Zprávy pondělí, 05. února 2001

Milena Štráfeldová

Petr Pithart se vrátil z Kuby bez Ivana Pilipa a Jana Bubeníka:

Do České republiky se vrátil ze své návštěvy na Kubě předseda Senátu Petr Pithart. Nepodařilo se mu tam dojednat propuštění obou zadržovaných českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Přesto Petr Pithart ani česká diplomacie nepovažují svou misi na Kubě za neúspěšnou. Pithart prohlásil, že definitivně pochopil, že se mu nepodaří osvobodit oba Čechy, až při šestihodinovém rozhovoru s Castrem. Pilip s Bubeníkem jsou podle něj prvními lidmi, kteří by měli být na Kubě souzeni podle zákona 88 z roku 1999. V případě obvinění Pilipa a Bubeníka podle nové kvalifikace, kdy mají být obžalováni z deliktů proti kubánské ekonomice, je trestní sazba od tří do osmi let vězení.

Rozhovory s kubánským prezidentem Fidelem Castrem podle Pitharta výrazně ulehčily možnost najít v případu Ivana Pilipa a Jana Bubeníka řešení uspokojivé pro obě strany. Za největší přínos své mise označil navázání osobních vztahů s kubánskými představiteli. Samo jednání s kubánským prezidentem trvalo přes šest hodin a teprve při tomto rozhovoru se bezprostředně řešilo, co se zadržovanými. Podrobně probírali československé a kubánské dějiny a k jádru věci se dostali až v posledních dvou hodinách. Otázku, kdy by mohli Pilip s Bubeníkem propuštěni, nechal Pithart "vzhledem k loajalitě k zadrženým" nezodpovězenou. Se zadržovanými se setkal celkem čtyřikrát, oba podle jeho slov zatím snášejí vše dobře.

Kuba žádá v souvislosti se zadržením Pilipa a Bubeníka omluvu České republiky. Předseda vlády Miloš Zeman je ale přesvědčen, že neexistují důvody, proč by se česká strana měla Kubě omlouvat. "Česká vláda...na Kubu pana Pilipa a pana Bubeníka nevyslala a my zatím nevíme, jaká je přesně struktura obvinění," řekl Zeman novinářům. Dodal, že podle informací kubánské strany měli čeští občané nejdříve údajně podněcovat k povstání, "teď se údajně dopustili nějaké hospodářské kriminality". "Bylo by dobře, aby co nejdříve bylo toto obvinění na světě," dodal.

Premiér Miloš Zeman na dvoudenní návštěvě Švédského království

V pondělí zahájí dvoudenní oficiální návštěvu Švédského království předseda vlády Miloš Zeman. Má zde jednat s předními švédskými politiky o dalším rozšiřování Evropské unie a o prohlubování vzájemné ekonomické spolupráce a obchodní výměny. Kandidátské země včetně České republiky vkládají velké naděje do švédského předsednictví Evropské unie. Švédsko opakovaně prohlásilo, že hodlá v rozšiřování unie dosáhnout výrazného průlomu. Strategickým cílem České republiky je členství v unii k 1. lednu 2003. Zeman bude jednat i o obchodní spolupráci, proto je v jeho doprovodu i početná delegace průmyslníků. Ve Stockholmu Zeman také otevře výstavu o nositeli Nobelovy ceny, spisovateli Jaroslavu Seifertovi.

Podpis dohody o financování českého zemědělství z fondu Sapard

Dohodu o financování programu Sapard v hodnotě 154 milionů eur, což je přibližně 5,7 miliardy korun, podepíše v pondělí v Praze s ministrem financí Pavlem Mertlíkem evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Franz Fischler. Peníze z programu jsou určeny na společné financování investic do zemědělství a rozvoje venkova. Podpis dohody na léta 2000 až 2006 umožní spuštění financování programu Sapard z fondů Evropské unie. Do ČR v jeho rámci poplyne 22 miliónů EUR ročně s tím, že loňská subvence bude přesunuta na letošní rok.

Odbory jednají s vládou o hospodářské a sociální situaci v zemi

Rada Českosmoravské konfederace odborových svazů v pondělí jedná s vládou o hospodářské a společenské situaci v České republice z hlediska naplňování vládního programového prohlášení. Jednat bude i o stavu revitalizace klíčových podniků, postupu vlády při další privatizaci a o vstupu Česka do Evropské unie. Jednání se zúčastní 30 předsedů všech členských odborových svazů konfederace, předseda konfederace Richard Falbr a všichni ministři.

Nově zvolený lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda důrazně popřel spekulace o volbě své osoby do této funkce.

