Zprávy pondělí, 13. července 1998

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Kubátová.

A nyní podrobně:

ODS údajně přišla s nápadem sesadit prezidenta z funkce

V řadách ODS se podle prezidenta Václava Havla údajně objevil nápad, že by mohl být sesazen prostřednictvím Senátu, který by ho obvinil z vlastizrady a pokusil se ho odstranit prostřednictvím Ústavního soudu. Prezident Havel to uvedl v rozhovoru pro televizi Prima v pořadu Nedělní partie. Připustil však, že tuto informaci má "z druhé ruky", a nemůže proto za ni "úplně stoprocentně" ručit. "Doslechl jsem se, že v útrobách ODS dokonce zazněl nápad, zda by Senát neměl tohoto podivně nevyzpytatelného nebezpečného prezidenta pro jistotu sesadit tím, že ho obviní z vlastizrady a předá Ústavnímu soudu", řekl Václav Havel.

Předseda ODS Václav Klaus považuje za nedůstojné, aby se vyjadřoval k nedělním slovům prezidenta Václava Havla o tom, že se v ODS údajně objevila úvaha o jeho sesazení z funkce. "To se opravdu musím jenom pousmát, jinou odpověď na to nemám," řekl Václav Klaus novinářům.

Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek označil úvahu, že by se jeho strana zabývala možností sesadit z funkce prezidenta Václava Havla, za zcela absurdní. "V medicíně se to nazývá stihomam," řekl ČTK Miroslav Macek, který je v ODS nejvýraznějším Havlovým kritikem.

Za politickou anekdotu označil předseda České strany sociálně demokratické Miloš Zeman slova Václava Havla o tom, že se v ODS údajně objevila úvaha o sesazení prezidenta z funkce. "Myslím si, že je to zajímavý názor, který má formu politické anekdoty, nikoli formu vážně míněného výroku," uvedl Miloš Zeman na dotaz novinářů. Doplnil, že při diskusích s ODS nejednali sociální demokraté o žádném obvinění z vlastizrady.

Podle Ústavy může být prezident stíhán pro velezradu před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu. Trestem pak může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt.

Další názory prezidenta Havla z nedělní televizní Partie

Václav Havel rovněž uvedl, že v poslední době pozoruje u ODS a ČSSD i u dalších politických stran jakousi nervozitu či podráždění týkající se jeho osoby. Nabyl přitom dojmu, že ho strany považují za "jakousi záhadnou nevyzpytatelnou bytost, která možná něco provede". "Jsem spojován s hrozbou nestandardních postupů," posteskl si prezident v televizním rozhovoru. Prezident tuto představu odmítl, neboť pro něj jako ústavního činitele je prvořadé postupovat v souladu s Ústavou. Nemá rovněž dojem, že by nějakým zvláštním tlakem působil na politické subjekty a vnucoval jim své představy. "Samozřejmě jako každý občan mám právo mít svůj názor na to, co by bylo asi lepší alternativou a co asi horší. Ale to neznamená, že když nastane ta horší, že se hroutím," dodal.

Prezident Václav Havel by považoval za velmi nedobrý útok na politický pluralismus, kdyby byla hranice pro vstup politických stran do sněmovny zvýšena na deset či 15 procent hlasů, protože i názorové či politické menšiny mají právo na svoji reprezentaci. V rozhovoru pro televizi Prima dodal, že je příznivcem většinového volebního systému, či volebního systému s většinovými prvky. Myslí si ale, že změna volebního systému nemá být účelová, tedy jen pro potřebu toho, kdo právě má možnost takovou změnu prosadit.

V případě, že by Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) změnila svůj název, prezident republiky Václav Havel by už neváhal s tím, aby její představitele začal zvát na pracovní jednání. "Zda a kdy s nimi budu jednat, nevím, ale jak jsem už řekl, té možnosti se do budoucna neuzavírám. Kdyby se například tato strana přejmenovala, jednal bych s ní pravděpodobně velmi brzy," prohlásil v televizi Prima prezident Havel.

Miloš Zeman a Josef Lux o atestu budoucích ministrů

Předseda ČSSD a pravděpodobně budoucí předseda vlády Miloš Zeman je přesvědčen, že prezident nemá podle Ústavy právo odmítnout některého z ministerských kandidátů, které by mu měl v následujících dnech předložit. "Naprosto chápu právo pana prezidenta mít informace o těchto záměrech..., ale pokud jde o jakési personální veto, tak se domnívám, že by to bylo v rozporu s příslušným článkem Ústavy," řekl Miloš Zeman v nedělním pořadu televize Nova 7 čili sedm dní. Prezidentovu důvěru nemají podle tisku jako případní kandidáti na funkce ministra zahraničí a ministra vnitra Jan Kavan a Václav Grulich.

