Zprávy pondělí, 10. května 1999

A nyní podrobněji:

Uctění památky padlých rudoarmějců

Zástupci zemí bývalého Sovětského svazu a komunisté uctili na Olšanském hřbitově v Praze památku rudoarmějců, kteří padli na území Československa v boji proti armádě fašistického Německa a při osvobozování Prahy. K památníku padlých vojáků položili věnce velvyslanci Ruska, Běloruska a Ukrajiny a chargé d'affaires Kazašské republiky. Čeští vojáci položili k památníku věnec ministra obrany Vladimíra Vetchého. Na závěr promluvila generální tajemnice Všeruské Komunistické strany bolševiků Nina Andrejevová, která varovala před opětovným nástupem fašismu a zaváděným novým americkým pořádkem v Evropě. Představitelé pražské organizace Komunistické strany Čech a Moravy položili květiny rovněž k památníku spojeneckých vojáků.

Rumunský velvyslanec se zúčastnil vzpomínky na padlé vojáky

Pietní vzpomínky na rumunské vojáky padlé při osvobozování Československa od fašismu se v Kněždubu na Hodonínsku zúčastnil rumunský velvyslanec v České republice Nicolae Vulpasin. Zdejší hřbitov je nazýván "Slovácký Slavín", protože jsou zde mimo jiné pochováni malíři lidu Joža Úprka a Antoš Frolka. Při osvobozování Československa zahynulo 66.495 Rumunů.

Židovská obec v Olomouci vzpomněla oběti holocaustu

Židé si modlitbami na židovském hřbitově v Olomouci připomněli oběti holocaustu. Smuteční tryzny se zúčastnilo i několik lidí, kteří transport za druhé světové války přežili. Na tisíc Židů z Hané odvlekli němečtí vojáci 22. června 1942 do transportu mířícího do koncentračního tábora v Terezíně. "Není možné zapomenout na nelidská utrpení tisícovek Židů z Olomoucka, kteří se z koncentračních táborů už nikdy nevrátili," řekl ČTK tajemník Židovské obce v Olomouci Miloš Dobrý.

Ministr Svoboda o financích

Příjmy z privatizace Československé obchodní banky 'ČSOB) budou použity na pomoc financování přípravy privatizace Komerční banky 'KB) a České spořitelny 'ČS). Snahou vlády je zprivatizovat státní podíl v bankách co nejrychleji. V nedělním diskusním pořadu televize Nova to řekl ministr financí Ivo Svoboda. Jedním z kroků je podle Svobody podpora základního jmění KB, která bude provedena úpisem akcií. Vláda tak zvýší roli státu a posílí jeho pozici při privatizaci, a také za tento podíl dostane při privatizaci větší díl výnosu.

Ministr Svoboda rovněž řekl, že schodek státního rozpočtu by neměl překročit 47 miliard korun. Rozpočet byl podle něj sestavován v situaci, kdy nebyly známy dopady změn některých daňových zákonů, které byly schvalovány až v průběhu hlasování o státním rozpočtu. Konkrétně zmínil výrazně negativní dopad do salda rozpočtu z titulu snížení základu daně z příjmu u fyzických osob a zkrácení odpisové doby u investičního majetku. Úroky ze schodku budou podle stínového ministra financí ODS Vlastimila Tlustého v příštím roce činit kolem pěti miliard korun. "Vláda si připravila nerealistický rozpočet postavený na vodě a měla by nyní reagovat," odmítl Svobodovo zdůvodnění Tlustý.

Rychlé snižování daní v dohledné době nepřichází v úvahu, může následovat až po prošetření výdajů státu a nalezení prostoru pro jejich snižování. Krátkodobě není možné dělat radikální kroky, protože jsme zdědili systém v hluboké strukturální nerovnováze, řekl ministr Svoboda. Vlastimil Tlustý na to reagoval slovy, že "daňové zatížení je třeba snižovat, protože každý občan umí naložit s penězi lépe než stát". Jeden z hlavních námětů, jak obnovit hospodářský růst, je podle něj zřetelné snížení daní.

