Zprávy pondělí, 06. července 1998

Zprávy 6.7.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

K Nejvyššímu soudu doručeno devět volebních stížností

Devět stížností, které lze označit jako volební, obdržel Nejvyšší soud v Brně. Předseda jednoho ze senátů soudu Karel Hasch upozornil, že o páteční půlnoci skončila desetidenní zákonem stanovená lhůta po dobu které bylo možno stížnosti podávat. Všechny stížnosti podle jeho slov podali občané, nikoli politická uskupení. Připomněl, že podle zákona začala od soboty Nejvyššímu soudu další desetidenní lhůta, ve které je povinen projednat všechny doručené stížnosti.

DEU chce umožnit volit krajanům

Vznik petice za umožnění výkonu volebního práva v zahraničí a možnost znovunabytí českého občanství osob, které o něj připravil komunistický režim po jejich odchodu do exilu iniciovalo na Internetu republikové předsednictvo Demokratické unie. Reagovalo tak na skutečnost, že ve stínových volbách českých exulantů k červnovým předčasným parlamentním volbám, jejichž konání na Internetu podnítila redakce torontského listu Nový domov, newyorských Amerických listů a českých internetových novin Neviditelný pes, Demokratická unie buď zvítězila (Americké listy) nebo obsadila druhé místo po Občanské demokratické straně (Nový domov). "Protože nám nebyl přiznán žádný mandát v Poslanecké sněmovně ... a nemáme možnost navrhnout novelu volebního zákona a zákona o státním občanství přímo, rozhodli jsme se neprodleně zahájit celostátní petiční akci na podporu narovnání vztahu České republiky ke svým spoluobčanům v zahraničí," uvádí se na internetové stránce DEU http://www.deu.cz/mac/.

ČSSD i ODS se shodují na potřebě ústavních změn

Sociální demokraté i Občanská demokratická strana se podle svých místopředsedů Ivo Svobody a Miroslava Beneše shodují na potřebě změnit Ústavu. Novelizace by se měla týkat především přechodu na většinový volební systém a ústavního zakotvení principů místní samosprávy. Obě hlavní politické strany, které mají v Poslanecké sněmovně dostatek hlasů k prosazení změn v Ústavě, o konkrétních změnách dosud podrobně nejednaly. "Zatím se shodujeme pouze v tom, že je třeba Ústavu změnit," řekl Svoboda v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Podle Beneše by obě strany měly zatím pouze deklarovat vůli k ústavním změnám a stanovit si termín, do něhož by měla nastat shoda na konkrétních návrzích. "Já si myslím, že ten termín by měl být maximálně jeden rok," uvedl Beneš.

Spíše než úplnou změnu volebního systému od stávajícího poměrného na většinový, by přivítal předseda Senátu Petr Pithart částečnou modifikaci poměrného systému, do něhož by se doplnily některé prvky většinového systému. Například pouhým zmenšením volebních obvodů by podle něj bylo možné dosáhnout naprosto spolehlivě většinového efektu. "A není nutné přitom dělat obrovskou rošádu, ke které je potřeba změnit tři čtvrtě Ústavy," míní předseda horní komory parlamentu.

Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová se obává výsledků, které může přinést shoda ODS a sociální demokracie na potřebě změn Ústavy. "Když jsme v roce 1989 zvonili klíči, chtěli jsme pro tuto zemi pluralitní politický systém. Dnešní úvahy o jeho redukci jsou mocenskou snahou opět oklestit demokracii. Kdyby se to uskutečnilo, byl by to smutný výsledek transformace," řekla ČTK tisková mluvčí KDU-ČSL Eva Rolečková.

ODS nenominuje náměstky sociálně demokratických ministrů

ODS nepřijme nabídku ČSSD nominovat své náměstky na ministerstva řízená případně členy menšinové vlády sociálních demokratů. V diskusním pořadu televize Prima to řekl místopředseda ODS Miroslav Beneš. Jeho slova potvrdil i místopředseda ČSSD Ivo Svoboda. Podle původních informací měla ČSSD dát tuto nabídku ODS při vyjednávání o toleranci jednobarevné vlády sociálních demokratů. Šéfové obou stran Miloš Zeman a Václav Klaus totiž v pátek po několikahodinovém jednání uvedli, že obě strany hodlají vypracovat smlouvu, na jejímž základě by ODS po celé příští roky tolerovala menšinovou vládu sociálních demokratů, kteří zvítězili v předčasných parlamentních volbách. "ODS v žádném případě nepůjde do koalice. To znamená, tak jak se v současné době hovořilo o postech náměstků a něčem takovém, tak to je pro nás nepřijatelné", řekl Beneš.

