Zprávy pondělí, 06. března 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Krátce k některým tématům:

A nyní podrobně:

Šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová požádala prezidenta Havla o další české policisty pro Kosovo

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová v neděli požádala prezidenta Václava Havla, aby Česká republika zvýšila počet svých policistů v jihosrbské provincii Kosovo. Pražská rodačka to řekla na tiskové konferenci po jednání s Havlem, kterým v neděli odpoledne zahájila svůj čtyřdenní pobyt v České republice. Návštěva se koná u příležitosti 150.výročí narození zakladatele Československa a jeho prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a prvního výročí vstupu ČR do NATO. Albrightová přiletěla do Prahy z ministerské schůzky mezi USA a Evropskou unií v portugalském Lisabonu, na níž její účastníci jednali také o dalším osudu Kosova. Při hodnocení ročního působení České republiky v Severoatlantické alianci Albrightová prohlásila, že Češi si za tu dobu vedli dobře. Ocenila, že se zvýšit rozpočet české armády a zlepšila se její interoperabilita.

Český prezident Václav Havel ujistil americkou ministryni zahraničí Madeleine Albrightovou, že Česká republika nedopustí vývoz techniky do Íránu, kde by mohla být zneužita pro výrobu jaderných zbraní. Havel to řekl novinářům po hodinu a půl trvajícím nedělním rozhovoru s šéfkou americké diplomacie. "Ubezpečil jsem paní ministryni, že Česká republika samozřejmě bude solidární s mezinárodním demokratickým společenstvím a nedopustí, abychom vyváželi do Íránu komponenty, které by mohly být zneužity ve prospěch nukleárního zbrojního průmyslu," prohlásil prezident.

Vicepremiér Rychetský: Cizinecký zákon bude třeba novelizovat

Některé body nového cizineckého zákona je třeba podle vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského novelizovat. Za nefunkční označil v nedělním diskusním pořadu televize Nova zejména systém takzvané hraniční průvodky. Doklad, který mohou cizinci vyplnit například v letadle, musí být opatřen dvěma fotografiemi, jejichž pořízení na hraničních přechodech či v letadlech je nedosažitelné. Nový zákon, který měl zpřísnit podmínky pro vstup do České republiky pro nelegální pracovní síly, ztěžuje tak i pohyb dalších osob. Setkal se s negativní odezvou některých států zejména z bývalého Sovětského svazu, mimo jiné proti němu protestovalo Rusko. Převážná část normy má však podle Rychetského pozitivní dopad. Tvůrce zákona ve stejném pořadu televize Nova kritizovala předsedkyně Senátu Libuše Benešová. Předpis přišel do druhé komory v natolik nekvalitní podobě, že senátoři mohli zachytit pouze ty největší chyby, konstatovala Benešová.

Karel Kühnl: Revitalizační plán vlády nepovede k záchraně průmyslu

Revitalizační plán vlády není cestou k záchraně českého průmyslu. V pravidelném pořadu Televize Prima "Nedělní partie" to řekl předseda Unie svobody Karel Kühnl. Řešení situace Revitalizační agenturou, která za osm měsíců činnosti prakticky nedokázala nic, je chiméra, doplnil jeho protihráč v debatě ekonom Valter Komárek. Podle Kühnla tato vláda, ale v menší míře i minulé vlády, neustále signalizovaly "hasičskými" akcemi podnikům, že nemusí tak úplně sáhnout k zásadním krokům restrukturalizace, třeba i ke snížení výroby a její omezení na ty, jež jsou konkurenceschopné. Tam je největší chyba, dodal. "Jediný skutečný revitalizační plán, který potřebujeme, je plán revitalizace českého právního řádu. Pokud s tím nezačneme co nejdříve, tak nepomůže žádná finanční revitalizace ze státního rozpočtu," uvedl Kühnl.

Jana Volfová: Vláda by měla vytvořit vládní výbor pro ženy a rodinu

Vláda by měla zvážit vytvoření vládního výboru pro ženy a rodinu nebo vládního výboru pro rovné příležitosti. K tomuto závěru dospěla jedna ze sekcí semináře Sociálnědemokratických žen (SDŽ), který se o víkendu konal na pražském Výstavišti. ČTK to v neděli řekla předsedkyně SDŽ a poslankyně Jana Volfová, která chce v příštích dnech představit stínovou vládu žen.