Rozhodnutí prezidenta Havla konzultovat důvěryhodnost jednotlivých členů vlády podpořil předseda KDU-ČSL Josef Lux. "Já myslím, že pan prezident má nejenom právo, ale i povinnost... lustrační věci a další záležitosti prostě ověřit, protože je hlavou státu a nese odpovědnost za vládu," řekl v diskusním pořadu 7 čili sedm dní televize Nova Josef Lux. Navrhl současně kontrolní mechanismus prověřování vládních činitelů, který byl na základě zkušeností Severoatlantické aliance aplikován v Maďarsku. Daný mechanismus má podle něj zabránit vydíratelnosti politiků.

Miloš Zeman, který s praxí bezpečnostních prověrek souhlasil, doplnil, že by si nepřál, aby kterýkoli člen vlády byl vydíratelný kvůli politické korupci. "Samozřejmě právě proto tak často mluvíme o akci čisté ruce," podotkl Zeman.

Představitelé ČSSD a KDU-ČSL Miloš Zeman a Josef Lux se ve zmíněném pořadu televize Nova neshodli na potřebě a adekvátnosti změn v Ústavě. Zatímco Zeman považuje úpravu Ústavy za nezbytnou a možnost zavedení většinového volební systému připouští, Lux podporu změnám v Ústavě podmiňuje širokou parlamentní diskusí všech politických stran a ke změně volebního systému se příliš vstřícně nestaví. Miloš Zeman rovněž potvrdil, že jeho strana bude usilovat o změnu prezidentských pravomocí tak, aby se například přesně vymezily časové termíny při jmenování nové vlády, které dosud v ústavě chybějí.

Rakousko vyzývá kandidáty do EU, aby co nejdříve předložili tzv. poziční dokumenty

Rakousko chce nadále zahájit v listopadu s šesticí kandidátů první vlny politické rozhovory o vstupu do Evropské unie. Aby se to stihlo, vyzývá je k předložení pozičních dokumentů začátkem září. "Vyzýváme přidružené země, aby předložily tyto dokumenty co nejdříve. Říkají, že to bude v září, my však doufáme v začátek září," řekl ČTK rakouský diplomatický zdroj. Poziční dokumenty mají obsahovat stanoviska kandidátů ke kapitolám evropského práva, které už byly předmětem analytického srovnávání legislativy. Každá "Patnáctka" bude podle něj potřebovat několik týdnů, aby na základě těchto písemností připravila vlastní společný postoj. Podle rakouských zdrojů by měla v říjnu proběhnout dvě kola na úrovni velvyslanců a po odstranění všech drobných problémů by se mohly 10. listopadu uskutečnit "mezivládní konference" se všemi šesti kandidáty, tedy s Českou republikou, Polskem, Maďarskem, Slovinskem, Estonskem a Kyprem.

Vývoz ČR do rozvojových zemí 14,9 miliardy korun, dovoz 19,1 miliardy

Vývoz České republiky do rozvojových zemí stoupl za prvních pět měsíců meziročně o 18,6 procenta na 14,9 miliardy korun. Dovoz činil 19,1 miliardy korun, což bylo o 13,2 procenta více než v lednu až květnu loňského roku. Pasivum obchodní bilance se tak nepatrně snížilo na přibližně 4,2 miliardy korun, vyplývá z bulletinu, který ČTK poskytl Český statistický úřad.

Názor stínového ministra životního prostředí na Temelín

Nezávislý auditorský tým na prověření ekonomiky dostavby jaderné elektrárny Temelín, na jehož sestavení se dohodla vláda premiéra Josefa Tošovského, měl být podle stínového ministra životního prostředí ČSSD Miloše Kužvarta ustaven už před několika lety. Miloš Kužvart v neděli ČTK řekl, že by se vedle prověření ekonomiky projektu zaměřil i na bezpečnost a kvalitu prací na staveništi temelínské elektrárny. Dodal, že kvůli změně projektu stavby je podle něho nezbytné některé aspekty Temelína posuzovat podle zákona o vlivu na životní prostředí.

Odkup akcií HPH zahájen

Viktor Kožený zahájil v minulých dnech ohlášený odkup akcií Harvardského průmyslového holdingu (HPH) od původních drobných akcionářů z kupónové privatizace. Akcie jsou odkupovány za dříve oznámenou cenu 480 Kč za kus. ČTK o tom v neděli informoval Přemysl Čech ze společnosti Donath-Burson-Marsteller.

Patria Finance nedoporučuje nakupovat akcie České spořitelny

Analytici Patria Finance nedoporučují investorům v současné době nakupovat akcie České spořitelny (ČS), pouze je držet ve svém portfoliu. "Po té, co akcie ČS vykázaly za poslední měsíc růst ceny o 25 procent, se obávám mírné cenové korekce," řekl v neděli pro ČTK analytik Patria Finance Martin Vojta. Zdůraznil, že doporučení je pouze krátkodobé, protože akcie ČS mají určitý "růstový potenciál".