ODS by mohla tolerovat mírně schodkový rozpočet

Malý deficit státního rozpočtu by Občanská demokratická strana byla schopna tolerovat. Záleží to na tom, jak velký by tento deficit byl. V neděli to v televizi Nova řekla místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. "Deficitní rozpočet však v žádném případě není naším snem. Rozhodně nejsme schopni tolerovat deficit ve výši jedné čtvrtiny nebo pětiny rozpočtu," dodala. Na otázku, kdo bude sestavovat rozpočet na příští rok Benešová řekla, že sestavování státního rozpočtu je velmi náročná záležitost, a proto se s jeho přípravou začíná již v prvním čtvrtletí předcházejícího roku. "Není proto nic divného na tom, že ministerstvo financí v současné době na rozpočtu pracuje. I kdyby to mělo být jenom rozpočtové provizorium, musí to být hotové," řekla.

Unie svobody se podivila slovům Libuše Benešové o možnosti schodkového rozpočtu na příští rok. Podle tiskového tajemníka předsedy strany Patrika Nachera si je vykládá jako příklon ODS k sociální demokracii a nikoli ke středopravicové koalici s KDU-ČSL a Unií svobody. "Odlišný přístup k Unii svobody a KDU-ČSL a k sociální demokracii pokud jde o podmínku státního rozpočtu ukazuje, jaké politické řešení ODS preferuje," řekl Nacher ČTK.

Podle KDU-ČSL je schodek veřejných financí zcela zřejmý a existoval i v minulých letech přes vyjádření o vyrovnaném rozpočtu. "Chceme-li říkat lidem pravdu, pak o vyrovnaném rozpočtu nemůžeme hovořit, neboť ten je součástí veřejných financí, a tam schodek existuje, a podaří se ho zastavit jen cílevědomou prorůstovou hospodářskou politikou příští vlády," řekla ČTk tisková mluvčí lidové strana Eva Rolečková.

Názory na deregulaci cen

Přes všechny rozdíly na řešení ekonomické situace se Občanská demokratická strana a Česká strana sociálně demokratická shodnou v kontroverzní otázce nepřijatelnosti letošního tempa zdražování nájemného a cen energií. Vyplynulo z nedělní debaty místopředsedů těchto stran Libuše Benešové a Vladimíra Špidly v televizi Nova. Libuše Benešová zdůraznila, že ODS je pro pomalejší tempo deregulací nájemného a cen energií, než nasadila vláda premiéra Josefa Tošovského. Rovněž Vladimír Špidla prohlásil, že deregulace je zapotřebí dělat tak, aby jejich následky byly únosné pro občany i pro hospodářství jako celek.

Deregulace cen nájemného a energií, které přinesou zvýšení míry inflace asi o 2,1 procenta, jsou podle ministra pro místní rozvoj Jana Černého jistý dluh minulosti. Ceny nájemného a energií byly zvýšeny proto, že to byla ekonomická nutnost, která byla dlouhodobě opomíjena. "Byla to věc, která měla přijít podstatně dříve, možná v postupnějších krocích, možná by byla více stravitelná. Nicméně v této ekonomické situaci, ve které se ČR nacházela, to byl krok nezbytný," řekl Černý.

Ministr financí Ivan Pilip si nemyslí, že deregulace cen energií a nájemného by měla schvalovat Poslanecká sněmovna. Reagoval tak na sobotní tvrzení místopředsedy ČSSD Vladimíra Špidly, který naznačil, že zmrazení zvyšování cen energií a nájemného prosadí jeho strana formou usnesení vlády a nepředloží jej jako návrh zákona Poslanecké sněmovně. Špidla se tak odchýlil od tvrzení sociální demokracie, která dříve tvrdila, že o tak závažných otázkách jako deregulace cen energií a nájemného by měla rozhodovat Poslanecká sněmovna a nikoli vláda svým usnesením.

Deregulace cen nebyla nutná a nebyla udělána rozumně. V nedělním diskusním pořadu televize Nova to řekl Vladimír Špidla. "Deregulace, která není provázána demonopolizací, povede k poklesu kupní síly obyvatel a prohloubí dosavadní recesi, která v České republice je," uvedl Špidla. Podle jeho slov není správné vytvářet takové postupy, které zatlačí značné množství lidí do nedůstojných situací. Připomeňme, že od 1. července se v průměru zvýšily ceny nájemného o 27 procent, zemního plynu o 27 procent, elektřiny o 24 procent a osobní železniční dopravy o 22 procent.

