Zprávy pondělí, 20. prosince 1999

Nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel ukončil pobyt v Itálii návštěvou české koleje Nepomucenum

Prezident Václav Havel navštívil před odletem z Itálie českou kolej Nepomucenum, seminář pro kněze studující na papežských univerzitách. V komplexu se zahradou sídlí také Český historický ústav a poutní dům. Nepomucenum je podle rektora Jana Mráze v zahraničí mezi krajany dobře znám díky tomu, že v něm po čtyřicet let komunistického režimu bydlívali emigranti, kteří pak jako kněží sloužili krajanům po celém světě. Výsledkem státní návštěvy jsou započatá jednání mající vést v roce 2000 k podpisu smlouvy mezi Vatikánem a Českou republikou, která upraví mezinárodní vztah Prahy s katolickou církví. Prezident také předal za účasti několika stovek poutníků hlavě katolické církve vánoční strom pro Svatopetrské náměstí.

Václav Havel odletěl z návštěvy o několik hodin dříve. Důvodem byla únava z náročného programu i obava, že by jej mohl některý člen doprovodu nakazit virózou. Na doporučení svého osobního lékaře Ilji Kotíka se proto Havel rozhodl vynechat zbývající body programu. Kotík připomněl, že při sobotním slavnostním předávání vánočního stromu ve Vatikánu panovaly nepříznivé klimatické podmínky a kvůli nízkým teplotám téměř všichni přítomní prochladli.

Manželka prezidenta jménem Václava Havla položila v Římě s ministrem kultury Pavlem Dostálem květiny na třech místech připomínajících českou historii. Prezident po sobotním neplánovaném prodloužení programu o soukromou večerní návštěvu Sixtinské kaple a o setkání s režisérem Bernardem Bertoluccim a dalšími italskými umělci trávil podle informací své kanceláře nedělní dopoledne odpočinkem. Dagmar Havlová uctila památku Jana Palacha u pomníku na římském předměstí. Květiny pak položila v kostele sv. Bartoloměje na Tiberském ostrově, kde je relikviář s ostatky sv. Vojtěcha, a v kostele sv. Klementa u hrobu sv. Cyrila, vnímaném jako památné místo všech slovanských národů.

Podle poslance Zahradila je výzva ke smírčímu řízení výrazem pnutí v sociální demokracii

Stínový ministr zahraničí Jan Zahradil (ODS) soudí, že sobotní výzva předsednictva ČSSD ke smírčímu řízení je výrazem vnitřního pnutí v sociální demokracii. V diskusním pořadu televize NOVA uvedl, že to může souviset i s poklesem preferencí této strany pod deset procent, jak vyplynulo z průzkumu agentury Sofres-Factum. Předsednictvo ČSSD považuje nepodložené zpochybňování vlády ze strany ODS za destabilizaci politického prostředí, a tím popírání samé podstaty opoziční smlouvy. Zahradil má pocit, že se v ČSSD objevuje skupina kolem místopředsedkyně Petry Buzkové, která možná přemýšlí o koalici ČSSD, lidovci a Unie svobody. Zahradil soudí, že o této koalici "se už možná někde jedná".

Pokud se ODS a ČSSD nedohodnou na obnovení stability v zemi, vznikne podle Petry Buzkové prostor pro jiné uspořádání

Pokud se sociální demokraté s Občanská demokratická strana nedohodnou na způsobu obnovení stability v zemi, vznikne podle místopředsedkyně ČSSD Petry Buzkové prostor pro jiné politické uspořádání. Sociální demokracie v sobotu obvinila ODS, že neplní opoziční smlouvu, na jejímž základě byla sestavena menšinová sociálnědemokratická vláda, a požádala o smírčí řízení. Místopředsedkyně ODS Libuše Benešová ale soudí, že sociální demokracie chce přesunout pozornost a část vlastní odpovědnosti na ODS.