EU: Nedostatečný pokrok kandidátských zemí v životním prostředí

Kandidáti na vstup do Evropské unie příliš pomalu přizpůsobují své předpisy v oblasti životního prostředí normám unie. Na neformálním setkání ministrů životního prostředí 15 zemí EU v německém Výmaru to v neděli řekl německý ministr Jürgen Trittin. Zdůraznil, že je nepřijatelné, aby rozšíření unie vedlo ke snížení ekologického standardu EU. Velké nedostatky v kandidátských zemích - České republice, Estonsku, Kypru, Maďarsku, Polsku a Slovinsku - jsou především v oblastech, které vyžadují velké investice, poznamenal Trittin, jehož země v současnosti předsedá orgánům EU. Jako příklady uvedl zásobování pitnou vodou, čištění odpadních vod, likvidaci odpadů a ochranu před emisemi.

Hlavní český vyjednávač s EU o slovenských šancích

Hlavní český vyjednávač s Evropskou unií Pavel Telička vidí "velice dobře" slovenské šance připojit se k první skupině kandidátů a zahájit rozhovory o vstupu do Unie. Za spekulativní však pokládá odpověď na otázku, zda Bratislava může dohnat dvouletý náskok sousedů. "Šance Slovenska začít v dohledné době jednání o přistoupení vidím skoro jako hotovou věc," řekl Telička ČTK poté, co v závěru týdne jednal v Bratislavě se svým protějškem Jánem Figeem o spolupráci.

Další skupina běženců našla domov v ČR

Střechu nad hlavou našlo v neděli v Karlově na Bruntálsku pět desítek kosovských běženců, které vyhnal z jejich domovů konflikt v Jugoslávii. Ministerstvo vnitra zřídilo humanitární středisko pro běžence v tamní horské chatě Soliter, v níž už ve čtvrtek našly útočiště čtyři desítky uprchlíků. Druhá skupina 62 vyhnanců přijela do Vidnavy na Jesenicku v podvečer. Ubytování jim poskytla bývalá dětská vojenská ozdravovna, v níž ministerstvo vnitra zřídilo humanitární středisko. Renata Kaňáková ze Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra ČTK řekla, že mezi vyhnanci, kteří dorazili do Vidnavy, chyběli tři lidé. Po příjezdu do České republiky totiž museli být převezeni do nemocnice.

Účastníci konference Nadace Nina Pastiho: NATO musí být zničeno

Účastníci mezinárodní konference, kterou tento víkend v Praze uspořádala Nadace Nina Pastiho, se shodli na nutném společném boji proti imperialismu, který musí být veden až do konečného zničení Severoatlantické aliance. Vyplývá to ze společného prohlášení, které přijali na závěr konference. K tomuto účelu jsou rozhodnuti založit centrum se sídlem v Praze, které by tento odpor proti světovému militarismu koordinovalo. Své úsilí chtějí zaměřit především na oblasti a lidi nejvíce zasažené válkou a militaristickými provokacemi. Hodlají také okamžitě vyvinout všechny formy boje na podporu obyvatel a vlády Jugoslávie s cílem zastavit válku USA, Německa a dalších zemí NATO proti této zemi.

Italský generál Pasti byl jedním z pěti západoevropských generálů, kteří v roce 1981 vyzvali signatáře helsinského Závěrečného aktu, aby učinili vše proti vzplanutí jaderné války. Protestoval rovněž proti dozbrojování NATO. V roce 1982 vstoupil do organizace Generálové za mír a odzbrojení, jejímž nástupcem je nadace Nina Pastiho.

Tři čtvrtiny lidí požadují, aby NATO přestalo bombardovat

Více než tři čtvrtiny obyvatel České republiky si myslí, že Severoatlantická aliance by již měla zastavit vzdušné údery na Jugoslávii. Postup NATO kvůli krizi v jugoslávské provincii Kosovo podporuje třetina občanů, nesouhlasí s ním polovina lidí a pětina Čechů neví, jak se má k útokům aliance na Jugoslávii postavit. Vyplývá to z bleskového průzkumu Střediska empirických výzkumů 'STEM) pro Český rozhlas a Českou televizi.

Papežský nuncius v Luhačovicích vysvětil léčebné prameny

Lázeňskou sezónu zahájilo v Luhačovicích otevírání a svěcení 15 léčebných pramenů, z nichž každou vteřinu vyvěrá asi 500 litrů léčivých vod. Svěcení se ujal papežský nuncius v České republice Giovanni Coppa, který sloužil v největších moravských lázních slavnostní mši. V Luhačovicích se loni léčilo 23.000 pacientů, což je o 6,6 procenta více než v předchozím roce. Z České republiky přijelo 41 procent hostů, další byli ze Slovenska, Rakouska, Německa a Izraele. Léčebné pobyty jsou zaměřeny zejména na onemocnění cest dýchacích, trávícího a pohybového ústrojí a léčbu cukrovky.