Jednala koordinační rada česko-německého fóra

Koordinační rada Česko-německého diskusního fóra Fondu budoucnosti vytvořila na svém prvním zasedání, které v neděli skončilo v Plzni, šestičlennou pracovní skupinu. Ta připraví výroční konferenci Česko-německého diskusního fóra, které se uskuteční 4. a 5. prosince v Drážďanech. Informovali o tom koordinátor rady za českou stranu Pavel Tigrid a jeho německý protějšek Anton Pfeifer. Rada se dohodla, že pracovní skupina, jejímiž členy jsou za českou stranu Václav Houžvička, Petr Charvát a Pavel Černoch a za německou stranu Bernd Posselt, Fritz Schusser a Thomas Tomaschke, přihlédne při přípravě konference k již existující spolupráci. Konference v Drážďanech by se měla zabývat především tématy uplatnění mladé generace, otázkami školního, profesního a vysokoškolského vzdělávání a další hospodářská a kulturní spolupráce především v příhraničních oblastech.

Fond budoucnosti, který vznikl na základě česko-německé deklarace, patrně věnuje zvýšenou pozornost projektům, které navrhne a rozvine koordinační rada Česko-německého diskusního fóra. Rozhodnutí o tom, které projekty bude financovat, záleží však výlučně na správní radě fondu. Na závěr zasedání koordinační rady v Plzni to řekl její spolupředseda za německou stranu Anton Pfeifer. Z německé strany podle něj přišly návrhy, aby z fondu byly podporovány česko-německé výměny mládeže. On sám s tím však nesouhlasí, neboť tento problém by měla řešit příslušná ministerstva obou států. "Fond budoucnosti by se měl soustředit na projekty, které jsou navíc," uvedl Pfeifer.

Cyrilometodějské oslavy

Cyrilometodějskou a svatováclavskou tradici českého národa připomněl jezuitský kněz z Říma Tomáš Špidlík v kázání při nedělní hlavní poutní mši ve Velehradě na Uherskohradišťsku. Sloužil ji primas český a arcibiskup pražský kardinál Miloslav Vlk s českými sídelními a světícími biskupy, papežským nunciem Giovanni Coppou a představiteli biskupských konferencí z USA, Itálie, Polska, Slovenska a Nizozemska. Kardinál Vlk ocenil trpělivost asi 15 tisíc velehradských poutníků, které od návštěvy bohoslužby před bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje neodradil ani vytrvalý déšť.

Shromáždění pozdravili též zástupci dalších církví. "Velehrad a cyrilometodějská tradice pro mne osobně znamená mnoho. Před 55 lety jsem se zde zúčastnil posledního unionistického sjezdu s biskupem Pavlem Gojdičem, který má být svatořečen. Soluňští bratři mne obdarovali i v kolébce. Jsem pokřtěn v obřadu, který sem přinesli," uvedl apoštolský exarcha českokatolické církve v ČR Ivan Ljavinec.

Národní svátek sv.Cyrila a Metoděje oslavili věřící české pravoslavné církve v pražském památném chrámu sv. Cyrila a Metoděje - Národním památníku obětí heydrichiády. Děkan katedrály Jaroslav Šuvarský připomněl důležitost cyrilometodějské tradice a zdůraznil, že kde je opravdové a živé křesťanství, tam je i mravnost, tam je i humanita, tam je i sociální cítění, tam i je i vnitřní síla.

Cyril (Konstantin) a Metoděj přeložili biblické a liturgické texty do řeči Slovanů a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali řadu podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Husitství, českobratrství i luterská tradice zaujaly v 15. a 16. století k cyrilometodějské myšlence příznivý postoj, když o ni opíraly požadavek přijímání kalicha i pro laiky a požadavek národního bohoslužebného jazyka.

Mše na beskydském vrchu Radhošti

Zhruba tři stovky věřících se v neděli sešly přímo na beskydském vrchu Radhošť v kapli svatého Cyrila a Metoděje na dvouhodinové katolické mši k oslavě výročí příchodu obou věrozvěstů. Kaple letos oslaví 100 let od svého vysvěcení. Tradičního procesí na beskydský vrch kolem nově instalované sochy pohanského boha Radegasta se zúčastnily čtyři desítky křesťanů, které neodradil déšť, vítr ani mlha. Na téměř dvouhodinové bohoslužbě, kterou sloužil katolický farář Rudolf Swienczek z Frenštátu pod Radhoštěm, vystoupil smíšený pěvecký sbor z rožnovské katolické farnosti se staroslověnskými liturgickými texty. Farář v kázaní přirovnal Cyrila a Metoděje ke střípkům ze zrcadla, které Bůh poslal na zem v podobě Spasitele Ježíše Krista. Ti, kteří se dívají do takového božího zrcadla, vidí s nadějí, že zlo a nešvary lze s boží pomocí překonat, vysvětlil kazatel.

