Zprávy pondělí, 15. června 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petžílková. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Prezident Havel vystoupil v rozhovoru pro Českou televizi

Prezident republiky Václav Havel je přesvědčen, že v nadcházejících volbách nejde o souboj levice s pravicí. Jak řekl v sobotním rozhovoru pro Českou televizi, návrat ke komunismu nehrozí, ani když vyhraje opozice. Podle něj se bude rozhodovat o politickém stylu a kultuře, která je vlastní buď civilizované evropské demokracii nebo banánové republice. Prezident Havel proto vyzval občany, aby nerezignovali, využili svého volebního práva a zúčastnili se voleb.

Sám sebe odmítl prezident zařadit na levou nebo na pravou stranu politického spektra, je mu jedno, zda ho jednou někdo označí za levičáka, jindy za pravičáka. V rozhovoru řekl, že ho zajímají věcná témata - co je asi pravda, co je účelnější, co dává smysl, co míří dopředu za horizont příštích voleb, co pomůže potomkům - a ne, co říká levice a co říká pravice.

Ve stejném rozhovoru prezident potvrdil své stanovisko, že nemusí novou vládu nutně sestavovat předseda strany s nejvyšším počtem obdržených hlasů. K politickým jednáním o nové koalici, o budoucí vládě, o jejím personálním složení a o koaliční smlouvě hodlá Václav Havel vyzvat po volbách politika, který se bude těšit nejširšímu konsensu. Není to podle něj v rozporu s ústavou.

Václav Havel dále vysoce ocenil vládu Josefa Tošovského. Podle něj vzala na sebe věci, které předchozí Klausova vláda nebyla schopna za dva roky vyřešit a současně nabídla projekt hospodářské politiky na budoucí léta. Tento strategický dokument považuje prezident za první komplexní a neideologický materiál svého druhu od tzv. scénáře ekonomické reformy z podzimu 1990. Současně se Václavu Havlovi nelíbí kritika Tošovského vlády, že je úřednická a to zvlášt od politiků, kteří způsobili, že "tady žádná politická vláda být nemohla".

V rozhovoru prezident také zopakoval svůj nedávný výrok, že profesor Tomáš Halík by se mu jako prezident líbil. Václav Havel nicméně soudí, že nezávislý intelektuál a člověk s politickým názorem je v současné době v České republice nezvolitelný. Ve vysoké české politice působí podle prezidenta málo žen a je to škoda. V této souvislosti řekl, že by jeho nástupcem mohla i být žena. "Mého nástupce budou srovnávat se mnou a pro nástupce by bylo jednodušší, kdyby byl jiného pohlaví," poznamenal prezident.

Prezident Václav Havel si neumí představit, že by abdikoval z politických důvodů. Jediné, co by přicházelo v úvahu, by podle něj snad byl důvod zdravotní. V rozhovoru prezident dále řekl, že k demokracii patří střídání vlád a že nevidí důvod k abdikaci například v tom, že by se mu jako prezidentovi spolupracovalo s někým, kdo vzejde z voleb, lépe a s jiným hůře.

Tajná zpráva Bezpečnostní informační služby o takzvané bamberské aféře české sociální demokracie ukazuje podle prezidenta Václava Havla na existenci bývalých pracovníků někdejší rozvědky, spolupracovníků Státní bezpečnosti. Ti mají, jak řekl, v úmyslu či v popisu práce destabilizovat situaci v České republice. "Zpráva BIS obsahuje bezpočet indicií, ale málo jasných důkazů," řekl prezident Havel s tím, že proto tajnou službu požádal, aby pátrala dál.

Podle prezidenta Havla nedovedly Unie svobody, KDU-ČSL a ODA veřejnosti "dost jasně" říci, proč se před půl rokem rozešly s ODS a jejím předsedou a bývalým premiérem Václavem Klausem. Pravé a hlavní důvody rozchodu koalice nebyly nikdy jasně artikulovány a jen tu a tam je někdo naznačí. Mluvilo se například o sponzorech, to však byly důvody vedlejší, řekl v rozhovoru prezident.