V New Yorku se bude konat přehlídka českého designu

V New Yorku se uskuteční tento týden rozsáhlá přehlídka českého designu, která zahrne hlavně oblast nábytkářství, bytového interiéru, šperků, skla a užitkových předmětů. Přehlídku pořádá České centrum v New Yorku ve spolupráci s místními galeriemi. První velká výstava se bude konat v Radio House Gallery, v níž představí svoji tvorbu pod názvem Pražský design bez titulků členové studia Olgoj Chorchoj a Najbrt and Lev a Eva Eislerová. Druhou hlavní akci nazvanou Český design '99 uspořádá česká společnost Tunnel, která ve spolupráci s předním newyorským designerským obchodem Totem Design Group vystaví v jeho prostorách nábytkářskou a interiérovou tvorbu.

Začala mezinárodní interpretační soutěž festivalu Pražské jaro

Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, která začala v neděli a je rozvržena do 15. května, se zúčastní 33 mladých varhaníků. Jsou mezi nimi interpreti nejen z Evropy, ale i z Brazílie, Hongkongu a Koreje a 17 domácích účastníků, studentů nebo začínajících profesionálů. Cembalistů je přihlášeno přes čtyřicet, řekli ČTK pořadatelé. Všechna kola soutěže jsou přístupná veřejnosti, novinkou je zařazení soutěžního finále obou letošních interpretačních oborů přímo do festivalového programu. Veřejná finálová vystoupení hráčů na varhany jsou plánována na pátek do Rudolfina, cembalisté se utkají ve finále tamtéž v sobotu. Laureáti soutěže převezmou ceny 17. května tradičně na Staroměstské radnici.

Muzikálová úprava Rusalky měla 100. reprízu

Stou reprízu měla v neděli odpoledne v pražském Divadle Milénium v Holešovicích muzikálová úprava Dvořákovy a Kvapilovy opery Rusalka. Mezi diváky byla i prezidentova manželka Dagmar Havlová a někdejší sólistka opery Národního divadla v Praze Milada Šubrtová, pro niž byla právě Rusalka jednou z nejmilejších rolí. Titulní roli si při slavnostním představení zopakovala Bára Basiková, která se v postavě vodní víly objevila téměř sedmdesátkrát. Rekordmany byli i další protagonisté jubilejní reprízy - Jiří Schoenbauer byl sedmdesátkrát vodníkem a přes 60 repríz měla za sebou Yvetta Blanarovičová jako Cizí kněžna. Prince ztvárnil Kamil Střihavka a Ježibabu Yvonne Přenosilová.

Dne matek v České republice

Zatím pomalu, ale jistě si v české společnosti razí cestu po listopadu 1989 obnovená tradice slavit druhou květnovou neděli jako Den matek. Podle průzkumu zpravodaje ČTK v pražských květinářstvích se však tento svátek neprojevuje mimořádným náporem na nákup voňavé krásy. Den matek byl poprvé jako oficiální svátek uznán ve Spojených státech amerických v roce 1914. Kořeny má ve starém Řecku v tradičních oslavách bohyně Rhey, matky bohů. V Československu byl Den matek zaveden ve 20. letech z podnětu Alice Masarykové. Po únoru 1948 ho oficiálně nahradil Mezinárodní den žen, i když v mnoha českých rodinách druhá květnová neděle neupadla v zapomnění.

Pražské podzemní dráze je již 25 let

Přesně 25 let uplynulo v neděli od doby, kdy byl zahájen provoz na trase C pražského metra mezi stanicemi Florenc a Kačerov v délce 14,2 kilometru. Trasa se stavěla od roku 1967 a 9. května 1974 se Praha stala 46 městem na světě, ve kterém začala jezdit podzemní dráha. Teprve po více než čtyřech letech - 12. srpna 1978 - byla vybudována trasa A v délce 7,4 kilometru a po ní 2. listopadu 1985 následovalo dokončení a zahájení provozu trasy B dlouhé 4,8 kilometru. Všechny trasy se dočkaly dalších prodloužení, naposled B loni 8. listopadu ze stanice Českomoravská na Černý most. Nejstarší je metro v Londýně, které jezdí již od roku 1863. Po něm následovaly podzemní dráhy roku 1868 v New Yorku a roku 1892 v Chicagu. V Budapešti bylo uvedeno do provozu v roce 1896 a v následujícím roce v Glasgow a v Bostonu. Dalších více než sedm desítek měst se ho dočkalo až ve dvacátém století.