Poslanec Zahradil naznačil, že za pádem vlády v roce 1997 mohou být špióni

Východní zpravodajské služby mohly podle stínového ministra zahraničí Jana Zahradila (ODS) stát za pádem vlády Václava Klause v závěru roku 1997. Zahradil to naznačil v pořadu televize Nova při debatě o pronikání východních zpravodajských služeb na české území. Tyto úvahy odmítl jeho diskusní partner, senátor Michael Žantovský (ODA). "Samozřejmě nemohu souhlasit s tou teorií... Ono by to totiž znamenalo, že ODS nejenom v roce 1997, ale už dávno předtím byla infiltrována agenty cizích zpravodajských služeb, kteří zavinili machinace s financováním, které... vedly k politické krizi a k pádu vlády v roce 1997," zdůraznil Žantovský. Zahradil přesto trval na svém.

V listopadu roku 1997 tehdejší místopředseda ODS Ivan Pilip a bývalý ministr vnitra Jan Ruml vyzvali Václava Klause, aby v souvislosti s finančními skandály strany odstoupil z funkce jejího předsedy. Krátce nato Klausova vláda padla, poté co ji opustili ministři KDU-ČSL i ODA. V lednu 1998 jmenoval prezident Václav Havel novou vládu premiéra Josefa Tošovského. Transformací z názorové platformy ODS ještě týž měsíc vznikla Unie svobody.

Komunističtí poslanci zprostředkovali dodávku lokomotiv do Vietnamu

Zprostředkování dodávky deseti lokomotiv za nejméně 300 miliónů korun do Vietnamu soukromou firmou dvou komunistických poslanců považují senátor Michael Žantovský i stínový ministr zahraničí Jan Zahradil za skandální. V diskusním pořadu televize NOVA uvedli, že jde o evidentní střet zájmů. Smlouvu na dodávku lokomotiv, kterou při své návštěvě ve Vietnamu podepsal premiér Miloš Zeman, zprostředkovali v roce 1997 poslanci Miloslav Ransdorf a Vojtěch Filip. Jejich firma má za zprostředkování obchodu od ČKD smluvně potvrzenou provizi, jejíž výše však není známa. Zahradil doufá, že oba komunisté své aktivity vysvětlí voličům, před kterými neustále tepou kapitalismus a soukromé vlastnictví jako něco nemorálního.

Ministerstvo spravedlnosti je připraveno na rizika přechodu do roku 2000

Resort ministerstva spravedlnosti je připraven na rizika plynoucí z přechodu elektronických systémů přes rok 2000. Kvůli archivaci dat bude letos 31. prosince omezena činnost výpočetní techniky u všech složek resortu. Nemělo by se to však nijak výrazně projevit ve styku s veřejností.

Parlament letos projevil zvýšenou legislativní činnost

Zvýšenou legislativní aktivitu letos projevily obě komory parlamentu - Poslanecká sněmovna i Senát. Kromě vlastní zákonodárné činnosti se parlament zejména v druhé polovině roku musel vyrovnat s "legislativní smrští" vlády. Podle místopředsedy Pavla Rychetského kabinet předložil parlamentu 150 návrhů zákonů. Více než 40 procent z nich je už přijato oběma komorami a podepsáno prezidentem.

Zaměstnanci ČKD Dopravní systémy vyhlásili stávku kvůli mzdám

Odbory ČKD Dopravní systémy v Praze vyhlásily kvůli dlužným mzdám na pondělí jednodenní výstražnou stávku. Přihlásilo se k ní zatím 1100 zaměstnanců, ale organizátoři protestu očekávají, že další pracovníci se ke stávce připojí ráno při příchodu do podniku. Podle člena výkonné odborové rady Ladislava Binka se mítinku zúčastní také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr, předseda odborového svazu Kovo Jan Uhlíř a zástupci brněnské společnosti Zetor, kteří řeší obdobné problémy jako ČKD.

Senátor Žantovský tvrdí, že jeho syn trestnou činnost nepáchal

Senátor Michael Žantovský (ODA) odmítl, že by u jeho patnáctiletého syna Jonáše, kterého vyšetřovatel obvinil z šíření toxikomanie, policie nalezla drogy. Zdůraznil, že jeho syn nebyl přistižen při trestné činnosti. Postup státních orgánů však až do vyřešení případu odmítá komentovat. Žantovský zdůraznil, že v plné míře stojí za svým synem, který veškerá obvinění odmítá. Rozhodnutí státní zástupkyně propustit jeho syna a dalšího mladistvého z cely předběžného zadržení považuje senátor za objektivní, nestranné a přiměřené.

