Zprávy pondělí, 14. září 1998

Vážení, posluchači u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Vláda schválila rozpočet se schodkem 26,8 miliardy korun

Státní rozpočet na příští rok by měl být podle nedělního rozhodnutí sociálnědemokratické vlády deficitní se schodkem ve výši 26,8 miliardy korun, výše příjmů rozpočtu byla stanovena na 580,9 miliardy korun. Premiér Miloš Zeman na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že vyšší schodek rozpočtu než původně očekávaných zhruba 20 miliard korun je dán krizovým stavem české ekonomiky, který vyžaduje výrazně prorůstovou hospodářskou politiku vlády. Rozpočtové výdaje jsou podle premiéra koncipovány tak, "aby zvrátily trend k ekonomické katastrofě". Kromě dvou ministrů, kteří se hlasování zdrželi, hlasovali podle Zemana ostatní členové kabinetu pro návrh zákona o rozpočtu.

Místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková neočekává, že by vnitrostranické spory kolem rozpočtu pokračovaly i v Poslanecké sněmovně. Domnívá se, že při jeho schvalování všichni sociálně-demokratičtí poslanci pochopí vzniklou situaci. Petra Buzková to řekla v neděli novinářům v souvislosti se schvalováním rozpočtu na rok 1997, kdy tehdejší sociálnědemokratičtí poslanci Jozef Wagner a Tomáš Teplík hlasovali o státním rozpočtu v rozporu se svým poslaneckým klubem. Teplík poté přestoupil do ODS a Wagner byl vyloučen z ČSSD.

Zástupci politických stran ke zveřejnění rozpočtu

Poslanec za Unii svobody a bývalý ministr financí Ivan Pilip označil vládou navržený rozpočet se schodkem 26,8 miliard korun za krok nesprávným směrem, který Unie svobody v Poslanecké sněmovně nepodpoří. Pilip to uvedl v neděli pro ČTK s tím, že současný stav ekonomiky nelze nazvat krizí. I kdyby se tak nazvat dal, řekl exministr, není deficit vždy tím nejsprávnějším řešením, protože leckdy může situaci spíše zhoršit, zvláště za situace, kdy se objevují známky ozdravování ekonomiky.

Také místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Ivan Langer nepovažuje za šťastné rozhodnutí sociálnědemokratické vlády o rozpočtu na příští rok. Připustil, že sociální demokracie trochu počítá s tím, že návrh rozpočtu s takovým schodkem nebude mít reálnou šanci "projít" Poslaneckou sněmovnou a že dolní parlamentní komora předlohu pozmění. Podle Langra umožní tento postup hrát sociální demokracii roli politické strany, která bude tvrdit, že chtěla dát peníze tak, jak slibovala, avšak parlament jí v tom zabránil. "Nemyslím, že by (sociální demokraté) počítali s tím, že rozpočet v takové podobě projde," zopakoval místopředseda ODS.

Lidovecký poslanec Miroslav Kalousek pokládá za více než nepravděpodobné, že by KDU-ČSL podpořila návrh takového státního rozpočtu na příští rok, jaký schválila vláda premiéra Miloše Zemana. Uvedl to v rozhovoru pro ČTK s tím, že výši deficitu označil za "velmi vysoké číslo". Pokládá ho za velmi špatnou zprávu pro českou ekonomiku, investory a podnikatele. Jak připomněl, lidovci nedávno vyzvali vládu, aby se pokusila sestavit vyrovnaný rozpočet, protože současná situace vyžaduje pokračování v úsporné finanční politice. Poslanec rovněž soudí, že navržená výše deficitu není reakcí na stav ekonomiky, ale odráží skutečnost, že sociální demokracie řešila situaci, do níž se dostala. Podle něj se jedná v této souvislosti o past mezi sliby ČSSD a ekonomickou realitou země.