Nově zvolený lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v neděli v rozhovoru s novináři důrazně popřel spekulace o tom, že by lidovci při hledání lídra čtyřkoalice nepodpořili předsedu Unie svobody Karla Kühnla kvůli minulosti dvou jeho blízkých příbuzných. O volbě lídra rozhodovala minulý týden ve Žďáru nad Sázavou politická rada čtyřkoalice. O průběhu jednání čtyřkoalice za zavřenými dveřmi píše v novém čísle časopis Týden, který vychází v pondělí. "Já jsem byl na zasedání čytřkoaliční politické rady. Po celou dobu, kdy jsem tam byl, nikdy žádný podnět nebo výhrůžka tam nezazněla," řekl novinářům Svoboda. Dodal, že kdyby zazněla, tak by to pro něj bylo velmi varující. "Já osobně jsem byl, jsem a budu proti metodám, že by se někomu připomínala minulost nějakých příbuzných, protože to patří do padesátých let," dodal.

Vladimír Špidla soudí, že Miloš Zeman by měl být po odchodu z funkce předsedy ČSSD čestným předsedou této strany.

Místopředseda vlády a České strany sociálně demokratické Vladimír Špidla soudí, že předseda strany Miloš Zeman by měl být po odchodu z této funkce čestným předsedou ČSSD. Zeman již dříve ohlásil, že se na dubnovém sjezdu nejvyšší stranickou funkci nebude ucházet; premiérem však zůstane. Kandidátem na šéfa sociální demokracie je právě Špidla. "Není nejmenších pochyb, že Miloš Zeman má velké zásluhy o sociální demokracii, a podle mého názoru vyjádření uznání v podobě titulu čestného předsedy by bylo namístě," řekl Špidla novinářům. Upozornil zároveň, že to bude záviset na rozhodnutí ČSSD. Čestným předsedou by Zemana rádi viděli členové brněnské organizace sociální demokracie. Argumentují tím, že ze strany s pětiprocentními volebními preferencemi udělal stranu vítěznou a dokázal sestavit jednobarevnou menšinovou vládu. Špidla řekl, že se bude muset hledat způsob, aby měl Zeman jako předseda vlády kontakt se stranickým grémiem. Poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka již dříve uvedl, že se připravuje změna stanov, na jejímž základě by členem nejužšího grémia byl vedle předsedy poslaneckého a senátorského klubu také nejvýše postavený člen vlády.

Pokračují opravy prvního bloku Jaderné elektrátrny Temelín.

Pracovníci Škody Praha přepravili do prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín několikametrovou část nového potrubí o průměru 600 milimetrů. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že nyní technici novou část přivaří na místo, odkud v minulém týdnu vyřízli úsek potrubí s trhlinou. "Po této montáži bude pokračovat revize a opravy přívodního potrubí páry v sekundárním okruhu, včetně zpevnění potrubí k turbíně ocelovými bandážemi. Začíná také příprava na rozběhnutí hlavních cirkulačních čerpadel a opětovné najetí bloku; to předpokládáme v příštím týdnu. Kolem 20. února by měla být k dalším plánovaným zkouškám připravena také turbína," uvedl Nebesář. "V noci na neděli primární okruh prvního bloku elektrárny úspěšně prošel tlakovou zkouškou za studena při tlaku 3,5 megapascalu," připomněl. Revize zařízení primární a sekundární části prvního bloku Temelína začala 17. ledna poté, co operativní personál odstavil reaktor. Ten bude znovu nastartován asi již v příštím týdnu; obsluha ho bude udržovat na nejnižším kontrolovaném výkonu a bude čekat na ukončení prací na sekundárním okruhu. Na revizi pak naváží závěrečné zkoušky a diagnostická měření podetapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30 procent. Poté elektrárna předloží Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost dokumentaci a požádá ho o souhlas k přechodu do další podetapy, která je limitována výkonem reaktoru do 45 procent.

Na Českokrumlovsku bude cvičit nizozemská aeromobilní brigáda.

Přibližně 300 vojáků z 11. aeromobilní brigády nizozemské armády přijede v pondělí do vojenského výcvikového prostoru v Boleticích na Českokrumlovsku. Do 23. února se tam zúčastní taktického cvičení pod názvem Ice Falcon (Ledový sokol). To je plně v kompetenci velení nizozemské armády a na území České republiky se koná na základě dvoustranné technické dohody mezi českým a nizozemským ministerstvem obrany. ČTK o tom informovala tisková služba ministerstva obrany. Kolona více než padesáti vozidel s nizozemskými vojáky by měla překročit německo-české hranice v pondělí asi ve 13:00 na hraničním přechodu Strážný. Zahraniční návštěvu čekají příští týden také na velitelství pozemního vojska v Olomouci. Hostem velitele pozemních sil Františka Hrabala bude ve středu a ve čtvrtek velitel amerických pozemních sil v Evropě Montgomery Meigs. Ten zavítá ke 43. výsadkovému mechanizovanému praporu v Chrudimi, kde se setká s velitelem 4. brigády rychlého nasazení Josefem Sedlákem. Generál Meigs se podívá i do Vyškova na Moravě, kde se ve Vojenské akademii a Vojenské vysoké škole pozemního vojska seznámí s výukovým programem české armády.