Sociálnědemokratické ženy jsou sice hnutím uvnitř strany, ale mají ve svých řadách i nečlenky ČSSD. Konference se zúčastnily také představitelky více než 40 nevládních ženských organizací a řada představitelek mezinárodních ženských organizací. Jednou z nich byla předsedkyně Evropské ženské nadace a bývalá irská ministryně školství a vědy Gemma Hussey, která ČTK řekla, že Česká republika potřebuje, aby české ženy pracovaly vedle mužů, protože to posílí její demokracii. Po návratu do Irska chce rovněž vytvořit stínovou vládu žen a to přesto, že irskou vládu tvoří ze 30 procent ženy a prezidentkou Irské republiky je už podruhé žena.

Soukromí lékaři se shodli, že vláda vyhláškou porušila zákon

Za zcela nezákonné považuje kolegium Svazu soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví usnesení vlády o financování zdravotní péče na první pololetí roku 2000. Jeho členové se na tom shodli v neděli v Brně. "Občané mají nárok na bezplatnou zdravotní péči, která může být limitována jen zákonem, ale vláda tak v prosinci učinila vyhláškou a omezila tak jejich ústavní práva," řekl ČTK sekretář svazu Miroslav Havrda. Jednání grémia se účastnilo kolem 50 lékařů z celé republiky, vedle členů výboru také předsedové odborných sekcí.

Ministr Dostál uvažuje o nahrazení koncesionářských poplatků daní

Ministerstvo kultury pracuje na novém zákonu, který by změnil systém placení koncesionářských poplatků za příjem České televize. Ministr Pavel Dostál (ČSSD) řekl v nedělním diskusním pořadu České televize "V pravé poledne", že koncesionářské poplatky by v nové úpravě měla nahradit běžná daň. "V současné době děláme to, že se díváme, jak se to dělá v Evropě a zavede se to opravdu asi jako pravidelná, vymahatelná daň," prohlásil ministr. On i místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer se v diskusi postavili proti tomu, aby se regulace nynějších koncesionářských poplatků stala závislá na vývoji inflace. Nyní rozhoduje o jejich zvyšování Poslanecká sněmovna. Podle Langera jsou i dnešní poplatky fakticky daní a není proto možné je valorizovat. (Koncesionářské poplatky se platí za příjem České televize a Českého rozhlasu. Pro televizi představují hlavní zdroj příjmů. Jejich výše činí 75 a 37 korun měsíčně.)

Opavští umělci koncertovali za zachování opery Slezského divadla

Více než 500 diváků přišlo v neděli dopoledne do Slezského divadla v Opavě na dvouhodinový koncert místních umělců. "Cílem benefičního koncertu, na kterém vystoupilo 15 sólistů, bylo zachování opery Slezského divadla," řekl ČTK zástupce operního souboru Petr Murcek. Ministerstvo kultury neposkytlo Slezskému divadlu v Opavě příspěvek a dotaci snížila také opavská radnice. Vedení divadla proto uvažuje o zrušení operního souboru. Proti tomu se bouří divadelníci i opavská veřejnost. Opavští umělci 23.února vyhlásili petiční akci, kterou chtějí bojovat proti plánovanému uzavření opery tamního divadla. Podle Murcka je pod peticí, která bude v pondělí zaslána Parlamentu, nyní přes čtyři tisíce podpisů. "Peticí vyzýváme zástupce v Parlamentu k dořešení systémového financování českých divadel," uvedl už dříve Murcek.

Slezské divadlo v Opavě patří k nejstarším profesionálním divadelním souborům v České republice. Už před 195 lety zde působil činoherní i operní soubor. V divadle pracuje asi 220 lidí. Chybějících deset miliónů korun přitom odpovídá ročním mzdám pro 80 z nich. Slezské divadlo ročně hospodaří s 50 milióny korun, z čehož kolem 38 miliónů získávalo od státu a opavské radnice.

V Terezíně skončil první seminář "Jak vyučovat o holocaustu"

V terezínském Středisku setkávání v neděli skončil třídenní seminář pro učitele "Jak vyučovat o holocaustu". Jeho účastníci ocenili perfektní organizaci a vysokou úroveň jednotlivých přednášek, ale podle některých z nich jim seminář nedal odpověď na otázku ve svém názvu. Vedoucí vzdělávacího oddělení Památníku Terezín Ludmila Chládková k této námitce uvedla, že organizátoři semináře nemohou učitelům předat recept jak získané vědomosti zakomponovat do vyučovacích hodin.