Předsedové KDU-ČSL a US k rozchodu s ODS

Výtku prezidenta Václava Havla, že jeho strana nedovedla veřejnosti dost jasně říci, proč se před půl rokem rozešla s Občanskou demokratickou stranou, odmítl předseda Křesťnaské a demokratické unie - Československé strany lidové Josef Lux. "My jsme důvody řekli jasně. Byla to neochota ODS korigovat chyby, které se staly, neochota napravit nedostatky v ekonomické reformě. Byla to také neochota ODS změnit politický styl, který místo aby hledal, co lidi spojuje, tak hledal, co lidi rozděluje," řekl Josef Lux na mítinku KDU-ČSL v Olomouci.

Také předseda Unie svobody Jan Ruml je přesvědčen, že důvody vzniku jeho strany byly několikrát jasně vysvětleny, a kdo chtěl, je pochopil. Navíc pokládá za neužitečné opakovaně se vracet k minulosti v době, kdy je třeba se dívat spíše do budoucnosti. ČTK to řekl v neděli tiskový tajemník Rumla Patrik Nacher, který tímto tlumočil reakci předsedy US.

KSČM, SPR-RSČ, KDU-ČSL nesouhlasí s plánem prezidenta na postup po volbách

Komunisté a republikáni nesouhlasí s představami prezidenta Václava Havla o jeho postupu při sestavování vlády po volbách, s jeho výkladem ústavy a s tím, že by jednáními o vládě a koalici nemusel nutně být pověřen předseda vítězné strany. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček a šéf SPR-RSČ Miroslav Sládek se domnívají, že povolební jednání by měl vést a sestavením vlády by měl být pověřen předseda vítězné politické strany bez ohledu na to, kdo to je. Oba předsedové to uvedli v nedělní debatě v České televizi.

Také předseda KDU-ČSL Josef Lux míní, že prezident Václav Havel by měl povolebním vyjednáváním o nové koalici a budoucí vládě pověřit šéfa strany, která z volebního klání vyjde jako vítěz. "Je důležité, aby pan prezident pověřil jednáním vítěze voleb. Toho, kdo je vyhraje. To je obvyklé," řekl v neděli na předvolebním mítinku Josef Lux.

Tomáš Halík neaspiruje na roli prezidenta

Teolog a sociolog Tomáš Halík podle svých slov neaspiruje na roli "korunního prince" prezidenta Václava Havla. Sdělil to v neděli Českému rozhlasu v souvislosti s nynějšími úvahami o tom, zda by mohl a chtěl být Havlovým nástupcem. Své současné poslání vidí Tomáš Halík spíše v rovině duchovně intelektuální a chce si zachovat nezávislost. "Myslím, že dnes je spíše potřebná diskuse o roli a potřebných kvalitách nástupce Václava Havla, než o konkrétních jménech," uvedl Halík. Dodal, že je prezidentu Havlovi vděčný, že v televizním rozhovoru "poněkud zklidnil" kalkulace médií ohledně jeho osoby.

Předvolební duel předsedů ČSSD a ODS se nesl v klidné atmosféře

V poměrně klidné atmosféře se nesl poslední předvolební televizní duel největších volebních rivalů předsedy ODS Václava Klause a šéfa ČSSD Miloše Zemana v nedělním pořadu TV Nova 7 čili Sedm dní. Oba se snažili využít čas spíše k důsledné obhajobě programů svých stran. Hlavními tématy diskuse byly úvahy o možném řešení situace v České republice po předčasných parlamentních volbách a pravděpodobnosti případných variant povolebních koalic, ale též hodnocení dosavadního ekonomického vývoje země.