Schodek ve výši 26,8 miliardy korun, s nímž počítá návrh zákona o státním rozpočtu, není pro komunisty sám o sobě důvodem, proč by pro něj neměli v Poslanecké sněmovně hlasovat. ČTK to v neděli řekl poslanec a místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miloslav Ransdorf. "My jsme opakovaně říkali, že jsme připraveni akceptovat schodek státního rozpočtu až do výše tří procent hrubého domácího produktu a že pro nás klíčovou otázkou není samotná výše, ale struktura tohoto deficitu. Důležité je, na jaké účely přijdou tyto prostředky," zdůraznil místopředseda.

Reakce ekonomů na státní rozpočet pro příští rok

Ekonomy podle prvních reakcí navrhovaný téměř 27 miliardový schodek příliš netěší. Obavy související s plánovaným vstupem České republiky do Evropské unie vyslovil např. ekonom Raiffeisen Bank Martin Kupka. Ten upozornil hlavně na to, že plánovaný schodek rozpočtu by představoval asi 1.5 procenta hrubého domácího produktu, což by znamenalo nebezpečné přibližování maastrichtskému kritériu.

NKÚ neshledal na plnění čtvrtletního rozpočtu vážnější nedostatky

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) neshledal na plnění státního rozpočtu za první čtvrtletí tohoto roku vážnější nedostatky. Ze zprávy, kterou Poslanecké sněmovně předložil prezident NKÚ Lubomír Voleník, přitom vyplývá, že v posledních letech dochází v prvním čtvrtletí k poklesu čerpání rozpočtových financí. Z předloženého materiálu, kterým by se sněmovna měla zabývat na svém říjnovém zasedání vyplývá, že nejvyšší nárůst čerpaných výdajů proti roku 1997 vykazuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Problém jiného druhu má pak ministerstvo pro místní rozvoj, které bude muset naopak prakticky celý svůj letošní rozpočet čerpat v průběhu devíti měsíců, což bude podle NKÚ klást zvýšené nároky na dodržování hospodárnosti a účelovosti výdajů.

Návštěva Václava Havla v USA bude ve stínu Clintonových problémů

Zatížen problémy, které mu přerostly přes hlavu a které se možná částečně vymkly z rukou i americkým politikům, bude přijímat prezident Bill Clinton ve Washingtonu českého partnera prezidenta Václava Havla. Ten vykoná ve dnech 15. až 19. září státní návštěvu v USA. Ačkoliv česká strana klade velký důraz na historický moment přítomnosti prezidenta Václava Havla v době 80. výročí vzniku samostatného Československa právě na půdě USA, které sehrály klíčovou roli pro uznání práva Čechů a Slováků na sebeurčení, americká veřejnost zřejmě tuto skutečnost vnímat příliš nebude. Ceremoniál slavnostního středečního přijetí Havla před Bílým domem poslouží Clintonovi hlavně k předvedení toho, že plní své úkoly. Rád by přesvědčil Američany, že je to pro ně důležitější a významnější, než jeho intimní poměr se stážistkou Monikou Lewinskou.

Václav Havel také využije nadcházející státní návštěvy ve Spojených státech, aby osobně odevzdal státní vyznamenání Američanům a Čechoameričanům, kteří významnou měrou prospěli České republice či dříve Československu. Prezident předá řád Bílého lva bývalému předsedovi sboru náčelníků štábů generálu Johnu Shalikashvilimu. Řád T.G. Masaryka obdrží bývalá velvyslankyně USA při OSN Jeane Kirkpatricková, bývalý poradce prezidenta USA pro otázky národní bezpečnosti Zbigniew Brzezinki, bývalý ministr zahraničí a člen společnosti Američtí přátelé ČR Henry Kissinger, dále básník, překladatel a historik Jiří Kovtun a aktivista krajanského života a předseda Národního svazu českých katolíků Václav Hyvnar z Clevelandu. Medaile Za zásluhy pak obdrží patolog a vědec z chicagské univerzity profesor Zdeněk Hruban, který léta v Chicagu pečuje o vzácný Archív Čechů a Slováků v zahraničí (ACASA), u jehož zrodu v roce 1971 stál. In memoriam bylo ocenění uděleno Jaroslavu Němcovi, spoluzakladateli exilové nepolitické Společnosti pro vědu a uměn. Cenu převezme i bývalý velvyslanec USA v Československu Julian Niemczyk, který morálně podporoval český disent a v USA vždy hájil české zájmy.

