Zprávy pondělí, 10. dubna 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Bouřlivé jednání exekutivy sociálních demokratů

Novými místopředsedy České strany sociálně demokratické se podle očekávání stali ministr vnitra Stanislav Gross a předsedkyně sněmovního ústavně-právního výboru Jitka Kupčová. Do těchto funkcí je v neděli v Hradci Králové zvolil Ústřední výkonný výbor strany. Ve funkcích nahradili Petru Buzkovou a Zdeňka Škromacha, kteří krátce před volbou na stranické funkce rezignovali.

Petra Buzková po své rezignaci řekla na dotaz ČTK, že hlavním důvodem k jejímu rozhodnutí byl nesouhlas s dodatky k opoziční smlouvě ČSSD a ODS, zvláště ten, který se týkal volebního zákona. Na deset let, které s malou přestávkou vykonávala funkci místopředsedkyně vzpomínala s nostalgií. "Když jsem definitivně sdělovala, že rezignuji na svoji funkci, tak mi bylo smutno," uvedla.

Jednání exekutivy ČSSD bylo zahájeno oceněním devatenácti členů strany za zásluhy při řešení sporu o vlastnictví pražského sídla sociální demokracie - Lidového domu. Bronzové plakety předal předseda strany Miloš Zeman mimo jiné sociálním demokratům žijícím v zahraničí, ale i bývalému místopředsedovi pro hospodaření Ivo Svobodovi a jeho blízké spolupracovnici Barboře Snopkové. Ti nyní čelí obvinění v souvislosti s jejich aktivitami v mělnické firmě Liberta.

Sociálně demokratický poslanec Michal Kraus při uzavřeném zasedání Ústředního výkonného výboru této strany ostře kritizoval Miloše Zemana. "Náš předseda onemocněl mocí, obklopil se skleněnou zdí svých poradců a propadl pocitu všemohoucího," řekl Kraus v projevu, jehož rukopis poskytl novinářům k nahlédnutí. Kraus podle něj hovořil o rostoucím nebezpečí "porušování vnitrostranické demokracie", neboť se podle něj cenzuruje přístup stranických představitelů na tiskové konference do Lidového domu a do diskusních televizních pořadů. Krause také popudilo, že Zeman při nedělním zasedání vyzval členy výboru k tomu, aby projevy představitelů ČSSD pro sdělovací prostředky projednávaly stranickými orgány. Označil to za předlistopadové komunistické praktiky, které naplňují "všechny znaky cenzury".

Miloš Zeman novinářům řekl, že má každý člen ČSSD právo kritizovat jiného člena ČSSD. Kritika však má probíhat na vnitrostranických fórech, nemá se ale zbytečně medializovat, protože to poškozuje sociální demokracii. Z těchto důvodů Zeman odmítl reagovat na "údajná veřejná vyjádření poslance Michala Krause".

Do České republiky přijede ředitel štábu Západoevropské unie

Ředitel vojenského štábu Západoevropské unie (ZEU) Jean Maria Viriot přijede v pondělí na dvoudenní návštěvu České republiky. Podle tiskového oddělení ministerstva obrany má jednat s náčelníkem českého generálního štábu Jiřím Šedivým, ministrem obrany Vladimírem Vetchým a členy bezpečnostních parlamentních výborů. ZEU se v březnu rozhodla přeměnit na "evropské bezpečnostní a obranné shromáždění", čímž má být zajištěno přetrvání této konzultativní instance, kterou tvoří zástupci členských zemí v Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Poslanci shromáždění tak chtějí podpořit vznik nových bezpečnostních a obranných struktur Evropské unie. Nové shromáždění by mělo být složeno ze členů parlamentů 15 členských zemí EU, rozšířeno o evropské země NATO, které nejsou členy EU, a o kandidáty na vstup do EU, uvádí se v prohlášení, které Shromáždění přijalo.

Na základně v Čáslavi začnou vojskové zkoušky letounů L-159

První dva nové české podzvukové letouny L-159, které vyrábí zbrojovka Aero Vodochody, budou v pondělí slavnostně předány na základnu taktického letectva české armády k Čáslavi, kde se podrobí vojskovým zkouškám. Předání nových lehkých bitevníků, které se stanou páteří přezbrojení českého vojenského letectva, se zúčastní náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, velitel vzdušných sil Ladislav Klíma a další představitelé armády, místní samosprávy a výrobce letadla. ČTK to sdělila tisková služba ministerstva obrany. Prvních pět letounů L-159 měli mít vojenští piloti k dispozici už loni, celý projekt má však téměř roční zpoždění. Česká armáda by měla podle smlouvy s Aerem nakoupit 72 lehkých bitevníků L-159 za více než 30 miliard korun.

