Zprávy pondělí, 08. června 1998

Zprávy 8.6.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident považuje bamberskou aféru za pokus o destabilizaci ČR

Za dílo či provokaci sil, které mají v úmyslu destabilizovat demokratický systém v České republice, považuje prezident Václav Havel takzvanou bamberskou aféru České strany sociálně demokratické. Prezident to řekl po nedělní schůzce s předsedou Poslanecké sněmovny a sociálních demokratů Milošem Zemanem poté, co se seznámil s výsledky šetření Bezpečnostní informační služby. Podle Zemana byla aféra provokací zinscenovanou bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti. Bamberská aféra se rozpoutala po informacích, podle kterých měl Miloš Zeman v roce 1995 nabízet vysoké funkce ve státní správě skupině čechošvýcarských podnikatelů výměnou za finanční půjčku pro jeho stranu. Předsedové lidovců a Unie svobody Josef Lux a Jan Ruml vyzvali prezidenta Havla, aby informace BIS zveřejnil.

Většinu času během své dvouhodinové schůzky na zámku v Lánech věnovali prezident Havel a Miloš Zeman diskusi o variantách možného povolebního vývoje na české politické scéně. "Byla to téměř krátkodobě prognostická debata, protože jsme sesimulovali různé vývoje budoucího politického vývoje," přiblížil Zeman obsah rozhovoru. Varianty budoucích povolebních koalicí považuje za nejdůležitější politické téma současnosti.

Katoličtí biskupové vyzvali k účasti na volbách

Čeští biskupové vyzvali v dopise určeném katolickým věřícím a čteném v neděli v kostelích této církve k účasti na parlamentních volbách. "Neúčast je totiž také volbou, ale špatnou, protože neodevzdané hlasy nepřímo posilují strany, které byste rozhodně nevolili," upozornili. Hodnostáři připustili, že otřesy ve veřejném životě - například unikání "neuvěřitelných částek" státu a současně volání po nutnosti šetřit - mohou vyvolávat dojem, že se nedá nikomu věřit a že nemá cenu volit; neúčast na volbách však označili za útěk před odpovědností a naopak účast na nich za povinnost vůči národu. Na mši bývá v neděli v českých zemích podle církevních statistik asi půl miliónu katolíků.

Koalice ČSSD a ODS nebude možná kvůli programům

Vládní koalici sociálních demokratů a Občanské demokratické strany nebude možné po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny vytvořit kvůli neslučitelnosti stranických programů, a nikoli z důvodu případných osobních antipatií předsedů obou stran. Shodli se na tom v nedělní televizní diskusí šéf sociálních demokratů Miloš Zeman a předseda ODS Václav Klaus. Podle Zemana jsou programy obou stran natolik rozdílné, že by se při uzavření takzvané velké koalice neuskutečnil žádný z nich. Klaus k tomu doplnil, že je velmi těžko představitelné, že by oba stranické programy mohly být ve stejné vládě.

Josef Lux připustil debatu o změně na kombinovaný volební systém

Změna poměrného volebního systému na většinový, jak ji prosazuje Unie svobody, by podle předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe přinesla řadu problémů. V televizní debatě s předsedou US Janem Rumlem však připustil, že by se dalo do budoucna uvažovat o kombinaci těchto dvou volebních systémů. Také Ruml by nepovažoval nyní za dobré zasahovat do ústavy a stačilo by podle něj zanést do poměrného volebního systému při volbách do sněmovny prvky většinového. Například by se mohl zvýšit počet volebních krajů na zhruba čtyři desítky, aniž by se přitom zasahovalo do ústavy, navrhl Ruml. Lux v debatě o změně na většinový systém vyjádřil obavy z toho, že by potom v zemi byl duální systém dvou politických stran, v čemž nemají evropské země tradici.

Zatímco Josef Lux by dal při sestavování vlády vzešlé z voleb přednost koalici své strany s Unií svobody a ČSSD, Jan Ruml vidí jako lepší variantu středopravicovou vládu US, KDU-ČSL a ODS. Josef Lux se obává, že vláda navrhovaná Rumlem, v níž by byla ODS, by byla pokračováním diskreditace pravicové politiky, protože strana Václava Klause není podle něj ochotna změnit svůj styl. Jan Ruml sice připouští, že zasednout za jeden stůl s ODS bude velmi těžké, rozhodně to ale podle něj bude lepší, než jednat se sociálními demokraty.