Seminářů "Jak vyučovat holocaustu" se má letos zúčastnit nejméně 540 pedagogů. Podle dosavadního ohlasu by rozsáhlý projekt, který je součástí aktivit mezinárodní Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research, měl pokračovat i příští rok. Financují ho pořádající organizace, ministerstvo školství a Open Society Fund. Třídenní víkendové semináře se konají ve Vzdělávacím centru Židovského muzea v Praze a ve Středisku setkávání v Terezíně. Na jejich programu jsou především přednášky o judaismu, židovském osídlení Čech a Moravy a dějinách holocaustu. Kromě toho si účastníci seminářů prohlédnou v Praze židovské synagogy a v Terezíně Malou pevnost a bývalé terezínské ghetto.

Podle průzkumu agentury Sofres-Factum vnímá česká veřejnost TGM převážně pozitivně

Převážně pozitivně vnímá česká veřejnost Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož narození uplyne v úterý 150 let. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který pro ČTK zpracovala agentura Sofres-Factum. Při vyslovení Masarykova jména se 67,5 procenta občanů vybaví první prezident československého státu a 22,9 procenta dotázaných si představí vznik a existenci předválečné Československé republiky. Necelá pětina, 17,5 procenta, hodnotí osobní kvality Masaryka jako poctivého člověka, učence či významného politika.

V Břeclavi bude odhalena nová socha TGM, o kterou se zasloužili sami občané

Z iniciativy občanského sdružení pro obnovu sochy Tomáše Garrigua Masaryka bude v pondělí v Břeclavi odhalena socha ke 150. výročí narození prvního československého prezidenta. "Finanční prostředky na obnovu sochy získalo sdružení prostřednictvím veřejné sbírky," informoval ČTK jednatel sdružení Zdeněk Hrubý. "Celkem jsme vybrali od občanů 1,2 miliónu korun, z toho téměř polovinu věnovala pětadevadesátiletá rodačka Zdeňka Pokorná, která žije od roku 1948 v Anglii," upřesnil Hrubý. Protože na obnovu sochy stačil pouze jeden milión korun, rozhodlo se sdružení ze zbylé částky pořídit ještě její osvětlení. Zatímco socha zůstane po odhalení majetkem sdružení, osvětlení získá do majetku město.

Břeclavští budou sochu "tatíčka národa", která je kopií díla brněnského sochaře Václava Macha z roku 1925, odhalovat už potřetí. První socha zde byla umístěna v roce 1932, za okupace ji však nacisté strhli a roztavili pro válečné účely, druhý pokus z roku 1947 nepřečkal 50.léta, kdy se likvidovalo vše, co s TGM souviselo. Slavnostního odhalení se v pondělí odpoledne zúčastní také prezident Václav Havel.

Jiří Srstka má tři místa na Vyšehradě, kde mohou být ostatky Podvalové

Ředitel Národního divadla Jiří Srstka ví o třech místech na hřbitově v Praze na Vyšehradě, kam by mohly být uloženy ostatky legendární operní pěvkyně Marie Podvalové, přemístěné nedávno rodinou v rozporu s přáním umělkyně mimo Prahu. Jsou to podle něj Slavín, hrobka Herecké asociace nebo hrob nedaleko místa posledního odpočinku Bedřicha Smetany, všechny nabízené jejich majiteli bez finančních nároků.

"Cítím jako morální úkol, aby Marie Podvalová ležela zpět tam, kde si přála, nemám pro to však žádný právní nárok," řekl ČTK Srstka, který může pouze čekat, zda rodina nezmění stanovisko. Za jediný prostředek považuje ředitel divadla mediální tlak vyjadřující veřejné mínění. Sopranistka Marie Podvalová (1909 až 1992) si přála být pohřbena v kostýmu Libuše, své nejproslulejší role, na Vyšehradě. Vdova po jejím synovci, Jiřina Podvalová, nechala však ostatky loni na podzim vyzvednout a zpopelnit, hrobku prodala a pěvkyni a jejího manžela převezla do rodinného hrobu v Kozlech na Mělnicku. Tam se rozhodla urnu ponechat, a to i přes letošní medializaci případu a přes Srstkovu výzvu, aby ji vydala.

Na zámku v Novém Jičíně je otevřena výstava keltské kultury

Náramky, nákrčníky, nánožníky, spony, opasky, pochvy mečů, zrcadla, mince, šperky, kopí a štíty tvoří výstavu s názvem "Na okraji keltského světa", kterou si mohou návštěvníci prohlédnout v Rytířském sále Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Expozice objevů ze sbírek několika moravských muzeí, která ukazuje průřez životem Keltů a pojednává také o kulturním osídlování Moravy od čtvrtého století před Kristem, bude přístupna do 28.května.