Kritika minulosti části státních úředníků

Místopředseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek a šéf klubu senátorů ODS Mirek Topolánek jsou znepokojeni pronikáním lidí spojených s minulým režimem do státní správy. Uvedli to v nedělním televizním diskusním pořadu. "Mám obavy, že na některých ministerstvech se objevují tváře, které jsou jakousi reminiscencí toho minulého stylu, a to mě znepokojuje," řekl Kalousek. Také Topolánkovi vadí, že do státní správy vstupují lidé, "kteří jsou s minulým režimem jednoznačně spjati".

Diskuse na toto téma vyvolaly naposledy personální změny, které v resortu vnitra provedl jeho nový šéf Stanislav Gross. Ředitelem své kanceláře jmenoval šestatřicetiletého Pavla Přibyla, který byl podle svého životopisu ve službách vnitra už od roku 1983, kdy se stal také členem KSČ. Na místo náměstka Gross jmenoval svého stranického kolegu Petra Ibla, jenž své odborné znalosti získal v letech 1982 až 1986 na Vysoké škole Sboru národní bezpečnosti, kde vystudoval fakultu veřejné bezpečnosti. Někteří politici upozorňují už delší dobu také na komunistickou minulost šéfa poradců předsedy vlády Miroslava Šloufa a tajemníka premiéra Karla Heřmana.

O prodeji dolu Kohinoor se bude dále jednat

Začátkem příštího týdne firma SHD-Peel předloží Mostecké uhelné společnosti (MUS) návrh kupní smlouvy včetně cenové nabídky na odkoupení 100 procent akcií dolu Kohinoor, dceřiné firmy MUS. ČTK to v neděli potvrdil jednatel SHD-Peel Ladislav Pleticha s tím, že dřívější projednání odkoupení dolu není z technických důvodů možné. Prodej dolu je přitom stěžejním požadavkem 48 horníků Kohinooru, kteří již deset dnů zástávají v hloubce 365 metrů a pokračují tak v okupační stávce. Horníci jsou odhodláni nevyfárat, dokud důl nebude mít nového majitele. "Odborná komise, která měla završit přípravné práce na zkoumání podkladů o stavu a majetku dolu Kohinoor získané od Mostecké uhelné, musela opustit Českou republiku," vysvětlil Pleticha. Podklady navíc považuje za neúplné a proto požádal o jejich doplnění. Kromě SHD-Peel projevili o hlubinný hnědouhelný důl Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku zájem soukromý podnikatel Josef Čermák, akciová společnost Geoindustria a inženýr Martin Salavec.

Důl Kohinoor zařadila vláda loni v září do státního programu útlumu. Po loňské prosincové okupační stávce horníků uzavřeli představitelé vlády, vedení MUS a odborů Kohinooru dohodu o technické likvidaci dolu rozložené na dobu pěti let. Slíbené peníze na útlum však vláda nakonec drasticky omezila, MUS se proto vrátila k původní rychlé variantě útlumu dolu, schválené valnou hromadou společnosti v srpnu 1999. Z obavy o uzavření dolu a ztrátu zaměstnání horníci stávkují.

Bankovní novela vrátí lidem více peněz ze zkrachovalé banky

Novela zákona o bankách připravená Českou národní bankou zaručí lidem v případě krachu banky větší návratnost jejich vkladů. Kromě zvýšení limitu pro pojištění vkladů u bank zhruba na 15 tisíc eur (530 tisíc korun) přináší i rozšíření pojištění na devizové vklady a další produkty bank. Banky budou do Fondu pojištění vkladů, který náhrady z vkladů vyplácí, přispívat sice menší procento, ale z většího balíku pojištěných produktů. V rozhovoru pro ČTK to uvedl Jiří Mataj z právní sekce ČNB. "Podle novely budou pojištěny nejen korunové vklady, ale i devizové vklady či depozitní certifikáty," přiblížil Mataj. Novelu zákona o bankách, v pořadí jedenáctou, již odeslala centrální banka do legislativní rady vlády. V platnost by měla vstoupit 1. ledna příštího roku, pokud nebude její schválení zbrzděno v Poslanecké sněmovně.