Václav Klaus v pořadu ilustroval svůj nesouhlas s myšlenkami ČSSD poukazem na to, že si prožil "dost krušnou chvíli" už jen při pouhém pročítání volebního programu sociálních demokratů. "Musím říci, že jsem trpěl. Opravdu. Fyzicky i duševně jsem trpěl," shrnul předseda ODS své dojmy z četby. Miloš Zeman oplátkou připomněl bývalému premiérovi ekonomické problémy, do kterých se země dostala, ale i předvolební slib ODS z roku 1996 o dvojnásobných platech v roce 2000.

Ve stejném pořadu odmítl Václav Klaus hodnotit práci vlády premiéra Josefa Tošovského a výroky prezidenta Václava Havla v sobotním rozhovoru pro Českou televizi, který Tošovského kabinet velmi ocenil. Naopak Miloš Zeman vyzdvihl přístup prezidenta, který se podle něj "nenechal jakýmkoli způsobem vtáhnout do volební kampaně". "Ten projev byl velice důstojný a skutečně prezidentský," dodal Miloš Zeman.

Zeman označil Klausovo obvinění ze zásahu vajíčkem za faul

Předseda ČSSD Miloš Zeman považuje obvinění z toho, že přímo nebo nepřímo způsobil čtvrteční napadení předsedy ODS Václava Klause vajíčkem při jeho pražském mítinku, za "jeden z faulů a možná i projev lehce hysterické reakce". Miloš Zeman to řekl v neděli na dotaz ČTK v Ostravě. "Kdybych já byl zasažen vajíčkem, byl bych také trochu nervózní, ale mohu vás ujistit, že v té době jsem byl v Opavě, a z Opavy do Modřan vajíčko nedohodíš," dodal Miloš Zeman s úsměvem.

Generální tajemník NATO se vyjádřil ke vstupu ČR do NATO

Na cestě k rozšíření Severoatlantické aliance už nejsou žádné překážky. Prohlásil to ve Varšavě generální tajemník NATO Javier Solana. Za nejlepší termín oficiálního přijatí České republiky, Polska, a Maďarska označil den 50. výročí založení organizace v květnu příštího roku. Jak dále uvedl, ratifikační proces úspěšně postupuje a přistoupení tří nových států zřejmě schválí všechny země NATO do konce letošního roku. Noví členové NATO nesmějí být podle Solany pouze konzumenty bezpečnosti, ale současně se musejí podílet na její tvorbě v rámci svých finančních a logistických možností.

Armáda hodlá řešit problém nedostatku bytů pro vojáky z povolání

Armáda chce do tří let vyřešit problém akutního nedostatku bytů pro vojáky z povolání. Oznámil to náčelník generálního štábu Jiří Šedivý s tím, že ministr obrany Michal Lobkowicz už vydal předběžný pokyn vyčlenit na tento účel pro příští rok téměř půl miliardy korun. Za ně by měla armáda nakoupit či vystavět prvních 5OO bytů. Nyní chybí armádě okolo 15OO bytů.

Podle Stoibra má Bavorsko "zásadní zájem" na dobrých vztazích s ČR

Předseda zemské vlády spolkové země Bavorsko Edmund Stoiber (CSU) v neděli nasadil zase přátelštější tón vůči České republice, napsala agentura DPA. Těsné a přátelské vztahy se sousedem na východě jsou v "elementárním zájmu Bavorska", řekl totiž Stoiber při nedělním vystoupení na německo-českém pohraničním přechodu Furth im Wald. Ještě při nedávném svatodušním sudetoněmeckém srazu v Norimberku se přitom Stoiber jasně vyslovil proti bezvýhradnému přijetí ČR do Evropské unie. V této souvislosti rovněž znovu kritizoval, že vyhnání a vyvlastnění sudetských Němců bylo legalizováno českými zákony.