Prezident Václav Havel by se podle Josefa Luxe a Jana Rumla měl vyjádřit před volbami k politické situaci v zemi. Oba však soudí, že by Václav Havel měl se svým názorem vystoupit ještě před skončením předvolební kampaně, tedy dříve než dva dny před začátkem voleb. Oba také nemají strach, že by prezident mohl ve svých vystoupeních nějak překročit svou nadstranickost a vyslovit náklonnost k jedné politické straně, jak před tím prezidenta Havla varoval předseda sociálních demokratů Miloš Zeman. Podle Rumla si prezident moc dobře uvědomuje, co by to pro něj znamenalo ztratit nadstranickost, což by velice zkomplikovalo jeho postavení a povolební jednání o sestavení vlády.

Jan Ruml a Josef Lux považují dnešní stávku za nesmyslnou

Dnešní výstražná stávka vyhlášená Svazem rozpočtových a příspěvkových odborových organizací nemůže být podle předsedy lidovců Josefa Luxe a předsedy Unie svobody Jana Rumla úspěšná, protože není, kdo by splnil požadavky stávkujících. Vyslovili se tak v nedělní televizní diskusi. Podpora stávky sociální demokracií, kterou v pátek potvrdil její šéf Miloš Zeman, je podle Luxe předvolebním gestem. Jan Ruml uvedl, že nechce jít ve svém hodnocení tak daleko, ale zablokování dopravy, zvláště před volbami, je stavěním společnosti do role rukojmích. Stávku připodobnil ke stávkujícím francouzským pilotům, které jejich vláda označila za vyděrače.

Jednohodinovou stávku vyhlásilo deset odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací zastupujících téměř 800.000 zaměstnanců této sféry. Jejich protest dnes pocítili občané především v dopravě. Silničáři mezi devátou a desátou hodinou zastavili nebo zpomalili dopravu na mnoha místech dálnic a silnic první třídy, na některých hraničních přechodech a na několika desítkách silnic okresního nebo místního významu.

Ke stávce se připojili zdravotníci z celé republiky. "Apelujeme na vládu České republiky, aby okamžitě řešila neúnosnou situaci, kdy prudce klesá reálná mzda těchto zaměstnanců. Její výše bez přesčasů a pohotovostí nečiní ani polovina průměrných platů v bankovnictví a peněžnictví," uvádí se v prohlášení odborářů ve zdravotnictví. Ti se ke stávce připojili tak, aby neohrozili zdraví pacientů.

Na hodinu přerušili práci také učitelé a mnozí úředníci státní správy. Odborový svaz hasičů a nezávislý odborový svaz policie podpořily požadavky stávkujících demonstrativně, ale práci nezastavily.

Dnešní stávka neohrozí distribuci volebních souborů. ČTK to řekl Pavel Šenk z břeclavské firmy Moraviapress, která již dokončila kompletaci a balení více než dvou miliónů hlasovacích souborů pro předčasné parlamentní volby v jihomoravském volebním kraji. Dnes firma dokončí tisk hlasovacích lístků také pro severomoravský kraj a začne soubory rozvážet. Veškerá distribuce má úplně skončit zítra dopoledne.

Čeští senátoři ukončili návštěvu Izraele a palestinských území

Delegace českých senátorů vedená předsedou Senátu Petrem Pithartem v sobotu ukončila návštěvu Izraele a palestinských autonomních území. Posledním oficiálním bodem programu bylo jednání s palestinskými představiteli, které se uskutečnilo v Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Delegace se sešla s prvním místopředsedou Palestinské rady Ibrahímem Abú Nadžá a s předsedy jednotlivých výborů Palestinské rady, která plní funkce parlamentu. Téma bylo jasné - mírový proces, jeho současný stav a zpoždění, do kterého se dostal oproti předpokládaným plánům, řekl po setkání Petr Pithart. Podle jeho slov jsou Palestinci pochopitelně zklamáni a dávají to všemožně najevo. "Tvrdí samozřejmě, že vina je na straně Izraele. Kategoricky odmítají formuli, že bezpečnost musí předcházet míru a tvrdí, že bezpečnost je právě důsledkem mírového systému," řekl Pithart. Z Ramalláhu odjeli senátoři do Betléma, kde se sešli s takzvanými palestinskými krajany, jimiž jsou převážně osoby, které studovaly v bývalém Československu či v České republice.

Konference o zemědělství v Evropské unii

O vztazích zemědělců a ochránců přírody a jejich spolupráci při uplatňování ekologických pěstitelských modelů jednají v Luhačovicích zástupci Evropské unie, ministerstva zemědělství, nevládních organizací, vysokých škol a vědeckých pracovišť na šesté mezinárodní konferenci Evropského fóra pro ochranu přírody a pastevectví. Stovka odborníků z dvaceti zemí vede diskusi například o vlivu a využití pastvy a obnově lučních porostů. Odborníci se mimo jiné seznámí s projekty, které finančně podporuje nizozemské ministerstvo zemědělství v sedmi zemích východní a střední Evropy.