Středoškoláci zakončili své působení v roli diplomatů OSN

Schvalováním dokumentů zakončilo v Praze více než 200 středoškoláků své působení v roli diplomatů Organizace spojených národů. Studenti po pět dnů "zastupovali" 53 členských států OSN a snažili se řešit problémy, které vyvstávají v současném světě. Akcí s názvem Pražský model Spojených národů vyvrcholil vzdělávací program, který každoročně pořádá nevládní Asociace pro mezinárodní otázky. Schválené dokumenty pořadatelé zašlou přímo do sídla OSN v New Yorku a na české ministerstvo zahraničí. Vypracují z nich také závěrečnou zprávu. Pro některé účastníky "práce diplomatů" nekončí. Dva studenti se totiž v polovině dubna zúčastní celosvětového semináře o mezinárodní politice, který se uskuteční v Londýně. Pražský model Spojených národů se v hlavním městě uskutečnil již popáté. Cílem celého vzdělávacího programu je nabídnout mladým lidem vyzkoušet si "na vlastní kůži", jak fungují mezinárodní vztahy a jak se řeší problémy světového společenství.

Cenu Františka Kriegla letos dostane anarchista Jakub Polák

Cenu Františka Kriegla, kterou Nadace Charty 77 uděluje za statečnost a úsilí o dodržování lidských práv a občanských svobod, letos obdrží anarchista Jakub Polák. Nadace Charty 77 chce ocenit jeho trvalý a statečný boj s předsudky a s netečností policie i justice v případech nejotřesnějších rasově motivovaných vražd v České republice, řekla ČTK pracovnice nadace Idira Bornová. Nestor českých anarchistů často před soudem zastupuje oběti rasových útoků. Cenu, jejímiž laureáty jsou například publicista Jaromír Štětina, senátor Petr Pithart či zesnulý ministr životního prostředí Josef Vavroušek, dostane Polák na květnovém slavnostním předávání.

Každoročně udělovaná cena připomíná statečný postoj československého politika Františka Kriegla, který jako jediný z tehdejších představitelů odmítl po obsazení republiky vojsky varšavského paktu v srpnu 1968 podepsat potupný moskevský diktát. Cena Františka Kriegla vznikla v roce 1986 z iniciativy zahraničních přátel Československa a je udělována od roku 1987 vždy 10. dubna v den Krieglova narození.

Při setkání křesťanských žen vedly bohoslužbu čtyři farářky

Čtyři farářky různých křesťanských tradic vedly v neděli ekumenickou bohoslužbu, která byla v Praze součástí programu víkendového setkání křesťanských žen střední a východní Evropy. Za akcí stojí Ekumenické fórum evropských křesťanských žen (EFECW) a Ekumenická rada církví České republiky. Účastnice setkání, jehož téma znělo "Křesťanské ženy společně na cestě k prohloubení vzájemného porozumění", se v Praze vzájemně podělily o zkušenosti z ekumenické spolupráce ve svých zemích - Bělorusku, České republice, Estonsku, Jugoslávii, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Slovensku, Švýcarsku a Ukrajině.

Ruční opisování Bible začne prezident Havel

Prvním z více než deseti tisíc lidí, kteří se zapojí do ručního opisování Bible, má být podle České biblické společnosti prezident Václav Havel. Slavnostní zahájení celostátního projektu, jímž chtějí organizátoři vzbudit zájem o Bibli, její obsah a poselství a upozornit na její aktuálnost i pro současnost, je ohlášeno na 13. dubna do pražského Karolina. V Brně začne o den později. Česká biblická společnost pozvala k opisování textu v českém ekumenickém překladu zájemce ze všech církví i z řad veřejnosti. Text se bude letos psát na samostatné archy a ty se pak spojí do šesti svazků - podle členění historického českobratrského tisku, takzvané Kralické šestidílky - a vystaví v novém Domu Bible.

Česká biblická společnost je ekumenickou křesťanskou organizací, členkou podobné celosvětové instituce. Nedávno si připomněla desáté výročí znovuobnovení činnosti v českých zemích. Jejím hlavním posláním je překládat, vydávat a zpřístupňovat Bibli.

