Zprávy pondělí, 17. srpna 1998

Zprávy 17.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobně:

Zeman nechce dále eskalovat napětí v česko-německých vztazích

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman již nechce dále komentovat kritiku německého kancléře Helmuta Kohla, podle něhož se svými výroky plete do německé předvolební kampaně. Zeman v neděli v diskusním pořadu České televize V pravé poledne uvedl, že vzhledem k probíhající předvolební kampani bude nejlepší výroky německých politiků dále nekomentovat, neeskalovat a nepřispívat "jakési hysterii, která v předvolební kampani v každé zemi vždy nutně je." Premiér prohlásil, že s jakýmikoli reakcemi bude nejvhodnější počkat na výsledky německých voleb, "přičemž je samozřejmé, že česká vláda bude muset spolupracovat s jakoukoli vládou, která z německých voleb vzejde". Zopakoval, že jeho výrok o sudetoněmeckém landsmanšaftu byl špatně interpretován a prohlásil, že za jeho chybnou interpretaci se omlouvat nehodlá. Proti dramatizování současné úrovně česko-německých vztahů se vyslovil také předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus.

DPA: Uvolnění mezi Bonnem a Prahou

Po několikatýdenním rozladění v německo-českých vztazích se situace mezi Prahou a Bonnem dále normalizovala. Spolková vláda o víkendu poděkovala českému prezidentu Václavu Havlovi za jeho nejnovější prohlášení, které přispělo k urovnání vzájemných vztahů, zatížených kritickými výroky sociálnědemokratického premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích, napsala agentura DPA. Připomněla Havlova slova, že nejnovější německo-český spor nevypovídá o skutečném stavu vzájemných vztahů, které jsou daleko přívětivější. Spolkový ministr zahraničí Klaus Kinkel uvedl v nedělním listu Welt am Sonntag, že duch německo-české deklarace z ledna 1997 se musí osvědčit právě tehdy, když "vítr - jako v době volebního boje - poněkud zesílí". Kinkel označil německé rozhodnutí zapojit do práce německo- českých grémií také zástupce sudetských Němců za "správné", i když to Zeman ostře kritizoval. Dialog znamená podle Kinkela "zapojení, nikoli vylučování". V tom se shoduje celé stranické spektrum v Německu. Německý ministr zahraničí však znovu vyzval Zemana k objasnění kontroverzní záležitosti. Český premiér musí podle něj "najít cestu, jak celou věc sprovodit ze světa".

Zeman: Nejvíce problémů bude mít vláda s resortem sociálních věcí

Předseda vlády Miloš Zeman předpokládá, že jeho kabinet bude mít nejvíce problémů s prosazováním svých programových cílů v resortu práce a sociálních věcí vedeném vicepremiérem Vladimírem Špidlou. To však podle Zemana neznamená, že on bude prvním ministrem, který padne za oběť, nýbrž pouze to, že bude mít velmi složitou pozici. "Sociální demokracie zastává názor realokace investic, pro nás jsou nejdůležitější sociální investice, to znamená investice do lidí, zatímco v minulosti se investovalo se známým výsledkem spíše do bank," zdůvodnil Zeman svůj názor po skončení televizní diskuse s předsedou sněmovny a ODS Václavem Klausem. Prosazování většiny programových záměrů v parlamentu však bude podle premiéra složité. "Bude to samozřejmě vyžadovat určité parlamentní umění, ale já věřím, že toho budeme schopni," uvedl Zeman.

ČSSD nebude hlasování o zákonech spojovat s vyslovením důvěry

Vládnoucí sociální demokracie nebude podle svého předsedy a premiéra Miloše Zemana spojovat hlasování o těžce prosaditelných zákonech s hlasováním o důvěře vládě. Zeman v diskusním pořadu České televize V pravé poledne prohlásil, že neví, proč by měla jeho menšinová vláda tento postup zvolit. "Nedělala to v podstatě ani minulá vláda a proč by to měla naše vláda?" podivil se Zeman. Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus uvedl, že tato varianta, jak prosadit některé zákony, jej v době, kdy byl premiérem, v podstatě ani nenapadla.