Podle Miloše Zemana ODA kritizuje vládu z obavy z akce "čisté ruce"

Kritika vládní politiky Občanskou demokratickou aliancí je podle premiéra Miloše Zemana motivována obavou z akce "čisté ruce". Vyplynulo to z premiérovy reakce na sobotní výzvu předsedy ODA Daniela Kroupy ke svržení Zemanova kabinetu pro jeho nekompetentní kroky v ekonomice a zahraniční politice. "Já si myslím, že ODA je nesmírně významná politická strana s rostoucí dynamikou úspěchu. Její názory proto musíme brát vážně," poznamenal ironicky Zeman. "Kromě toho je to strana, která se výrazně zasloužila o ekonomický rozkvět této republiky zejména v oblasti privatizace. Je to strana morálně naprosto čistá bez jakýchkoli podezření z privatizačních podvodů a korupce, takže její kritika současné vlády zajisté není motivována obavou z akce čisté ruce," dodal český premiér v podobném duchu.

ČSSD čeká na dokončení ústavní stížnosti v kauze Lidový dům

Vývojem sporu o vlastnictví svého sídla - Lidového domu - se předsednictvo České strany sociálně demokratické na sobotním zasedání nezabývalo. Počká si totiž na vypracování ústavní stížnosti v této věci. Oznámil to místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Ten také připomněl, že případem se už zabývalo čtvrteční politické grémium strany a svým právníkům dalo za úkol ústavní stížnost vypracovat. Nejvyšší soud nedávno rozhodl, že sociální demokracie na Lidový dům nemá žádný nárok.

Premiér Zeman k žádosti USA o vysílání rádia RFE/RL do Iráku

Žádost vlády Spojených států o vyslovení souhlasu s vysíláním Rádia Svobodná Evropa/Rádio Svoboda do Iráku bude vládní kabinet projednávat obvyklým způsobem na řádném zasedání. Uvedl to premiér Miloš Zeman, termín zasedání však neupřesnil. Americká vláda o souhlas oficiálně požádala v pátek.

Petra Buzková o postoji ČSSD vůči církevním restitucím

Místopředsedkyně ČSSD a Poslanecké sněmovny Petra Buzková, která před dvěma lety iniciovala parlamentní usnesení o zastavení restitucí katolické církvi, nemá žádné informace o tom, že by její strana chtěla ustoupit od svého dosud nekompromisního postoje proti restituci církevního majetku. "Nevím o tom, že by sociální demokracie od tohoto stanoviska ustupovala," řekla v neděli Buzková na dotaz ČTK. Sobotní Lidové noviny s odvoláním na dobře informovaný zdroj z Lidového domu uvedly, že sociálnědemokratická vláda vážně uvažuje o tom, že by se začala znovu zabývat restitucemi církevního majetku. Důvodem by měly být výhody, které by ČR v případě navrácení majetku církvím mohly plynout z Evropské unie.

Ministr Kavan očekává, že nová ruská vláda vyvede zemi z krize

Ministr zahraničí Jan Kavan vyslovil v sobotu naději, že nová moskevská vláda pod vedením Jevgenije Primakova vyvede Rusko z politické krize. Uvítal všechny kroky, které povedou k větší stabilitě této velmoci. Dodal, že nestabilní Rusko je problémem nejen pro jeho občany, ale i pro sousední země a pro Evropu.

Fond dopravy v příštím roce vybere deset miliard

Ministerstvo dopravy a spojů chce od 1. května příštího roku zřídit Fond dopravy. Ten by měl do konce roku 99 nashromáždit zhruba deset milionů korun. V pořadu Nedělní partie televize Prima to uvedl náměstek ministra dopravy Jaroslav Vrána. Podle něj už příslušný návrh na vznik fondu předložil resort dopravy ministerstvu financí. Fond by měl sloužit jako mimorozpočtový zdroj prostředků pro investice do dopravní infrastruktury. Peníze pak získá z části spotřební daně z pohonných hmot, prodeje dálničních známek a poplatků za provoz vozidel nad 12 tun.