V Praze začal festival spisovatelů a čtení ze Škvoreckého

Primátor Jan Kasl zahájil na Staroměstské radnici 10. ročník Pražského festivalu spisovatelů. Šestidenní přehlídka besed, autorských čtení a autogramiád začne diskusí "o genetice kultury", které se zúčastní šéfredaktor britského listu The Guardian Alan Rusbridger. S festivalem je volně spojeno také nepřetržité dvaasedmdesátihodinové čtení z textů manželů Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové. Maratón, který je holdem Škvoreckých práci, zahájil v kostele U Salvátora hudebník Jiří Stivín. První k čtecímu pultíku přistoupil sám Škvorecký, po něm vystoupili například zpěvačka Jana Koubková, herec Lubomír Lipský, předsedkyně Senátu Libuše Benešová a její senátní kolega Petr Pithart. Festival každoročně seznamuje českou kulturní obec s významnými, ale v tuzemsku málo známými spisovateli. Letos budou představeni literáti řečtí. Hvězdou přehlídky se však s největší pravděpodobností stane americký spisovatel William Styron, autor v České republice tak známé Sofiiny volby. Festival je přenášen i prostřednictvím Internetu na adrese www.pwf.globalone.cz. Přímý přenos z kostela U Salvátora naleznou uživatelé globální sítě na adrese Správy českých center www.czech.cz.

Nejlepší inscenací roku 1999 se stal Divadelník Thomase Bernharda

Cenu české divadelní kritiky, která nese jméno významného českého režiséra Alfréda Radoka, obdržel v neděli večer za nejúspěšnější inscenaci loňského roku už počtvrté režisér Jan Antonín Pitínský. Získal ji za inscenaci Divadelníka Thomase Bernharda v nastudování Divadla Na zábradlí. Divadlem roku se stalo podruhé za sebou královéhradecké Klicperovo divadlo, v němž se předávání cen konalo. V Hradci Králové zůstaly také další dvě ceny - za nejlepší ženský herecký výkon porota ocenila Pavlu Tomicovou za ztvárnění titulní role v Maryše bratří Mrštíků a za nejlepší scénickou hudbu skladatele Pavla Sýkoru k téže inscenaci. Mužskou hereckou cenou byl oceněn mimořádný výkon slovenského herce Martina Huby v roli Bruscona v inscenaci Divadelník. Cenu za nejlepší scénografii k inscenaci moderní opery E. F. Buriana Bubu z Montparnassu získal její ředitel, akademický architekt Daniel Dvořák.

Letošní Miss České republiky se stala Michaela Salačová z Moravských Budějovic

Miss České republiky roku 2000 se stala sedmnáctiletá Michaela Salačová z Moravských Budějovic. V karlovarském Grandhotelu Pupp tato 177 centimetrů vysoká tmavovláska okouzlila porotu nejen svým vystupováním, ale i mírami 83-59-87. První vicemiss posledního roku druhého tisíciletí byla zvolena dvacetiletá studentka Kateřina Elgerová z Plzně, druhou vicemiss se stala devatenáctiletá studentka studenta z Tábora Markéta Svobodná, která získala ještě další titul; čtenáři tuzemských periodik ji zvolili Miss sympatie. Miss osobnost, kterou mezi sebou volilo 18 finalistek dnešní soutěže, se stala dvacetiletá studentka z Příbrami Monika Jurdáková.

Za 320.000 korun vydražil herec a moderátor Martin Dejdar korunku Miss České republiky 2000. Peníze za klenot nabídla firma IPS poté, co se přesvědčila, že královna krásy částku věnuje na konto Nadace kostní dřeně.

Ze sportu:

Výsledky 24. kola první fotbalové ligy: Jablonec - Liberec 0:0, Teplice - Hradec Králové 1:1, Sparta Praha - Ostrava 2:0, České Budějovice - Bohemians Praha 1:2, Drnovice - Olomouc 1:0, Opava - Blšany 0:0, Příbram - Brno 1:2 a už v pátek Viktoria Žižkov - Slavia Praha 3:1. V tabulce má vedoucí pražská Slavia už pouze jeden bod náskoku na Spartu. Třetí jsou Drnovice s odstupem sedmnácti bodů na Spartu. Předposlední Hradec Králové je jen o skóre lepší než poslední Jablonec.

Hokejisté pražské Sparty zvítězili v úvodním finále extraligy nad obhájcem titulu ze Vsetína 4:2. Skóre uzavřel pouhé čtyři sekundy před sirénou při power play hostí bývalý vsetínský hráč Michal Broš. Druhý zápas finálové série hrané na tři vítězství je na programu v pondělí opět v hale pražské Sparty.

A ještě krátce o pondělním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s možností slabých srážek, na horách sněhových. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.