Ministr Mlynář zpochybňuje zprávu o zásahu policie

Ministr bez portfeje Vladimír Mlynář má pochybnosti o pravdivosti zprávy popisující zásah policie při nepokojích v pražských ulicích, kterou vládě před dvěma týdny předložil ministr vnitra Cyril Svoboda. ČTK řekl, že získal od členů Helsinského výboru a z novinových článků "seriózních novinářů v seriózním tisku" znepokojující informace, které jsou v rozporu s oficiální vládní zprávou. Podle ní byl zásah policejních jednotek adekvátní. Ministr se chce proto sejít "mezi čtyřma očima" se Svobodou, který mu má rozpory mezi oficiální zprávou o zásahu policie a výpovědmi svědků vysvětlit. Podle odpůrců policejního zákroku byla akce proti demonstrantům neprofesionální a nezákonná. Policisté se při ní dopouštěli týrání zadržených osob.

ÚDV údajně mučí obviněné a potlačuje demokratický systém

Při procesech s lidmi stíhanými Úřadem dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) podle zákona o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu jsou podle jejich obhájce Čestmíra Kubáta obvinění lidé mučeni. Kubát ČTK řekl, že dnes podá na ÚDV v této věci trestní oznámení. Vyjádření představitelů ÚDV se ČTK nepodařilo sehnat. Lidské utrpení je však v těchto případech vedlejší, protože hlavním smyslem zmíněných procesů je diskvalifikovat komunisty jako účastníky svobodné soutěže politických sil v demokratické společnosti a potlačit tak demokratický systém, uvedl Kubát. Obvinění jsou podle Kubáta při procesech s lidmi stíhanými ÚDV mučeni psychicky. Advokát přitom připomněl zákaz zpětné účinnosti trestního práva. Odvolal se na mezinárodní závazek České republiky v oblasti lidských práv, který je zákonu o protiprávnosti komunistického režimu nadřazen. Kubát již dříve označil ÚDV za protiústavní, nezákonně zřízený a nezákonně působící a ve smyslu zákona, na jehož základě byl zřízen, za zločinný.

Není vhodné nyní jednat o církevním majetku

Kvůli předvolební kampani není podle ministra kultury Martina Stropnického vhodné nyní převádět některé domy stojící v areálu Pražského hradu do majetku církve. Materiál, ve kterém Kancelář prezidenta republiky spravující tyto objekty navrhuje jejich bezúplatný převod do majetku církve, dostane ministerstvo kultury dnes a později má být předložen k projednání vládě. "Nepřeji si nic jiného, než aby vláda tento materiál posoudila kladně," konstatoval ministr Stropnický. Současně však uvedl, že by byl nerad, aby někdo problém církevního majetku v předvolebním čase zveličoval a politizoval. Podle něj česká společnost obecně církvi moc nepřeje, což vyplývá z hluboké minulosti.

Výzva ke smíření katolíků s evangelíky

Výzvu k vzájemnému odpuštění a smíření obsahuje společný dopis metropolity moravského a olomouckého katolického arcibiskupa Jana Graubnera a evangelického synodního seniora Pavla Smetany římskokatolickým a evangelickým křesťanům v českých zemích. Oba se v neděli zúčastnili ekumenického shromáždění v Růždce na Vsetínsku. "Dějiny křesťanství v naší zemi jsou poznamenány nejen opravdovou vírou, služebnou láskou, vzdělaností, ale i proléváním krve, bratrovražednými boji, nenávistí a hořkostí, jež naplnila srdce mnoha generací," konstatovali v závěru kající bohoslužby Graubner a Smetana. Podle Graubnera je třeba dát nejprve do pořádku staré věci a pak začít znova.

Festival loutkových divadel skončil v Praze

Dvě desítky souborů z 21 zemí se zúčastnily druhého ročníku mezinárodního festivalu loutkových divadel, který v neděli skončil v Praze. Od 1. června ho pořádal Mezinárodní institut loutkářského umění. Místem setkání zahraničních loutkářů bylo Divadlo Na Královské cestě v Karlově ulici, Divadlo Minor a Divadlo Spejbla a Hurvínka v Dejvicích. Do Prahy přijeli například umělci z Číny, Vietnamu, Švédska, Itálie, Ruska, Maďarska, Polska, Portugalska, Švýcarska, Jihoafrické republiky a dalších zemí. Spolupořadatelem přehlídky bylo opět hlavní město Praha, které nad ní převzalo záštitu, stejně jako Česká komise pro UNESCO a Mezinárodní loutkářská unie UNIMA. Magnetem letošního ročníku bylo zejména vietnamské vodní loutkové divadlo navazující na tisíciletou tradici.