Z Kanady se vrátilo jedenáct Romů zpět do České republiky

Jedenáct Romů se vrátilo po několikaměsíčním pobytu v Kanadě zpět do naší republiky. Všichni oslovení krátce po příletu z Toronta řekli, že se vracejí dobrovolně, a to z rodinných důvodů. Romský exodus způsobil, že Kanada loni v říjnu znovu zavedla pro české občany vízovou povinnost. Letos už ale kanadské úřady zaznamenaly jen něco ke stovce žádostí o azyl od našich občanů.

Podle Toronto Star se údajně vrátilo z Kanady domů na 600 Romů

Z 1500 Romů, kteří přišli do Kanady hledat politický azyl, se jich údajně na 600 vrátilo domů. Toto vysoké číslo, které zatím žádný jiný zdroj nepotvrdil, uvedl v pátek list Toronto Star v reportáži o životě Romů v Torontu s odkazem na výkonného ředitele romské poradny Paula St. Claira. Kritici podle listu v tomto počtu navrácených vidí důkaz, že Romové ve skutečnosti neutíkali před perzekucí, ale byli ekonomickými uprchlíky, kteří byli zklamáni, když zjistili, že Kanada není rájem. List připomněl, že loni na podzim krajanské České a slovenské sdružení v Kanadě varovalo ottawské úřady, že Romové nejsou lidmi, které by země měla přijímat. Dopis tehdy vedl právníka George Kubeše, který zastupuje mnoho romských rodin, aby sdružení žaloval pro podněcování nenávisti.

Obchod s CEFTA v dubnu prolomil hranici 100 miliard korun

Obchod ČR se zeměmi Středoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) dosáhl za první čtyři měsíce 102,32 miliardy korun. To bylo o 15 procent více než v lednu až dubnu 1997. Český vývoz se zotavil o pětinu na 58,44 miliardy a dovoz o necelých deset procent na 43,88 miliardy Kč. Obchodní přebytek ČR se zvýšil skoro o šest miliard na 14,57 miliardy Kč. Jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu, hlavním exportním artiklem ČR byly tržní výrobky - polotovary s podílem na celkovém vývozu 29,8 procenta. Následovaly stroje a dopravní prostředky (29,2 procenta) a přes desetiprocentní podíl se ještě dostaly chemikálie (14,8 procenta).

Probíhaly oslavy k 200. výročí narození Františka Palackého

Oslavy 2OO. výročí narození významného českého historika a myslitele Františka Palackého probíhaly o víkendu v Novém Jičíně a jeho rodišti - Hodslavicích. Toto datum je letos i jedním ze světových kulturních výročí UNESCO. Obec Hodslavice při této příležitosti uspořádala mimo jiné řemeslný jarmark a folklórní program. Ekumenickou bohoslužbou, kterou sloužili v hodslavickém kostele Božského srdce Páně synodní senior českobratrské církve evangelické Pavel Smetana a ostravsko-opavský katolický biskup František Lobkowicz oslavy v neděli vyvrcholily. V chrámu zaplněném více než tisícem lidí vyzdvihli oba duchovní význam Palackého jako prvního velkého českého "ekumena" 19. století s obrovskou mírou náboženské i lidské tolerance.

Václav Havel podle sopranistky Hendricksové inspiruje mnoho lidí

Přání pevného zdraví českému prezidentu Václavu Havlovi vyslovila v sobotu na tiskové konferenci v Praze americká sopranistka a bojovnice za lidská práva Barbara Hendricksová. "Je to politik, který inspiruje mnoho lidí," řekla světoznámá umělkyně, která v pátek účinkovala při uvedení Verdiho Rekviem na ostravském festivalu Janáčkův máj a která s dalšími interprety program opakovala v neděli večer v pražském Obecním domě.

Český rozhlas představil laureáty soutěže Concertino Praga

Na koncertě ve Španělském sále Pražského hradu se v sobotu tradičně představili v přímém rozhlasovém a televizním přenosu laureáti loňské mezinárodní soutěže mladých hudebníků - Concertino Praga. V příštích dnech vystoupí v programech stejnojmenného jihočeského festivalu. Český rozhlas je podle svého programového ředitele Josefa Havla rozhodnut udržet pořádání a konání soutěže a zachovávat uznávanou úroveň, a to i přes její náročnost a případné finanční potíže. Concertino Praga je členem Evropské unie hudebních soutěží mládeže a od loňska se koná pod patronací Evropské vysílací unie.