Klaus odmítl výzvy, aby ODS neopustila při hlasování o důvěře sál

Předseda ODS Václav Klaus v neděli jednoznačně odmítl výzvu Unie svobody, aby jeho strana neopouštěla při nadcházejícím parlamentním hlasování o důvěře vládě Miloše Zemana jednací sál sněmovny a hlasovala proti. "To je výzva legrační a to snad Unie svobody nemohla opravdu myslet vážně," podivil se Klaus v rozhovoru s novináři. Se stejnou výzvou směrem k ODS přišla také Demokratická unie. Klaus naopak věří, že ze sněmovny při hlasování odejdou všichni členové klubu ODS. Někteří poslanci však již deklarovali, že tak neučiní a budou hlasovat proti vládě. Takové Klaus nedávno v tisku označil za disidenty ve vlastní straně a jejich přístup za velmi nešťastný a nekolegiální.

ČSSD chce bezhotovostní platební styk a majetkové přiznání

Zavedením bezhotovostního platebního styku a majetkového přiznání, zesílením dozoru nad kapitálovým trhem a přijetím zákona o majetku státu a finanční prokuratuře chce sociální demokracie v rámci akce Čisté ruce zamezit praní špinavých peněz. V nedělním pořadu televize Nova 7 čili Sedm dní to řekla místopředsedkyně ČSSD a Poslanecké sněmovny Petra Buzková. Současný zákon, který má praní špinavých peněz postihovat, Buzková označila za absolutně bezzubý. Podotkla také, že všechny minulé vlády se sveřepě a účinně bránily přijetí zákona o majetku státu a finanční prokuratuře. Podle místopředsedkyně ČSSD je nutné vytvořit takové legislativní a ekonomické prostředí, aby se stabilizovaly majetkové vztahy, aby solidní zahraniční investoři nemuseli mít obavy vstupovat na český trh a aby čeští občané věděli, že zde existuje spravedlnost.

Bývalá ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová, nyní lidovecká poslankyně, akci Čisté ruce označila za předvolební slogan, k němuž se nyní horečně hledá obsah. Sociální demokracie podle ní vytváří dojem, že předchozí vláda bránila tomu, aby příslušné orgány řádně vykonávaly svou práci. Problém podle ní spočívá v tom, že některé kauzy jsou složité a pracovníci, kteří se jimi mají zabývat, jsou nezkušení. "Já si nemyslím, že sociální demokracie teď vygeneruje někde celé štáby odborníků, kteří budou za plat úředníků ve státní správě schopni tyto věci dělat lépe," dodala.

Parkanová odmítá Grégrovu snahu o státní pomoc velkým firmám

Snaha ministra průmyslu a obchodu ČR Miroslava Grégra prosadit vládní podporu velkých tuzemských firem, například Škody Plzeň, je "velmi zvláštní". V pořadu televize Nova 7 čili sedm dní to řekla poslankyně a bývala ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová. Podle ní není dobrá politika, kdy by "velké firmy dostávaly z peněz daňových poplatníků podporu, například formou oddlužení, a drobnější podnikatelé by měli mít zase jenom potíže, například registrační pokladny, a státního úředníka za zády".

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a ČSSD Petry Buzkové je vztah státu k vedení podniku v zásadě takový, jaký podíl má stát v dané společnosti. Vláda se ale podle ní nemůže stavět zády k podobným problémům a musí rozhodnout, zda je pro stát výhodnější pomoci podniku, či naopak podniku nepomáhat, ale investovat finanční prostředky do vytváření nových pracovních míst.

ČSSD: Diskriminaci na trhu práce odstraní pracovní soudy

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla se domnívá, že na trhu práce je nutné odstranit diskriminaci z důvodu věku či pohlaví. K tomu účelu by zavedl pracovní soudy, které by trestaly případy, kdy zaměstnavatel diskriminuje uchazeče o zaměstnání. Špidla to řekl v pořadu televize Prima Nedělní partie. Špidlův oponent v pořadu, poslanec Ivan Pilip (US) se však domnívá, že diskriminace zavedením pracovních soudů nezmizí. "Prokazatelnost těchto situací je velice složitá," prohlásil Pilip a dodal, že je nutné změnit atmosféru ve společnosti vytvářením konkurence. Zavádění pracovních soudů by mohlo být jedním z prostředků, jimiž by sociální demokraté snižovali rostoucí nezaměstnanost. Jako další uvedl Špidla například možnost finančního zvýhodnění podnikatelů, kteří zaměstnají absolventa školy, jenž dosud nikde nepracoval.

