaze zviditelnit se, a za viníka aféry označil "zvláštní zvyklosti v Česku", zejména "lehkovážné zacházení s utajovanými informacemi z minulosti". Na tom, že aféra ve svém vrcholu mířila především na prezidenta Havla a Zilk byl jen nástrojem, se shodli prakticky všichni účastníci debaty.

Nova: Vyznamenaný Zátopek údajně spolupracoval s StB

Mezi devíti desítkami prezidentem Václavem Havlem vyznamenanými muži a ženami při příležitosti 80.výročí vzniku Československa jsou podle Novy údajně dva až tři spolupracovníci Státní bezpečnosti. Podezřelý je údajně i čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek, uvedla Nova. Televizní stanice připomněla, že maratónský běžec Zátopek byl členem komunistické strany a důstojníkem z povolání. Předseda vlády a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman k vyznamenání olympionika Zátopka medailí Za zásluhy poznamenal, že se tento muž nesmazatelně zapsal do dějin českého sportu, a proto mu toto uznání skutečně patří. Televizní stanice k Zátopkově údajné spolupráci s StB poznamenala, že jedinou institucí, která to může hodnověrně posoudit, je nezávislý soud.

Petr Pithart předal řád Bílého lva generálu Pattonovi

Generál George Patton obdržel řád Bílého lva, který mu udělil prezident České republiky Václav Havel. Synovi slavného generála, který v roce 1945 osvobodil západní Čechy, předal ocenění předseda senátu Petr Pithart. Komorní ceremoniál se odehrál na rodinné farmě rodiny Pattonů severně od Bostonu. Georg Patton o udělení řádu vůbec nevěděl, očekával jenom senátní delegaci. Byl proto značně překvapen, ale i potěšen, protože Řád Bílého lva obdržel po válce už jeho otec od československého prezidenta Edvarda Beneše. Pětasedmdesátiletý Patton byl aktivním příslušníkem armády Spojených států USA a účastnil se bojů v Koreji a ve Vietnamu. Po 12 let zastával vysoké velitelské a štábní funkce v americké armádě na území Německa.

Pražští plavci uctili památku utonulých u sochy Vltavy

Památku utonulých na českých řekách a vodních tocích uctili v neděli odpoledne členové spolku pražských plavců Vltavan u alegorické sochy řeky Vltavy poblíž mostu Legií. Vzhledem k nepříznivému počasí tryzně z nábřeží přihlížela jen hrstka Pražanů. Tato tradice trvá nepřetržitě od roku 1931, řekl novinářům kulturní referent Vltavanu Karel Novotný. Založil ji spolek mistrů plavčích, kteří drželi tradici až do padesátých let. V době, kdy spolky zanikaly, ujal se Vltavan této tradice a pokračuje v ní dosud.

Delegace uctily památku pěti tisíc italských zajatců

Italská a česká delegace uctily na vojenském hřbitově v Milovicích (okres Nymburk) památku pěti tisíc italských vojáků, kteří zemřeli za první světové války v tamním zajateckém táboře. Účastníci pietního aktu, včetně náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého, si mrtvé připomněli položením věnců a mší v milovickém kostele. Vzpomínky na krajany se zúčastnili také zástupci italského města Magliano Sabina, kteří v neděli navázali oficiální spolupráci s Milovicemi v kulturní, společenské a sportovní oblasti.

Výstavu českých korunovačních klenotů vidělo přes 27.000 lidí

České korunovační klenoty, mimořádně vystavené při příležitosti 80. výročí vzniku samostatného československého státu, vidělo na Pražském hradě od minulé soboty během devíti dnů více než 27.000 lidí. Po definitivním uzavření výstavy to v neděli ČTK řekl František Kadlec ze Správy Pražského hradu. S korunovačními klenoty - svatováclavskou korunou s pouzdrem a poduškou, královským žezlem a jablkem s pouzdry a korunovačním pláštěm s pásem, vyšívaným manipulem, štolou a hermelínovým límcem - byl letos vystaven i ostatkový kříž zvaný korunovační a tzv. svatováclavský obřadní korunovační meč.

Kühnův dětský sbor zvítězil v soutěži ve Španělsku

V mezinárodní pěvecké soutěži padesáti dětských sborů z celého světa zvítězil v sobotu ve Španělsku Kühnův dětský sbor, který byl ve své kategorii vyhodnocen jako nejlepší sbor Evropy. Pražská kancelář sboru v neděli ČTK informovala, že těleso se šedesátiletou tradicí se zúčastnilo soutěže v zahraničí po patnácti letech. Děti se svým dlouholetým sbormistrem Jiřím Chválou pokračují po celý týden v koncertním turné po Španělsku, odkud se vrátí do Prahy v pondělí 9.listopadu. Čeká je přivítání na Staroměstské radnici, kde jim chtějí zazpívat i někdejší členové sboru.

Ze sportu:

11. kolo první fotbalové Gabrinus ligy v neděli pokračovalo pouze třemi zápasy: Blšany porazily Karvinou 3:2, Liberec remizoval s Olomoucí 1:1 a Ostrava hrála s Hradcem Králové bez branek 0:0. Zbývající tři nedělní střetnutí Teplice - Drnovice, Dukla - Plzeň a Žižkov - Jablonec byla kvůli neregulérnosti hracích ploch odložena. V páteční předehrávce zvítězila Slavia Praha nad Opavou 3:0. Neúplné 11. kolo nejvyšší soutěže bude dohráno dnes utkáním Brno - Sparta Praha.

18. kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky:

Sparta Praha - ZPS Barum Zlín 1:1 Velvana Kladno - Chemopetrol Litvínov 3:3 Becherovka Karlovy Vary - Slavia Praha 3:3 Dukla Jihlava - České Budějovice 0:2 Železárny Třinec - Opava 0:2 Slovnaft Vsetín - Vítkovice 7:2 IPB Pojišťovna Pardubice - Keramika Plzeň 5:3

Na prvním místě je Slovnaft Vsetín, druhé jsou Železárny Třinec a třetí Barum Zlín.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, místy přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.