Die Presse o diskusi rakousko-českých odborníků o tzv. Benešových dekretech

Připravovaná diskuse rakouských a českých odborníků o prezidentských, tzv. Benešových dekretech týkajících se odsunu sudetských Němců, která se má konat v lednu v Praze, je rakouským ministerstvem zahraničí opatrně vítána. Sudetoněmecké sdružení v Rakousku (SLÖ) však v ní vidí jen ventil, kterým se Praha snaží vypustit přílišný tlak, do něhož se politicky dostala, napsal ve svém víkendovém čísle rakouský deník Die Presse. Rakouský ministr zahraničí Wolfgang Schüssel vyvolal ještě před několika měsíci během své návštěvy v Praze rozruch, když se snažil tlačit na to, aby tzv. Benešovy dekrety byly zrušeny před vstupem ČR do Evropské unie. Nyní je slyšet z rakouského ministerstva zahraničí jen tolik, že jednání odborníků o dekretech nemají se vstupními rozhovory ČR do unie nic společného, uzavírá Die Presse.

O zlaté neděli vrcholila nákupní horečka

Čtvrtá a poslední svíce se necelý týden před Štědrým dnem, rozsvítila v kostelích na adventních věncích a křesťané oslavili čtvrtou adventní neděli. Život ve velkých městech však v tento den poznamenala zejména předvánoční nákupní horečka. Byla "zlatá neděle", obchody byly otevřeny a zájem o veškeré druhy zboží vrcholil. Pro věřící, kteří se více či méně od světského shonu distancují, je Advent čtyřtýdenním předvánočním obdobím očekávání příchodu Ježíše Krista a přípravou na oslavu jeho narození. Počátky slavení Adventu se objevují v jižní Galii a ve Španělsku koncem 4. století. Vánoční svátky však mají původ v dobách předkřesťanských. Proto se v nich uchovala řada pohanských nebo magických obyčejů.

ČR získala 30 ocenění na mezinárodní dětské soutěži v Indii

Celkem 30 ocenění získala Česká republika na 50. ročníku Šankarovy mezinárodní dětské soutěže, která se uskutečnila v indické metropoli Dillí. Nejvyšší z nich - zlatou medaili prezidenta Indické republiky - obdržela 13letá Jana Havrdová z Prahy za svou kresbu "Na pláži". Cenu jí na slavnostním ceremoniálu předal osobně indický viceprezident Krišna Kant. Soutěže se zúčastnilo na 160.000 dětí ze 135 zemí.

Největšími pijáky alkoholických nápojů jsou Němci, Češi jsou třetí

Největšími pijáky alkoholických nápojů od piva přes víno po lihoviny byli loni Němci se 100 litry spotřeby na hlavu. Za nimi následovali Australané a třetí skončili Češi s více než 90 litry na obyvatele. Vyplývá to z tabulky, kterou vypracovala britská firma Euromonitor a v posledním čísle zveřejnil týdeník The Economist. Vzhledem k tomu, že do přehledu je započítáno i pivo, figurují Rusové se svou náklonností k vodce s necelými 40 litry na hlavu v dolní polovině výběru 43 zemí světa.

Expedice Českého rozhlasu začala v Africe sledovat čapí zimoviště

Prostudovat čapí zimoviště a současně přinést zprávy o životě Afričanů na sklonku tisíciletí je cílem expedice Českého rozhlasu, která je součástí dlouhodobého projektu Africká odysea. Expedice začala v těchto dnech pracovat v oblasti Maghamy na jihu Mauritánie. V sobotu odpoledne se podařilo podle signálů pozemních vysílače zaměřit samičku čápa černého Dominiku, která v létě hnízdila na Rakovnicku. Český rozhlas nabízí zpravodajství také na internetové stránce http://praha.rozhlas.cz. Expedice potrvá do 6. ledna.