ČSSD nehodlá snižovat počet pracovníků ve státní správě

Sociálnědemokratická vláda nehodlá snižovat počet pracovníků ve státní správě, aby tak získala finanční prostředky na zvyšování mezd státních zaměstnanců. Úředníků státní a veřejné správy je totiž podle místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly jen desetina z osmi set tisíc pracovníků rozpočtové sféry. "Mezi zaměstnance rozpočtové sféry patří i 170.000 pracovníků zdravotnictví, lidé zaměstnaní ve školství, v armádě nebo v policii," konstatoval Špidla. Státních úředníků je podle něj jen asi 80.000 a tento počet nedává přílišný prostor pro to, aby stát získal dodatečné finanční prostředky jejich propouštěním a racionalizací počtu míst ve státní správě.

Vzorky vzduchu z Perského zálivu neobsahovaly otravné látky

Dva vzorky vzduchu, které v roce 1991 přivezli českoslovenští vojáci z Perského zálivu a jež měly potvrdit, že zde za války dýchali zamořený vzduch, zkoumal Výzkumný ústav 070 v Brně, což byl vojenský ústav zabývající se problematikou ochrany proti zbraním hromadného ničení. ČTK to v neděli řekl tehdejší náčelník skupiny analýz tohoto ústavu Ivan Mašek. Vzorky podle něj neobsahovaly otravné látky. Mašek, současný pracovník Ústavu chemie a technologie ochrany životního prostředí Chemické fakulty Vysokého učení technického v Brně, tak reagoval na vyjádření lékaře československé jednotky Mariána Ondrejčka, že armáda výsledky rozborů těchto vzorků zřejmě buď ztratila nebo je záměrně ukrývá.

Střídání české jednotky SFOR

První část hlavních sil 7. mechanizovaného praporu SFOR odlétá dnes z letiště Planá u Českých Budějovic do Bosny. Po dalších odletech 18., 24. a 25.srpna tak v místě nasazení kompletně vystřídá stávající českou jednotku. Celý prapor, jehoš sestavením byla pověřena 7. mechanizovaná brigáda České armády z Kroměříže, oficiálně ukončil přípravu v neděli dopoledne slavnostním nástupem na kroměřížském Velkém náměstí.

Fotovýstava k 30. výročí srpnových událostí roku 1968

Předseda vlády Miloš Zeman, místopředsedové a členové vlády i představitelé Pražského jara 1968 se dnes dopoledne zúčastnili slavnostního zahájení výstavy "Srpen 1968". Expozice, připravená v parku stanice Malostranská pražského metra připomíná třicetileté výročí okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy.

Srpen 1968 ve výsledcích průzkumu agentury Sofres-Factum

Více než třetina veřejnosti osobně zná někoho, kdo se v srpnu 1968 postavil proti intervenci vojsk států Varšavské smlouvy, více než čtvrtina lidí zná někoho, kdo ji vítal. Vyplývá to z červencového průzkumu agentury Sofres-Factum, při kterém oslovila 1074 respondentů starších 18 let. Přes 37 procent občanů zná někoho, kdo nějakým způsobem proti intervenci protestoval. Mezi lidmi, kterým bylo v roce 1968 alespoň 15 let, je to dokonce 53,8 procenta. Lidé většinou uváděli, že protestujícími byli oni sami či blízký příbuzný (13,1 procenta respondentů) nebo jejich známí (13,7 procenta).

Rok 1968 byl pro Císaře vítanou nadějí, kterou zmařila invaze

Rok 1968 byl podle tehdejšího tajemníka a člena sekretariátu Ústředního výboru Komunistické strany Československa Čestmíra Císaře rokem velkého optimismu a nadějí, které zmařila invaze Varšavské smlouvy. Pro Císaře znamená rok 1968 "všelidové vzepětí", v němž se navazovalo na nejlepší tradice českých dějin. "To znamená na tradice humanismu, demokracie a sociální spravedlnosti, která byla přítomná od Masaryka až po současnou dobu v mysli našich lidí. A to pro mě bylo to nejcennější," uvedl Císař, který byl v roce 1970 z KSČ vyloučen. Císař si trochu posteskl, že zájem o události, které se staly v bývalém Československu před třiceti lety, mají spíše v cizině než v ČR. "Již od jara se na mě hrnuli redaktoři a televizní štáby od Finska po Řecko a především z Německa. U nás se dostavuje zájem až s 21. srpnem," konstatoval Císař. Přesto se však nediví, že o začátky vzepětí v roce 1968 není dnes v české veřejnosti takový zájem. "Lidé jsou v současné době zavaleni aktuálními starostmi a nedivím se, že vzpomínka na dějiny je trochu bokem," uzavřel Císař.