Další pacient s Legionellou v Olomouci

V olomoucké fakultní nemocnici leží od poloviny týdne pacient, v jehož těle lékaři našli bakterii Legionelly, jež pravděpodobně způsobila před třemi týdny smrt čtyř lidí, kteří po transplantaci ledvin v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zemřeli na zápal plic. Ředitel nemocnice Václav Rýznar v neděli v rozhovoru pro ČTK řekl, že pro jistotu nechal odebrat vzorky vody používané na klinikách a poslat je expertům na rozbor. Jeho výsledky mají být známy dnes.

Podle mluvčího IKEMu Jaroslava Hořejšího se v České republice zatím běžně bakterie nezjišťuje, je tedy možné, že její výskyt je vyšší, než se zatím předpokládá. Bakterie žije a rozmnožuje se ve vodě, výhodné podmínky pro množení má zejména v letních měsících. Legionella je známa od roku 1976, kdy byla odhalena jako původce epidemie respiračních onemocnění končících v některých případech úmrtím v průběhu sjezdu legionářů v hotelu Bellevue-Staford v americké Filadelfii.

Doba dovolených - příležitost pro zloděje

Zvýšený počet vloupání do dočasně opuštěných bytů zaznamenávají policisté každý rok v prázdninových měsících, kdy lidé odjíždějí na dovolenou. Právě tato trestní činnost představuje v průměru tři čtvrtiny celkově evidované kriminality. Riziko násilného vniknutí do bytu mohou zmenšit zabezpečovací systémy, řekl ČTK Pavel Kocábek z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra. Podle policejních statistik za loňský rok používá třetina zlodějů k vniknutí do bytů okno, další třetina venkovní dveře. Podle dlouhodobých policejních zkušeností vykrádají zloději byty nejčastěji mezi devátou a čtrnáctou hodinou.

Na českém trhu se objevila modrá cola

Unikátní modrou colu v klasické třetinkové skleněné lahvi podle vlastní receptury uvedla nyní na trh znojemská sodovkárna Mona. O výrobek "v barvě letošního léta" projevují obchodníci i spotřebitelé na Znojemsku, ale i na Břeclavsku, Jihlavsku, Třebíčsku, středních a jižních Čechách značný zájem. ČTK to potvrdil jednatel společnosti Alois Mareš.

Ohlédnutí za 33. MFF Karlovy Vary

Nejvyšší cenu - tradiční Křišťálový glóbus spojený s 20.000 dolary (asi 700.000 korun) - udělila mezinárodní porota snímku Srdce na dlani kanadského režiséra Charlese Binamého. Ten současně získal cenu za nejlepší režii. Zvláštní cenu dotovanou poloviční částkou převzal ruský režisér Karen Šachnazarov za kaleidoskopické vyprávění s názvem Den úplňku. Ocenění za mimořádný přínos světové kinematografii v podobě křišťálové lázeňské oplatky převzal z rukou prezidenta festivalové nadace Jiřího Bartošky americký nezávislý producent Saul Zaentz. Obdobná ocenění převzali v průběhu této mezinárodní přehlídky režisér František Vláčil a herci Rod Steiger, Lauren Bacallová a Michael Douglas. Podle rozhodnutí mezinárodní poroty byli za herecké výkony oceněni Julia Stilesová, která hrála v americkém snímku Michaela Steinberga Bestie, a polský herec Olaf Lubaszenko za jednu z hlavních rolí v Michálkově koprodukci Je třeba zabít Sekala. Nejlepšími dokumenty festivalu se ex eaquo staly v konkurenci 11 dalších snímky Sladké století režisérky Heleny Třeštíkové a Okamžik dopadu režisérky Julie Loktevové z USA. Zvláštní uznání udělila dokumentární porota portrétu Hlasy ruského režiséra Andreje Osipova a francouzsko-rakouskému snímku Deník z Kisangani režiséra Huberta Saupera.

Finance a nedostatek místa jsou podle prezidenta festivalové nadace Jiřího Bartošky největší bolestí MFF v Karlových Varech. Zatímco 90 procent letošních nákladů ve výši téměř 73 miliónů korun hradili sponzoři a pouze na zbytku se podílel stát, považuje Bartoška za nutné, aby v budoucnu tvořily státní peníze a vklad hostitelského města alespoň třetinu rozpočtu.

Podle tiskového střediska se na festivalu během devíti dnů akreditovalo 7173 lidí. Konalo se 465 projekcí zhruba 250 filmů, které navštívilo na 120.000 diváků. I vzdor tomuto rekordnímu množství se neopakovala situace z loňska, kdy se zhroutil počítačový systém, což tehdy postihlo distribuci vstupenek.