V době své historicky doložené expanze mezi čtvrtým a druhým stoletím před našim letopočtem se Keltové dostali až k Římu, na východ Podunajím přes Karpatskou kotlinu a Balkán až do Asie. V Čechách žil keltský kmen Bójů. Moravu, kde je známo přes 200 sídlišť, patrně obýval kmen Volků-Tektoságů.

Státní opera chystá po 88 letech Zemlinského operní pohádku

Státní opera Praha připomene uvedením pohádkového díla Bylo - nebylo (Es war einmal) od Alexandra Zemlinského, že tento skladatel ve stejné budově působil v letech 1911 až 1921 jako šéf opery Nového německého divadla. Inscenace, v několika předpremiérách uváděná od pondělí 6.března, má mít oficiální premiéru 18.března. Námětem Zemlinského opery, kterou upravil, doplnil a roku 1900 poprvé ve Vídni u dirigentského pultu nastudoval jeho učitel Gustav Mahler, je dánská pohádka o kruté princezně, která se nechce vdávat. Pýcha je však zkrocena a pohádka má šťastný konec. Tehdy sotva třicetiletý Zemlinsky ji naplnil kouzelnou, barevnou a melodickou hudbou. Nové pražské nastudování - 88 let od prvního uvedení, řízeného autorem - je nyní dílem britského dirigenta Antony Beaumonta a dvou současných šéfů Státní opery - režiséra Jiřího Nekvasila a scénografa Daniela Dvořáka.

Festival "Jeden svět" nabídne v dubnu filmy o lidských právech

Na filmy o lidských právech se zaměří festival nazvaný "Jeden svět", jehož druhý ročník se od 2. do 28.dubna postupně uskuteční v Olomouci, Praze a Brně. V hlavním městě, kde je součástí akce "Praha - Evropské město kultury 2000", se jeho program objeví dvakrát. Nejprve od 6. do 11.dubna v kinech Mat, Evald, Perštýn a v Městské knihovně, poté od 18. do 28.dubna opět v Městské knihovně a v kině Aero.

"Jsme stále jedinou takto specializovanou přehlídkou ve střední a východní Evropě," řekl v neděli ČTK ředitel festivalu Igor Blaževič ze společnosti Člověk v tísni. Letošní kolekce nabídne zájemcům šest desítek snímků. Těžištěm programu budou filmy věnované událostem, které zásadně poznamenaly 20. století. Sekce s názvem "Příští generace" diváky seznámí s tématy týkajícími se týrání a zotročování dětí. Další kolekce budou zaměřeny na tvorbu filmařů ze zemí bývalého komunistického bloku, díla zabývající se otázkami současné Asie a světa islámu či napětím a konflikty, které vyvolává konfrontace domorodých národů s důsledky globalizace.

Ze sportu:

Výsledky 19. kola 1. fotbalové ligy:

Sparta Praha - Teplice 3:2, České Budějovice - Jablonec 2:0, Brno - Opava 1:0, Bohemians Praha - Viktoria Žižkov 1:0, Ostrava - Drnovice 3:1, Hradec Králové - Olomouc 0:0, Liberec - Slavia Praha 0:1, Blšany - Příbram 2:1. Tabulku vede Slavia Praha před Spartou a třetí Petrou Drnovice. Na posledním 16. místě je Jablonec.

Hokejisté Vítkovic porazili v nedělním zápase 50.kola extraligy České Budějovice nečekaně vysoko 6:1 a dvě kola před koncem základní části si udrželi naději na únik před baráží. Kladno doma remizovalo se Spartou 3:3 a posunulo se na dvanácté místo v tabulce, na předposlední pozici naopak klesl po porážce v Karlových Varech v poměru 2:8 Havířov. V dalších zápasech 50.kola extraligy Zlín zvítězil nad Pardubicemi 5:2, Znojmo remizovalo se Vsetínem 3:3, Plzeň podlehla Třinci těsně 3:4 a Slavia Praha v utkání, které se hrálo v sobotu, zdolala Litvínov 4:1.

A ještě informace o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, ojediněle se sněžením, které bude v nížinách přecházet v déšť se sněhem nebo déšť. Nejvyšší teploty 2 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.