Obnoven proces se skiny

Hlavní líčení se 24 skinheady, kteří se podle státního zástupce podíleli na předloňském útoku na Romy v Českých Budějovicích, pokračuje ode dneška u českobudějovického okresního soudu. Skini v listopadu 1999 zaútočili na účastníky romské zábavy v restauraci Modrá hvězda a jsou obžalování z rasově motivovaného násilí.

Zemřel fotograf Zdenko Feyfar.

Fotograf Zdenko Feyfar, známý především svými fotografiemi krajiny, zemřel v sobotu náhle ve věku nedožitých 88 let. ČTK informaci o jeho úmrtí potvrdila manželka Božena Milerová-Feyfarová. Poslední rozloučení se bude konat v pátek 9. února v kostele v Jilemnici na Semilsku, kde se fotograf 2. března 1913 narodil. Zdenko Feyfar, který se už za svého života zařadil mezi legendy české fotografie, byl žákem Jaromíra Funkeho a přátelil se s Josefem Sudkem. Nejčastějším námětem jeho fotografií byla příroda, především rodné Krkonoše, a Praha. Nafotil také množství portrétů. V roce 1995 časopis Mladý svět napsal, že je ve svém oboru světovou hvězdou, jejíž fotografie se prodávají za tisícidolarové částky. Před druhou světovou válkou Feyfar studoval na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1933 až 1938), během války pak na Státní grafické škole v Praze. Poté pracoval jako fotograf Filmových ateliérů Barrandov a profesor fotografického oddělení Státní grafické školy. V roce 1949 se stal členem uměleckého sdružení Mánes. Od roku 1951 pak byl samostatným umělcem. Kromě pravidelných účastí na výstavách v Mánesu vystavoval i v zahraničí, mimo jiné v Berlíně, Varšavě, Káhiře či Vídni.

Absolutním vítězem osmého ročníku mezinárodní interpretační soutěže pro mladé klavíristy Amadeus se stal desetiletý Čech Richard Reiprich.

Absolutním vítězem osmého ročníku mezinárodní interpretační soutěže pro mladé klavíristy Amadeus, která v neděli skončila v Brně, se stal desetiletý Richard Reiprich z Chrastu na Chrudimsku. Chlapec získal navíc ocenění za nejlepší provedení skladby Wolfganga Amadea Mozarta a nejlepšího českého interpreta v soutěži, informoval předseda mezinárodní poroty Jiří Skovajsa. Soutěže, která je určena malým klavíristům do 11 let, se zúčastnilo kolem stovky chlapců a dívek. Přibližně polovinu tvořily děti z České republiky, nejvíce zahraničních účastníků, přes 20, přijelo z Litvy. Vedle nich se dále představili chlapci a děvčata ze Slovenska, Polska, Ukrajiny, Ruska, Rakouska a poprvé také z Francie. Úspěchem českých účastníků je podle předsedy poroty skutečnost, že z šesti věkových kategorií získali ve čtyřech první cenu právě děti z ČR. "Je vidět, že naši mladí hudebníci jsou schopni držet krok s klavíristy ze specializovaných zahraničních škol," zdůraznil Skovajsa. Repertoár soutěže tvoří výhradně skladby Mozarta a jeho současníků. "Tento repertoár většinou hrají studenti maturitních ročníků konzervatoří," uvedl Skovajsa. Soutěž Amadeus vznikla jako slavnostní připomenutí jediného koncertního vystoupení "zázračného dítěte" Wolfganga Amadea Mozarta v Brně za jeho pobytu ve Schrattenbachově paláci na přelomu let 1767 a 1768. Absolutní vítěz už tradičně vystoupí v následující koncertní sezóně se Státní filharmonií Brno.

Ze sportu:

Cekovým vítězem prvního ročníku mezinárodního halového Slovnaft superkrosu v Brně se stal ve třídě do 250 ccm německý jezdec Stefan Ludwig na Kawasaki, který k prvenství v sobotním programu přidal i vítězství v nedělním závodě. Z českých jezdců si vedl nejlépe Filip Klouda na KTM, jenž v nedělním programu obsadil druhé místo a celkově skončil třetí. V obou nedělních finálových jízdách obsadil Klouda druhá místa, naopak se nedařilo Petru Kuchařovi. Ve třídě do 125 ccm vyhrál celkově Němec Lukas Weis.

Nor Morten Broers a ruská běžkyně Julija Čepalovová zvítězili v dnešním závodě Světového poháru v běhu na lyžích, jímž byl sprint v Novém Městě na Moravě. Broers rozhodl o svém prvenství až mohutným finišem. Čepalovová získala prvenství zcela suverénní finálovou jízdou před Norkou Anitou Moenovou. Z českých reprezentantů se nikdo ani do velkého ani do malého finále neprobojoval.

A na závěr předpověď počasí na úterý.

Přes den bude oblačno, na jihu území občas až polojasno a místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Denní teploty šest až deset st. C. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů bude plus šest st. C.