Pochod pro Ježíše se stal součástí Svátku tří bratří

Pochod pro Ježíše se v neděli stal součástí třídenního Svátku tří bratří v Těšíně. Zhruba 70.000 obyvatel měst Český Těšín a Cieszyn na česko-polské hranici se o víkendu sešlo k lidovým oslavám, které připomněly legendu o původu obou měst na březích hraniční řeky Olše. Letošní program osmého ročníku slavnosti nabídl čtyřicet hodin sportovní zábavy, kulturních vystoupení a jarmarku. První dochované zmínky o vzniku Těšína jsou staré 843 let. Město bylo rozděleno mezi bývalé Československo a Polsko před 78 lety. Legenda spojená se Svátkem tří bratří tvrdí, že původní nerozdělené město založili tři sourozenci, kteří se na jeho místě sešli po dlouhém bloudění světem.

Aviatická pouť

Na 40.000 návštěvníků přišlo podle odhadu organizátorů o víkendu na pardubické letiště na osmý ročník Aviatické pouti. K vidění bylo na zemi či ve vzduchu kolem stovky letadel, z nichž největší pozornost přitahovaly historické stroje, hlavně americký bombardér B-25 Mitchell. Uznání a potlesk diváků sklidilo vystoupení chrudimské akrobatické skupiny Sky box a vystoupení mistrů světa v letecké akrobacii Ivana Tučka a Martina Stáhalíka. Při statické i letové ukázce fanoušci letadel viděli i techniku využívanou českým vojenským letectvem - stíhací letouny MiG-21, bitevní letoun Su- 25, vrtulník Mi-24 a letoun L-29. Program aviatické pouti doplnila expozice české armády srovnávající její vybavenost se zeměmi NATO, výstava vozů americké výroby používaných za druhé světové války a seskoky parašutistů.

V ČR má auto nejvíce domácností mezi postkomunistickými zeměmi

V České republice vlastní automobil 59 procent domácností, což je nejvíce mezi bývalými zeměmi komunistického bloku. Celkem 53 procent domácností vlastní jeden vůz a šest procent má dva nebo více vozů. Vyplývá to z průzkumu agentury IMAS-MARCON. Po ČR následuje Maďarsko a Polsko, kde automobil vlastní polovina domácností. Více než jeden vůz vlastní v Maďarsku šest procent rodin a v Polsku sedm procent domácností. Ke skupině zemí s vyšším počtem domácností vybavených automobilem patří ještě Slovensko, kde vozem disponuje 47 procent rodin a pět procent má vozů více.

Ze sportu:

Česká tenistka Jana Novotná se dočkala dalšího grandslamového titulu ve čtyřhře. Se svou partnerkou Martinou Hingisovou ze Švýcarska vyhrály ve finále French Open nad americko-běloruskou dvojicí Lindsay Davenportová - Natalija Zverevová 6:1, 7:6.

V "australském finále" tenisového turnaje Živnobanka open v Prostějově s dotací 125.000 dolarů zvítězil za pouhých 61 minut nasazený hráč číslo dvě Richard Fromberg nad svým krajanem Andrew Iliem 6:2, 6:2.

Hokejbalisté České republiky zdolali ve finále mistrovství světa v Litoměřicích Slovensko 3:1 a získali mistrovský titul. Obhájci prvenství Kanaďané vybojovali bronzové medaile, když porazili v utkání o třetí místo Spojené státy 5:2.

Posádka Dukly Praha vyhrála v neděli podevatenácté v řadě za sebou závod Primátorských osmiveslic. Jeho 85. ročník měl mimořádně dramatický průběh a o vítězích se rozhodovalo až ve finiši za Železničním mostem. Tam vítězové odrazili drtivý nástup kombinované posádky tří pražských oddílů a Olomouce. Nejstarší českou veslařskou soutěž, Jarní skulérský závod R”sslera-Ořovského ve skifu mužů vyhrál s přehledem Václav Chalupa, který v jeho 99. ročníku dosáhl svého pátého triumfu, čtvrtého v řadě.

Tropická vedra

Nejvyšší teplotu v České republice - rekordních 36,6 stupňů Celsia naměřili v sobotu meteorologové v Plzni - Bolevci. Tato teplota překonala dosud nejteplejší 6. červen v západních Čechách od roku 1982, kdy bylo v meteorologické stanici v Nepomuku naměřeno 32,9 stupňů Celsia. V neděli byly teploty o jeden až dva stupně nižší.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle krupobití. Teploty se pohybují mezi 21 až 25 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.