Největší pozornost věnovali ornitologové čápici Kristýně, kterou na jejích cestách do afrických zimovišť sledovali více než tři roky. Čápice zahynula letos v květnu v senegalské buši. Kristýna se stala obětí některého ze svých přirozených nepřátel, i když podíl člověka na její smrti nelze vyloučit, soudí ornitologové.

Nejlepším sportovcem ČR se stal desetibojař Tomáš Dvořák

Nejlepším sportovcem České republiky za rok 1999 se stal desetibojař Tomáš Dvořák. V tradiční anketě vyhlašované Klubem sportovních novinářů skončila na druhém místě běžkyně Ludmila Formanová a třetí příčku obsadil hokejista Jaromír Jágr. Na vyhlášení ankety se nečekaně objevil i její loňský vítěz - hokejový brankář Dominik Hašek. Mírně zpochybnil své rozhodnutí z letošního července, že po této sezóně skončí s aktivní činností. Gólman týmu NHL Buffalo Sabres si přijel do vlasti narychlo vyřídit soukromou záležitost a záhy ze Žofína odjel, neboť se vrací do zámoří.

Nejlepší sportovec roku Tomáš Dvořák prožil mimořádnou sezónu. V červenci v superlize Evropského poháru v Praze na Strahově překonal výkonem 8994 bodů téměř sedm let starý světový rekord Dana O'Briena o 103 body. K pokoření bájné hranice devíti tisíc bodů Dvořákovi chybělo jen šest bodů, což znamenalo v přepočtu na čas závěrečné patnáctistovky pouhých 86 setin sekundy. Mezi desetibojaři neměl konkurenci a kromě sedmiboje na halovém mistrovství světa vyhrál všechny významné závody.

Tomáš Dvořák se narodil 11. května 1972 ve Zlíně. Desetiboj, královskou disciplínu atletiky, si poprvé vyzkoušel jako patnáctiletý. O rok později začal v Praze spolupracovat s trenérem Zdeňkem Váňou, s jehož dcerou Gabrielou (bývalou dálkařkou), se v srpnu 1996 oženil. Mají spolu dvouletá dvojčata Barboru a Kateřinu. K Dvořákovým zálibám patří vaření a houbaření, rád lyžuje a sleduje televizní seriál Akta X.

A kdo obsadil v anketě další místa? Čtvrtý skončil loňský vítěz ankety, hokejista Dominik Hašek, pátý fotbalista Jan Koller. Šestou příčku obsadila vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, rychlostní kanoista Martin Doktor skončil šestý. Dále následovali osmá lyžařka Kateřina Neumannová, devátý fotbalista Pavel Nedvěd a první desítku uzavřel oštěpař Jan Železný.

Čeští hokejisté remizovali s Ruskem na turnaji Baltika 1:1

Hokejisté České republiky remizovali ve svém třetím vystoupení na turnaji Baltika s Ruskem 1:1 a sebrali tak domácímu týmu první bod. Rusové však zůstávají v turnaji i nadále jediným neporaženým celkem. Tým vedený Ivanem Hlinkou se tak nejméně do dnešního dne vrátil zpět na první místo v sérii Euro Hockey Tour díky lepšímu skóre před Finsko. V závěrečném vystoupení se Češi utkají s Kanadou.

Loučení potápěčů se sezónou pod Karlovým mostem asistoval vodník

Vltava navzdory chladnému počasí přilákala pod pražský Karlův most potápěče z různých míst republiky. Zatímco více než desítka z nich se ponořila pod tmavou hladinu řeky, prokřehlý vodník, který asistoval jejich loučení s uplynulou sezónou, se raději na břehu zahříval popíjením zeleného likéru. Již čtvrtý ročník předvánočního "Potápění pod Karlovým mostem" letos neprovázelo skákání odvážlivců z této historické památky. Desítkám přihlížejících mohla ale tuhnout krev v žilách alespoň při potyčkách šermířů v dobových kostýmech.

Počasí

V České republice je oblačno, na horách sněhové přeháňky, teploty od minus tří do plus jednoho stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.