Režiséru Jiřímu Menzelovi při čtvrtečním konfliktu s producentem Jiřím Sirotkem neujely nervy a nebyl to zkrat. Řekl to v neděli ČTK, když komentoval některé novinové články o tom, jak producenta na MFF v Karlových Varech prutem vypráskal z kina. Uvedl, že nemá rád násilí a nikdy se nepere. Když však na jednání, mírně řečeno neetické, chybí paragrafy, musí podle něj nastoupit, alespoň symbolicky, rákoska. Podle policie byl režisér Menzel už obviněn za svůj čin z výtržnictví. Těsně po činu Jiří Menzel uvedl, že to udělal rád a dodal, že Sirotek Hrabalovi za filmová práva na "Jak jsem obsluhoval anglického krále" zaplatil 50.000 korun, zatímco Nově je za jeho zády prodal za 4,5 miliónu. Producenta chce žalovat.

Po poradě s advokátem hodlá producent Jiří Sirotek, kterého ve čtvrtek na MFF v Karlových Varech kvůli neshodám ohledně filmové adaptace Hrabalova "Anglického krále" prutem vypráskal Jiří Menzel z kina, vyžadovat veřejnou omluvu. Řekl to v neděli ČTK. Uvedl, že je v pracovní neschopnosti s diagnózou otřes mozku, na kontrolu k lékaři má jít v pátek. Zatímco Menzel uvedl, že Hrabal dostal za autorská práva 50.000 korun, podle Sirotka to ve skutečnosti bylo 370.000 a dalších 100.000 korun za spolupráci na scénáři. "Menzel měl za scénář obdržet milión korun, z čehož dostal podle smlouvy zálohu 600.000 s tím, že zbytek dostane, až by se projekt realizoval," řekl Sirotek. Opravil i částku, za kterou práva na 'Anglického krále' prodal Nově. "Nebylo to 4,5 miliónu, ale čtyři milióny korun," uvedl.

Kresby izraelské malířky Anny Tichov v Boskovicích

Výstavu kreseb izraelské malířky Anny Ticho zahájili v neděli pracovníci Galerie Otakara Kubína v Boskovicích /okres Blansko/ za přítomnosti izraelského velvyslance Raphaela Gvira a 27 členů rodiny Ticho z celého světa. Majitel galerie Josef Bařinka ČTK řekl, že výběr kreseb světově uznávané krajinářky zapůjčilo pro prezentaci v České republice Izraelské muzeum v Jeruzalémě. V pražském Faustově domě mohli příznivci výtvarného umění vidět kresby izraelské malířky v červnu, nyní mají stejnou možnost do 2. srpna v Boskovicích. Poté, až do 30. srpna budou kresby vystaveny v prostorách Měnínské brány v Brně.

Dvořákova Stabat mater uvedena s úspěchem v Ottavě

Na letošním Festivalu Kanada v Ottavě zazněla v sobotu večer kantáta Stabat mater Antonína Dvořáka. Kantátu, která se na severoamerickém kontinentu nehraje příliš často, provedl s Orchestrem Národního střediska umění (NAC), Ottawskou chorálovou společností a významnými sólisty, především Kanaďany tenorem Richardem Margisonem a sopranistkou Donnou Brownovou, český dirigent Jiří Bělohlávek. Ottawské obecenstvo hudební vzácnost vřele ocenilo.

Zlaté hory oslavovaly kulatá výročí

Tři kulatá výročí se o víkendu sešla lidem ze Zlatých hor na Jesenicku. Připomněli si 300 let od založení první pošty ve Slezsku, 100 let rozhledny na nedaleké Biskupské kopě a 120 let od ustavení místního sboru hasičů. Zdejší Tradiční Zlaté dny se ale letos musely obejít bez soutěže v rýžování zlata, protože jim časově konkurovalo mistrovství Evropy na Slovensku.

Ze sportu:

Třetí turnajový titul v řadě si na antuce pražské Štvanice připsala na své konto česká tenistka Jana Novotná. Po triumfech na trávě v Eastbourne a především ve Wimbledonu vyhrála devětadvacetiletá brněnká rodačka i sedmý ročník Škoda Czech Open. Ve finále Novotná porazila Sandrine Testudovou hladce 6:3, 6:0, což je její už šestnácté vítězství za sebou. Tím Novotná vyrovnala svůj rekord z roku 1994.

Čtyřhru na sedmém ročníku tenisového turnaje Škoda Czech Open vyhrál italsko-slovenský pár Silvia Farinaová, Karina Habšudová. Druhá nasazená dvojice porazila české hráčky Květoslavu Hrdličkovou a Michaelu Paštikovou po třísetovém boji 2:6, 6:1, 6:1.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes polojasno až oblačno, k večeru přibývání oblačnosti, místy přeháňky. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.