Shromáždění na místě loučení českých bratří s vlastí

Několik stovek lidí z Litomyšle a širokého okolí se sešlo v neděli v Morašicích na Svitavsku, aby si připomnělo památku místa zvaného Růžový palouček u Litomyšle, kde se podle některých pramenů před odchodem do emigrace po roce 1620 loučili s vlastí čeští bratři, členové církve jednoty bratrské. Význam Růžového paloučku jako místa posledního loučení s vlastí náboženských a později i jako symbol loučení politických exulantů vyzdvihl ve svém projevu předseda Senátu Petr Pithart. Jestliže místo loučení budí dojetí, možný návrat zejména těch posledních emigrantů, jejich vůle a snaha podílet se na životě naší společnosti, však podle Pitharta budí u lidí spíše nepochopení, obavy, zášť a nevraživost. "Vyslovuji své hluboké přesvědčení, když řeknu, že jsme po listopadu 1989 naše exulanty, kteří se vraceli, anebo chtěli pomáhat, nepřijali," uvedl Pithart.

Romové se pokusili o vstup na střední školu

Dva žáci základní školy na mosteckém sídlišti Chanov, obývaném Romy, se tento rok poprvé v historii školy pokusili o vstup na střední školu. Přestože se oba uchazeči o studium neuspěli, vedení školy vkládá naděje do žáků, kteří se přihlásí příští rok. V rozhovoru pro ČTK to uvedl ředitel školy Miloslav Bajer. O vstup do primy mosteckého gymnázia se pokusili dva absolventi páté třídy chanovské základní školy. Jeden však své odhodlání studovat na gymnáziu vzdal a k přijímacím zkouškám se vůbec nedostavil, jeho spolužačka u přijímacích zkoušek neuspěla. "Myslím, že velikou roli sehrála nervozita," řekl Bajer. Naděje však vkládá do absolventů devátých tříd, kteří výuku na základní škole ukončí v příštím školním roce. Současně jde o první devátou třídu se standardní výukou, kterou chanovská škola otevře.

Festivalové dění

V soutěži dokumentárních filmů na mezinárodním filmovém festivali v Karlových Varech, zahrnující 13 titulů, reprezentuje českou kinematografii snímek Heleny Třeštíkové nazvaný Sladké století. Režisérka v něm před kamerou vyzpovídala ženy odsouzené v politických procesech 50. let, jejichž osudy tehdy nekompromisně určila totalitní komunistická moc. V čele poroty posuzující tuto kolekci je režisérka a producentka Viola Stephanová. Pochází z Heidelbergu a jejím druhým působištěm je od konce 70. let New York. "Je dobré, že program karlovarského festivalu už několik let počítá ve svém statutu se soutěží dokumentů. Ty patří na festival. Už vzhledem k tomu, že podobné akce jsou jednou z mála možností představit je na filmovém plátně, neboť v programech kin absentují a uplatňují se pouze na televizní obrazovce," řekla Stephanová.

Mezinárodní výstava Intercanis

Více než 20 tisíc lidí navštívilo o víkendu 32. ročník Mezinárodní výstavy psů všech plamen Intercanis'98 v Brně. Letos se ho společně se svými pány zúčastnilo 2626 psů 180 plemen ze čtrnácti zemí světa. Absolutním vítězem se stal anglický kokršpaněl chovatele Petra Studeníka z Holasic u Rajhradu. "I když brněnské výstaviště bylo plné psů, naštěstí k žádné hromadné rvačce, kvůli které by musel zasahovat veterinář, nedošlo," řekla ČTK jedna z organizátorek akce Zdeňka Jílková. Doplnila, že patrně nejzajímavějším plemenem zastoupeným na výstavě byl pro chovatele australský honácký pes, protože toto nové plemeno teprve nedávno oficiálně uznala Mezinárodní kynologická federace. Kvality jednotlivých psů posuzovalo 54 rozhodčích z ČR, Slovenska, Polska, Německa, Švýcarska a Rakouska.

Ze sportu:

Nové vydání světového tenisového žebříčku žen, které zahrnuje výsledky wimbledonské dvouhry, posunulo vítězku londýnského turnaje Janu Novotnou znovu na druhé místo za stále suverénní Švýcarku Martinu Hingisovou. Ta má v čele před českou hráčkou náskok 1358 bodů.

Cyklistickým mistrem České republiky v silničním závodu jednotlivců se ve Slavkově stal Ján Svorada ze stáje Mapei-Bricobi, který ujel 211,9 km dlouhou trať za 5:32:59 hod. Se ztrátou dvou sekund dojel druhý Milan Kadlec a o další vteřinu zpět byl vítěz čtvrteční časovky Ondřej Sosenka, oba z celku FOR 3 Bergamo.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty se pohybují mezi 18 až 22 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.