Ve stejném televizním pořadu náměstek ministra dopravy Jaroslav Vrána uvedl, že Státní organizace České dráhy, ve které pracuje 94.000 lidí, zaměstnává zhruba 15.000 pracovníků navíc. Podle Vrány je na drahách přiměřený počet provozních zaměstnanců. "Na středních článcích řízení je po restrukturalizačních opatřeních minulé vlády počet pracovníků nadbytečný," dodal. Podle představ bývalého vedení Českých drah byl optimální stav zaměstnanců okolo 60.000. Podnik měl k tomuto číslu dospět v roce 2005.

Senátor Benda kritizoval politiku Hradu

Podle senátora ODS Václava Bendy útočí Hrad proti parlamentní demokracii tím, že má snahu budovat společnost jinak než na principu politických stran. Tato kritika politiky Hradu ale neznamená, zdůraznil Benda v nedělním pořadu České televize V pravé poledne, požadavek na odstoupení prezidenta Václava Havla. Účastníci debaty, předseda Senátu Petr Pithart, poslanec za Unii svobody Vladimír Mlynář a politolog Bohuslav Doležal jednoznačně odmítli Bendovy náznaky, že Hrad vede zákulisní spikleneckou politiku.

Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček ve stejném pořadu tvrzení senátora Bendy odmítl. Zdůraznil, že takový výklad dějin vede k jejich falšování. Prezident podle Špačka přijal Bendův výklad loňského pádu Klausovy vlády a ustavení kabinetu Josefa Tošovského, v němž vyjádření o Havlově zákulisní politice zaznělo, částečně s úsměvem a částečně s obavami. "Bohužel se dostáváme k tomu, že se tady začíná falšovat historie, a to dokonce krátká historie, na kterou se ještě všichni pamatujeme," řekl prezidentův mluvčí. Ten dále v telefonickém vstupu do pořadu vysvětlil, že prezident není proti politickým stranám, nýbrž proti jejich nadměrnému vlivu, proti prorůstání do státu a proti klientskému systému.

Bývalý šéf poslanců ODA se stal předsedou Strany konzervativní smlouvy.

Ivan Mašek se stal předsedou Strany konzervativní smlouvy. Pro bývalého šéfa poslanců ODA se o víkendu v Hradci Králové vyslovilo 37 ze 45 přítomných delegátů konventu. Vedle volby vedení strany účastníci konventu schválili i stanovy a programový dokument. Podle Maška chce jeho strana zastávat jasné pravicové názory. Zároveň prý předvede lidem, že lze plnit dané sliby.

Výkonnost naší ekonomiky dál klesla

Podle odhadu statistického úřadu, hrubý domácí produkt za druhé čtvrtletí klesl meziročně o 2,4 procenta. Za první pololetí letošního roku činí meziroční pokles HDP 1,7 procenta.

Čeští biskupové byli přijati papežem

Papež Jan Pavel druhý přijal české biskupy, kteří v Římě zahájili oficiální návštěvu "ad limina apostolorum". Zajímal se o život církve v českých zemích a o současný stav vztahů mezi ní a státem. Naši biskupové rovněž navštívili Papežskou radu pro jednotu křesťanů. Hovořili o připravované omluvě katolické církve za zlo spáchané při křižáckých válkách. Představitelé České biskupské konference vyjádřili přitom přání, aby do omluvy byly výslovně zahrnuty protihusitské křižácké výpravy na naše území v 15. století.

Dny evropského dědictví provázel velký zájem občanů

Velký zájem občanů provázel o víkendu Dny evropského dědictví v naší republice. V jejich rámci mohli návštěvníci na mnoha místech zavítat i tam, kam se obvykle nedostanou. Bez omezení byly například přístupné v Praze některé části Starého královského paláce na pražském Hradě, kostel sv. Šimona a Judy na Starém Městě či bývalý kostel sv. Jana Stětí z období vrcholného středověku na Vyšehradě.