Kubišová: Rok 1968 byl pokusem národa nežít za železnou oponou

Rok 1968 byl podle zpěvačky Marty Kubišové, které normalizační úřady zakázaly v roce 1970 veřejně vystupovat, nenásilným pokusem českého národa nežít za železnou oponou. "Vývoj mi tenkrát připadal evoluční, nezdálo se mi to nějak revoluční a už vůbec ne kontrarevoluční," řekla Kubišová v rozhovoru pro ČTK. Invazi vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968, která byla oficiálně prezentovaná jako "bratrská pomoc", již tehdy považovala Kubišová za akt naprosto nepochopitelný. "Bratrská pomoc to nebyla, byl to akt zaplnění sféry vlivu a zakotvení na dvacet let," uvedla. Rok 1968 byl do srpnové invaze podle Kubišové skvělý. "Evropa se mi tenkrát zdála kompaktnější, přestože existovala železná opona. Lidé v zahraničí nám vyjadřovali sympatie k procesu, který tehdy u nás probíhal," vzpomíná Kubišová na dobu, kdy spolu s Václavem Neckářem a Helenou Vondráčkovou jako populární skupina Golden Kids jezdili na turné do západní Evropy. Kubišová, jedna z tehdejších nejpopulárnějších zpěvaček, byla normalizačním režimem do "ohrady zakázaných" odstavena v roce 1970 za její údajné pózování na pornografické fotografii. "Po patnácti měsících se samozřejmě vyšetřilo, že na té fotografii nejsem já. Důsledkem celé kampaně však bylo, že mi zrušili nebo pozastavili všechny smlouvy," doplnila zpěvačka, která od roku 1970 vystřídala několik profesí.

Starodávný jarmark v Rožnově navštívil rekordní počet návštěvníků

Velká lidová slavnost s bohatým a atraktivním programem po oba víkendové dny dominovala Dřevěnému městečku v areálu Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde se konal tradiční starodávný jarmark. Každoroční svátek letos přilákal rekordní počet asi osmnácti tisíc návštěvníků. Tradičně nejnavštěvovanější byla místní tržnice, kde ve stovce stánků mohli hosté ochutnat a koupit tradiční jarmareční zboží. Některé lidové umělecké zboží výrobci zhotovovali před očima zákazníků. Největší zájem byl o keramiku, štípané holubičky a medové perníčky.

Ve Žďáru nad Sázavou začínají 4. slavnosti jeřabin

Osm výstav, pět koncertů a dvě divadelní představení tvoří program dnes začínajících čtvrtých slavností jeřabin ve Žďáru nad Sázavou, které potrvají do 20. září. Součástí slavností bude 21. a 22. srpna folkový festival "Horácký džbánek 98", od 21. srpna do 11. září sedmé mezinárodní sochařské sympozium a 29. srpna "Horácký jarmark". Žďárské Muzeum knihy pořádá výstavu "Francouzská literární díla vydaná v České republice" v rámci programu "František Xaver Šalda".

V pátek zemřel malíř, grafik a ilustrátor Stanislav Holý

Po těžké nemoci v pátek 14. srpna zemřel ve věku 55 let akademický malíř, grafik, ilustrátor a spolumajitel pražské galerie U prstenu Stanislav Holý. ČTK o tom informovala jeho manželka Marie Holá. Od roku 1971 Holý pravidelně vystavoval doma i v zahraničí. Jeho rukopis znají především děti, pro něž vydal několik autorských knih. Nejznámější jsou Procházky pana Pipa a Námluvy pana Pipa, podle nichž byly v letech 1983 a 1985 natočeny stejnojmenné filmy.

Ze sportu:

Úspěchem českých vodních slalomářů skončil 16. ročník mezinárodních závodů o Cenu trojského koně na umělé dráze v Praze-Tróji. Z vítězství se radovali Lukáš Pollert v kategorii C1 a deblkanoisté Marek Jiras s Tomášem Máderem. Na stupních vítězů se objevilo ještě dalších pět domácích lodí.

Turnaj v Montrealu bude prvním podnikem, na němž se po delší přestávce představí česká tenistka Jana Novotná. Wimbledonská vítězka bude na turnaji, který je dotován částkou 926.250 dolarů, plnit roli druhé nasazené hráčky. Jedničkou bude i v poslední prověrce před US Open první hráčka světa Martina Hingisová ze Švýcarska.

A na závěr zpráv ještě informace o počasí na území ČR

Dnes bude polojasno až skoro jasno. Denní teploty 27 až 31 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.