Japonský podnikatel Masahiro Yamamoto miluje Moravu

Moravská vína, například Veltlínské zelené nebo Rulandské bílé putují v těchto dnech do Japonska. K ochutnání je tam nabídne podnikatel Masahiro Yamamoto, který v městě Kagošima postavil typickou českou vesničku. Tato vesnička v zemi vycházejícího slunce není skanzen, nýbrž podnikatelský komplex, jehož součástí je prodejna českého skla a suvenýrů, výrobna uzenin a tři restaurace, v nichž se vaří česká národní jídla. Nechybí v ní pivovar, v němž pivo vaří česká sládková Jana Hajníková. "Kyjov a jeho okolí jsem měl poznat dříve. Našel jsem zde pravou úctu k tradicím i starý lidový styl," prohlásil při nedávné návštěvě Yamamoto. Kontakty s Moravany udržuje od loňska, kdy se v Japonsku seznámil se Slováckým souborem Kyjov. Sám se chystá opět do tohoto slováckého města letos 12. srpna na folklórní festival Slovácký rok v Kyjově.

Houby rostou, tvrdí mykolog

Počasí jarním houbám nadále přeje. Končí sice období čirůvky májovky, ale vynikající závojenka podtrnka roste takřka po celém území České republiky. Podle jednatele České mykologické společnosti Miroslava Smotlachy lze dokonce najít i vyloženě letní houby. "Výjimečně rostou už i kozáci. Na hřiby si ale houbaři musí ještě počkat," řekl ČTK Smotlacha. Také mnohem častěji se nejen kolem Prahy objevuje smrž obecný, smrž pražský, smrž vysoký. Rostou také některé druhy ucháčů. Začal růst i choroš šupinatý, který se vyskytuje na stromech. Pokud je mladý, je jedlý, řekl Smotlacha.

Ze sportu:

Hokejisté České republiky odčinili ve svém druhém utkání ve čtvrtfinálové skupině F na mistrovství světa v Norsku prohru s Ruskem nedělním vítězstvím nad Slovenskem 8:2 a stále jsou ve hře o postup do semifinále. O ten budou obhájci bronzových medailí bojovat v pondělí s mistry světa Švédy.

Výsledky 26. kola první fotbalové ligy: Hradec Králové - Ostrava 0:2, Plzeň - Příbram 2:1, Karviná - Blšany 2:0, Drnovice - Teplice 0:2, Jablonec - Žižkov 0:1, Sparta Praha - Brno 4:1 a Olomouc - Liberec 3:0. Utkání Opava - Slavia Praha se hraje v pondělí.

Litevský cyklista Raimondas Rumšas z polské profesionální stáje Mroz vyhrál královskou třetí etapu 52. ročníku Závodu míru a oblékl se do žlutého trikotu vedoucího jezdce. Rumšas zvládl nejlépe náročný úsek z Luhačovic na Pustevny. Druhý skončil Michael Andersson z Dánska a třetí místo obsadil Polák Tomasz Brozyna. Z českých závodníků byl nejrychlejší René Andrle z profistáje Wüstenrot-ZVVZ, který dojel šestý se ztrátou minuty a 17 sekund na vítěze.

Po sobotním bronzu na kilometru ve druhém závodu Světového poháru kanoistů v belgickém Mechelenu vyhrál v neděli český reprezentant Martin Doktor závěrečný dvousetmetrový sprint a na trati 500 metrů obsadil druhé místo.

Vícebojaři Roman Šebrle a Tomáš Dvořák triumfovali na mezinárodním mítinku ve čtyřboji v německém Schleswigu. Šebrle v disciplínách 110 m překážek, disku, výšce a běhu na 200 metrů nashromáždil 3448 bodů a vyhrál. Mistr světa v desetiboji z Atén Dvořák byl výkonem 3382 bodů druhý.

Český vytrvalec Tomáš Rusek obsadil druhé místo v šestidenním běhu Srí Chinmoy na ostrově Ward Island v New Yorku, když uběhl 814,4 km. Vítězství vybojoval Litevec Kimas Jakelaitis výkonem 827,2 km.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Jasno až polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.