Nebývalý počet - 850 návštěvníků - přilákaly do Polabského muzea v Poděbradech mince a šperky ze dvou zlatých muzejních pokladů. Vůbec první cestu k unikátním sbírkovým exponátům, které byly po desetiletí ukryty v bezpečnostních sejfech, otevřely právě letošní Dny evropského dědictví. První zlatý poklad, tzv. chotěšický, obsahuje pravěké svitky ryzího zlata, které byly objeveny náhodou při stavbě silnice v roce 1912 nedaleko Chotěšic na Nymbursku. Druhý, tzv. poděbradský (slavníkovský) poklad, který byl nalezen v roce 1936 při orání obecních luk, je dosud nepřekonaným nálezem svého druhu. Malá nádoba obsahovala přes 1400 stříbrných mincí, především slavníkovských a přemyslovských denárů z 10. století.

V Lánech otevřeli Tomáši Garrigue Masarykovi výstavní síň

Výstavní síň prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka byla slavnostně otevřena v neděli v hotelu Clasic v Lánech na Rakovnicku. Expozici připravila Nadace pro zřízení a provozování Muzea T.G. Masaryka v Lánech a Okresní muzeum v Rakovníku. Síň bude otevřena v předvečer 61. výročí Masarykova úmrtí.

Na Karvinsku má do roku 2004 vzniknout archeopark

Nejpozději do roku 2004 by měl na hradisku Chotěbuzi-Podoboře v okrese Karviná vzniknout archeopark, který by měl zpřístupnit veřejnosti výsledky více než dvacetiletého archeologického výzkumu v této lokalitě. ČTK to řekl vedoucí zdejšího výzkumu a ředitel Archeologického ústavu Akademie věd ČR v Brně Pavel Kouřil s tím, že by rozsahem provedení a vytvořením na hradisku byl tento archeopark jedním z prvních v republice.

Samička nosorožce bílého oslavila první narozeniny ovocným dortem

Velký zeleninový a ovocný dort plný cuket, banánů, ananasu, zelí, pórku a dalších dobrot dostaly v neděli od pracovníků východočeské zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem dvě oslavenkyně - matka a dcera nosorožce indického. Zatímco malá samička Nova slavila své první narozeniny, její matce Numě bylo přesně 19 let. Zahrada ve Dvoře Králové je světovým unikátem v chovu nosorožců. V jejích výbězích je více než dvacet kusů několika druhů nosorožců a má například největší chovnou skupinu nosorožců dvourohých na světě. Loni se zde narodila tři mláďata a další letos v lednu. U nosorožců černých odchovali ve Dvoře Králové již pět generací.

Sport

Česká vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová se stala vítězkou letošního ročníku Světového poháru ve Španělsku. Z našich mužů dosáhli obsadili druhé místo deblkanoisté Marek Jiras a Tomáš Máder.

Česko-švýcarský tenisový pár Jana Novotná - Martina Hingisová vyhrál US Open, když ve finále zdolal hladce Američanku Davenportovou a Bělorusku Zverevovou dvakrát 6:3.

V neděli pokračovalo páté kolo naší nejvyšší fotbalové soutěže s těmito výsledky: Dukla Příbram - Baník Ostrava 1:0 Petra Drnovice - Viktorie Plzeň 1:0 Opava - Hradec Králové 3:1 Teplice - Žižkov 2:0

Kompletní třetí kolo měla na programu hokejová Staropramen extraliga. Sparta zdolala Litvínov 7:4, České Budějovice Kladno vysoko 8:1, Plzeň porazila Třinec 4:1, Vítkovice prohrály s Pardubicemi 1:2, Opava se Zlínem také 1:2, Vsetín přehrál Karlovy Vary 8:2 a Slavia Jihlavu 7:0.

Výsledky zahajovacího kola první hokejové ligy: Beroun-Havířov 2:0, Jindřichův Hradec-Kometa Brno 8:1, Znojmo-Rosice 2:5, Havlíčkův Brod-Kralupy 2:3, Kadaň-Olomouc 3:3, Písek-Chomutov také 3:3 a Třebíč-Liberec 4:4.

Čeští plochodrážní jezdci obsadili ve finalové skupině světového šampionátu družstev v Dánsku šesté místo. Zlaté medaile vybojovali Američané.

Předpověď počasí

Dnes je na území České republiky převážně polojasno až oblačno, nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.