Kolín se rozloučil s největším festivalem dechových orchestrů

Koncertem všech zúčastněných orchestrů, sólistů a mažoretek se v neděli rozloučil Kolín s 36. ročníkem mezinárodního festivalu dechových hudeb Kmochův Kolín. Zaplněným náměstím se nesly melodie Františka Kmocha, Miloše Machka, Jaroslava Zemana, Jindřicha Pravečka. O dobrou pohodu se během hudebního svátku staralo 23 českých, moravských a zahraničních kapel a desítka pohybových skupin. O úrovni přehlídky, která je rozsahem největší svého druhu v Evropě, svědčí to, že od poslechu návštěvníky neodradil ani déšť.

Proběhly oslavy v lázních Poděbrady

Středověký jarmark s ukázkami historických řemesel, šermu, sokolnictví a lukostřelby, dobové divadlo nebo taneční a hudební vystoupení dotvářely atmosféru letošních Poděbradských slavností krále Jiřího. Ty se staly zároveň tečkou za oslavami 90. výročí založení lázní v Poděbradech. Historickou slavností, kterou v neděli ožil park v blízkosti lázeňské kolonády, město připomenulo 540 let od korunovace posledního českého krále Jiřího z Poděbrad. Sám panovník s družinou přijel vyjádřit "věrným poddaným" poděkování za jejich přízeň.

Pokračovaly Vídeňské kulturní dny v Praze

Koncertem proslulého varhaníka Martina Haselb”cka i vystoupeními souboru Reform Art Unit pokračovaly v neděli Vídeňské kulturní dny v Praze. Rakouská metropole se Čechům od 5. do 19. června představuje především jako město kultury. Reform Art Unit hraje již 33 let především free jazz a uvádí kolektivní improvizace.

Nebezpečí povodní na Moravě zatím nehrozí

Hladiny řek na severu Moravy začaly v neděli klesat. První stupeň povodňové aktivity byl naměřen už jen na Karvinsku ve Věřňovicích na Olši a u Hradiště na řece Stonávce, která vtéká do Těrlické přehrady. Pouhý jeden centimetr nad limitem pro první povodňový stupeň byla ještě v neděli ráno hladina Olše u Dětmarovic.

Dementi vydavatele Amerických listů

V pátek 12. června jsme v naších relacích uvedli zprávu ČTK, že české emigranty v USA zklamal předseda lidovců Josef Lux, který v parlamentu hlasoval proti možnosti českých emigrantů účastnit se voleb. Tuto informaci měl ČTK sdělit vydavatel čtrnáctideníku Americké listy Petr Bísek. Pan Bísek tuto informaci důrazně dementoval. Skutečnost je podle jeho slov jiná. Ve zprávě v Amerických listech dne 12. června tohoto roku o hlasování ve sněmovně bylo uvedeno, že předseda senátní Stálé komise pro krajany v zahraničí Milan Špaček (KDU-ČSL) označil výsledek hlasování za velmi nešťastný a že shodně se vyjádřil i předseda lidovců Josef Lux. Pan Bísek soudí, že zřejmě došlo k nedorozumění mezi ním a reportérem ČTK. Za zařazení nepřesné zprávy, byť způsobené mylnou informací ČTK, se všem omlouváme.

Sport

Jediný český zástupce v mistrovství světa silničních motocyklů Jaroslav Huleš obsadil ve Velké ceně Španělska dvanácté místo.

Mistry republiky v atletických vícebojích se v Praze na Strahově stali Aleš Pastrňák z pražské Dukly a Kateřina Nekolná z USK Praha.

Krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes převážně oblačno až zataženo s přeháňkami. Nejvyšší teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.